Şimdi Ara

...[ BOYA KORUMA / İÇ-DIŞ temizlik / pasta cila ]... (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4.389
Cevap
62
Favori
906.811
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşım bunu kendin de yapabilirsin bu ürün satılmakta fiyatı da 25-30 arasıydı yanılmıyorsam

    http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=26065&productid=otm091111

    quote:

    Orjinalden alıntı: avsali1905

    Arkadaşlar iyi günler.Siteye yeni kayıt oldum.İnsan ilk defa araba sahibi olunca gece gündüz arabasını düşünüyor:))Şimdi ben yazılanların hepsini okudum.Yalnız bişey çok kafama takılıyor.Boya koruma filan yaptırsak da bu araba bi şekilde çizilecek veya kuş pisliği vaya reçine kaportaya zarar vericek.bunları elimden geldiğince minimize etmeye kararlıyım.Yalnız şu var ki bile bile de arabamın çizilmesini istemiyorum.Demek istediğim şudur ki; oto yıkamacılarda arabaların çok çizildiğini biliyorum.Arabam siyah renkli ve arkadaşların arabalarından biliyorum(2-3 tanesinin ki de siyahtı)sudaki kireç klor ve tanzikle kaportaya suyun püskürtülmesi göz göre göre aracın hafiften hafiften çizilmesine sebep oluyor.Fırça,sünger farketmiyor.Şimdi dün elime bir broşür geçti,Kozyatağında bir yer açılmış.Mobil oto temizlik hizmeti veriyorlar.Telefon filan vermicem reklam niyetinde değilim.Burdaki bazı yazılar direk reklam amaçlı ve çok itici geliyor.Adamları arıyorsunuz,geliyorlar olduğunuz yere,motorsiklet icat etmişler kendilerince,susuz araç temizliği diye.Aradım sordum nedir diye,tamamen bitkisel bir ürün diyorlar ve fısfıs aracın üstüne sıkıyorlar ve mikrofiber bir bezle tozu kiri alıyorlar.tamam gelin dedim,25 dk da araç iç dış temizlendi ve süper oldu.zerre su kullanmadılar ve ayağınıza kadar geliyorlar.iç dış 15.50 ytl verdim bu arada.yıkamacıya gittiğinize,beklediğinize değmez.araçta ne bir çizik oluşu ne de bir toz kaldı.en komiği de motorsiklete bi tane akü yaptırmışlar,elektrik süpürgesi bile var motorun içinde,iç temizlik yapmak için.Ben bunu bir düşünün derim beyler.Boya koruma ,pasta cila bilmem ama göz göre göre yıkamacıda arabamın çizilmesini istemiyorum.

    Teşekkürler okuduğunuz için:))


  • Günaydın Kartal gözlü.

    Tabii ki bunu kendimiz de yapabiliriz ama ya ben haftanın 6 günü çalışıyor ve bir tek pazar günümde de araba temizliğiyle uğraşmak yerine temiz,gıcır gıcır arabamla gezmek istiyorsam??
    Burda yazılan herşeyi zaten kendimiz yapabiliriz.Pastası cilası,tunning i

    Herkese iyi günler,bol kazançlar..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CiViC75

    Merhaba arkadaşlar,
    GÜ TEF Otomototiv bölümünde okutulan dersten faydalanabileceğimize inandığım alıntı yaptım(biraz uzun ama). Faydalı olması dileğiyle..


    BOYA YÜZEYİNDEKİ BOZUKLUKLARIN GİDERİLMESİ VE BOYANIN PARLATILMASI


    PASTA VE CİLALAMA İŞLEMİ

    Araçlarda boyama sırasında ortamın tozlu olması nedeniyle boya üzerinde tozlar meydana gelir. Boya kuruduktan sonra bu tozları boyaya zarar vermeden yüzeyden almak gerekir. Bunun içinde pasta-cila işlemi uygulanır. Pasta-cila işlemiyle boya korunmuş ve dayanım süresi arttırılmış olur.

    Fakat araç boyandıktan sonra her ne kadar pasta-cila işlemi uygulansa da, boyanın ilk günkü gibi kalması mümkün değildir. Değişen çevre koşulları( örneğin; asit yağmurları, yollardaki pislik ve toz, kuş pisliği, güneşten yayılan ultra viyole ışınlar, hava nemi, ani sıcaklık değişiklikleri, endüstriyel baca gazları ve ağaç reçineleri) boyada çeşitli olumsuz etkiler gösterir. Ayrıca otonun yıkanması sırasında kullanılan deterjanlar ve yıkama fırçasının tahrip edici etkisi, boyada parlaklık kaybına (matlaşma), koruyucu film tabakasının zayıflamasına, kılcal çiziklerin ve harelerin oluşmasına neden olur. Ayrıca boyaya herhangi bir bakım yapılmaması zamanla boyanın neme karşı olan direncinin de azalmasına neden olur.

    Bu yüzden boya bakımında yılda 2 defa pasta-cila işlemi uygulamak hem boyanın dayanım süresini arttırır hem de parlaklığını tekrar geri kazanmasını sağlar.


    BOYA BAKIMININ YAPILIŞI

    Düzenli olarak cila yapmak ve boyayı koruyucu bir wax tabakası ile kaplamaktır. Cila uygulamadan önce yüzey komple yıkanır. Cila ve wax uygulamaları asla kuvvetli güneş ışınları altında yapılmamalıdır. Aksi halde sıcak boya filmi olumsuz yönde etkilenir. Yeni boyanmış bir oto, 4–5 haftalık süre boyunca deterjan kullanılmadan, temiz su ile yıkanmalıdır. Boya bu süre içinde kurumasını tamamlayarak, dış etkilere karşı direnç kazanacaktır.

    Yıkamadan sonra, kurutma yumuşak güderi ile yapılmalıdır. Boyanın tam olarak kurumasından sonra, yıkama artık alışagelmiş yöntemlerle yapılabilir (basınçlı su ile yıkama vb.). Boya yüzeyinin korunmasında çeşitli marka cilalar kullanılabilir. Bu ürünleri cila bezi kullanılarak, dairesel hareketlerle yüzeye uygulanır. Kuruduktan sonra iplik bırakmayan yumuşak bir bezle tekrar silindiğinde, yüksek bir parlaklığa ulaşılır.

    Cila uygulaması ile boya filmi su geçirmez bir özellik kazanır. Boya yüzeyinin su ile teması sırasında su akıp gitmiyorsa veya su damlacıkları oluşmuyor ve su tüm yüzeye yayılıyorsa, bu durum cila yapma zamanının geldiğini gösterir.


    EK BİLGİ:

    Pasta dediğimiz aslında bir nevi sıvı zımparadır. Parlatılacak yüzeyde oluşmuş, fazla derin olmayan çizikleri yok eder. Çünkü boya seviyesini, çiziğin derinlik seviyesine kadar inceltir. Pürüzsüz bir yüzey oluşturur. Zımpara kağıtlarında olduğu gibi çeşitli kesme dereceleri vardır. Coarse - medium - fine - extra fine gibi. Coarse en çabuk inceltendir. Derin çizikleri bile yok eder. fakat yüzey tam parlamaz, mat olur. Ardından sırayla daha ince pastalar uygulanırsa yüzey parlamaya başlar. Yüzey pastalandıktan (bez, sünger veya polisaj makinesi ile ovularak) sonra normal bir parlatıcı-koruyu cila ile kaplanır ve yüzey cam gibi parlar. Yani pasta-cila işlemi tamamlanmış olur. Yani pasta ve cila ayrı şeylerdir. Cila, tıpkı vernik gibi yüzeyi film tabakası gibi kaplayan şeydir. Pasta ise yüzeyi zımparalar.

    İnce pastalar ardından ek parlatıcı cila gerektirmeyecek kadar parlak bir yüzey oluşturabildikleri için ek cila işlemi uygulanmayabilir.


    CİLA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMI

    1) Yeni otoların boyasında görülen hafif matlaşmanın giderilmesi:
    Önce oto yıkanır ve boya yüzeyi iyice temizlenir. Cila çeşitlerinden boya parlatıcı cila seçilerek boya yüzeyine uygulanır. Bu uygulamayla boyaya parlaklık kazandırılır. Daha sonra cilanın diğer bir çeşidi olan parlaklığı koruyucu cila seçilerek yüzeye uygulanarak işlem tamamlanır.

    2) Eski boyalı ve hava şartlarından etkilenmiş yüzeylere cila uygulanışı:
    Yüzey yıkanarak kurutulur. Sonra boya temizleyici temiz bir beze emdirilerek, dairesel hareketlerle yüzeye uygulanır. Boya üzerindeki her türlü pislik bu şekilde temizlenmiş olur. Daha sonra cila çeşitlerinden yıpranmış boya parlatıcı cila seçilip, yüzeye uygulanarak boya parlatılır.

    Ayrıca yukarıda bahsedilenler dışında boya yüzeylerini koruma yöntemlerine ek olarak, kış mevsimine girmeden önce boya yüzeyine genel bir bakım yapılır. Taş çarpma izleri vb. zararların daha fazla büyümesini önlemek için kısmi onarımlar yapılmalıdır.


    ÖRNEK:Resimler çıkmamış(üzgünüm). Birde nasıl yapıştıracağımı bilmiyorum!



    Yukarıdaki fotoğraflardan da görüleceği gibi, kaputunun yarısına boya parlatma ve koruma işlemi uygulanmış diğer yarısında herhangi bir işlem yapılmamıştır. Yapılan uygulama sonucunda araç ilk günkü parlaklığına ulaşmıştır. Bu sadece görsel bir sonuç değildir. Bu sayede araç yüzeyi (ve boyası) dış faktörlere ve yıpranmaya karşı daha dayanıklı bir hale gelmiştir.


    KÜÇÜK CİSİM ÇARPMALARINA KARŞI KORUMA

    Otomobillerin marşpiyerlerine, kaput ve çamurluk içlerine kullanılan malzemedir. Su bazlı ve solvent bazlı tipleri vardır. Su bazlı olanlarını astar üzerine uygulamak daha iyi netice verir.

    Solvent bazlı olanlarını sac, astar, boya üzerine kullanabiliriz. Yapılarına göre kuruma süreleri 2–8 saat arasında değişir. Kuruduktan sonra üzerlerine her türlü boya uygulanabilir.

    Darbe önleyiciler ikiye ayrılır:
    • Darbe önleyici spreyler
    • Darbe önleyici kaput filmleri

    Darbe önleyici spreyler;
    Hızlı kuruyan, lastik özelliği olan koruyucu kaplama malzemesidir. Şasi kaynak altı tamirlerine uygun, pütürlü sonuç veren bir üründür.
     Ekstra dayanıklılık ve esneklik için lastik özelliği verilmiştir.
     Hızlı kurur.
     Düzgün sprey için tıkanmayan valf.
     Dış şartlara dayanıklı.

    Pütürlü yüzeyler:
    Bu lastik bazlı kaplama malzemesi arabanın yanlarında ve altında taş çarpmalarına karşı koruma sağlar.
    Siyah, beyaz ve gri renklerde mevcuttur ve uygulama metodlarına göre çeşitli kalınlıklarda sonuçlar elde edilebilir.
     Taş çarpmalarına mükemmel dayanım.
     Yüksek katı oranı.
     Boyanabilir.

    Düz yüzeyler:
     Mükemmel sonuç.
     Hızlı koruma.
     Boyanabilir.
     Sprey darbe koruyucu özellikleri bu üründe mevcuttur.

    Kaput Koruyucu Filmler;
    Kaput Koruyucu Film otomobillerin kaputunun ön kısmını, trafikte seyreden araçların sıçrattığı taşlardan koruyan şeffaf, dayanıklı, boyaya zarar vermeyen, güneşin soldurucu ve sarartıcı UV ışınlarını da geçirmeyen, boyayı koruyan, istenildiğinde iz bırakmadan sökülebilen bir üründür.

    Bu malzeme ile:
     Aracın burun kısmına 30 cm eninde şeffaf bir film tabakası kaplanır.
     Araca önden ve yandan gelebilecek taş vuruklarından kaynaklanan BOYA HASARLARI engellenir.
     Uygulama süresi yaklaşık 3(üç) saattir.
     Aracın ön ve yan kısımlarına uygulanabilir.

    Modern yaşamın şartları, otonun boyanmasından sonraki bakımı için önemli sorumluluklar verir. Asit yağmurları, yollardaki pislik ve tuz, kuş pisliği, güneşten yayılan UV Işınları, hava nemi, ani sıcaklık değişiklikleri, endüstriyel baca gazları ve ağaç reçineleri boyada çeşitli olumsuz etkiler gösterir. Ayrıca otonun yıkanması sırasında kullanılan deterjanlar ve yıkama fırçasının tahrip edici etkisi, boya filmi için oldukça zararlıdır.

    Boya filmine herhangi bir bakım yapılmaması parlaklık kaybına ve boyanın neme karşı direncinin azalmasına neden olur. Boya bakımında yapılması gereken, düzenli olarak polish yapmak ve boyayı koruyucu bir wax tabakası ile kaplamaktır. Polish uygulanmadan önce yüzey komple yıkanır.

    Polish ve wax uygulamaları asla asla kuvvetli güneş altında yapılmamalıdır. Aksi halde, sıcak boya filmini olumsuz yönde etkiler.

    Polish uygulaması ile boya filmi su geçirmez bir özellik kazanır.


    KAPORTADA KULLANILAN KOROZYON ÖNLEYİCİ KİMYASALLAR VE ÖZELLİKLERİ

    Genel olarak "Korozyon", metalik malzemelerin katı, sıvı ve
    gazlar tarafından aşındırılması ile özelliklerini kaybetmesi ve kullanılmaz hale gelmesi olarak tanımlanabilir.

    Endüstride kullanılan metallerin çoğu sulu ortamlarda doğal zeminlerde ve buna benzer şartlarda kararlı değillerdir. Metallerin hemen hepsi (saf olarak bulunan altın ve platin hariç) doğada oksit, sülfat ve karbonat bileşikleri halinde bulunurlar. İnsan gücü yanında önemli miktarda hammadde ve enerji tüketilerek saf hale getirilirken enerji kapasiteleri artar ve etropileri (düzensizlikleri) azalır fakat saf hale getirilmiş metaller "Termodinamik Yasalar" a uyarak doğada bulundukları daha kararlı bileşiklerine dönme eğilimi gösterirler.

    Böylece metaller korozyon sonucu doğada bulundukları kararlı oksit, sülfat gibi minerallere dönüşürler. Endüstride malzeme olarak çokça kullanılan demirin; korozyonu sonucu oluşan pasın kimyasal analizi, demir oksitten oluştuğunu göstermiştir.

    Taşıtlarda Korozyon Önleme İşleme Üç Şekilde Yapılır;
    1. Üretim Aşamasında
    2. Tamir Amaçlı Uygulamalarda
    3. Bakım Ve Koruma Amaçlı

    Üretim Aşaması
    Boya ünitesi üç bölümden oluşmaktadır.
     Ön yüzey işleme hattı
     Kataforez hattı
     Son kat boya hattı

    1. Ön Yüzey İşlem Hattı:
    Boyanacak malzeme yüzeyinin yabancı maddelerden arındırılması ve paslanmaya karşı direncinin attırıldığı bölümdür.

    a) Ön yağ alma banyosu: Parça üzerindeki gres ve yağ türü katı maddelerin giderilmesi amacıyla malzemeye deterjan nitelikli bir çözücünün püskürtülmesidir.

    b) Yağ alma (de–iling) banyosu: Daldırma tip bu banyoda malzeme üzerinde kalan diğer maddeler temizlenmektedir.

    c) Durulama banyosu: Yağ alma banyolarındaki kimyasalın arıtılması amacıyla parçalar durulama banyosunda temizlenir.

    d) Aktivasyon: Metal yüzeylere fosfat kaplanması öncesinde gerçekleştirilen bu işlemle fosfat kaplamanın niteliğini arttırıcı önlemler alınmış olur.

    e) Fosfat kaplama: Fosfat kaplama kataforez boya hattı için gerekli ön hazırlık işlemidir. Fosfat tabakası yüzeyde pürüzlülük oluşturacak boya tabakasının yapışmasını önemli derecede arttırır. Boya filminde çeşitli nedenlerle olabilecek küçük çizilme ve bozulmalar sonucu bu zayıf noktadan başlayan ve boya filmi altında ilerleyen paslanmayı büyük ölçüde yavaşlatarak korozyon direncini de arttırır. Bu işlem için 55 derece sıcaklığa ihtiyaç vardır.

    2. Kataforez Boya Hattı:
    Kataforez boya, fosfattan sonra kaporta kaplamada sıradaki katmandır. Elektrokimyasal yüzey kaplama tekniğiyle yüzeylerin boyanmasında kullanılır. İşlemde boya katot (+) , tank anot(-) görevindedir.

    3. Son Kat Boya Hattı:
    Astarlanmış ve fosfatlanmış parçaların son boya işlemleri yapılır

    Tamir Amaçlı Uygulamalar;
    Önce, eski boyalı yüzey yıkanarak iyice temizlenir. Sonra zift, wax, yağ, silikon artıklarının alınması için yüzey temizleme tineri ile yüzey silinir.

    Kuru ve yaş zımpara yapılarak, uygulanacak katların yapışması için uygun bir zemin hazırlanır. Zımpara tozunun tamamen giderilmesi için yüzey yıkanarak temizlenir. Kuru zımpara yapıldığında basınçlı hava ile tozlar uzaklaştırılıp , tack-rag (mumlu bez) ile silinmelidir.

    Pas tabakası yapışmayı önleyerek, boya tabakalarının kısa sürede yüzeyden dökülmesine neden olur. Pasın yeterince temizlenmemesi, zayıf yapışan boya katlarına ve kalitesiz bir boyamaya neden olacaktır. Paslı kısımlar, gümüş renkli metal yüzeye ulaşıncaya kadar zımpara yapılarak temizlenmelidir. Metal yüzeydeki pas çok ilerlemiş durumda ise parça değiştirilerek mekanik yüzey hazırlanır

    Metal yüzeyler temizlendikten hemen sonra bir metal yüzey astarı hemen kaplanmalıdır. Aksi halde, paslanma hızlı bir şekilde devam edecektir.
    Otomobil saçının paslanmasını önleyecek garanti verebileceğimiz çalışma sistemi şöyledir:
     Yüzey temizleme
     Dolgu malzemelerinin uygulanması
     Paslanmaya karşı koruyucu astar (saç astarı) uygulaması
     Astar uygulaması
     Son kat boya uygulaması

    Paslanmaya Karşı Koruyucu Astarların Özellikleri:
    Bu astarların en önemli özellikleri her türlü saca yapışmaları ve sacı paslanmaya (korozyona) karşı çok iyi korumalarıdır. Yapıştırma astarları özelliklerine göre, ya saç üzerine uygulanıp üzerine polyester malzemeler çalışılır ya da saç üzerine saç üzerine polyester malzemeler uygulandıktan sonra yapıştırma astarı çalışılır.

    Paslı Yüzeye Uygulanan Koruyucular
    Paslı metal yüzeylerde astar olarak kullanılır. Pasla reaksiyona girerek sağlam bir yapı oluşturması nedeniyle ince pas tabakalarının temizlenmesine gerek bırakmaz. Pası boyaya dönüştürür. Paslanmış metallerin paslı bölümlerini veya tamamını kumlama veya raspa yapmadan yüzeydeki pasın yapısını bozarak boyaya dönüştürür

    TEKNIK ÖZELLIKLER:
    Renk : Bulanık kirli beyaz
    Yoğunluk : 1.2
    Reaksıon : 6 - 8 micron pas kalınlığı için geçerli
    Dayanıklılık : % 5 lik tuzlu su çözeltisinde 120 gün gözlenme sonucu oksitlenme olmamıştır.

    Bakım Ve Koruma Amaçlı Uygulamalar
    Ziebart Pas Önleme Sistemi''nde kullanılan patentli pas önleyici madde, Amerika Birleşik Devletleri Federal Hükümet şartnamelerinin de üstünde niteliklere sahip bir formüldür. Bu madde, punto kaynaklı birleşim bölgelerine ve kapalı bölmelere tümüyle nüfuz ederek kaportayı paslanmaya karşı ömür boyu koruma altına alır.

    Bu sistemde kaportanın paslanabilen tüm iç yüzeyleri, kapı ve çamurluk içleri, bagaj içi ve kapağının çevresi, motor kompartımanı içi ve kaput çevresi, tabandaki tüm görünen yüzeyler, tekerlek yuvaları, marşpiye profillerinin içleri ve taşıyıcı sistem profil içleri Ziebart' ın kendi buluşu olan patentli Pas Önleme Maddesi ile kaplanır.

    Bu sistemlerde otomobil özel dış temizlik şampuanı ile yıkanır. Yan bant çıtaları cam fitilleri kurutularak, balata tozları, jantlardan özel temizleme kimyasalı ile temizlenir. Boya yüzeyindeki çatlaklıklar giderilir.

    Auto glyn, ziebart-tidy car, sonax gibi pas önleyici sistemler uygulanır.

    MASTİKLER
    Kaporta işleminden sonra otomobile orijinal görünümünü verebilmek için boya malzemeleri dışında arabanın iç kısmındaki sacların birleşim yerlerine uygun malzemeyi kullanarak iyi bir işçilik yapmak gerekir.

    Bu malzemelerin saç birleşim yerlerine kullanılanlar MASTİK olarak, arabanın alt kısmına kullanılanlar DARBE KORUYUCU olarak isimlendirilir.

    Birde otomobilin kapalı bölümlerine (marşpiyerin iç kısımlarına, kapı saçlarının iç kısımlarına, arka çamurlukların iç kısımlarına) kullanılan malzemeler vardır. Bu malzemelerin ortak özellikleri sacı paslanmaya karşı korumaktır. Çünkü abranın en çok paslanan yerleri bu bölümlerdir. Bu bölümlerde meydana gelen paslanmayı yok etmek ancak parça değiştirmekle mümkün olduğu için başlangıçta bu malzemeleri kullanarak paslanmaya karşı koruyuculuğu sağlamak gerekir.


    DÖŞEME KORUMA İŞLEMLERİ

    Döşeme yüzeylerinin temizlenmesi ve koruma işlemleri otomobillerin iç mekânına ilk günkü temizliğini kazandırmak üzere hazırlanmış sistemlerdir. Araçlar kullanılmaya başladığı andan itibaren iç mekanı kullanım koşullarından veya çevre koşullarından etkilenerek kirlenir veya zarar görür. Bu sistemler sayesinde kirler temizlenir ve bakım yaparak malzeme kalitesini korurlar.

    Araçların içinde oluşan bakteri ve mikropların yok edilmesi, araçların çok daha temiz ve steril olarak kullanılması için 6 aylık periyotlarda detaylı iç temizliğinin yapılması gerekir.

    Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
    Araç içi bakımı yapılırken dikkat edilecek en önemli husus insan sağlığına olabilecek etkileridir. Özellikle araç içinde kullanılan ürünler. Araç içi temizleyici, buğu önleyici, döşeme temizleyici, torpido spreyi gibi ürünler araç içinde kullanılan kimyasallar özellikle çocukların sağlığı açısından çok önemlidir ve alınırken çok dikkat edilmelidir. Ürünü alırken bunu anlamak içinde dikkat edilecek tek şey ürünün üzerinde TÜV - ISO 9000 logosunu aramaktır. Bu belgeyi almak için birçok zorlu aşama ve testten başarıyla geçmek gerekmektedir. Artık marketler de bile bu malzemelerin kolaylıkla ve ucuz olarak bulunabilmesi bu hususa daha fazla önem verilmesini gerektirmektedir.

    KORUMA VE BAKIM MALZEMELERİ ÇEŞİTLERİ
    Bu işlemler çeşitli şekillerde uygulanabilmektedir. Örneğin temizleme köpükleri, bakım losyonları, koruma sütleri, deri ve koltuk temizleyiciler ve koruyucular, leke çıkarıcılar olmak üzere çeşitli tipleri vardır. Ayrıca özel karışımlarla da temizlik ve koruma işlemleri yapılmaktadır.

    Fakat piyasada bu işlemler böyle malzemeler alınmadan da yapılabilmektedir. Arapsabunu, deterjan, kosla sıvı ve sıcak su karıştırılarak temiz bir bezle veya üstübüyle döşeme yüzeyleri temizlenebilmektedir.

    Temizleyici Ve Koruyucuların Uygulamaları
    1)Deri Temizleyici
    Derilerin renklerini ve kokusunu tazeler. Deri üzerindeki kirleri ve yağları çıkarır. Her türlü deride kullanılır. Kullanmadan önce losyon iyice çalkalanır, deri bölümlere yumuşak bir bez ile yayılarak yüzey silinir.

    2)Koltuk Temizleyici
    Döşeme ve koltuk temizleyicidir. Araç içindeki halılarda, kumaşlarda, yer örtülerinde ki kirleri temizler, renklerini canlandırır ve iz bırakmaz. Kullanmadan önce iyice çalkalanır. Kirli bölgelere sıkılır ve nemli bir sünger ile silinir. 10 dakika beklenilir ve tekrar sünger ile silinir.

    3)Sıvı Güderi Sabunu
    Güderi üzerindeki kirleri ve yağları kolaylıkla çıkarmaya yarar. Her türlü güderide kullanılır. 3 litre ılık suya 30 ml güderi sabunu döküp karıştırılır. Güderiyi içine yatırarak 15 dakika beklenir ve çıkartıp hafifçe sıkılır. Daha iyi sonuç alabilmek için bu işlemi birkaç kere tekrarlanır.

    4)Koltuk Döşeme Leke Çıkarıcı
    Çok yıpranmış boyalar ve boyanmış plastik yüzeyler üzerinde uygulanır. Bozuk boya tabakasını sökerek tazelenmiş parlak bir yüzey oluşturur. Boyayı uzun süre korur. Aşınmış boya kaplamalarını, sıyrıkları ve çizikleri düzeltir. Ciladan yüksek verim almak için gölgede kullanılması gereklidir. Krem şeklindeki pasta cilayı araç temizlendikten sonra üstübü veya pamuklu bir bezle araca bölüm bölüm sürülür. Temiz bir bezle bastırarak parlatılır.

    5)Döşeme Halı Temizleme Köpüğü
    Evde ve otomobildeki hem yağ hem de su bazlı lekeleri çıkarmak için kullanılan temizleme köpüğüdür. Bu köpük yün, naylon ve diğer sentetikler dahil; halı, döşeme, emniyet kemeri, iç tavan döşemesi, yer paspasları hatta vinil yüzeylerdeki lekeleri bile güvenle çıkaran bir üründür. Önce gevşek kirleri ve tozları almak için vakumla veya temiz emici bir bez ile temizlenir. Kullanmadan önce kutu iyice çalkalanır. Köpüğü kirli yüzeye püskürterek bir sünger veya plastik fırça ile yüzeye yayılır. Kuruması beklenip kalan toz fırça veya vakum süpürgesiyle alınır. Çok kirli yüzeyler ek uygulama veya yumuşak bir fırça ile ovma gerektirebilir.

    6) Koruma Sütü:
    Gliserinle zenginleştirilmiştir. Deriyi temizler ve içerdiği güneş önleyiciler ile zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar, doğal yağlar ile nemlendirir ve deriyi günlük kullanımın verdiği zararlardan korur. Şişe iyice çalkalanır. Temiz yumuşak ve boyasız bir bez üzerine dökülür, dairesel hareketlerle yüzeye yayılır. Bir iki dakika beklenilir sonra temiz ve yumuşak biz bezle parlatılır. Süet ve nubukta kullanılmaz.

    Günümüzde araç iç bakımı bir sektör haline gelmiş ve büyük önem gösterilmeye başlanmıştır. Servislerde de araç iç bakımı yapılmaktadır. Genelde araç iç bakımı komple halde yapılmaktadır. Komple temizlikte önce otomobilin tüm içi, koltukları, halıları, paspasları ve bagajı çok güçlü vakumla süpürülür. Koltuklar, halılar ve paspaslar temizleyici maddeler ile temizlenir, sonra durulama-emme işleminden geçirilir. Bu işlemlerle, kumaşa ve halılara nüfuz etmiş kir ve lekeler temizlenir. Aynı işlemler bagaj içinde de uygulanır. Aracın tavanı özel maddelerle temizlenir. Döşemelerde, halılarda koku yapan kirler, özel koku giderici madde uygulanarak giderilir. Ön torpido, enstrüman panosu, direksiyon, kapı fitilleri, hava kanal ızgaraları, vites konsolu ve kapı döşemeleri temizlemeden geçirilir. Deri döşemeler temizlenir. Camlar içten ve dıştan temizlenir. Bu işlemlerde yukarıda bahsettiğimiz temizleme ve koruma malzemeleri kullanılır.
    ZEMİN KAPLAMALARININ TEMİZLENMESİ VE KORUMA KİMYASALLARI

    ZEMİN KAPLAMALARININ TEMİZLENMESİ
    Günümüzde kullanılan ticari ve binek araçların zemin kaplamalarının temizlenmesinde çeşitli kimyasal maddeler kullanılır. Burada bu kimyasal maddeleri ve bunların araç zeminine uygulama yöntemlerini inceleyeceğiz.

    Araçlarda zemin kaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Ticari araçlarda zemine mdf konularak olabildiğince düz bir yüzey oluşması sağlanır, zeminin girinti çıkıntılar yerine düz yapılmasının amacı kullanımda ve temizlikte daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktır. Ancak binek araçlarda mdf kullanılmaz. Bunun yerine ziftli keçe kullanılır, normal araçlarda mdf kullanılacak alan olmamasından dolayı keçe kullanılır. Ayrıca ziftli keçe; ısı ve ses yalıtımının sağlanmasında oldukça etkilidir.

    Ticari araçların zemin kısmı değiştirilmek istendiğinde vidalarıyla beraber komple çıkarılarak temizliği yapılır, takılırken ise önce zemine ziftli keçe konulur. Bu su sızmalarını önler. Keçenin üzerine mdf konulur ki bu yüzeydeki girinti çıkıntıları alır ve onun üzerine ise muşamba yada halı kaplanır. Zahmetsiz bir temizlik olması istendiğinde genellikle muşamba tercih edilir.

    Temizleme işlemine geçildiğinde Temizlenecek yüzeyin sünger yada bez yardımıyla tozu alındıktan sonra püskürtme tabancaları kullanılarak temizleme ilacı zemine püskürtülür, yaklaşık on dakika bekledikten sonra yüzeyin kuaför makinesi adı verilen cihazlar yardımıyla vakum uygulanarak temizlenmesi sağlanır.

    Bu işlemin ardından yüzeye ikinci bir temizleme işlemi uygulanır. bu aşamada ise kuaför makinelerine genel temizleme maddesi eklenir ve yüzeye püskürtme işlemi uygulanır. Temizleme maddesi zemine iyice yaydırıldıktan sonra kuaför makinesi alınarak yüzey fırçalar yardımıyla bir müddet ovalanır.

    Fırçalarla yapılan işlemden sonra tekrar kuaför makineleri kullanılarak fırçalanan yüzeylerde kalan maddeler vakumlanır. Ardından zemin kuru bir bezle silinerek kurutulur.

    Koruma Kimyasalları
    Zemin kaplamalarının temizlenmesinde çeşitli koruma kimyasalları kullanılır. Bunlar;
     Halı şampuanları
     Kir çözücüler
     Genel temizleyiciler olarak sınıflandırılabilir.

    Genel temizleyicilerde otomotiv sektöründe yaygın olarak sonax’ ın yukarıdaki şekillerde de görüldüğü gibi farklı temizlik ürünleri kullanılmaktadır. Bu kimyasallar aracın, içerisinde zamanla oluşan yağ, kir ve tozlardan arındırılmasını ayrıca daha düzgün bir yüzey kalitesi oluşturmak amacıyla kullanılır.
    OTO DIŞ TEMİZLİĞİ

    Hava kirliliği, asit yağmurları, tuz, güneş ışınları, kuş pisliği, ağaç reçineleri, yıkama fırçaları boyaya ciddi zarar verir. Boyada parlaklık kaybına ve kılcal çiziklerin oluşmasına neden olur.

    Otomobilinizin iç kısımları zamanla kirlenir, tozlanır ve lekelere maruz kalır. Hoş olmayan lekeler ve görüntüler oluşur. Motordaki yağlanma ve kirlenme motorun çalışma düzenini etkiler.

    Aracınızın çevre koşullarına yenik düşmesini engellemek ve değerini korumak sizin elinizde.

    Otomobillerin ömrünü uzatmak için her zaman temiz ve dış boyasının parlak tutulması gerekir. Araç yüzeyindeki kimyasal maddeler ve pisliklerin boya yüzeyden temizlenmesi gerekir.

    Fırça kullanılmadan süngerle uygulanan hızlı temizleme biçimidir. Şampuandaki cila, yüzeyi ince bir tabaka halinde kaplayarak çamur ve tozdan koruyarak kalıcı bir parlaklık sağlar.

    Araç Temizliği Nasıl Yapılmalıdır, Araç Nasıl Yıkanır?
    Araç temizliği denilince aklımıza ilk gelen olay aracın yıkanmasıdır. Tepeden tırnağa yıkanan bir araç temizliğin en büyük parçasıdır acaba aracımızı düzgün yıkıyor muyuz?

    Öncelikle araç yıkanması için geçerli bazı maddeleri söyleyerek konumuza başlayalım;
    Aracınızı güneş ışığında yıkamayınız,
     Aracınızı yıkamak için sabah erken saatleri yada öğleden sonra serin olmasını bekleyin,
     Aracınızı yıkarken sabun olarak bulaşık deterjanı kullanmaktan sakının,
     Aracınızı ılık su ile yıkayın,
     Aracınızı yıkarken yumuşak bir bez kullanın,
     Aracı sık sık suyla ıslatın,
     Aracın tamamını bir seferde yıkamaktan, fırçalamaktan sakının.
     Aracın üstü, önü, arkası ve yanları olarak ayırdığınız bölgeleri sırasıyla yıkayın,

    Gelelim Aracımızı Nasıl Yıkayacağımıza;
    Öncelikli olarak aracı yıkamadan evvel tekerlek ve jantları yıkamalıyız, çamurlarını akıtmaya dikkat etmeliyiz. Bu şekilde aracımızın gövdesini ve boyasını, tekerlek ve jantlardan çıkabilecek çamur gibi zararlı maddelerden korumuş oluruz. Jantımızın tipine göre yumuşak veya sert bir fırçayla jantlarımızı temizledikten sonra gövdeyi yıkamaya başlayabiliriz.

    Aracın tepesinden yıkamaya başladığımızda bize tavsiye edilen yıkama biçimi, yıkadığımız alanın işini bir seferde bitirmek, yani hem sabunlamayı hem durulamayı peş peşe yapmak gerekir. Tepeyi yıkadıktan sonra aracın yıkayacağımız bölümleri ön, yanlar ve arka olmalı, en az ayda 1 sefer kapı içlerini temizlemeliyiz. Durulama esnasında suyu yukarıdan aracın tüm yüzeyine dağılacak şekilde durulanacak alana tatbik etmeliyiz

    Aracımızı duruladıktan ve yumuşak bir bezle kuruladıktan sonra aracımıza cila yapabiliriz. Cila için dikkat etmemiz gereken en büyük husus aracın yüzeyindeki yabancı maddelerden aracımızı kurtarmamız. Bunun için gelişmiş bir araç temizlik ürünü kullanabiliriz. Cilayı nasıl kullanmanız gerektiği cilanın üzerindeki kutuda açıklanmıştır, bu uyarıları dikkate alarak aracımızın cilasını yapabiliriz. Cila yaparken dikkat edeceğimiz hususlardan en önemlileri güneş ışınlarından aracımızı sakınmanız ve aracımızın temiz olduğundan emin olmamızdır.

    DERİ, VİNİL VE SERT PLASTİKLERİN KORUNMASI VE KULLANILAN KİMYASALLAR

    DETAYLI İÇ BAKIM
    Otomobilinizin deri ve vinil aksamları zamanla kirlenir, tozlanır ve lekelere maruz kalır. Deri yüzeyler zamanla sertleşerek, çatlamalara ve dökülmelere neden olur.
    Temizlenmiş deri yüzeylere derinin esnek ve yumuşak kalmasını sağlayan Deri Koruyucu Losyonlar sürülür. Deri yüzeylerin zamanla kuruyup çatlaması engellenir. Uygulama derinin aşınmaya karşı direncini arttır. Vinil yüzeylere yapılan anti-statik toz itici koruma tozun yüzeylere etkisini önler.

    VİNİL NEDİR?
    Vinil İngilizce vinyl kelimesinden gelir ve sözlük karşılığı polimerize reçineden yapılmış güçlü sentetik plastik materyaldir. Biz daha çok vinili araç içlerinde kullanılan haliyle suni deri olarak biliriz.

    Vinil kumaşın tamamıyla farklı bir malzemeyle kaplanarak/birleştirilerek işlevini daha iyiye götürmesi için oluşturulan bir malzeme olarak ta tanımlanabilir.

    Kumaşın tamamiyle farklı bir malzemeyle kaplanarak işlevini daha iyiye götürme fikri 1400’lü yıllarda Çinlilerin balmumuna daldırılmış kumaştan şemsiye yapmalarıyla ilk uygulama halini almıştır.

    1960’lı yıllarda kumaş ve plastik özelliklerini aynı anda içeren bir yapıdan bahsedilmeye başlandı. Yüzey, doğal deri efekti verirken sağlamlığını kumaş sağlıyordu. Teknolojinin ve malzeme bilgisinin gelişimiyle suni deri uygulamaları bugünkü halini aldı.

    Vinil Üretimi
    Polimer, monomer denilen ufak moleküllerin birbirine kovalent bağ ile bağlanarak oluşturdukları büyük bir moleküldür. İnsanların elele tutuşmasıyla oluşan zincire benzetilebilirler. Bize en uygun olan polimerler PVC (Poli Vinil Klorür) ve PU (Poli Üretan), termoplastik sınıfına giren polimerlerdir. Camlaşma sıcaklığının üstündeki sıcaklıklara ısıtıldıklarında yumuşayabilirler ve işlenebilir özelliğe sahiptirler. Soğutuldukları zaman ise istenilen şekilde sertleşirler. Fakat ısıtıldıkları zaman tekrar yumuşarlar ve eğer istenirse tekrar şekillendirilebilirler. Böylece defalarca şekillendirilebilir. PVC, plastikleştirilip işlendiği zaman kararlı, kuru ve esnek bir özelliğe sahiptir. İşte bu özelliklerinden dolayı suni deri üretiminde PVC ve PU kullanılmaktadır.

    En basit anlatımıyla suni deri şu şekilde üretilir:

    Hazırlanan hamurlar istenen desenin bulunduğu kâğıt üzerine bir bıçak vasıtasıyla sıyrılır. Kâğıt fırına girerek üzerindeki hamurun uçucu maddelerinden kurtulur. Kalan katı madde kararlı bir tabaka haline gelir. İstenen kalınlığa göre bu işlem tekrarlanır. En son kademede yapıştırma hamuru tüm katmanların üzerine sıyrılır ve baskıyla kumaş yapıştırılır. Son kademe fırında kumaşın hamura bulandığı bölgeler katılaşıp kumaşı tutar. Fırından çıkan kâğıttan film tabakası alınır. Bu şekilde suni deri üretilmiş olur.

    VİNİLİN ÖZELLİKLERİ

    Vinil Derinin Teknik Özellikleri:
     %87 PVC %13 pamuk bileşimlidir.
     Yanmayı geciktiricilik özelliği taşımaktadır.
     Antibakteriyeldir.
     Antiürindir. (idrarı ve sıvıyı geçirmez)
     Temizleyicilere, mikrop arındırıcılara karşı dayanıklıdır, silindikçe teknik özelliklerini kaybetmez.
     Aşınmaya karşı dayanıklıdır.
     Solmaya karşı dayanıklıdır.
     Sürtünmeye karşı dayanıklıdır.
     Soğuğa karşı dayanıklıdır.
     Gerilmeye, çatlamaya, uzamaya ve baskıya karşı dayanıklıdır.
     Kumaşların eni 137 cm civarındadır.
     Kumaşların ağırlığı 295–915 g/m2 civarındadır.

    Vinilin Avantajları
     Yoğun insan trafiğinin olduğu mekanlarda dayanıklıdır ve uzun ömürlülüğünü korur.
     Tüm vinil deri kumaşlar ISO 9002 standardındadır.
     Tüm teknik özellikler sertifikalarla kanıtlanmaktadır.
     Trimproof ürünlerinin yüzey yapışkanlığı yoktur.
     Geniş model ve renk yelpazesi mevcuttur.
     İki yönde esnekliği sayesinde vinil deri çok kolay döşenir, rahat dikilir.
     Kolay yıkanır, temizliği kolaydır.
     Desenli ve kumaş görünümlüdür

    Deri, Vinil Ve Plastiklerin Temizlenmesinde Kullanılan Ürünler
    Oto yenileme ve koruma sistemlerinde kullanılan ürünler firmaları farklı olsa da hemen hemen aynı özelliklere sahiptirler. Bu çalışmada 3M firmasının ürünleri kullanılarak bir tanıtım yapılmıştır. Bu ürünler ve kullanım şekillerini şöyle sıralayabiliriz:

    Kumaş, Koltuk ve Halı Koruyucu: Yüzey gerilimini arttırarak kumaş yüzeylerin lekelere karşı korunmasını sağlar.

    Deri Koltuk Koruyucu: Yüzey gerilimini arttırarak deri yüzeylerin lekelere karşı korunmasını sağlar.

    Vinil, plastik ve kauçuk koruyucu: Araç içi vinil, plastik ve kauçuk yüzeylerde kullanılır. Doğal bir görünüm sağlar.

    Alüminyum Krom vb. Kaplama Parlatıcısı: Boya artıklarını ve parmak izlerini yok eder. Krem kıvamındadır. Uygulanması kolaydır.
    Halı, Tavan Döşeme Temizleyici: Halı ve döşemelerin temizliğinde kullanılır. 1 ölçü ürün 250 ölçü su ile seyreltilir.

    Aksesuarlar: Plastik şişe, genel maksatlı sprey ağzı, fırçalar.

    TEMİZLİĞİN YAPILIŞI
    Tavan Temizliği:
     Tavanın malzemesine göre işlem yapılır.
     Tavan sarkma yapabilecek bir bezden yapılmış ise temizleme ürünü az olarak sıkılır ve temiz bir bezle silinir.
     Eğer tavan sarkma yapmayacak bir bezden yapılmışsa temizleme ürünü bolca sıkılır, bezle silindikten sonra temizlik robotu ile çekilir.

    Koltukların Temizlenmesi:
     Koltuk ister deri olsun ister kumaş olsun ilk uygulama süpürge ile temizleme olur.
     Kumaş temizlemede kullanılan ürün kumaşa sıkılır,fırçalanır ve kirlerden arındırıldıktan sonra temizlik robotu ile çekilir. Kumaş koruma spreyi uygulanır.
     Deri aksamda ise temizleme ürünü sıkılır. Bir bezle temizlik sağlanır. Deri koruma spreyi uygulanır.

    Koltuk Korumanın Uygulanması Ve Faydaları:
     Deri ve kumaş koruma spreylerinin içerikleri farklıdır. Ancak ikiside aynı şekilde uygulanır.
     Basınçlı tüp yaklaşık 25cm mesafeden tutularak koltuk üzerine sıkılır.
     8 saat bekleme süresi dolana kadar koltuklar kullanılmaz. 8 saatin sonunda koltuk kumaş gözenekleri donmuş olur. Kumaş azda olsa sertleşir.
     Koltuk koruma işlemi 10 ay sürekliliği olan bir işlemdir.
     Kumaşlarda koltuk korumanın amacı dökülen sıvı maddenin süngere emilimini engellemektir. Sıvı yüzeyde cıva şeklinde kalır.
     Deri koruma spreyinin amacı deride katlama, aşınma ve leke tutma etkilerini önleyerek orijinal malzemeyi ilk günkü gibi muhafaza etmektir.

    Plastik Aksamın Temizlenmesi ve Korunması:
    Aracın plastik aksamının toz, çamur gibi kaba pisliği temizlenir.
    Plastik koruma ürünü ilk başta kapı plastikleri olmak üzere aracın ön göğsüne ve vites boşluğu panellerine uygulanır. Ürün sıkıldıktan sonra temiz bir bezle silinir.
    Amacı leke, toz ve aşınma oluşturan etkenlerden korumaktır. Güneşin UV ışınlarının sebep olduğu çatlamaları önlemektir.

    Metal kaplamaların temizlenmesi:
     Krem şeklindeki temizleme jeli parlatılacak yüzeye sürülerek temiz bir bezle silinir.
     Kullanılacak olan jel kaplama metalinin türüne göre seçilir.



    TAŞIT İÇ DIŞ BAKIM CAM YÜZEYLERİN BAKIMI VE KORUNMASI

    Otomobil bakımında dikkat edilmesi, özen gösterilmesi gereken yerlerden biri de aracın camlarıdır. Temiz ve bakımlı bir cam, sağlıklı ve güvenli bir görüşle rahat ve keyifli bir sürüş sağlayacaktır.

    Mevsim ne olursa olsun otonun özellikle ön ve arka camları için bazı önlemler alınması gerekir. Ön camın baş düşmanı, önünüzde seyreden aracın geriye fırlattığı taş ve kum tanecikleridir. Bu tanecikler, kumlu ve topraklı zeminde ön cama ve boyaya hızın ve rüzgârında etkisiyle sertçe çarparak, çok küçük ama zararlı çukurlar açar. Zamanla zerre kadar küçük toz tanecikleri bu çukurlara dolar ve aracın içinden bakışta yağlı bir görüntüye neden olur. Gece yolculuklarında karşıdan gelen far ışıkları karşısında görüş zorlaşır ve sisli bir perde akasından bakıldığı fark edilir.

    Camın bir başka düşmanı ise, tozlu durumda kuru bezle silinmesidir. Gözle görülmeyecek kadar ince bir halde camlara yağan kent tozları kuru bezle silindiği anda beze yapışarak zımpara etkisi verir. Haliyle camın çizilmesine, matlaşmasına neden olur. Yağışlı havalarda öndeki aracın altından akarak geriye savrulan yağlı çamurlar, cam sileceğinin bıraktığı izlerle bu çiziklere yerleşir, görüş zorlaşır. Ve cam 5 yıl içinde ömrünü tamamlar.

    Bu süreyi uzatmak için camlar daima suyla yıkandıktan sonra silinmeli, kurulamak içinde hav bırakmayan bezler veya gazete kâğıdı kullanılmalıdır. Cam silecek suyuna rahat çalışmasını, lastikle camın temasını en aza indirmesini sağlamak amacıyla ilave katkı maddeleri koymalıdır.

    Güneş altında kalan araçta cam sileceklerinin kauçuk bölümleri sertleşerek Çalışmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle silecek motorları bakımdan geçirilmeli, lastiklerse değiştirilmelidir. Kışın ise çok soğuk havalarda donmaya karşı el freni çekilmediği gibi cam silecekleri de cama yapıştırılmamalıdır. Bütün bunlara rağmen en zor şartlarda karda, buzda, yağmurda, aracın kalkanı durumundaki camı korumak için kötü zeminlerde öndeki araçla mesafeli gitmeli, kum kamyonlarından dökülen ıslak kumlara karşı uygun zamana kadar sollama yapılmamalı, deniz suyunun rüzgarla beraber kıyıya vurup, etrafa zerrecikler olarak yapıştığı kıyı kesimlerine araç park edilmemelidir.

    Seyir halinde dışarıdan gelen taşlar havalı camlarda görüşü tuz-buz olup engelleyeceği için böyle bir durumda hemen cama içten vurup şoför kendine görüş sağlamalıdır. Mika karışımlı camlarda ise taş yara yapar ama asla dağılmaz ve görmeyi de engellemez. Çatlayan cam zamanla ilerleme gösterir. Günümüzde, delik delmek, çatlağı kaybedici ilaçlar kullanmak gibi yöntemler kullanılıyorsa da yine en zayıf nokta camın o bölgesi olur.

    Arka camlarda ise buğuya karşı rezistans devreye girmeli, buğu gidince rezistans kapatılarak sürekli açık kalan rezistansın yanması önlenmelidir. Rezistans tellerinin gerek temizlik sırasında silerken, gerekse park yerleri seçilirken güneşin tahribatına karşı önlem alınmalıdır.

    Ayrıca buğu önleyici ürünlerde piyasada bulunmaktadır.

    Sonbahar ve kış hava şartlarında nem oranı o kadar yüksektir ki, genelde camlar içten buğulaşmaya başlar ve nerdeyse su damlacıklar haline gelir. Birçoğumuz sadece ellerimiz ile bu buharlaşmayı silmeye çalışırız, hatta aracı kullanırken bile yaparız bunu! Bu çok tehlikeli olan bir davranıştır, ayrıca bu şekilde camda silmeden oluşan izler ve su lekeleri kalır. Hava kararınca karşı trafik ışıkları ile birlikte, görüş tehlikeli bir düzeye çıkar. Buğulaşmış camlar büyük kaza riski oluşturur. Bu olumsuz etkileri yok etmek için buğu önleyici ürünler kullanmak gerekir.

    Buğu Önleyiciler Şu Yüzeylerin Buğulaşmasını Önler:
     Islak alandaki aynalar ve cam yüzeyler
     Birçok üreticinin oto camları
     Seralar ve kış bahçeleri
     Dikiz aynaları
    ve birçok daha...

    Ayrıca camda yağlı ve yağsız olan sıvıların kolayca kayıp akmasını sağlayan, kirin, pisliğin, kurumuş böcek artıklarının, buzun ve diğer kirlerin rahatlıkla temizlenebilmesine imkân veren cam kaplama malzemeleri de kullanmak mümkündür. Camınızda yağmurun ve karın tutunmadan çok çabuk bir şekilde kayıp gitmesini sağlar.

    Buz ile kaplanmış camları önemli bir ölçüde kazımadan temizlemek mümkün olur. Yağmur, çamur ve diğer araçlardan sıçrayan su camdan kolayca akıp gider – Katran, yağ, sinek böcek artıkları ve ağaç reçinesini silecekler rahatlıkla silebilir.

    Kaplamanın özelliği, yüzeyler ile kir parçacıklarının temasını en aza indirgemektir. Bu nedenle kirler ağır kimyasal ve temizlik maddeleri kullanmadan kolayca temizlenebilir. Bununla çok ince, kimyasal ve mekanik etkenlere karşı dayanıklı bir kaplama oluşur.

    Avantajlar:
     Sürüş rüzgârı sayesinde yağmur, kar, çamur ve kir akıp gider
     Silecekler 80 km/h den sonra nerdeyse gereksiz kalır
     Daha az sileceksuyu katkısı ve sileceklastiği aşınması
     Gece görüşü daha net oluyor, daha az göz alma
     Basınçlı buhara ve oto yıkama karşı dayanıklı
     Bir yıla kadar dayanır veya 20.000km kadar

    KONFOR ARTTIRICI ÖZELLİK KAZANDIRAN KAPLAMALAR

    KONFOR NEDİR?
    Konforu, günlük hayatımızı kolaylaştıran maddi rahatlık olarak tanımlayabiliriz.

    Taşıtlarda konforu arttırmak için çeşitli kaplamalar kullanılır. Bu kaplamalar direksiyon, vites kolu ve konsol kısımlarına uygulanır.

    Konfora Neden İhtiyaç Duyulur?
     Rahatlık
     Güzel görünüm
     Kolay kullanım
     Konfor arttırıcı kaplamalar

    1-) Deri kaplama
    2-) Maun (Ahşap) kaplama
    3-) Nikelaj kaplama


    1-) Deri Kaplama
    Deri kaplama, direksiyon ve vites koluna uygulanır. Yanda verilen resimde deri kaplamanın direksiyona nasıl uygulandığı gösterilmektedir. Deri ilk olarak direksiyona alıştırılır. Daha sonra makine ile deri, direksiyon üzerine dikilir ve elle dikiş yapılarak sağlamlaştırılır. Son olarak deri birleşme noktasından yapıştırılır.

    Yandaki resimde deri üzerindeki düz dikişler makine ile yapılmıştır. Çapraz olan dikişler ise elle yapılmıştır. Dikişler yapıldıktan sonra birleşme yerinden deri yapıştırılır ve direksiyon suyla yıkanır. Su ile yıkandıktan sonra saç kurutma makinesi kullanılarak ısıtıldığında dikiş izleri yok olur. Aynı işlemler vites kolu için de geçerlidir.

    Yukarıdaki şekillerde deri kaplamanın direksiyon simidine farklı malzemelerle uygulanışları görülmektedir. Bu kaplamalar bej, meşe ve kömür olarak belirtilir.

    2-) Maun (Ahşap) Kaplama
    Maun (Ahşap) kaplama direksiyon, vites kolu topuzu ve konsol kısımlarına uygulanır. Maun çok ince bir malzemedir. Özel bir ilaca konulduktan sonra kendi yapıştırıcı etkisi oluşur. Maun direksiyona yapıştırıldıktan sonra üzerine kalın vernik atılır. Kalın vernik atılması ile daha sağlam bir kaplama yapılmış olur ve daha etkili bir ahşap görüntüsü elde edilir.

    Çoğu lüks otomobillerde standart olarak uygulanan maun kaplama araçta şık bir görünüm ortaya koyar.

    Maun kaplama araca yaklaşık bir saatte uygulanabilir. Uygulamayı kendimiz de yapabiliriz. Eğer otomobilimize ahşap görünümlü kaplamayı uygulamak istiyorsak aracın marka ve modeline uygun dizayn paketini alırız. Ahşap görünümlü kaplamanın kaç parçadan oluştuğuna ve el becerisine göre uygulama süresi de kısaltılabilir.

    Önce uygulama yapılacak yerler alkollü bir bezle iyice temizlenir. Daha sonra yüzeyin çabuk kuruması için saç kurutma makinesi ile üzerinden geçilir. Bu işlem, ahşap görünümlü kaplamları yapıştırmadan önce de tekrarlanır. Ardından ahşap görünümlü kaplamanın arkası kendiliğinden yapışkanlı parçaları tek tek yapışık olduğu kâğıttan çıkarılır. Yapıştırılan parçaların yüzeye iyice oturması için elle bastırılır. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra, bir kez daha uygulama yapılan bölgenin üzerinden saç kurutma makinesi ile geçilir.

    3-) Nikelaj Kaplama
    Nikelaj kaplamanın malzemesi kromdur. Bu kaplama özel kazanlarda dökülür. Vites kolu topuzuna ve direksiyonun göbek kısmına uygulanır. Direksiyon simidine nikelaj yapılmaz. Bunun sebebi sürücü direksiyona dokunduğunda soğuk olur ve eli direksiyondan kayabilir.

    Vites kolu topuzuna nikelaj iki şekilde monte edilir. Ya vidalı ya da segmanlı monte etme şekilleri vardır.

    Nikelaj keçe ile parlatılır ve bu işlem için özel makineler kullanılır.


    KAYNAKLAR:

     Auto Glym boya koruma sistemleri kataloğu,
     DYO boya eğitim kataloğu,
     Ziebart- Tidy Car boya koruma sistemleri (www.ziebart.com.tr)
    www.korozyondernegi.org.tr internet sitesi
     Auto GLYN Boya koruma sistemleri kataloğu
     New Holland Türk Traktör Boya Ünitesi
     Ziebart-tidy cat taşıt koruma sistemleri kataloğu
     DYO Tamir Boyacılığı Eğitim kitabı
    www.canatakimya.com.tr internet sitesi
     GENÇTEX oto iç ve dış dizayn (şaşmaz)
    www.genctex.com
    www.aycibin.com
    www.sonax.com
     GENÇTEX oto iç ve dış dizayn
    www.volvocars.com.tr
    www.netbul.com.tr






















  • " data-href="http://
    ">http://
  • Arkadaşlar meraba bizim doblonun üstüne nokta şekinde boya dökülmüş bunları nasıl çıkarabilirim.daha önce yazılan mavi kili gidip sordum 44 euro dedi dudağım uçukladı
    daha uygun etkili bir çözüm önerebilirmisiniz
  • Boya koruma yerine sadece araca cila yapsak olur mu acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merdomerdo -- 22 Haziran 2008; 18:04:54 >
  • Ya da böyle bir cila varsa nerden bulabiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merdomerdo -- 22 Haziran 2008; 18:06:21 >
  • Araca her sene boya koruma yapılırsa ,pasta işlemide yapılmış oluyor.Bunun sonucunda boya da incelir aslında.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merdomerdo -- 22 Haziran 2008; 18:08:09 >
  • Benim aracımda yapılan boya koruma pek iyi bir sonuç vermedi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merdomerdo -- 22 Haziran 2008; 18:09:31 >
  • Kötü olmuş, nerede yaptırmıştınız. Aceminin eline düşmüşsünüz.
  • Bu işlem BİRMOT Samsun şubesinde yapıldı.Bu nedenle bu tür işlemleri tavsiye etmiyorum.
  • Tavan'da vernik açması.. Çok üzüldüm :(

    Arkadaşlar, aracımın tavan kısmında hiç bir problem yokken yıkamadan sonra kurularken farkettimki yaklaşık 5 cm lik bir çap genişliğinde vernik açmış ve tahminimce çözüm sağlamaz isem açmaya devam edecek!!

    açmasının durdurmak için veya kalıcı çözüm ne önerirsiniz ?

    ömer

    PM ATARMISINIZ ?
  • arkadaşlar pasta cila denen olay sanırım çizik giderici bişey ve kalın oluyor(gres yağı kıvamında)
    benim aracım yeni ve pastaya gerek yok sanırım...benim istediğim boya koruma ve partlatma olayı..bunun için kendim tatbik edebileceğim bir ürün tavsiyeniz olursa sevinirim.turtle wax ürünleri baya iyimiş glaiba...
  • neden pm anlamadım? bu arada geçmiş olsun.
    çözümü bilen varsa makbule geçer, sağolun.

    quote:

    Orjinalden alıntı: omer.cavan

    Tavan'da vernik açması.. Çok üzüldüm :(

    Arkadaşlar, aracımın tavan kısmında hiç bir problem yokken yıkamadan sonra kurularken farkettimki yaklaşık 5 cm lik bir çap genişliğinde vernik açmış ve tahminimce çözüm sağlamaz isem açmaya devam edecek!!

    açmasının durdurmak için veya kalıcı çözüm ne önerirsiniz ?

    ömer

    PM ATARMISINIZ ?
  • arkadaşlar benim arabanın krem koltuk döşemeleri baya bi kirlendi ayrıca ön kol dayaması da resmen siyahlaştı,arka koltuğa geçen sene kustular içki falan döküldü ben temizledim biraz ama lekesi duruyor hala,şimdi bunu kendim temizlemek istiyorum komple koltukları falan,bunun için önereceğiniz temizleme maddeleri nelerdir ve nasıl tatbik edicem,ve de işe yararmı tabi en önemlisi,resimleri de koyuyorum



  • Aynı sorunlar bendede vardı internetten profosyonel ürünleri alabilirisin daha çabuk yoldan kosla halı-döşeme spreyi var spreyi yüzeye sık 5 dakika bekle sonra elektrik süpürgesiyle çek.ben bu şekilde temziledim aracımı.ilk denemede sonuç alamazsan tekrar dene bazı kirler gerçekten çok inatçı olabiliyor.
    quote:

    Orjinalden alıntı: swirl

    arkadaşlar benim arabanın krem koltuk döşemeleri baya bi kirlendi ayrıca ön kol dayaması da resmen siyahlaştı,arka koltuğa geçen sene kustular içki falan döküldü ben temizledim biraz ama lekesi duruyor hala,şimdi bunu kendim temizlemek istiyorum komple koltukları falan,bunun için önereceğiniz temizleme maddeleri nelerdir ve nasıl tatbik edicem,ve de işe yararmı tabi en önemlisi,resimleri de koyuyorum




  • Ben bu işte biraz acemiyim daha yeni pasta cila yapacağım yardım ederseniz sevinirim,

    Turtle Wax Orginal Hard Shell Shine Car Wax pasta ve Turtle Wax Color Magic Plus Renkli cila aldım.Araba Siyah metalik bora.Üstünde derin olmayan çizikler var bunun için pasta kullanmama gerek var mı,yoksa sadece aldığım cila yeterli olur mu?Birde pasta cila makinası aldım 40 ytl'e,araştırdığıma göre işi bilmeyenlerin bunu kullanmaması gerektiğini okudum.Güüneş altında yapılmaması gerekiyormuş,yaparsak sorun olur mu? Yardımcı olursanız sevinirim,saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slayer86 -- 15 Haziran 2008; 1:16:17 >
  • arkadaşım plaka 52 büyük ihtimallede ünyelisiniz biz bu işlemi birmot kalitesinin çok üstünde ünyede yapıyoruz benim üzüldüğüm insanlarımız kendi çevresine bakmadan birde üstelik kaliteyi araştırmadan gidip körü körüne hem araçlarına zarar verdiriyor hemde fahiş ücretler ödüyorlar benim size teklifim bize uğramanız maduriyetinizi gidermek adına birde kalitemizi test etmek için ücretsiz olarak bu sorununuzu gidermeyi taahhüt ediyorum.. bzie uğrarsanız sevinirim.... KAFKAS OTO çamlık karşısı ÜNYE bekliyorum sizi arkadaşım..
  • Kafkas oto ,teşekkür ediyorum ilginize.Yalnız benim kendi çevreme bakmamak gibi bir düşüncem yok,emin olun.Ben aracı Birmottan almıştım zaten,ordan böyle bir teklif geldi,indirimli bir fiyata.Bu nedenle aracı kendilerinden aldığım için hayır demedim.Ama iş malumunuz pek te istediğimiz gibi sonuçlanmadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merdomerdo -- 22 Haziran 2008; 18:10:58 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SYSTEMOFADOWN

    Aynı sorunlar bendede vardı internetten profosyonel ürünleri alabilirisin daha çabuk yoldan kosla halı-döşeme spreyi var spreyi yüzeye sık 5 dakika bekle sonra elektrik süpürgesiyle çek.ben bu şekilde temziledim aracımı.ilk denemede sonuç alamazsan tekrar dene bazı kirler gerçekten çok inatçı olabiliyor.
    quote:

    Orjinalden alıntı: swirl

    arkadaşlar benim arabanın krem koltuk döşemeleri baya bi kirlendi ayrıca ön kol dayaması da resmen siyahlaştı,arka koltuğa geçen sene kustular içki falan döküldü ben temizledim biraz ama lekesi duruyor hala,şimdi bunu kendim temizlemek istiyorum komple koltukları falan,bunun için önereceğiniz temizleme maddeleri nelerdir ve nasıl tatbik edicem,ve de işe yararmı tabi en önemlisi,resimleri de koyuyorum








    kosla pek işe yaramıyor dediler ama bi araştırayım kaliteli bişeyler olmazsa artık deniycez koslayla
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.