Şimdi Ara

Macarlar Türk müdür? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
1
Favori
51.950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Macar Turancıları isimli kitapta, Macaristan'daki Turan hareketinin Türkiye'ye etkilerine ilişkin ilginç bilgi ve belgeler bulunuyor.

    Charles Darwin'in 1865'te yayınladığı Türlerin Kökeni isimli “evrim kitabı”, elbette Sünnetullah bağlamında ispat edilememekte mazurdu ama sosyal hayatta ırk asabiyetine dayanak arayanlar için gayet işlevsel bir metin olmuştu. Böylece, yedeğine “Pan”ları alan “Irkçı Darwinizm” anlayışı ortaya çıkmıştı. Özetle; dünyada “üstün” ve ”zayıf” milletler vardı, o halde “altta kalanın canı çıksın”dı. “Türler”in evrime uğrayıp bazılarının elendiğini ispat edemeyenler, tarih sahnesine bakıp, en azından milletler arasında “elenenler”in olduğunu düşünüyordu.

    “JEBEMBEN ŞOK ALMA VAN”

    Böyle fikredenlerin bazıları da Macaristan'daydı. Macarlar'ın, “Biz kimiz, nereden gelip, nereye gidiyoruz, kökümüz ne kadar gerilerde, ne sıklette üstünüz?” sorularına cevap bulma arayışıyla başlayan ve “Asya bozkırlarından gelip, Batı dünyasının eşiğinde duran bir milletiz” cevabının altyapısının hazırlanmasıyla oluşan Macaristan'daki Turancılık, pekçok alanda kendisine destek olabilecek argümanlar bulmuştu. Meselâ, "Jebemben şok alma van”ın, Türkçe, "Cebimde çok elma var" anlamına gelmesi, kültürel kodların en önemlilerinden olan dil alanındaki ortak noktalardan sadece bir tanesiydi. Yine, bütün Macar boylarını Karpat Ovası'ndan getirip Hıristiyan yapan Gezaya'nın (ö. 997) bir kabartmasında, Bizanslılar'ın bulduğu tanımla, “Türkiya'nın kralı Gezaya” yazıyor olması da, Turancılar'ın Orta Asya'da aradıkları köken konusunda kendilerine epeyce katkı sağlıyordu.


    TÜRKÇÜLERİ TAKİPTEYİZ

    Araştırmacı-gazeteci Tarık Demirkan'ın kaleme aldığı, Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan çıkan “Macar Turancıları” isimli kitapta, Macaristan'daki Turan hareketinin Türkiye'ye etkilerine / yansımalarına ilişkin ilginç bilgi ve belgeler bulunuyor. Demirkan'ın verdiği bilgilere göre, 1910 yılında Budapeşte'de faaliyete geçen Macar Turan Cemiyeti, kuruluş bildirgesine “Amacımız, Macar ırkının önde gelen çıkarlarını korumak, geleneklerini yaşatmak, Macarlılık bilincini koruyup ilerletmek” diye yazmıştı. Bir süre sonra ise cemiyet Macaristan Turan Federasyonu adını alacak, dünyadaki ilk Türkoloji Kürsüsü'nün Budapeşte Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde kurulmasına da ön ayak olacaktı. Macar Turancılığı, yayınlarla dünya üzerinde yaygınlaşma amacı da güdüyordu. Macarca-Türkçe-Almanca-Fransızca dillerinde yayın yapan Turan dergisi çıkartıldı. Bunu, Körösi Csomo Archivum dergisi takip etti. Türkçe'yle de Türkiye'deki “hedef kitle” avlanmaya çalışılıyordu. Ziya Gökalpler'in, Atsızlar'ın, Zeki Velidi Toganlar'ın Türk insanına tanıttığı Turan akımının, 1900'lerin ilk çeyreğinde Osmanlı Mülkü'nde filiz verdiği dikkate alındığında, Macaristan'daki Turancılık hareketinin “taymingi” çok daha önem kazanıyordu. Çünkü Türkiye'de, Macaristan'ı neredeyse nefes nefese takip eden bir Türkçülük / Turancılık ideolojisi süreci yaşanmıştı. Macaristan Turan Cemiyeti 1910'da kurulmuş, Türkiye'de ise ilk Turancı cemiyet olan Turan Neşr-i Maarif 1911'de faaliyete başlamıştı. Bunu, 1911'de kurulan Türk Ocakları izlemişti.


    PEŞTE'DEKİ TÜRK KOLONİSİ

    Macarlar, Turancılığı soyut bir ideoloji olarak ortaya koymakla yetinmiyor, fikirlerinin sadık bendelerini “imal etmeye” de çabalıyorlardı. Bunun sonucunda, 1900'lü yılların başında Budapeşte'de öğrenim gören yüzlerce Türk öğrenci bulunuyordu. Türk öğrencilere, “Turancılık fikriyatı” öylesine sağlam zerkedilmişti ki, Komünistler (Kızıllar) döneminde kurulan Doğu Sosyalist Partisi'ne 300-400 koronalık burs karşılığında üye olanların çoğu “görünüşte” partili olmuşlar ama Macar Turan Cemiyeti'nin müftehir bir ifadeyle belirttiği gibi, “aslında bu oyuna gelmemişlerdi.” Hem Osmanlı'nın son yıllarında hem de Cumhuriyet'in ilk devrelerinde ülkeye dönen mezunlar, “okumuş” olmaları hasebiyle rahatlıkla resmî, özellikle de eğitim alanındaki görevlere geliyor, böylece Turancı ideolojiyi öğrencilerine yansıtabiliyorlardı. Macar Turan Cemiyeti'nden bulunulan literatür talepleri hemen yerine getiriliyordu.


    Macar Başbakan Japonları da Turancı yapacaktı

    İkinci Dünya Savaşı döneminde Macaristan Başbakanlığı görevinde de bulunan ve Hitler'in verdiği sözü tutmaması üzerine intihar eden Pal Teleki, 1900'lü yılların başında çıkardığı Turan isimli dergide, “Hareketimizin adı Turan'dır, amaç, kardeş ülkeleri bir ülkü etrafında birleştirmektir” diyordu. Teleki, Turancılığın kendilerinin öncülüğünde Macaristan'dan Japonya'ya kadar uzanacağı görüşünü de savunuyordu. Macar Turan Cemiyeti de yayınladığı bir bildiride benzer görüşleri dile getiriyordu: “Cemiyetimiz, en önemli ödevlerinden biri olarak kardeş uluslar arasında birliği sağlamayı görür. Turancılığın, yani Macar olmanın birincil ödevi bu. Turan ülküsünü öğrenen ve bunu yaygınlaştıran herkes, gelecekteki Büyük Macaristan'ın sınırını genişletiyor ve güçlendiriyor demektir. Bize düşen tarihî görev, Turan uluslarının düşünsel ve ekonomik lideri olmaktır. Zira asırlarca bütün Turan ulusları uyurken Macarlar uyanık durmuşlardır.”


    Gökalp'in değil Zemplenyi'nin mısraları

    Türk edebiyatının Turan şubesine özgün eserler bırakan Ziya Gökalp'in mısralarını andırır pekçok mısra hemen hemen aynı tarihlerde birçok Macar şairin de kaleminden dökülmüş. Meselâ, Arpad Zemplenyi'nin şu şiiri, buna tipik bir örnek: “Çağlar bizi öğütüyor ve biz iz bırakmadan kayboluyoruz / Turan! Turan! / Sahte bir neşenin şöleninde ama boğucu bir ümitsizlik içindeyiz / Turan! Turan! / Geç veya erken gelen, talihsiz haberlerle kederleniyoruz / Turan! Turan!” Macarlar'ın Turan dergisinde yayınlanan bu şiire eşlik eden bir Türk'ün, Hüseyinzade Ali'nin şiiri ise şöyleydi: “Sizlersiniz ey kavm-i Macar bizlere ihvan / Ecdadımızın müştereken menşei Turan / Birdir yolumuz ermek için nur ile hakka / Mümkün mü ayırsın bizi İncil ile Kur'an”
    (Taceddin Ural)
    aslında osmalı nın son donemlerınde macar ve anadolu turklugu masaya yatırlımıstır.

    macarlar orta asyadan hun gocunden sonra avrupa ya gelmıslerdır.
    hun devletı dagıldıktan sonra dogu ya dogru yonelır.ama dogudan gelen macarlarlara karısır.avrupa hun devletı nın devanmı bugunku macarıstan dıyebılırıs(kısmen de olsa)

    macar da aynı avar kırgız kazak ozbek oguz uygur(hun)vs gıbı turktur.

    bugun macarıstan da turklerle ılıskımız yok denmesının sebebı turkluk akımlarının 2. duntya savası sonrası sekteye ugramasındandır.aynı akımlar fınlandıya da orta asya da da bas gostermıstır.donemın sscb sı bu akımların kendısıne zarar oldugunu bekala bıldıgınden bu dusunce sındırılmıstır.
    keza ulkemısde de aynı sekılde turkcu mecmua lar donemın mıllı sefı ısmet ınonu tarafından sscb baskısı yuzunden kapatılmıstır.

    hatta polonyadakı uzantısı da yok edılmıstır.

    bulgar olayı bıraz farklı.zıra bulgar dıye bır topluluk yoktur.karadenızın kuzeyınde,bulgar bır yerın adıdır.oradakı tukler de kendılerıne bulgar demıs.ve ardından bugunku topraklara yerlesmıslerdır.

    bulgar turklerı kendılerınden oncekı turk avar devletınden cook sey ogrenmıslerdır.devletın devamlılıgı buna bır ornektır.fakat atladıkları tek nokta slavlasmanın onune gecememelerı olmustur.

    bır kucuk detay daha.
    buyuk roma ve dogu roma kaynaklarında turklerın yasadıkları yerlere turkıye denmıstır.

    yanılmıyorsam bızans kaynaklarında kuzey karadenıs,bugunku macar ovaları ve orta asya turkıye dıye gecer.




  • Türk oğlu Türktürler kendileri..italyanlarda öyle..etrüsklerin devamıdır italyanlar..saklamıyolarda bunu zaten
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ssg V

    Türk oğlu Türktürler kendileri..italyanlarda öyle..etrüsklerin devamıdır italyanlar..saklamıyolarda bunu zaten

    Etrüskler Saka Türklerindendir. İtalyanların ataları olmakla birlikte Oğuz Türklerinin de atalardır. Ayrıca yapılan testlerde %99.7 oranında Türk - İtalyan ırk benzerliği çıkmıştır. Macarlara gelince ; Macarların Hun kısmı Onogurlardır. Onogurlar da Türktür yani Türk boyudur. Fakat 1000 yılından sonra Macar Krallığı'nın kurulması ve hristiyanlığın kabulüyle asimilize olmuşlardır. Fakat tamamen benliğini kaybetmemiştir. Yine de içinde slav ırkları vardır günümüzde. Ama Türk halklarından sayabiliriz. Attila Türktür tabi orası ayrı.
    Ayrıca Attila'nın Papa'ya söylediği bir söz vardı ; " Siz şaşırmışsınız!.. Tanrı'nın oğlu mu olur?.."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novak Djokovic -- 25 Kasım 2010; 1:10:14 >




  • Zamanında türk boylarında çıkmalar ve sonra zamanla kültürel özellikleri kaybedip başka din seçtiler...
  • kafanızın arkasında bir çıkıntı varsa türksünüzdür işte kasmayın gerisini hatta adı bile var o çıkıntınında adını unuttum
  • Daha bugün konuştuk Edebiyat dersinde,Bulgarlar Türk soyundan gelmedir diye.İnkar ediyolar yanlız.

    Bu arada Yunanların Makedonlar için söylediği nedir?İlk defa duyuyorum.Onları Yunan olarak kabul ediyolarmış.Yani ben yunan mıyım?Başlarım böyle işe arkadaş..
  • Macarlar turanda vardırlar ama tam olarak TÜrk oldukları söylenemez. Avrupa Hun Devletinden'dir soyları. Devlet Atilla nın ölümüyle yıkıldıktan sonra. Milli benliklerini kaybetmişlerdir.
  • Türklermi değillermi bilmiyorum ama bizi seviyorlar :) Bende onları çok seviyorum, ancak Türk olmak için fazla güzeller, slav kavimleri gibi kızları :)

    Bknz: 3 aydır test edildi onaylandı :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OnrbK

    Daha bugün konuştuk Edebiyat dersinde,Bulgarlar Türk soyundan gelmedir diye.İnkar ediyolar yanlız.

    Bu arada Yunanların Makedonlar için söylediği nedir?İlk defa duyuyorum.Onları Yunan olarak kabul ediyolarmış.Yani ben yunan mıyım?Başlarım böyle işe arkadaş..

    Makedonlarda slav diye biliyorum ben. Bir de Bulgarlar tabii ki de Türktür başlarda. Ama daha sonra Macarlara göre daha baskın bir şekilde slavlarla karışmışlardır ve asimile olmuşlardır.
  • türkler macardır
  • BÖYLE GİDEERSE TÜM DÜNYAYI TÜRKLEŞTİRECEGİZ ALLAHIN İZNİYLE
  • nasil geyik olmus burada boyle... herkes Turk olmus.

    Tarih kitaplarindan, siirlerden ornekler verilmis...

    Neyse ki artik insanlarin soyagaclari genetik verilerine gore bulunuyor da bu karisiklik bitiyor. Turkiye'de yasayan insanlarin sadece %10'u ortaasya Turkleri ile iliskili.

    Bu topikte herkesi Turk yapanlarin %90'i genetik olarak Turk degil. Dogu Akdeniz irklarina mensuplar. Sosyal olarak ise kendilerini Turk gorebilirler.

    Zaten bu genetik calismalarin sonucunda her toplumun birbiri ile karistigi ortaya cikiyor. Bu sebeple Turk'mus, Macar'mis, Rum'mus, Ermeni'ymis onemi yok.

    Anadolu'da yasayanlar icin Bizans cocugu olma lafi pek de haksiz sayilmaz.

    Denizli'deki koylulerin arkeolojik kazilarda bulunan eski Yunan donemi iskeletleri ile ayni genetik yapiya sahip oldugunu hatirlayin...




  • Bulgarlar türktür
    Macarlar türktür
    Kürtler türktür
    Lazlar türktür
    Araplar türktür
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Çinliler türktür
    Ruslar türktür
    .
    .
    .
    .
    Moğollar türktür
    .
    .
    .
    .
    Hz adem ve hz havva türktür
    .
    .
    .
    .
    Melekler türktür
    Cinler türktür
    .
    .
    .
    Uzaylılar türktür
    Çınar ağaçları türktür
    i7 işlemcili bilgisayarlar türktür
    LCD televizyonlar türktür
    .
    .
    .
    .
    İçiniz rahatladı mı ? Herkes herşey türktür işte
  • CCC HERKEZ TÜRKTÜR CCC
  • Bir de bazı kişiler Kürtlerin Türkmen olduğunu iddia ediyor fakat öyle birşey yoktur. Kürtler İrani bir halktır.(Oset, İranlı , Peştun gibi...)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mooqle
    Bir de bazı kişiler Kürtlerin Türkmen olduğunu iddia ediyor fakat öyle birşey yoktur. Kürtler İrani bir halktır.(Oset, İranlı , Peştun gibi...)

    evet kurtler iran tarafinda cadirlarda yasayan gocmen bi topluluktu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: djdistortion
    kafanızın arkasında bir çıkıntı varsa türksünüzdür işte kasmayın gerisini hatta adı bile var o çıkıntınında adını unuttum

    oleeeyyyyyy ;) bende var cikinti nerden duydun bunuya asli varmi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugurfenix


    quote:

    Orijinalden alıntı: djdistortion
    kafanızın arkasında bir çıkıntı varsa türksünüzdür işte kasmayın gerisini hatta adı bile var o çıkıntınında adını unuttum

    oleeeyyyyyy ;) bende var cikinti nerden duydun bunuya asli varmi

    Turan çıkıntısı onun adı. Tüm turani ırka mensup kişilerin kafatasında olan çıkıntı. Bendede var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novak Djokovic -- 9 Şubat 2011; 13:39:17 >




  • Yine aklıma geldi bu konu. google'da ararken yine denk geldim bu konuya. son durum nedir ? Türk oldukları konsunda mutabaka vardık mı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlleinMann -- 9 Eylül 2012; 23:47:29 >


  • Dün oynanan Macaristan - Türkiye maçından ;

    "Akıttılar yine kara toprak üstüne; kahraman Macarlar şanlı Turan kanını! Yazdılar yeniden tarihe en şerefli; yiğitlik destanını!" Hüseyin Nihâl Atsız

    Turancı Macar partisinin önderi Vona Gabor'un Türkiye Türklerine ithafen kaleme aldığı mektup.

    Türk Dostlarım’a

    Bugünkü karşılaşmada taraftarlar Türk milli takımını Budapeşte’de benim bir cümlemle selamladıkları için büyük bir onur duymaktayım. Futbol Dünyanın en ilgi gören sporudur, güçlü duygular yaşatır insanlara. Ben de bu insanlardan birisiyim. Ama bundan daha önemli duygulara da sahibim. Akraba, Turan milletlerine duyduğum saygı, sevgi ve dostluk da bunlar içindedir. Karşılaşmanın büyük bahsine karşın, Macar taraftarların böylesine dostane bir jest yapmış olmalarını çok anlamlı buluyorum. Bu, günümüzün düşmanlık ve rekabet dolu dünyasında bilhassa anlamlı ve büyük bir olaydır. Minnettarım bunun için.

    Umarım bu mesaj mümkün olduğundan daha fazla Türk insanına ulaşır. Dilerim bu haber gider kulaklarina: Macaristan’da öyle bir güç var ki, bu ülkenin en büyük ikinci/üçüncü siyasi partisidir ve kendini Atilla’nın torunu sayan her milleti müttefiki olarak görmektedir. Türkleri de ayni şekilde. Tarih boyunca aramızda birçok savaş yaşanmış olabilir; birbirimizin kanını dökmüş olabiliriz; başka isimlerle adlandırdığımız Tek bir Tanrı’ya inanıyor olabiliriz, ama biz her şeye rağmen kardeşiz: Turan çocuklarıyız. Umarım, giderek güçlenen büyük bir iktidarı yönetecek büyüyen Türk gençliği sesimizi duyuyordur. Bizim arzumuz Atilla’nın torunlarının, büyük atlıların soyundan gelenlerin yeniden el ele vermeleridir.

    Biz de Atilla'nin torunlariyiz!
    Tanrı daha güzel bir gelecek versin bizlere!

    Vona Gábor
    Jobbik Başkanı




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.