Şimdi Ara

KLİMALARDA SES GERÇEĞİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
7.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • BU KONUNUN SES İLE İLİĞİ SALLAMA BİLGİLERE IŞIK TUTACAĞINI DÜŞÜNEREK YARARLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞALIM

    Arkadaş taktım bu ses ölçüm olayına,3-4 saattir ,hatim ettim her yeri.

    Çok merak eden varsa buyursun incelesin,Eurovent in ölçüm teknikleri.Ben google trans tan çevirdim hatmettim.Sonuç mu bu sesler bizim kullanım ortamımızda ölçüm yapılabilmesi olanaksız.Marsa gitmek çok daha kolay bir iş. Yada klimanızı uzayda boşlukta uçuyor vaziyete getirip ,ölçüm yapacaksınız.Yok uzaya gidemem derseniz,ıssız bir çöle gidip hiç bir yapı,tepe vs olmayacak(Eurovent diyorki Çölde bayrak direği olsa ölçümde çok büyük fark olur..Bu ölçüm işinde asıl olansa 2 ayrı ses kaynağını karşılaştırma yapmaktır tek iş.Yani odanıza 2 ayrı marka klimayı takarak,önce 1 numarayı çalıştırıp ölçüm yapmak,sonra aynı ortamda 2. klimayı çalıştırıp ölçüm yapmak.Arada ki fark ise 1 db(A) ise 10 kat daha sesli,2 db(A) ise 100 kat daha sesli.Benim anladığım bu.Başka türlüden anlayan varsa yazsın vallahi,kafayı yedirtti bana.

    http://www.eurovent-cer...Review_67-Bill_Cory.pdf

    Bunun yanında Türkçe kaynaklar

    http://www.yfu.com/booklets/booklet-01.pdf

    http://www.erimsever.co...Izolasyon/Ses_Nedir.pdf



  • Ses ölçümü konusunda pr. Şazi Sirel le yazışmam sonucunda gelen yazıyı sizlerle paylaşmak isterim

    Benim yazım:


    İyi günler,sitenizde Pr. Şazi Sirel Gürültü başlıklı makalesini ,db(A) ölçümü ile igili araştırma yaparken bulup okudum.Benim Klima konusunda satış ve servis hizmeti veren bir firmam var.Bizim piyasamızda bu ses işi çok karışık ve işin içinden çıkanda yok.Benim size bir sorum olacak,hocama iletip bir bilgi alabilirsem ne mutlu bana.

    Benim pratikteki sorum ise şu.Klima konusunda üreticiler 19 db(A) bunu neye göre veriyorlar anlamıyorum ama..Eurovent te ise tek değer yer alıyor ki min 45-50 db(A) görünüyor.

    Şimdi başka yerlerde ve sizin yazılarınızdan okuduğuma göre yatak odası sesi bile 25-30 db(A) iken nasıl oluyor da bu seviyenin altındaki seste çalıştığını idda ettikleri klimanın sesini duyabiliyoruz.

    Bizim ortam ses seviyemiz 30 db(A) iken,bu ortamda kullandığımız 20 db(A) lık bir klima , ortam ses seviyesini artırıyor mu.Yani atıyorum 30 db(A)dan 32 db(A) yamı çıkıyor.yoksa klimadan çıkan ses ortam ses seviyesinin altıda kaldığı için hiç bir etkisi olmuyormu..

    Ben klima üretimi ile ilgili bir kaç fabrika gördüm ve buradaki ses ölçüm labaratuarları çok özel akustik odalardı.Okuduğumdan anladığım kadarı ile ses dalgalarının odayı çevreleyen duvarlara çarpması ve geriye dönüp tekrar çarpması sonucu ses basıncı artıyor.Bu akustik odaların duvarlarında çok özel olarak dizayn edilmiş şekillerde malzemeler kullanılmış.Bu verilen küçük değerler (19 db(A) bu odalarda yapılan ölçümlerden mi kaynaklanıyor.Yada gerçekçi değil mi..??

    Kusura bakmayın biraz başınızı şişirdim ama,inanın bu konuda kaynak çok az ,yazınızı samimi bulduğum için size yazdım.Verdiğiniz ve verebileceğiniz değerli bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.



    Gelen cevap.

    Sayın Birol Ölmez,

    Gürültü ve ses ölçümü konusu ne yazık ki pek iyi bilinmeyen, yanlış bilgilerin de bol bol ortada dolaştığı bir konu.

    Söz ettiğiniz 19 dB(A) gibi bir veri ile ben daha önce karşılaşmadım. Bu veride büyük bir olasılık ile hata vardır (aktarma ya da yazım hatası).

    Yatak odaları ile ilgili 25-30 dB(A), yönetmelik ile tanımlanan ve olması gereken değerlerdir. Bu değerlerin elde edilebildiği yatak odası sayısının pek fazla olmadığını düşünüyorum.

    İşin teknik yönüne gelirsek. Belli bir ses düzeyinin altında olan sesler de duyulabilir. Yoksa bir müzik eserini oluşturmak olanaklı olmazdı. Yüksek sesli bir çalgının arkasından alçak ses ile çalan bir çalgıyı duyamazdık.
    Ancak bu işin tabi ki bir sınırı var:
    Aynı güçte iki kaynak 3 dB lik bir artışa neden olur. Yani örneğin 30 dB(A) + 30 dB(A) = 33 dB(A)
    Arada 6 dB lik bir fark var ise, ses artışı 1 dB olur: Örneğin 30 dB(A) + 24 dB(A) = 31 dB(A)
    Arada 10 dB lik bir fark var ise 0.4 dB lik bir artış olur: 30 dB(A) + 20 dB(A) = 30.4 dB(A) Bu zor algılanır bir farktır; algılama sınırı olarak kabul edilebilir
    Arada 10 dB den fazla fark olduğunda, pratik olarak ses düzeyinde bir artış olmadığı var sayılır.

    Ses düzeyi ölçmesi ile ilgili değişik teknikler var. Ama hangi tekniği kullanırsanız kullanın, elde edilecek değer doğru çıkar, tabi uygulama doğru ise. Daha önce yazdığım gibi, 19 dB(A) büyük olasılık ile bir yanlışlıktır.

    Saygılarımla
    Dr. Osman Sirel
  • mbirol kullanıcısına yanıt
    Birol, bu ses konusu çok netameli birşey.
    Üreticilerin verdikleri değerleri bir kenara koyalım, başka faktörler var ki herşeyi bozabiliyor.

    Düşünelim, iki ayrı odaya aynı klimaları monte edelim. Montajları kendin yapıyorsun, hiçbir hata-gevşeklik-titreşim falan yok. Klimalar da hatasız.
    *Odaların birisi 15, diğeri 20 m2; iki odadaki insana gelen ses seviyeleri farklı olur.
    *Odaların metrajları ayni, birinde karşı duvara mesafe 2 metre, diğerinde 3 metre; gene farklı olur.
    *Odaların metrajları da geometrisi de aynı, ama birinde bir gardrob var, diğerinde yok; gene farklı olur.
    *Odaların metrajları, geometrisi, içindeki herşey de aynı, ama montajda dübellerin bazıları betonda, diğer odadakilerin bazıları tuğla boşluğunda kaldı, gene farklı olur.

    Dikkat edersen klimaların her ikisi de aynı ve kusursuz, işçilik kalitesi de iyi; ama sonuçlar farklı.
    Bunlara bir de klimaların üretiminde oluşan küçük kalite-tolerans farklarını, değişik montaj işçilik kalitelerini ekle; oldukça yüksek derecede ses farkları ortaya çıkabilir.

    Bu durumda, ses seviyesinin düşüklüğü herkesçe genel kabul görmüş üst kalite klimaların montajından sonra oluşan ses sorunlarının büyük ölçüde "kısmet" olduğunu kabul edecek-ettireceksiniz, yani "şansınıza" veya "Allahtan" diyeceksiniz bir yerde.

    Bu konuda işiniz zor, Allah kolaylık versin.
  • güçlü klima bence sesli klimadır. tabi fanlarında vuruntu vs olmamak şartıyla. hayırlı olsun yeni konumuz.
  • kocausta* kullanıcısına yanıt
    Selamlar,

    Üstadım , uygulama alanlarının fiziksel özelliklerinde eşya doluluğunu, konumuna, montaj vb konulara kadar bir çok değişken söz konusu iken,
    üreticiler kataloglarda süper sessiz vb ifadelerle yanıltıcı bilgi vermemeleri gerekmez miydi. Bu durum tamamen, son kullanıcıyı yanıltmaktadır.

    Mbirol üstadın yazısına gelen uzman görüşüde, üreticilerin ses konusunda ki katalog bilgilerine çok manidar bir yazı olmuş.
    Test ortamının, son kullanıcının uygulama ortamı ile aynı olması mümkün değil iken bu değerlerin yazılması düpedüz nitelikli sahtekarlık oluyor.

    Siz de biliyorsunuz , ben 2 ay toshiba ile uğraştım, 2 farklı model 3 ürün denedik ki bunlar üst segment grubu ürünlerdi. Neticede ses konusunda
    elde edilen sonuç koca bir fiyaskodan ibaret.
    Alarko-Toshiba ya göre ise satılan 300 den fazla üründe tek geri dönüşün benden olduğu ifade edildi.

    Tüm bunları, kısmet veya şansımıza diyerek açıklamak bence fazla iyimserlik oluyor. Bu kadar tevekkül olmamıza gerek olmadığını düşünüyorum.
    Bu konuda aslında uygulamacıların veya servislerin üreticiye geri dönmeleri daha sağlıklı olurdu. Neticede bende özel bir kulak yok benim
    duyduğumu eminim ki bir çok kişi duyar ama kıyas burada önemli , 30 db ne olduğunu biliyorsak. 35 db çalışan bir ürüne sesli demek mümkün,
    iken bilinmiyorsa sessiz demekde mümkün olabilimektedir.
    Neticede memnun müşteri her zaman başka müşteriler demektir. Ben son kullanıcı olarak, şahsen ses konusunda hassaslığı olan kimseye artık
    toshiba önermem.

    Benim gördüğüm, marka fark etmeksizin klimalarda soğutmada güç eşiği 13000-14000 btu aştığında ses oranında ciddi bir artış olduğudur. Bunun
    en temel sebebide iç ünite ölçütlerinin, 20000 btu kadar aynı ölçülerde tutulmaya çalışılması. Güçlü klima çok ses yapması gerekmiyor, uygun
    tasarımla makul ses düzeyi sağlanabilir. Örneğin özel bir uygulama ile me nin msz-ge60 iç ünitesini ge50 nin dış ünitesi ile kullanılsaydı ve orta yükte
    iken ses konusunda nasıl bir sonuç çıkar merak etmemek mümkün değil.

    Bu konuda nasıl olur tam bilemiyorum ama ciddi bir çalışma yapılıp üreticilerin uyarılması gerekiyor.
  • maxfocus M kullanıcısına yanıt
    Sen de haklısın, demiş adamın biri.
    Bu arada Toshiba fena halde çuvallamış oldu sizin olayda.
    Herifler bir de son reklamlarında "hiç şikayet almayan klima" gibisinden ifadeler kullanıyorlar, ne kadar kızdığınızı tahmin edebiliyorum

    Bir üst mesajdaki köylünün "güçlü klima sesli olur" tarzındaki ifadesine (şartlı olarak) katılıyorum. Çünkü özellikle yeni serilerde iç üniteler estetik kaygılarla çok küçük yapılıyor, ve mecburen "iş görürken" sesli oluyorlar. En alt hızlardaki süper sessiz oldukları performans seviyesi ise pratikte anlamsız. Böyle bir yarışa girilmiş durumda.

    Bu forumda AC klimaları önermemin nedenlerinden biri de, bazı kişilere gereksiz büyük/çirkin görünen iç ünite tasarımları.
    Kocaman iç ünite ve büyük fanlar konmuş, alet düşük devirlerde yeteri transferi sağlayabildiği için oldukça sessiz çalışıyor.

    Fan yapıları üzerinde çalışmak, daha aerodinamik dizayn yapmak ta bir yere kadar.
    Bunu Fujitsu, ME yaptı ama pek fazla bir olumlu fark ta yok ortada.
    Siz 20 bin BTU ısıyı 80 cm eninde, üstelik bir de daraltılmış bir iç üniteden dağıtmaya kalkarsanız ses kaçınılmaz olacaktır.
  • abiler ses ölçümü için. silah tank ve astronotların test edildiği amerikada sessiz oda labratuarı var. şöyleki en çok dayanan astronot 30dk civarı dayanmış sonra sessizlik ve karnlıktan halüsinasyon görmeye başlamış dayıyı çıkarmışlar.

    alın klimanızı koltuk altınıza gidin çalın kapıyı, aga biz klima sesi ölçecektik deyin


  • önemli
  • maxfocus M kullanıcısına yanıt
    toshibanın 16 SKVR modelini mi almıştınız?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akillitasarruf.com

    toshibanın 16 SKVR modelini mi almıştınız?

    Selamlar,

    Katalogdan baktığım ve siparişini vereceğim ürün ras-16skvr idi . Ancak ürünlerin kodu değişmiş gelen ürün ras-16n3kvr oldu. Özellikler aynı ama kasa tasarımı farklı.
    Ses sorunundan ilk gelen ras-16n3kvr nin iç initesini geri aldılar ve yeni bir iç ünite getirdiler. Sorun devam ettiğinden klimayı geri alıp çok uygun fiyatlı bir üst segment
    olan ras-16skvp2 önerildi. Fiyat farkını ödeyerek, önce ki gibi yeni seri olan ras-16b n3kvp geldi. Bu üründe de azalmasına rağmen ses sorunu vardı. İade etmek istediğimi
    belirttim. Alarko müşteri hizmetleri 2 gün önce arayıp iade talebinin kabul edildiğini ve klimayı sökmek için randevu talep etti.
    Önceki yazılarımı görmüşsünüzdür. Son olarak Mbirol üstadın, ses konusunda ki bizle paylaştığı bu konunun uzmanından gelen görüşüde referans alarak yaptığı yeni
    ölçümde cihazın katalog değeri olan 29 db ye göre 1,5 db kadar sapma yaptığını hesapladım. Cihazın şu an ki piyasa fiyatı, iade olacak bazı komisyon farkları ve alternatif
    ürün arayışında kaybedeceğim zamanıda düşününce soğutma ve ısıtmasında hiç bir sorun olmayan (ısıtmada çok güçlü ) ürünün kalmasına bana uygun geldi. Dün bayiye
    uğrayıp konuyu tekrar konuştuk ve ek yapılan boru için güvence alıp , iade işlemini iptal ettirdim. Konunun kısa özeti bu şekilde.

    Bu arada Alarkonun müşteri hizmetlerinin çok başarılı olduğunu ayrıca belirtmek istiyorum. Son derece kurumsal hareket ettiler.
    Toshibada ki ses konusunda üretici firmaya baskı yaparlarsa ki yapacaklarına eminim bu sorunuda çözüm üretebilirler.

    Bu arada ME nin yeni modelleri gelmiş ve eski serilerden 200-400 tl arası daha pahalılar. ME de msz-ge serifi artık SF olmuş ama ortada bir katalog bulunmuyor.
    ME alacak arkadaşlar msz-ge42va 3500 tl msz-ge50va 4000 tl veriliyor. Ben nisanda fiyat aldığımda ge42 için 4000 tl demişlerdi. Yeni seri gelince fiyatlar düşmüş.
    Stoktaki ürünler bitmeden değerlendirilebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 4 Temmuz 2013; 14:16:48 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maxfocus

    quote:

    Orijinalden alıntı: akillitasarruf.com

    toshibanın 16 SKVR modelini mi almıştınız?

    Selamlar,

    Katalogdan baktığım ve siparişini vereceğim ürün ras-16skvr idi . Ancak ürünlerin kodu değişmiş gelen ürün ras-16n3kvr oldu. Özellikler aynı ama kasa tasarımı farklı.
    Ses sorunundan ilk gelen ras-16n3kvr nin iç initesini geri aldılar ve yeni bir iç ünite getirdiler. Sorun devam ettiğinden klimayı geri alıp çok uygun fiyatlı bir üst segment
    olan ras-16skvp2 önerildi. Fiyat farkını ödeyerek, önce ki gibi yeni seri olan ras-16b n3kvp geldi. Bu üründe de azalmasına rağmen ses sorunu vardı. İade etmek istediğimi
    belirttim. Alarko müşteri hizmetleri 2 gün önce arayıp iade talebinin kabul edildiğini ve klimayı sökmek için randevu talep etti.
    Önceki yazılarımı görmüşsünüzdür. Son olarak Mbirol üstadın, ses konusunda ki bizle paylaştığı bu konunun uzmanından gelen görüşüde referans alarak yaptığı yeni
    ölçümde cihazın katalog değeri olan 29 db ye göre 1,5 db kadar sapma yaptığını hesapladım. Cihazın şu an ki piyasa fiyatı, iade olacak bazı komisyon farkları ve alternatif
    ürün arayışında kaybedeceğim zamanıda düşününce soğutma ve ısıtmasında hiç bir sorun olmayan (ısıtmada çok güçlü ) ürünün kalmasına bana uygun geldi. Dün bayiye
    uğrayıp konuyu tekrar konuştuk ve ek yapılan boru için güvence alıp , iade işlemini iptal ettirdim. Konunun kısa özeti bu şekilde.

    Bu arada Alarkonun müşteri hizmetlerinin çok başarılı olduğunu ayrıca belirtmek istiyorum. Son derece kurumsal hareket ettiler.
    Toshibada ki ses konusunda üretici firmaya baskı yaparlarsa ki yapacaklarına eminim bu sorunuda çözüm üretebilirler.

    Bu arada ME nin yeni modelleri gelmiş ve eski serilerden 200-400 tl arası daha pahalılar. ME de msz-ge serifi artık SF olmuş ama ortada bir katalog bulunmuyor.
    ME alacak arkadaşlar msz-ge42va 3500 tl msz-ge50va 4000 tl veriliyor. Ben nisanda fiyat aldığımda ge42 için 4000 tl demişlerdi. Yeni seri gelince fiyatlar düşmüş.
    Stoktaki ürünler bitmeden değerlendirilebilir.

    resmi olmayan şahsi düşüncemi yazacağım...

    bazı yerlerde iç ünite boyutu küçük gerekebiliyor.. o yüzden bazı modellerin küçük iç üniteleri var.. büyük btuları olsa da.. küçük iç ünite büyük btu da dez avantajdır..

    iç ünitenin koyulacağı yerde 105 cm kaldırabiliyorsa,

    size 18 n3kv öneriyorum fiyatına göre güzel bir ürün.. memnun kesin kalırsınız.. hiç boşuna kendinizi yormayın derim..

    ama benim bütçem daha yüksek diyorsanız.. diğer markların kine de bakabilirsiniz...

    1.5 db sapma komik bir rakam bence abartmayın, ama iç ünitedeki boyut küçük olduğundan maximum fan seviyesinde çalışması gerekiyor orda haklısınız bu ayrı bir konu...

    not: 16 n3kvr yerine - 16 skvp takmaları bence hata ikisinin de iç üniteleri standartın altında...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima uzmani -- 4 Temmuz 2013; 12:39:30 >
  • 1,5 db demek ortamdaki sesin 1,5 katı daha yüksek olaması demek.
  • Merhaba,

    Ben arçelikten klima aldım. ses iç seviyesini 27 dsb demişler. Yukarıdaki teknik anlattıklarınızı bilemeyeceğim ama gayet sessiz çalışıyor.
    Android telefonlardaki en populer program ile desibel ölçümünü yaptım. 20-28 arasında oynuyor.

    http://www.arcelik.com.tr/klimalar-mirror-inverter-serisi-125410-Klima.html
     KLİMALARDA SES GERÇEĞİ KLİMALARDA SES GERÇEĞİ KLİMALARDA SES GERÇEĞİ
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kilinc


    Merhaba,

    Ben arçelikten klima aldım. ses iç seviyesini 27 dsb demişler. Yukarıdaki teknik anlattıklarınızı bilemeyeceğim ama gayet sessiz çalışıyor.
    Android telefonlardaki en populer program ile desibel ölçümünü yaptım. 20-28 arasında oynuyor.

    http://www.arcelik.com.tr/klimalar-mirror-inverter-serisi-125410-Klima.html
     KLİMALARDA SES GERÇEĞİ KLİMALARDA SES GERÇEĞİ KLİMALARDA SES GERÇEĞİ

    Arkadasim neymis o populer andiroid db prograami ,bizde kullanalim bari. Bizde program var ama gece evde her sey stop yine 33-35 db. Ya bizim tel,p. Dandik yada program. Yada bu arc. Ses yutma ozelligine sahip. Koca profesorde bilmiyordur zaten bu isi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akillitasarruf.com

    quote:

    Orijinalden alıntı: maxfocus

    quote:

    Orijinalden alıntı: akillitasarruf.com

    toshibanın 16 SKVR modelini mi almıştınız?

    Selamlar,

    Katalogdan baktığım ve siparişini vereceğim ürün ras-16skvr idi . Ancak ürünlerin kodu değişmiş gelen ürün ras-16n3kvr oldu. Özellikler aynı ama kasa tasarımı farklı.
    Ses sorunundan ilk gelen ras-16n3kvr nin iç initesini geri aldılar ve yeni bir iç ünite getirdiler. Sorun devam ettiğinden klimayı geri alıp çok uygun fiyatlı bir üst segment
    olan ras-16skvp2 önerildi. Fiyat farkını ödeyerek, önce ki gibi yeni seri olan ras-16b n3kvp geldi. Bu üründe de azalmasına rağmen ses sorunu vardı. İade etmek istediğimi
    belirttim. Alarko müşteri hizmetleri 2 gün önce arayıp iade talebinin kabul edildiğini ve klimayı sökmek için randevu talep etti.
    Önceki yazılarımı görmüşsünüzdür. Son olarak Mbirol üstadın, ses konusunda ki bizle paylaştığı bu konunun uzmanından gelen görüşüde referans alarak yaptığı yeni
    ölçümde cihazın katalog değeri olan 29 db ye göre 1,5 db kadar sapma yaptığını hesapladım. Cihazın şu an ki piyasa fiyatı, iade olacak bazı komisyon farkları ve alternatif
    ürün arayışında kaybedeceğim zamanıda düşününce soğutma ve ısıtmasında hiç bir sorun olmayan (ısıtmada çok güçlü ) ürünün kalmasına bana uygun geldi. Dün bayiye
    uğrayıp konuyu tekrar konuştuk ve ek yapılan boru için güvence alıp , iade işlemini iptal ettirdim. Konunun kısa özeti bu şekilde.

    Bu arada Alarkonun müşteri hizmetlerinin çok başarılı olduğunu ayrıca belirtmek istiyorum. Son derece kurumsal hareket ettiler.
    Toshibada ki ses konusunda üretici firmaya baskı yaparlarsa ki yapacaklarına eminim bu sorunuda çözüm üretebilirler.

    Bu arada ME nin yeni modelleri gelmiş ve eski serilerden 200-400 tl arası daha pahalılar. ME de msz-ge serifi artık SF olmuş ama ortada bir katalog bulunmuyor.
    ME alacak arkadaşlar msz-ge42va 3500 tl msz-ge50va 4000 tl veriliyor. Ben nisanda fiyat aldığımda ge42 için 4000 tl demişlerdi. Yeni seri gelince fiyatlar düşmüş.
    Stoktaki ürünler bitmeden değerlendirilebilir.

    resmi olmayan şahsi düşüncemi yazacağım...

    bazı yerlerde iç ünite boyutu küçük gerekebiliyor.. o yüzden bazı modellerin küçük iç üniteleri var.. büyük btuları olsa da.. küçük iç ünite büyük btu da dez avantajdır..

    iç ünitenin koyulacağı yerde 105 cm kaldırabiliyorsa,

    size 18 n3kv öneriyorum fiyatına göre güzel bir ürün.. memnun kesin kalırsınız.. hiç boşuna kendinizi yormayın derim..

    ama benim bütçem daha yüksek diyorsanız.. diğer markların kine de bakabilirsiniz...

    1.5 db sapma komik bir rakam bence abartmayın, ama iç ünitedeki boyut küçük olduğundan maximum fan seviyesinde çalışması gerekiyor orda haklısınız bu ayrı bir konu...

    not: 16 n3kvr yerine - 16 skvp takmaları bence hata ikisinin de iç üniteleri standartın altında...

    Selamlar,

    Son kararım ürünün kalmasından yana oldu. Zira piyasada ki fiyatları değerlendirince ve geri alımda tek çekim dahi olsa komisyon bedel düşümleri falan , birde sök tak tekrar aynı işler vb.
    Kısaca hepsi gözümde büyüdü.

    1.5 db komik veya abartılacak değil ama dB(A) skalası logaritmik bir yapıya sahip olduğundan önemli bir fark zira 29 db üstüne 1.5 db fark aslında 29 db duyduğunuz sesin en azından 1.3 katına eşittir.
    %30 lük bir fark da az olmasa gerek.
    Bunun yanı sıra beni asıl rahatsız eden sesin frekansı oldu, komp. gelen sesin frekansı klima ölçümlemelerinde yapılan 250 hz değerlendirmesinin üstünde . Aslında genel ölçüm değeri 1000 hz dir.
    Zira insan kulağı 1000 ile 4000 hz arasında seslere son derece hassasdır. Benim şahsi görüşüm komp . Sesi 7000-8000 hz civarında bunu da min fan devrine düştüğünde algılıyorsunuz.
    Bunun dışında , hadi benim aldığım fiyat özeldi ama peşinde 4200 tl ye satılan bir üründe teknik değerler neyse o olmalıdır.Benim şahsi görüşüm bu doğrultuda.

    Ses konusunda 16 n3kvr kesinlikle problemli bir ürün ve bence asla ev ortamında kullanılamaz. Skvp veya yeni koduyla ras-b16n3kvp muhtemelen biraz daha sessiz olduğundan önerildi.

    İç ünite tasarımları konusunda aynı kasanın 9000 den 17000 btu kadar kullanılması sadece toshibada değil ME - MHI vb bir çok markada uygulanmış. Bu tamamen üretimde optimizasyon ve sadeleştirme
    yaparak performans+ekonomi sağlama yaklaşımından dolayı yapılıyor. Ama tüketiciyi düşünenen yok. ME, ses konusunda ki bu dezavantajı tasarım farkı ile bir nebze aşmış.

    Benim şimdiye kadar incelediğim bir çok markanın 12000 btu üstünde ki tüm cihazlarda ses seviyesinin 9000 ve 12000 lik cihazlara göre birden artış gösterdiğidir.
    ME 42 , toshiba ras 16 vb. seriler aslında ara güçte ki cihazlar. ( 12000 ile 18000 arasında ) Ama 12000 btu yukarısı için ME 50 ras 22 kadar kesinlikle kasa ebatları büyütülmeliydi.
    Örneğin me 60 ile me 42 yi karşılaştırırsak nerdeyse %50 güç artışına rağmen ses seviyesi artışının daha makul kaldığını görürüz. Oysa ki aynı şekilde %50 güç artışı olan me25 ile Me42 karşılaştırıldığında ses
    değerinde çok ciddi bir tabiri ile zıplama var.

    Sonuçta bu durum bir çok markada aynı olduğundan , kriterleriniz arasında sessizlik yukarılarda ise marka ve ürünleri iyi araştırmak ve teşhirlede ki duruma aldanmamak gerekiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbirol

    Ses ölçümü konusunda pr. Şazi Sirel le yazışmam sonucunda gelen yazıyı sizlerle paylaşmak isterim

    Benim yazım:


    İyi günler,sitenizde Pr. Şazi Sirel Gürültü başlıklı makalesini ,db(A) ölçümü ile igili araştırma yaparken bulup okudum.Benim Klima konusunda satış ve servis hizmeti veren bir firmam var.Bizim piyasamızda bu ses işi çok karışık ve işin içinden çıkanda yok.Benim size bir sorum olacak,hocama iletip bir bilgi alabilirsem ne mutlu bana.

    Benim pratikteki sorum ise şu.Klima konusunda üreticiler 19 db(A) bunu neye göre veriyorlar anlamıyorum ama..Eurovent te ise tek değer yer alıyor ki min 45-50 db(A) görünüyor.

    Şimdi başka yerlerde ve sizin yazılarınızdan okuduğuma göre yatak odası sesi bile 25-30 db(A) iken nasıl oluyor da bu seviyenin altındaki seste çalıştığını idda ettikleri klimanın sesini duyabiliyoruz.

    Bizim ortam ses seviyemiz 30 db(A) iken,bu ortamda kullandığımız 20 db(A) lık bir klima , ortam ses seviyesini artırıyor mu.Yani atıyorum 30 db(A)dan 32 db(A) yamı çıkıyor.yoksa klimadan çıkan ses ortam ses seviyesinin altıda kaldığı için hiç bir etkisi olmuyormu..

    Ben klima üretimi ile ilgili bir kaç fabrika gördüm ve buradaki ses ölçüm labaratuarları çok özel akustik odalardı.Okuduğumdan anladığım kadarı ile ses dalgalarının odayı çevreleyen duvarlara çarpması ve geriye dönüp tekrar çarpması sonucu ses basıncı artıyor.Bu akustik odaların duvarlarında çok özel olarak dizayn edilmiş şekillerde malzemeler kullanılmış.Bu verilen küçük değerler (19 db(A) bu odalarda yapılan ölçümlerden mi kaynaklanıyor.Yada gerçekçi değil mi..??

    Kusura bakmayın biraz başınızı şişirdim ama,inanın bu konuda kaynak çok az ,yazınızı samimi bulduğum için size yazdım.Verdiğiniz ve verebileceğiniz değerli bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.



    Gelen cevap.

    Sayın Birol Ölmez,

    Gürültü ve ses ölçümü konusu ne yazık ki pek iyi bilinmeyen, yanlış bilgilerin de bol bol ortada dolaştığı bir konu.

    Söz ettiğiniz 19 dB(A) gibi bir veri ile ben daha önce karşılaşmadım. Bu veride büyük bir olasılık ile hata vardır (aktarma ya da yazım hatası).

    Yatak odaları ile ilgili 25-30 dB(A), yönetmelik ile tanımlanan ve olması gereken değerlerdir. Bu değerlerin elde edilebildiği yatak odası sayısının pek fazla olmadığını düşünüyorum.

    İşin teknik yönüne gelirsek. Belli bir ses düzeyinin altında olan sesler de duyulabilir. Yoksa bir müzik eserini oluşturmak olanaklı olmazdı. Yüksek sesli bir çalgının arkasından alçak ses ile çalan bir çalgıyı duyamazdık.
    Ancak bu işin tabi ki bir sınırı var:
    Aynı güçte iki kaynak 3 dB lik bir artışa neden olur. Yani örneğin 30 dB(A) + 30 dB(A) = 33 dB(A)
    Arada 6 dB lik bir fark var ise, ses artışı 1 dB olur: Örneğin 30 dB(A) + 24 dB(A) = 31 dB(A)
    Arada 10 dB lik bir fark var ise 0.4 dB lik bir artış olur: 30 dB(A) + 20 dB(A) = 30.4 dB(A) Bu zor algılanır bir farktır; algılama sınırı olarak kabul edilebilir
    Arada 10 dB den fazla fark olduğunda, pratik olarak ses düzeyinde bir artış olmadığı var sayılır.

    Ses düzeyi ölçmesi ile ilgili değişik teknikler var. Ama hangi tekniği kullanırsanız kullanın, elde edilecek değer doğru çıkar, tabi uygulama doğru ise. Daha önce yazdığım gibi, 19 dB(A) büyük olasılık ile bir yanlışlıktır.

    Saygılarımla
    Dr. Osman Sirel


    28 m2 salonda sound meter-iphone uygulamasını calıştırdım (çok sessiz bir sitede trafik vs. yok gece) 36-38 dB gibi....
    daha sonra canım 18000 on-off arçelik klimamı çalıştırdım (min fan hızı) 48-50 dB !!!!
    buyrun...... ??????
  • Kış geldi çattı, daha once ısıtmayı çalıştırmamıştım. Geçen gün çalıştırdığımızda dışarıdan su motoru sesi geldi. Oha falan oldum. İç ünitede bir ses artışı yok ama dışarıda patlama oluyor. Neyse ki 2 dakika içinde sustu. Alet güç topluyor sanırım ilk açılışta. saatte bir tekrar ediyor. İlginç.

    ama Arçelik'e o kadar laf etmişler ben de çok şüpheci idim ama ses seviyesi gayet tatminkar bence.
  • bugun alt komsu geldi. Duramıyoruz sizin klima sesinden kapatın şunu dedi.
    Servis çağırıyorum yeni aldığım klimaya :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.