Şimdi Ara

Lav Taşlı Mangal Kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
183
Cevap
14
Favori
166.197
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son günlerde giderek artan Lav Taşlı Mangalların sağlıklı kullanımı hakkında maalesef bazı satıcılarında alıcılarında bilgi eksikleri var. Forumlarda Lav taşlı mangal kullanımı Hakkında Birkaç önemli bilgiyi sizlerle paylaşmak ve bu konu hakkında sorular olursa elimden geldiğince cevaplamak istiyorum.
    Lav taşı kullanılarak pişirme yapan Gazlı mangallar artık eskiye oranla çok daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı bundan 5-6 yıl öncesine kadar sadece profesyonel kullanıcılar kullanırken artık Piknik Tipi Mangalların üretiminin arması ile Mangal keyfi yaşamak isteyen herkese Pratik ve Ekonomik bir olanak sağlandı.
    Gazlı(Tüplü) Piknik tipi Lav Taşlı Mangallar ile duman, is problemi yaşamadan pratik bir şekilde mangal keyfinizi yaşayabilirsiniz Piknik tipi bir mangal almadan önce alacağınız mangalın güvenilir bir üreticinin ürünü olmasına dikkat edin 10 ila 20 TL daha ucuz diye tanınmamış marka almayın
    Mutlaka Mangalın TSE ve CE belgesinin varlığını araştırın yeni yasa ile CE Belgeside zorunlu oldu.Bu konu çok önemli sonuçta herşey sağlık için.
    Mangalınızın içinden üretici tarafından sağlanan musluk,hortum ve kelepçeleri gaz kaçırmadığına emin olarak monte edin.
    Lav taşlı mangalların en alt kısmında alevin çıktığı brülör kısmı vardır bunun üzerinde bir kat ızgara bölümü vardır bunun üzerine Lav taşlarınızı tek kat halde mümkün olduğunca aralıksız olarak dizin bunun üzerindeki ızgarada pişireceğiniz yiyecekleri dizebilirsiniz.
    Hortum veya tüp çıkışından herhangi bir gaz kaçağı olmadığına emin olduktan sonra brülörü ocak çakmağı ile ateşleyin lav taşları brülör gaz çıkış ayarına göre 5 ila 10 dakika arasında pişirme sıcaklığına ulaşır.
    Burada en önemli konulardan biride Lav taşının cinsi Lav taşlı mangal denmesinin sebebi bunlar herhangi bir taş değil bu amaçla üretilmiş özel volkanik kaynaklı yani ısıya dayanıklı ve ısıyı üzerinde toplayan,kazara ıslatılsa bile patlayıp herhangi bir istenmeyen sonuç yaratmayacak ÖZEL Taşlardır.
    Lav taşı gözenekli olması gerekir çünkü gazı süzmesi gerekecektir Lav taşları doğanın bir mucizesi ile birbirinden bağımsız binlerce mikro mağaracık içerir bu şekilde gazın yanma aşamasında çıkardığı bütün zararlı maddeleri süzer ve ısıyı üzerinde toplar.
    Piyasada beyaz,kirli sarı ve Kahverengi taşlar satılıyor Hangisini kullanmak uygundur işte bu konu da maalesef bazı üretici firmaların bile bilgi eksikliği var Beyaz taşlar Asidik Pomza denilen türevdir Kahverengi,Kırmızı ,Siyah,veya koyu gri olanlar ise Bazaltik Pomzadır. Asidik Pomza yani Beyaz olanların element yapısında yüksek miktarda %65 ila % 75 SİO2 bulunur.SiO2 kumun hammaddesidir ve ısı tutmaya etkisi yok denecek kadar azdır.Kahverengi olan Lav Taşlarında ise SiO2 oranı SADECE %43 ila %47 arasındadır.
    BuradaKİ EN ÖNEMLİ KONU Kahverengi Lav taşının ısı toplamasına ,yani kısa zamanda yüksek ısıya ulaşmasını sağlayan Fe2O3 % 11,3-13,5 .Bu oranlar Beyaz Asidik Lav Taşlarında Fe2O3 % 1-3 tür.
    Görüleceği gibi maalesef Beyaz lav taşı kullanan tüketiciler çok daha fazla gaz tüketip aynı ısılara ulaşamamaktadırlar. Tavsiyem Kesinlikle Kahverengi Kırmızı Lav Taşı yani Bazaltik pomza kullanımıdır.Taş seçimi konusunda biraz uzun durmamın sebebi Tüketicinin bilinçlenmesi aynı para ile daha çok hizmet almasıdır.
    Üçünçü en önemli konu Piknik Tipi Lav taşlı mangallar kapalı alan mangalı değildir yarı açık (Balkon vb) ve açık alanlarda kullanılmak için imal edilmişlerdir Kesinlikle kapalı alanlarda kullanmayın..
    Lav taşlarının kullanım süresi nedir Bu konu kullanım sıklığına ve genelde pişirilen yiyeceğin yağ oranı ile ilgilidir. Buradaki Gösterge Lav taşınının Gözeneklerinin kapanıp kapanmadığı ile ilgilidir.Bir örnek verecek olursak aynı lav taşları ile her hafta tavuk, kanat,piliç pirzola gibi yağ oranı yüksek olan bir yiyecek pişirmek kaydı ile bile minimum 3 ay aynı taşlar kullanılabilir.
    Gelelim lezzet Konusuna Kömürlü mangal ile aynı tadı alabiliyormuyuz.Bu Konu da herşeyde olduğu gibi renklerle,zevkler tartışılmaz ama ete sinmiş is konusunda çok ısrarcı değilseniz aynı tadı alabilirsiniz.Yıllardan beri Kömürde Piliç Çevirme aldığınızda %90 restaurant sahibi Lav taşında pişen piliç satmaktadır gayet de leziz ve sağlıklıdır,Çünkü sanıdığının aksine karbon monoksit kömürlü mangallarda yanma sırasında çıkan bir gazdır gazlı mangallarda değil.Buraya kadar okuduysanız konu ile gerçekten ilgileniyorsunuz demektir teşekkür ederim.Bunlar dışında bir sorunuz olursa cevaplamaya çalışırım.Hepinize Sağlıklı günler







  • ben bu mangalı 6 yıldır kullanıyorum , yaklaşık yılda 10 defa yanmıştır , markası zannedersem erçelik olması lazımdı , veya başka bir şey hatırlamıyorum , üzerinde az yağlı etlerin pişirilmesi tavsiyemdir , mesela çok yağlı köfte filan pişirilmemesi tavsiyemdir , çünkü akan yağlar çok ollursa ızgaranın arasından taşların üzerine düşer bu da zaten yanmakta olan burlörden alev alabilir ( tecrübe ile sabittir) arkadaşın anlattığı gibi işiniz bittikten sonra 5-10 dk daha yakarsanız taşların üzerindeki yağlarıda yakmış olursunuz , bendeki taşlar beyazdı öyle tozlu filan da değildi evet kırmızı taşlar daha iyi olabilir ama ben memnunum, gördüğünüz çekmecede 4 adet orta boy patlıcan 6 adet de orta boy domates var , arkadaşlar o çekmecede pişen domates biber patlıcan ın tadını bir bilseniz bu arada mangal; o tarihte 40 tl demişlerdi ama para vermemiştim resim düne ait niye çektiğimi ben de bilmiyorum
  • ben bu mangalı 6 yıldır kullanıyorum , yaklaşık yılda 10 defa yanmıştır , markası zannedersem erçelik olması lazımdı , veya başka bir şey hatırlamıyorum , üzerinde az yağlı etlerin pişirilmesi tavsiyemdir , mesela çok yağlı köfte filan pişirilmemesi tavsiyemdir , çünkü akan yağlar çok ollursa ızgaranın arasından taşların üzerine düşer bu da zaten yanmakta olan burlörden alev alabilir ( tecrübe ile sabittir) arkadaşın anlattığı gibi işiniz bittikten sonra 5-10 dk daha yakarsanız taşların üzerindeki yağlarıda yakmış olursunuz , bendeki taşlar beyazdı öyle tozlu filan da değildi evet kırmızı taşlar daha iyi olabilir ama ben memnunum, gördüğünüz çekmecede 4 adet orta boy patlıcan 6 adet de orta boy domates var , arkadaşlar o çekmecede pişen domates biber patlıcan ın tadını bir bilseniz bu arada mangal; o tarihte 40 tl demişlerdi ama para vermemiştim resim düne ait niye çektiğimi ben de bilmiyorum
     Lav Taşlı Mangal Kullanımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonyali61 -- 10 Haziran 2014; 9:58:38 >




  • tedarikci T kullanıcısına yanıt
    peki hocam resimdeki üstteki pişirme sacını çıkarıp direk taşların üzerinde şiş tarzı pişirme tekniği zararlı olur mu ? Malum şiş/kebabp gibi ürünler sac üstünde güzel pişmez üstteki sacı kaldırıp lav taşınının üzerinde direk pişirmek sıkıntı sizce oluşturur mu ?

     Lav Taşlı Mangal Kullanımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MSeckin -- 12 Şubat 2014; 13:29:18 >
  • arkadaşlar merhaba.

    Malum yaz geldi , mangal sezonu açıldı. Gerçi çok faydalı açıklamalar olmuş kullanıcılardan , ben de birkaç şey yazmak istedim.

    Landmann ın 2 brülörlü modelini kullanıyorum. Şunu belirtmek isterim ki , kesinlikle 2 brülör yetmemekte. ( Tek kişilik porsiyon pişirip yemeyecekseniz. ) Ya paraya kıyın Alman malı deyip 3'lü veya 4lü alın. ya da Türk malı yurdun malı diyerek hortum brülör denilen sistemli mangallardan alın.Ben mangalım brülör sistemini değiştirmek zorunda kaldım yetmediğinden.

    Ayrıca bir arkadaşımın fikri olan Alüminyum folyo olayına gelecek olursak , Ne yaparsanız yapın ne pişirirseniz pişirin , etlerin yağları kesinlikle taşların üstünden brülörlere gelmekte ( Ateşlemesi ortada olan modeller için ) ve bu da bildiğiniz mangaldan alev toplarının çıkmasına neden olmakta. Ben terasta yapmış olmama rağmen kömürlü mangaldan çok daha fazla duman çıktı , taşların ve yağların yanmasından dolayı.

    Mangalın kazan kısmının dibini , taşların üstü veya alt ızgaranın üstünü alüminyum folyo ile kaplayın. Folyo ısıyı direkt ilettiği ve yanmaz bir malzeme olduğu için herhangi bir tehlikesi veya ısı kaybı olmayacaktır. Hatta kömür tadının yanı sıra etleriniz kuru veya yanık olmayacaktır. Tadı gerçekten muazzam oluyor. Folyo sararsanız evinizin salonunda dahi rahatlıkla mangal yapabilirsiniz, hiç duman olmuyor.

    Mangal sonrası alüminyum folyoları atmayı ve her mangal işlemi sonrası ızgarayı sirke ile silmeyi unutmayın.

    Ayrıca Alman Malıdır deyip yok yere dünya para vermeyin. Türk malı veya işin piri olan Amerikan malları en iyisi bu piyasada.




  • Arkadaşlar landman 2 brülörlü mangalını aldım ilk tecrübelerimi paylaşayım.

    http://www.hizlial.com/landmann-12441-atracto-gazli-barbeku-cift-brulorlu/10186582

    Öncelikle demonte geliyor kendiniz bir yıldız veya düz torbavida ve karga burunveya pense tarzı biri sıkmak biri tutmak için iki aletle toplayabilirsiniz. Burda tavsiyem hiç toplamaya başlamadan klavuzdaki şekil ve bilgileri bi incelemenizdir ki bence gayet yeterli.
    Kurulum bittiğinde mangalın beklediğimden baya bir büyük olduğunu farkettim. Hem kullanım hem değolama için Yeriniz müsait değilse daha ufak modelleri seçin

    İlk sıkıntı tüp bağlantı tarzı bir başlık çıkmıyor. Kendiniz çözmeniz gerek. Ben bir küçük tüp ve (BURAYA DİKKAT) mangal borusuna bağlanabilecek çıkışlı başlık alarak (20-25tl) çözdüm. Tüp çeşidine göre başlıkta değişiyor denemeden almayın. Burada aygaz bayisi küçük tüpün basıncının yetrli olmayacağını söylesede ben aldım. Adamın söyledğinden hareketle ilk denemede basınç yetmez veya zaten gaz ayar düğmesinden kontrol ederim diye tüp başlığından gazı sonuna kadar açtım siz yapmayın bir anda mangalın ger yerinden alev fışkırdı tüpü zor kapattım. Tüpçü dayı fıs çıktı çok az bile açsanız küçük tüptede basınç fazlası ile yeterli.

    Daga önce Prometius 2 brulör yeterli değil değiştirdim yaznış büyğk ihtimalle aldığı tüp başlığında sıkıntı vardı şöyleki başlığın mangala bağlanacağı uç öyle sibop gibi olanlardan olmayacak direkt boruya geçen turturlu boru şeklinde olacakki gazı yoğun şekilde mangala ulaştırabilşn. Bahsettiğim gibi bende tüp ve gaz düğmelerini kökleyşnce ejderha gibi parladı mangal.

    20 dk boş yaktıktan sonra kutudan çıkan KIRMIZI lav taşlarını yerleştirip pişirmeye başladım. Ateş oldukça yetrli hele kapağını kapatınca içindeki ızgaralar nar gibi kızarıyor. Bu modelde kaoakta derece var ısı 350-400 dereceye ulaşıyor. Tavuk kanat incik bobfile ve kuzu pirzola biftek köfte patlıcan vb. hepsinden denemelik azar azar almıştım. İlk başta iyi başkadık fakat başka arkadaşlarda bahsetmiş pişen yiyecekten yağ damladıkça alev alıyor. Özellikle kapağı kapatınca ısı çok çabuk yükseliyor damlama artıyor çok ciddi alevlenme oluyor. Yaklaşık2-3 kilo bahsettiğim malzemelerden piştikten sonra mangalı kapattığımda kav taşlarının üzeri simsiyah olmuştu. Lezzet ilk deneme için isare eder. Tecrübe kazandıkça normal mangalı yakalar gibi. Ama damlama ve sonrasında alevlenme öyle folyo ile vb. Çözülecek gibi değil. Varsa landmann müşteri destek hattı vs. Onlarla bi görüşmeyi deneyeceğim bakalım bizdemi bir hata var yoksa bu iş böyle olurmu diyecekler.

    Şimdilik bu kadar. Maksadın ben alırken fazla bilgiye ulaşamadım yeni alacak arkadaşlara bi nevze faydamız olsun




  • Merhaba,
    Akan yağlar lav taşına değince biraz daha fazla duman çıkartacaktır buda çok rahatsız edici değildir bu şekilde de arada ızgara olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şişlerin pişmesi bittiğinde 3 -4 dakika yüksek ayarda taşları kızdırarak yağları yakarsanız gelecek sefer kullanmanızda kolaylık sağlarsınız.Şimdiden afiyet olsun
  • Merhaba,
    Kırmızı lav taşını çeşitli yapı marketlerden bulabilirsiniz İnternet ten almak isterseniz aşağıdaki linkteki firma sadece bu tür taşların satışını yapıyor.
    Saygılar

    http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/lav-tasi-mangal-kirmizi-amp-kahverengi-112849417
  • Bugün internet üzerinden bu lav taşlılardan bir tane aldım.Sipariş verirken bir pakette yedek taş gönderin ama taşlar muhakkak kahverengi olsun dedim.Neyse kargo geldi ben yedek paketi ucundan kestim baktım kahverengiydi.Oh dedim sözlerini tutmuşlar.Sonra mangalın bulunduğu koliyi açtım baktım ki içindeki taşlar beyaz çıktı.O kadar da tembihlemiştim kahverengi gönderin diye.Bugün içindeki beyaz taşlarla bir deneme yaptım.Közlemelik iri patlıcanlar almıştım fakat alttaki közleme çekmecesine sığmadı.Domatesler ve soğanlarda orta boyda sığıyor,Domates ve soğanlar altta çok güzel közlendi,patlıcanları da ızgaranın üstünde güzel közledi.Izgara olarak kıyma ve sucuk denedim.Kıyma az yağlı olmasına rağmen ızgara üstündeki yağlar alevlendi ve alta taşlara damlayan yağlarda alevlendi.Ortalık duman oldu.Balkonda yaptım ama komşular kapıyı çalacak diye korktum vallahi.Sonra kangal sucuk pişirdim.Yine alevlendi.Tüpü kapatmama rağmen yanma devam etti,sucukları kaldırdım hemen ızgaranın üzerinden ama biraz yaktım.Izgarayı kuyruk yağıyla yağlamıştım acaba ondan mı çıktı bu yangın :) Tabi acemilikten mi,yoksa beyaz taştan mı oldu bilmiyorum.Kullandıkça tecrübe kazanacağız artık.Sonuç olarak kömürlü mangaldaki tadı aldım.Etin dışını da içini de homojen pişiriyor,köfteyi kurutmuyor,alevlenme sanki ayrı bir lezzet kattı,seri olup yakmazsanız sonuç güzel.Ben alevlenen taraftan köfteleri alıp oraya patlıcanları el çabukluğuyla koydum.Yarın bim e gelene de bakacağım.malzeme kalitesi iyiyse ve közleme bölümü yüksekse alabilirim.




  • Güzel bilgiler var teşekkürler.
  • Merhaba. Ben de dün hepsiburada.com dan bir adet simkor lav taşlı mangal aldım.Kafama takılan bir iki nokta var.Bu konularda acemiyim şimdidden kusura bhakmayın.Öncelikle tüpten gelen borunun ucu ile mangalın kenarındaki bağlantı noktasındaki borunun ucu bana bir acaip geldi.Yni kocaman 2 tane delik var.Sonuçta gaz buradan geçerken kaçak yapmayacak mı?2.si hortum sıkı bir şekilde oturmuyor sizinde bu şekilde mi kullanan arkadaşlar cevap verirse memnun olurum
  • ARkadaşlar yağın damlayıp alev alma konusunuda ben şöyle yapıyorum, mangalın arka ayaklarının altına taş koyup biraz yükseltiyorum. böulelikle yağlar damlamadan oluktan alt taraftakı büyük oluğa toplanıyor. Yani demek istemem arka tarafı biraz yükseltin.
  • önceki sayfada da söyledim fazla yağlı yiyecekler pişirmeyin burlörden alev alır ,

    size bir tarif

    markette veya kasaplarda satılan kemiksiz ve derisiz tavuk butu alınır , 1 kg

    bunlar kuşbaşı büyüklüğünde şişlik doğranır

    bunların üzerine 2 adet büyük boy kuru soğan ay şeklinde doğranır

    yaklaşık olarak 5-6 diş sarmısak ( sarımsak da diyenler var ) ince ince doğranır

    pul biber , tuz , kara biber ve çok az da kimyon katılıp üzerine çeyrek çay bardağı zeytin yağı gezdirilip iyice harmanlanır

    derince bir kaba konulup üzeri streç film ile hava almayacak şekilde iyice kapatılarak buzdolabında 24 saat bekletilir

    daha sonra çöp şişlere aralarında domates ve biber ( isteğe bağlı ) eklenerek dizilir

    veeee tüplü mangalda pişirilir , yiyenler genelde bunu nasıl yaptın ? bu ne lezzetli tavukmuş nerden aldın ? gibi sorular sorarak memnuniyetini belirtir.

    not : bu tarifi şiddetle tavsiye ederim aynı tarifi kırmızı et ile de yapabilirsiniz , fazla yağlı olmadığı için alev alma sorunları da olmuyor...

    dip not : etleri dizerken etlerin üzerine yapışmış olan soğan vs daha da bir lezzet veriyor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonyali61 -- 11 Ağustos 2014; 23:42:20 >




  • BLacKeLDiaBLo kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Ben de özendim, landmann 'lardan aldım iki hafta önce. Aynen dediğiniz gibi lav taşları korkunç bir gürültüyle patlıyorlar ve parçaları mermi gibi etrafa saçılıyor. Son derece tehlikeli. Bir parçası kolumun iç kısmına geldi ve yaklaşık 1cm içeriye saplandı, çok sıcak olduğu için bıraktığı yanık izi de cabası. Gözüme gelse kesin kör olmuştum. Derhal kapatıp taşları topladım ve hepsini attım. Artık lav taşsız kullanıyorum.
    Bu patlamalar normal bir durum olamaz. Yazınızı okuyunca son dönemde gelenlerdeki taşlar böyle diye tahmin ediyorum. Firmayı arayıp durumu anlatacağım.

    Evin içinde balık yapıldığında koku sorunu ve temizliği zor olduğu için balkonda yapabileyim diye almıştım bu mangallardan. Kılçıkları ayıklanmış sarıkanat almıştım. O kadar yağlamış olmama rağmen acayip yapıştılar, parçalar alt kısma düştü, çıkartamadım, yanık, is, duman berbat bir durum. Keşke fırında yapsaymışım dedirtti.

    İkinci kullanımımda kapanıp açılan saç ızgara aldım onun içinde aynı balıklardan denedim. Soğan sürdüm, zeytinyağı sürdüm, eh işte daha başarılı oldu. Ama yine çok uğraştırdı. Ya pı şı yor.

    Başka bir denememde yine kapanıp açılan saç ızgarada palamut fileto denedim, bol zeytinyağı. Fena olmadı. Yapışıp parçalanmaması için çok hassas özen göstermek zorunda kaldım.

    Yine küçük ızgaralık balıkları landmann 'ın kendi ürünü olan aluminyum folyodan yapılmış ızgara pişirme kaplarıyla denedim. Yine bolca yağladım. Daha kolay çevriliyorlar, ama çok geç pişiyor. Izgara değil de buğulama gibi oldu. Zaten toplarken lif lif dağıldılar. Yani küçük balıklar bu mangala göre değil. Doğru fırına.

    Genel şikayetlere ben de katılıyorum. Yağlar ve içine düşen yiyecek parçaları öyle bir yanıyor ki rüzgarlı havada açık balkonda olmama rağmen nefes alamadığım ve önümü görmekte zorlandığım zamanlar oldu. Özellikle pişirme sonrası yağlar yansın diye mangalı biraz daha yaktığımda öyle bir duman çıktı ki, balkon kapısı sımsıkı kapalı olmasına rağmen evin bütün odaları duman içinde kaldı. Yangın alarmı çalışacak diye ödüm koptu. Kömürlü mangal yakmış kadar oldum. Balkon fena battı. Temizlerken dilim dışarda kaldı. Hanımın dalga geçişleri de üstüne cabası.

    Sebzeler konusunda ise son derece başarılı diyebilirim. Soğanlar, biberler bir kaç dakika içinde yumuşacık ızgara oluyorlar. Ateşi çok güçlü.

    Yılmadım, yeni yöntemlerle farklı yiyeceklerle denemelerime devam edeceğim. Bi dünya para verdim, bir işe yaraması lazım bunun.




  • Selamlar,

    Yaklaşık 2 senedir, bilinen adı ile tüplü mangal kullanmaktayım. Bu süre zarfında hem erçelik marka hem de açan marka mangalları kulladım.

    Tüplü mangallarda tüpten çıkan alevin taşları ısıtarak etin, balığın vs. pişirilmesine zaten hiç inanmadım. Pirişim işini yaparken illa tüpün az da olsa açık olması gerekmekte bu da içime sinmemektedir. Ayrıca esas kömür tadını alamazsınız. Bu aslında kaliteli tüplü mangallar için de geçerli. Bir arkadaşım da vardı randıman alamadığına şahit oldum.

    Ben mangalı şu şekilde kullanmaktayım,

    Mangal yüzeyinin %50'sini bildiğiniz beyaz lav taşı, kalanını normal mangal kömürü (odun kömürü koyuyorum). Mangalın üzerinde yer alan oluklu ızgarayı yerine ekledikten sonra, tüpü açıyorum, ilk 5 dakika harlı sonra ki 3 dakika kısık alevle mangal kömürlerini zahmetsiz şekilde yakıyorum. Sonra tüpü kapatıp, bildiğiniz klasik mangal şekilde etlerimi pişirmekteyim. Mangalın içindeki odun kömürü ve beyaz lav taşları ile beraber etlerim, balıklarım çok güzel ve kısa zamanda pişmekte.

    Yani anlayacağınız, tüplü mangalı yarı yarıya klasik mangal olarak kullanmakyayım. Sadece klasik mangalı yakarken çok vakit kaybetmekteydim. Şimdi ise çırasız yellemesiz, sadece tamıtamına 7-8 dakikada mangalım kor halline gelmekte.

    Sizlere bazı ip uçları vereyim.


    1-Erçelik mangalın metali kaliteli ve kalın. Hatta oluklu ızgarası açan marka mangalada da kaliteli ancak şu şekilde sorun var. Erçelik mangalda mangal pervazı yok. Bu nedenle kademe ayarı yapılamıyor. Normal şartlarda tel ile et arasında 15 cm olması gerekmekte. Ancak genelde tüplü mangallarda bu uzaklık neredeyse sıfıra yakın. O yüzden etlerden damlayan yağlar alev almakta, Normal mangalda da alev almakta ancak tüp açık durumda ise alev miktarı artabiliyor. Herkesin şikayet ettiği bu sorunu çözmenin en güzel yolu pervazlı mangal kullanmaktır. Bu yüzden bu yaz başı bir de açan marka tüplü mangal şiparişi verdim. 3 kademe pervazlısında olanı aldım. Pervaz br mangalın olmazsa olmasıdır, etlerin balıkların pişirim ayarları ve sıcaklık kademeleri sadece pervazla olur. Neyse,

    Açan marka tüplü mangalım geldi. Dediğim üzere bu mangalın kalitesi erçelikten düşük, mesela oluklu ızgarası teneke gibi, ilk ateşlemede yamulmakta, zira çekmecede yamulmuştu. Ayrıca mangalın tutamaçları kötü dizayn edilmiş. Bir de tüp brolürü takmalı çıkarmalı değil. Bu çok zahmetli. Normalde (mesela erçelik mengalde) tüp broluru tak-çıkar şekilinde olduğu için mangalı taşımada zorluk çekmiyorsunuz, Tak-çıkar sistemi olmayınca da tüp hortumunu mangala eklenen yerdeki vidalama sisteminden çıkarmanız gerekmekte. Bu da çok ilkel.


    Neyse,

    Açan marka mangalın içerisine yarısı odun kömürü yarısı beyaz lav taşı koyuyorum. 7-8 dakikada mangalım pişime hazır hale geliyor. Mangal kömütlerinin üzerini ince bir kül kapladığında oluklu ızgaranın daha da üstünde yer alan ve pervaza sabitlenen tel ızgaraya etleri koyuyorum. Tüpü kapatıp pişirimi yapıyorum. Pervaz sayesinde ateş ile balık arasında tam 15 cm olmasa da 12 cm mesafe kalıyor. Bu şekilde bu son 1 aydır 4-5 kere lüfer pişirdim:) Telden akan yağlar oluklu ızgaraya damlamakta. Tüp kapalı olduğu için çok çok az hatta hiç alev almamaktadır. Yani kısaca ateş ile balığın arasında her zaman oluklu ızgarayı bırakıp, pişirimi tel ızgarada yapıyorum. 2 sene içinde bulduğum en pratik yöntem bu. Telden damlayan yaglar oluklu ızgara geldikten sonra alev almadan ciddi miktarda duman yapıp tekrar balığa yansımakta. Bu işlem aynı zamanda tütsü gibi balığa ayrı bir nefaset katmaktadır.

    Bunun dışında küçük balıklar ya da ince dilim etler için mutlaka çift taralı tel ızgara kullanın,http://www.hepsiburada.com/liste/met-k-215-et-ve-balik-izgarasi-kucuk/productDetails.aspx?productId=hrmetizgara&categoryId=34001252&SKU=HRMETIZ-215)

    buyuk balıklar için lüfer vs.. bu tarz balıklar için satılan ızgarayı kullanın. (örn.http://www.hepsiburada.com/liste/landmann-tekli-balik-tutucu-izgara-55cm/productDetails.aspx?productId=hrland345&categoryId=34001252&SKU=HRLAND345)

    Örnekte verilen ızgara biraz pahalı olabilir, ancak ben tchibodan aynı işlevi gören ızgarayı 10 tl den almıştım, starndart bir mangalda tek oturumda 350 grlık 3 adet lüfer pişiriyorum. O yüzden bana göre bunlardan en az 3 adet almanız gerekmekte. Ben bu şekilde yaptım. evde 4 kişi olsak bile tek oturumda 3 ten fazla pişiremeyeceğiniz için 3 adet yeterlidir. (tek mangal için) Bunun dşında şu şekilde bir ürün daha var (http://www.hepsiburada.com/liste/landmann-uclu-balik-tutucu-izgara-76cm-krom-kirmizi/productDetails.aspx?productId=hrland282&categoryId=34001252&SKU=HRLAND282) bunu tavsiye etmem, nedeni ise mangalın ortası daha sıcak oldugundan ortadaki balık daha hızlı pişmekte yanlardaki biraz daha geç pişmektedir. Bu yüzden yukarıdaki gibi bir ızgara bu durumda size asla yardımcı olmayacaktır.

    Vaktim kalmadığımdan benden şimdilik bu kadar.




    Sorularını cevaplayabilrim.

    Saygılar..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi viva_bach -- 1 Aralık 2014; 15:42:54 >




  • 2 sene oldu alalı 4-5 kez kullandım attım kenara Landmann Atracto Gazlı Barbekü + Yan Ocak 12442 bana göre beş para etmez bir ürün kullanan arkadaşlar alınmasın fakat benim durum bu dumansızmış ne dumansızı sanki termik santral bacası isteyen çıkarsa yarı fiyatına veririm.Ben kömürlü (o da pres kömür başka tanımam) ve özel elektrik borulu mangal kullanıyorum evde kesin elektrik borulu olanını dışarıda da pres kömür gerisi hikaye.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Abbas The Traveler

    Arkadaşlar Erçelik krom, Simkor ise emaye ızgaralı deniyor. İkisi arasında kaldım çok büyük farkları var mı krom ya da emaye olmasının?

    Bende ikisi arasındaki farkı çok merak ediyordum,ama bekleyemedim simkor aldım gayet memnunum,vallahi pişen etler çok lezzetli,normal mangal gibi eti kurutmuyor,eskiden ayda bi mangal yakardım,simkoru aldığından beri her hafta mangal yakasım var
  • quote:

    Orijinalden alıntı: X55

    Ben yıkamadım. Taş için lav taşı deniyor ama nedir ne değildir bilmiyorum. Yıkasam kireç taşı gibi erir gider mi diye düşündüm. Taşın özelliğini bozarmıyız diye düşündüm. Taşın içinde bulunduğu poşet üzerinde de yıkamayla ilgili bir şey yazmıyor. Bir sefer toz döker sonra bırakır diye düşündüm ama öyle olmuyor. Kurduktan sonra tozları üfleyip uçurdum, ateşi yaktım taşlar kızarken yine ufalandı, üfleyip uçurdum yine sonra yine. Ancak bende taşlara yağ akma olayı çok fazlaydı, dumanın nedeni de bu zaten. Taşları tek kat halinde aralıksız dizdim. Bayağı yağ aktı. Akarsa ne olacağını bildiğimden etleri fazla çevirmedim bile. Bilmiyorum belki benim tavuklar çok yağlıydı. Benim taşların hali vasat. Ortadakiler yağ yanınca simsiyah oldu. Taşlar artık Görevini yapar mı? Böyle olan arkadaşlar bilgilendirsin lütfen.
     Lav Taşlı Mangal Kullanımı

    Ben taşları Mangaldan hiç çıkamıyorum hep içinde duruyor, etten akan yağlardan dolayı sizinki gibi Lav taşları kapkara oldu ama işlevini sorunsuz yerine getiriyor




  • Taşların sürekli toz dökmesi sıkıntı. Ben bir yıkayayım olmadı mecbur yeni taş alırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: portiwashere

    Bim'de halen Simkor satılıyor mu arkadaşlar. Ayrıca öneriyor musunuz?

    Ben internetten aldım,ilk başta biraz yadırgıyor insan ama bikaç kez kullandıktan sonra alışıyorsunuz,bence alın ben çok memnunum.
  • AshtonKutcher kullanıcısına yanıt
    Ben BİM'den 50TL'na aldığım Simkor marka mangalı kullanıyorum, gayet memnunum. Piyasada Açan, Erçelik, Simkor ve Yapıcıoğlu markalarının aradığınız fiyat aralıklarında ürünleri mevcut. Hepsinin birbirine göre farklılıkları var. Açan'ın çift ızgarası var ve tel ızgarası kademeli yükseltme sağlıyor ve küçük çekmeceli közleme var, Erçelik ve Simkor çift UU şeklinde brolüre (gaz çıkış borusu) sahip. Erçelik krom, Simkor emaye dar aralıklı ızgarayla geliyor tel ızgaraları yok. Erçelik çekmeceli Simkor cam kapaklı fırın tarzında közleme yerine sahip. Simkor emaye kalanları kromdan imal edilmiş, krom zamanla kararıp yağ ve lekeyle emayenin yanında daha pis durabilir. Yapıcıoğlu biraz değişik; brolürü elips şeklinde közleme çekmecesi/fırını yok üstte hem delikli krom ızgarası hemde tel ızgarası mevcut. Tel ızgara avantaj büyük çekmece avantaj ızgaranın yükseklik ayarı avantaj. Simkor'u o fiyata görmemiş olsam Açan yada Erçelik markalarından birini de alabilirdim.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.