Şimdi Ara

Doğa olayları kendiliğinden mi oluşuyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
7.375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj
  • Bilim aslında bir soyutlama yöntemidir. Doğada (doğa demekle evereni kastediyorum) cereyan eden olaylar sınıflanır, genellenir formulize edilir. Bu formüller daha sonraki gözlemlere uygulanabilir çünkü bu sayede geçerliliğini korur. Ancak ortaya konan bu formüller genel olduğu için "fail" bilgisini içermez. Mesela herhangi bir yükseklikten düşen taş serbest düşme formulune göre 1 sn sonra 5 metre yol almış olur. Ancak taşın nasıl o duruma geldiği özel bir durumdur. Daha doğrusu kendiliğinden ya da biri tarafından gerçekleşme durumu bu formülden bağımsızdır.

    Mesela "duvardaki tablo yere düştü". Müdür "kim düşürdü bu tabloyu?" diye soruyor. "Kendiliğinden düştü" diye cevap veriyoruz.
    Fakat "kim düşürdü" sorusunu değil de "nasıl düştü?" sorusunu soracak olursak "tablonun ağırlık kuvveti, yeterince çakılmamış olan çivi ile gevşek olan duvar materyali arasındaki sürtünme kuvvetini yenerek tablonun düşmesine sebep oldu" diyebiliriz. Ancak bu durum "kendiliğinden düştü" cevabı ile tezat içerisinde değildir. Çünkü "kim düşürdü" sorusunun cevabı hala "kendiliğinden düştü" dür.







  • 
Sayfa: 1 sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.