Şimdi Ara

sigorta kaç gün için de yaptırılma lı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
1
Favori
58.993
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • yeni arac aldım trafik sigortasını kaç gün içersinde yaptırmam lazım yaptırmadan kaç gün tarafikte dolaşabilirim?



  • hemen yaptırmalısınız mail atarsanız yardımcı olurum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oyundelisi

    yeni arac aldım trafik sigortasını kaç gün içersinde yaptırmam lazım yaptırmadan kaç gün tarafikte dolaşabilirim?

    Satış yaptığınız gün Geçici ruhsatla gidip yaptırmalısınız.
  • iyi de kaç gün süresi var 1 ay mı ne 1 ay içinde mi yaptırmam lazım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oyundelisi

    iyi de kaç gün süresi var 1 ay mı ne 1 ay içinde mi yaptırmam lazım

    ruhsatın gelme süreci 1ay plaka değişikliği postadn gelme vs sigortanın süresi olmaz kaza yaparsanız sorun olur eski sahibinin poliçesi vardı vsvs konulara hiç aldırmadan yapın poliçeyi neticede yaptırıcaksınız
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oyundelisi

    iyi de kaç gün süresi var 1 ay mı ne 1 ay içinde mi yaptırmam lazım

    satışı yaptığın gün yaptırmalısın , zaten tescil tarihinden sonra yaptırırsanız cezalı olduğu için daha pahalı çıkıyor.
  • noter satışından sonra 1 ay süresi var diye biliyorum ben
  • Noter satışını aldıktan hemen sonra trafik sigortasını yaptırmak zorundasınız 1 ay geçerli olan geçici ruhsattır sigorta süresi değil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aloneleon

    Noter satışını aldıktan hemen sonra trafik sigortasını yaptırmak zorundasınız 1 ay geçerli olan geçici ruhsattır sigorta süresi değil

    peki noter satışını aldım diyelim,emniyetteki ruhsat yenileme,sigorta işlemlerini de 1 ay sonra yaptırdım diyelim,ne kadar ceza yerim?
  • yüzdelik rakam verrsem bizim yüzde hesabımızla şirketin farklı oluyor :) yanıltmıyım
  • En başta söyleyim; yeni aldığınız 2.El aracın Zorunlu Trafik Sigortasını aslında hemen aynı gün yaptırmak en doğrusu. Neden? Bunu en sonda açıklayacağım.. Öncelikle süreçle ilgili şu bilgileri bir vereyim:

    1)Noter satış tarihinden itibaren ilk 10 gün (sigorta yaptırma süresi):

    Aracın sizden önceki sahibi adına yürürlükte/bitmemiş bir poliçesi varsa bu poliçe ilk 10 gün sizin adınıza geçerlidir.Bir fotokopisini isteyebilirsiniz. Fotokopisini vermek istemese dahi 10 gün boyunca poliçe geçerliliğini koruyacaktır. Çünki aracı size satan kişi aracını sattığından sigorta şirketinden poliçesinin iptalini hemen aynı gün istese dahi sigorta şirketi bu 10 günü değerlendirerek iptali yapacaktır.Dolayısıyla ilk 10 gün içinde dilediğinizde sigortanızı yaptırabilirsiniz.Zaten sigortanızı yaptırmazsanız ruhsatınızı da alamazsınız.

    2)Noter satış tarihinden itibaren ilk 15 gün (ruhsatın şahsen alınması):

    Yukarıdaki 10 günü kullandıktan sonra ya da kullanmadan adınıza Trafik Sigortanızı yaptırmışsanız ve plaka değişikliği de istememişseniz ilk 15 gün içinde aracın bağlı olduğu tescil şubesine (emniyete) giderek adınıza hazırlanan ruhsatınızı alırsınız.

    3)Noter satış tarihinden itibaren ikinci 15 gün (ruhsatın adrese gelmesi):

    Adınıza sigortanızı yaptırdınız ve yukarıdaki ilk 15 günde şahsen gidip ruhsatınızı almamışsanız 16.gün ruhsatınız adresinize postalanacak ve 5 TL posta ücreti karşılığı kapınıza gelecektir.Kapıda değilseniz en yakın PTT ye geri dönecek 10 gün sizi orada bekleyecektir.Daha da gidip almadıysanız emniyete geri dönüp sizi orada bekleyecektir.

    4)Noter satış tarihinden itibaren ilk 30 gün(geçici belgenin geçerliliği):

    Noterden satış sırasında size verilen "Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge" ilk 30 gün araç ruhsatı yerine geçecek "geçici" belgedir.İlk 30 gün içinde asıl ruhsatı elde ettiğinizde ortadan kalkacaktır.

    5)Sigorta yaptırmak gecikirse cezası?

    Yukarıda söylediğim gibi yürürlükte poliçe varsa ilk 10 günde sorun yok. Bu süre içinde sigortamız olduğu gibi kendi adımıza yaptıracağımız sigorta için gecikme cezası da yok! ilk 10 günden sonra önceki sahibinin adına olan poliçe ortadan kalkacağı için adımıza sigortamızı yaptırmak zorundayız çünki artık sigortasız durumdayız!10.gün ile 30.gün arasında yapılacak sigortalarda yine gecikme cezası yoktur bu arada!Gecikme cezası 30.günden sonra sigorta yapılmasında ortaya çıkar o da 31.günden itibaren %5'ten başlar ve her 30 günde %5 artarak %50'ye kadar çıkar.Adımıza sigorta yaptırmadığımız takdirde ruhsatımızı da elde edemeyeciğimizi yukarda belirttim diye hatırlıyorum.Ama burada bir parantez ve bir tüyo (bazen, özellikle satışın yapıldığı aynı gün ruhsatı almak için emniyete gidildiğinde -ilk 10 güne dayanarak belki- ruhsatınızı alabiliyorsunuz, her zaman değil, çünki bazen de alamıyorsunuz, doğru olan bu zaten)

    Şu gecikme cezası olayına önemli bir husustan dolayı bir daha dönmek gerekiyor.Geçen süreye göre %5-%50 arasıdaki gecikme cezaları genel uygulamadır.Ancak çoğu zaman -hatta her zaman da diyebilirim- siz bu oranı poliçe kağıdınız üzerinde %5 görsenizde gerçekte daha çok yansımıştır.Çünki sigorta şirketleri serbest tarifeye dayanarak bu tarz poliçe sahiplerine "özel sürprim" uygularlar...Yani gecikmeden önce 100 olan birinci gecikmeye girince 105 değil çok daha fazlası olabilir.

    Şimdi, en baştaki nedenini en sonunda açıklayacağım dediğim "10 günü beklemeyip hemen yaptırmak en doğrusu" tavsiyemi iki şeyden ötürü yapıyorum:

    1)Bilindiği gibi sigorta şirketleri trafik sigortası fiyatlarında serbestler.Bu fiyatları da birçok kritere göre ortaya koyuyorlar. "aracını aldığı gün hemen trafik sigortasını yaptırmaya koşan kişi" birçok sigorta şirketi için olumlu bir profil. Bu şirketlerde bu durum fiyata yansıyabiliyor. Sigorta yaptırma işini salladıkça profil bozuluyor bu şirketlerde. Aldığı gün verdiğimiz fiyata dönüş gecikirse fiyat artmış olabiliyor.
    2)Evet 10 günlük bir hakkımız var ancak işbaşa geldiğinde yani bu 10 gün içinde kaza yaptığımızda iş bilmeyen ya da işgüzar sigortacılar süreci stresli/sorunlu hale getirebiliyor.Olaya şüphe ile yaklaşabiliyorlar.Hiç gerek yok.

    Son olarak şunu da belirtmeliyim temel bilgileri bilgim dahilinde vermeye çalıştım ancak kafa karıştırmış olabilirim ya da son yıllarda bu olaylarda o kadar sık/ani/sessiz değişiklikler yapıldı ki kaçırdığım bir şey olabilir, bu yüzden affınıza sığınırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ortancalar -- 7 Şubat 2013; 12:20:52 >




  • ben aracı aldım 10 iş günü içinde sigorta yaptıramadım bugun 12 gün oldu ne olacak şimdi yardım edin
  • Dert değil. 30 günden sonra cezalı ödersiniz ama hemen yapmak lazım çünkü Allah korusun kazaya sebep olursanız karşınızdakine sıkıntı çıkarırsınız.

    Gerçi şimdi yaptırmışsınızdır ama gecikmemek iyidir.
  • peki birşey sorucam ilk 10 gün içinde yada ilk 30 gün içinde sigorta yaptırmadan aracı tekrar satabilirmiyim,bende 25 kasım pazartesi aracı satın aldım sigorta yaptırmadım 10 günü hafta sonları kapsıyormu acaba
  • quote:

    Orijinalden alıntı: clubber80

    peki birşey sorucam ilk 10 gün içinde yada ilk 30 gün içinde sigorta yaptırmadan aracı tekrar satabilirmiyim,bende 25 kasım pazartesi aracı satın aldım sigorta yaptırmadım 10 günü hafta sonları kapsıyormu acaba

    hayır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Derin Mavi

    quote:

    Orijinalden alıntı: clubber80

    peki birşey sorucam ilk 10 gün içinde yada ilk 30 gün içinde sigorta yaptırmadan aracı tekrar satabilirmiyim,bende 25 kasım pazartesi aracı satın aldım sigorta yaptırmadım 10 günü hafta sonları kapsıyormu acaba

    hayır

    keşke biraz detaylı yazsaydın
  • arkadaşlar merhaba, trafik sigortası veya kasko yaptırmak isteyen arkadaşlar varsa yardımcı olabilirim.12 adet sigorta şirketiyle çalışmaktayız..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arbaletsigorta

    arkadaşlar merhaba, trafik sigortası veya kasko yaptırmak isteyen arkadaşlar varsa yardımcı olabilirim.12 adet sigorta şirketiyle çalışmaktayız..

    pm attım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: clubber80

    quote:

    Orijinalden alıntı: Derin Mavi

    quote:

    Orijinalden alıntı: clubber80

    peki birşey sorucam ilk 10 gün içinde yada ilk 30 gün içinde sigorta yaptırmadan aracı tekrar satabilirmiyim,bende 25 kasım pazartesi aracı satın aldım sigorta yaptırmadım 10 günü hafta sonları kapsıyormu acaba

    hayır

    keşke biraz detaylı yazsaydın

    İlk sorunun cevabı yeterince açıklayıcı sanıyorum ki, diğer sorunun cevabı da yukarıda var tekrar mevzuatı incelemeni tavsiye ederim ama.
  • Dangerzoone kullanıcısına yanıt
    10 gün süresi var sigortayı hemen yaptırmanızı tavsiye ederim ruhsatınız çabuk çıkar
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.