Şimdi Ara

Citroen Bx 15 kullanıcıları

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4.000
Cevap
17
Favori
336.155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ben iki ay önce ankarada ostim araba pazarında görüp vurulduğum bir 1990 model bx tge arabayı gayet uygun bir fiyata alarak citroencilere katıldım. şimdiye kadar bir sürü arabam oldu, sıfır arabalarım oldu ama bu araba kadar bana zevk veren bir arabam olmadı. sıfır olarak aldığım diğer arabayı eşime verdim ve ben bx sime biniyorum.arabayı tanımaya çalışıyorum, internette yaptığım aramalar sonucu bir çok faydalı bilgi edindim, yakın zamanda saygınlara ugrayıp siferleri bir kontrol ettireceğim, ayrıca araç sağa ve sola dönerken tekerlerden tıkırtılar geliyor rot başlarında bişeyler var galiba bir onlara baktıracağım.birde aracı en inik hale getirip kullanmayı seviyorum, bu şekilde daha az sarsıyor gibime geldi, sizce sakıncalımı.

    geçen gün bacanağımın tavsiyesi ile ankara kazım dirikte bulunan lada servisine gittim ve orada selman ustaya arabamın gaz ve rolanti ayarlarını yaptırdım, araba baya bir farketti, tavsiye ederim, selman usta bu arabaların birde harici hava sensörleri vardır, kimse kontrol etmez, patlaksa veya çalışmıyorsa çok yaktırır dedi ve motorun arka tarafından elini sokarak orta taraftan bir karış altta zor görünebilecek bir hortumu çıkardı(yaklaşık 4 milimlik) yerine bir hortum soktu ve üfleyerek kontrol etti, söyleyeyim dedim.

    MUHTEŞEM ARKADAŞIMIZ ZNGN61 İN MUHTEŞEM HİZMETİNİ GEÇTE OLSA İLK MESAJA KOYUYORUM. ALLAH ONDAN RAZI OLSUN OTURMUŞ, FAYDALI OLACAK MESAJLARI TEK TEK SEÇMİŞ, SAGOLASIN GURBAN.

    BX OTOMOBİL DONANIMHABER FORUM ÖZETİ

    ARABA ALIRKEN KONTROL
    öncelikle aramıjza hoşgeldın arabayı anlaman lazım derken teknik demiyorum arabayı cıkar bır yola söyle bas basa bildigin kadar bir viraj bir viraj derken bak kaçıncı virajda dikiz aynasında suratının sırıttıgına sonra arabadan in hidrolık kol var elfrenin yanında kolu aşşagı ındır geri çekil ve bak sonra en tepeye çek birde ögle bak arabaya 5 -6- arkadaş bindir sen binmmeden bak arabanın eksoz yere sürtuyormu dedemin mercedes yeri öpüyor anlayacagın bu araba cok farklı ama bilmen gereken yakınlarında bu arabadan anlayanların olması yoksa sıkıntı çekersin siferdenen suspansiyonun ustundeki yesil toplar araba seyirhalındayken ufaktefek cukurlarda hoplayıp zıplamıyorsa sorun yok demek arabanın inmesi kalkması 40 ila bir dakika sürüyorsa sorun var demektir benimki15-20 saniye sürüyor



    bx alacak arkadaşlara biraz bilgi vermek istiyorum, daha doğrusu citroenin hidropnomatik sistemli arabalarını alacak arkadaşlara bişeyler söylemek istiyşorum. şimdi bu araçlar özel araçlardır ve özel olmalarını sağlayan ise hidropnomatik sistemdir, yani freni ve arabanın yukarı aşaığı kalkmasını sağlayan ve arabada amortisör görevini yapan sistem. arabanın en önemli kismi budur ve arabanın kaportası, arabanın boyası, arabanın motorundan daha önemlidir. eğer bulunduğunuz ilde bx ten anlayan ve arabalarda bulunan 5 sferin değiştirmesini yapabilecek, arada götürürp havasını bastırabileceğiniz bir yer yoksa kesinlikle bu arabaları almayın, çünkü bu arabaların rüya arabalar olmasını sağlayan bu aksamlar çalışmayınca en ufak çukurda kafanızın tavana değdiği, frenleri tutmayan bir araba ile karşılaşırsınız. evet frenlerde hidropnomatik sisteme bağlıdır ve aracınız yağ kacırır ve sizin yağınız yoksa aracınızda fren olmaz ve Allaha emanet gidersiniz. bu yüzden diğer arabalar gibi değerlendirmeyin bu arabaları ve dış kaporta güzel, motordan ses gelmiyor cillop gibi bir araba demeyin. bu arabaların en önemli ve alırken bakılacak yeri hava pompaları, siferleridir. bunlar sağlamsa araba alınır, eğer değilse kaportada tek cizik olmasa bile arabanın yanına yaklaşmayın. eğer arabanın hidropnomatık sistemi sorunsuzsa bu araba sizi hiçbir zaman yolda bırakmaz bunu bilin. diğer motor ve ıvır zıvır aksamları normal arabalar gibidir ve sorun olmaz, her usta yapabilir.

    bx ler kadar güzel ve sürüş keyfi veren bir araba yoktur. yol tutuşu ve viraz alması o kadar mükemmeldir ki uzun süre bx kullanır ve biraz seri araba süren birisi iseniz bx lerin viraj performansına alıştığınız için başka arabaya bindiğinizde kaza yapma ihtimaliniz çok ama çok yüksektir, bx ler ile rahatça aldığınız bir viraja başka arabalar ile 20 km az süratle girin arabayı zor toplarsınız ve araba mutlaka spin atar, başıma geldiği için biliyorum. ben bu bx ler ile bolu doğından inerken 110 km den hiç aşağıya düşmedim ve arkamdan mersedesli bir arkadaş geliyordu o beni zor takip etti ve ilk durduğumuz molada abi bu nebiçim bir araba yav diye konuşmaya başladı. bu araçlar tam bir hastalık yapar, bu dediğimde ciddiyim, bilmiyorsanız ve henüz bulaşmadıysanız hiç bulaşmayın tavsiye ederim araba ile aranızda bir bağ kurulur ve başka araçları kullanmak zevk vermez hiç bulaşmayın bu arabalara.

    havalar düzeldiğinde ankara ve civarındaki bx ci arkadaşlarla bir piknik yapma işine ben varım ve bu fikri sonuna kadar destekliyorum. böyle toplantılar mükemmel oluyor ve çok zevk alınıyor.http://forum.donanimhab...63/mpage_40/key_/tm.htm adresinde biz donanım haberciler olarak arada bir toplanıyoruz, çok ama çok zevk alıyoruz.

    BX ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR


    herkese merhaba bxleri forumlardan inceleyerek sevdim araştırdım ve elimdeki reno 5 ile takasta anlaştığım bir arkadaş var benimki renault 5 1100cc 1990 model - bx 1991 model 1590cc benzinli ve klimalı iki araçta orjinal şimdi siz sevgili doslardan bana fikir ve akıl vermenizi istiyorum bx te nelere dikkat edeyim alırken ozellikle dikkat etmem gereken yerler neresi ben diil tabiki usta bu arada anadolu yakasında kartal civarında bx ustası varsa bildiniz yardımcı olun birde arkadaş 1500tl fark istedi ama ben araç başında tekrar pazarlık yapıcaz dedim sesini çıkarmadı ne yapalım akıl verin. lütfen. bxin ilandaki fiyat 5350tl- reno 5in ilandaki fiyatı 4950tl istenilen far 1500tl pazarlıklı haydi arkadaşlar bir el atın şu işe.

    Değerli arkadaşım, fiyat konusuna birşey diyemem o sizin kendi kararınız, ama BX konusunda edindiğim tecrübe kadarıyla size yardımcı olmaya çalışayım. BX'in motor alt takım vs. diğer aksamlarının diğer araçlardan herhangi bir farkı yoktur. İyi bir oto tamircisi size bu konuda rahatlıkla yardımcı olabilir. Asıl önemli olan hidrolik sistemdir. Hidrolik sistemde dikkat etmeniz gereken en önemli 4 adet parça var. Birincisi hidrolik pompası, ikincisi ana dağıtıcı, üçüncüsü tinjektör diye tabir edilen basınç regülatörü, dördüncüsü ise ana fren merkezidir.
    Öncelikle aracı çalıştırdığınızda araç çökmüş vaziyette ise 10-15 saniye gibi bir süre içerisinde yükselmeye başlamalıdır. Bu pompanın ve diğer parçaların sağlıklı çalıştığını gösterir. Aracınız hidrolik direksiyonlu ise direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde pompanın sesini takip edin, takır tukur sesler geliyorsa pompa artık zayıflamaya başlamıştır. Yok inceden bir ses geliyorsa düzenli olarak yağı pompalıyor demektir. Araçta belli aralıklarla basınç regülatöründen cırtlama diye tabir edilen bir ses gelir. Araç rolantide çalışırken bu çırtlamanın sıklığını kontrol edin. Ortalama 15-20 sn de bir cırtlama normal kabul edilebilir. Aracı alçaltıp yükselten kolu deneyin, bütün kademelerde araç normal alçalıp yükselebiliyormu. Ana fren merkezini kontrol etmek için de aracı 4 teker boşta olacak şekilde lifte veya takoza alın, aracı çalıştırın ve dört tekeri de elinizle döndürün. Rahat dönüyormu? Fren merkezi artık görevini yapamıyor ise tekerlekleri sıkacaktır. Tekerler rahat dönüyorsa sorun yok demektir. Benim şimdiye kadar edindiğim tecrübe ve bilgi bundan ibarettir. Yanlışım varsa lütfen diğer arkadaşlar düzeltsinler, eksik varsa tamamlasınlar.
    Umarım temiz bir BX sahibi olarak aramıza katılırsınız.
    Saygılarımla.



    quote:

    Orijinalden alıntı: manroland

    herkese merhaba bxleri forumlardan inceleyerek sevdim araştırdım ve elimdeki reno 5 ile takasta anlaştığım bir arkadaş var benimki renault 5 1100cc 1990 model - bx 1991 model 1590cc benzinli ve klimalı iki araçta orjinal şimdi siz sevgili doslardan bana fikir ve akıl vermenizi istiyorum bx te nelere dikkat edeyim alırken ozellikle dikkat etmem gereken yerler neresi ben diil tabiki usta bu arada anadolu yakasında kartal civarında bx ustası varsa bildiniz yardımcı olun birde arkadaş 1500tl fark istedi ama ben araç başında tekrar pazarlık yapıcaz dedim sesini çıkarmadı ne yapalım akıl verin. lütfen. bxin ilandaki fiyat 5350tl- reno 5in ilandaki fiyatı 4950tl istenilen far 1500tl pazarlıklı haydi arkadaşlar bir el atın şu işe.

    Değerli arkadaşım, fiyat konusuna birşey diyemem o sizin kendi kararınız, ama BX konusunda edindiğim tecrübe kadarıyla size yardımcı olmaya çalışayım. BX'in motor alt takım vs. diğer aksamlarının diğer araçlardan herhangi bir farkı yoktur. iyi bir oto tamircisi size bu konuda rahatlıkla yardımcı olabilir. Asıl önemli olan hidrolik sistemdir. Hidrolik sistemde dikkat etmeniz gereken en önemli 4 adet parça var. Birincisi hidrolik pompası, ikincisi ana dağıtıcı, üçüncüsü tinjektör diye tabir edilen basınç regülatörü, dördüncüsü ise ana fren merkezidir.
    Öncelikle aracı çalıştırdığınızda araç çökmüş vaziyette ise 10-15 saniye gibi bir süre içerisinde yükselmeye başlamalıdır. Bu pompanın ve diğer parçaların sağlıklı çalıştığını gösterir. Aracınız hidrolik direksiyonlu ise direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde pompanın sesini takip edin, takır tukur sesler geliyorsa pompa artık zayıflamaya başlamıştır. Yok inceden bir ses geliyorsa düzenli olarak yağı pompalıyor demektir. Araçta belli aralıklarla basınç regülatöründen cırtlama diye tabir edilen bir ses gelir. Araç rolantide çalışırken bu çırtlamanın sıklığını kontrol edin. Ortalama 15-20 sn de bir cırtlama normal kabul edilebilir. Aracı alçaltıp yükselten kolu deneyin, bütün kademelerde araç normal alçalıp yükselebiliyormu. Ana fren merkezini kontrol etmek için de aracı 4 teker boşta olacak şekilde lifte veya takoza alın, aracı çalıştırın ve dört tekeri de elinizle döndürün. Rahat dönüyormu? Fren merkezi artık görevini yapamıyor ise tekerlekleri sıkacaktır. Tekerler rahat dönüyorsa sorun yok demektir. Benim şimdiye kadar edindiğim tecrübe ve bilgi bundan ibarettir. Yanlışım varsa lütfen diğer arkadaşlar düzeltsinler, eksik varsa tamamlasınlar.
    Umarım temiz bir BX sahibi olarak aramıza katılırsınız.
    Saygılarımla.
    BX KORKULACAK BİR ARAÇ DEĞİLDİR
    Değerli arkadaşım, fiyat konusuna birşey diyemem o sizin kendi kararınız, ama BX konusunda edindiğim tecrübe kadarıyla size yardımcı olmaya çalışayım. BX'in motor alt takım vs. diğer aksamlarının diğer araçlardan herhangi bir farkı yoktur. İyi bir oto tamircisi size bu konuda rahatlıkla yardımcı olabilir. Asıl önemli olan hidrolik sistemdir. Hidrolik sistemde dikkat etmeniz gereken en önemli 4 adet parça var. Birincisi hidrolik pompası, ikincisi ana dağıtıcı, üçüncüsü tinjektör diye tabir edilen basınç regülatörü, dördüncüsü ise ana fren merkezidir.
    Öncelikle aracı çalıştırdığınızda araç çökmüş vaziyette ise 10-15 saniye gibi bir süre içerisinde yükselmeye başlamalıdır. Bu pompanın ve diğer parçaların sağlıklı çalıştığını gösterir. Aracınız hidrolik direksiyonlu ise direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde pompanın sesini takip edin, takır tukur sesler geliyorsa pompa artık zayıflamaya başlamıştır. Yok inceden bir ses geliyorsa düzenli olarak yağı pompalıyor demektir. Araçta belli aralıklarla basınç regülatöründen cırtlama diye tabir edilen bir ses gelir. Araç rolantide çalışırken bu çırtlamanın sıklığını kontrol edin. Ortalama 15-20 sn de bir cırtlama normal kabul edilebilir. Aracı alçaltıp yükselten kolu deneyin, bütün kademelerde araç normal alçalıp yükselebiliyormu. Ana fren merkezini kontrol etmek için de aracı 4 teker boşta olacak şekilde lifte veya takoza alın, aracı çalıştırın ve dört tekeri de elinizle döndürün. Rahat dönüyormu? Fren merkezi artık görevini yapamıyor ise tekerlekleri sıkacaktır. Tekerler rahat dönüyorsa sorun yok demektir. Benim şimdiye kadar edindiğim tecrübe ve bilgi bundan ibarettir. Yanlışım varsa lütfen diğer arkadaşlar düzeltsinler, eksik varsa tamamlasınlar.
    Umarım temiz bir BX sahibi olarak aramıza katılırsınız.
    Saygılarımla.


    Teknik özellikler:
    Citroen - BX (XB-_) - TRD Turbo (90 Hp)
    Işaretlemek Citroen
    Model BX
    Submodel BX (XB-_)
    Değişiklik TRD Turbo (90 Hp)
    Kapı 5
    Power 90 hp
    Maksimum hız 180 km/h
    100 km / h durma arası İvme 12.1 sec
    yakıt deposu hacmi 66 l
    üretim içine koyarak Yılı 1988 yıl
    üretim durdurma Yıl 1993 yıl
    Coupe yazın Hatchback
    koltuk 5
    Boy 4240 mm.
    genişlik 1680 mm.
    yükseklik 1360 mm.
    Dingil 2655 mm.
    ön track 1420 mm.
    Back track 1360 mm.
    gövde minimum hacim 445 l
    gövde azami miktar 1455 l
    motor Pozisyon Açık, enine
    motor hacmi 1768 ccm
    Max güç 4300 Rpm
    Tork 182/2100 Nm
    Yakıt Sistemi dizel - Standart dizel enjeksiyon (SDI)
    Türbin turbo kompresör
    gaz dağıtım mekanizması -
    Pozisyon silindir Inline
    Silindir sayısı 4
    çap silindir 80 mm.
    İnme silindir içinde 88 mm.
    sıkıştırma oranı 22
    Number silindir başına valf 2
    Yakıt Tipi dizel
    Drive Açık
    Number Dişli (Otomatik Şanzıman) ve -
    Number Dişli (mekanik şanzıman) ve 5
    ön süspansiyon Hidro-pnömatik eleman
    Arka süspansiyon Firar
    Ön frenler Disc
    Arka frenler Disc
    ABS evet
    direksiyon tipi Cremaillere
    (Şehirde) Yakıt tüketimi 6.9 L./100 km
    Yakıt tüketimi (şehir dışı) 4.5 L./100 km
    Yakıt tüketimi (karma) 6.3 L./100 km
    Ağırlık 1025 Kg
    Maksimum ağırlık 1500 Kg
    Tire boyutu 165/70 R14


    BX YANINDAKİ HARFLERİN ANLAMLARI
    ________________________________________

    T (from 1989) Basic trim level*
    R Riche
    Rich Second trim level: split rear seat, rear window washer/wiper.*
    TR
    TG (from 1989) Très Riche
    Very Rich Middle trim level: two/four electric windows, tweed seats, plastic C-pillar window, etc.*
    TX (UK only) Extra High trim level: electric front windows and sunroof, split rear seat, velour upholstery, etc.*
    TZ Last letter of alphabet Highest trim level: four electric windows and mirrors, velour upholstery, front foglights, remote controlled central locking, etc.*
    * As there are much more optional accessories than designated trim levels, Citroën did not always use them consequently. Some models may have more or less gadgets than shown in the table.

    Engine variations
    E Économique
    Economic Denotes the smaller, 1360 ccm engine. Also used to denote the detuned 1580 ccm engine.
    S Sportive
    Sport Denotes the stronger, 1580 ccm engine.
    GT Gran Turismo Denotes the strongest, 1905 ccm engine.
    I Fuel injected Denotes all fuel injected petrol engines.
    D Diesel Denotes all diesel engines. Turbo diesels carry the word turbo on the badge.

    ingilizce çeviri programından Türkçesi pek bişey anlaymasamda modeller

    — (1989'dan) temel
    T, zengin ikinci düzey* R Riche'nin, düzeyi kırptığını kırpar: Ayrılma arka oturacak yeri, pencere yıkayıcı sileceğine bakar.
    * Très Riche'nin olduğu TR TG (1989'dan), çok zengin orta düzenli düzeydir:
    İki dört elektrik penceresi, tüvit oturacak yerler, plastik C-sütun penceresi, (BK sadece) fazladan yüksek vb.*
    TX, düzeyi kırpar:
    Elektrik ön pencereleri ve taraça, ayrılma arkası, yerleştirir, kadife döşemesi, vb.*

    TZ, en yüksek alfabenin mektubunun, düzeyi kırptığına devam eder:
    Dört elektrik penceresi ve aynalar, kadife döşemesi, ön foglights, uzak, merkezi kilitlemeyi kontrol etti, gösterilen düzenli düzeylerin olduğundan vb. **
    Xgibi çok daha fazla seçmeli aksesuar olduğu, Citroën her zaman, sonuç olarak onları kullanmadı. Bazı modeller, hemen hemen gösterilen içeride masadan zımbırtılara sahip olabilir.

    Ekonomik E Économique'nin, daha küçük, 1360 ccm motorunu ifade ettiği motor değişmeleri. Hem de detuned-1580 ccm motorunu ifade ederdi.
    Oynamayı seven S, oynar, daha kuvvetli, 1580 ccm motorunu ifade eder.
    GT büyükannesi Turismo, en kuvvetli, 1905 ccm motorunu ifade eder.
    Şırınga edilen yakıtın, bütün yakıtın, benzin motorlarını şırınga ettiğini ifade ettiği ben.
    D dizeli, bütün dizel motorları ifade eder. Turbo dizelleri, sözcüğü rozette turboya taşır.


    _____________________________

    75 OPEL RECORD 1.9 D
    86 MITSUBISHI LANCER 1.6 DİESEL
    92 CİTROEN BX TZD TURBO(1.7 TURBO DİESEL İNTERCOOLER )
    2011 DFM SUCCE

    Citroën BX
    Selefi Citroën GS, Halefi Citroën Xantia
    Tasarımcı Marcello Gandini
    Citroën BX, 1983-1994 arasında üretilen büyük bir aile otomobilidir. On iki yıllık tarihinde toplam 2.315.739 adet üretilmiştir. En yukarıya açılır arka kapılı modeli 1993 yılında Xantia yüzünden durdurulmuş olsa da bir yıl daha üretildi.
    Citroën BX Paris' te 1983 yılında Eiffel Kulesi altında tanıtıldı. BX, başarılı küçük aile otomobili Citroën GS’ nin yerine daha büyük bir aile otomobili olarak geçmesi için tasarlanmıştır. Son BX 1995 yılında üretilse de halefleri üretime önceden geçmiştir. 1991 yılında ZX, ancak gerçek halefi olan Xantia ise 1993 yılında üretime başlamıştı.
    Gandini, Bertone tasarımı İngiliz 1977 Reliant FW11 ile 1979 Volvo Tundra concept modellerinden esinlenir. Özellikleri arasında, geleneksel Citroën hidropnömatik seviyelendirilebilir süspansiyon, plastik gövde panellerin geniş kullanımı, ön ve arka disk frenler sayılabilir.
    BX 1.4L, 1.6L ve 1.9L hacimlerinde (1.1L motoru, nadir olarak İtalya, Portekiz ve Yunanistan’ da vardı) motor seçenekleri sunulmaktaydı ve 1.6 ile 1.9 motorlar daha sonra birçok Peugeot modelinde kullanılmıştır. Sınıfında lider XUD dizel motor seçeneği 1984 yılında sunulmaya başlandı. Başta dizel ve turbo dizel motorlu araçlar en başarılı modeller olmak üzere bu modeller popüler oldu.
    Tüm motorlar 11, 14, 16, 19 rakamlarıyla belirtildi. (Bazı ülkelerde ise 1.6L 80hp zayıf motorlu modelleri BX15E olarak sunuldu.) 1980'lerde, dört tekerden çekiş sistemi ve turbo dizel motor da kullanılmıştır.
    Citroën BX Break (Van)
    Tüm BX modelleri son derece kullanışlıdır, yakıt ekonomisine ve güçlü frenlere sahiptir. Karoser ve pas korunması iyicedir.
    BX, İtalyan otomobil tasarımcısı Marcello Gandini tarafından tasarlanır. Gandini Lamborghini Countach çizimini de yapmıştır. Citroën 1990' ların başında kendi reklam kampanyalarında bunu kullanılır.
    Ek donanımları BX uygun miktarı da şaşırtıcı olan boyutu ve sınıfında bir araç için yüksek oldu. Üstün hidropnömatik süspansiyonun yanı sıra, merkezi klima, elektrikli ön camlar, merkezi kilit sistemi ve deri döşeme de sunuluyordu. 1987 yılında, iç ve gösterge tablosu yeniden tasarnarak daha geleneksel olan Citroën idiosyncratic şalt kullanılan orijinal "baskül ölçekli" hız ve tek kollu direksiyon kullanıldı.
    Önceki GTI modellerinde zaten normal göstergeler vardı. 1987 yılında, yeni ve geliştirilmiş ve aynalar, ön sinyali lambaları ve tamponlar değiştirildi. 1989 yılında, arka lambalar dahil, daha küçük revizyonlar yapıldı.
    Citroën BX 16 Valf (Phase I)
    Mayıs 1987’ de, 16V ve GTI üretimine başlandı. Bir DOHC motor atmosferik, 160hp (119kW) ve 177N/m(£131m) tork üreten 1.9L motoru 100km/s(62mil) hıza 7.4saniyede ulaşıyordu ve en kısa sürede durabilemesi için ABS standart olarak monte edilmiştir. Yandaki etek kısmı diğer BX modellerinden farklıdır. 1990 yılında, 16V modeli yeniden makyajlandı. Fiberglas tamponlar, antrasit tekerler kulanıldı, arka rüzgarlık eklendi. Ayrıca birkaç ince değişiklikle performans, yol tuutş daha da geliştirilmiştir.
    Sport
    Citroën 1985-1987 arasında BX Sport modelini üretti. Bu dönemde, 7500 adet üretilen Citroën BX Sport modelinin; 2500 adeti önce, 5000 adeti satış başarısından ötürü fazladan üretilmiştir. 126bhp (94kW) ve çift boğaz karbüratöre sahip bu model, üretimdeki en güçlü BX oldu. Araç sadece soldan direksiyonlu olarak üretildiğinden İngiltere'de kullanılabilen bir araç olmadı.
    GT
    BX GT 1985 yılında üretilen 1.9L Peugeot motoruna sahip modeldir. 1985 yılında Citroën BX GT adlı "Digits" modeli de üretildi. Citroën 1985 yılında sadece 4.000 adet Digits üretilmiştir.
    Citroën BX 4TC
    Citroën 1986 yılında BX ile Grup B rallilerine girdi. Özel tasarlanmış BX 4TC denilen ve standart BX’ ten farklı bir araç kullanıldı. Motoru boylamasına monte edildiğinden aracın burnu uzundu çünkü Peugeot 505 motoru kullanılmıştı.
    4TC Dünya Ralli Şampiyonası rekabetinde başarılı değildi. Tour de Corse Rallisinde Lancia Delta S4 ile yarışan Henri Toivonen’ in ölümü üzerine Grup B sınıfı yarışlar 1986 yılında yasaklandı Citroën projesini rafa kaldırdı. Daha sonra BX 4TC yol ve yarış otomobilleri çok nadir ve aranan araçlar haline geldiler.
    Üretilen Modeller
    • Citroën BX (1982 Model)
    • Citroën BX17 TGD (1982 Model)
    • Citroën BX19 TGD (1982 Model)
    • Citroën BX14 RE (1983 Model)
    • Citroën BX16 TRS (1983 Model)
    • Citroën BX19 RD (1984 Model)
    • Citroën BX4 TC (1985 Model)
    • Citroën BX19 GTi (1986 Model)
    • Citroën BX19 TRS (1986 Model)
    • Citroën BX19 GTi 16v (1987 Model)
    • Citroën BX DTR Turbo (1988 Model)
    • Citroën BX19 GTi 4X4 (1990 Model)
    • Citroën BX 17 Break TZD (1992 Model)



    CX ile BX arasında görsel olarak artı-eksi olarak birşey söyleyemem doğal olarak,göreceli bir durum kişilere göre. Ama teknik olarak CX daha komplike bir araç.BX ise daha basit ve doğal olarak tamiri daha kolay. Ama yürür aksam konusunda CX gerçekten apayrı kulvarda.Ön takımdaki rotbaşlarının,rotillerin ve fişeklerin büyüklüğünü görünce sağlamlığını anlıyorsunuz.(fotoğrafta ön tekerlek rulmanlarının büyüklüğünü görebilirsin)
    Direksiyon sistemi BX'lerde ya geleneksel sistem yada hidrolik sistem şeklinde. CX'te ise DIRAVI denilen daha geliştirilmiş bir sistem var. Durur vaziyette tam sağ veya sol yaptığınızda direksiyonu bıraktığınız anda otomatik merkezliyor ve süratlendikçe sertleşiyor. Özellikle direksiyon sistemi açısında CX'e ya hayran kalırsınız yada hiç beğenmezsiniz.Biraz alışmak gerekiyor.
    Motor konusunda CX ve BX ayrı motorlar kullanmalarına rağmen ikisininde iyi ve uzun ömürlü motorlar kullandığını düşünüyorum.Ama yakıt konusunda BX daha iyi doğal olarak. Ayrıca açıkça söyleyebilirim ki CX'in elektrik sistemi BX'e göre çok daha karışık.
    Kullanım rahatlığı CX'te daha iyi ancak BX özellikle şehir içinde boyutundan dolayı daha pratik.Ama CX direksiyonunun avantajıyla park etmelerde kolaylık sağlıyor.Tabi CX'in sığabileceği bir parkyeri bulabilirsen. Ancak uzun yolda CX çok sessiz ve çok yumuşak.
    CX'in direksiyonu gibi kontrol düğmelerine de (sinyal,korna gibi) alışmak gerekiyor. Çünkü sinyal kolu,silecek kolu filan yok.BX ise bildiğiniz gibi basit ve kolay çoğu şeyde olduğu gibi.
    Uzun lafın kısası BX çok daha basit ve kolay kullanımlı bir araç, CX ise daha karışık ama daha sağlam ancak tamiri zor bir araba.



    KULLANIM KİTAPÇIĞI
    http://rapid share.com/files/108455853/BXmanual.rar.html



    NİÇİN BX

    20 Ağustos 2011; 17:23:05




    ________________________________________
    değerli BX dostları aramıza yeni katılan arkadaşlar öncelikle hoş geldiniz bu sayfa bilgi .samimiyet ve dostluk paylasım sayfası bu sayfada kimse yanlış bilgi vermez
    herkes kendi bilgisi dahilinde bildiklerini paylaşır ama şunu yürekten söylemek istiyorum inanın bu sayfa insanda bağımlılık yapıyor alim allah ben BXimi satalı nerdeyse
    2 yıl oluyor ama hala bu sayfada bazı konuların içine giriyorum çünki bende zamanında çok uğraştım banada fu forumda çok kişli yardımcı oldu
    arkadaşlar öncelikle şunu bilmemeiz lazımbizim araca verdiğimiz 3-5 bin lira arası bu gün bu paraya ancak ikinci el motorsiklet alınabilirken sen . ben otomobil almışız
    çok paramaı değil ama diğer insanlardan otomobillerden ne farkın var bir kaçını sıralayabilirim
    1 dünyada ne şartlarda hangi hızda kullanırsan kullan devrilemiyen tak araba BX dir ( o kadar garantiki eğer devirirsen fabrikası sana sıfırını hediye ediyor )
    2 bilinmiyen bir yönüde bu araçlar suda yani denizde .ırmakta .barajda kullanılıyor ( tabi orjinal taban tapaları ve sağlam kapı fitillerin duruyorsa )
    3 idda ediyorum heçbek olarak en kullanışlı otmobil git bu gün sıfır bir heçbek al direkten ölü görüş BX in 5 katı fazla
    4 her yol şartlarına göre sürüş yükseklik ayarı ( yok benim araziye giremez altı vurur yok asvalta gidemez çok yüksek diye bir dert yoktur )
    5 herkes sıfır araba alıyor afilli olsun diye helezonlarını kestiriyor kar tipi tanpon taktırıyor oysa sen BX sahibi olarak bunu bir manivele hareketinle saniyede yapıyorsun
    6 sürat meselesine gelince bir çok arabadan üstün maşallah ne yapsanda yakışıyor daha ne istiyelim
    hekese lütüf olmaz bu saydıklarım yalnızca BX kulananlar için geçerlidir onun için elinizdekinin kıymetini bilin kıymetini bilenlerde yardımcı olun

    _____________________________
    AHTAPOT



    BX’TE FREN SİSTEMİ
    Arkadaşlar merhaba ;
    Aramıza yeni katılan arkadaşlara önce hoşgeldiniz diyorum..
    Sonrada arkasına ekliyorum ki...sorduğunuz soruların tüm cevapları daha önce forumun geçmiş sayfalarında zaten cevaplanmıştı...Lütfen oradan öğrenin yeni sorulara cevabı ise yazacağım..
    BX ve benzeri araçlar (CİTROENİN )hidroactive ve hidropnomatik sistemliler..çok iyi frenaj yapmaları ile ünlüdür..sebebi ise diğer araçlarda westinghause denilen fren sistemlerinin hidro sistemlere nazaran daha az basınç üretmeleridir...bu basıç azlığından dolayı ABS denilen sistemlerle aracın daha güvenli duruş sergilemesi sağlanmıştır..Normal şartlarda hidro sistemde 70 ila 100 bar arası basınç oluşmakta orta sifer dediğimiz 62Barlık akümülatörde sistem 170 bar basınca kadar güç üretebilmektedir..Bu güçte citroenin mükemmel frenajını sağlamaktadır..Sistem kısaca şöyle çalışmaktadır...

    Pompa devamlı sürette fren merkezine ve sisteme yağ basmaktadır...amortisör kulelerinde ve güç sağlayan siferlerde devamlı basınçlı yağ vardır..siz frene ani olarak bastığınızda fren merkezi içindeki piston arabanın arkasına giden basıncı saliseler içinde keser ve böylece aracın arkası aşağıya düşer ve tüm basınç yaklaşık 170 bar civarı size savrulmadan ve takla atmadan durmanıza yardım eder.işin sırrı fren merkesindedir..basınç çok fazla olursa fren merkezinden geriye tanka döner sizin tıslama dediğiniz seste budur....

    frenaj konusunda bx ten başka araç tanımam ....

    yeterki sistem promlemsiz olsun......


    BX’TE TORSİYON
    cruiser535
    Çavuş

    Mesaj: 94
    [X]



    21 Temmuz 2009; 19:08:43



    ________________________________________

    quote:

    Orijinalden alıntı: AlperAkbilgi

    Bu kesinlikle olmaması gereken bir durum. Torsiyona baktırın gecikmeden. bu araçların arka tekerleri kendinden yönlenebilir. Yani sağa donduğunuzda sağa, sola döndüğünüzde sola döner sanırım bununla ilgili parça bozulmuş.

    Alper BX'den bahsediyoruz değilmi, BX'lerde de varmı böyle arka tekerlerde yönlenme? Varsa biz neden şimdiye kadar farkına varmadık?

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS


    AlperAkbilgi
    Yüzbaşı


    Mesaj: 725
    [X]



    21 Temmuz 2009; 19:35:39



    ________________________________________
    Bu torsiyonun bir özelliği.
    Torsiyon olan her araçta olur.
    Şimdi burda yazarak tarif edemem ama birgün yüz yüze açıklayabilirim.



    Bu bxin torsiyonu. Uçtaki karosere bağlantı noktalarını incelersen sabit olmadığını görürsün. Menteşe gibi. bunun nasıl çalıştığını yüz yüze anlatayım.


    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlperAkbilgi -- 21 Temmuz 2009; 20:27:15 >

    _____________________________
    DH CITROËN KULÜBÜ için TIKLA

    1995 Xantia 2.0i





    SÜSPANSİYON TEKNİĞİ

    Yavuz
    Yarbay

    Mesaj: 3645
    [X]



    19 Şubat 2007; 14:46:51





    umbek444 kusura bakma adını bilmediğim için adınla hitap edemiyorum ama harikasın. Sabırsızlıkla yazılarını bekliyorum.

    Saygı ve sevgilerimle...

    _____________________________

    DH CITROËN KULÜBÜ için TIKLA
    Canon 5D + Canon 70-200 f/2.8 L USM + Canon 20-35 USM + Canon 50mm 1.8 + Canon 580 EX-II


    umbek444
    Onbaşı

    Mesaj: 36
    [X]



    19 Şubat 2007; 17:39:41




    ________________________________________
    Tekrar merhabalar. İşlerim dolayısıyla bazen ara veriyorum kusura bakmayın. Tarihsel gelişimden bahsedeceğimi söylemiştim. Bu sistem ilk kez 1955 yılında efsanevi DS modelinde kullanılmıştır.
    Yeri gelmişken birazda DS modelinden bahsedeyim. DS açılım olarak D = desire (istek), S = speciale (özel) yani ismin açılımı türkçe olarak "özel istek" tir. Fransızca da okunuşu ise (okunduğu şekliyle) "dies" yani tanrıça demektir. İsmiyle bile bu kadar özel ve farklı olan bu arabanın otomobil dünyasına getirdiği yeniliklerede kısaca değineyim.
    -- ilk disk frenler
    -- ilk göbekten monteli cantlar. ( şu anda formula araçlarında kullanılıyor)
    -- İlk plastik radyatör fanı ve alümünyum alaşım motor
    -- İlk direksiyon yönüne dönebilen farlar
    -- ilk hidrolik direksiyon, hidrolik frenler, hidrolik destekli debriyaj ve şanzuman
    -- İlk 15 dakikada 798 sipariş, ilk gün sonunda 12.000 sipariş ve fuar bittiğinde 80.000 sipariş alarak guiness rekorlar kitabına girmiştir.
    -- Rüzgar sürtünme katsayısı CX üretilene kadar en düşük binek araba.
    ve patenti alındığı için şu ana kadar sadece citroenler tarafından kullanılabilen hidro-pnömatik süspansiyon sistemi.
    Evet o yıllarda bu araba uzaydan gelen gemi olarak tanındı. O kadar ferah, rahat ve güvenliydiki o kadar sevildiki halen trafikte insanların gözlerini alamadığı bir otomobil.
    hidropnömatik sistem 1955 yılından 1989 yılına kadar pek bir değişikliğe uğramadan geldi. DS, GS, CX ve BX modelleri aynı şekilde üretildi. 1989 yılında ise XM sahnedeydi ve hidro-pnömatik sisteme ek olarak 1. nesil hidro-aktif sistem eklenmişti. Bu sistemde ek olarak toplam 5 adet sensör , bir elektronik beyin ve 2 tane daha sifer vardı. Siferlerden birisi ön tekerlekler arasındaydı birisi ise arka tekerlekler arasındaydı. Bunlar merkez siferler olarak adlandırılmıştı. Sensörler ise
    1- gaz pedalında (gaza ne kadar basıldığını ölçer)
    2- fren pedalında ( frene ne kadar basıldığını ölçer)
    3- direksiyonda (direksiyonun kaç derece çevrildiğini ölçer)
    4- şanzumanda (aracın hızını ölçer)
    5- Viraj çubuğunda ( aracın virajlarda yana doğru ne kadar yattığını ölçer)
    Bu 5 sensörden gelen veriler milisaniyeler içinde ana beyinde değerlendirilip süspansiyon sertliği ayarlanırdı. 1. nesil de süspansiyon sertlik ayarı için 2 seçeneğiniz vardı. Araç içinde vites kolunun solundaki bir düğme ile isterseneniz otomatik konumu istersenizde sport konumu seçiliyordu.Otomatik seçildiğinde süspansiyonların sertliği ana beyin tarafından aracın hızına, sürücünün sürüş sitiline , yol durumuna ve benzeri durumlara göre sertleştiriliyor veya yumuşatılıyordu. sport seçildiğinde ise süspansiyon sertleştiriliyor ve maksimum yol tutuş sağlanıyordu. 2. nesilde ise 2 konuma bir üçüncüsü eklenmişti. Bu konum konfor konumuydu. konfor konumunda ise süspansiyonlar yumuşatılıp son derece yumuşak ve sarsıntısız bir yolculuk sağlanıyordu. C5 te ise 3. nesil sahnedeydi. Yarın 3. nesili ve aradaki farkları anlatacağım.







    Ekteki dosya (3)

    _____________________________

    YAŞASIN CİTROEN AŞKI-ÜMİT




    DAĞITICI


    quote:

    Orijinalden alıntı: yumuf

    cruiser535 kardeşim..
    Benim yaptığım uygulamada bx fren merkezini xantiada denedik zaten aynı material
    bir sorun yaşamadık ve halen yaşandığını da duymadım...

    Yumuf kardeşim, Xantia ana dağıtıcı dün elime ulaştı, baktım inceledim birebir BX'in aynısı hiç bir fark yok. Umarım sağlamdır. Bakalım bugün akşam takacağız, inşallah sorunumuz çözülür, sonuçları yazarım yine.
    Bu arada Xantiaların pompalarında çift çıkışlı olanlar varmış. Bu çıkışlardan birisi dağıtıcıya gidiyor, diğeri ise direkt hidrolik direskiyona gidiyormuş. Bir süredir zaten bende böyle bir çözüm düşünüyordum kendi kafamda. Yani bizim pompanın çıkışına bir T bağlasak, bir ucunu dağıtıcıya bir ucunu direk hidrolik direksiyona bağlasak, dağıtıcının direksiyona giden çıkışını da körtapa ile kapatsak nasıl olur gibi düşünüyordum. Pompanın basıncı yeterli gelirse olur gibi geliyor, zaten Xantialarda bunu uygulamışlar sanırım. Aslında denemeye değer gibi görünüyor. Bakalım, bugün şu dağıtıcıyı takayım sonucunu göreyim ne olacak, olmazsa denemeyi düşünüyorum.


    FREN ANA DAĞITICISI


    quote:

    Orijinalden alıntı: victorgold

    ana dagıtıcı dediğiniz fren pdalının önundeki dagıtıcı degilmi onu nereden bulabilirim acaba sıfırı varmı ?

    Değerli arkadaşım,
    Fren pedalının önündeki ana merkez dir. Ana dağıtıcı radyatörün önündeki parçadır. Pompadan gelen basıncı tinjektöre (basınç regülatörü) ve oradan da sisteme dağıtmaya yarar. Kaçıncı sayfada olduğunu hatırlayamıyorum ama resimlerini koymuştum daha önce. Eğer pompanız düzgün çalışıyorsa, frene bastığınızda arabanız normal frenleme yapıyor ve arkası çöküyorsa, buna rağmen yine yolda giderken kendi kendine çöküyorsa problem % 99 ihtimalle bahsettiğim ana dağıtıcıdadır. Hatta kontağı kapatıp tekrar çalıştırdığımda araba hemen yükseliyor demişsiniz, işte bu yüzden diyorumki ana dağıtıcıyı değiştirip denemelisiniz. Sıfırını bulamazsınız. Ben çok araştırdım. Yurt dışında bile bulamadım. Sonunda çıkma Xantia dağıtıcısı buldum taktım ve sorunum çözüldü. Ankara ve istanbulda çıkmacıları araştırın derim. Yada yakınlarınızda tanıdığınız birilerinde BX varsa, onun dağıtıcısını söküp kendi aracınıza takın böylelikle arızanın orada olup olmadığından da emin olmuş olursunuz.
    Saygılarımla.
    FREN MERKEZİ TAMİR TAKIMI
    slm arkadaşlar dün ustanın yanına uğradım fren merkezinden olup olmadığın knaat getirememişler daha bizim cıtlama dediğimiz sesin normalden fazla olmasının akıtmadan kaynaklandığını ama o akıtan yerin nerden olduğunu kestiremediklerini söledi :S adamlarda çok yoğun olduklarından zaman meselesi olduğunu herşeyini incelemeleri gerektiğini söledi cumaya kadar belli olur dedi :S bakalım ne olacak

    bu arada aksaraydaki parçacıları gezdim dün fren merkezi sormaya 350 den bi başlıyor 1200 lira çeken var :D maşallah dedim bir taneside ded bana 20 liraya tamir takımı var fren merkezinin içindeki hortum patlıyor onu değiştirirsin olup biter dedi boşuna alma o kadar para verip dedi hangisine inannayım şaşırdım bu fren ana merkezinin tamir takımı meselesini bi aydınlatalım :) bi bende merak ettim bu takımı ::D


    martxs_
    Er

    Mesaj: 2
    [X]



    20 Ağustos 2009; 15:45:53



    ________________________________________
    dostum bu tamirtakımı nerde buldun 20 tl ye bana yazarsan sevinirim tamirtakımı işi bilen biri yapar ben kendim degiştiricem ban makina teknisyeniyim parça sorunu dan öte tamir takım önemli ben de de bx tge 15 var 91 maodel tamirciye gitmem martxs_@hotmail.com

    _____________________________

    selam bx 15 tge dostlatı


    musicburger
    Teğmen


    Mesaj: 168
    [X]



    20 Ağustos 2009; 23:18:29



    ________________________________________
    slm istanbul aksaryda buldum bende fren merkezi sormaya gitmiştim 670 küsürmü ne demişlerdi pahalı geldi sonra adam dedi değiştirmene gerek yok al bi tamir takımı ustana değiştirt dedi içindeki lastik hortumu dedi neden o kadar para vereceksin dedi tabi benim usta arızayı tam olarak nerden verdiğini anlayamadığı için şimdilik kalsın dedim bu arada 25 demişti fiyatı ama alırsan 20 e bırakırım demişti ben sana telini vereyim sen ar bi sor ok hem bu işi çözersen bize dee nasıl olduğunu nlatırsın :)

    tamir takımı için
    oto fahri tel:0212 - 632 79 91 ---- 632 27 95

    bu arada fren merkezi lazım olursa aşağıdaki yeri ara 350 tl burada fren merkezi :) diğer erelere göre en ucuzu :)

    akişler oto yedek parça
    0212 - 632 27 76 ---- 613 27 77 ---- 587 13 37 ---- 585 23 45
    quote:

    Orijinalden alıntı: martxs_

    dostum bu tamirtakımı nerde buldun 20 tl ye bana yazarsan sevinirim tamirtakımı işi bilen biri yapar ben kendim degiştiricem ban makina teknisyeniyim parça sorunu dan öte tamir takım önemli ben de de bx tge 15 var 91 maodel tamirciye gitmem martxs_@hotmail.com



    _____________________________




    FRENLE İNİP-KALKMA İLİŞKİSİ

    ________________________________________
    Yahu arkadaşlar bu 10 numara dediğiniz yağ piyasada ki 10/40 diye satılan yağ mı?Cehaletimi bağışlayın ama vallahi bilmiyorum.
    Fren konusuna gelince; evet gerçekten öyle. Hatta şunu da yapabilirsiniz. Çalışırken durduğu yerde sürekli frene basın, bir süre sonra yavaş yavaş alçaldığını göreceksiniz. Ayağınızı kaldırınca birden eski haline gelecektir.
    Ayrıca ani frenlerde, arabanın arkasının nasıl yere oturduğunu farkettiniz mi? İşte bu ani frenajda yolda ki stabilitesini sağlıyor. Freni bırakınca tekrar eski haline geri dönüyor. Veeee sağlıklı bir şekilde tehlike atlatılmış oluyor...
    Hoşçakalın... Haaa unutuyordum. Gerçekten temiz dizel bilen varsa insanlık namına!!!!! haber versin.

    iyi akşamlar

    HİDROLİK HORTUMLARI
    degerli arkadaşlar ben hortumları kendım yapıyorum hortumları yenilemek size komple olarak (plastıkler ) 200 tl ve daha sonra ömürlük arabada toplam plastık boru uzunlugu yanlış hatırlamıyorsam 30 ila 40 metre arasında ki ben tekrar hortumları degiştirecegim tamamını yuksek basınçlı hıdrolık hortumlardan yapacagım aslında kacak olan hortumları kendınızde yaparsınız izmirde veysel usta 190 na degiştiriyor inanın tamamı 2 saatlik iş

    HORTUMLAR
    ARABANIN YÜKSEKLİK AYARI TAMAM GEÇEN GÜN ŞARJ DİNAMOSU KONJEKTÖRÜ ARIZALI OLDUĞU
    İÇİN AKÜYÜ BOŞALTTIM.DAHA SONRA BASINÇ KORREKTERÜNÜN GERİ DÖNÜŞ HORTUMU SOĞUKTAN DOLAYI
    KIRILDI.TÜM LHM DIŞARI AKTI..şİMDİ SANA VE DİĞER ARKADAŞLARA ŞUNU SÖYLEYEYİM Kİ EN KISA ZAMANDA TÜM
    HORTUMLARI YÜKSEK BASINÇLI YAĞ HORTUMLARI İLE DEĞİŞTİRECEĞİM..SİZLEREDE TAVSİYE EDERİM.
    ORJİNAL HORTUMLAR MALZEME YORGUNLUĞUNDAN ,SOĞUK HAVADA SICAK YAĞ SİSTEMDE GEZMESİNDEN DOLAYI
    KIRILGAN OLUYOR...
    HERKESİN YENİ YILINI KUTLARIM.....

    KADEME KULLANIŞLARI
    Merhaba

    Bütün BX dostlarının yeni yılını kutluyorum.
    Wolf Hocam nasaılsınız? Umarım her şey yolundadır.

    Değerli BX kullanıcıları bu aracın en alt konumda kullanılması sadece servis içindir. Otobanda kullanırsanız ölürsünüz. Sakın haa, bende orjinal kataloğu var ve orada yazana göre 1. kademe servis, 2. kademe normal kullanım, 3. kademe bozuk yollar için ama sürat 30 km olmak kaydıyla, 4. kademe yine servis ve teker değiştirme durumlarında kullanılmalı.

    Sevgiler saygılar


    KİLOMETRE TELİ
    quote:

    Orijinalden alıntı: metearslan

    Benim bx in kilometre teli koptu. Ogrendim ki, iki parca oluyormus bu arabalarda. Ankara da bunu takabilecek bi yer var mi? Sorduklarim pek gonullu de olmuyorlar anlamadim.

    Benimde alt kilometre teli kopuktu dun bi kilometreciye gittim ust telide sokup tek parca tel yaptirdim. 35tlye yapti teli sokup takma haric.


    LHM YAĞI

    Merhaba,

    Bu sistem basitçe, bir yağ (LHM) deposu, motordan aldığı güçle çalışan bir pompa, ve dört tekerleğe dağıtım yapan plastik borulardan oluşuyor. Normal arabalarda amortisörlerin tepesinde birşey yoktur. Bu sistemde ise yeşil renkli sifer denilen yuvarlak bir parça vardır. Tabii amortisörde normal arabalardaki gibi değil tamamen bu LHM yağının pompalanması sonucu çalışan bir parçadır.
    Bakımı ise, 1)LHM yağı eksik olmayacak.Eğer kaçak yoksa eksilme olmaz.
    2)Hortumlarda kaçak olmayacak 3)Pompa görevini iyi yapacak. Budur.
    BX lerde motor çalışırken, sistem motoruda çalışmaya başlar ve onun kendine has bi sesi vardır. Cırtlamak denir BX ciler arasında. Xantia da da aynı şekildemi çalışır bilmiyorum. Zaten cırtlama sesini duymazsan çalışmıyor demektir ki yere oturmuş araba sürüş pozisyonuna yükselmez üstelikte frenleri tutmaz.
    Yeterli sanıyorum


    ORİNG NERDE
    arkadaşlar herkese selam ben kocaeliden fuat nasılsınız benim bx de bir sorun var aracın havasını aldığımız parçanın üst tarafında iki tane rekor var biri 12-13 birisi 10-11lik 12-13 lük rekordan yağ kaçırıyor onun içerisinde yeşil bir orink var ama onu bulamadım bu sorunla karşılaşan varmı varsa nasıl bir çözüm önerir düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim allaha emanet olun hayırlı günler.

    Fuat bahsettiğin tinjektörün içindeki oring mi ? Ben yeni değiştirdim oysa eğer ..


    RADYATÖR ÜSTÜ DAĞITICI

    cruiser535
    Çavuş


    Mesaj: 94


    6 Ekim 2009; 20:47:27




    ________________________________________
    Değerli arkadaşlar, bana çok acil radyatörün önündeki ana dağıtıcının araç üzerinde çekilmiş resimleri lazım. Benim dağıtıcıyı söktük, temizledik, tekrar topladık, araba sapıttı. Birşeyleri yanlış monte ettiğimizi düşünüyorum. Çok acil araç üzerindeki resmine ihtiyacım var.

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS


    cruiser535
    Çavuş


    Mesaj: 94


    6 Ekim 2009; 22:25:57




    ________________________________________
    değerli ömerefe kardeşim,
    Bugün seninle telefonda görüşmüştük hatırlarsan. Bütün gün düşündüm durdum sebep ne olabilir diye. Akşam eve giderken kafaya taktım, bu iş yine ana dağıtıcıda, ben bunu sökerim, kontrol ederim diye. Nitekim eve gelir gelmez hemen takım taklavatı aldım başladım sökmeye. Aracın üstünden dağıtıcıyı sökerken anam ağladı desem olur. Üstteki bağlantılar kolaydı ama alttakileri sökmek için çok uğraştım, gerçekten çok zor. Neyse dağıtıcıyı aldım her yerini dağıttım tekrar. İçinde iki adet filtre, iki yay, biri uzun biri kısa gövdesinde delik olan pistonlar, tapalar oringler falan var. Hepsini tek tek dağıttım. Ve gördümki uzun olan piston ters takılmış. Şu anda sorunun bundan kaynaklandığından nerdeyse % 100 eminim. Bütün parçaları tek tek temizledim, montajını yarına bıraktım. Aslında bugün bitirecektim ama vakit çok geç oldu, komşular gürültüden rahatsız olur diye bıraktım, yarın toplayıp arabaya takmayı düşünüyorum. Sonucu yine yazarım. Bu arada ilgin ve yardımların için çok teşekkür ederim. Bütün BX severlere selamlar.

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS


    cruiser535
    Çavuş


    Mesaj: 94


    6 Ekim 2009; 22:30:38




    ________________________________________
    Bu arada ana dağıtıcının sökülmüş halinin resmini koyayım dedim, bir gün birilerinin işine yarayabilir.









    SÜSPANSİYON YAĞ POMPASI






    TISLAMA NEDENİ OLAN ORİNG
    cruiser535
    Çavuş

    Mesaj: 94
    [X]



    1 Temmuz 2009; 10:04:45



    ________________________________________

    Wolfhocam ve henüz tanımadığım üstadlar,
    Eğer resimi yükleyebildiysem orada göreceksiniz, fren kontrol valfi (ana merkez) diziliminde açıkça görülüyorki biri büyük, biri küçük 2 tane oring var. Dün elime ana merkez tamir takımı diye bir parça ulaştı. İçinden de ana merkezin fren pedalına basılan yerdeki yeşil bombeli lastik parça ile resimde görünene benzeyen 1 adet büyük oring çıktı. Bu da demek oluyorki ana merkezin içinde oring var, zaten resimdede belli. Ama bir merkezi burada usta ile birlikte dağıttık. Yani o dağıttı bende yanındaydım, içinden oring namına hiçbirşey çıkmadı. Ama bu dizilimde 2 adet oring olması gerekiyor gibi görünüyor. 2 ihtimal var bence, birincisi oringler 20 yıl içinde tamamen eridi yağın içine karıştı gitti, ikinci ihtimal ise daha önce ana merkez açıldı, sonra toplanırken oringleri takmadılar. Biraz vakit bulabilsem aslında resimde görünün bu iki oringi uydurup denemek istiyorum.
    Başka bir sıkıntımız daha var, hidrolik pompasını dağıttık, rulmanın dağılmış olduğunu gördük, gayet güzel ve kaliteli bir rulman bulup, ortasına burç yaptırdık ve taktık. Ama pompa o günden beri takır tukur sesler çıkarıyor. Pompayı tekrar söktük, en küçük bir problem yok. Görünen hiçbir sorun yok, araç inip kalkıyor. İstanbuldan Kadir ustayı aradık bu niye böyle yapar diye, o da dediki, önceki bozuk rulmanla çalıştığı zaman pompanın pistonları yatak yapmıştır, şimdi düzgün rulmanla çalıştığı için bu şekilde takırtı tukurtu yapabilir dedi, mantıklı geliyor aslında ama, özellikle yüke bindiği zaman çok takırdıyor, dönüşlerde hidrolik direksiyon sertleşiyor.

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS







    quote:

    Orjinalden alıntı: cruiser535


    Wolfhocam ve henüz tanımadığım üstadlar,
    Eğer resimi yükleyebildiysem orada göreceksiniz, fren kontrol valfi (ana merkez) diziliminde açıkça görülüyorki biri büyük, biri küçük 2 tane oring var. Dün elime ana merkez tamir takımı diye bir parça ulaştı. İçinden de ana merkezin fren pedalına basılan yerdeki yeşil bombeli lastik parça ile resimde görünene benzeyen 1 adet büyük oring çıktı. Bu da demek oluyorki ana merkezin içinde oring var, zaten resimdede belli. Ama bir merkezi burada usta ile birlikte dağıttık. Yani o dağıttı bende yanındaydım, içinden oring namına hiçbirşey çıkmadı. Ama bu dizilimde 2 adet oring olması gerekiyor gibi görünüyor. 2 ihtimal var bence, birincisi oringler 20 yıl içinde tamamen eridi yağın içine karıştı gitti, ikinci ihtimal ise daha önce ana merkez açıldı, sonra toplanırken oringleri takmadılar. Biraz vakit bulabilsem aslında resimde görünün bu iki oringi uydurup denemek istiyorum.
    Başka bir sıkıntımız daha var, hidrolik pompasını dağıttık, rulmanın dağılmış olduğunu gördük, gayet güzel ve kaliteli bir rulman bulup, ortasına burç yaptırdık ve taktık. Ama pompa o günden beri takır tukur sesler çıkarıyor. Pompayı tekrar söktük, en küçük bir problem yok. Görünen hiçbir sorun yok, araç inip kalkıyor. İstanbuldan Kadir ustayı aradık bu niye böyle yapar diye, o da dediki, önceki bozuk rulmanla çalıştığı zaman pompanın pistonları yatak yapmıştır, şimdi düzgün rulmanla çalıştığı için bu şekilde takırtı tukurtu yapabilir dedi, mantıklı geliyor aslında ama, özellikle yüke bindiği zaman çok takırdıyor, dönüşlerde hidrolik direksiyon sertleşiyor.


    Merhabalar arkadaşım, fren merkezini şimdiye dek hiç sökmedim ancak bildiğim kadarıyla 1988 model öncesi ve sonrası BX lerin fren merkezleri farklılık gösteriyor. 88 öncesinde 2 adet gezici valf 88 sonrasında ise 3 adet gezici valf var. Senin bulduğun çizimle aracının fren merkezi farklılık gösterebilir ve eline geçen tamir takımı çizimde gösterilen fren merkezinin olmayabilir. Tavsiyem nacizhane bir BX ustasına danışman fren merkezi ve o-ringler hakkında. Bence elindeki o-ringleri uydurmaya çalışma. Fren merkezi bu aksesuar değil ki.Üzülmeyelim sonra. Kolay gelsin. Hayırlı işler.


    _____________________________
    TRAVERS
    mfbalmustafa
    Onbaşı

    Mesaj: 21
    [X]



    30 Mayıs 2009; 23:52:01



    ________________________________________
    travers için 300 lira istiyorlaqr çıkmasına arabayı hurda parasına satsam ancak okadar yapar zaten..halen çözemedim traver meselesini..saolsun izmir de bir arkadaş aradı bulamadı..afyonda bir arkadaş çabalıyor yardımcı olmak için..kadıköyde bir arkadaş yardımcı olmak için çabalıyor..saolsun..ankaradaki arkadaş çok baba fiyat istedi..antalya yı düşünmüyorum pahalıcı diyo5rlardı zaten..yılan hikayesine döndü bu iş..burdan emeği geçenlere ve halen emeği geçmeye devam eden arkadaşlara teşekkür ederim..istanbuldan istedikleri birşey varsa yardıma hazırım...saygılar..

    _____________________________



    TURBO NEDİR?
    Turbo nun ne işe yaradığını merak mı ediyorsunuz ?
    Turbo şarj, egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj da diyebiliriz. Gücünü Superşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır. Turboşarj motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan , hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.Türbin ve kompresör olmak üzere iki adet pervaneye sahiptir. Türbin, eksoz tarafında yer almaktadır, kompresör emme tarafında. Eksoz gazının çıkma basıncıyla dönen türbin aradaki bağlantı milinin yardımıyla kompresör pervanesini döndürür. Bu sayede motor silindirine önemli ölçüde artan bir hava girişi sağlanır.
    TURBO NASIL ÇALIŞIR?
    Yanma odasında patlayan hava-yakıt karışımı, egzoz gazına dönüşerek egzoz subaplarından egzoz manifolduna doğru itilir. Bu aşamada egzoza giden gazın basıncı, yol üzerindeki turbonun pervanesini döndürür. Yönlü kanatçıklara sahip olan bu pervane sayesinde gazın önemli bir kısmı türbine girer. Türbin basınçlı gazla dolduğu andan itibaren ters yöndeki kompresör pervanesi de basınçla dönmeye başlar. Dönen bu pervane kompresor salyangozunun hava giriş kısmında ters basınç yaratarak emme kuvveti doğurur, bu sayede emme salyangozunun içine dolan basınçlı hava salyangozun çıkış kısmından emme manifolduna doğru süratle yollanır. Yanma odasına giren basınçlı havanın yakıtla birlikte ateşlendiğinde çok daha şiddetli bir patlama gerçekleştirmesini sağlar.
    NEDEN TURBO?
    Dünya çapında sıkı emisyon düzenlemeleri hala sürerken, sürücüye eğlenceli araçlar üretirken, çevrenin ihtiyaçlarını karşılayan motorları oluşturmak için otomobil üreticilerini zorlanıyor . Turbo bunun üstesinden gelmek ve sürücü için önemli avantajlar sağlar:
    - Daha Ekonomik; Turbo daha az savurgan ısı ve sürtünme yaratarak motorda tüketilen yakıt enerjisinin tasarruf yapmasını, otomobil motorları tarafından üretilen enerji geri dönüşüm sağlar. Sonuç olarak, turbo şarjlı motorlar turbosuz motorlara göre önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlar.
    - Doğaya Faydalı; Turbo motora daha fazla hava sağladığından, yakıt yanmA azdır, ve bu nedenle temiz bir doğa. Bugünün turboşarjlı dizel motorlar emisyonlarını geleneksel motorlara göre% 50 NOx az ve CO2 üretir

    YAĞ HORTUMLARI

    SİFERLERİ BOSTANCI OTO SANAYİDE TÜM CİTROENCİLERDE BULABİLİRSİNİZ..DÖNÜŞ HORTUMLARI İSE ÇAP 4 MM OLACAK ŞEKİLDE TÜM HİDROLİKÇİLERDE BULUNABİLİR.NUMUNE İLE HORTUMCULARI DOLAŞIN YETER..
    SİFERLER 60 YTL CİVARIDIR.. SİSTEM ORJİNAL HORTUMLARLA 3,9 LT.LHM İLE ÇALIŞMAKTADIR.BENİM MUADİL HORTUMLARIM ÇOK OLMASI SEBEBİ İLE SİSTEMİMDE 6 LT CİVARI YAĞ VARDIR.TANKIN ÜZERİNDE YAĞ TIPASININ ÜZERİNDE TAHLİYE HORTUMU VARDIR.ÇOĞU BX LERDE O HORTUMU ÇAMURLUĞUN KENARINA ÇIKARMIŞLARDIR.BÖYLE OLUNCA ARABA ÇÖKÜNCE TAHLİYEDEN YAĞ DIŞARI AKIYORDUR.BEN O HORTUMU RADYATORÜN YANINA ŞİŞE KOYARAK İÇERİ ALDIM.SİSTEMİMDE FAZLA YAĞ OLSA DAHİ YAĞIM ZİYAN OLMUYOR.YAĞ FAZLA OLDUĞU İÇİN HAVA YAPMA ZAMANI AZALIYOR.ÖMER EFE KARDEŞİM.SEN İYİLEŞ BEN SENİN YANINA GELİRİM...

    ARACA İHML YAĞI KOYMA ŞEKLİ
    aracının lhm tankına bak lhm eksik ondan arabanı enüst konuma getir jip gibi kalksın kılometrenin orda (!) böyle işaret yana caktır sonra lhm tankına lhm koy eger 10 numara yag varsa 10 numara yag koy isik sönünce doldu demektirsonra intir yada sen kafa agrıtma en alt konuma getir yere yapıştır arabayı sonra agzına kadar doldur
    quote:


    BAKIM
    dertli bx daşım ömerefe,canını sıkma öncelikle,zamanla herşey yoluna girer,arabanın önünün ağır ve fasılalı kalkması aslında normal çünki motorun yükünü taşıyor ,ön taraf arka taraf gibi rahat inip kalkmıyor gibi görülebilir,ayrıca silindirlerden de yapabilir bu işi şöyleki siferlerin takılı olduğu yuvaların kenarında yağ delikleri vardır oradan birkaç damla yağ ile silindirleri yağlayabilirsin belki tozdan kirden rahat inip kalkmıyordur.birde silindirlerinin toz lastikleri varmı yoksa daima toz ve su alarak bu şekil problemler çıkarır.arabanın önünün çok sert olması arabanın normalden aşağıda duruyor izlenimi verdi bana,sıkntın ondan da olabilir...selamlar.


    ________________________________________
    delik derken her iki tarafında parmak girecek kadar bir yer var orasımı birde çukura girdigimde normal bir arabadan farkı yok sarsıntı konusunda siferlerın havasından olabılırmı yada körüklerden unutmadan birde internette baktıgım sifer takozları arasında nerdeyse boşluk yok benimkinde 1,5 ila 2 cm arasında boşluk var anlamadım zaten kardesime yurtdısından ıkı tane tam takım getırtecegım anlıyacagız
    quote:

    Orjinalden alıntı: wolfhoca

    dertli bx daşım ömerefe,canını sıkma öncelikle,zamanla herşey yoluna girer,arabanın önünün ağır ve fasılalı kalkması aslında normal çünki motorun yükünü taşıyor ,ön taraf arka taraf gibi rahat inip kalkmıyor gibi görülebilir,ayrıca silindirlerden de yapabilir bu işi şöyleki siferlerin takılı olduğu yuvaların kenarında yağ delikleri vardır oradan birkaç damla yağ ile silindirleri yağlayabilirsin belki tozdan kirden rahat inip kalkmıyordur.birde silindirlerinin toz lastikleri varmı yoksa daima toz ve su alarak bu şekil problemler çıkarır.arabanın önünün çok sert olması arabanın normalden aşağıda duruyor izlenimi verdi bana,sıkntın ondan da olabilir...selamlar.



    _____________________________

    FERHAT SARIYILDIZ 1990 bx 15 tge
    2003 opel combo 1.7 dti


    dün biraz arabayla uğraştım ve ön körüğüm geri dönüş hortumları yoktu sol taraftakinin diğerinin vardı anladıgım kadarıyla üstten alıp üstten veriyor hidroligi geri dönüşler kullanılmaya lı baya olmuş hatta tankın ordakı borularda iptal edilmiş ahtopot denen hortumda hortumları kople yenilecegim yavaş yavaş başlıyacagım birde bu takoz da ölmüş

    sağol ustam gecenlerde ögle bir şey yaptım lhm tankını söktum içini temizledim yeni yağ koydum oda ne araba hava yaptı orta siferden ne kadar hava alsamda olmadı 3saat uğraştım daha sonra aklıma bizim makina geldi bir kepçemiz vardı hitrolik yürürdu hava yapınca genelde hortumları kopardı bende ugraşmadan pompaya giden hortuma hitrolik doldurdum ve çalışırdı bande aynını denedim pompaya giden hortumu söktüm içinde hiç lhm yoktu doldurdum ardından orta siferden havasını almak için biraz videyı gevsettim ses gelmeye başlayınca sıktım araç ayağa kalktı hava almak önemli degil önemli olan dürüst bir usta ben arabayı musa ustaya gosterdim sistemin tepeden tırnaga sağlam olduğunu söyledi ama gecen elfirenini tamir ederken şok geçirdim ön sol körüğün dönüş hortumları yoktu ve uzun zandır yokmuş kopmuş gitmiş çok hafif yag sızdırıyor internetten sistem hakkında bilgi topladım nerdeyse bin sayfalık bır kullanım klavuzu var bende sistem inanılmaz basit ama muhteşem olan dagıtıcılar yoksa herşey sıradan bir hitrolık sistemle aynı prensipte aslında böyle hidroılık araçlarda hava almanın en kolay yolu aracı havaya kaldırmak ve körüklerde hıdrolık bırakmak ne kadar hava alsa alsın sistem yerleştirildıkten sonra araç yere inerken dogal olarak korüklerdeki lhm yı tanka iteçektir ve havayla beraber lhm tanka gittiginde hersey mormale döner ustaların yaptıgı bu dur benim derdim parça fiyatları burda bulsan bile hersey iki katı fiyata ankarada ön körükler ne kadar fiyat alabilirsem çok iyi olur



    BOZUK SİFER NASIL ANLALŞILIR

    pavle dostum nerde oturuyorsun, ankarada musa ustada bunun makinası var, çıkarıyor siferi ve hava basıncını ölcüyor, daha sonra eksikse özel bir pompa ile hava basıyor, nerede olduğunu yazarsan bi yer önerir bir arkadaş, ama bizler kendimiz basamayız bu siferlerin havasını.

    çukura girdiğinde tıkırt diye bir ses geliyorsa bu öncelikle siferinin patladığı anlamına gelir, yani sifer yay görevini yapmıyor demektir, bunu kontrol etmek basit, arabayı çalıştır, araba kalksın ve çalışır vaziyetteyken veya kapat, in aşağıya, sesin geldiği ön, arka tarafa git ve arabanın üzerine güç uygula, örneğin son önden geliyorsa git arabanın sol farının üstünden kaputa ellerinle üstten yüklen ve yaylanma hareketi yaptır, eğer araba kazma gibi sertse ve diğer taraflar gibi esnemiyorsa bu siferin buzuk olduğuna delalettir, gitti senin en azından 45 ytl, çünkü çıkma sifer ankarada bu fiyata, yok araba esniyor ve iyiçe bastırdığında yine bu tıkırtı geliyorsa akis başları gitmiştir, özellikle tam sağ veya tam sol dönüş yaptığında bu oluyorsa kesin akistir, bir başka ihtimal körüklerin yırtılmasıdır. birde benim başıma gelen olay olabilir, araba moturunu alt bara tutturan vida düşmüştür ve motor aksamı bu tutturan demire tık tık değiyordur, vidayı taktır hemen. ama büyük ihtimal ile sifer ya gitmiştir veya havası çok düşmüş ve gitmek üzeredir, yoksa siferleri sağlam olan bir arabada çukura girdiğinde bu tıkırtı gilmez. bir başka nedende ön orta siferin havası azdır ve arabanın önünü yeteri kadar kaldıramıyordur, bu yüzden senin araba yeterli mesafe olmadığı için tıkırdıyordur

    BX KONTROL
    kırmızıbx
    Er

    Mesaj: 2
    [X]



    4 Kasım 2011; 16:13:44



    ________________________________________
    Merhaba,

    Birkaç haftadır BX 15 kullanıyorum. Aracın yakıt deposunda delik varmış... Satan arkadaş saolsun söylemedi... Yakıt doldurunca alttan akmaya başladı. Daha önce yamanmış, bir iki tamirciye gittim... Plastik depo o yüzden yamamak mümkün değilmiş asıl olarak... Bu konuda bir deneyimi olan var mı? Eğer değiştirmek gerekirse yeni yakıt deposunu nerden bulacağım... Ve fiyatı tahminen ne civardadır...
    Selamlar

    _____________________________


    kırmızıbx
    Er

    Mesaj: 2
    [X]



    4 Kasım 2011; 16:22:51



    ________________________________________
    Hidrolik sistemleri ben de yeni öğreniyorum. Daha önce CX kullanıyorum, oradan biraz deneyimim var...
    Öncelikle hidrolik yağının tam olması lazım. Aracı en yüksek konumuna alınca yağ deposunun üzerindeki ölçüde şamandıranın iki çizgi arasında olması lazım....
    Daha iyi bir test yöntemi motor çalışırken yağ basan kompresörün sesini dinlemek.... İdealin yirmi-otuz saniyede bir dolum sesini vermesi...

    Bir başka test şu. Motor çalışırken arabanın önce önüne ve üzerine çıkın, sonra arkasına ve üzerine... Yetmiş seksen kilo ağırlığa tepki vermesi ve pompanın daha hızlı çalışmaya başlaması lazım... Sonra aniden inin, arabanın burnunun ve arkasının önce yükselmesi, sonra da eski seviyesine dönmesi gerekli...
    Eğer yağ kaçırıyorsa bu işlemde anormallik olur, yükselmesi eşit olmaz, daha fazla alçalır vs...
    Yağ kaçağını anlamanın en iyi yolu da park halinde nereye akıttığına bakmak...
    Her bir tekerleğin hortumları kaçırabiliyor. Bir de önde ana tanktan yağı alıp, dört tekerleğe yollayan pompanın çıkışındaki bir sifer var, ordan olabiliyor...

    Siferler patlak ise yolu çok fena hisseder, burdan anlarsınız, takır takır bütün çukurları hisseder... Siferlere hava değil de azot karışımı basılması gerekiyor... Bunu da ustaları biliyor sadece...

    BX'de elektronik ateşleme var. Araç benzin akışını kendi ayarlıyor. Orada bir aksilik olursa, rölanti zayıflayabilir ve rölantide durma sorunu olabilir. Bunun ayarının yapılması lazım, ancak BX'i bilmeyen birine göstermek risk taşıyor...


    _____________________________




    BX’İN YERDEN YÜKSEKLİĞİ
    arkadaşlar ben cumartesi arabanın arkasını yere bıraz yaklastırdım harıka oldu yerden 17cm ama öntrafı yere indiremedim vida başı yalama olmuş birde öntarafi indirsem tamam yere yaklaştırmak için virajdenge çubuguna baglı bir aparat var 11 numara anahtarla gevşetip yükseklıgı ayarlıyabilirsiniz

    yumuf hocam ben indirdim sana söyle söyleyim denge çubuguna baglı parçayı iyice gevşet daha sonra elinle dagıtıcıya baglı cubugu it araba çalışır vazıyette olacak elinle araba yükselt uygun yukseklıkte bırak ve parcayı sık bu kadar basit yarın resimlerini çekecegim ama siteye resim yüklenmiyor bakacagız bir çağresine
    CİTROEN TÜRK BX

    • Soner SABIRLI
    • Yarbay

    • Teşekkür Et
    • -Given: 0
    • -Receive: 0

    • Yaş: 32
    • İleti: 754


    BX Hydractive süspansiyon ayarı
    « : 27 Haziran 2009, 23:35:58 »
    Sabah çıkarken otoparkta bir BX dikkatimi çekmişti. Akşam tesadüf eseri birlikte girdik otoparka. Sahibi aracı yeni almış, hidraktif süspansiyonu çözememiş; aracın burnu epeyce havada dolaşıyor ve kendisi de sıkıntı duyuyor; koltukların ortasındaki koldan arka süspansiyonları indirip kaldırmayı başarmış ama ön süspansiyonlarda bir hareket yokmuş. Ön süspansiyonları ayarlamak için başka bir hareket mi yapmak gerekiyor bu araçlarda? Benim bildiğim bir arada çalışması gerekiyor ön ve arkaların?

    Yardımlarınıza teşekkürler...

    Bu arada kendisine forumumuzu da önerdim. Bakarsınız kendisi de üye olabilir; ama daha önce buralarda olanlar kaçırmasın belki bilen birileri vardır diye yazmak istedim.
    Kayıtlı

    DAĞİTİCININ SÖKÜLMESİ
    Değerli ömerefe kardeşim,
    Bugün seninle telefonda görüşmüştük hatırlarsan. Bütün gün düşündüm durdum sebep ne olabilir diye. Akşam eve giderken kafaya taktım, bu iş yine ana dağıtıcıda, ben bunu sökerim, kontrol ederim diye. Nitekim eve gelir gelmez hemen takım taklavatı aldım başladım sökmeye. Aracın üstünden dağıtıcıyı sökerken anam ağladı desem olur. Üstteki bağlantılar kolaydı ama alttakileri sökmek için çok uğraştım, gerçekten çok zor. Neyse dağıtıcıyı aldım her yerini dağıttım tekrar. İçinde iki adet filtre, iki yay, biri uzun biri kısa gövdesinde delik olan pistonlar, tapalar oringler falan var. Hepsini tek tek dağıttım. Ve gördümki uzun olan piston ters takılmış. Şu anda sorunun bundan kaynaklandığından nerdeyse % 100 eminim. Bütün parçaları tek tek temizledim, montajını yarına bıraktım. Aslında bugün bitirecektim ama vakit çok geç oldu, komşular gürültüden rahatsız olur diye bıraktım, yarın toplayıp arabaya takmayı düşünüyorum. Sonucu yine yazarım. Bu arada ilgin ve yardımların için çok teşekkür ederim. Bütün BX severlere selamlar.






    FAZLA YAĞ SONUCU
    ________________________________________
    herkese slm
    geçen bx in altını yıkattım malum toz toprak çamur yağ aşure olmuş
    nası rahatladı sesi değişti yav çalışması bile ööle

    ve yine geçen viraj alırken düştüğüm bi çukur sonrası (çok derinde değil) direksiyonun gacır gucur ses çıkardığını farkettim ve baktım frene bastığımda sağ sol yapmaktada bi hayli zorlanıyor ..
    tablalardan dedi rotçu henüz ustamada götüremedim inş sıkntı büyük değildir
    lastik değişimi için lifte kaldırdılar ve bi baktım yağ deosundan aman allahım nası bi fokurdama o nası bi basınçla boşaltıyo indiriyoruz bişiy yok
    az bi kaldırıyoruz yine boşaltıyo meğer geçn hafta 1 lt eklemiştim fazla olduğunda boşaltırmış....(hisli arabam benim). lhm yerine 10 numara kullndığımızda çokmu fakediyor arada bayağı bi fiyat farkı varda

    sevgiler.........







    _____________________________
    FREN LASTİKLERİNİN BAKIMI VE ÖNEMİ

    Arkadaşlar hepinizin bayramını kutlarım...
    Bir müddettir yazamadım..Yeni katılan arkadaşlarımıza hoşgeldiniz derim..
    Yaklaşık olarak 10 gündür yaşadığım olayları anlatacağım..Uzun olabilir..Şimdiden kusura bakmayın ama okuyun faydası olabilir diyebilirim..
    Her şey Sağ arka taraftaki körüğün ordan yağ akıtmaya başlamasıyla gelişmeye başladı...daha öncede başıma gelmişti.
    Sifer yarım tur gevşemiş yağ kaçağı meydana gelmişti..
    gene öyle olmuştur diye kendim uğraşmayayım da sanayide arkadaşları da görürüm diye adayan otoda nizam ustamın yanına gittim.
    Lifte arabayı kaldırdık..siferi sıkmaya çalıştık usta bunda bir gevşeme yok dedi..Arabayı çalıştırdım..Foş diye bizim yeşil kan basınçla akmaya başladı..Hemen istop ettik..arka pistona giriş hortumu dibinden kırılmıştı...O hortum büyük ihtimalle çatlamıştı yağ'da ordan kaçıyordu... Hemen Siferi söktük ..hortumu arka dağıtıcıdan ve sifer girişinden de söktük..Sanayinin altını üstünü getirdim..kimse de benzeri hortumu yaparım demedi..Bende yüksek basınç hortum yaptırdım..bu seferde bağlama aparatları uygun düşmedi..Bir tarafı M8 diğer tarafı M12 özel nipel yaptırdım..her iki tarafada onları taktım..
    Siferi taktık inip kalkması güzel problem yok..Esas bundan sonrası ilginizi çekecek..Okuyun efendim okuyun....
    2 gün sonra böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen bir suyu almak için dağlık bir bölgede bozuk bir yolda toplam 100 km.bir yola vurdum arabayı..170 lt.bidonlar 200 kg.arkadaşla ben...:)
    Arabayı bozuk yol pozizyonunda gelirken kullanmak zorunda kaldım..vallahi slalom yapıyordum...herşey süper...
    Eve vardık..Herzaman durduktan sonra pörsüyen arabam tay gibi ayakta ..kuşkulandım..Arabayı çalıştırdım..Arabayı en alt seviyeye alıyorum..Tam olarak arka yapışmıyor...
    İniyorum arkaya elle baskı yapıyorum..esneme yapıyor...Bir problem olduğu belli..Aklıma ilk gelen siferi patlatmış olabileceğim..Neyse saat 24 civarı bir arkadaşım bir yere çağırdı..Baktım araba yerde..çalıştırdım arabayı ön kalkar arka kalkmaz...uğraştım baktım olmuyor.
    Eksozu vura vura arkadaşın yanına gittim..Stop ışıklarıda yanmıyor frende süper tutuyor..Ertesi gün sanayiye gideceğim o sırada virajlarda arka sol taraftan sesler gelmeye başladı..sanayiye vardım arkadaşla arabayı lifte aldık..Teker iç taraftan çamurluğa sürtmüş..Arkadaş torsiyon bilyaları dağılmış dedi..Elinde varmı ...?
    yok nerden bulacağız..Oto kankarı aradım..bostancı sağ olsunlar ..ellerinde varmış..Hemen almaya gittim.Aldım geldim..
    Sökülen parça ile torsiyon tamir takımını aldım.sanayide tornacı bir abimizin yanına gittim..
    yahu bunu almana gerek yoktu..biz bunları burda yeni yapıyoruz..Daha ucuza maledebiliyoruz..dedi..
    Ayrıca yeni birşey öğrendim..Tempra ile aynı torsiyon kullanılıyormuş bx lerde...
    Yaptık torsiyonu yerine taktık..Arabayı çalıştırdık..Arabanın arka frenleri tutmaz..yere bıraktık arabayı havasını aldık..gene sonuç yok..
    belki 20 kerenin üstünde hava alma işlemi yaptım sonuç yok..Bu arada birşey farkettim..Arabayı en alt pozisyona alınca sağ arka tam yere oturmuyordu..Bende siferi sökeyim dedim..söktüm.başka sifer koydum..Arabayı çalıştırdım..arabayı en yüksek pozisyona aldım..Araba topal eşek gibi oldu..sağ arka bir türlü kalkmaz...yok şöyledir..yok böyledir..uğraştım bana mısın olmuyor..aklıma birkaç gün önce yaptırdığım basınçlı rekor hortum geldi..siferi söktüm..başkasına marşa bastırttım..pistonun içine yağı fışkırtması gereken hortumdan yağ gelmiyor..hemen dağıtıcıdaki ucunu söktüm..Fışkırıyor mübarek...Anladımki hortumda bir enayilik var..söktüm birde baktım ki..hortum sifer girişinden çıkış vermiyor..Hemen hortumu yaptırdığım adamlara vardım..Hortumu yapanı bir güzel tepeledim..
    Yeniden bağlantıyı yaptırdım..Herif preste yanlış yüzük koyduğu için içerdeki bağlantı ekipmanını ezmiş yani anlıyacağınız ben o yükü sadece siferle gidip gelmişim...hortumu hemen taktık inip kalkması düzeldi bir problem daha var...Arka frenler hiç tutmuyor...uğraştım bir türlü olmuyor..İzmirden veysel ustayı aradım...Hep aynı şeyleri konuştuk..havasını alamadığımdan bahsetti..
    Bir çözüm getiremedi...Sağolsun ilgilendiler..Sonra bülent ustayı aradım ..Aynı mevzuyu onada sordum..Arabanın arka fren merkezinden havasının alınmasını söyledi en üst konumda tekerin bir tanesini söküp üstündeki civatayı gevşetmemi ..yağ gelmeye başlayınca toplamamı söyledi..
    dediklerini aynen yaptım ama gram yağ gelmedi..2 gün önceye kadar yağ geliyordu da ne olmuştu da şimdi yağ gelmiyordu..bende ana merkezdeki arka frenlere yağ gönderen rekoru söktüm hayret ordan yağ çıkışı yoktu...merkezi söktüm..eve getirdim.başladım merkezi dağıtmaya....
    Biliyorum okurken yoruldunuz...
    Vallahi bende yazarken yoruldum..
    Ama önemli olan tarafı burası..
    Merkez arka fren beslemesini ve fren anında arkanın düşmesini aynı beslemeden yapıyor..Elin fransızı frenajın süper olması için
    arka süspansiyona normal sürüşte ürettiği basınçlı yağı piston üzerinden yandan bir delikle fren çıkışına baypass yapmış..Yani türkçesi..
    frene bastığınızda arka süspansiyona giden basınçlı yağ aynı yerden fren rekoruna tahliye olup hem yük varsa arabanın arkasının çabucak düşmesini hemde arkalarda o kadar mükemmel frenaj yapmasını sağlıyor..burda ki problem ise şu idi..ben 3 sene evvel fren merkezinde problem yaşadım diye izmirden veysel ustadan merkez almıştım..sıfır..onu kendim takmıştım...Biliyorsunuz rekorlar yağ kaçırmasın diye siyah lastik contalar var..benim oraya takarken contaya zarar verdim demek ki.yaklaşık 3 mm çapında bir parça lastik hem fren tahliyesinin ağzında hemde arka süspansiyon piston girişine oturmuştu..merkeze arka delikten üflüyorum çok az hava çıkıyordu..
    merkezi temizledim..lastiği çıkardım..temizledim..yerine taktım..inip kalkma süper...arka merkezin ordanda fren havasını aldım..yanlız tek taraftan aldım...frenlerde canavar gibi tutuyor..ama bana eskisi gibi gelmiyor..frene acı bastığımda önceden öne fazla eğilmezdi araba şimdi biraz fazla eğiliyor gibi geliyor bana bayram sonrası frenaj testi yaptıracağım...tamam fren yapınca arka hemen düşüyor ama sallıyormuş gibi geliyor bana ..bilgisi olan lütfen burda paylaşşın..
    Tüm bu işler 3 günüme maloldu..
    ve kendim uğraştım..bilgi ve emeğini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim..
    Sonuç:torsiyon bozuk olduğu için (çıkan demiri gördüm...)araba yolda giderken doğru esneme yapmıyordu..arka süspansiyona giden yağ fazla basınçlı olduğu için de frenajda problem olmuyordu..merkezden yağ böyle geçiyordu.ama arka frenler tam tutmuyordu..çünkü arka disklerde pas tutmuş yerler vardı...Ama şimdi torsiyon yapılınca frenajda arka hemen düşüyor.. o lastik parçasıda süspansiyona giden tarafı basınçla açtı..frenleri tıkamış oldu.. Neyseki problemi şimdilik çözmüş gibi olduk..ama bana fazla sallıyormuş gibi oluyor..frenaj deneyimlerinizi bekliyorum...Kafanızı ağrıttım..kusura bakmayın... hepinize iyi bayramlar...


    FRENN MERRRKEZİ
    ccumali
    Teğmen


    Mesaj: 224
    [X] ________________________________________


    5 Aralık 2009; 16:32:11




    Kronik Arızamız : Fren Ana Merkez Sorunu

    Evet arkadaşlar, forumda gördüğüm kadarıyla hemen hepimizin ortak sorunu ana merkez.
    Arızalı merkezin başlıca belirtileri
    1- Araç seyir halindeyken frenlerin geç bırakması ya da bir miktar sıkması
    2- FreNe bastığınızda gelen tıssslama
    3- Stop ettiğinizde aracın çok kısa sürede çökmesi
    4- Fren pedalının altından içeri yağ sızıntısı (paspas ıslanır)

    Malesef bu sorunlar çoğumuzda mevcut. Bu araçların kronik hastalığı bu. En genci 18 yaşında olan bir araç için tabii ki fazla bir sorun sayılmaz ama gerçekten bu arıza rahatsız edici oluyor bazen. Ana merkez değiştiren varsa ki sanırım var tecrübelerini paylaşmalarını bekliyorum. Masrafa kıyıp yaptırıcam ama sorunum çözülmezse o kötü.


    _____________________________


    legend1982
    Yüzbaşı


    Mesaj: 585
    [X]



    5 Aralık 2009; 20:29:29



    ________________________________________
    valla ben değiştirdi diye biliyorum okadar para verdim.. arabanın altı komple yağ içindeydi...

    tıslama sorunum çözüldü eskisi gibi tıslamıyor

    eskisine göre biraz geç çöküyor, ön taraf bazen sabaha kadar hiç çökmüyor(eskiden yapışıyodu yere)

    sıkma sorunum geçmedi devam ediyor( sol fren merkezi arızalı yağ kaçırıyor, sola çekiyordu fren acayip derecede sıkıyor sol tarafı tekeri boştayken elle zor döndürüyorsun)


    arabam pazartesiye(inşallah) kaldı halen motor yapılıyor,

    çıkınca hidrolik sistemine baktıracam

    _____________________________

    75 OPEL RECORD 1.9 D
    86 MITSUBISHI LANCER 1.6 DİESEL
    92 CİTROEN BX TZD TURBO(1.7 TURBO DİESEL İNTERCOOLER )
    2011 DFM SUCCE




    GAZ BASMA
    Merhaba, alttaki linkte ayrıntılı ve fotograflı anlatımı var. Yalnız aman dikkat. Nitrojen tehlikeli bir gaz.
    http://www.mars.dti.ne...._archives/t03/t03e.html

    HAREKET ETMEDEN ÖNCE
    slmarkadaşlar.. bx i çalıştırdığımızda oto yükselmeden hareket etmiyelim.acele edersek aks zorlanır hatta keser. ayrıca üç -dört dakika çalıştırıpta motoru ısıtıp hareket etmenin motora olumlu faydası var.(aşınma az olur sıcak motorda).otonun anahtarını verdiğimiz yakınlarımıza bu özelliğini mutlaka anlatalım.kazasız.arızasız .keyifli sürüşler.dilerim.slmlar...
    .

    HAREKETTEN ÖNCE YAPILACAKLAR
    faydalı bilgi - değerli bxdaşlar malum havaların soğuk olması ve süspansiyon sistemlerimizde dolanan lhm,atf,10 numara gibi yağların soğuk sebebiyle yoğunlaşması nedeniyle araçlarımızın yerden yükselmesi yaza göre biraz vakit almaktadır.eğer araçlarınızı ilk çalıştırmadan sonra yüksek devirde değil rolantide çalıştıracak olursanız aracınızın kalkması daha hızlı olacaktır.çünkü pompa yağı düşük devirde daha verimli olarak sistemde dolandırır.selamlar...
    HAVA ALMA
    yumuf, tekrar hoşgeldin kardeşim! bilalxemmi motorun üzerinde ana siferin üzerinde bir vida var kaçlık olduğunu unuttum(önceki sayfalarda detaylı olarak var) o vidayı araba çalışırken 1-2 tur gevşetiyorsun sonrada geri sık. AMAN HA DİKKAT 1-2 TURDAN FAZLA GEVŞETME!!! içindeki bilya düşer.
    bu arada frenle ilgili olarak merkezin dağıtılması çok kolay benimde tamir takımı bulmam gerekiyor. yalnız ön fren merkezlerinde sökerken mutlaka resim çekin yada el frenini tutan küçük metal bi parça var onun yönüne dikkat etmeniz gerekiyor. gerisi işçilik ve benim için çok zor değildi.

    13 Haziran 2008; 8:57:29




    ________________________________________
    beyceli kardeşim bir kaç sayfa önce arabanın havasının nasıl alınacağı detaylı bir şekilde anlatıldı....

    öndeki sifer korrektöründe 12 anahtarlı civata var onu tam yerinden çıkmayacak şekilde sök..tam cıvatayı çıkarırsan arkasında bilya var kaybedebilirsin....

    arabayı çalıştır tazyikli hava ve yağ gelince civatayı sık işlem bu kadar.....

    _____________________________


    ozgursa
    Yüzbaşı


    Mesaj: 299


    13 Haziran 2008; 9:08:18




    ________________________________________
    beyceli_16 kaputu açtığında motorun sana bakan yüzünde tanktan gelen hortumların bağlı olduğu bir parça var üzerindede 12lik bir somun var acaba bumu diye şüpheye düşeceğin vida o işte :) yalnız ÇOK ÖNEMLİ " somunu 2-3 TUR GEVŞETİYORSUN sonra araba çalışırken sıkıyosun sakın ha somunu TAMAMEN GEVŞETME İÇİNDEKİ BİLYA DÜŞÜYOR (başıma geldide). somunu sıktıktan sonra araba düzeliyor, yükselmede, frenlerde.




    dostlar geçen cuma günü benim gösterge tablosunda stop lambası ve en sol üstte bulunan parantez içinde yuvarlak ve yuvarlağın içinde ünlem işareti olan lamba yanmaya başladı, yav ne oluyor derken baktım frenler tutmuyor, daha öncede bir kere olmuş ve kendiliğinden geçmişti, neyse, eve geldiğimden umursamadım ve pankettim. cumartesi günü arabaya bindim yine lamba yanıyor ve bir iki fren yaptıktan sonra frenler tutmuyor, böyle böyle gittim gideceğim yere, sonra baktım olmuyor, ankarada musa ustaya telefon ettim, daha önce telefon ettiğim bir iki usta pompa bozulmuştur, getir değiştirelim dedi, neyse ben musa oto saygın ustayı aradım, olayı anlattım abi ya lhm yağı bitmiştir, veya hava yapmıştır dedi, ben lhm yağını geçen gün kontrol ettim diyince getir havasını alalım dedi.gittim havasını aldı, araba kalkmaya ve fren tutmaya başladı, neyse yağ haznesini kontrol ettik yağ epey eksilmiş, bende yağ kalmadı giderken ilerde total var alda koy dedi, neyse totale ugradım iki litre yağ aldım ve koydum, lambalar söndü.

    biraz gittim, evin önüne geldim, indim bir baktım arkamda yağ izi, ama nasıl akıtıyor, ve lambalar yine yanmaya başlatı, hava karardığı için bir yeri açık bulamadım ve frenlerde tutmadığı için bişey yapamadım. neyse pazar oldu, pazar günü yeniden yağ aldım üç litre, koydum, çıh araba ne kalkıyor, nede frenler tutuyor. böyle böyle bir yere gideyim dedim olmuyor, arabayı parkettim bir yere, pazartesi erkenden musa ustaya gittim. bu arada cumartesi günü musa ustadan çıktıktan sonra yağ koyunca arabanın içinde ayaklarımın altı yağ dolmuştu, musa ustaya söyledim, abi geldiğinde arabanın altına baktım yağ izi yoktu, akıtmıyor dedim, meğerse içeri akıtmış yağı, bu arabanın fren merkezindeki lastik tıpa yırtılmıştır dedi, açtılar fren yaptığımız kolun altını, hakikaten ufacık bir melon şapka gibi olan lastik tıpa yırtılmış ve benim yağ gitmiş, değiştirdiler ve arabada bir şey kalmadı.

    üç gün, ucuz bir lastik tapa yüzünden kelle koltukta dolandım ve eziyet çektim. birde arabanın yağı eksilince eğer yağ koymassanız hava yaptığını öğrenmiş oldum. hemen yağ koyarsanız biraz araba hoplayıp zıplayınca havası gidiyor ama hemen koymazsanız epiy bir ugraştırıyor ve istediğinizs kadar hoplatın zıplatın hava gitmiyor. baktım öğrendim, arabanın kaputunu açınca su koyduğumuz, soğutma ızğaralarının arkasında bulunan orta sifer var, onun hemen yan tarafında, ızgaralara doğru bir civata görünüyor, o civatayı 12 lik anahtar ile yarım tur çevirince hava alınıyor, alındığını nerden anlıyoruz, araba kalkmaya başlıyor, araba kalkmaya başlayınca yeniden civatayı sıkıyoruz, hani yolda belde başınıza gelirse aklınızda bulunsun dedim.
    DİREKSİYONU TAM SAĞ YADA SOL ÇEVİR KENDİSİ HAVASINI ATAR...AYRICA TEKERLER YERE BASMALI....AĞIRLIK BİNMELİ...


    HER GÜN KULLANMAK
    hergün az miktar çalıştırmak hidrolik sistem açısından çok faydalı.mümkünse 1-2 km gezmek daha iyi.otomobil yattığı vakit salıncak tıjlerindeki gres eriyor.kalkarken ses yapar.az cık benzin harcarız ama arabamız servise daha geç gider.selamlar
    ..


    KOMPLE BAKIM
    slm arkadaşlar ben bx in ön takımını komple sıfırlamayı düşünüyorum olmazsa olmazlar nelerdir? acaba parçaları tek tek alıp kenara ayıracağımda herşeyini birden yaptırayım diyorum elden çıksın diyorum o yüzden ben 3-4 katogoriye ayırdım bu katogorilerde hangileri önemli ve değişmesi yararlı olur akıl verirseniz çok sevinirim

    1 : ön takım ve süspansiyon
    2 : oto gaz sistemi
    3 : hidrolik sistemi ( fren ahtapot hortumları vesaire )
    4 : motor kısmı ( ateşleme , devirdaim , subab , karburatör vesaire )



    LHM TANKINI TEMİZLEME

    Onbaşı


    Mesaj: 38


    14 Mayıs 2008; 9:57:41




    ________________________________________
    Arkadaşlar dün evin önünde lhm tanıkını temizlemeye niyetlendim, kapağı çıkardım, ana emiş hortumunun filtresini çıkardım bir baktım şöyle temiz gibi geldi, sonra nolmaz nolmaz yeterli malzemem de yok sanayide bi tamircinin yanında yapayım diye vazgeçtim ve geriye taktım, takarken fren merkezinden gelen hortum kazan girişinde bağlı olduğu diğer hortumdan çıkmış farketmedim.arabayı çalıştırdım,yükselmedi,baktım, çıkan hortumu yerine taktım(bu arada bir miktar lhm boşa akmış oradan) tekrar çalıştırdım yine yükselmedi, havasını alayım diye malum vidayı gevşettim(ilk kez bu işlemi yapıyorum) ve hava boşalmaya başladı ama bi türlü kesilmiyo hava;sandım ki hava kesilip araba yükselecek ben de vidayı sıkacağım. araba da yükselmiyo hiç. her zaman olduğu gibi wolfhocam ı aradım (sağolsun her türlü sıkıntımda rahatsız ederim, o da desteğini esirgemez) durumu anlattım ve hava alma vidasının tekrar sıkıştırıldıktan sonra düzeleceğini öğrendim.dediklerini yaptım ve araba normale döndü.ve bazı değişiklikler oldu ; bu sabah arabayı dün akşamüstü bıraktığım gibi buldum hiç alçalma olmamış ,şaşırdım(bu normal mi? normali nasıldır acaba?düne kadar stop ettikten hemen sonra oturmaya başlardı) . bir de benim arabanın frenlerinde sürekli hafif bir tutma vardı,arabayı kasıyordu, bir senedir çözüm bulamamıştım, fren merkezinden kaynaklandığı söyleniyordu.Bu sorun da çözülmüş gözüküyor.çok şükür.Sadece söküp takmakla bunlar olduysa temizlenince neler olur kimbilir...
    Bu işlemin fikir babası sevgili yumuf a ve wolfhocam a çok teşekkürler.




    merhaba lhm depo temizlğine denemek icin bu sabah giristim ama allatn bosaltmayı bulamadım bende depoyu söktüm filitresi cok kirliydi temizledim deponun dibi camur gibiysi epey pislik vardı.eski yagı (lhm)süzüp geri koydum yesil rengi baya koyu hal almıs artık,arabayı calıstırdım ama ne pompa sesi nede yükselme yok bx manuallerinde hava alma vidasını aradım ama bulamadım, tahminen altaki dagıtıcının üzerindeki yerden 12 ile acılan vidayı actım sonuna kadar biraz yag akıttım,bide pombaya depodan gelen hortumda hic yag yoktu onada yag koydum calıstırdım sistem geldı kendine pompa sesi baya azaldı eskiden 2sn de bir calısan pompa 15-20saniyede bir cıt demeye basladı bide anında inip kalkmaya basladı.yarım saat denedikten sonra pompa 5-7snyede bir calısmaya basladı hep aynı ılk bastaki 15-20 sanıyelere geri dönmedi herhalde dagıtıcıdan yagı bosalmadıgımdan siatem de depo harici pis yag kaldı neyse isimi saat 12de bitirdim aracı en üst konuma aldım simdi saat 17 benim bx 1cm bile asagıya düsmedi eskiden 10dk inerdi tamamen bi depo temizligi ile bu kadar degisicegıne tahmın etmezdim dostlar valla süper. yarın komle sitemdeki yagı bosltıp yenı yag koyacagım bostancı totalde 15ten lhm yagı vardı ordan alıp denicem ama arkadaslar bu hava almak ıcın 12 anahtar ile actıgım vida dogrumu baska yer ben bulamadım bide arac calısır durumdayken acın demıstı yumus arkadas birazdaha bizi bilgilendirebilirseniz yarın sistemi tekrar yapıcam saygılar.

    LHM SİSTEM YAĞINI KOMPLE ÇIKARMAK İÇİN DAĞITICININ ÜZERİNDEKİ VİDAYI SÖKÜN O VİDANIN ÜZERİNDE ORİNG VARDIR VE CİVATANIN KOMPLE ÇIKMAMASI İÇİN ÖNÜNDE SİPER BİR DEMİR VARDIR.DEMİRİN AMACI CİVATANIN ARKAYA BASTIRDIĞI ÇAP7 OLAN BİLYANIN DÜŞÜP KAYBOLMASINI ENGELLEMEKTİR.BU İŞLEMİ YAPARKEN ALTINA TEPSİ BENZERİ BİRŞEY KOYARSANIZ.YAĞIDA ZİYAN ETMEZSİNİZ.DÜŞEN PARÇALARIDA BULMANIZ KOLAY OLUR.BU ARADA ARABA ÇALIŞMASIN. BU POZİSYONDA ARABA EN ALT SEVİYEDE OLSUN Kİ.SİSTEMDEKİ YAĞ TANKA TOPLANSIN.DAĞITICIDAKİ YAĞ AKMA İŞLEMİ KESİLİNCE LHM TANKINI SÖKEBİLİRSİNİZ.TANKTAKİ YAĞI BOŞALTIP TANKI EMANETEN YERİNE KOYUN VE ARABAYI ÇALIŞTIRIN.BU ÇALIŞMA ESNASINDA DAĞITICIDAN POMPADAKİ YAĞ AKACAKTIR.FREN MERKEZİNDEKİ YAĞDA TANKA GELECEKTİR.YAĞ GELME KESİLİNCE ARABAYI DURDURUN.ARTIK SİSTEMDE YAĞ KALMAMIŞTIR.ARABAYI EĞER ÇALIŞTIRMAYADEVAM EDERSENİZ POMPA ARIZALANACAKTIR.TANKI SÖKÜP TEMİZLEYİN VE YERİNE KOYUN.CIVATAYI SIKIN EĞER O CİVATANIN ORADAN YAĞ KAÇAĞINIZ VARSA BİLİNKİ ORİNG BOZULMUŞTUR.ONU DEĞİŞTİRİRKEN BİLYAYI KAYBETMEYİN. TANKI YAĞ İLE DOLDURUN TOPLAM 5 LİTRE KADAR.TANK İLE POMPA ARASINDAKİ BORUYUDA YAĞ İLE DOLDURABİLİRSANIZ POMPA DAHA ÇABUK EMİŞ YAPAR.ARABAYI ÇALIŞTIRIN.POMPA CIRTLAMIYACAK ARABA KALKMIYACAKTIR.NEDENİNE GELİNCE SİSTEMDE HAVA VARDIR.POMPA EMİŞ YAPAR LAKİN YAĞI BASINÇLA BASMAZ.OLDUĞU GİBİ SİSTEME YAĞI VERİR.DAĞITICIDAKİ VİDAYI BİRDAHA SÖKÜN ORADAN HAVA İLE YAĞ ÇIKINCA SIKIN ARABANIZ KARTAL GİBİ HAVALANACAKTIR.....

    DAHA ÖNCE ANLATTIĞIM ARABA ÇALIŞIRKEN YAĞI AKITMAK BENİM TANKIM ÇOK DOLU OLDUĞU İÇİN TANKI BOŞALTMA YÖNTEMİMDİ... UMARIM KİMSE ZARAR GÖRMEMİŞTİR.

    BAZILARINIZA ÇÖZÜM OLABİLİR DİYE YAZIYORUM.BENİMDE ÖN AMORTİSÖR KULELERİNDE Kİ TAKOZ LASTİKLERİNDEN KOPTU KOPACAKTI.SÖKTÜM AMORTİSÖR KULELERİNİ LASTİKLER ARADA KALACAK ŞEKİLDE BASTIM İKİ TARAFLI KAYNAĞI.ŞİMDİ ÇOK SÜPER OLDU.
    ARABANIN BAZI BAŞKA PÜF NOKTALARINDAN BİRİDE LPG KULLANANLAR İÇİN.....
    HAVA FİLİTRELERİNİ 2 AYDA BİR DEĞİŞTİRİN.YAĞ KONULAN TIPALI HORTUMUN KATLANIP KIRILMAMIŞ OLMASINA DİKKAT EDİN .ŞAYET KIRIK İSE HAVA FİLİTRESİNDEN MOTOR YETERLİ HAVAYI EMEMEZ VE ARABA ÇOK YAKAR.
    BİR DİĞERİDE BUJİLERİ ATEŞLEMEYİ DEVAMLI KONTROL EDİN.BOBİNİ MEGAN BOBİNİ İLE AYNIDIR.ATEŞLEME KABLOLARINI OKSİTTEN ARINDIRIN.TEK TIRNAKLI BUJİ KULLANIN.

    _____________________________

    MOTOR KABİNİ BAKIMI
    merhaba arkadaşlar.bende aracımın patlak olan iki tane ön siferleri değiştirdim,ön kısımda rotilleri değiştirdim, rotbaşlarını değiştirdim bide debriyaj telini değiştiridim.her şey gayet güzel ama vitese takarken balata tam ayırmıyordu.teli değiştirien ustaya gösterdim baskı balata dedi.daha önceden debriyaj telini koparmıştım o zaman ekleyerek bir 6 ay kullanmıştım.olacak gibi değil deyip birde ben söküp bakayım dedim .sonuç debriyaj tıkır tıkır çalışıyor,sorun debriyaj telinin takıldığı levyede baskı balata kolunu iten çelik pim kısa kalmış debriyajı ayarlamak için usta pimin boyunu kısaltmış pimi değiştirdim hiç bir sorun kalmadı .bu arada gösregede arda bir yanan stop lambası ve onun iki altındaki radyatör su seviyesi göstergesi sorununuda (ben onun radyatör su seviyesi göstergesi olduğunu bilmiyordum ustadan öğrendim)ustam halletti .meğer benim radyatör su seviye muşuru önceden iptal edilmiş ama kablosu iptal edilmemiş .loham tankının yanında kablo yumağının altında sürekli gövdeye değerk oradan şase alıyormuş.bağlantı kutusuda radyatörün sağ yan kenarı üst seviyesinde montajlı.üç dakikada sorunu bulup çözdü şaşırıp kaldım bumuymuş dedim kendi kendime.bu arada debriyaj telini takan usta ile gösterge sorununu halleden usta farklı karıştırmayalım.gösterge sorununu halleden usta cıtroen ustası ,belli bir dönem fransada bu cıtroen bx lerin tamiri ile uğraşmış.eskişehirde cıtroen üzerine bana göre tek.(daha önceleri o dükkan açmadan önce ben cıtroen ciyim diyen iki kişiye fena derecede öpüldüm)araç üzerinde bayağı bir bilgi ve tecrübesi var .hepiniz Allah'a emanet olun

    MOTOR YAĞ KAPAĞI
    Abi aslında bu arabanın yağ konulacak kapağı yok desem olmayacak. Ama hadi bir iyilik daha sana. Diğer arabalar gibi çevrilerek açılan bir kapağı yok gerçekten. Bunun kapağı çekilerek yerinden çıkarılan bir tıpa gibi. Radyatörle, karbüratörün arasında, boşlukta duruyormuş gibi duran yuvarlak, plastikten, üst yan taraflarından hortumlar çıkan, altı ise alt tarafı çatal kalın , yine plastikten, bir boru şeklinde motor karteline inen bir parça. Tepesine kanırtarak asıldığınızda kolayca çıkar. Süper tarif ederim.
    Katkı yağı konusunda çeşitli söylentiler var. Ama özellikle "motor up" adında biraz pahalıca bir marka var. Çok iyi olduğu söyleniyor. Özellikle koruyuculuk açısından çok başarılı imiş. Ben daha denemedim ama hafta içinde alıp bende koymayı düşünüyorum.

    MUAYENE SIKINTISI
    dün arabayı muayenenye götürdüm ve yanıma 12 lik anahtar aldım. muayeneye girmeden önce orta siferin ordaki vidayı hafif gevşettim ve havasını aldım frene bastığımda tıslama sesi yoktu ve aracı muayeneye soktuk ve muayeneden geçti. bilginiz olsun diye yazdım.
    amaç muayeneden geçene kadar havasını aldım. ondan sonra vidayı zaten sıktım. sıkmazssan araba ne yerinden kalkar nede frenler tutar.

    _____________________________



    bende dün Antalya Kaş ilçesinde seyyar muayene istasyonunda muayenedeydim. Fren tıslama sesine falan bişey demediler. 1 ağır kusur çıktı arka sol teker freni % 39 hatalı çıktı % 30 olsa geçiyordu. Seyyar istasyon olduğundan sonraki muayene 15 gün sonra olacak.
    şu orta siferdeki hava alma vidasını bana resim çekerek gösterme şansı olan varsa sevinirim teşekkürler.
    bizim arabaların muayıneden tek seferde gececegini sanmıyorum ancan 5 6 seferde ancak gecer aslında saka bir yana gecer fakat baya bır masraf yapmak lazım ama fren ve gerdirmede buyuk problem cıkacagı kesin gerdirmede buyuk ihtimal ya boruları yada siferları patlatacak frende silindir üzerinde oldugu için fren gereken basıncı yapmayacak nedeni bxler anı ve sert frenlerde önü yere cakmaz frenle süspansiyon bir birine paralel çalısıyor anlayacagınız işimiz zor aranızda efor (daynometremı ne ) ona soktum arabayı silindire çikartıp arabanın motor performansını olcuyor pek iyi sonuç alamadım neyse orda bir fren denemesi yaptım inanın nerdeyse frenler tutmuyor gibi ama normal yola çıkıyorsunuz taş gibi şu an motor yerde tüm contalar saplamalar subablar hatta kapak bıle aliminyum kaynakla güçlendirildi tornadan gecti bu motorun tek kötü yanı motor contaları hafif kotulesın su kacırıyor ve ısıdan dolayı çürümeler olusuyor gerci ben biraz daha geç kalsam yenı motor koymak sorunda kalacaktım çıkm atemiz motor 1250 tl ile 1500 tl arasında degişiyor ben arabayı 3500 aldım su ana kadar 3000 yakın masraf ettim dahada ediyorum tahminim daha 2000 tl yaparım ama deger ben keyif için ugrasıyorum daha neler yapacagımı bile bilmiyorum


    MUAYENEDEN ÖNCE
    slm arkadaşlar. sonunda arabamın muayenesini yaptırdım. problemsiz geçti. yalnız muayeneyi yapan bu ne garip araba yaa diye söylenip durdu. amortisör sistemini merak etmeyin onu kontrol etmiyolar ön takımlar sağlammı sadece ona bakıyolar. birde elfreni için mutlaka uyarın, elfreni arkada değil diye. arabayı fren sistemine arka tekerden alıp duruyolar çekiyolar el freni boş tabi. eksik tutsada hafif kusur sayılıyor ama hiç tutmazsa ağır kusur sayılıyor. ön teker diye uyarmazsanız başınız ağrıyabilir. yalnız 19 yaşındaki arabanın fren performansı harika çıktı %98 verim, sadece %2 kayıp (ikinci denemede) mükemmel bir değer. ha unutmadan muayenye gitmeden önce mutlaka lifte aldırıp arabanın altını direksiyon kutusu civarını güzelce yıkatın. bence çok çok önemli! uyarmadı demeyin.

    muayenede dikkat ettikleri;
    kurallara uygun ilkyardım çantası (liste uzun, 2006 kanununa uygun, hazır bi ecza çantası alın içini mutlaka kontrol ediyolar.)
    bir boyunluk,
    iki reflektör,
    fren testi,
    dörtlü flaşör ve sinyaller,
    fren ve direksiyon sisteminde yağ kaçağı,
    ön ve arka(yürüyen aksamda) takımlarda boşluk,
    ve far ayarı
    öbür eksiklikler genelde hafif kusur sayılıyor ben orda olduğum sürece bütün arabalarda bunları kontrol ettiler.
    ama yukardaki konulardan bi tanesi bile eksik olursa ağır kusur sayıp muayeneyi geçirmiyolar. tekrar gittiğinizde sadece eksik konulara bakıyolar bütün muayeneleri geri yapmıyolar. hafif kusurlarda tekrar kontrol yok ister yaptır ister yaptırma. hafif kusur direkt geçer not alıyor yani.(ama yinede siz onlarıda düzelttirin tabiii!!!!!!)

    NORMAL YÜKSEKLİK
    araç rolantide çalışırken ön çamurluk ağzı ile lastik arasındaki mesafe ne kadar?normalde 4 parmak girebilecek kadar (8 cm)olmalı şayet daha az ise o taktirde esneyemediği için sarsıntı yapar ve çok rahatsız eder,bi bak bakalım haber et çözüm bulacağım sana...


    8 cm normal aralık, demekki senin siferlerin elden geçmesi lazım ,bence tamirden önce ki (tamirden kasıt hava basılması tanesini 10-15 ytl ye basarlar) siferlerini değiştirirsen daha sağlıklı olur. senin körük dediğin silindirler kolay kolay bozulmaz,önce bi siferleri hallet bak herşey düzelecek. selamlar....

    _____________________________

    '' XM 2.5 TD '' Otomobil değil, Onlar XM ''
    POMPA BAKIMI
    cruiser535
    Çavuş

    Mesaj: 94
    [X]



    20 Ocak 2010; 11:25:00



    ________________________________________
    Değerli arkadaşlar,
    Kendimizce ciddi bir risk alarak ne olursa olsun deyip ana dağıtıcının üzerindeki 5 lik allen anahtar ile ayarlanan ayar vidasını tamamen söktük. İçinden bir yay, bir piston ve bir bilye çıktı. Temizledik, yerine taktık ve araba çalışır vaziyette iken ayar vidasını hassas bir şekilde sağa sola oynatarak ayar yaptık. Daha sonra internetten yaptığım araştırmalarda da ana dağıtıcının suspansiyon, fren ve hidrolik direksiyon basıncını ayarladığını, ancak bu ayar yerinin sadece hidrolik direksiyon basıncını ayarlamak için gerekli olduğunu gördüm. Üstelik denemelerimiz de aynı sonucu verdi. Yayı, pistonu ve bilyeyi çıkardık ve aracı bu şekilde çalıştırdık araba hemen yükseldi sadece direksiyon çok sertti. Şu anki durum ise suspansiyonda herhangi bir sorunum yok, ama direksiyon oldukça sert. Bunun için dağıtıcıyı tekrar söküp, komple temizlemeyi ve pistonları geren yayları biraz daha açarak pistonların hareketini kolaylaştırıcak şekilde elden geçirmeyi düşünüyorum. Daha önce yaşadığım problem direksiyonun oldukça yumuşak olmasına rağmen aracın yükselmemesiydi. Şimdi ise direksiyon sertleşti ama araç hemen yükseliyor. Dolayısıyla dağıtıcı henüz görevini tam olarak yapamıyor diye tahmin ediyorum. Bu arada gecikme için çok özür dilerim.

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS


    cruiser535
    Çavuş

    Mesaj: 94
    [X]



    20 Ocak 2010; 11:28:39



    ________________________________________
    Bu arada şunuda belirtmeden geçemeyeceğim. Yumuf kardeşimin bahsettiği gibi Basınç regülatörünün temizliği gerçekten çok önemli. Ben basınç regülatörünü daha önce komple söküp temizlemiştim. Sonra İngiltereden gerçekten büyük sıkıntılarla getirttiğim pompayı taktım. Şimdi inanın regülatör 45 saniyede bir devreye giriyor. Hani hep arkadaşların bahsettiği dakika da 3-4 kez olması iyidir denen cırtlama bende şu anda 1,5 dakikada ancak 2 kez oluyor. Tabiki bunu görmek çok keyifli oluyor.

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS




    SİFER DEĞİŞTİRME USULÜ
    Evet arkadaşlar ..,
    Bu gün siferleri kendim küçük bir kaza ile değiştirdim..ilk önce önleri değiştirdim..merkez siferi sökmeye çalıştım.bir türlü sökemedim..sifer değişirken araç en alt seviyede olmalı çünkü sifer içinde ve pistonda basınç olmamalı...siferi sökmek için kullandığım filitre kayışı iş göremez olunca kayışın zincirlisini bulmak için arkaları değiştirmeden izmite gittim..her yer kapalı olduğu için koçtaş ta çin malı bildiğiniz lastikten benim kayışın benzeri aparat buldum..fiyatı 9,90 olunca alalım nasılsa işimizi görmez ama denerim diyerek aldım..akşam üzeri eve geldim..aldığım parçayı arka sağ tarfı sökmek için kullandım..arabayı evin önünde kaldırım taşına çıkartıp alt seviyeye aldımdı.biraz zorlayınca gevşettim ve siferi taktım..sol tarafı bulunduğum pozisyonda sökmek mümkün olmayınca arabanın konumunu değiştirdim ve sökmeye başladım.yanlız bir terslik olduğunun farkına vardım ama zorla sifer çıkmaya çalıştığı için uğraştığım için atlamışım..araba üst pozisyonda kalmış ben arabayı indirmeyi unutmuşum..birden bomba gibi bir patlama oldu.Allahtan yerinden o basınçla fırlayan sifer önce eksoza ordanda kaldırımın kenarına vurarak pistonun içindeki yağda basınçla benim suratıma boşaldı..kaldırım kenarına vurmasaydı..benim kafaya patlatsaydı..zannımca yarın öğlende kaldırırdılar cenazemi :)bu bana iyi bir ders oldu..ben ağır bakımcıyım..her zaman gerekli tedbirleri alıp başlarım işime..bu gün ise kendime olan güvenim iyice arttıya gerekli önlemi almama engel
    oldu..kazalarda hep insanların bana artık birşey olmaz dediği zamanlarda olmuyor mu?neyse bunada şükür verilmiş sadakamız varmiş..merkez siferi aldığım aparatla zorladım baktım olmuyor..onuda zincirli aparat alıp söküceğim..yarın değiştiririm..herhalde..





    _____________________________
    ________________________________________
    Evet arkadaşlar ..,
    Bu gün siferleri kendim küçük bir kaza ile değiştirdim..ilk önce önleri değiştirdim..merkez siferi sökmeye çalıştım.bir türlü sökemedim..sifer değişirken araç en alt seviyede olmalı çünkü sifer içinde ve pistonda basınç olmamalı...siferi sökmek için kullandığım filitre kayışı iş göremez olunca kayışın zincirlisini bulmak için arkaları değiştirmeden izmite gittim..her yer kapalı olduğu için koçtaş ta çin malı bildiğiniz lastikten benim kayışın benzeri aparat buldum..fiyatı 9,90 olunca alalım nasılsa işimizi görmez ama denerim diyerek aldım..akşam üzeri eve geldim..aldığım parçayı arka sağ tarfı sökmek için kullandım..arabayı evin önünde kaldırım taşına çıkartıp alt seviyeye aldımdı.biraz zorlayınca gevşettim ve siferi taktım..sol tarafı bulunduğum pozisyonda sökmek mümkün olmayınca arabanın konumunu değiştirdim ve sökmeye başladım.yanlız bir terslik olduğunun farkına vardım ama zorla sifer çıkmaya çalıştığı için uğraştığım için atlamışım..araba üst pozisyonda kalmış ben arabayı indirmeyi unutmuşum..birden bomba gibi bir patlama oldu.Allahtan yerinden o basınçla fırlayan sifer önce eksoza ordanda kaldırımın kenarına vurarak pistonun içindeki yağda basınçla benim suratıma boşaldı..kaldırım kenarına vurmasaydı..benim kafaya patlatsaydı..zannımca yarın öğlende kaldırırdılar cenazemi :)bu bana iyi bir ders oldu..ben ağır bakımcıyım..her zaman gerekli tedbirleri alıp başlarım işime..bu gün ise kendime olan güvenim iyice arttıya gerekli önlemi almama engel
    oldu..kazalarda hep insanların bana artık birşey olmaz dediği zamanlarda olmuyor mu?neyse bunada şükür verilmiş sadakamız varmiş..merkez siferi aldığım aparatla zorladım baktım olmuyor..onuda zincirli aparat alıp söküceğim..yarın değiştiririm..herhalde..



    SİFER HAVALARI
    bu arada belirteyim ..orta siferler 62 barlıktır...
    ön siferler 55 bar...arka siferlerin ideali de 40 barlıktır..


    SİFERLERE GAZ BASMA
    Merhaba
    Benim arka siferlere gaz bastırdım geçen yaz. İlk başta iyi gibiydi. Ama neredeyse 1,5-2 ay sonra sağ arka sifer kendini belli etmeye başladı git gide sertleşerek. İşin tersliği Marmaris'e gitmem gerekti ansızın ve aklıma gelen başıma geldi tüm yolu arkadan zıplayarak bitirdik-4 kişi- tabii dönüş yolu da aynı şekilde (800 km.). Gelir gelmez de iki adet arka sifer siparişi verdim ve yeniledim. Arkalarda yaşadığımın aynısını da önlerde yaşadım. Eğer siferinin içindeki körük oldukça yıpranmışsa gaz basmak anlamsız zaten gaz basmak için üst tapayı açınca gelen yağ siferin öldüğünü gösterir. Ama Ömerefe nin ki gibi 1 sene de gidebilir siferin durumuna, yaptığın kilometreye,yolların durumuna göre.

    2. soruna gelirsek; kısa süreli çözüm başına dert açarmı? Benim gibi idare etsin dersen bir yolculuk sırasında da dert açabilir. Ama eğer büyük bir şehirdeysen gün içinde yeni siferi alır ve takarsın kolayca yani bir sorun olmaz. Ben küçük bir şehirde yaşadığım için parçayı aynı gün bulamıyorum. O sebeple işimi artık şansa bırakmıyorum yenisini almak işime geliyor yani. Örneğin geçenler de merkez sifer kafama takıldı zaten arka siferlerden bozarak yapmıştık. Ne olur ne olmaz deyip yenisini sipariş verdim ve taktım ki merkez siferden yolda kalmak pek olası değildir.

    Bir de LHM kullanımın veya 10 numara yağ kulanmanın siferin ömrünü etkilediğini düşünüyorum. İmkanın varsa ve aracında kaçak yoksa LHM kullanmanı tavsiye ederim.
    Kolay gelsin iyi çalışmalar.


    SİFERLERİN BİTME İŞARETİ
    sanayagl, dedigin gibi biraz yüksek bir tümsekten geçince arabanın içinde kafanın tavana vurması siferlerin gitmesinden dolayıdır. siferleri degiştir düzelir, ilk aldıgımda benimde siferler bozuktu, o yüzden oturdugum yerin üstünde, tavnda dışa dogru bi çıkıntı var, veyahutta pompa çalışmıyordur, yag eksiltiğinde hava yapar, hava yapınca genellikle yag ekleyince kendiliğinde bir iki çukura girip sıçrayınca hava gider ama bazan bu istediğin kadar zıpla gitmez, o yüzden hava pomposından çıkan borunun gevşetilip havanın alınması gerekir, bu şekilde hava pompası yenıden siferlere hava ve yag basar ve zıplamaktan kurtulursun, pompanın çalışıp çalışmadıgını arabayı çalıştırdığında arada bir gelen çırt sesinden anlayabilirsin.

    pavle dostum sorunun büyük ihtimalle körüklerdedir, ya körük patlamıştır veya yerinden çıkmıştır, eger körük degilse daha pahalı olan akis kafası gitmiştir, 40 ytl ye ben degiştirdim, ikisi 80 etti, bu arabalarda çaktırma fayda etmiyor, ikinci el veya sıfır bulup değiştir.

    oluşum bilgi dostum senin sorunun büyük ihtimalle fren disklerinden, diskler yamulmuştur, dediğin sorun bi ara banada olmuştu, firene bastıgımda ayagımı basar tutmakta zorlanıyordu, diskleri çıkarmadan tıraşlayanlar var, eger bulabilirsen oralarda 10 mx 20 ytl ye sorunu hallettirirsin ama geçici bir çözüm olur,ancak bir iki yıl götürür yinede. bir iki yıla yeniden yamulur, inceldiğinden mutlaka yeniden yamulur, o zaman fren diskii degiştirirsin

    YAĞ EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR

    Orijinalden alıntı: legend1982

    yağın az olmasın dan öyle çok büyük bi ses gelmez, arkadaşın dediği gibi sarj dinamosunun altında pompa var onda sorun ola bilir tabi benzinliyse, dizellerin sarj dinamosunun altında bişey yok, sen yağı tamam la ses kesiliyosa sorun yok, ses geliyosa saj dinamosununda bilyası dağılmış olabilir, motoru bile stop ettiriyor, pompada da sorun olabilir. kayışlaydan geliyo olabilir Bide ustan bx ustasımı yoksa normal bi tamircimi


    Aracı en üst konuma alın, yeşil yağ haznesinin üstündeki şeffaf göstergenin üsütnde iki adet kırmızı çizgi var seviye ikisi arasında ise veya daha yukarıdaysa yağ eksik değildir.
    YAĞ KAÇAĞI ARAMA ŞEKLİ
    kardesim ön süspansiyon kulesıın lhm gırısın contaları var musicburger kardeşim kuleyi sök spherin baglı oldugu yer süspansiyon miline baglı burdada conytalar ya ordan yada içindeki lerden oluyor onuda söyle anlarsın kulenın lastik korugunu yukarı dogru sıyır direksiyorn çevriliyken bak bakalım akıntı varmı bir bezle orayıiyice silersin araba çalısırken öntarafı esnetirsın kaçak varsa yapacaktır

    YOLA ÇIKMADAN ÖNCE
    slm arkadaşlar.yaz geldi.yola çıkacak arkadaşlarımız bagajlarına mutlaka LHM alsınlar.TOTAL benzincilerde bulunuyor haberiniz olsun.ayrıca ön tekerleklerdeki çift ince hortumları kntrol etsinler.yüksek sıcakta damlatabilir.motor yağını değiştirmekte fayda var.artı yedek bagaja almalı.yüksekhızda motoryağı eksilir.motor yağ buharını motora hortumla gönderip.segmanları koruyor.karbüratör e giden benzin hortumuda t dirsekle tekrar benzinin fazlasını filtre edip depoya gönderiyor.motor yağını kontrol edelim.hatta kendi arabamda karter yağ tahliye sinin yanına minik bir mıknatıs yerleştirdim. aşınma sonucu yağda oluşan metaller orda toplansın diye dolayısıyla aşınma azalıyor tavsiye edeerim arkadaşlarıma .
    ..termostat yenilemekte fayda var. orijinal lastik ön takımların dostudur ihmal etmiyelim. ana firmanın lastiğini kullanalım.4 mevsin+100000 km+180km hıza dayanıklı.(biz trafik kurallarına göre hız yapalım).165/70/14 mıchelın kullanalım zaten jantımızda mıchelındır.bulamayanlar bursada kı bayılerde var.baksınlar......kazasız + .arızasız yolculuklar dilerim.selamlar.
    .
    neredesiniz arkadaşlar, n oldu da sustunuz,asayiş berkemal mi? dizel bx e binen varmı aramız da, ben turbo dizel, intercolorlu bx aldım,bir süredir bu işle meşgulum o yüzden formdan uzak kaldım,sizler nasılsınız dostlar, yaz geldi artık,bx ler uzun yola hazırmı, bx inin tadını almak isteyenlere uzun yola çıkmaları önerilir,ancak bakımsız olmaz tabi,bx ini lpg ile kullanan arkadaşlar araçlarınız da mutlaka benzin bulundurun ve motoru belli bi süre benzinle çalışıp yol almasını ihmal etmeyin.bi motor ne bakım isterse aynısını araçlarınız da uygulamadan yola çıkmayın.süspansiyon sistemi içinse araçlarınızın pompa,hidrolik direksiyonlarda dağıtıcı,ve yağ rekorlarında kaçak olup olmadığına bakmadan yola çıkmayın tabiiki,yanınız da mutlaka ya lhm ya da 10 numara yağ olmadan yola çıkmayın tabiki,çok zorda kalırsanız yağınız boşalır ve biçare kalırsanız yağ deposuna hidrolik yağı hariç hertürlü sıvıyı koyabilirsiniz unutmayın,daha sonra sistemin havasını almanız gerek tabiiki,uzun yolda fazla yüklenmeden ayak ağırlığınızı gaz pedalına dayamanız size yetecek bi sürat verecektir zaten,fazla süratde gözünüz olmasın,sürat felaketdir unutmayın,bx ler harareti hiç sevmez,fanınızın açıp açmadığına mutlaka kulak verin,sarı hararet ışığı yanarsa o an durun bx ler çabuk üst kapak contası yer unutmayın.ya fanınız açmamıştır ya da termostat unutmayın,yola çıkmadan termostatları yazlık olanlarıyla değiştirin,su hortumlarını mutlaka kontrol edin,çatlak ya da çatlamaya meyilli hortumları anında değiştirin,affetmeyin yoksa o sizi affetmez,unutmayın şimdilik hoşçakalın ,selamlar....


    YÜKSEKLİĞİN AYARCIĞI
    ________________________________________
    YUKSEKLIK EN AZ 7 CM OLMALI COK ALCAK ALTTAN VİRAJ CUBUKLARINA BAĞLI BİR PARÇA 11 YADA 10 NUMARA ANAHTAR OLUYOR BAKTINMI ALTTA GÖRÜRSUN YANLIZ BIR KANAL YADA LIFTE CIKARMAN LAZIM ARABAYI VİRAZ CUBUGUNUN TAM ORTASINDA ONU GEVSETTIKTENSONRA YUKARI AŞŞAGA CEVİREREK YUKSEKLIGI AYARLAYABILIRSIN KANALDA OLURSA DAHA RAHAT OLUR ARABANIN CALISIR DURUMDA OLMASI LAZIM
    quote:

    Orijinalden alıntı: musicburger

    ömerefe arkadaşım bu gün deiğine baktım 4-5 cm var tekerlekle tanpon arası artı en yüksekte bile direksiyon sertliği aynı :S bana ilginç geldi :D yüksekliğini ayarlatayımmı acaba:S bu arada 2 gün önce arabayı kullanırken önden gelen araca yol verdim durdum araba gecince aldım 1 ci vitese yoluma devam edeyim dedim gaza bastım debriyajdan çektim ayağımı derken stopladı birden :S kendiliğinden stopladı yani sonra tekrar çalıştırayım dedim almadı bir kaç denemeden sonra baktık marş almıyor sonra rkadaş vurduralım dedi işin uzmanı gerçi :D biraz ittik derkene çalıştırdık ve arkadaş zor durdurdu :S el freni olmasa çarpacaktım bariyere dedi :S fren tutmamış sonra marşa bastı çalıştı hemen korktum vallahi :S araba birden fırladı vurdururken :S şimdi bişiyi yok ama neden olmuştur bu dava:S



    _____________________________

    FERHAT SARIYILDIZ 1990 bx 15 tge
    2003 opel combo 1.7 dti
    degerli arkadasım sorun yagdan dengesiz kalkmasının nedenı bu yagı temizle düzelecektir benimde basıma geldi birde kanala çıkart arabayı viraj cubugunda bir parça var yukseklıgı ayarlayan 10 yada 11 nolu anahtarla açılıyor vidası o gevsekta olabilir degilsede yagı temizlediktensonra düzelmiyorsa onu gevşetip 7 santim çamurluk yada 16 santım yerden yukseklık olacak sekilde ayarlayabilirsin bu arada araç çalışır vazıyette olacak parçayı yukarı doğru cevirirsen assagı assagı dogru cevirirsen yukarı kalkar pen parçanın resmini koymaya çalışacagım parça viraj cubugunun ortasına yakın biryerde kelepçe biçiminde ona bağlı bir cubukta dagıtıcı valfe gidiyor
    quote:

    diyer arkadaşlarda ölcerse ortak bir kanıya vara biliriz alçak yada yüksek olası viraj cubugunda bulunan bır mekanızma ile kaynaklı bu daha sonradan halladılebılır bır sey

    zaho30 ....
    Sana kim olduğumu söyledim...arabanın ön traves sacına monteli yükseklik valfi var .içerdeki kolun manivala ile valf girişi bağlantısı ayarı bozulmuş olabilir.amacım sana yardım etmek ama tavrın hoş olmadı....arabanı kanala çek...iç manivela ile valf bağlantısını iyice gevşet...araba çalışır vaziyette olsun...gevşeyince araba en yukarıya kalkacaktır. Valfin manivelasını arabanın istediğin konumuna gelene kadar hareket ettir.istediğin olunca tekrar manivelayı sık.mobil de bu kadar yardım olur...siferlerln bltme olasılığı pek yüksek değil...

    YÜKSEKLİK SEVİYELERİ

    kardeşim omerefe malum hafta sonu yoğunluğu anca bakabildim
    1. en düşük yükseklik sadece atölye için (sanırım tamirat için atölyeye alındığı durumları kastediyor.
    2. normal sürüş konumu
    3. ortayüksek ,pütürlü(bozuk), dalgalı ve engebeli yollar için
    4. tekerlek değişimi, hidrolik sıvısı kontrolü için.çok dikkatlice kullanmak şartıyla çok zorlu durumlarda (sanırım 3 tekerlek üstünde gdildiği gibi durumları kastediyor)
    kısacası normal kullanımda bize 2. konum dışında seçenek bırakmıyor. 1. konumu kesinlkle kullanmayın diyor ben yinede 1 ve 2 nin arasında yaptığım aralığı denemeye devam edeceğim en fazla bana bi pompaya patlar.
    BX ARİZALARI
    15 YAŞINDA YAĞ SIZINTILARI
    arkadaşlar benim arabanın yag hortumlarından kaçak vardı damlıyordu ilk zamanlar sonra geçenlerde baktım fazla akmaya başladı derken bir baktım bütün motorunüstüne fışkırmış aldım bostancıdaki servise götürdüm kaldırdık arabayıbaktık alttaki hortumlar parça parça olmuş çürümüş usta normaldir dedi 16 yaşındaki arabanın ancak bu kadar gider dedi degiştirdik oldu fakat baktık yine bir yerden akıtıyor direksiyon kutusundan sızdırıyormuş onuda çıkarıp lastikjlerini değiştirdi alttan tıkırt diye ses geliyordu rotiller bozulmuş onuda degiştirdik başkada bir şeyi yok dedi usta ve ekledi sakın 10 numara yag koyma 10 numara yagın içinde asit miktarı yüksek oldugu için hortumları daha çabuk çürütürmüş o yüzden önce yaptır dedi akıntıları sonra lhm yagı koy dedihaklı birde yag deposunu agzına kadar doldurma burdan dışarı yagı akıtır dedi oda dogru şimdi araba oldu süper çalıştıryorum 5 e kadar say araba yükseliyor ve içerdeki ışıklar hemn sönüyor herkeze bx le güzel sürüşler dilerim


    AĞIR YÜKTE ÇÖKME
    pavle
    Çavuş

    Mesaj: 59
    [X]



    4 Temmuz 2009; 18:32:56



    ________________________________________
    arkadaşlar selam epeydir giremiyordum benim bx tge de şöyle bir sorun var araba çalıştıktansonra normal kalkıyor ama arkaya 2 kişi oturunca bir süre sonra arka düşüyor neden acaba birde depoda az yag var ondan olurmu

    _____________________________


    wolfhoca
    Teğmen


    Mesaj: 207
    [X]



    4 Temmuz 2009; 20:27:05



    ________________________________________
    sevgili pavle,ilk akla gelen depoda yağ miktarının düşmüş olması ancak bu durumda gösterge tablosundaki yağ eksik ve stop lambalarının yanmış olması gerek ,sizin bx in bu lambaları yanıyormu? yanıyorsa yağı tamamlayın.yağı tamamlamakla problem çözülmediyse tekrar bildirin çözüm üretelim.selamlar...


    _____________________________

    '' XM 2.5 TD '' Otomobil değil, Onlar XM ''



    YÜKSEK KONUMUN ZARARI
    AMAN DİKKAT
    ayrıca arazi konumunda zorunlu kalmadıkça kullanma,o konum sadece lhm yağı kontrolünde ve lastik değişiminde kullanılması gereken bi konum.kullanırsanda süratin 20 km yi geçmesin aksi takdirde akis kesersin.aman haaa...


    ARABADA SERTLİK
    sanayagl, dedigin gibi biraz yüksek bir tümsekten geçince arabanın içinde kafanın tavana vurması siferlerin gitmesinden dolayıdır. siferleri degiştir düzelir, ilk aldıgımda benimde siferler bozuktu, o yüzden oturdugum yerin üstünde, tavnda dışa dogru bi çıkıntı var, veyahutta pompa çalışmıyordur, yag eksiltiğinde hava yapar, hava yapınca genellikle yag ekleyince kendiliğinde bir iki çukura girip sıçrayınca hava gider ama bazan bu istediğin kadar zıpla gitmez, o yüzden hava pomposından çıkan borunun gevşetilip havanın alınması gerekir, bu şekilde hava pompası yenıden siferlere hava ve yag basar ve zıplamaktan kurtulursun, pompanın çalışıp çalışmadıgını arabayı çalıştırdığında arada bir gelen çırt sesinden anlayabilirsin.

    pavle dostum sorunun büyük ihtimalle körüklerdedir, ya körük patlamıştır veya yerinden çıkmıştır, eger körük degilse daha pahalı olan akis kafası gitmiştir, 40 ytl ye ben degiştirdim, ikisi 80 etti, bu arabalarda çaktırma fayda etmiyor, ikinci el veya sıfır bulup değiştir.

    oluşum bilgi dostum senin sorunun büyük ihtimalle fren disklerinden, diskler yamulmuştur, dediğin sorun bi ara banada olmuştu, firene bastıgımda ayagımı basar tutmakta zorlanıyordu, diskleri çıkarmadan tıraşlayanlar var, eger bulabilirsen oralarda 10 mx 20 ytl ye sorunu hallettirirsin ama geçici bir çözüm olur,ancak bir iki yıl götürür yinede. bir iki yıla yeniden yamulur, inceldiğinden mutlaka yeniden yamulur, o zaman fren diskii degiştirirsin

    _____________________________

    ARABADA TAKIRTI SESİ
    dostlar ben bir şeyi sizle paylaşayım istedim daha doğrusu iki şeyi, bu tıtırtılardan bende epiy çektim, arabanın tüm siferlerini değiştirdim, hala tıkırtı geliyor, ön takımları yeniledik hala tıkırtı geliyor, akisleri yeniledim hala tıkırtı geliyor, akis körüklerini yeniledim hala tıkırtı geliyor veeeee artık tıkırtı gelmiyor, keh keh ne ettim merak edin biraz.

    bu haftasonu istanbula gidecektim arabanın sol önünden iki haftadır gelen tıkırtılar iyice sinirimi bozmuştu, bende bir tamirciye gittim ve arabayı lift denen aletle kaldırdık ve altına baktık, ne gördük bilin bakalım, benim arabanın motoru tutan (adını unuttum yav bak şimdi) neyse tarif edeyim ön tekerleklerin arasında bir demir var işte onda üç yerde çatlak var ve ben derin bir çukura girdiğimde tıkırt diye ses verenler onlarmış, bir şasiciye gittim ve argon kaynağı ile bu aleti çıkarmadan geçici bir iş olsun diye kaynak yaptırdım,arabada hiç bir tıkırtı yok, arabanın bütün tıkırtıları kesildi ama arabanın altına girip bu ön tekerler arasında bulunan demir parçasına baktığımda benim bile gözüm korktu, yav iyiki motor bir yere düşüp kalmamış, üç yerinden çatlak var ve epiy derin, sizde bir kontrol ettirin ve kaynak yaptırın. gerçi şasiciler söktür getir diyorlar ama bu parçanın sökülmesi için motorun inmesi ve sökülmesi gerekiyor astarı yüzünden pahalıya geliyor, en iyisi arabanızın altını yıkatın, mazot ile yıkıyorlar, sonra bir siteye gidin şasicileri gezin, arabanın üstünde kaynak yapacak bir şasıci bulun(ben 4. şasicide buldum, ilk üçü çıkarmadan kaynak yapmayı reddetti, haklılarda) neyse bir kaynak yaptırın ve kurtulun bu tıkırtılardan.

    ikinci paylaşacağım şey daha güzel bir şey, ben forumlarda okuduğum kadarı ile bundan kimse bahsetmedi, bu arabalara koyduğumuz lhm yağı diye bir yağ var biliyorsunuz. bu yağı sadece totalde bulabiliyoruz ve bu yağın bir litresi ankarada 23,5 ytl, işte bu yağın aynısını esso firmasının çıkardığı yağlarda da buldum ve aynı yağ, essoda fransız bir firma ve bu firmanın automatic transmission fluid diye bir yağı var, numarası lt 71141, kırmızı bir plastik bidonda ve bir lt, aynı yağ ve daha ucuz ben sevincimden pazarlık yapmadan 17 ytl ye aldım 1 lt sini, duyrulur.

    ESNEMEME
    abi agerkı arabanızın esnemesi sert ise siferlerden elınızle bagaj kapagındar arabayı esneterek bak egerkı araba yumusak ıse arkası sıferlerden degıldır ama bırde onun gazları eksılebılıyor tabı onuda ıyı bılen bırısı anlayabılır egerkı sifer olayı degılse o zaman onun arka tekerlerde arka kol rulmanları var 4 adet onlar dagılmıs olabılır onlarıda arka tekerleklerın durusuna bakarak anlamaya calısabılırsın
    ARACIN KALMAMASI
    quote:

    Orijinalden alıntı: musicburger

    slm arkadaşlar herkes nasıl iyisinizdir umarım pek giremiyorum işlerden dolayı kusuruma bakmayın :s

    benim aklıma takılan birşey var bi açıklık getirebilrseniz sevinirim :)

    arabayı park ediyorum bir kaç saat yada ertesi gün sonra çalıştırdığımda araba kalkmıyor connectorden havasını alıyorum sonra kalkıyor :s ve bağzende arabayı kaldırıp 20-50 metre kullandıktan sonra stop lanbası yanıyor :s tekrar durup bakıyorum pompa dönüyor ama basmıyor tekrardan havasını alıyorum düzeliyor :s pompa kayışını da değiştirdim blent ustanın talimatına görede beton gibide gerdirdim kayışı :s acaba sizce nedendir :s bülent ustayada gidemedim maddiyattan dolayı size sorayım dedim :s şimdiden herşey için teşekkürler


    büyük olasılıkla yağ eksik eger yağ tamamlıyorsanda yağ kaçağı var bi yerde

    Musicburger merhaba arkadaş aynı olay benimde başıma geldi şimdi eskisi kadar değil heyerki araban hitrolik direksiyonsa tam sağ yada tam sol yap tut öyle araba hemen yükselmeye başlayacak hitrolik değilse yağ borularını kontrol et birde yağ tankkında lhm yağ var mı eksi se oda yapar oda çok eksik olması lazım tahminim boruların birinden hava alıyor olabilir kontrol et bendede aynısı oldu hava aldığını düşünerek kontrol ettim eskisinden ii oldu fakat benim bakmak istediğim yerlerde var zamanım olmadığı bakamadım

    ARACIN GEÇ/ERKEN İNMESİ
    ________________________________________
    Bütün arkadaşların geçmiş bayramını kutlarım,20 günlük bx kullanıcısıyım araba park halindeyken çok kısa zamanda iniyor normalmidir yada bunun normal süresi nekadardır

    _____________________________

    ekmel
    Aracın yaklaşık 20 dakikada inmesi aracın kullanımı için bir sorun değil. Sadece fren merkezinin arka siferlerde olması gereken basıncı(yağ) geriye yani yağ tankına kaçırmasından kaynaklanıyor. Bence sorun etme. İyi günler.



    ARAÇTA ÖNDEN GELEN SESLER
    ASLAN3579
    Er

    Mesaj: 13
    [X]



    2 Kasım 2008; 2:14:36



    ________________________________________
    Amortisörlerden ses gEliyor özellikle sağ ön amortisö kücük çukurlarda vuruyor. Ne yapabilirim sorun nedir acaba.
    Teşekkürler

    _____________________________


    wolfhoca
    Teğmen


    Mesaj: 207
    [X]



    2 Kasım 2008; 3:48:05



    ________________________________________
    gelen ses amartisörlerden olamaz,büyük bir ihtimalle rot,rotbaşı vs ön takımdan geliyordur.herhangi bir bu işten anlayan lastikçi rot balansçıya giderek bi göster ve reçete çıkarttır.aracının önünün normalden çok yukarıda durmasıda böyle seslere neden olabilir.selamlar...

    _____________________________

    '' XM 2.5 TD '' Otomobil değil, Onlar XM ''



    ARKA FREN TUTMAMASI
    arka frenlerin tutmaması ..
    1-arka frenlere giden lhm borusunda tıkanıklık yada kırılma olmuşsa yağ gitmediğinden
    2-arka merkezlerin sıkışmış olmasından olabilir..Pislikten sıkışabilir..
    birde hortumları sök (arka fren merkezinin giriş yapAn hortumları)frene bastığında basınçla yağ geliyormu ?
    bir diğer önerim..fren pedalının önündeki fren merkezinin içindeki piston sıkışmış olabilir..genellikle pislikten sıkışır..merkezi temizle ..frene bastığında arabanın arkasının çökmesi gerekir..çökmüyorsa merkez görevini yapmıyor olabilir..


    ÇÖKME
    ARKA FREN TUTMAMASI
    arka frenlerin tutmaması ..
    1-arka frenlere giden lhm borusunda tıkanıklık yada kırılma olmuşsa yağ gitmediğinden
    2-arka merkezlerin sıkışmış olmasından olabilir..Pislikten sıkışabilir..
    birde hortumları sök (arka fren merkezinin giriş yapAn hortumları)frene bastığında basınçla yağ geliyormu ?
    bir diğer önerim..fren pedalının önündeki fren merkezinin içindeki piston sıkışmış olabilir..genellikle pislikten sıkışır..merkezi temizle ..frene bastığında arabanın arkasının çökmesi gerekir..çökmüyorsa merkez görevini yapmıyor olabilir..


    ÇITLAMA VE ÇÖKME
    cruiser535
    Çavuş

    Mesaj: 94
    [X]



    13 Ocak 2010; 13:46:01



    ________________________________________

    quote:

    Orijinalden alıntı: ccumali

    Cırtlama ya da yabancı forumlarda okuduğum gibi trick leme dakikada 4 ten fazla olmamalı der okuduğum kaynaklar. Yani anladığım kadarıyla az cırtlama daha sağlıklı bir pompa anlamına geliyor.

    Tamam, tabiki az cırtlama daha sağlıklı bir pompa anlamına geliyor tabiki. Ama bu cırtlamayı yapan yada yaptıran mekanizma tinjektör (basınç regülatörü)'mü yoksa başka bir parça mı bunu teyid etmek istiyorum.

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS


    tiffaa
    Çavuş


    Mesaj: 75
    [X]



    13 Ocak 2010; 13:52:43



    ________________________________________
    quote:

    Orijinalden alıntı: cruiser535

    Değerli arkadaşlar,
    Öncelikle yardımlarını esirgemeyen asbaşkan kardeşime ve bütün arkadaşlara merhaba.
    Problemim devam ediyor. Üstelik bir anda nasıl ortaya çıktığını bile anlayamadan. İngiltere den büyük gayretler sonucunda getirtmeyi başardığım sıfır pompayı heyecanla aracımıza taktık. Aracımızda geç yükselme ve direksiyonda sertlik problemimiz vardı. Pompayı taktık ve çalıştırdık, biraz bekledik yükselmedi, direksiyonu biraz sağa sola çevirdik hop diye yükseldi hemen. Acayip sevindik tabi. Üstelik direksiyonda yumuşacık olmuştu. Tamam çok güzel, herşey harika oldu derken birden stop ve basınç lambasının yandığını farkettim. Sadece lamba yanmakla kalmıyor, üstelik araç çalışır vaziyette olmasına rağmen yavaş yavaş çöküyordu, ama direksiyonu yine sağ sol yapınca hemen yükseliyor ve lambalar sönüyor, tabiki yine kısa bir süre boyunca. Asbaşkan karşdeşim bununla ilgili olarak lambaya yakan müşürün bağlı olduğu güvenlik valfini söküp, yayın altına üstüne pullar koyarak gerginliğini artırmamı bu şekilde problemin çözüleceğini söyledi. Hemen uyguladık. İlk etapta sorun çözüldü gibi göründü ama yine sorun aynı. Şimdi aracı üst kademede kullanıyorum, ışıklar yine yanmaya devam ediyor ama suspansiyon biraz sertleştiği için inmiyor ve bu şekilde kullanabiliyorum.
    Şimdi kendi tespitime göre, sormak istediğim birşey var. Hani hepimiz biliriz, bu pompa belli aralıklarla devreye giriyor, hani şu cırtlamak diye tabir ettiğimiz şey. Bu cırtlamanın gerçekleşmesini sağlayan parça da tinjektör diye bilinen basınç regülatörü olması gerekiyor değilmi. Benim anladığım kadarıyla sıfır pompa takınca sürekli ve düzenli olarak pompa görevini yerine getirdiği için basınç regülatörü pompa basıncını devreye sokmuyor gibi geliyor. Sizce bu teori doğru olabilirmi? Ayrıca bu noktada kafamı karıştıran bir başka husus da stop ve basınç lambası yandığı halde, direksiyonun gayet yumuşak olması. Arkadaşlar, konu hakkında yorumları bekliyorum, lütfen yardımcı olun. Ciddi sıkıntı çekiyorum.


    Merhabalar,BX'inizle böyle problemler yaşadığınızı görünce gerçekten çok üzülüyorum. Keşke daha öncede yazdığım gibi İzmir'e gelseniz Veysel ustaya. Bana sorarsanız yaşadığınız basınç problemi tinjektörden yani regülatörden kaynaklanıyor.Regülatör üzerindeki 12'lik civatanın içindeki bilya sistemin basıncını bildiğiniz gibi boşaltıyor-depoya tahliye ediyor. Aracınızın çalışıyorken çökmeside yine regülatörle alakalı bir durum.Aracınız çalışır vaziyette bile olsa regülatör üzerindeki civatayı gevşetseniz yine lambalar yanar ve araç çöker.Ancak sistemdeki havanın iyi alınmamasıda basıncı etkiler. Bu arada yazarken aklıma birşey geldi.Tinjektör üzerindeki sifer acaba doğru basınçta mı? Bildiğiniz gibi üzerinde 62 barlık sifer olmalı.Pompanın bastığı yağı regüle etmesi ve depolaması için bu siferin doğru basınçta ve doğru sifer olması şart. Bir de pompanın yeni olmasından dolayı besıç regülatörünün pompa basıncını devreye sokmadığını yazmışsınız.Bence bu yanlış bir teori.Pompa basıncı hiçbir zaman sürekli olarak devrede olmaz.Pompa sadece cırtlama diye tabir edilen süreçte devreye girer.Sessiz olduğu durumlarda ise regülatörün altındaki plastik parça üzerindeki hortumdan depoya tahliye edilir.
    Sonuçta keşke elimden birşey gelsede size daha yardımcı olsam.Bende aracımla problem yaşamaktan nefret eden birisiyim sanayici olmama rağmen. Bana sorarsanız orası burası derken sök tak yapmayın.Mesleğinizi bilmiyorum ama işin ehli birisi hepsinden iyidir.
    doğru sifer olması şart. Bir de pompanın yeni olmasından dolayı besıç regülatörünün pompa basıncını devreye sokmadığını yazmışsınız.Bence bu yanlış bir teori.Pompa basıncı hiçbir zaman sürekli olarak devrede olmaz.Pompa sadece cırtlama diye tabir edilen süreçte devreye girer.Sessiz olduğu durumlarda ise regülatörün altındaki plastik parça üzerindeki hortumdan depoya tahliye edilir.
    Sonuçta keşke elimden birşey gelsede size daha yardımcı olsam.Bende aracımla problem yaşamaktan nefret eden birisiyim sanayici olmama rağmen. Bana sorarsanız orası burası derken sök tak yapmayın.Mesleğinizi bilmiyorum ama işin ehli birisi hepsinden iyidir.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tiffaa -- 19 Ocak 2010; 18:57:48 >



    quote:

    Orijinalden alıntı: ccumali

    Cırtlama ya da yabancı forumlarda okuduğum gibi trick leme dakikada 4 ten fazla olmamalı der okuduğum kaynaklar. Yani anladığım kadarıyla az cırtlama daha sağlıklı bir pompa anlamına geliyor.

    Tamam, tabiki az cırtlama daha sağlıklı bir pompa anlamına geliyor tabiki. Ama bu cırtlamayı yapan yada yaptıran mekanizma tinjektör (basınç regülatörü)'mü yoksa başka bir parça mı bunu teyid etmek istiyorum.


    Bu cırtlamayı yaptıran tinjektördür. ama yanlızca o değil üzerindeki siferde sebep olabiliyor. Ama siferide yeni taksanız eğer tinjektör keyifsizse yine sık sık pompa devreye girer.Çünkü tinjektör basıncı tam olarak depolayamaz ve kaçırır böylede olunca sık sık pompa devreye girer yani cırtlar. Daha az cırtlama sağlıklı regülatör ve sistem anlamına geliyor pompadan ziyade.

    _____________________________ merhaba arkadaslar bu cırtlama sesi beni baya bi,rahatsizz ediyorr gelen soruyorr giden soruyorr uyuz oluyorum sorduklarinda bide tamircisin diyorlar bune diyorlarrr tabi bende herkese izah etmek zorunda kaliyorum işten yenanlayan varsa anliyor bide anlamayanlara lafanlatmakda zor oluyor neyseki cirtlama süresini uzatim baya tam 38 saniyede 1 kere cırtliyor aracta birkac yerde azdaolsa kacak vardi ve lhm tankını söktüm temizzledim kacakları giderdim ve lhm yagini kulandim suan hicbiryerden yağ kacağı yok arac marsa vurur vurmaz yükselmeye basliyor ve aksamdan sabaha tamamen inmiyorr artik.birkacgün beklese belki anca iner diye düsünüyorum durumu suan cok iyi.
    _____________________________



    ÇÖKME-ÇÖKMEME DENEMESİ
    Değerli arkadaşlar, belki hepiniz biliyorsunuzdur ama, ben yinede bir tecrübemi sizinle paylaşmak istiyorum.
    Normal koşullarda arabayı stop ettiğimiz zaman bir müddet sonra arkası çökmeye başlıyor öyle değilmi. Hele fren merkezi tıslıyorsa daha çabuk çöküyor. Şimdi, arabayı park ediyoruz, stop ediyoruz. Kısa bir süre bekliyoruz, bir miktar çöküyor. Sonra fren pedalına hiç dokunmadan tekrar çalıştırıyoruz, arkasını hemen yükseltip normal seviyesine getiriyor. Tekrar stop ediyoruz ve asla çökmüyor. Bizzat tecrübe ettim. Sanırım fren pedalına hiç dokunulmayınca arka suspansiyona basılan yağ geri gitmiyor. Araba kartal gibi dimdik duruyor çok da güzel oluyor.
    DAĞITICI ARİZASI
    quote:

    Orijinalden alıntı: victorgold

    ana dagıtıcı dediğiniz fren pdalının önundeki dagıtıcı degilmi onu nereden bulabilirim acaba sıfırı varmı ?

    Değerli arkadaşım,
    Fren pedalının önündeki ana merkez dir. Ana dağıtıcı radyatörün önündeki parçadır. Pompadan gelen basıncı tinjektöre (basınç regülatörü) ve oradan da sisteme dağıtmaya yarar. Kaçıncı sayfada olduğunu hatırlayamıyorum ama resimlerini koymuştum daha önce. Eğer pompanız düzgün çalışıyorsa, frene bastığınızda arabanız normal frenleme yapıyor ve arkası çöküyorsa, buna rağmen yine yolda giderken kendi kendine çöküyorsa problem % 99 ihtimalle bahsettiğim ana dağıtıcıdadır. Hatta kontağı kapatıp tekrar çalıştırdığımda araba hemen yükseliyor demişsiniz, işte bu yüzden diyorumki ana dağıtıcıyı değiştirip denemelisiniz. Sıfırını bulamazsınız. Ben çok araştırdım. Yurt dışında bile bulamadım. Sonunda çıkma Xantia dağıtıcısı buldum taktım ve sorunum çözüldü. Ankara ve istanbulda çıkmacıları araştırın derim. Yada yakınlarınızda tanıdığınız birilerinde BX varsa, onun dağıtıcısını söküp kendi aracınıza takın böylelikle arızanın orada olup olmadığından da emin olmuş olursunuz.
    Saygılarımla.


    DAĞITICIDA KAÇAK
    ________________________________________
    kadir hocam sizin ahtopot degil anladıgım kadarıyla dagıtıcı valf kacırıyor
    motorun altında yuvarlak bir parca var resmi altına yukleyecegım eger oysa senin buyuk ıhtımal geri dönüş hortumun gevşek veya benim basıma gelen gelmiş tam baglantı yerinden patlamış motorun altına inen borulardan ön dagıtıcıya giden hortumu bulun ve arabayı kanala çıkartıp ındırıp kaldırın akan yeri bulun buyuk ihtimal baglantı gevsemiş yada patlamıştır bundan kacırıyordur





    DİREKSİYONDA AĞIRLIK NEDENİ
    yumuf hocamın dedigi dogru arkadaşlar trpez saç zamanla zayıflıyor ve çatlaklar olusuyor eger direksiyon sertse bilinki bu ya yukseklık ayarından yada trapezdeki zayıflamalardan olur aman dikkat benim trapez saç darma duman bakalım kocaeliye gittigimde yumuf hocanın ustasına yaptıracagım



    EKSİK YAĞ SONUÇLARI
    pavle
    Çavuş

    Mesaj: 59
    [X]



    9 Şubat 2007; 18:30:53



    ________________________________________
    arkadaşlar bende bx tge aldım 1990 model yalnız bu araba bazen kırmızı ışıkta durunca kendi kendine iniyor sonra gaza bAsınca tekrar yükeliyor sizden bilgi bekliyorum ne gibi özellikleri var bu arabanın nasıl kullanmalıyım süspansiyonlarını mesela uzun yolda hangi pozisyonda gitmeliyim şehir içinde ahngi pozisyonda gitmeliyim bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

    _____________________________


    oluşumbilgi
    Yüzbaşı


    Mesaj: 685
    [X]



    10 Şubat 2007; 10:55:51



    ________________________________________
    Merhaba dostum.

    Eğer kırmızı ışıkta durduğunda kendi kendine iniyorsa, öncelikle LHM yağı eksik olabilir. Yağ ikaz lambası yanmayabilir. Eğer yağ eksik değilse motoru ile ilgili ufak bir problem olabilir. Gaza bastığında çünkü tekrar yağ pompalıyormuş.
    Aslında normal kullanım yüksekliğinin dışında pek tavsiye edilmez. Diğer kullanım yükseklikleri çok özel durumlar için geçerlidir. Taşlı, engebeli, veya yüksek su birikintisi olan bölümlerde sadece o bölümü atlatana kadar. Sonra normale döndürülmelidir. Zaten normal kullanım seçeneği dışındaki bölümlerde süspansiyon sertleşmektedir. pek konforlu kullanım olduğu söylenemez.
    Saygılar.
    Erdoğan


    _____________________________



    ESNEME ARİZASI
    abi agerkı arabanızın esnemesi sert ise siferlerden elınızle bagaj kapagındar arabayı esneterek bak egerkı araba yumusak ıse arkası sıferlerden degıldır ama bırde onun gazları eksılebılıyor tabı onuda ıyı bılen bırısı anlayabılır egerkı sifer olayı degılse o zaman onun arka tekerlerde arka kol rulmanları var 4 adet onlar dagılmıs olabılır onlarıda arka tekerleklerın durusuna bakarak anlamaya calısabılırsın



    FREN DİSKLERİNDE ARİZA
    FREEDEVIL34 ARKADAŞIM BENİMDE ÖN DİSKLERİMDE HEMDE İKİSİ BİRDEN AYNI GÜN İÇİNDE ÇATLAMIŞTI.KARTEPEDEN İNERKEN CANT KAPAKLARIM BİLE SICAKTAN ERİDİ..DAHA SONRA SANAYİDE HERHANGİ BİR BALATACIYA GİTTİM.ORJİNAL DİSKLER HATIRIMDA KALDIĞI KADARLA 10MM.OLMASI LAZIMDI.BEN MUADİL OLAN AMA HANGİ MARKANIN OLDUĞUNU BİLMEDİĞİM 13MM.DİSKLERİ TAKTIM.BİLDİĞİNİZ GİBİ RENO 9 BALATALARI BX BALATALARI İLE AYNIDIR.TEK FARK BİR ÇIKINTININ BX BASKI AYAĞININ İÇİNE GİRMESİDİR. RENO 9 LARDA İKİ TÜRLÜ BALATA VARDIR. BEN İNCE TİP BALATAYI TAKIP YOLUMA DEVAM EDİYORUM.OZAMANI TAM HATIRLAMIYORUM AMA TOPLAM 70 YTL.CİVARI PARAM GİTMİŞTİ..

    DEĞERLİ ÖMER EFE KARDEŞİM....

    BEN ARABAYI ALDIKTAN 3AY SONRA FREN MERKEZİ LASTİĞİNDEN PATLADI .ARABANIN İÇİ DIŞI KOMPLE YAĞ OLDU.KAÇ KERE SÖKTÜM ALLAH BİLİR.LASTİĞİ 6-7 KERE DEĞİŞTİRDİM.TOPLAM 15-20 GÜN ARABAM YATTI. DAHA SONRA (BURADAN SONRASINI İYİ OKUYUN) BEN VE ARKADAŞLARIM.FABRİKADA LASTİĞİN YERİNİ ALACAK AMA HİÇ ZARAR VERMEYECEK O YAPTIĞI İŞLEMİ MÜKEMMEL YERİNE GETİRECEK BİR PİSTON YAPTIK. BANA GÖRE DÜNYANIN EN KÜÇÜK PİSTONU ODUR.ÇÜNKÜ ÇALIŞMA BOYU 21MM.DİR.
    BEN O PİSTONLA TAM BİR SENE ARABAMI KULLANDIM. BU ARADA FORUMA KATILIP HEPİNİZE BU MÜJDELİ HABERİ VERMEK İSTEMEDİM DEĞİL..BİR GÜN FORUMDA İZMİRDEKİ VEYSEL USTANIN TELEFONU GEÇTİ..YAPTIĞIM FREN MERKEZİ BANA BİR PROBLEM ÇIKARMADI AMA SİZLERDEN BİRİNE OLUMSUZ BİR ŞEY YAPARSA ÇOK ÜZÜLECEĞİMDEN.KİMSELERE DUYURMADIM.BİR GÜN ARADIM VEYSEL USTAYI ELİNDE FREN MERKEZİNİN YENİSİ OLDUĞUNU SÖYLEYİNCE HER ŞEYİN YENİSİNİN MUTEBER OLMASI İLE SİPARİŞ ETTİM.O GÜNDEN SONRA DA BİR PROBLEMİM OLMADI.LAKİN PROBLEMLERİN BAŞI YAĞIN TEMİZ OLMAMASIDIR.TANK TEMİZLEME İŞİ BUNUN İÇİN ÖNEMLİDİR.BENİM DE FRENLERİM SIKARDI BALATALARIM ÇABUK BİTERDİ.ARABAM ÇOK YAKARDI.ŞİMDİ BUNLARIN HİÇ BİRİ YOK.BİR DE DEPOYU TEMİZLEDİKTEN SONRA 15-20 GÜNDE BİR ARABANIN HAVASINI ALIN ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER GÖRECEKSİNİZ.. FREN MERKEZİ BASİT AMA ÇOK ÖNEMLİ BİR HİDROLİK VALFTİR..KENDİM DENEMEDİM AMA EN KISA ZAMANDA DENİYECEĞİM.AVRUPADA LHM YERİNE TEMİZLİK YAĞLARI SATIYORLAR YA..BEN DERİM Kİ O YAĞIN YERİNE BİZDE SİSTEMDEKİ YAĞLARI KOMPLE ÇIKARSAK..YERİNE SİLAH YAĞI DENİLEN İNCE YAĞDAN (NUMARASINI BİLMİYORUM)SİSTEME KATSAK 250-300KM. YOL YAPSAK DAHA SONRA TEKRAR 10 NUM. YAĞ KOYSAK NE OLUR SİZCE......BEN MUHAKKAK DENEYECEĞİM.FREN MERKEZİNDE PİSLİK VARSA ANCAK DAHA İNCE YAĞ İLE TEMİZLENEBİLİR.

    FREN MERKEZİ ARİZALARI
    şayet bx çalışır durumda iken frene bastığınızda tısss şeklinde bir ses geliyorsa fren merkezinizde kaçak var demektir.aracınızın yürümesine ve durmasına bi engeli yoktur ama motoru durdurup park ettiğinizde aracınızın normalden daha çabuk inmesine neden olur.yüksek konumda park etseniz bile yinede çabuk inecektir....

    21 Eylül 2010; 22:19:07




    ________________________________________
    Arkadaşlar merhaba bende aranıza yeni katıldım ama benim aracım bi bx değil xantia heralde sistemleri aynıdır...benim sorunum şı eğer yardımcı olyrsanız sevinirim..
    ben ankara ikamet etmekteyim.
    Aracımı alalı 4 ay kadar oldu hiç tanımadan aldım aracı ve hastası oldum.sıkıntım Aracımın ön frenlerinde bir sıkma oldu hatta bu yüzden abim yozgattan buraya el freni ile geldi aracın ayak frenine bastığınız zaman hem ciyaklama sesi geliyodu sonrada fren bırakmamaya başladı aracı bu şekilde eve getirdim jantlara ellediğimde yanıyordu resmen sonra şaşmazda hamdi ustayı sölediler ona götürdüm merkezden olabilir dedi çıkma merkezle değiştirdi.ilk aldığım anda biraz sıkma yine vardı ama pek önemsemedim şimdi aracımın sağ ön tekerleği yine sıkmaya başladı fren sıkıyor ve bırakmıyor araç zorlanarak gidiyor inip kalkmasında hiçbir problem yok yardımlarınızı bekliyorum bx lerde aynıdır die düşünüyorum yanlışsam düzeltiniz lütfen ..şimdiden teşekkür ederim..

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen


    Mesaj: 188


    22 Eylül 2010; 9:51:01




    ________________________________________
    ADİGE KARDEŞİM ARAMIZA HOŞ GELDİN...
    EĞER İKİ ÖN FREN YADA TÜM FREN LER SIKIYORSA FREN ANA MERKEZİNDE PROBLEM VARDIR.ODA PEDALIN ALTINDADIR...BENDEDE BENZER PROBLEM OLMUŞTU..BEN YENİ MERKEZ ALMIŞTIM..FORUMUN ESKİ SAYFALARINDA BENİM YORUMLARIMI OKU SENİN PROBLEMİNİ ÇÖZECEĞİNE İNANIYORUM..



    FREN MERKEZİ TISLAMA O-RİNG
    ARKADAŞLAR MERHABA ;

    İŞ YOĞUNLUĞU İLE GİREMEDİM LAKİN DEVAMLI TAKİPTEYİM.....

    BİR ARKADAŞIMIZ FREN MERKEZİNİ SÖKEN VARMI DİYE SORMUŞTU..
    YALAN OLMASIN 20-30 OLMUŞTUR.
    BENDE ŞİMDİ 2 ADET MERKEZ VAR..EĞER BİR PİSLİK YADA PROBLEM OLURSA DEĞİŞTİRİYORUM.DİĞERİNİ TAKIYORUM ..
    MERKEZ KOLAYLIKLA ARIZA VERMEZ..SİSTEMDEKİ YAĞ PİS OLURSA (BUNU HAVAYI ALDIĞINIZ YERDEKİ CİVATAYI SÖKÜP AKAN YAĞDAN ANLARSINIZ)
    MERKEZİN İÇİNDEKİ İKİ ADET KÜÇÜK PİSTON PİSLİK SEBEBİYLE BASILI KALIR YA ARABAYI SIKAR yada ARABA DURUP DURURKEN
    AŞAĞI YUKARI İNİP KALKAR..BEN HALA KAPALI SİSTEME NASIL BU KADAR PİSLİK GELDİĞİNİ TAM ANLAMIŞ DEĞİLİM.
    AMA KENDİMCE TEZİM VAR..

    ARABALARA BENDE ÇOĞU ZAMAN 10 NUMARA YAĞ KOYDUMDU.BENCE BU YAĞ HORTUMLARI DEFORME OLUP
    ERİYOR..MERKEZDEKİ GERİ DÖNÜŞLER ÇOK KÜÇÜK OLUNCA YAĞIN SICAKLIĞI İLE TIKAMALARA VE PİSTON DAN YAĞ GEÇİŞLERİNİ AZALTMAYA BAŞLIYOR.

    EVET MERKEZİN DIŞINDAN İÇERİYE DOĞRU OLAN KISMINDA BİR FATURA VARBU FATURA O KADAR İÇERİDEKİ ZOR FARKEDİLİYOR..
    BU FATURAYI DIŞARDAN BAKINCA BEYAZ BİR KESTAMİD PARÇA VAR ONU BOZMADAN YERİNDEN ÇIKARMAK ÇOK ZOR...BEN SÖKERKEN BOZMUŞTUM.
    KESTAMİD PARÇANIN ALTINDA Ø15 MM Ø2 MM KALINLIĞINDA ORING VAR..
    İNANIN ONLARIN DEFORME OLMALARI İMKANSIZA YAKIN .BEN SÖKTÜKTEN SONRA
    TORNADA KESTAMİD PARÇAYI YAPMIŞTIM ...AMA UĞRAŞTIRIYOR..

    SİZDE DEDİĞİM YERİ GÖRÜRsenİZ ELLEMEYİN.
    ARABANIN İNMESİ PROBLEM DEĞİL SİZE SADECE ŞUNU SÖYLEYİM DEVAMLI SURETTE SİSTEM HAVA ALINCA ARABA İNER ...
    NORMALDE KOLAY KOLAY İNMEZ..
    TISLAMA SESİ DE GAYET NORMALDİR.YAKLAŞIK 175 BAR BASINÇLA YAĞ GERİDÖNÜŞ TANKINA GİDİYOR.YENİ FREN MERKEZİ KOYUN ONDADA AYNISINI YAPACAKTIR..AMA AŞINMA OLMADIĞI İÇİN SESİN ŞİDDETİ AZ OLACAKTIR...

    iyi GÜNLER....

    FREN MERKEZİNDE KAÇAKLIK
    17 Şubat 2008; 22:28:19




    ________________________________________
    şayet sisteminde bir arıza ,fren merkezinden kaynaklanan bir kaçak vs yoksa yüksek konumda bıraktığın aracın aynı konumda kalır.Eğer bahsettiğim şekilde bir arıza mevcutsa inmesi normal seviyeye göre biraz daha uzun sürer...selamlar

    _____________________________

    BX 1.6 TRS '' Otomobil değil, Onlar Bx ! ''


    wolfhoca
    Teğmen


    Mesaj: 198


    17 Şubat 2008; 22:34:52




    ________________________________________
    şayet bx çalışır durumda iken frene bastığınızda tısss şeklinde bir ses geliyorsa fren merkezinizde kaçak var demektir.aracınızın yürümesine ve durmasına bi engeli yoktur ama motoru durdurup park ettiğinizde aracınızın normalden daha çabuk inmesine neden olur.yüksek konumda park etseniz bile yinede çabuk inecektir....

    _____________________________




    FREN MERKEZİNDEN YAĞ SIZINTISI
    SELAM ARKADAŞLAR TONYALI ABİ BENİM ARABADA FRENDEN İÇERİYE YAĞ VERİYORDU MERKEZ LASTİĞİNİ DEĞİŞTİM OLAY BİTTİ LASTİĞİ İSTANBULDAN SİPARİŞ ETTİM GÜRKAN OTO 0212,6322795 BURAYI ARAYIP SİPARİŞ VEREBİLİRSİN 25,00 YTL ÖDEDİM PARAYI HESAPLARINA GÖNDERİRSİN GÖNDERİRLER SAYGILAR SUNARIM


    FREN PEDALLARININ ALTINDA YAĞ
    Akabinde STOP ve FREN ikazı yanmaya başladı. Pedallerin altındaki döşeme yağ içinde kalmış. Bunun nerden kaynaklandığı konusunda fikir verebilr misiniz? Şimdiden tşk.

    Değerli arkadaşım, fren merkezinin üzerinde fren pedalının bastığı yeşil yumuşak esnek bir tıpa vardır. Bu tıpa, pedala bastığınız zaman fren merkezinin içindeki pistonun hareketi esnasında merkezdeki yağın sızıntısını engeller. Büyük ihtimalle yırtılmıştır. Merkezi söküp, üzerindeki plastik tıpayı değiştirmeniz sorununuzu çözecektir. Stok ve fren ikazının yanmasının sebebide tıpanın yırtılması sonucunda akan yağ yüzünden LHM tankında LHM seviyesinin düşmesinden dolayıdır. Tıpayı yenileyip, tanka LHM ilave ettiğiniz zaman sorununuz çözülecektir. Görüşmek üzere.

    FREN SIKINTISI
    simage]
    benim ön takımlar çok kötü oldu takır tukur ön takımları kaça yenilerim bu güne kadar çok sey denedim hıdrolık le ilgili iyi sonuçta aldım kötüde mesela lhm varken benim frenler geç brakırdı simdi o sıkıntıdan kurtuldum lhm yerine ayçiçek yagı kullanıyorum ama pompa zorlanıyor 10w15 yag bulamadım wolf hocanın dedigi yağıda bulamadım heralde ankara gözüküyor ama şuan braz askıya alacagım kocaeliye tayınım sözkonusu orda bu dertlerden kurtulurum hidrolik konusu bu araçlarda çok basit buna inanın
    [/simage

    FRENAJ VE HORTUMLARDA KAÇIKLIK
    Arkadaşlar merhaba..,
    Daha önce ki sayfalarda anlatmıştım..bu araçların özelliklerini..
    Frenajın üstün olması için merkeze basınç uyguladığınızda merkezin arka pistonu
    arkaya giden (süspansiyonu sağlayan siferlere )basıncı keser.Kesilen basınçlı yağ..Frenaj için arka disk üzerine yoğunlaşır...ve frenaj diğer araçlarla mukayese olamıyacak kadar kuvvetli olur..sistemde 170 bar civarında basınç olduğu için fren bırakılınca araçın arkası hemen kalkar..Abs olan şu an ki mevcut araçların çoğu
    80-100 bar arası basınçla çalışır..Daha önce benimde merkez lastiğim patlamıştı..lastik patlarsa araç hava yapar..kalkmaz..lastiğin patlamasının sebebi ise içerdeki pistonun basılı kalması ve geri dönüşteki yüksek basıncı lastik üzerinden depoya yollaması sırasında basıncı hortumların kaldıramamasıdır..lastikte bundan dolayı şişer ve patlar..Bu işin kesin çözümü merkezi temizlemek yada değiştirmektir..merkez kolaylıkla bozulmaz ama yağsız çalıştırılırsa çabuk aşınabilir..pompada aynı şekilde yağsız kalırsa çabuk aşınır..Lastik ve amartisörlerin üzerindeki geri dönüş hortumları için verdiğim telefon numarasını arasanız size hemen ulaştırırlar..
    0-262-349 63 64 0-555-998 12 74-75-76 ADAYAN OTO benim adımı söylerseniz size çok fazlasıyla yardım edeceklerinden emin olabilirsiniz..

    0 542 670 90 64
    Timur AKYEL

    FRENE BASINCA CİYAKLAMA

    1 frene basınca ciyaklama sesi gibi bi ses çıkıyor ön sol tekerlekden ( caliper takımı yağ akıttığı için yenilemiştim 2 ay önce ama ses yoktu :S yeni türedi ama her zaman yapmıyor )

    2 sağa ve sola dönerken de yine aynı ciyaklama sesi geliyor frene basmasamda ( usta rot balansa sok dedi ayarı kaçmıştır dedi rot balansa soktum ayarlattım ama yine var ön takımda birşey yok sağlam dediler hem )

    3 arabayı ilk çlıştırdığımda örnek sabahlayen :) ilk bir kaç kilometre normal gidiyorum arada derede hesabı e5 gibi otobana çıktığımda belirli bir hızda giderken sanki boğuluyor hissi geliyor özellikle 4-5 inci viteslerde 80-90 km nin üstünde genellikle ayağım gazda olsada yavaş yavaş hızı azalmaya başlıyor tekrar 3 e alıyorum hızı artıyor 4-5 tekrar takıyorum yine aynısı oluyor motor ne su nede yağ yakıyor çalışması komprasyonuda güzel ustaların değimiyle anlayamadım ( lastiklerden kaynaklanabilirmi acaba 60 kmlik lastik takmış bana satanlar muaneden geçirmek için lastikleri değiştirmişlerdi o zamandan beri aynı lastik var ) bayrampaşa dışını sevmiyor sanki araba :S bayrampaşada dere tepe vın geliyor bayrampaşa dışına çıktıkmı canı hiç gitmek istemiyor :) en dik yokuşu 3-4 vitesde boğulmadan bile çıkarken başka yerlerde düz yolda randıman kaybına uğruyor sanki :))


    Cıyaklama sesi 1) Balatalar bitmiştir 2) Çok sert yerli balata kullanıyorsan yapar, yumuşak hamurlu avrupa balatalar çabuk biter ama daha sorunsuzdur 3) tekerlek rulmanına baktır 4) Bunlar da çözüm olmuyorsa aklıma başka bişey gelmiyor

    hız kesmesinin sorununu buldum rot balansı kaçmış ondan gitmiyormuş :D ayarlattım ucuyo rot balansla bu kadar fark edeceğini bilmiyordum öğrenmiş oldum hem direksiyon eskisindende sağlam oldu kuş gibi artı yükseklik ayarında bile fark ettiriyo rot balansımıza dikkat edelim :D

    ama cıyaklama sesi hala arada bi yapıyo sağa sola dönerken bide frene basarken balataların daha taş gibi dedi usta ama anlamadım :D neden yapıyo :D ustada tespit edemedi :)


    FRENE BASINCA NASIL ÇÖKER
    Yahu arkadaşlar bu 10 numara dediğiniz yağ piyasada ki 10/40 diye satılan yağ mı?Cehaletimi bağışlayın ama vallahi bilmiyorum.
    Fren konusuna gelince; evet gerçekten öyle. Hatta şunu da yapabilirsiniz. Çalışırken durduğu yerde sürekli frene basın, bir süre sonra yavaş yavaş alçaldığını göreceksiniz. Ayağınızı kaldırınca birden eski haline gelecektir.
    Ayrıca ani frenlerde, arabanın arkasının nasıl yere oturduğunu farkettiniz mi? İşte bu ani frenajda yolda ki stabilitesini sağlıyor. Freni bırakınca tekrar eski haline geri dönüyor. Veeee sağlıklı bir şekilde tehlike atlatılmış oluyor...

    FRENE BASINCA TİTREME
    Bu arada bir problemimden bahsetmek istiyorum. Frene bastığım zaman gırrrrr diye bir ses geliyor ve ayağımı bile titretiyor. Bunu araba viteste giderken de yapıyor, boşta giderken de yapıyor. Hatta özellikle 60-70 km hizda iken direksiyonun da titremesine sebep olabiliyor bazen, frene basmasam bile. Frenin tutmamasına bir engel teşkil etmiyor. Değişik ustalar ın önerileri : *Lastiklerden kaynaklanıyor, mutlaka değiştir. *Direksiyon kutusunu değiştir. * Fren merkezinden oluyor. *Aks lardan kaynaklanıyor.* Balataları değiştir.

    Ben de hiçbirine itimat etmedim. Halen problem devam ediyor. Olamaz böyle birşey. Her usta başka birşey söylüyor.
    Birinin dediğini öbürü çürütüyor.
    Sizlerden de bir öneri bekliyorum. saygılarımla

    benim kanımca hepsinin ortak oldugu tek yer var o da hidrolik pompası. onda problem olabilir
    ses muhtemelen rotilden geliyordur.salıncak rotıli. ayrıca salıncak tijini greslemekte fayda var.hortumlara ek yapabilirsin.ön tekerdeki hortumlardan damlayan LHM rotilleri bozuyor. haberiniz olsun.arada kontol etmekte fayda var+yağdan arındıralım.slm
    Nerelerdeydin kardeş..Hem bu topic i aç, hem de başıboş bırak git. Olmuyor ama ne yaparsın işte...
    Gelelim benim sorunuma,
    diskleri kontrol ettirdim, hiç bir yamukluk yok. Zaten titremeyi, frene basmadanda örneğin boşta giderken de hissedebiliyorsunuz. Bu da disklerle alakalı olmadığını gösterir öyle değil mi?
    Ama ben verdiğin numarayı arayıp o ustaya da soracağım. Bakalım o ne diyecek. Herkes lastiklerden olabileceği konusunda hem fikir oldu en sonunda. Ben de vakit bulursam, başka lastik takıp deneyeceğim. Eğer öyleyse değiştireceğiz mecburen..
    saygılar

    FRENLERDE SIKIŞMA
    SEVDANIZ DAİM OLSUN.HEMEN BAŞLAYAYIM..FRENLERİN SIKMASI DİSKLERİN ÜZERİNDEKİ MERKEZDEN KAYNAKLANIR.BENİM ÖYLE OLMUŞTU.İYİ BİR FRENCİ MERKEZİN TAMİR TAKIMINI BULURSA HALLEDEBİLİR.BİRDE ANA MERKEZDE ARKADAKİ PİSTON SIKIŞMA YAPARSA KOMPLE SIKMA YAPTIRABİLİR.SÖKÜLÜP TEMİZLENİRSE HALLOLABİLİR.SİZLERE TAVSİYEM ORJİNAL YAĞ KULLANIN...

    ben orjınalı sanmıştım, yokuştayken geriye kaçmıyor(bi muddet sonra kaçmaya başlıyor) ne guzel bi ozellik yapmışlar diyodum :)

    Değerli arkadaşlar, eskisi kadar sık giremiyorum foruma ama en azından burada olduğum zamanlar yardımcı olmaya çalışayım. Mayıs ayında satın aldığım ve hayatımda ilk defa kullandığım BX'ler hakkında kısa zamanda çok araştırdım, arabamla çok uğraştım ve çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Buna dayanarak diyorumki, fren merkezini değiştirmek eylem olarak basit olsada, böyle yeni fren merkezleri ortada nasıl cirit atıyor onu anlamış değilim. Değiştirdim diyen ustalar emin olabilirsiniz mutlaka ve mutlaka başka bir araçtan çıkan bir merkezi takmışlardır. Zira bunun sıfırını bulmak neredeyse mümkün değil. Hatta fren merkezlerinin tamir takımları satılırmış eskiden, ama direk Fransa'dan aldığım bilgiye dayanarak söylüyorum artık üretimini durdurmuşlar. Yani fren merkezini değiştirdim diyen usta o merkezi nereden bulmuşta değiştirmiş bana anlamak çok zor geliyor. Fren merkezi eğer frenleri sıkmaya başladıysa gerçekten değiştirmekten başka çare yoktur. Ama taktıkları merkezin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda acaba fikir sahibimidir bu ustalar. Lütfen boş laflara inanmayın arkadaşlar.

    Yumuf kardeşim, söylediklerine aynen katılıyorum, ama şunuda hatırlatmak istedim. Disklerin üzerindeki merkezde problem varsa eğer, tamir takımı olmasa dahi, iyi bir usta gerekirse bir tornacı yardımıyla buna başka bir merkezi uydurabilir. Bu o kadar sorun değil. Ancak ana merkezde sorun varsa o zaman işte yapacak fazla birşey kalmıyor. Söküp temizlemek sıkışma varsa belki bir nebze çözüm olabilir, fren merkezini sökmenin zor kısmı araç üzerinden sökmektir, araç üzerinden söktükten sonra dağıtmak ve temizlemek gayet basit bir işlemdir. Denemekte fayda var, buna rağmen hala çözüme ulaşamıyorsanız o halde ana merkezi değiştirmekten başka çareniz kalmıyor.

    yumuf, tekrar hoşgeldin kardeşim! bilalxemmi motorun üzerinde ana siferin üzerinde bir vida var kaçlık olduğunu unuttum(önceki sayfalarda detaylı olarak var) o vidayı araba çalışırken 1-2 tur gevşetiyorsun sonrada geri sık. AMAN HA DİKKAT 1-2 TURDAN FAZLA GEVŞETME!!! içindeki bilya düşer.
    bu arada frenle ilgili olarak merkezin dağıtılması çok kolay benimde tamir takımı bulmam gerekiyor. yalnız ön fren merkezlerinde sökerken mutlaka resim çekin yada el frenini tutan küçük metal bi parça var onun yönüne dikkat etmeniz gerekiyor. gerisi işçilik ve benim için çok zor değildi.


    FRENLERİN GEÇ TUTMASI
    dostum frenlerin tutmaması veya geç tutması büyük ihtimalle ya yağ azdır tankta ve basınç yapamamaktadır veya normal olarak senin fren balataları ölmüştür. bir üçüncü şikta fren yağın yani balatalara baskı yapması için koyşulan yağda bir azalma vardır diyecem ama bundan tam emin değilim, bir baktır sen mutlaka, bx lerin en mükemmel olduğu taraflardan birisi fren sistemidir, bunda bir problem varsa hiç geçikme derim baktırmakta.

    birde eğer lhm yağ deposu başaldıysa ve sapa bir yerdeyseniz ve ne lhm nede 10 numaralı yağ bulacak durumda değilseniz ne tür yağ bulursanız bulun depoya yani lhm deposuna koyabilirsiniz, yani zeytinyağı değil ayçiçek yağı bile koyabilirsiniz ve bunu ciddi olaraka söylüyorum. bu arabalarda en önemli husus lhm ve bu lhmyi basan hidropnomatik sistemdir yani pompa ve siuferden oluşan sistemdir. bu sistem çalışmazsa araba arsız at gibi zıplaar ve en önemlisi frenler hiç ama hiç tutmaz, kelle koltukta gidersiniz. benim başıma iki kere geldi ve ölümden döndüm, bu yüzden yağın mutlaka dolu olmasına dikkat edin ve yanınızda üç litrelik bir bidonda yedek yağ bulundurun,ne zaman lazımolacağı hiç belli olmaz.


    TUTMAMASI
    dostum frenlerin tutmaması veya geç tutması büyük ihtimalle ya yağ azdır tankta ve basınç yapamamaktadır veya normal olarak senin fren balataları ölmüştür. bir üçüncü şikta fren yağın yani balatalara baskı yapması için koyşulan yağda bir azalma vardır diyecem ama bundan tam emin değilim, bir baktır sen mutlaka, bx lerin en mükemmel olduğu taraflardan birisi fren sistemidir, bunda bir problem varsa hiç geçikme derim baktırmakta.

    birde eğer lhm yağ deposu başaldıysa ve sapa bir yerdeyseniz ve ne lhm nede 10 numaralı yağ bulacak durumda değilseniz ne tür yağ bulursanız bulun depoya yani lhm deposuna koyabilirsiniz, yani zeytinyağı değil ayçiçek yağı bile koyabilirsiniz ve bunu ciddi olaraka söylüyorum. bu arabalarda en önemli husus lhm ve bu lhmyi basan hidropnomatik sistemdir yani pompa ve siuferden oluşan sistemdir. bu sistem çalışmazsa araba arsız at gibi zıplaar ve en önemlisi frenler hiç ama hiç tutmaz, kelle koltukta gidersiniz. benim başıma iki kere geldi ve ölümden döndüm, bu yüzden yağın mutlaka dolu olmasına dikkat edin ve yanınızda üç litrelik bir bidonda yedek yağ bulundurun,ne zaman lazımolacağı hiç belli olmaz.


    KALKMIYOR

    İYİ AKŞAMLAR ARKADAŞLAR. ARABA GENE OLMADI. DÜN ARABAYI ALDIM HİÇ BİRŞEYİ YOKTU. BENZİN ALDIM YIKATTIM BİR SORUN YOKTU. SABAH ÇALIŞTIRDIM TIK YOK KALKMIYOR FRENLER TUTMUYOR SOL ÖN TARAF ÖN LASTİK TARAFINDAN ACAYİP YAĞ AKITMIŞ 1 GRAM YAĞ YOK ARABADA. 10 NUMARA YAĞ KOYSAM BİR ZARARI OLUR MU? ALDIĞIMDAN BERİ LHM DEN ŞAŞMADIM AMA MADDİ DURUMUM İYİ DEĞİL LHM ÇOK PAHALIYA PATLIYOR. VAZGEÇMEKTE İSTEMİYORUM BU ARABADAN NE YAPAYIM 10 NUMARA YAĞ KOYAYIM MI? NE ZARARI OLUR ARABADA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER ACİL CEVAP YAZARSANIZ SEVİNİRİM



    kardeşim....
    anlattığından anladığım. sol ön fren merkezi(diskin üzerindeki)oringi kopmuş yada deforme olmuş..
    benimde başıma 2-3 kere geldi...İyi bir frenciye merkez lastiğini değiştirt...sen genede orjinal yağdan şaşma
    canınıda sudan sebeplerle sıkma hepsi hallolur...


    KARTERDE ÇATLAK
    selam arkadaşlar. valla bende karter contasını değiştirdim bütün günümü aldı. meğer elin fransızı klima kompresorunu götürüp karterin üzerine monte etmiş, canım çıktı sökene kadar. sonrada topladık ama karterde minik bi çatlak varmış ordan yağ kaçırıyormuş. orayıda çelik macun ile kapattık bakalım haftaya da nasipse rötüşları yapıp muayeneye sokacağım. bu arada karterde ki çatlak bunların kronik sorunlarındanmış haberiniz olsun.

    KIRMIZI IŞIKTA ARACIN İNMESİ

    dostlar işlerimdeki sıkışıklık nedeniyle bir süre giremedim kusurabakmayın. b arada benim yoklugumda başlığı sahiplenen oluşumbilgi arkadaşımıza teşekkür ederim.

    şimdi bildiğim kadarı ile bu arada sorulan sorulara cevap vermeye çalışayım, kırmızı işıkta arabanın inmesi ya lhm yağının az veya bitmiş olmasından kaynaklanır yada ön orta siferin havasının eksik olmasından, ön orta siferin havasını bir kontrol ettirirsen iyi olur. birde bi lhm deposu 4 litre kadar lhm yağı alır, en az 3 litre yağ koyman gerekir. bu yağın eksilmesi genellikle hortumların giriş yerlerindeki vidaların gevşemesinden olur, zaten ön kaputu açarsanız araba çalışınken hangi hortumların bu sisteme bağlı olduğunu her çırtlamada oynamalarından anlarsınız, bu hortumların girdiği yerlerdeki vidaları kendiniz bile bir anahtar ile sıkarsanız yağ kaçırmasının önüne ğeçersiniz, yağlarınızı tam tutmaya bakın, çünkü bu arabaların en hassas parçası olan hava pompası yani o çırtlama yapan pompa yağların az olması veya sifer havalarının düşmesi ile çabuk bozulabilir, eğer yağ tamsa ve siferler havalı ise bu motorlar kolay kolay bozulmazlar, 6 ayda bir sifer havalarını bir kontrol ettirirseniz iyi olur, 45-50 arası iyidir, 25 e yaklaşmış ise sifer her an gidebilir haberiniz olsun.

    bu hidropinomatik sistem bx veya x serilerinde var, xsantiya veya xsaralarda yok, c2,c3,c4 lerde de yok ama c5 ve c6 larda var bildiğim kadarı ile.

    dostum hortumda bir kaçırma varsa bilemem ama binim araba bir yıldır gram su eksiltmedi, her iki üç ayda bir antifiriz eklemek için kontrol ederim hiç eksilme yok. birde arabada yaz kış su yerine antririz bulunması daha iyidir diye biliyorum ve benim araba bu kış hiç çalışmamazlık yapmadı, hep gaz ile kullanıyorum, sabahları hiç sorun olmadı.

    oluşumbilgi dostum, bu arabaların ön göğüslerini bulmak hakikaten biraz zor ve pahalı, bu yüzden gördüğüm bütün arabalar da bu sorun var ve düzeltilemiyor, ancak arabaların sürüş zevki ve fiyatlarının acaip ucuz olması çok güzel bir şey.ön göğüse filim çektiriliyormuş ama bir yıl içinde kabarma yapıyor dediklerinden yaptırmadım.

    birde sentetik yağ koyduğunu söyleyen bir arkadaşımız vardı, sentetik yağ koyulabilir ve daha uzun süreli kullanım böylece sağlanabilir ama bu durumda yağ hortumları bağlantılarınızın sağlam olması gerekir, sentetik yağ daha ince olduğundan veya içindeki katkılar nedeniyle tıkanıklıkları çözdüğünden, eğer bir tıkanıklık varsa ve bu tıkanıklık nedeniyle araba yağ akıtmıyorsa sentetik yağ bu tıkanıklığı çözdüğü için araba yağ akıtabilir, ben 4/1 oranında sentetik yağ katıyorum, ayrıca dabılap olarak okunan katkıyıda koydum, bir sıkıntı çıkarmadı.

    _____________________________

    KISA VADEDE ÇÖKME
    cruiser535
    Çavuş

    Mesaj: 94
    [X]



    7 Temmuz 2009; 11:53:31



    ________________________________________
    Bxturbo kardeşim, birkaç soru sormuştum sana, müsait olduğun zaman lütfen ilgileNebilirmisin. Vereceğin yanıtlar hepimiz için çok faydalı olabilir. Görüşmek üzere, bekliyorum cevabını.
    quote:

    Orjinalden alıntı: cruiser535

    Değerli arkadaşım,
    Sana sormak istediğim üç sorum var. Birincisi tamir takımını nerden buldun ve tamir takımı olarak neler vardı? İkincisi topkapı citroen servisinden orjinalini getirttim demişsin, ne zaman getirttin? Telefonu varmı? Biz de istesek getirtebilirmiyiz? Üçüncüsü benim normal şartlarda merkezle ilgili bir sorunum yok, tek sorunum arabanın çok çabuk çökmesi. Bu normalmi? Arabayı stop ettikten sonra bakkaldan sigara alıp gelene kadar çökmüş oluyor, sizinkide öylemi? Yardımların için şimdiden teşekkürler.
    quote:

    Orjinalden alıntı: bxturbo

    slm uzun aradAn sonra geldım geldım arkadas ben soktum ıcını tamır takımını degıstırdim ama cok kısa surede bozuldu bende topkapı cıtroen servısınden 320 tl orjınal sıfırını fransadan getırdı ler muthıs oldu saygılar




    _____________________________

    1989 BX 16 TRS


    omerefe
    Yüzbaşı


    Mesaj: 564
    [X]



    7 Temmuz 2009; 12:28:24



    ________________________________________
    cruiser535
    arkadaşım çokmesi normal aslında yeni bir merkez çokme sorununu cozecektır lhm kullanıyorsan 10 nura yag koy arabanın tay gibi durdugunu göreceksin kı buda aslında yagın aklın olmasından kaynaklanıyor zaman la fren merkezın asınıyor kalın yagda bu sorunu gecici bır sure hallediyor sen yeni merkez al banı dinle:)

    _____________________________

    FERHAT SARIYILDIZ 1990 bx 15 tge
    2003 opel combo 1.7 dti




    yardımcı olayım tamır takımının ııcınde 2 tane conta 1 aded yesılrenkte plastık basma butonu yay sekmanları ama ben sunu ogrendım takımları degıstırdım olmadı arac sıkma yapıyordu arac kalmıyor ve daha bırcok sıkıntı yasadım daha sonra maslak ataturksanayı sıtesınde bulent usta ıle tanıstım saolsun aracın sıferlerıne 35 bar onlere 40 bar arkalara bastı ana merkezı al dedı ben yaparım dedı topkapı cıtroen servısınden ruhsatımı verdım ona gore fren merkezını 1 hafta ıcınde getırız dedıler ve getırdıler aldık taktı saat gıbı ıslıyor hemen dusmesının sebebı ıkıtane once orta sıferden havasını alacan sonrada ana merkez dagıtıcının kacanı kontrol et daha sorada altta dagıtıcı konnktor var onu kontrol et tesekkurler



    KISMI OLARAK KALMAMA
    musicburger
    Teğmen


    Mesaj: 168
    [X]



    28 Ağustos 2009; 0:46:38



    ________________________________________
    slm ömer arkadaşım benim arabada bi acayiplikler başladı yeni ustadan aldık bir hafta oldu olmadı :S toplasan 25 km yapmadı araba anlamadım ilk seferde araba iyyidi kalkıyordu hemen şimdi arka kalkıyo ön kalkmıyor en yükseğe alıyom kolu kalkıyor sonra indiriyom normala alıyorum düzeliyor ama rolantide olunca ön düşüyor yine:S bide gacur gucur sesler gelmeye başladı direksiyon bile sapıtmaya başladı anlayamadım dün çok korktum :S iki sokak bile gidemedim :S bide yokuş aşağı inerken lastiklerdenmi anlayamadım sesler gelmeye başladı gıcır gacur hesabı :S önceki halinden kötü oldu usta merkez siferin takıldığı konjektörüdeğiştirdim dedi sıfır olmayınca ikinci el taktım dedi ama ondanmı acaba:S bi akıl ver bide stopladığında çalışmmazılık yapıyordu beyini bobini değiştirdim dedi sıfırını takmıştı ama gecende yine aynısını yaptı :S zorlamadımda arabayı zaten hızlı kullanamıyom :S bi akıl verissen sevinirim :S
    quote:

    Orijinalden alıntı: omerefe

    kafadan 80 tl
    quote:

    Orijinalden alıntı: citro-sinan

    merhabalar ben Sinan,
    Merkez siferi değiştirmek ne kadara patlar bize? yardım ederseniz sevinirim. Kolay gelsin
    quote:

    Orijinalden alıntı: citro-sinan

    Merhabalar arkadaşlar.. Ben yeni BX sahibiyim. 1992 model. yanlız bi sorunum var 1,6 mı yoksa 1,9 mu bilemiyorum. Görünüm 1,9 ama.. neyse herkese selamlar. Bundan sonra buradayım.






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musicburger -- 28 Ağustos 2009; 0:49:09 >

    _____________________________


    musicburger
    Teğmen


    Mesaj: 168
    [X]



    28 Ağustos 2009; 0:55:00



    ________________________________________
    slm bx15 tge nin orjinal bujilerini bilen varmı :) bana marka model seri nosunu verebilirmisiniz . birde carbon clean yaptırsam nasıl olur sizce 231 binde şu an araba ama önceden yaptırılmışmı onu bilmiyorum :S

    _____________________________


    omerefe
    Yüzbaşı


    Mesaj: 564
    [X]



    28 Ağustos 2009; 9:07:56



    ________________________________________
    degerli arkadasım sorun yagdan dengesiz kalkmasının nedenı bu yagı temizle düzelecektir benimde basıma geldi birde kanala çıkart arabayı viraj cubugunda bir parça var yukseklıgı ayarlayan 10 yada 11 nolu anahtarla açılıyor vidası o gevsekta olabilir degilsede yagı temizlediktensonra düzelmiyorsa onu gevşetip 7 santim çamurluk yada 16 santım yerden yukseklık olacak sekilde ayarlayabilirsin bu arada araç çalışır vazıyette olacak parçayı yukarı doğru cevirirsen assagı assagı dogru cevirirsen yukarı kalkar pen parçanın resmini koymaya çalışacagım parça viraj cubugunun ortasına yakın biryerde kelepçe biçiminde ona bağlı bir cubukta dagıtıcı valfe gidiyor
    quote:

    Orijinalden alıntı: musicburger

    slm bx15 tge nin orjinal bujilerini bilen varmı :) bana marka model seri nosunu verebilirmisiniz . birde carbon clean yaptırsam nasıl olur sizce 231 binde şu an araba ama önceden yaptırılmışmı onu bilmiyorum :S




    Ufaltılmış ön izleme resmi


    Ekteki dosya (1)


    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omerefe -- 28 Ağustos 2009; 11:37:21 >

    _____________________________

    FERHAT SARIYILDIZ 1990 bx 15 tge
    2003 opel combo 1.7 dti




    KOLTUK ALTINDAN YAĞ SIZMASI
    arkadaşlar çorumdaki bx15 e buğün bakdım sürücü koltugunun bulunduğu alt döşemenin sol tarafını yağ olmuş,, satıcı şehir dışınd a oldugundan kullanamadım ama telefonla görüşmemizde araç yolda iken çok hareketli oldugunu söledi (zıplaıormuş sanırım) bu neden olur bilen varsa yardımcı olursanız sevinirm,, araca 4250 son diyorlar ne dersiniz


    Şöför tarafından paspas yağlanmışsa fren merkezi kaçırmış olabilir . Araç giderken zıplatyorsa sifer gitmiştir. Tabii orta konumdaysa. En alt konum servis, (otoban modu değildir böyle yazanlardan araç almayın :) ) , 2. konum normal sürüş, 3. konum 30 km yi geçmeden sürülebilir. 4. ve son konum lastik değiştirme ve çok kısa süreli tümsek vb geçmek için kullanılabilir.


    Önler yüksek kaldı
    selamlar bx çi arkadaşlar bu yaptıklarınızın ne kadar iyi bişey olduğunu biliyormusunuz HEPİNİZDEN ALLAH RAZI OLSUN iyiki bu siteyi bulmuşum yolsa halim haraptı sayın<<<<<<<<< ASBAŞKANIM<<<<<< benım bx iz önler en yüksekte asılı kaldı kazık gibi arkalar normal çalışıyor bilginiz varmı bu konuda

    değerli kardeşim içerde yükseklik ayarı bulunan kolu park konumuna getir eğer düzelmezse ön amartisörleri kumanda eden düzenleyicinin bağlantısı gevşemis veya sıkışmış olabilir araç kanalda veya lifteyken konturol et mutlaka arızayı göreceksin eğer kendin becerebilirsen yap yoksa fazla kurcalamadan anlayan birine göster hangi semttesin bilmiyorum ama mutlaka sana yakın bi bxçi vardır ona ulaşmaya çalış veya biz ulştıralım sen yerini belirt

    POMPA ARİZASI MI DAĞITICI ARİZASI MI?
    Özgürsa kardeşim, recai usta önce 200 TL istedi dağıtıcı için, sonra hadi taa Muğla'dan aramışsın 150'ye vereyim dedi. Nitekim 150 TL ye aldık taktık. Ancak bence dağıtıcıyı değiştirmeden önce pompayı kontrol edin. Benim pompa ölüydü gerçekten, ingiltereden sıfır getirttim, dağıtıcıdaki problem pompayı değiştirince ortaya çıktı. Eğer pompada sorun yoksa ondan sonra dağıtıcıya el atın derim. Çünkü vücudun kalbi gibi bu pompa, eğer pompa doğru dürüst çalışmıyorsa hiçbir yer çalışmıyor. Bu arada cırtlama sesini duyamıyorum demiştim ya, duyuyorum ama çok az. Hani neredeyse 2-3 dakikada bir desem olacak. Olmuşken bir de tinjektörü de değiştirsemmi diyorum, zaten bir tek o kaldı eskilerden. Ana merkezi sıfır taktım, pompayı sıfır taktım, dağıtıcıyı sıfır bulamadığım için recai usta Xantia dağıtıcısı gönderdi onu taktım. Baya yeniledik bizim arkadaşı. Şimdi nazar değmesin arabayı kullanmanın keyfine doyum olmuyor inanın.

    2. EL POMPA VE ARİZALARI
    BENİMDE POMPADA SORUN VAR ZANNEDİP DEVAMLI HAVA YAPMASINI ÇÖZEMEYİP POMPAYI DAĞITMAYA KARAR VERMİŞTİM.
    LAKİN ŞÖYLE BÖYLE KURCALAYIM DERKEN BİRŞEY FARKETTİM.POMPANIN EMİŞ YAPTIĞI HORTUMUN TANK TARAFINDAKİ UCUNDA KELEPÇEDE GEVŞEME OLMUŞ VE BEN GAZA BASINCA EMİŞ ARTIĞI İÇİN İSE HAVAYIDA SİSTEME KATIYOR.DEVAMLI SÜRETTE EMİŞ YAPTIĞI İÇİN YAĞ KAÇAĞIDA OLMUYOR BENDE POMPAM ARIZALANACAK DİYE KORKMUŞTUM..HEMEN O HORTUMU SÖKTÜM DAHA KÜÇÜK ÇAPTA AMA SİLİKON HORTUM TAKTIM ŞEFFAF BU BANA SİSTEMDEKİ YAĞ AKIŞINIDA GÖSTERECEK..DERKEN DENEDİM SONUÇ MÜKEMMEL...ARABASI SIKSIK HAVA YAPAN ARKADAŞLARIMI UYARMAK BABINA YAZIYORUM POMPA EMİŞ BORULARINI İYİ SIKIN ... KOLAY GELSİN..BENİM DERDİM ŞİMDİLİK ÇÖZÜLDÜ...


    yumuf kardeşim, senin gibi bende başka bir pompa uydurma konusunda ciddi araştırma yaptım. Ama inan bu pompalar başka pompalara benzemiyor. LHM için özel dizayn edilmiş. Ne çok koyu ne çok sıvı. Ayrıca kasnağın tur değerleri, yani pompanın hangi devirde çalışacağı ve üreteceği bar değeri çok önemli. Çok ciddi ve neredeyse bilimsel bir çalışma yapmak gerekiyor. Örneğin bizim kullandığımız pompa maksimum devirde motor devrinin yarısı kadar devirle çalışıyor. Bu tamamen deneme yanılma metoduyla bulunabilecek bir şey. Örneğin traktörlerin hidrolik pompaları denenebilir. Tabi her deneme bir risk teşkil ediyor. Örneğin basınç çok yüksek gelirse tinjektör diye bilinen basınç regülatörünün patlaması işten bile değil. Ya da hortumları patlatabilir. Sonuçta bizim pompalar gerçekten çok yüksek basınç üretiyor, ama bunu dağıtan ve dengeleyen bir sistem var üzerinde. Hepsi birbirine uyumlu çalışmak zorunda. Denemelerin umarım başarılı olur.


    cruiser535
    Çavuş

    Mesaj: 94
    [X]



    7 Aralık 2009; 10:51:11



    ________________________________________
    Arkadaşlar, pompanın sökülmesi ile ilgili bütün resimleri sırasıyla veriyorum. Hepinize kolay gelsin.
















    _____________________________

    1989 BX 16 TRS


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 210
    [X]



    7 Aralık 2009; 14:46:25



    ________________________________________
    Sevgili arkadaşlar ..

    benim elimdeki imkanlarla yuvarlak olan pistonları ve çelik olan pulları yeniden yapabilirim.

    Cnc lazer ;cnc torna ve cnc işleme merkezim elimde hazır..
    Parçaları sökülmüş olupta işlem için yer arayan varsa bana gönderin ben yapılabilecek birşey varsa yaparım..


    _____________________________


    Yumuf kardeşim,
    Gerçekten yapabilirmisin? Pullar tamam olur gibi geliyor zaten bana da ama pistonlar çok hassas görünüyor. Eğer bunu yapabilecek kapasitede makinelerin varsa neden olmasın. Şu an değil, ama ikinci bir pompa bekliyorum sanırım ocak ayında elimde olacak, o zaman irtibata geçelim, yapılabilecekse neden olmasın.

    Değerli arkadaşlar,
    Konu bizzat denenmiş, tecrübe edilmiştir. Yani bir türlü görevini yapmayan pompa, çizik olan pulları ters çevirince tekrar basmaya başlamıştır. Ancak kısa süreli bir çözüm olmuştu. Bir süre sonra tekrar basmamaya başlamıştı. Bunun üzerine tekrar söktük ve pulların her iki yüzeyinide ince zımpara ile sıfırlamaya çalıştık. Şu anda bu haliyle kulanıyorum pompayı. Havalar iyi olduğu sürece pek sıkıntı yok. Sadece sabahları soğukta arabanın yükselmesi zaman alıyor. Bu arada İstanbulda pompa tamiri yapan Ali Ustanın telefonunu buldum. Onunla telefonda görüştüğümde aynı şeyleri söylemişti, pullar kesinlikle pürüssüz olmalı ve yaylar gergin olmalı demişti. Biraz takırtı yapar ama görevini yapmaya devam eder demişti, aynen dediği gibi oldu. Ali ustanın telefonunu veriyorum. (212) 481 92 26

    SİFER ARİZASI
    pavle dostum nerde oturuyorsun, ankarada musa ustada bunun makinası var, çıkarıyor siferi ve hava basıncını ölcüyor, daha sonra eksikse özel bir pompa ile hava basıyor, nerede olduğunu yazarsan bi yer önerir bir arkadaş, ama bizler kendimiz basamayız bu siferlerin havasını.

    çukura girdiğinde tıkırt diye bir ses geliyorsa bu öncelikle siferinin patladığı anlamına gelir, yani sifer yay görevini yapmıyor demektir, bunu kontrol etmek basit, arabayı çalıştır, araba kalksın ve çalışır vaziyetteyken veya kapat, in aşağıya, sesin geldiği ön, arka tarafa git ve arabanın üzerine güç uygula, örneğin son önden geliyorsa git arabanın sol farının üstünden kaputa ellerinle üstten yüklen ve yaylanma hareketi yaptır, eğer araba kazma gibi sertse ve diğer taraflar gibi esnemiyorsa bu siferin buzuk olduğuna delalettir, gitti senin en azından 45 ytl, çünkü çıkma sifer ankarada bu fiyata, yok araba esniyor ve iyiçe bastırdığında yine bu tıkırtı geliyorsa akis başları gitmiştir, özellikle tam sağ veya tam sol dönüş yaptığında bu oluyorsa kesin akistir, bir başka ihtimal körüklerin yırtılmasıdır. birde benim başıma gelen olay olabilir, araba moturunu alt bara tutturan vida düşmüştür ve motor aksamı bu tutturan demire tık tık değiyordur, vidayı taktır hemen. ama büy________________________________________ük ihtimal ile sifer ya gitmiştir veya havası çok düşmüş ve gitmek üzeredir, yoksa siferleri sağlam olan bir arabada çukura girdiğinde bu tıkırtı gilmez. bir başka nedende ön orta siferin havası azdır ve arabanın önünü yeteri kadar kaldıramıyordur, bu yüzden senin araba yeterli mesafe olmadığı için tıkırdıyordur.


    SİFER PATLAMASI
    BEKİRYAMAC
    Er


    Mesaj: 13


    11 Mayıs 2010; 21:28:58




    ________________________________________
    beyler bi yardımcı olun bana sferi degisitirdim hala arama ufak cukurdan gecese cok zıplıyo ne yapmalıyım artı pompa calısmıyo herhalde neden zıplıyo hala kafayı yiyecem :D bilen varsa sölesin bi zahmet yada 0541 320 21 13 bilen varsa yada cagrı atsın ben ararım su sorunu cözmam lazım inş masraf acacak bise degildir

    _____________________________


    legend1982
    Yüzbaşı


    Mesaj: 394


    11 Mayıs 2010; 23:53:11




    ________________________________________
    arabanın yüksekliği normal demi, üst seviyelerde yada en alt seviyede zıplar,

    _____________________________

    75 OPEL RECORD 1.9 D
    86 MITSUBISHI LANCER 1.6 DİESEL
    92 CİTROEN BX TZD TURBO(1.7 TURBO DİESEL İNTERCOOLER )


    legend1982
    Yüzbaşı


    Mesaj: 394


    12 Mayıs 2010; 0:08:02




    ________________________________________
    bu gün gölbaşına yolum düştü, dönerken bi hız denemesi yapıyım dedim gölbaşının o yokuşunda yokuş yukarı 140 yaptım dahada çıkaramadım, tamir ettirdiğime değmiş hissi uyandırdı.

    benim firenler yine tutmaya başladı heralde ciyak ciyak ötüyor disklerle balatalar sıfır acap ondan mı ? yoksa yine götürüyüm mü servise, ilerde kesilir mi?


    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi legend1982 -- 12 Mayıs 2010; 0:11:26 >

    _____________________________

    75 OPEL RECORD 1.9 D
    86 MITSUBISHI LANCER 1.6 DİESEL
    92 CİTROEN BX TZD TURBO(1.7 TURBO DİESEL İNTERCOOLER )


    victorgold
    Teğmen


    Mesaj: 112


    12 Mayıs 2010; 7:48:58




    ________________________________________

    quote:

    Orijinalden alıntı: BEKİRYAMAC

    beyler bi yardımcı olun bana sferi degisitirdim hala arama ufak cukurdan gecese cok zıplıyo ne yapmalıyım artı pompa calısmıyo herhalde neden zıplıyo hala kafayı yiyecem :D bilen varsa sölesin bi zahmet yada 0541 320 21 13 bilen varsa yada cagrı atsın ben ararım su sorunu cözmam lazım inş masraf acacak bise degildir


    arkadaşım
    aracın yüksekliğini kontrol et araç ya en üst seviyede yada en alt seviyede aracı alt seviyede ise çok zıplar

    _____________________________


    ccumali
    Teğmen


    Mesaj: 217


    12 Mayıs 2010; 12:04:24




    ________________________________________
    Evet araç normal sürüş pozisyonunda değilse zıplatır ve böyle sürülürse sifer patlatmaya mahkumdur.



    SÜSPANSİYON POMPASI TAMİRİ


    Teğmen

    Mesaj: 198
    [X]



    22 Temmuz 2011; 10:03:02




    ________________________________________
    [simage][/simage]
    Arkadaşlar uzun zamandır çalışması için yoğun çaba sarfettiğim pompa operasyonu bu gün itibarı ile bitmiştir..




    Ekteki dosya (1)

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 198
    [X]



    22 Temmuz 2011; 10:13:14




    ________________________________________
    Evet arkadaşlar...çok emeklerle ve çok büyük özveriyle yaptık ....

    Fuat KIRIKTAŞ abimiz sağolsun..bozuk olan pompayı verdi..pompanın önündeki rulman ve mili aşırı deforme olmuştu...pompayı kolay bulunan sisteme dönüştürmek çok zahmetli süreçti...6305 rulmana 2080 soğuk iş çeliğinden %4 toleranslı burç yaptık.gövdede işlemler yaptık...aşınan bronz parçasını rg12 sertlikte yüksek mukavemetli bronz yaptık...siboplar 45hrc sertlikte idi...65 hrc sertlikte 1,5mm kalınlığında siboplarla değişti...yani anlıyacağınız..baştan aşağı değişiklikle tamir edildi...4 kere denedik her seferinde başka problemler çıkardı...hepsini çözdük...ve şahane bir pompa yaptık....diğer resimleri de paylaşacağım...

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 198
    [X]



    22 Temmuz 2011; 10:22:00




    ________________________________________
    gövde plastikti... kırıldı demirden yapıldı




    Ekteki dosya (1)

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 198
    [X]



    22 Temmuz 2011; 10:25:48




    ________________________________________




    Ekteki dosya (1)

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 198
    [X]



    22 Temmuz 2011; 10:28:34




    ________________________________________




    Ekteki dosya (1)

    _____________________________


    ccumali
    Teğmen


    Mesaj: 221
    [X]



    22 Temmuz 2011; 10:40:27




    ________________________________________
    Ellerinize sağlık ve gerçekten tebrikler. Ana merkez için de çalışma yapmayı düşünürseniz arızalı bir tane yollayabilirim.

    _____________________________

    1990 BX 15TGE


    888153818
    Er

    Mesaj: 8
    [X]



    22 Temmuz 2011; 16:47:21




    ________________________________________
    ZNGN61 Herkese iyi günler diliyorum. Dizel optimayı satmaya karar verdim. Yeniden bx almak üzere niyetlendim. Aşağıdaki linkte bulunan bx'ten haberi olan var mı? Alınır mı? Daha uygun olanları da var. Ne der siniz?

    http://www.sahibinden.c...anavari-52804532/detay/

    _____________________________


    omercetintas
    Er

    Mesaj: 3
    [X]



    23 Temmuz 2011; 13:36:51




    ________________________________________
    Sevgili ZNGN61 ankara başkent sanayi sitesinde oto saygın da bir araç var beyaz renk 1.9 dizel.orada çalışan kalfanın zannedersem.geçen hafta siferi değiştirmeye gitmiştim,satılık olduğunu motor ve süspansiyon sisteminin gayet iyi olduğunu söylemişti.fiyatı da 5500 civarındaydı zannedersem.

    _____________________________


    omercetintas
    Er

    Mesaj: 3
    [X]



    23 Temmuz 2011; 13:39:26




    ________________________________________
    BU ARADA YUMUF HOCAMIZIN UĞRAŞILARI GERÇEKTEN TAKDİRE DEĞER.ALLAH BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN...

    _____________________________


    asbaskan
    Yüzbaşı


    Mesaj: 348
    [X]



    23 Temmuz 2011; 15:21:18




    ________________________________________

    quote:

    Orijinalden alıntı: yumuf

    Evet arkadaşlar...çok emeklerle ve çok büyük özveriyle yaptık ....

    Fuat KIRIKTAŞ abimiz sağolsun..bozuk olan pompayı verdi..pompanın önündeki rulman ve mili aşırı deforme olmuştu...pompayı kolay bulunan sisteme dönüştürmek çok zahmetli süreçti...6305 rulmana 2080 soğuk iş çeliğinden %4 toleranslı burç yaptık.gövdede işlemler yaptık...aşınan bronz parçasını rg12 sertlikte yüksek mukavemetli bronz yaptık...siboplar 45hrc sertlikte idi...65 hrc sertlikte 1,5mm kalınlığında siboplarla değişti...yani anlıyacağınız..baştan aşağı değişiklikle tamir edildi...4 kere denedik her seferinde başka problemler çıkardı...hepsini çözdük...ve şahane bir pompa yaptık....diğer resimleri de paylaşacağım...


    öncelikle böyle bir uğrasın içine girdiğiniz için tebrik ederim ben parçaları inceledim parçaların içinde büte bilya yoktur o olmadan sonuca ulaşmanız neredeyse mümkün değil küçükte olsa oraya aksiyel bilya koymadan sonuç alamazsınız kasnağın siboplara hareket verdiği yerde bulunan basıcının altındaki bilya eğer onun yerine sarı pirinç kızıl ne koyarsanız koyun bilya olmadan asla olmaz bence siz birazdaha uğraşın bari emeğiniz boşa gitmesin bu işi kökünden halledin gitsin

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 198
    [X]



    24 Temmuz 2011; 12:31:17




    ________________________________________

    quote:

    Orijinalden alıntı: asbaskan

    quote:

    Orijinalden alıntı: yumuf

    Evet arkadaşlar...çok emeklerle ve çok büyük özveriyle yaptık ....

    Fuat KIRIKTAŞ abimiz sağolsun..bozuk olan pompayı verdi..pompanın önündeki rulman ve mili aşırı deforme olmuştu...pompayı kolay bulunan sisteme dönüştürmek çok zahmetli süreçti...6305 rulmana 2080 soğuk iş çeliğinden %4 toleranslı burç yaptık.gövdede işlemler yaptık...aşınan bronz parçasını rg12 sertlikte yüksek mukavemetli bronz yaptık...siboplar 45hrc sertlikte idi...65 hrc sertlikte 1,5mm kalınlığında siboplarla değişti...yani anlıyacağınız..baştan aşağı değişiklikle tamir edildi...4 kere denedik her seferinde başka problemler çıkardı...hepsini çözdük...ve şahane bir pompa yaptık....diğer resimleri de paylaşacağım...


    öncelikle böyle bir uğrasın içine girdiğiniz için tebrik ederim ben parçaları inceledim parçaların içinde büte bilya yoktur o olmadan sonuca ulaşmanız neredeyse mümkün değil küçükte olsa oraya aksiyel bilya koymadan sonuç alamazsınız kasnağın siboplara hareket verdiği yerde bulunan basıcının altındaki bilya eğer onun yerine sarı pirinç kızıl ne koyarsanız koyun bilya olmadan asla olmaz bence siz birazdaha uğraşın bari emeğiniz boşa gitmesin bu işi kökünden halledin gitsin


    ELEŞTİRİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ASBAŞKANIM...
    RESİMLERDE EKSENEL BÜTE RULMANIN MONTAJLI HALİ OLDUĞUNU ZANNIMCA FARKEDEMEDİNİZ...BİZİ UĞRAŞTIRANPOMPANIN KAFASINDAKİ RULMAN OLDU...SKF BU RULMANI SADECE CİTROENE ÖZEL ÜRETMİŞ 62*16*16 BU ÖLÇÜLERDE OTOMATİV RULMANI BAŞKA YOK...ÜRETİM YAPILMAYACAĞINI DA TÜRKİYEDEKİ YETKİLİLERİNDEN ÖĞRENDİK...BİZDE 6305 C3 KALİTE RULMANI 62*17*25 İÇİNE SIZDIRMAZLIK SAĞLASIN DİYE BURÇLU YAPTIK..BU SEFERDE BURÇ GÖVDEYE TAM OTURMADIĞI İÇİN PROBLEM YAŞADIK...GÖVDEYİ TORNADA BURCA GÖRE İŞLEDİK VE SONUCA ULAŞTIK...POMPAMIZ SESSİZ VE SÜREKLİ KUVVETLİ BASINÇ ÜRETİYOR...VE GERİYE KAÇIŞ KESİNLİKLE YAPMIYOR..TABİKİİ DENEME TAM SONUÇLANDIKTAN SONRA ARKADAŞLARDAN POMPASI ARIZALI OLANLARA YARDIM EDECEĞİM...ŞİMDİLİK KULLANIMI VE AŞINMALARI GÖZLEMLEYECEĞİM...1 AY SONRA POMPAYI TEKRAR SÖKÜP DEFORMASYON OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDECEĞİM..ŞUNDAN EMİNİM Kİ..1991 MODEL ARAÇTA BU GÜNE KADAR DAYANAN POMPALAR ŞİMDİ Kİ OPERASYONDAN SONRA DAHADA UZUN SÜRE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKTİR..BURADA MERAK ETTİĞİM...6305 RULMANIN OTOMATİV RULMANI GİBİ AZ TANELİ OLMAMASININ RULMAN ÜZERİNDE Kİ ETKİSİDİR...

    ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK VE BEN BU ARABALARIN ÖLÜSÜNÜ DE DİRİSİNİDE KENDİSİNİ USTA ZANNEDİP TE KAN EMİCİ SÜLÜK GİBİ DAVRANAN İNSANLARDAN KURTARACAĞIM..BÖYLE ARABA ALINIR MI GİBİ GEYİK BİR LAFLA KONUŞMAYA ÇALIŞAN SÜLÜKLERE CEVAB MAHİYETİNDE ARABAMDA BÜTÜN BU PARÇALARIN SORUNSUZ ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN ÇALIŞMAYI YAPMAYI SÜRDÜRECEĞİM....FREN MERKEZİ PROBLEMİM VARDI....ŞİMDİ SORUNSUZ ÇALIŞIYOR...
    AMORTİSÖR PROBLEMİM VARDI...EVLADİYELİK ÇALIŞIYOR...YARDIM İSTEYENE GEREKEN YARDIM YAPILIYOR..
    AHTAPOT PROBLEMİ VARDI.....SORUN ÇÖZÜLDÜ..SİSTEMDEN GRAM YAĞ KAÇIŞI YOK...
    POMPA PROBLEMİ VARDI..ŞİMDİLİK ÇÖZÜLMÜŞE BENZİYOR...
    AMACIM SORUNSUZ ARABA ...VE KONFOR......BU ARABALARI TÜRKİYEDE BU DURUMA DÜŞÜREN KENDİLERİNİ USTA ZANNEDEN KAN EMİCİLERDİR...UĞRAŞIM ONLARI BERTARAF EDENE KADAR DEVAM EDECEKTİR....
    ASBAŞKANIM..BU HİTABET SİZE CEVAB YAZILIRKEN OLDU DİYE ÜZERİNİZE ALINMAYIN...BU YAZDIKLARIM OKUNDUĞUNDA GEREKEN YERE GİDECEKTİR...

    _____________________________


    wolfhoca
    Teğmen


    Mesaj: 199
    [X]



    24 Temmuz 2011; 16:53:52




    ________________________________________
    Sevgili yumuf,çalışmalarınızı form aracılığıyla yakından takip ediyorum,emeğinize ve de paylaşımlarınıza şapka çıkarıyor, yorumlarınıza katılıyor ve de başarılar diliyorum,sağolasın değerli bx dostu...

    _____________________________

    BX 1.6 TRS '' Otomobil değil, Onlar Bx ! ''


    888153818
    Er

    Mesaj: 8
    [X]



    25 Temmuz 2011; 8:33:24




    ________________________________________
    Herkese iyi sabahlar. Ömer Çetintaş'a ilgisinden, Teğmen Yumuf'a da çalışmalarından dolayı teşekkürler. Henüz arabamı satamadım. Sattıktan sonra nasip olursa bakacağız. İnşallah. Herkese kazasız sağlıklı sürüşler.


    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 888153818 -- 25 Temmuz 2011; 12:11:18 >

    _____________________________


    asbaskan
    Yüzbaşı


    Mesaj: 348
    [X]



    25 Temmuz 2011; 9:48:38




    ________________________________________
    değerli kardeşim yumuf senin sitemini anlıyorum sana göre belkide haklısın ama unutmamak gerekli bu araçların dilinden herkes anlamaz anlayanlarda ustalığını konuşturuyor bedelini alıyorlar biliyorsunki bu araçlar fedekarlık ve emek istiyen araçlar en az 20 yıllık araçlar tabi birçok parçalarının yenileride yok ayrıca herkes senin gibi müsait değilki sen bile kaç gün uğraştın belkide alacağın pompadan daha fazla zaman harcadın unutmamak gereken en önemli şey zamandır belki birgün sende bu uğraştan bıkacaksın öyle bir an gelecekki lanet olsun nerden aldım bu arabayı diyeceksin inşallah o günler uzaak olur sende tadına varırsın bence sitemin ustalara değilde ikinci el parça satanlara olmalı bu söylediğin tabir daha çok onlara uyuyor

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 198
    [X]



    25 Temmuz 2011; 16:37:58




    ________________________________________

    quote:

    Orijinalden alıntı: asbaskan

    değerli kardeşim yumuf senin sitemini anlıyorum sana göre belkide haklısın ama unutmamak gerekli bu araçların dilinden herkes anlamaz anlayanlarda ustalığını konuşturuyor bedelini alıyorlar biliyorsunki bu araçlar fedekarlık ve emek istiyen araçlar en az 20 yıllık araçlar tabi birçok parçalarının yenileride yok ayrıca herkes senin gibi müsait değilki sen bile kaç gün uğraştın belkide alacağın pompadan daha fazla zaman harcadın unutmamak gereken en önemli şey zamandır belki birgün sende bu uğraştan bıkacaksın öyle bir an gelecekki lanet olsun nerden aldım bu arabayı diyeceksin inşallah o günler uzaak olur sende tadına varırsın bence sitemin ustalara değilde ikinci el parça satanlara olmalı bu söylediğin tabir daha çok onlara uyuyor


    SAYIN ASBAŞKAN....
    TÜM KULLANICI ARKADAŞLAR GİBİ BENİMDE BÜYÜK PROBLEMLERİM OLDU...ŞU BİR GERÇEK SENİN DEDİĞİNİN DAHA FAZLASINI YAPMAK İSTEMEDİM DEĞİL..(ÇAKMAĞI ARKADAŞLARIM ELİMDEN ZORLA ALDI..)AMA ŞU BENDE HASIL OLDU...USTAYIM BENDEN BAŞKA KİMSE YAPAMAZ DİYEN AMA HİÇBİRŞEYDEN ANLAMAYAN EZBERCİ USTALARIN AZICIK İŞİN DIŞINA ÇIKILDI MI APIŞIP KALMASI VE O ZAMAN SENİ YADA SİZLERİ BAŞKA ARABA BULAMADIN MI DİYEREK AZARLAMASI ÜZERİNE İŞİ BEN İNADA BİNDİRDİM...ADAMA SORU SORDUĞUMDA DOĞRU CEVAP VEREMEZSE O BENDEN KORKUYOR OLDU..ŞİMDİ....ANLADIN MI ASBAŞKANIM...
    BEN HERKESİN İŞİNE SAYGI DUYARIM ÇÜNKÜ BEN BİREBİR İŞÇİ SINIFIYIM...AYRICA BENİM ÇOK VAKTİM YOK...AYIP OLACAK AMA KAŞIYAMIYORUM...AMAÇ SİZ ARKADAŞLARA BURADA YAZDIKLARI SORUNLARINA GÖRE ÇÖZÜM ÜRETMEK...BEN 6 SENEDİR ZEVKLE BİNİYORUM ARACIMA 125.000 KM DEYDİ ALDIĞIMDA...
    206.050 KM OLDU ŞU SAAT İTİBARI İLE..DAHA NİCE SENELER DE BİNMEK İSTİYORUM...ŞUNU DA BELİRTEYİM...BU FORUMDA Kİ ARKADAŞLARIN HİÇ BİRİ BENİM KADAR ARABASINI ZORLAMIYORDUR..BUNDAN EMİNİM...ARIZAM ELBETTEKİ OLDU AMA YOLDA BIRAKMADI...
    DEDİĞİM GİBİ AMACIM SORUNLARINIZI VE SORUNLARIMI ÇÖZMEK...BEN DAHA ÖNCE DEDİĞİM GİBİ BU ARAÇLARIN ÖLÜSÜNÜDE DİRİSİNİDE YÜRÜTMEYİ KENDİME ŞİAR EDİNDİM...İKİNCİ EL PARÇA SATAN ARKADAŞLARA DA ŞUNU SÖYLEMEK İSTERİM...BİR DÜŞÜNÜN SİZ AYNI DURUMDAYDINIZ YADA DURUMA DÜŞSENİZ NASIL OLURDU...PARÇAYI VERDİĞİ PARAYI KURTARABİLECEKMİŞ GİBİ YAMYAMCA SATMAYA ÇALIŞMAK ÇOK AMA ÇOK AYIP...SİZLER BİRBİRİNİZE YARDIM ETMİYECEKSENİZ FORUMUN AMACI NE....ELBETTEKİ BEDELİ OLACAK AMA İNSAFLICA.....BEN KİMSEYE KIZGIN KÜSKÜN DEĞİLİM..BEN SADECE HERKESİN HADDİNİ BİLİP İŞİNE BAKMASINI İSTİYORUM...YARDIMLAŞALIM...BEN HERŞEYİ BİLİYORUM DİYE İDDADA ETMİYORUM...BENDE ÖĞRENİYORUM...AMA SAKLAMIYORUM...PAYLAŞIYORUM...PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİM...
    TİMUR AKYEL

    _____________________________


    Ali Akhisar
    Er

    Mesaj: 8
    [X]



    25 Temmuz 2011; 22:38:54




    ________________________________________
    Yardımlarınız için Allah hepinizden razı olsun üç yıl önce ankaradan 2500 liraya satın aldım ve bu siteden öğrendiğim teknik bilgiler sayesinde elimden geldiğince bakımını yapıp kullanıyorum orta gelirli biriyim o yüzden fazla masraf yapamıyorum boya iztiyor sağ kapı çarpık tamponlar çirkin ama elde olan beyde yokmuş dedirtiyor kısmetse ilk fırsatta yeni gibi yaptıracağım gerçekten fırsatçılık yapanlar var internet reklamlarındaki parça fiyatını öğreniyorum sonra aynı parçayı ustalara soruyorum neredeyse iki katı hemde çıkma birde yenisini bulamazsın diyorlar ateşleme modülüne 2 yıl önce 170 lira dediler diye tofaşın doğan slx modülünü uydurdum geri dönüş hortumu yok dediler kendim kelepçeli birşeyler yaptım dün baktım orijinali var hemde ucuz kötü komşu insanı mal sahibi yapar misali kendim uğraşıp bx e binmeye devam çalışmalarınızda başarılar.

    _____________________________


    Ali Akhisar
    Er

    Mesaj: 8
    [X]



    25 Temmuz 2011; 22:47:10




    ________________________________________
    Akhisar kamyon garajında 61 plakalı kırmızı bir bx var sanırım trafik bağlamış bir yıldır duruyor sahibini bulabilsem yedek olarak almak istiyorum tabiki rızasını alarak çünkü ağlayanın malı gülene yaramaz derler çünkü bx e binen mutlaka meraklısıdır .

    _____________________________


    asbaskan
    Yüzbaşı


    Mesaj: 348
    [X]



    26 Temmuz 2011; 11:32:44




    ________________________________________
    değerli kardeşim yumuf senin sitemini çok iyi anlıyorum sen bu işten çok iyi anlıyor veya uğraşıyor olabilirsin bırakta bu yalnız sana özel olarak kalsın biliyorsun bu forum bilgi paylaşım sitesi başkaları hakında kesin bilgiler olmadan iğneleyici tavırlar takınarak kendini hedef göstermeni istemiyorum insanlar düşüncelerinde özgürlerdir belki birgün sende bu sayfadan ayrılırsın ama kalanlar devam edecekler bak bende bximi satmama rağmen rover kullanıyorum fakat bu sayfayı takip ediyorum nedeni ise belki birisine bir nebze faydam dokunur düşüncesi ile bildiklerimizi ve olasılıkları yazıyoruz şahsım adına kimseye haddini bildirmeye niyetim yoktur zaten herkes yerini biliyordur bu sayfada bilmeden konuşanlar 3-5 yazışmadan sonra ne olduğunu anlıyorlar
    zaten bxçiler seni en az benim kadar biliyorlar sen nherkese faydalı bir üyesin bu tartışılmaz fakat beni üzen taraf senin bu kelimeleri saf ederek tartışma yaratmaman mazallah kalkar ordan anlamıyan birisi çok anlıyormuş gibi ahkem keser bizlerde busefer onlara cevap yazmak zorunda kalırız o zamanda sayfanın sen biliyorsun ben biliyorum diye kalitesi bozulur maksat buna meyil vermiyelim
    sen merek etme biz hep aynı yöne bakıp aynı ışığı görüyoruz nerede olursak olalım düşüncelerimiz aynı yalız forumda yazı yazarken capslock tuşunu kapamayı unutmayın

    _____________________________




    TEK TARAFLI İNİP KALKMA
    15 Nisan 2008; 13:58:15




    ________________________________________
    kardeşim arabanın neresini yaptırdın birde benim arabanın önleri kötü gibi gidişi brodveyden farksız çukurlarda alalı iki ay oldu ata citroen de musa ustaya baktırıldı siferlerin havası tam kafam karıştı arka koltukta keyıfli ama ön koltukta herşey deyısıyor burda ön süspansiyonlar ne kadar ata da bir takoz 100 ytl olmadı kardeşime getitrtecegim avusturyadan orda bu arabalar 600 euro kadar zamanla gelen yıpranmışlıklamı bilmi,yorum musa usta sistemin gayet iyi çalıştıgını ve pompanın nerdeyse ankaranın en iyi pom palarından oldugunu söyledı kolu enalta getırdıgımde arka gayet hoş bir şekilde kesintiye vermeden inerken ön kademe kedeme inip çıkıyor bu normalmi degerli bx arkadaşlar sizin bilgilrinizi bekliyorum arabamı yavaş yavaş modifiye ediyorum resimleri yükliyecegim arabanın tüm aksamlarını kendim yapacagım için uzun ve zahmetli olacak arka çamurlugu kesmeyı duşunuyorum çitti anlamda değişiklik yapacagım birde debriyajım cok sert bunun nedenı nedır acaba balatalar ıyı gıbı
    quote:

    Orjinalden alıntı: ozgursa

    omerefe benim araba bakımdaydı 500ytl sıkışmış onu çıkarttırdım arabayı yeni aldım siferlerin resimlerini çekip yüklüycem. bu arada arabamı bıraktığım abi SAĞ ÖN sinyali kırmış yeni sinyal nerden bulabilirim ve kaçliradır acaba(NOT1:ankara oturuyorum bu arada NOT2:eğer uygun fiyata bulan olursa kargo ücreti bana ait gönderebilirde!)



    _____________________________

    FERHAT SARIYILDIZ 1990 bx 15 tge
    2003 opel combo 1.7 dti


    omerefe
    Yüzbaşı


    Mesaj: 564


    15 Nisan 2008; 14:09:27




    ________________________________________
    arkadaşlar birde motorun üzerindeki yakıt pompasının altında bir çatlak oluştu ve ben zın kaçırıyor arabanın ıçı benzın kokuyor bu pompa ne kadar arkadaşlar birde el firenı teli lazım

    _____________________________

    FERHAT SARIYILDIZ 1990 bx 15 tge
    2003 opel combo 1.7 dti


    wolfhoca
    Teğmen


    Mesaj: 198


    15 Nisan 2008; 14:34:13




    ________________________________________
    dertli bx daşım ömerefe,canını sıkma öncelikle,zamanla herşey yoluna girer,arabanın önünün ağır ve fasılalı kalkması aslında normal çünki motorun yükünü taşıyor ,ön taraf arka taraf gibi rahat inip kalkmıyor gibi görülebilir,ayrıca silindirlerden de yapabilir bu işi şöyleki siferlerin takılı olduğu yuvaların kenarında yağ delikleri vardır oradan birkaç damla yağ ile silindirleri yağlayabilirsin belki tozdan kirden rahat inip kalkmıyordur.birde silindirlerinin toz lastikleri varmı yoksa daima toz ve su alarak bu şekil problemler çıkarır.arabanın önünün çok sert olması arabanın normalden aşağıda duruyor izlenimi verdi bana,sıkntın ondan da olabilir...selamlar.



    TIKIRTININ EN GİZLİSİ
    dostlar ben bir şeyi sizle paylaşayım istedim daha doğrusu iki şeyi, bu tıtırtılardan bende epiy çektim, arabanın tüm siferlerini değiştirdim, hala tıkırtı geliyor, ön takımları yeniledik hala tıkırtı geliyor, akisleri yeniledim hala tıkırtı geliyor, akis körüklerini yeniledim hala tıkırtı geliyor veeeee artık tıkırtı gelmiyor, keh keh ne ettim merak edin biraz.

    bu haftasonu istanbula gidecektim arabanın sol önünden iki haftadır gelen tıkırtılar iyice sinirimi bozmuştu, bende bir tamirciye gittim ve arabayı lift denen aletle kaldırdık ve altına baktık, ne gördük bilin bakalım, benim arabanın motoru tutan (adını unuttum yav bak şimdi) neyse tarif edeyim ön tekerleklerin arasında bir demir var işte onda üç yerde çatlak var ve ben derin bir çukura girdiğimde tıkırt diye ses verenler onlarmış, bir şasiciye gittim ve argon kaynağı ile bu aleti çıkarmadan geçici bir iş olsun diye kaynak yaptırdım,arabada hiç bir tıkırtı yok, arabanın bütün tıkırtıları kesildi ama arabanın altına girip bu ön tekerler arasında bulunan demir parçasına baktığımda benim bile gözüm korktu, yav iyiki motor bir yere düşüp kalmamış, üç yerinden çatlak var ve epiy derin, sizde bir kontrol ettirin ve kaynak yaptırın. gerçi şasiciler söktür getir diyorlar ama bu parçanın sökülmesi için motorun inmesi ve sökülmesi gerekiyor astarı yüzünden pahalıya geliyor, en iyisi arabanızın altını yıkatın, mazot ile yıkıyorlar, sonra bir siteye gidin şasicileri gezin, arabanın üstünde kaynak yapacak bir şasıci bulun(ben 4. şasicide buldum, ilk üçü çıkarmadan kaynak yapmayı reddetti, haklılarda) neyse bir kaynak yaptırın ve kurtulun bu tıkırtılardan.

    ikinci paylaşacağım şey daha güzel bir şey, ben forumlarda okuduğum kadarı ile bundan kimse bahsetmedi, bu arabalara koyduğumuz lhm yağı diye bir yağ var biliyorsunuz. bu yağı sadece totalde bulabiliyoruz ve bu yağın bir litresi ankarada 23,5 ytl, işte bu yağın aynısını esso firmasının çıkardığı yağlarda da buldum ve aynı yağ, essoda fransız bir firma ve bu firmanın automatic transmission fluid diye bir yağı var, numarası lt 71141, kırmızı bir plastik bidonda ve bir lt, aynı yağ ve daha ucuz ben sevincimden pazarlık yapmadan 17 ytl ye aldım 1 lt sini, duyrulur.


    VİRAJ ALMALARDA BOZULMA
    ASLAN3579
    Er

    Mesaj: 13
    [X]



    21 Temmuz 2009; 11:40:26



    ________________________________________
    Arkadaşlar 1991 model Bx im ile geçen hafta Bursa / Mustafakemalpaşa dan yola çıkarak bir vesile ile Erzinca'a gittim ve geldim. Yaklaşık toplam 3000 km yol yaptım uyumak dahil 24 saatte gittim ve 24 saatte de geldim. Araçla yolda gitmesi çok rahat ve beni getirip götürdü. Etrafımdakiler bana deli gözü ile bakıyorlar bu arabayla gidilirmi nasıl gittin gibilerinden. Aracımda şöyle bir problem var. Özellikle sola virajlarda araba birden daha fazla sola kayıyor tabiri caiz ise arabanın arkası öne geçiverecekmiş gibi oluyor. hatta daha önce böyle bir durumda birde firene basınca yolda spin atarak yola ters durdum. Burada sormak istediğim şu aracın arka tekerleklerini kaldırdım ve aracı en alt konuma getirdim. İki tekerlekte langır langır oynuyor. Acaba orjinalimi böyle yoksa ben tesadüfenmi yolda gidiyorum. Ayrıca aracı yakıt konusunda test imkanım oldu KM de yaklaşık 0.185 TL yakıyor ve araç benzinli ve hiç gaz takılmamış. Motoru çok güzel. Resimlerinihttp://www.sahibinden.c...71732WQQpXQQdisplayitem buradan görebilirsiniz araç bu

    _____________________________


    AlperAkbilgi
    Yüzbaşı


    Mesaj: 725
    [X]



    21 Temmuz 2009; 12:14:36



    ________________________________________
    Yolda emaneten gidiyormuşsunuz. Mutlaka tamir ettitin arka tekerleri. Bu arabaların en büyük özelliği kolay kolay savrulmaması.
    Sola dönerken arabanın arkasıda mı sola gidiyor?


    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlperAkbilgi -- 21 Temmuz 2009; 12:16:26 >

    _____________________________
    DH CITROËN KULÜBÜ için TIKLA

    1995 Xantia 2.0i


    ASLAN3579
    Er

    Mesaj: 13
    [X]



    21 Temmuz 2009; 13:13:32



    ________________________________________

    quote:

    Orijinalden alıntı: AlperAkbilgi

    Yolda emaneten gidiyormuşsunuz. Mutlaka tamir ettitin arka tekerleri. Bu arabaların en büyük özelliği kolay kolay savrulmaması.
    Sola dönerken arabanın arkasıda mı sola gidiyor?


    Evet sola dönerken sanki arka tekerleklerde direksiyon varmış gibi arabanın arkası sağa doğru savruluyor tabi ben bunu bilerek temkinli gidiyorum ama başka biri kullansa tehlikeli olabilir. Hiç deneyen varmı bilmiyorum arka tekerler dipten oynuyormu bu araçlarda belki diyorum yapısı böyledirde benimkinde başka bir arızamı var.

    _____________________________


    AlperAkbilgi
    Yüzbaşı


    Mesaj: 725
    [X]



    21 Temmuz 2009; 13:30:49



    ________________________________________
    Bu kesinlikle olmaması gereken bir durum. Torsiyona baktırın gecikmeden. bu araçların arka tekerleri kendinden yönlenebilir. Yani sağa donduğunuzda sağa, sola döndüğünüzde sola döner sanırım bununla ilgili parça bozulmuş.

    _____________________________
    DH CITROËN KULÜBÜ için TIKLA

    1995 Xantia 2.0i


    omerefe
    Yüzbaşı


    Mesaj: 564
    [X]



    21 Temmuz 2009; 14:18:33



    ________________________________________
    DEGERLİ ARKADASIM senİN BÜYÜK İHTİMAL TORSİYON BİLYALARI DADILMIŞ ONLARDA 75 TEN 150 LİRA

    _____________________________

    FERHAT SARIYILDIZ 1990 bx 15 tge
    2003 opel combo 1.7 dti



    YAĞ AKITMA SIKINTISI
    SLM ARKADAŞLAR UZUN ZAMANDIR İŞ NEDENİYLE GİREMİYORDUM FAKAT FORMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUM. BENİM ARABANIN SORUNU 1 Dİ 3 OLDU BİLEN ARKADAŞLAR VAR SÜSPANSİYON YAĞ AKITIYOR HALA Bİ AYAR TUTTURAMADIK MALESEF YAPILDIKTAN SONRA KAÇIRMIYOR EVİN ÖNÜNE GELİNCE AKITIYOR VEYSEL USTA DÖNÜŞLERE BAKTIR DEDİ BAKTIRDIM Bİ SORUN YOK SÜSPANSİYON KOLAY KOLAY YAĞ AKITMAZ DEDİ AMA BU YAĞ NEREDEN GELİYOR HALA ÇÖZEMEDİK YAPTIĞIM MASRAFLAR O KADAR ÇOK Kİ SIRF YAĞ FALAN DERKEN TOPLASAK 1000 1500 TL MASRAF YAPMIŞIMDIR. 2. ŞANZIMAN ŞANZIMANDAN DA YAĞ GELİYOR TAMİR EDEMEDİK BİRTÜRLÜ BURDAKİ USTALAR DA TAM ANLAMIYOR KALDIK ARABA ÖYLE. 3. GELEYİM HAVA ALDIĞIMIZ YERİN ALT TARAFINDA Bİ HORTUM GEÇİYOR SÜREKLİ ORDANDA YAĞ AKITIYOR BIKTIM YAĞ ALMAKTAN AYÇİÇEK YAĞI DÖKTÜM ONU KULLANIYORUM KISA MESAFELERDE KOYUYORUM AKITA AKITA GİDİYORUM. HERHANGİ BİR SORUN ÇIKARMI AYÇİÇEK YAĞI KULLANDIĞIM İÇİN. YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM ARKADAŞLAR BEN BU ARABAYI NE YAPAYIM TAMİR TUTMUYOR BULUNDUĞUM ŞEHİRDEN BİRYERE ÇIKAMIYORUM ARABAYLA KALDIM AÇIKTA O KADAR ÇALIŞIYORUM ALDIĞIM PARA BELLİ YETMİYOR ARABA FALAN DERKEN SUYUNU ÇEKİYOR PARA BANA Bİ AKIL VERİN ARKADAŞLAR SATIPTA KURTULUYIM DİYORUM GÖNLÜM EL VERMİYOR BU KADAR RAHAT VE GÜVENLİKLİ ARABA BİRDAHA BULAMAM


    aycicek yagını kullanma 10 numara hidrolik yagı al 4 lt yarım litrede gaz yagı karıştır kullan hiç korkma
    15 Haziran 2010; 0:03:25




    ________________________________________
    iyi akşamlar arkadaşlar aranıza yeni katıldım bende 91 15 tge modeli var yaklaşık 7 senedir bende izmirden bi kadından almıştım yaklaşık 4.000 tl'ye şuan 180.00 binde bu zamana kadar hiç tamirciye götürmedim aracı bulunduğum yerdeki ustalar anlamıyor ufak tefek yağ kaçaklarını kendim yaptım motorda hiç bir problem yok hiç teklemiyor kışın bile tek marşta çalışıyor içine yağ koyup binip gidiyorum 7 seneden beri on numara yağ kullanıyorum orjinal yağı pahalı geliyor zararını da görmedim için on numaranın frenler lhm kadar iyi tutuyor fakat son zamanlarda ön süspansiyonlar esnememeye başladı sürekli yağ kaçırıyor nerden geliyor bulamadım çamurluğa fışkırıyor biryerden lastiklerin içi çamurluğun içi sırf yağ ön konsol mahvuldu sürekli küt küt vuruyor arabanın inip kalkmasında bi problem yok fakat yağ kaçağı nerden geliyor onu bulamadım ben balıkesir burhaniyede oturuyorum acaba önlerin esnememesiyle yağ kaçırmasının bi bağlantısı olabilir mi? aklıma başka neden gelmiyor yardımcı olursanız çok sevinirim


    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali rıza 35 -- 15 Haziran 2010; 0:06:20 >

    _____________________________


    legend1982
    Yüzbaşı


    Mesaj: 394


    15 Haziran 2010; 10:04:08




    ________________________________________
    trigieri yeni değiştirdiydim 10 bin km yapmadım

    jantların içindede varmı yağ varsa fren merkezinden geliyodur, orda geri dönüşüm hortumu var oda çıkmış olabilir, en kötüsü körüktende gele biliyor olabilir. esnememesinin nedenide siferlerin havası bitmiştir.

    _____________________________



    kırmızıbx
    Er

    Mesaj: 2
    [X]



    4 Kasım 2011; 16:13:44



    ________________________________________
    Merhaba,

    Birkaç haftadır BX 15 kullanıyorum. Aracın yakıt deposunda delik varmış... Satan arkadaş saolsun söylemedi... Yakıt doldurunca alttan akmaya başladı. Daha önce yamanmış, bir iki tamirciye gittim... Plastik depo o yüzden yamamak mümkün değilmiş asıl olarak... Bu konuda bir deneyimi olan var mı? Eğer değiştirmek gerekirse yeni yakıt deposunu nerden bulacağım... Ve fiyatı tahminen ne civardadır...
    Selamlar

    _____________________________


    kırmızıbx
    Er

    Mesaj: 2
    [X]



    4 Kasım 2011; 16:22:51



    ________________________________________
    Hidrolik sistemleri ben de yeni öğreniyorum. Daha önce CX kullanıyorum, oradan biraz deneyimim var...
    Öncelikle hidrolik yağının tam olması lazım. Aracı en yüksek konumuna alınca yağ deposunun üzerindeki ölçüde şamandıranın iki çizgi arasında olması lazım....
    Daha iyi bir test yöntemi motor çalışırken yağ basan kompresörün sesini dinlemek.... İdealin yirmi-otuz saniyede bir dolum sesini vermesi...

    Bir başka test şu. Motor çalışırken arabanın önce önüne ve üzerine çıkın, sonra arkasına ve üzerine... Yetmiş seksen kilo ağırlığa tepki vermesi ve pompanın daha hızlı çalışmaya başlaması lazım... Sonra aniden inin, arabanın burnunun ve arkasının önce yükselmesi, sonra da eski seviyesine dönmesi gerekli...
    Eğer yağ kaçırıyorsa bu işlemde anormallik olur, yükselmesi eşit olmaz, daha fazla alçalır vs...
    Yağ kaçağını anlamanın en iyi yolu da park halinde nereye akıttığına bakmak...
    Her bir tekerleğin hortumları kaçırabiliyor. Bir de önde ana tanktan yağı alıp, dört tekerleğe yollayan pompanın çıkışındaki bir sifer var, ordan olabiliyor...

    Siferler patlak ise yolu çok fena hisseder, burdan anlarsınız, takır takır bütün çukurları hisseder... Siferlere hava değil de azot karışımı basılması gerekiyor... Bunu da ustaları biliyor sadece...

    BX'de elektronik ateşleme var. Araç benzin akışını kendi ayarlıyor. Orada bir aksilik olursa, rölanti zayıflayabilir ve rölantide durma sorunu olabilir. Bunun ayarının yapılması lazım, ancak BX'i bilmeyen birine göstermek risk taşıyor...


    _____________________________



    YAĞĞĞ KAÇAĞI NEDENİ
    ali rıza 35
    Er

    Mesaj: 4
    [X]



    ________________________________________ 15 Haziran 2010; 0:03:25




    iyi akşamlar arkadaşlar aranıza yeni katıldım bende 91 15 tge modeli var yaklaşık 7 senedir bende izmirden bi kadından almıştım yaklaşık 4.000 tl'ye şuan 180.00 binde bu zamana kadar hiç tamirciye götürmedim aracı bulunduğum yerdeki ustalar anlamıyor ufak tefek yağ kaçaklarını kendim yaptım motorda hiç bir problem yok hiç teklemiyor kışın bile tek marşta çalışıyor içine yağ koyup binip gidiyorum 7 seneden beri on numara yağ kullanıyorum orjinal yağı pahalı geliyor zararını da görmedim için on numaranın frenler lhm kadar iyi tutuyor fakat son zamanlarda ön süspansiyonlar esnememeye başladı sürekli yağ kaçırıyor nerden geliyor bulamadım çamurluğa fışkırıyor biryerden lastiklerin içi çamurluğun içi sırf yağ ön konsol mahvuldu sürekli küt küt vuruyor arabanın inip kalkmasında bi problem yok fakat yağ kaçağı nerden geliyor onu bulamadım ben balıkesir burhaniyede oturuyorum acaba önlerin esnememesiyle yağ kaçırmasının bi bağlantısı olabilir mi? aklıma başka neden gelmiyor yardımcı olursanız çok sevinirim


    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali rıza 35 -- 15 Haziran 2010; 0:06:20 >

    _____________________________


    legend1982
    Yüzbaşı


    Mesaj: 585
    [X]



    15 Haziran 2010; 10:04:08



    ________________________________________
    trigieri yeni değiştirdiydim 10 bin km yapmadım

    jantların içindede varmı yağ varsa fren merkezinden geliyodur, orda geri dönüşüm hortumu var oda çıkmış olabilir, en kötüsü körüktende gele biliyor olabilir. esnememesinin nedenide siferlerin havası bitmiştir.

    _____________________________

    75 OPEL RECORD 1.9 D
    86 MITSUBISHI LANCER 1.6 DİESEL
    92 CİTROEN BX TZD TURBO(1.7 TURBO DİESEL İNTERCOOLER )
    2011 DFM SUCCE


    Ali Rıza kardeşim ilk aldığımda bende de öyle bir problem vardı, usta amortisör yerine geçen silindirlere pirinç kaynağıyla doldurma yaptı işlemi şimdi tam hatırlamıyorum ama kaçağı kestiler.

    YÜKSEK HIZDA TİTREME
    musicburger bx in temizmiş degerli kardeşim legend1982
    eger yanlış bilmiyorsam yuksek hızlarda tıtreme akıslerden oluyor


    Merhaba Legend1982,
    110-120 civarinda titreme buyuk ihtimal Balans Ayarindan olabilir. Cok cabuk bozulabilen bi ayar. Oncelikli onu yaptirmani tavsiye ederim.

    ZIPLAMA SIKINTISI
    atik02
    Er

    Mesaj: 7
    [X]



    29 Eylül 2008; 21:42:47



    ________________________________________
    arkadaşlar öncelikle hepinizin bayramı kutlu olsun. Bende yeni aranıza katıldım.benim bx imde yeni bir arıza çıktı araba yörürken arka çok zıplamaya başladı neden olduğunu bilen arkadaşlar varsa yardımcı olursanız sevinirim birde ben istanbuldan yazıyorum bu arabalar için en uygun tamir yeri nerededir şimdiden yardımlarınız için teşekür ederim.



    _____________________________



    tiffaa
    Çavuş


    Mesaj: 75
    [X]



    1 Ekim 2008; 21:16:30



    ________________________________________
    Merhaba foruma hoşgeldin. Ben de senin kadar olmasamda yeni bir BX çiyim. Ama 7 yıldır kullanılmayan bir BX'i alıp yürür hale getirdiğim için biraz tecrübe sahibi oldum nacizhane.. Ama bu forumda sana yardımcı olacak ve güvenilir bilgiler verecek arkadaşlar var. Evet senin sorununa gelince büyük bir ihtimalle siferinin bozuk olduğu anlaşılıyor. Bozuk dediysem de tamiratı yok. Ama yenisi hem ucuz hem de kolay değişebilir bir parça. Ancak siferi alırken arka tarafın siferini almaya dikkat et.Kolay gelsin
    Bu arada tüm Citroencilerin bayramını kutlarım,seyahatte olanlarada hayırlı yolculuklar...(bu arada bir türlü BX'imin fotoğraflarını koyamıyorum foruma lütfen tarif edin kendimi beceriksiz hissediyorum )

    _____________________________



    YAĞ EKSİKLİK GÖSTERGESİ ARİZASI
    dostlar geçen cuma günü benim gösterge tablosunda stop lambası ve en sol üstte bulunan parantez içinde yuvarlak ve yuvarlağın içinde ünlem işareti olan lamba yanmaya başladı, yav ne oluyor derken baktım frenler tutmuyor, daha öncede bir kere olmuş ve kendiliğinden geçmişti, neyse, eve geldiğimden umursamadım ve pankettim. cumartesi günü arabaya bindim yine lamba yanıyor ve bir iki fren yaptıktan sonra frenler tutmuyor, böyle böyle gittim gideceğim yere, sonra baktım olmuyor, ankarada musa ustaya telefon ettim, daha önce telefon ettiğim bir iki usta pompa bozulmuştur, getir değiştirelim dedi, neyse ben musa oto saygın ustayı aradım, olayı anlattım abi ya lhm yağı bitmiştir, veya hava yapmıştır dedi, ben lhm yağını geçen gün kontrol ettim diyince getir havasını alalım dedi.gittim havasını aldı, araba kalkmaya ve fren tutmaya başladı, neyse yağ haznesini kontrol ettik yağ epey eksilmiş, bende yağ kalmadı giderken ilerde total var alda koy dedi, neyse totale ugradım iki litre yağ aldım ve koydum, lambalar söndü.

    biraz gittim, evin önüne geldim, indim bir baktım arkamda yağ izi, ama nasıl akıtıyor, ve lambalar yine yanmaya başlatı, hava karardığı için bir yeri açık bulamadım ve frenlerde tutmadığı için bişey yapamadım. neyse pazar oldu, pazar günü yeniden yağ aldım üç litre, koydum, çıh araba ne kalkıyor, nede frenler tutuyor. böyle böyle bir yere gideyim dedim olmuyor, arabayı parkettim bir yere, pazartesi erkenden musa ustaya gittim. bu arada cumartesi günü musa ustadan çıktıktan sonra yağ koyunca arabanın içinde ayaklarımın altı yağ dolmuştu, musa ustaya söyledim, abi geldiğinde arabanın altına baktım yağ izi yoktu, akıtmıyor dedim, meğerse içeri akıtmış yağı, bu arabanın fren merkezindeki lastik tıpa yırtılmıştır dedi, açtılar fren yaptığımız kolun altını, hakikaten ufacık bir melon şapka gibi olan lastik tıpa yırtılmış ve benim yağ gitmiş, değiştirdiler ve arabada bir şey kalmadı.

    üç gün, ucuz bir lastik tapa yüzünden kelle koltukta dolandım ve eziyet çektim. birde arabanın yağı eksilince eğer yağ koymassanız hava yaptığını öğrenmiş oldum. hemen yağ koyarsanız biraz araba hoplayıp zıplayınca havası gidiyor ama hemen koymazsanız epiy bir ugraştırıyor ve istediğinizs kadar hoplatın zıplatın hava gitmiyor. baktım öğrendim, arabanın kaputunu açınca su koyduğumuz, soğutma ızğaralarının arkasında bulunan orta sifer var, onun hemen yan tarafında, ızgaralara doğru bir civata görünüyor, o civatayı 12 lik anahtar ile yarım tur çevirince hava alınıyor, alındığını nerden anlıyoruz, araba kalkmaya başlıyor, araba kalkmaya başlayınca yeniden civatayı sıkıyoruz, hani yolda belde başınıza gelirse aklınızda bulunsun dedim.




    TAMİR TECRÜBELERİ
    TAMİR TECRÜBESİ
    Arkadaşlar hepinizin bayramını kutlarım...
    Bir müddettir yazamadım..Yeni katılan arkadaşlarımıza hoşgeldiniz derim..
    Yaklaşık olarak 10 gündür yaşadığım olayları anlatacağım..Uzun olabilir..Şimdiden kusura bakmayın ama okuyun faydası olabilir diyebilirim..
    Her şey Sağ arka taraftaki körüğün ordan yağ akıtmaya başlamasıyla gelişmeye başladı...daha öncede başıma gelmişti.
    Sifer yarım tur gevşemiş yağ kaçağı meydana gelmişti..
    gene öyle olmuştur diye kendim uğraşmayayım da sanayide arkadaşları da görürüm diye adayan otoda nizam ustamın yanına gittim.
    Lifte arabayı kaldırdık..siferi sıkmaya çalıştık usta bunda bir gevşeme yok dedi..Arabayı çalıştırdım..Foş diye bizim yeşil kan basınçla akmaya başladı..Hemen istop ettik..arka pistona giriş hortumu dibinden kırılmıştı...O hortum büyük ihtimalle çatlamıştı yağ'da ordan kaçıyordu... Hemen Siferi söktük ..hortumu arka dağıtıcıdan ve sifer girişinden de söktük..Sanayinin altını üstünü getirdim..kimse de benzeri hortumu yaparım demedi..Bende yüksek basınç hortum yaptırdım..bu seferde bağlama aparatları uygun düşmedi..Bir tarafı M8 diğer tarafı M12 özel nipel yaptırdım..her iki tarafada onları taktım..
    Siferi taktık inip kalkması güzel problem yok..Esas bundan sonrası ilginizi çekecek..Okuyun efendim okuyun....
    2 gün sonra böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen bir suyu almak için dağlık bir bölgede bozuk bir yolda toplam 100 km.bir yola vurdum arabayı..170 lt.bidonlar 200 kg.arkadaşla ben...:)
    Arabayı bozuk yol pozizyonunda gelirken kullanmak zorunda kaldım..vallahi slalom yapıyordum...herşey süper...
    Eve vardık..Herzaman durduktan sonra pörsüyen arabam tay gibi ayakta ..kuşkulandım..Arabayı çalıştırdım..Arabayı en alt seviyeye alıyorum..Tam olarak arka yapışmıyor...
    İniyorum arkaya elle baskı yapıyorum..esneme yapıyor...Bir problem olduğu belli..Aklıma ilk gelen siferi patlatmış olabileceğim..Neyse saat 24 civarı bir arkadaşım bir yere çağırdı..Baktım araba yerde..çalıştırdım arabayı ön kalkar arka kalkmaz...uğraştım baktım olmuyor.
    Eksozu vura vura arkadaşın yanına gittim..Stop ışıklarıda yanmıyor frende süper tutuyor..Ertesi gün sanayiye gideceğim o sırada virajlarda arka sol taraftan sesler gelmeye başladı..sanayiye vardım arkadaşla arabayı lifte aldık..Teker iç taraftan çamurluğa sürtmüş..Arkadaş torsiyon bilyaları dağılmış dedi..Elinde varmı ...?
    yok nerden bulacağız..Oto kankarı aradım..bostancı sağ olsunlar ..ellerinde varmış..Hemen almaya gittim.Aldım geldim..
    Sökülen parça ile torsiyon tamir takımını aldım.sanayide tornacı bir abimizin yanına gittim..
    yahu bunu almana gerek yoktu..biz bunları burda yeni yapıyoruz..Daha ucuza maledebiliyoruz..dedi..
    Ayrıca yeni birşey öğrendim..Tempra ile aynı torsiyon kullanılıyormuş bx lerde...
    Yaptık torsiyonu yerine taktık..Arabayı çalıştırdık..Arabanın arka frenleri tutmaz..yere bıraktık arabayı havasını aldık..gene sonuç yok..
    belki 20 kerenin üstünde hava alma işlemi yaptım sonuç yok..Bu arada birşey farkettim..Arabayı en alt pozisyona alınca sağ arka tam yere oturmuyordu..Bende siferi sökeyim dedim..söktüm.başka sifer koydum..Arabayı çalıştırdım..arabayı en yüksek pozisyona aldım..Araba topal eşek gibi oldu..sağ arka bir türlü kalkmaz...yok şöyledir..yok böyledir..uğraştım bana mısın olmuyor..aklıma birkaç gün önce yaptırdığım basınçlı rekor hortum geldi..siferi söktüm..başkasına marşa bastırttım..pistonun içine yağı fışkırtması gereken hortumdan yağ gelmiyor..hemen dağıtıcıdaki ucunu söktüm..Fışkırıyor mübarek...Anladımki hortumda bir enayilik var..söktüm birde baktım ki..hortum sifer girişinden çıkış vermiyor..Hemen hortumu yaptırdığım adamlara vardım..Hortumu yapanı bir güzel tepeledim..
    Yeniden bağlantıyı yaptırdım..Herif preste yanlış yüzük koyduğu için içerdeki bağlantı ekipmanını ezmiş yani anlıyacağınız ben o yükü sadece siferle gidip gelmişim...hortumu hemen taktık inip kalkması düzeldi bir problem daha var...Arka frenler hiç tutmuyor...uğraştım bir türlü olmuyor..İzmirden veysel ustayı aradım...Hep aynı şeyleri konuştuk..havasını alamadığımdan bahsetti..
    Bir çözüm getiremedi...Sağolsun ilgilendiler..Sonra bülent ustayı aradım ..Aynı mevzuyu onada sordum..Arabanın arka fren merkezinden havasının alınmasını söyledi en üst konumda tekerin bir tanesini söküp üstündeki civatayı gevşetmemi ..yağ gelmeye başlayınca toplamamı söyledi..
    dediklerini aynen yaptım ama gram yağ gelmedi..2 gün önceye kadar yağ geliyordu da ne olmuştu da şimdi yağ gelmiyordu..bende ana merkezdeki arka frenlere yağ gönderen rekoru söktüm hayret ordan yağ çıkışı yoktu...merkezi söktüm..eve getirdim.başladım merkezi dağıtmaya....
    Biliyorum okurken yoruldunuz...
    Vallahi bende yazarken yoruldum..
    Ama önemli olan tarafı burası..
    Merkez arka fren beslemesini ve fren anında arkanın düşmesini aynı beslemeden yapıyor..Elin fransızı frenajın süper olması için
    arka süspansiyona normal sürüşte ürettiği basınçlı yağı piston üzerinden yandan bir delikle fren çıkışına baypass yapmış..Yani türkçesi..
    frene bastığınızda arka süspansiyona giden basınçlı yağ aynı yerden fren rekoruna tahliye olup hem yük varsa arabanın arkasının çabucak düşmesini hemde arkalarda o kadar mükemmel frenaj yapmasını sağlıyor..burda ki problem ise şu idi..ben 3 sene evvel fren merkezinde problem yaşadım diye izmirden veysel ustadan merkez almıştım..sıfır..onu kendim takmıştım...Biliyorsunuz rekorlar yağ kaçırmasın diye siyah lastik contalar var..benim oraya takarken contaya zarar verdim demek ki.yaklaşık 3 mm çapında bir parça lastik hem fren tahliyesinin ağzında hemde arka süspansiyon piston girişine oturmuştu..merkeze arka delikten üflüyorum çok az hava çıkıyordu..
    merkezi temizledim..lastiği çıkardım..temizledim..yerine taktım..inip kalkma süper...arka merkezin ordanda fren havasını aldım..yanlız tek taraftan aldım...frenlerde canavar gibi tutuyor..ama bana eskisi gibi gelmiyor..frene acı bastığımda önceden öne fazla eğilmezdi araba şimdi biraz fazla eğiliyor gibi geliyor bana bayram sonrası frenaj testi yaptıracağım...tamam fren yapınca arka hemen düşüyor ama sallıyormuş gibi geliyor bana ..bilgisi olan lütfen burda paylaşşın..
    Tüm bu işler 3 günüme maloldu..
    ve kendim uğraştım..bilgi ve emeğini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim..
    Sonuç:torsiyon bozuk olduğu için (çıkan demiri gördüm...)araba yolda giderken doğru esneme yapmıyordu..arka süspansiyona giden yağ fazla basınçlı olduğu için de frenajda problem olmuyordu..merkezden yağ böyle geçiyordu.ama arka frenler tam tutmuyordu..çünkü arka disklerde pas tutmuş yerler vardı...Ama şimdi torsiyon yapılınca frenajda arka hemen düşüyor.. o lastik parçasıda süspansiyona giden tarafı basınçla açtı..frenleri tıkamış oldu.. Neyseki problemi şimdilik çözmüş gibi olduk..ama bana fazla sallıyormuş gibi oluyor..frenaj deneyimlerinizi bekliyorum...Kafanızı ağrıttım..kusura bakmayın... hepinize iyi bayramlar...






    Arkadaslar On Amortisor kulesinin altindan bayagi yag akiyor. Araba yukselmeye basladiginda, bayagi akiyor.Basina gelen olmustur. Ben halledebilirmiyim.tabi oldugu yerde. Veya ne kadar tutar tamir masrafi. Arabanin en lazim oldugu zaman. Aksilik iste ...


    Benim ilk bx imde başıma gelmişti yanlış tamirci yüzünden. Bu arada siferin alt bölgesindeki körüklerden geldiğinize eminseniz, Eğer istanbuldaysanız , Dolapdere de 0212 2407625 citroen servisi kirkor beyi arayın .kulenin tamir takımı var onlarda içini açıp sorunlu parçayı değiştirip test ederek geri gönderiyorlar. istanbulda değilseniz parçayı komple sifer ve alt bağlantılarıda dahil söktürüp adrese kargolayın tamir ettirip geri isteyin ve taktırın.

    Ama lastiğe birleştiği noktalardan ise tahliye hortumlarını kontrol ettirin.


    kulenin üst bölgesinden geliyorsa O sorunu bdediğim gibi yapın .başka türlü çözemezsiniz. sürekli yağ kaçırır ve en kötü yağ kaçıran kısım da odur tamir edilmezse aracınızı kullanamazsınız.

    ben yaptırdığımda 2 sene evvel 100 lira gibi bir rakama mal olmuştu sizde sorarak yaptırın derim.


    Saol Minik70
    Bi ustaya goturduk. Amortisorun arkasindaki tahliye hortumunu degistirdi.Aksam eve geldim sabah bir baktim, arabanin alti yag icinde. Kaputu actim. Akunun uzerine, tam siferin altindaki silindirin yaglandigi deligin hizasindan bayagi yag sicramis. Bir de silindir tahliyesi iki uclu mu? Cunku ili uclu olmasina ragmen tek hortum takilmis. Ama degistirirken BX icin iki hortumlu verdi yedek parcaci. Ve onu taktik. Bu Ankara nin ustalarindan da bi halt olmaz. 5 tane usta denedik. Bi tane adam gibi usta bulamadik yavv.

    Arkadaşlar merhaba...
    olay tam bitmediği için yazmamıştım ama benim olayımın sizlerinde başına geldiğini okuyunca yazma ihtiyacı hissettim...
    geçen hafta perşembe günü hidrolik pompanın kayışını gerdirmek için sanayideki ustamın yanına gittim.neyse gereken yapıldı..vedalaştık...eve giderken trafik sıkısıklığından sanayi mahallesi içine girelimde kestirmeden kaçalım dedik...
    yediemin otoparkının kapısıda açık idi.hızımda mubalasız 110 km.civarı..
    sen tut sanayinin tüm köpekleri düğün töreni düzenle benim arabanın ışıklarını görünce düğün alayını terket..benim arabanın önüne 7-8 adedi birden atla...tek birtane olsa çakacağım ama adet çok olunca araba parçalanacak diye sen bir fren çaktım..direksiyon gösterge paneline doğru göçtü...lastiklerden drift yapar gibi duman çıktı..arabanın altından tuhaf sesler geldi..ve ben kahraman olarak köpeklere vurmadan yaklaşık 15 metre civarında durdum...araç stop etti.arabayı tekrar çalıştırdım..
    direksiyondan takırtukur..sesler geliyor ve döndürürken bir yere takılıyor gibiydi...ustayı aradık başımıza geleni anlattık ..gelmeye çalışmamı söyledi..zar zor yanına vardık...direksiyonun altında lastikten şaft benzeri ped var frenajla birlikte civata lastikten kurtulmuş..direksiyon içeri göçmüş..neyse ustanın müdahalesi ile direksiyon normale döndü..tekrar vedalaştık..yolda giderken direksiyonu bırakınca araba aşırı derecede sağa çekiyor..
    yanımda abimize birde rot ayarı yaptıralım dedim..gecenin o saatinde rotçu bulduk..adam arabadan hemen inmemizi sağ tekerin dışarı doğru kırık gibi olduğunu söyledi..
    rotçunun liftine arabayı çıkardım birde inip bakayım ki..alt traves sacı sağ taraftan tamamen kopmuş..biz gene ustanın yolunu tuttuk...ustada şaşırdı siz geldiğinizde teker düz duruyordu dedi..bende traves sacını sökmesini yarın kaynatacağımı söyledim...ertesi gün traves sacını aldım fabrikada arkadaşlara bir güzel komple heryerinden tüm gördüğümüz çatlak ve yırtıklara varana kadar kaynattırdım..sacı ustaya götürdüm..cumartesi günü arabaya sacı taktığını inip kalkmasında ise arkaların hemen kalktığını önün ise geç kalktığını inerkende arabanın aşırı derecede ahtapot hortumundan (alttaki ana toplama ünitesi 11 tane giriş bulunuyor üzerinde)yağ akıttığını söyledi..işi gücü bıraktım..doğru sanayiye yanına vardım...travesi takarken hortumu tamir edilmeyecek şekilde (zaten hortumda çürümüş ...)koparttırmış..hepsini kes dedim..aldım hortumu elime zaten bir mühendislik harikası...bir Timur AKYEL harikası yapalım dedik...Ø12 bakır boruyu onun gibi büktürttüm.. sistemde onun karşılığındaki hortumların çapına göre matkapla delik deldirip..üzerine o çaplarda bakır boru kaynattırdım...(resmini yükleyeceğim...)
    tekrar sanayiye gidip verdim ustaya..akşama bir telefon geldi..abi...yaptırdığın boru süper olduda...eeeeeeee....
    bu seferde sol amortisörün kulenin ordaki deliğinden basınçlı yağ geliyor...Ben gene sanayiye uçtum..baktım adam haklı...deliğe ışıkla baktım..hidrolik pistonların üzerinde genelde basınç keçesi olur..bizimkide Ø32*Ø46*7 o yerinden çıkmış..ustaya dedim amortisörü sök...söktü..gittim malzemeyi yıkattım..kuleden amortisörü ayırdık..dudaklı keçe çıkmış...muadil 6 lık olanını bulduk taktık...denedik gene yağ fışkırıyor..meğer keçenin oturduğu..sizin başınıza gelen olay aynı saatlerde benimde başıma geliyormuş...lastk giydirilmiş sac dipten yırtılmış..basınçlı yağ gelincede yağı basınçla veriyor...hemen gene parçayı söktük...parçaları sağa sola soruşturmaya başladık...istanbul bostancıda celal ustayı aradım...herzamanki fırsatçılığı ile o parçanın tamir olmaz olduğunu kendisinde 1 adet yedek olduğunu 250 tl. verebileceğini zırvalayıp durdu...Allah nasıl biliyorsa öyle yapsın onu....Ardından ankara aksu yu aradım..onlarda parçanın tamir takımını bulmanın nerdeyse imkansız olduğunu çıkma iyi bir pistonu yollayabileceğini ve 150 tl.ye vereceğini söyledi...ayrıca pistonda çizik varsa tamirinin olmasının neredeyse imkansız olduğunu söyledi..hemen 1 tane istedim...parasını havale ettim..yarın nasipse elimde olacak...sizlerde tamir takımı için paylaşımda bulunmuşsunuz..okumak çok geç nasip oldu...
    İnşallah kardeşim..sende çözersin işinide keyifle arabana binersin...
    Kafanızı ağrıttım.. kusura bakmayın...Herkese Allah kolaylık versin.


    _____________________________
    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 210
    [X]



    24 Aralık 2010; 23:09:50



    ________________________________________
    merhaba arkadaşlar....
    en sonunda benim emektarı alabildim..maşallah nazar değmesin gayet iyi olmuş...

    bir ahtopot dağıtıcısı yapmıştım ama ondan sonuç alamadım..ona bağlanan hortumları patlatıyor..bizde.soketli hava bağlantı sistemleri ile geri dönüşleri yaptık..ilk önce Ø4 hortum kullandık..ön amörtüserin üzerindeki keçeyi patlattı.ankara aksudan 2 adet ön amortisör almak zorunda kaldım...eskileride mak.müh.bir kardeşimiz..yenibir sistem olduğunu kendisine verirsem denemelerden sonra bana vereceğini söyledi...bizde geridönüş sistemlerini kendi aralarındaki bağlantıları Ø6 dan tanka giden ana hatlarıda Ø8 den yaptık sonuç süper oldu....pompadan şimdi ses bile çıkmıyor...geri dönüşlerden gram yağ kaçmadığı için araba inmek nedir bilmiyor.bu arada baskı balata bitti...192850 km dayanan herhalde ilk baskı balata benimkidir...ustalar bile şaşırdı..orjinal çıktı...baskı rulmanı bile süperdi...saks marka yeni seri baskı balata taktık..rulmanı bulamadık tekrar eski rulmanı taktık.lastiklerde aşırı balans vardı.70-80 -100 km.arası aşırı titreme vardı...balans yaptırdım..şimdi iyi oldu yanlız frene ani basınca hafif titreme ve sağa doğru çekme var.ve arka sol torsiyonda problem var..elimde yedek torsiyon var ..yarında onu takacağım..akislerrede işlem yaptıracağım...
    yakında ahtopot hortum yerine yatığım sistemin resimlerini yayınlayacağım...ahtopattan sorun yaşayan arkadaşlar muhakkak yapsınlar yalandan okadar sıkıntı çekmişiz...





    _____________________________


    metearslan
    Çavuş

    Mesaj: 45
    [X]



    25 Aralık 2010; 8:30:17



    ________________________________________
    yumuf kardesim, hem araban icin, hem de hepimize yarayacak ahtapot cozumun basarili oldugu icin cok sevindim. Daha onceki cevplarin icin tesekkur ederim. Aksu ile gorustum. Evet onda varmis. 200TL dedi. Daha ucuz olmazmi dedim. Gecenlerde 2 tane yoladim 200 TL den dedi. Demek sana gondermis :). Sadece bir kece yuzunden bu kadar masrafta normal gelmiyor .Kece ureticilerine baktim. Tabi o kalipta bir urunleri yok. Buna da ucuz bir cozum bulabilsek harika olurdu. Neyse galiba pasa pasa alacagiz amortisoru.

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 210
    [X]



    26 Aralık 2010; 13:42:51



    ________________________________________
    metearslan kardeşim...
    Benim problemim keçeden değildi...
    keçenin takıldığı lastik giydirilmiş bir sac var amortisörün üstü ile gövde üzerinde sızdırmazlık sağlıyor.bende ikisindede o lastik yırtılmıştı...
    sadece keçe ise senin problemin keçenin ölçüsü Ø32*Ø46*7 dudaklı yüksek basınç keçesi sadece rulmancılarda bulabilirsin..Ben 6 mm kalınlığında olanından buldum.ahtopot hortum yerine soketli hava sistemi yaptığımı söylemiştim...hala problem yok gayet iyi oldu....sizlerede tavsiye ederim....

    _____________________________



    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 210
    [X]



    24 Aralık 2010; 23:09:50



    ________________________________________
    merhaba arkadaşlar....
    en sonunda benim emektarı alabildim..maşallah nazar değmesin gayet iyi olmuş...

    bir ahtopot dağıtıcısı yapmıştım ama ondan sonuç alamadım..ona bağlanan hortumları patlatıyor..bizde.soketli hava bağlantı sistemleri ile geri dönüşleri yaptık..ilk önce Ø4 hortum kullandık..ön amörtüserin üzerindeki keçeyi patlattı.ankara aksudan 2 adet ön amortisör almak zorunda kaldım...eskileride mak.müh.bir kardeşimiz..yenibir sistem olduğunu kendisine verirsem denemelerden sonra bana vereceğini söyledi...bizde geridönüş sistemlerini kendi aralarındaki bağlantıları Ø6 dan tanka giden ana hatlarıda Ø8 den yaptık sonuç süper oldu....pompadan şimdi ses bile çıkmıyor...geri dönüşlerden gram yağ kaçmadığı için araba inmek nedir bilmiyor.bu arada baskı balata bitti...192850 km dayanan herhalde ilk baskı balata benimkidir...ustalar bile şaşırdı..orjinal çıktı...baskı rulmanı bile süperdi...saks marka yeni seri baskı balata taktık..rulmanı bulamadık tekrar eski rulmanı taktık.lastiklerde aşırı balans vardı.70-80 -100 km.arası aşırı titreme vardı...balans yaptırdım..şimdi iyi oldu yanlız frene ani basınca hafif titreme ve sağa doğru çekme var.ve arka sol torsiyonda problem var..elimde yedek torsiyon var ..yarında onu takacağım..akislerrede işlem yaptıracağım...
    yakında ahtopot hortum yerine yatığım sistemin resimlerini yayınlayacağım...ahtopattan sorun yaşayan arkadaşlar muhakkak yapsınlar yalandan okadar sıkıntı çekmişiz...





    _____________________________


    metearslan
    Çavuş

    Mesaj: 45
    [X]



    25 Aralık 2010; 8:30:17



    ________________________________________
    yumuf kardesim, hem araban icin, hem de hepimize yarayacak ahtapot cozumun basarili oldugu icin cok sevindim. Daha onceki cevplarin icin tesekkur ederim. Aksu ile gorustum. Evet onda varmis. 200TL dedi. Daha ucuz olmazmi dedim. Gecenlerde 2 tane yoladim 200 TL den dedi. Demek sana gondermis :). Sadece bir kece yuzunden bu kadar masrafta normal gelmiyor .Kece ureticilerine baktim. Tabi o kalipta bir urunleri yok. Buna da ucuz bir cozum bulabilsek harika olurdu. Neyse galiba pasa pasa alacagiz amortisoru.

    _____________________________


    yumuf
    Teğmen

    Mesaj: 210
    [X]



    26 Aralık 2010; 13:42:51



    ________________________________________
    metearslan kardeşim...
    Benim problemim keçeden değildi...
    keçenin takıldığı lastik giydirilmiş bir sac var amortisörün üstü ile gövde üzerinde sızdırmazlık sağlıyor.bende ikisindede o lastik yırtılmıştı...
    sadece keçe ise senin problemin keçenin ölçüsü Ø32*Ø46*7 dudaklı yüksek basınç keçesi sadece rulmancılarda bulabilirsin..Ben 6 mm kalınlığında olanından buldum.ahtopot hortum yerine soketli hava sistemi yaptığımı söylemiştim...hala problem yok gayet iyi oldu....sizlerede tavsiye ederim....

    _____________________________


    değerli zaho kardeşim ben eski bxçiyim aynı zamanda mekanikerim arkadaşlar doğru söylüyorlar bu forumda her derdin çaresi var fakat takip etmek gerekiyor önceki sayfalarda çok bilgiler var mutlaka yeni başlayanlar okusunlar bu bilgiler olmadan bu arabaları yürüymeye kalkarsanız çok usta değiştirmeniz gerekir gerçekten bu aracın dilinden anlayan az sayıda deneyimli kişiler var çünki bu araçta olan sistem hiç bir araçta kullanılmamış
    şimdi gelelim senin sorununa eğer sen bu işi bilen bir ustaya gitmiyorsan izlemen gereken yol şu
    önce aracı çalışyır yükseklik seviyesini ikinci konuma getir birkaç saniye bekle araç kalkıyormu kontrol et eğer arka kalktığı halde ön kalkmadıya araç çalışırken yağ tankın kapağını aç yağ seviyeni kontrol et yağ seviyen tamam ise tanka geri dönüş yağını konrol et eğer dönüşten yağ gelmiyorsa pompadan yağ çıkışı olan boruyu takip et dağıtıcıya gider radyötörün arkasında 12 anaktar tutan bir cıvata var araç çalışırken bu cıvatayı 2 diş gevşet bir kaç saniye bekle geri dönüşten yağ gelmesi gerekiyor yağ gelince sık araç kendiliğinden yükselecektir
    eğer hala yükselmiyorsa 2 şık kalıyor
    aracı life kaldır yükseklik ayar kolunun altında ön ve arkayı ayrı ayrı giden 6 mm kalınlığında çubuk demirler var onları bul öne gideni takip et yuvarlak şaseye bağlı bi dağıtıcıya gidiyor bak o çalışıyormu ordan ayar yapılıyor ön ve arkanın kanber kaster ayarları ordan oluyor eğer oda souç vermezse son çare
    lhm yağ tankını söküp konple temizliyeceksin onun altında iç kısımda bir süzgeç sacı var onuda çıkart temizle mutlaka tortu kalmıstır pompaya yağ gitmiyordur onuda denedikten sonra hala kalkmazsa beni ara telefonla yardımcı olmaya çalışayım 0,542,2136656 yusuf




    TAMİRCİDE 2 GÜN
    HERKESE MERHABA .....

    İŞLERİM ÇOK YOĞUN ANCAK GECE VARDİYASINDA YAZMAYA VAKİT BULABİLİYORUM...
    SİZLERLE OLMADIĞIM SÜRE ZARFINDA BAŞIMA NELER GELDİ .... NELER.....
    1- BAYRAMIN 3. GÜNÜ GEZMEYE GİDELİM DEDİK ...BİNDİK ARABAYA 4 KİŞİ 2 ÇOCUK DÜŞTÜK YOLA ....
    ADAMIN BİRİ VİRAJDA ARAÇ SOLLAMAYA KALKIP KAFAKAFAYA KALMAYALIM MI? HIZIM 130 KM/H YAKLAŞIK...BEN ACI BİR FREN İLE KARIŞIK SAĞ TARAFA ARABAYI ATARAK SAĞ 2 TEKERİ BANKETTEN AŞAĞI DÜŞÜRÜP MUHTEMEL KAZANIN ÖNÜNE GEÇEBİLDİM..( BU ARADA ŞUNU BELİRTELİM BAŞKA ARAÇ KULLANSA İDİM.KAZA KAÇINILMAZ İDİ..ALLAHIM O NE ŞAHANE FRENAJ İDİ....)LAKİN ARAÇ İLE TEKRAR ŞERİDE GİRİNCE DİREKSİYONDA MÜTHİŞ BİR AĞIRLIK VAR.NERDE İSE İKİ EL İLE ÇEVRİLECEK... ZAR ZOR EVE VARDIK ..BİR KAÇGÜN ÖYLE GEZDİM...GİTTİM SANAYİYE USTAM DİREKSİYONUN ALTINDA BİR AYAR CİVATALARI VAR ONU GEVŞETTİ..BENİM ARABA GENE KIZ GİBİ DİREKSİYONA SAHİP OLDU...BEN ARACI BANKETTEN DÜŞÜRÜNCE DİREKSİYON ROTİLİNİ VURMUŞ OLABİLECEĞİMİ SANMIŞTIM...AMA ROTİL SAĞLAM İDİ....
    2- YAKLAŞIK BİR HAFTA SONRA GENE ŞEHİR içinDE SEYİR HALİNDE İKEN MİNÜBÜSÜN BİRİ ÖNÜME ATLAMASIN MI?
    GENe ACI BİR FRENAJ....HADİİİİİİ...... BİZİM DİREKSİYON GENE KAPUT.........
    ALLAHTAN SANAYİYE YAKIN BİR YERDEYİM...USTAMA GENE GÖSTERDİM...GENE AYARLAMAYA ÇALIŞTI.İLKTEN İYİ İDİ...KENDİ GEZDİ ACI FRENAJJJ........GENE AYNI.....DİREKSİYON KUTUSUNDAN OLABİLİR DEMESİNMİ.....
    TAMAM DİREKSİYON KUTUSUNU SÖKELİM DEDİM...ARIZASINI BULMAYA ÇALIŞALIM DEDİM....
    KOYDUK ARABAYI LİFTE....KALDIRDIK...BİLİN BAKALIM NE OLMUŞŞŞŞŞ.....

    ALT TRAPEZ SACI SOL TARAFTAN 1 PARMAK GİRECEK ŞEKİLDE YIRTILMIŞ DÖRT TARAFLI SACTA SADECE 8 MM BİRYER TUTUYOR... USTA BİLE SAŞIRDI.....HELE BEN NASIL UCUZA YAŞADIĞIMI GÖRÜNCE .....
    USTAM YARIN SÖKELİM DEDİ..BEN KORKTUM YA ..EVE 50 KM/H AŞMADAN ARABAYI KULLANARAK GELDİM...

    ERTESİ GÜN BAŞLADIK ARABAYI SÖKMEYE ALT TRAPEZE DİREKSİYON KUTUSU BAĞLI...ÖN YÜKSEKLİK DENGELEYİCİ BAĞLI ...MOTOR KULAĞI BAĞLI...BORULAR BAĞLI..SÖK ALLAH SÖK BİTMİYOR....TAM 2 SAATTE TRAPEZİ AŞAĞI ALABİLDİK...ONUN FOTOĞRAFLARINI DAHA SONRA YÜKLEYECEĞİM...TRAPEZİ YÜKLEDİK ARACA DOĞRUCA SICAK SU İLE YIKAMAYA ....BELKİ İNANMAYACAKSINIZ TAM 20 DAKİKA ALDI YIKAMAK..ÖYLE İNATÇI ÇAMUR BAĞLAMIŞ Kİ.YIKAMACI BİLE ŞAŞIRDI...BENCE PATLAYAN HORTUMLAR..KAÇAK YAPAN LHM YAĞLAR..TOZ TOPRAK O MUAZZAM ÇAMUR KÜTLESİNİ OLUŞTURDU....
    TRAPEZİ SALINCAKLARLA BİRLİKTE SÖKMÜŞTÜK..NEYSE GENE KOYDUK ARABAYA DOĞRUCA FABRİKAMA GETİRDİM..
    BAŞLADIK İŞKENCE İLE GÖNYESİNE GETİRİP... KAYNAK ETMEYE... TAM 2 SAAT TE KAYNAĞI SÜRDÜ.. BANA SORARSANIZ... MÜKEMMEL OLDU... FRANSIZLAR BİLE DAHA İYİSİNİ YAPAMAZ....

    3- İŞ BİTTİ ...HADİ TOPLAYALIM DEDİK...YAVAŞ YAVAŞ İTİNA İLE TOPLUYORUZ...BENDE BU ARADA ÇIRAK GİBİ USTAMA YARDIM EDİYORUM....YAKLAŞIK 3 SAAT'DE TOPLAMAK İÇİN GEÇTİ..HERŞEY ÇOK DİKKATLİCE TAKILIYOR....
    EN SON ÖN YÜKSEKLİK AYAR VALFİNİ KOYDUK..BAĞLANTISINI YAPTIK..HAREKET İLETİM MANİVELASINI DİKKATLİCE YERİNE OTUTTURDUK...
    YA ALLAH YA BİSMİLLAH DEDİK BASTIK MARŞA ...
    ARAÇ KURŞUN GİBİ HAVAYA KALKTI...YÜKSEKLİK MEKANİZMASI NORMAL YOL POZİSYONUNDA İKEN ARABANIN ÖNÜ EN YUKARIDA ARKASIDA BOZUK ZEMİN MODUNDA ... NORMALDEN YUKARIDA DURUYOR...

    EN ALT POZİSYONA GETİRİYORUZ..NORMAL..EN ÜST POZİSYONA GETİRİYORUZ ...TAMAM DOĞRU...
    NORMAL YOL POZİSYONU İLE BOZUK ZEMİN POZİSYONUNDA PROBLEM VAR...

    HERŞEYİ ÖZELLİKLE YÜKSEKLİK AYAR VALFİNİ VE ONA KONUMUNU SAĞLAYAN MANİVELAYI YAPTIĞI İZDEN YERİNE MONTAJ ETMİŞTİK...NE YAPTIK NE ETTİK...BİR TÜRLÜ AYAR TUTMUYOR..ARKA TAMAM ÖN KAPUT..SAATTE GEÇ OLDU DİYE ERTESİ GÜNE BIRAKTIK...O GECE NE BENDE NEDE USTAMDA UYKU SIFIR.....ODA BENDE SABAHA KADAR ÇÖZÜM İÇİN DÜŞÜNMÜŞÜZ....

    SABAH DOĞRUCA ARABANIN YANINA.... BAKTIM USTAM TEKRAR SÖKMÜŞ AYARLAMAYA ÇALIŞIYOR...BİZ ÖN TARAFTAKİ VALFİN MANİVELASI NI SÖKERKEN 2 PARMAK BOŞLUK VARDI.AMA ARABANIN YÜKSEKLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN 4 PARMAK OYNATMAMIZ GEREKTİ.. GERÇİ O AYARDADA ÖN TARAFIN ESNEMESİ GAYET İYİ LAKİN.. LASTİK İLE KAPORTANIN MESAFESİ 3 PARMAK OLUYOR... DAHA ÖNCEDEN 4 PARMAK İDİ..ARKA TARAFTA NORMALDEN BİRAZ FAZLA DURUYOR...

    ARABANIN İÇİNDEKİ AYAR MANİVELASI DEVAMLI SABİT YOL POZİSYONUNDA DURMUYOR..O 4 PARMAK MANİVELA AYARI...İÇERDEKİ KOLU AŞIRI DERECEDE ZORLUYOR...NORMAL POZİSYONUN YERİNDEKİ ÇENTİĞİ EĞE İLE EĞELEDİK..
    MANİVELA YARDIMI İLE AZ BİR YAMULTTUK ...ŞİMDİLİK NORMAL SAYILABİLECEK ..BİR DURUMA ARABAYI GETİRDİK..
    ESNEMESİ MÜTHİŞ SAYILABİLECEK DURUMDA ...VE NE OLDU BİLİYORMUSUNUZ?.....
    ARABANIN ALTINDAN DEVAMLI TIKIRTI...SES GELİRDİ ...ŞİMDİ O SESLERİN HİÇBİRİ GELMİYOR....DEMEKKİ ARABAYI ALDIĞIMDAN BERİ O YIRTIK VARMIŞTI... SİZLEREDE TAVSİYEM...TRAPEZ SACINI YIKATIP...ARABANIN ALTINI KONTROL EDİN...SİZLERDEDE ÇATLAK YADA YIRTIK OLABİLİR..NETİCEDE CAN TAŞIYORUZ...

    4-BİRDE ARKADAŞLAR DAHA ÖNCEDEN BU YÜKSEKLİK AYARINI YAPTIRANLAR OLDU İSE TELEFONUMU VERİYORUM
    BANA YARDIMCI OLURLARSA ÇOK SEVİNECEĞİM...BİZİM DİKKATİMİZDEN KAÇAN BİR ŞEY OLABİLİR..YADA NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BİLEN FORUMA KATILAN USTALARIMIZ ....SİZLERİNDE BU KONUDA BANA YARDIMCI OLACAĞINIZI ÜMİD EDİYORUM.. ŞİMDİDEN BANA DÖNEN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM..
    YAZI UZUN OLDU HAKKINIZI HELAL EDİN...
    BÜTÜN BU İŞLEMLER İÇİN CEBİMDEN ÇIKAN PARA (ROT AYARI ,İŞÇİLİK;KIRILAN SİNYAL KOLU;BİRDE SERVİSİN ARABASIYLA FABRİKAYA GİDİP GELME KAYNAK YAPMA ...) 120 YTL.DİR.. 0-542-670 90 64 TİMUR AKYEL

    SAĞLICAKLA KALIN......
    TAMİRCİLER
    istanbulda bx olanlar tamir için botancıdaki citroen servise gitsinler valla yoktan var ediyorlar her şeyi üstelik fazla ücrette almıyorlar bu arabalarda tek sorun lhm yagının geçtiği borular onlar sızdırmaya başladımı yok fakat hortumlardan yine yapıyorlar her parçasıda var ben çok memnunum benim benzin otomatiğim bozulmuştu yoktu ama flaşhın aynı oldugu için onu taktılar 30 ytl parada degil!!

    _____________________________

    BÜLENT USTA
    aykut

    hiç devir saatini yapacam diye uğraşma hazırı var bülentte takıyor hemen bu arada kalarifer düğmeleri benimde bozuktu boşa dönüyordu bülent in yanında kalafifer yapan bi dükkan var onu çağırdı yap dedi adam yaptı saat gibi çalısıyor bakın arkadaşlar bülent e her yerden insan geliyor ve adam bu araçları tamir ederek büyümüş 40 yasında 12 yasından beri bx tamir ediyormuş arabada şu var diyorum surasında su vardır diyor aracın altına giriyoruz bakıyoruz söylediği yer acayip bi adam herkezin aklında olsun telefonla da bilgi veriyor ve adam nasıl tamir edeceğinizi öğretiyor biraz alet edevat kullanmayı biliyorsanız bu arada eskort farı taktıracam demiş konyadaki arkadaş hiç ugrasma bmw e36 kasa farı birebir uyuyor aklında olsun.

    ANKARA USTALARI
    Arkadaslar size usta önermek isterdim ama ustalar bu arabalara lütfen bakıyorlar gibi geliyor bana.
    Ben size Ankarada gittiğim iki ustayı söyleyeceğim ama bu bir öneri değildir.

    1- Musa Usta (YILDIRIM), ata Otomotiv, 05445710947 - 03123975000. Musa usta BX konusunda çok bilgili görünüyor.
    EĞER CANI İSTERSE size çok yardımcı olabilir. Ama izlenimlerim BX lere bakmak onun için bir ANGARYA olmuş.

    2- Ahmet Usta (DURMAZ), Başkent Otomotiv, 05372345295 - 03122784649. Ahmet Usta nın bilgisi de oldukça iyi görünüyor.
    Ahmet usta daha çok ilgilenirmiş gibi görünüyor. Yalnız zaman zaman yaptığı işlerden şüphelendim.

    3- Bahsedilen Recai Usta konusunda iyi şeyler duymadığımı belirtmek isterim. Ama ben şahit olmadım bu sadece bir duyum.
    Fakat memnun kalan da var. Ben bir gün TEK YEDEK PARÇA dan alışveriş yaparken orada bulunan tanımadığım biri bana, sorunumun daha ucuza halledilebileceğini söylemişti. Bana çok ta mantıklı bir açıklama yapmıştı. Bu RECAİ USTA idi. Roman gibi oldu :)) .Bu yüzden belki bir de onu denerim.

    Sadece sizinle paylaşmak istedim. Kimseyi karalamak istemem ama hiçbir ustayı da önermiyorum.

    Sonuç olarak parayı vermek ve yaptırmak zorundaydım ve öyle yaptım. Çünkü alternatifler az.

    Yedekparça konusunda,
    TEK YEDEK PARÇA dan alışveriş yaptım genelde.
    0312 2782379 - 0 312 2783427 - 0 312 2782576

    Ustaları bu şekilde eleştirmek ve internette izlendiklerini bilmelerini sağlamak sanırım, kalitelerini göstermelerini sağlayacaktır.
    Kimbilir belki bir gün gerçek bir usta buluruz !!!!

    Herkese kolay gelsin.

    ANTALYA USTASI

    quote:

    Orjinalden alıntı: propektus

    hepinize iyi günler. Bende aranıza katıldım 1 haftalık bx 15 kullanıcısıyım. Antalyadayım ve aracı bi ustaya göstermek istiyorum. Forumun tamamını okuyamadım kusura bakmayın zaman buldukça okuyorum. o yüzden antalyada bu arabadn anlayan iyi bir usta tavsiye eden olursa lütfen yazsın. Teşekkürler hepinize hayırlı sürüşler.

    Merhaba Dostum,

    Öncelikle hayırlı olsun araban. Çok iyi bir seçim yapmışsın. Antalya da aslında bu arabadan anlayan tek usta var. Ali Yolcu... Yeni sanayi deki Citroen Srevisi. Numarası : 221 06 97

    Benim adım ErdoğAn Akyüz. Konyaaltındayım. Ararsan araçla ilgili bir çok bilgi verebilirim. No: 229 66 61

    Sevgiler,

    _____________________________
    7 Nisan 2008; 15:43:00




    ________________________________________
    slm ben veysel ustanın ogluyum ızmırden mesajınızı okudumda telefon numaramız 03234611662 cep 05377321440 bx ıle herturlu servıs olarak yardım edebılırız hemde turkıyenın neresınde olursanız farketmez

    _____________________________

    ben izmirde citroen servisi başkentli citroen servisi veysel ustanın oğlu aykut citroenler hakkında her türlü şikayet için yardımcı olabılırız tel: 02324611662


    citroenci veyselusta
    Er


    Mesaj: 8


    7 Nisan 2008; 15:52:05




    ________________________________________
    onlar su eksık lambasıdır aracın suyunu tamamlarsan lamba soner stop lambası hem araba hararet yapıgında hem hıdrolık basınc olmadıgında hemde su ve yag eksıldıgınde hepsınde de yanar onemlı olan stoptan sonra yanan lambadır mesala stopla hararet yanınca hemen ılk musaıt yada musaıt olmadıgın bı yere cek sarı yanar ılk ondan sonrada kırmızıyı yakarsan kapagı alırız elımıze ona dıkkat edın ben ızmırde bx tamırcısıyım nerden bılıyorsun dıye soracak olursan yanı bana ulasmak ısteyen olursa seker_demir@hotmail.com msn adresım ıyı gunler herkese sorunuz varsa burdada cevaplayabılırım




    BAŞKENT CİTROEN SERVİSİ
    başkntli citroen ser
    Er

    Mesaj: 6
    [X]



    3 Nisan 2009; 14:44:13



    ________________________________________
    slm ben izmirden citroen servisinden cogu arkadaslar hıdrolık sıstemın yag akıtmasından dert yanmışlar biz bu sistemi yani o hidrolık hortumlarını türk işi olarak yenılıyoruz su ana kadar yaptıklarım ıkı seneyi aşkın sureyi gecırdıler halen bı sorun yok eğer isteyen olursa 190 lıraya bu sıstemı yenılıyoruz tabi buna sıferlerın konturollerıde dahil

    _____________________________

    İZMİR VEYSEL USTA
    devil-_-666
    Er

    Mesaj: 15
    [X]



    29 Nisan 2009; 10:53:10



    ________________________________________
    slm arkadaşlar szilere bi sorunumu anlatmıştım ama cvp yazan olmadı arabanın sağ ön süspansiyonun içinde lastik deforme olmuş üstten biraz kestik kısa geldi kasislerden falan geçerken küt diye vuruyor esnemiyor. bulunduğum yer küçük parça bulamıyoz ya lastiği bulacaz yada süspansiyon değişcek. balıkesir burhaniyede oturuyorum buralara yakın bi yerde oturan veye bulunan varsa yardım edbilir mi?? her hafta yağ parası vermekten bıktım yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar lütfen

    _____________________________


    AlperAkbilgi
    Yüzbaşı


    Mesaj: 725
    [X]



    29 Nisan 2009; 17:13:12



    ________________________________________
    İzmirde Veysel usta var. Ona telefonla anlatırsanız sorununuzu size yardımcı olacaktır. Parçayı bulursa kargo ile yollar. Telefonu 0532 323 3900 , 0232 461 1662

    _____________________________
    DH CITROËN KULÜBÜ için TIKLA

    1995 Xantia 2.0i







    YEDEK PARÇACILAR

    CAM KİRKOSU RENO 12
    Camı tutan oluklu saç parça benim de çürümüş ikiye ayrılmıştı. Kaportacım sağolsun ayaklarını kaynakla kesip çıkma reno 12 kızağına kaynattı boyunu da bire bir uydurdu. İşçilik dahil 40 TL ye maloldu . İyi ustan oldu mu başın ağrımaz ama kaportacılar uğraşmak istemiyolar sök yenisini tak modası var artık malesef.

    DİĞER MARKALARLA ORTAK YEDEK PARÇALAR
    Dikiz aynasını soran arkadaşa renault 19 ya da 21 dikiz aynası öneririm
    renault 11 flash ın benzın otomatıgı uyuyor sadece ucundakı mıl bıraz uzun gelıyor 1,5cm onu kesıp taktım ben.istanbulda fıyatı 30ytl orjınal fransız

    KARDEŞ OTO PARÇALIRI
    XANTİANIN DAĞITICISI BX’E UYAR.
    FREN MERKEZİ DE UYAR.
    MUADİL PARÇA
    reno 9 tamponu ama ön tampon uyuyor
    Sis farı bmw e 30 kasa ile aynı

    NASİHAT
    selamlar. 1988 de on yaşında GS PALLAS 1978 model citroen ile hidropnomatik süspansiyon ile tanıştım.keşke hiç tanışmasaydım.şimdi citroenden başka arabaya binemiyorum.1995 de GS yi satıp 1990BX TGE aldım.70000km.de. halen kullanıyorum.12 senede ufak tefek arızalar oldu. bazılarını kendim hallettim. parça sorunu yaşamadım şimdiye kadar. bazı peugeot parçalarıda uyar bx e. süspansiyon sayesinde 3-4 defa %100 kazalardan kurtuldum.hızlı giderken ani direksiyon krabilirsiniz araba kendini teraziye alıyor takla attırmıyor vede savrulmuyor. sistemde LHM kullanıyorum. pompayı ve siferleri koruyor. LHM bulamazsanız zeytin yağı veya 10 no motor yağı kullanın. oda servise kadar.mutlaka LHM kullanın. hele otomatik transmisyon yağı veya hidrolik yağı kullanmayın.kauçuk boruların düşmanıdır.deler akıtır yollarda madara olursunuz.birde en alt ve en yukarı durumda otoyu 10km üstünde kullanmaya kalkmayın alt konumda kullanırsanız aks keser. üst konum ise servis ve LHM seviye kontrolü içindir. ayrıca üst konum lastik değiştirmeye yarar (krikosuz).yaz-kış antrifiz şart.motor yağını kontrol şart. 3000 km de yenileyin.filtre 6000km de değiştirin.motor hiç problem çıkarmasın.buji olarak çift tırnaklı tavsiye ederim. ... daha başka şu anda ilave edeceklerim bunlar herkeze kazasız+arızasız günler keyifli sürüşler dilerim. BX ten sonraki hedefim XM belirtirim saygılar


    serkanerdin
    Çavuş


    Mesaj: 55


    23 Eylül 2010; 0:44:55




    ________________________________________
    tüm bx'ci arkadaşlar merhaba. bende bir bx almıştım hatta yumuf hocamızlada tanıştım. kendisinede ayrıca selamlar. bx aldığım için çok mutluyum buradan öğrendiğim kadarı ile bende tamirat tadilat işlerine başladım, arabayı aldığımda kalorifer düğmeleri kırıktı fransadan bir arkadaşa komple düğöe takımı sipariş verdim taktım ama ısıyı ayarlayan düğme yine çok az dönüyordu içim rahat etmedi zaten yaz günüde arabanın içine birde sıcak hava girince daha beter oluyordu, bu düğmenin bağlı olduğu klepeyi ve kalorifer radyatörünü komple söktüm klepe çalışmıyor ve içindeki porselen klepenin bağlantı yeri kırılmış, içindeki çamuru görünce neden kırıldığını anlıyor insan, neyse söktüm ama iki taraftan perçinliydi hassas bir şekilde perçinleri söktüm ve içini birgüzel temizledim klepenin alt tarafı komple çamur olmuş, fakat bir problem vardı klepenin bağlantı yeri kırıktı ve ileri gidiyor ama geri gelmiyordu bende alt boşluğuna iki tane paslanmaz yay koydum topladım taktıım veeee harika bir kalorifer sistemim oldu. kaloriferleriyle aynı problemi yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilirim. bu arada fransada olan arkadaşıma hurdalık 50 km uzaklıkta ve istediğimiz her parça mevcut (komple arabayı 150 euroya veriyorlarmış :) ben kalorifer düğmelerini 25 euroya aldım önemli parça ihtiyacı olan arkadaşlar varsa bu konuda da yardımcı olabilirim. hepinize saygılar.


    ORTAK PARÇALAR
    yumuf kardeşim haklısın ama oda arkadaşım metearslan'ı bile BX'çi yaptık daha ne yapayım . benimki sonuçta GTI modeli aramızda başka yokki . şaka şaka bu sıra fazla bişey yapmamıştım. araba nın uzun süredir boğaz da problem vardı. bende gittim pejo 605 boğazı aldım . aldığımızda aynı olduğunu sanıyordum. meğer bu boğazın çapı daha büyükmüş. allah kazadan beledan saklısın resmen yer roketine döndü araba. aklınızda bulunsun bu GTI'ler pejo 405'le aynı motora sahip fakat. 605'inde boğaz birebir uyuyor ve performans acayip artıyor.

    PARÇA
    yumuf kardeş bu arada çok geçmiş olsun umarım sorunlarını çözmüşsündür ankara'da tek oto ve aykan'da stoplar var diye biliyorum. gerekirse yurtdışındanda sfır ve çıkma temin edilebiliyor.


    YEDEK PARÇA DÜKKANI
    Değerli arkadaşım,
    Ben arabayı alırken Akkaya otomotivden ön siferleri ve orta siferleri alıp değiştirmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam 67 TL idi bir tanesi. Adresi Atatürk Oto Sanayi Sitesi 1.Kısım A/Blok No:93 / Maslak–İstanbul. Telefonunu bulamadım, ama adres bu. Umarım faydalı olur.

    Herkese merhaba, yedek parça için Ankaradan Oto Aykan ile görüşürseniz size yardımcı olacaklardır.Telefonunu akşama yazarım.


    Parçayı internette ararken yedekparcabul.com diye bir site buldum. Mail falan derken telefonla görüşmeye başladık. Peugeot ve Citroen grubuna bakan Salih isminde bir arkadaşla tanıştım. Parçayı o buldu. Hatta inanmadım bulduğuna, resmini gönder doğruysa alacağım dedim, resmini çekti gönderdi sağolsun nitekim orjinal citroen olduğunu görünce hemen aldım tabiki. Sitede telefon numaraları var. Arkadaşın ismi Salih, hatta Muğla'dan BX çi arkadaş tavsiye etti deyin, kesin yardımcı olacaktır, benim için gerçekten çok uğraştı. Hiç kimsenin bulamadığı parçayı ben kesin bulurum diyor, iddialı yani bu konuda. Arabayı bugün akşam Ersan ustaya bıraktım. Teslim aldığım zaman hemen deneyimlerimi paylaşacağım zaten. Bu arada LHM pompasını da tekrar kontrol edeceğiz, takırtılı çalışma halen devam ediyor. LHM pompasının dizilim şemasını arıyorum ama bulamadım, bilen varsa acil ihtiyacım var.Bu arada inşallah Datça buluşmasını kaçırmam, ayın 24'ünde önemli bir işim var, ama 25'ine herhalde müsait olurum.

    _____________________________

    1989 BX 16 TRS
    YEDEK PARÇÇÇA
    bedalizo, biz ankara'da TEK oto'da bulmuştuk oradan sorabilirsin tel no: 0312 278 23 79. eğer bulamazsanwww.ebay.co.uk adresinde var türkiye'ye de gönderiyolar. burada bulamazsan yardımcı olmaya çalışırız.


    YUR DIŞI PARÇA TEMİNİ
    18 Eylül 2009; 14:49:08



    ________________________________________
    http://cgi.ebay.co.uk/C...20&_trksid=p3286.c0.m14

    arkadaşlar yukarıdaki linke tıklarsanız aradığınız ahtapot hortumları türkiyedekinden (eğer bulabilirseniz zaten) katlarca ucuza alabilirsiniz. yalnız kargo fiyatlarını e-mail atarak sormanız lazım.
    NOT: KORKMAYIN bu yurt dışından alışveriş işi türkiyeden alışveriş yapmaktan daha kolay. ürün bedeli 100€ yu geçmedikten sonra ve cep telefonu, radyo , telsiz, tv türkiyede satışı olmayan diet gıda gibi ürünler olmadıktan sonra KESİNLİKLE PROBLEMSİZ getirtebiliyorsunuz.
    yalnız ödeme içinwww.paypal.com 'a üye olmanız gerekiyor. dünyadaki geçerli para ödeme sitesi budur. ve site bildiğim kadarı ile türkçe. paypal'a üye olduktan sonra tektuşla alışverişinizi yapabilirsiniz.
    ÖNEMLİ UYARI :ben yinede işimi sağlama almak için internetten SANAL KREDİ KARTI KULLANIYORUM!!! ve ürünler 1-3 hafta arasında elime geçiyor genelde.

    _____________________________

    2001 Ford Focus SW
    2001 Clio RXT 1.4 16v


    Bostancı Sanayi de Oto Kankar da olması lazım. Orada yoksa veya varsa fiyat karşılaştırması için linkteki sayfaya bakmanı öneririm.http://www.yedekparcabu...akim-aksami.aspx?tabId=


    YURT DIŞI PARÇA BULMA
    Cruiser arkadaşım dediğine katılıyorum. Ana merkez piyasada malesef yok. Yurt dışından yetkili servisler aracılığıyla geliyor onlar da bx olarak değil üst model xantia vb. gibi birbirine uyuyorlar. Bir şekilde bunu değiştirmem gerekiyor. Bayramdan sonra bir servis aracılığıyla getirtmeyi düşünüyorum. Frenlerim sıkıyor, hem yakışı etkiliyor hem de balata ve disklerde aşırı ısınmaya neden oluyor. Çıkma taktırmak en son düşüneceğim yol ne de olsa garantisi yok 2 gün sonra o da aynı arızayı verebilir. Bu arada arkadaşlar citroen in orijinal servis sayfasından şifre aldım. Buradan sizler de şifre alarak orijinal parça referans no larına ve çizimlerine ulaşabilirsiniz. Sayfa adresihttp://service.citroen.com/ Bu adresten parts catalog ve çizimlere ulaşabilirsiniz. Bana çok faydalı oldu.

    victorgold, vallahi BX için karlık bulabilirmisin bi fikrim yok. en azından ankara'da duymadım. pompanın bildiğim kadarı ile sıfırı çok pahalı(hatta üretiliyomu halen emin değilim. ama çok temiz durumda çıkmaları garantili 100-150(iyi pazarlık edemiyorsan kesin 150'ye ) tl'ye rahatlıkla bulursun. fren merkezini türkiye'de sıfır bulamazsın ama ingiltere ebay'da "NEW"(görüntüyede göre sıfır) ibaresiyle halen satılıyor. 10-15 sterlin'de kargo parası ekleyerek türkiye'ye gönderiyolar. linkini bulursam eklerim.


    3 Aralık 2009; 13:55:32



    ________________________________________
    fren merkezi adres burada. alacak olursan ön arka olayına dikkat et yalnız!!
    http://cgi.ebay.co.uk/C..._SM?hash=item25549ffe62


    _____________________________

    2001 Ford Focus SW
    2001 Clio RXT 1.4 16v


    ________________________________________
    YURT DIŞI PARÇA
    http://cgi.ebay.co.uk/C...20&_trksid=p3286.c0.m14

    arkadaşlar yukarıdaki linke tıklarsanız aradığınız ahtapot hortumları türkiyedekinden (eğer bulabilirseniz zaten) katlarca ucuza alabilirsiniz. yalnız kargo fiyatlarını e-mail atarak sormanız lazım.
    NOT: KORKMAYIN bu yurt dışından alışveriş işi türkiyeden alışveriş yapmaktan daha kolay. ürün bedeli 100€ yu geçmedikten sonra ve cep telefonu, radyo , telsiz, tv türkiyede satışı olmayan diet gıda gibi ürünler olmadıktan sonra KESİNLİKLE PROBLEMSİZ getirtebiliyorsunuz.
    yalnız ödeme içinwww.paypal.com 'a üye olmanız gerekiyor. dünyadaki geçerli para ödeme sitesi budur. ve site bildiğim kadarı ile türkçe. paypal'a üye olduktan sonra tektuşla alışverişinizi yapabilirsiniz.
    ÖNEMLİ UYARI :ben yinede işimi sağlama almak için internetten SANAL KREDİ KARTI KULLANIYORUM!!! ve ürünler 1-3 hafta arasında elime geçiyor genelde.
    Umarım yararlı olmuştur. Dualarınızı esirgemeyin. Allah’a emanet olun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mersan0 -- 28 Ağustos 2013; 0:20:27 >







  • ucav kullanıcısına yanıt
    istanbul aksaray ar oto dan temin edebilirsin
  • kimse bx kullanmıyormu ey dostlar
  • hayırlı olsun dostum, bx küçükkken en sevdiğim araçlardan biriydi o yüzden hala citroen diyince aklımda bx in siliüeti belirir, ne yazıkki hiç kullanma fırsatı bulamadım, sürüşü nasıl sana zevk veren özellikleri nedir bilmek isterdim
  • sürüşü çok zevkli ve güvenli, sıfır olarak aldığım dacia solenza dan sonra müthiş geldi, epiydir bx se biniyorum ve çok hoşuma gidiyor, geçende eşime verdiğim ve artık onun kullandığı solenza ile gidiyordum, her zaman bx ile gittiğim evimin yolunda girdiğim binonbir aşağı eylence alt gecişini yine alışkanlıkla 60-70 lerde döneyim dedim nerdeyse duvara çarpıyordum, arabanın arkası kaydı, topladım ama epiy korktum, bx ile ben bu alt gecidi 70-80 lerde rahat dönüyom ve arabanın içinde kendim savrulmamak için çabalamak dışında hiç bir problem yaşamıyom, hatta bir çok araba sollarım bu alt geçitte ve millet şok olur, ne yapıyo bu diye. çık bu bx çok sağlam araba yav.
  • Merhabalar benimde Bx'im var cok memnunum konfor ve rahatlıgı 0 arabaları aratmıyor ozellikle virajlara girisi yol tutusu nokta atıslı firenleri. fakat arabanın on tekerlerınden tıkırtılar gelıyor tahmınımce kafalarda problem var yaptırmak ıstesem nekadara patlar bana ? bırde Km Göstergelerın orda orrada STOP ve Rezistans işareti gibi bir işaret var bazen kırmızı ısıklar yanıyor bunlar nedir?
  • nerde yaşıyorsun, yani hangi il ankarada isen musa ustaya git, oto saygınlar, gimat sanayi sitesinde, sağ taraftan girecen, solda bi yered, hallederler, büyük ihtimal ile rot başlarında veya siferde de olabilir, bir kontrol ettir, sifer havaları fazla indi ise basarlar, yarıdan aza indirme siferler ölür.
  • benim çok sevdiğim bir araba, biraz para biriktirirsem xsantia alırım, citroeni çok beğendim ama fransaya tepki koymakta istiyom, iki arada kalıyom
  • bu gün ön takımları, rot ve rotilleri tamamen değiştirmek için ankarada servise oto saygınlara verdim, akşama gidip alacağım kısmetse, bisürü iş yaptırıyorum ve milletin korktuğu gibi zibil gibi para gitmiyor, zaten alırken bu tamir masraflarını düşmüştük bu yüzden bi kaybım olmadı, 4 aydan beride kullanıyorum nerdeyse, çok menmunum yani.
  • ön takımları yaptırınca arabanın binilmesi daha güzel oldu, müthiş gidiyor araba, bu fiyata böyle bir araba şaşılacak şey doğrusu. birde fiyat ve parça fazla derler, çıh hiç fazla değil.
  • merhabalar ben k.marasta yasiyorum. bu arada hayirli olsun aracinin on duzenesi ortalama nekadar masraf gitti? benim duzene saglam ama tek sag akis basindan tıkırtı geliyor. araci en engin seviyeye getirince cok salliyor nedeni nedir tum araclarda varmidir bu ? yenı bir araba buldujm araci satmak istiyorum bir bakin linki burada http://www.araba.com/383596.html iyi gunler
  • akis başına burada çıkması 50 yenisi 100 diyorlar dostum, epiy bişey yaptırdım 360 ytl gitti.
  • akis başları eğer tıkırtı yapıyorsa tornacılara düzeltirebilirsin dedi birisi, yaptıran varmı dostlar, tornacılar bunu daha ucuza yapabiliyormuş, doğrumudur.
  • hiç bx kullanıcısı yokmu yav
  • dostlar geçen cuma günü benim gösterge tablosunda stop lambası ve en sol üstte bulunan parantez içinde yuvarlak ve yuvarlağın içinde ünlem işareti olan lamba yanmaya başladı, yav ne oluyor derken baktım frenler tutmuyor, daha öncede bir kere olmuş ve kendiliğinden geçmişti, neyse, eve geldiğimden umursamadım ve pankettim. cumartesi günü arabaya bindim yine lamba yanıyor ve bir iki fren yaptıktan sonra frenler tutmuyor, böyle böyle gittim gideceğim yere, sonra baktım olmuyor, ankarada musa ustaya telefon ettim, daha önce telefon ettiğim bir iki usta pompa bozulmuştur, getir değiştirelim dedi, neyse ben musa oto saygın ustayı aradım, olayı anlattım abi ya lhm yağı bitmiştir, veya hava yapmıştır dedi, ben lhm yağını geçen gün kontrol ettim diyince getir havasını alalım dedi.gittim havasını aldı, araba kalkmaya ve fren tutmaya başladı, neyse yağ haznesini kontrol ettik yağ epey eksilmiş, bende yağ kalmadı giderken ilerde total var alda koy dedi, neyse totale ugradım iki litre yağ aldım ve koydum, lambalar söndü.

    biraz gittim, evin önüne geldim, indim bir baktım arkamda yağ izi, ama nasıl akıtıyor, ve lambalar yine yanmaya başlatı, hava karardığı için bir yeri açık bulamadım ve frenlerde tutmadığı için bişey yapamadım. neyse pazar oldu, pazar günü yeniden yağ aldım üç litre, koydum, çıh araba ne kalkıyor, nede frenler tutuyor. böyle böyle bir yere gideyim dedim olmuyor, arabayı parkettim bir yere, pazartesi erkenden musa ustaya gittim. bu arada cumartesi günü musa ustadan çıktıktan sonra yağ koyunca arabanın içinde ayaklarımın altı yağ dolmuştu, musa ustaya söyledim, abi geldiğinde arabanın altına baktım yağ izi yoktu, akıtmıyor dedim, meğerse içeri akıtmış yağı, bu arabanın fren merkezindeki lastik tıpa yırtılmıştır dedi, açtılar fren yaptığımız kolun altını, hakikaten ufacık bir melon şapka gibi olan lastik tıpa yırtılmış ve benim yağ gitmiş, değiştirdiler ve arabada bir şey kalmadı.

    üç gün, ucuz bir lastik tapa yüzünden kelle koltukta dolandım ve eziyet çektim. birde arabanın yağı eksilince eğer yağ koymassanız hava yaptığını öğrenmiş oldum. hemen yağ koyarsanız biraz araba hoplayıp zıplayınca havası gidiyor ama hemen koymazsanız epiy bir ugraştırıyor ve istediğinizs kadar hoplatın zıplatın hava gitmiyor. baktım öğrendim, arabanın kaputunu açınca su koyduğumuz, soğutma ızğaralarının arkasında bulunan orta sifer var, onun hemen yan tarafında, ızgaralara doğru bir civata görünüyor, o civatayı 12 lik anahtar ile yarım tur çevirince hava alınıyor, alındığını nerden anlıyoruz, araba kalkmaya başlıyor, araba kalkmaya başlayınca yeniden civatayı sıkıyoruz, hani yolda belde başınıza gelirse aklınızda bulunsun dedim.




  • geçmiş olsun dostum, sağolasın deneyimlerini paylaştığın için, eminim birçok kişinin işine yarayacaktır, üstelik bir günlük edası ile de okunması çok zevkli yazılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edilhan -- 16 Aralık 2006; 14:45:50 >
  • soylukan dostum sağolasın, ama forumda fazla bx kullanıcısı yok galiba, bide citroen bx yapayım başlığı, belki daha anlaşılır olur.
  • Dostum merhaba,
    Ben Erdoğan,
    Çok iyi bir bx kullanıcısıyım. Feryatlarına cevapsız kalmak istemedim.
    Antalya'dayım. Servisle ilgili büyük sıkıntılarım var.
    Tanıştığımıza memnun oldum.
    Sevgiler.
  • Arkadaşlar bu imza nasıl alınıyor ve ne işe yarıyor. Vallahi beceremedim. Lütfen birisi bana anlatsın
  • Arabamı o kadar çok kullanıyorum ki, zavallı dayanamadı. Motoru yağ yakıyor. Ve ben maalesef burda kimseye güvenemiyorum. Var mı bu işler için önereceğiniz gerçek esnaf ustalar. Kaça mal olur bu işler biri lütfen bana bir bilgi versin.

    Sevgiler
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.