Şimdi Ara

<Kulaklıklar Hakkında Yorum / Değerlendirme Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler>

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
2
Favori
8.994
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Biliyorum herkes bir kulaklık arıyor. Bunun için de parasını boşa savurmama amacıyla yorumlar, incelemeler ve kıyaslar okuyor.

    Ama unutmayalım ki bir kulaklık hakkında yorum yaparken bazı şeyler şart.

    1) İyi Bir Kaynağa Bağlayarak Dinlemek: Yani bulabildiğiniz en güçlü mp3 player yada player+portatif amfi yada telefona. Bu cihazların çıkışı daha güçlü olup kulaklığa daha fazla elektrik verirler ve bu da kulaklığın tam kapasitesini görmeyi sağlar. Örneğin: Sennheiser HD 650'yi işporta malı bir mp3 playera bağlayıp müzik dinlerseniz sadece ses duyarsınız. O da dandik bir tecrübe olur, kulaklığı bunun üstünden değerlendirirseniz kötü olur.

    2) Çaldığımız Parçaların Kaliteli Olması: 2+2=4 ise, 128kbps ile 320kbs arasında fark, 128 ile FLAC arasında epey fark vardır. Bu fark sıkıştırılma oranının azlığından gelir ve FLAC ile WAV'a doğru gittikçe dinlediğiniz şeyi daha aslına uygun dinlersiniz. Hatta becerebiliyorsanız discmaninizi götürün direkt cd'den dinleyin.

    3) Son Ses Açmamak: Biliyorum bir çok insan böyle dinliyor. Ama son ses hem müzikteki detayları azaltıyor, hem kulaklığın ve kulağın ömründen yiyor, hem de müzik çalar cihazların bazıları istenmeyen cızırtılar vs yapabiliyor. Düşünün ki bir tabloya 2 mt uzakta mı bakmak onun hakkında sağlıklı bilgi verir, yoksa o yine 2 mt uzaktan ama tabloyu 15 kat büyütüp mü?

    4) Deneme Dinlemelerinde Ekolayzırı Kapatmak: Eko çoğumuza iyi gelebilir. Kişisel bir tecrübe sağlar ve sesin basını tizini arttırmayı sağlar. Ama denerken kulaklığın kendi karakterini örter. Örtünce de onun hakkındaki yorumlarımız sağlıklı olmaz. O yüzden düz eko ve sıfır ses geliştirme şart.

    5) Pişmesine (Burn in) İzin Vermek: Eğer denediğimiz / aldığımız kulaklık sıfır km ise dikkat. Çoğu kulaklık (aslında tüm ses ekipmanları için durum aynı ya) kulaklığa göre değişen belirli bir süre pişince, yani 80/100 seste müzik çalınca, ses karakteri oturur. Atıyorum tizler daha sakin olur, baslar bung bung bung boğukluğu bırakır. Aksi halde mesela IE80'e "bu ne oğlum teneke len?" diyebilirsiniz. Veya "çok baslı abi yeaa" diye güzelim bir Ckm500'i bırakabilirsiniz.

    6) Kulaklığın Düzeyini Düşünmek: Nasıl ki bir kedi havlayamaz - bir köpek de miyavlayamazsa, 8 dolarlık bir kulaklık da 400 dolarlık bir kulaklık gibi olamaz. Fiyatlar hem harcanan AR-GE saati, hem kullanılan malzemeler, hem de pazarlama stratejisi uyarınca belirlenir. Üstüne de yurtdışından geldikleri için önce vergi, sonra distribütör ile mağaza kârı da eklenir :)

    7) Kulaklık Geçmişimiz: ep630'tan gelen adama um3x dinletince "peh, bu ne be?! :(" diyebilir Veya sürekli Çin işi Eminönü malı dinlemiş adama bir IE 8 dinletince "yuh len bu çok baslı" diyip kenara atabilir. Yada Philips'ten yukarı çıkmamış adama HD800 dinletince benzer durumlara girebilir. O yüzden hep önerdiğimiz gibi, bu işte aşama aşama gitmek gerekir ki yeni gelenin tadına varılsın.

    8) Değişik Türler Götürmek: Nasıl ki bir arabayı değerlendirirken tek bir ölçü alınmaz, kulaklıklarda da özellikle giriş seviyesinden sonra nispeten daha iyi oldukları türler vardır. O yüzden hem elektronik hem rock hem daha sakin birşeylerle deneme yaparsanız, kulaklığın değişik türlerde nasıl sonuç verdiğine bakabilirsiniz.

    9) Elmayla Armutu Karıştırmamak: Hiçbir kulakiçi kulaklık asla ve katta bir kafaüstü olamaz. Tam tersi de geçerlidir. Her ikisinin de dizaynından dolayı kazandıkları ve kaybettikleri vardır. O yüzden değerlendirmeyi yaparken bir kulakiçini bir kafaüstünü baz alarak değerlendirmeyin.

    10) Farkında Olmak: Bu işte EN İYİ diye birşey yoktur. (Kesin yargılar da pek yoktur) Sadece "bana göre en iyi" veya "şu fiyata göre en iyi" vardır. Çünkü bu, kısmen* subjektif bir iştir ve herkesin sevdiği farklıdır. O yüzden duygularla mantık karışmasın.
    * kısmen subjektif: üstte dediğim gibi 8 dolarlık kulaklık 400 dolarlık gibi olamaz. Olmaz da.

    Bu üsttekilerin hepsi olmasa bile mümkün olduğu kadarını sağladığınızda, o kulaklık hakkındaki yorumunuz daha sağlıklı olacaktır.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.