Şimdi Ara

Değerler ve Bilim?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj
  • Aslına bakılırsa teknik anlamda düşünüldüğünde hemen hemen tüm canlılar et, kemik, kıkırdak, doku vb. gibi yapılarla örülü.Ancak burada ben merak ediyorum insandaki anlama ve kavrama yeteneği bilimsel açıdan nasıl irdeleniyor ve inceleniyor. Bilime göre insandaki duyguların bir önemi var mıdır? Yani insanların şu ana kadar kurmuş oldukları düzenlerin, yaşantı şekillerinin, hayata bakış açılarının, duygu dünyalarının bir laboratuvar ortamındaki yeri nedir? Bilim tüm bunlara yer vermiyor ise o halde bilim neyin peşinde? Evrim teorisine sıkı sıkıya bağlı bir bilim adamının insani "değerlere" bakış açısı nedir? Bunu merak ediyorum. Yani evrime inanan bir bilim adamının toplumsal değerlere, insani değerlere saygı duyması için herhangi bir gerekçesi var mıdır? Şu an insanlık bir tek hücreden seçilerek, mutasyona uğrayarak veya adı her ne ise bazı aşamalardan geçerek günümüze kadar gelmiş. Doğada tüm bu anlam verilen her şey tamamen gelişigüzel, olasılıkların ötesinde sadece kendi kendine bölünen, çoğalan, karar alan bir mekanizmanın sonucu olarak ortaya çıkmış. O halde "saygı, sevgi, inanç, aşk" denen kavram da sadece bir "kurmaca". İnsanlar farkında olsalarda olmasalarda bir kurmacanın, bir kendini kandırmacanın içerisine gömülmüş durumdalar. Öyle mi? Aksini iddia eden bilim adamı çıkar mı? Bir doktora göre ben sadece bir et miyim? Bir evrimciye göre ben sadece türünü devam ettirmenin peşinde olan hem etle hem otla beslenen bir derece eski adı maymun olan, düşünen bir hayvan türü müyüm? Aksini iddia eden bilim adamı çıkar mı? Aksi iddia edilirse hangi nedenlere dayanarak karşı çıkılabilir? Halbuki insanlara değer veren kutsal kitaplar var bir de. Yaratılanlar içerisinde en şerefli, en güçlü olan insana seslenir, ya da insanı böyle değerlendirir. Halbuki bu da bir tür adrenalin öyler mi? Bu bir tür kandırmaca. Bilim en iyisini tespit eder. Öyle mi? Aksini iddia eden bilim adamı çıkar mı? Halbuki ben bilimi fayda getiren bir güç olarak algılamayı tercih ediyordum. Kendimi kandırmışım!?

    Peki beni "insan yapan" nedir? Beni "bilime zorlayan" güdü nedir? Bendeki "merak duygusu" nedir? Tüm bunların bilimsel bir anlamı var mı? Eğer yok ise niçin bilim bilim diye tutturmuşuz? Zeka nedir? Bir bilim adamına teleskobu yaptıran gücün adı nedir? İlham mı? Peki ilhamı tetikleyen nedir? Bir insandaki araştırmacı ruha güç katan nedir? Bu bir sıvı mı? Yani ilham, çalışma dürtüsü, merak duygusu vücut içerisinde bulunan bir sıvı mıdır? Peki böyle bir sıvı bize nereden geldi? Şu an bilim yapmamı, konşmamı, soyut veya somut bazda düşünmemi sağlayan bu sıvı başka hangi canlılarda var? Bilim "anlamı" öldürüyor mü yoksa? Bilim, teknik olarak tüm insanlarıı diğer hayvanlar ile bir tutuyorsa bir maymunun elinde neden bir teleskop yok? Bir gergedean neden hesap makinesi kulanarak kaç çocuk yapacağına karar vermiyor? Bir kartal yaşlanınca neden gözlük kullanmıyor? Elbet onların da kendilerince bir sistemleri var ancak insanı farklı kılan bir "değeri" yok mu?

    Gerçi şu an yazdığım bu kelimeler de "anlamsız". Öyle mi? Halbuki ne güzel iletişim kuruyoruz birbirimizle! Bir bilim adamına göre adrenalin salgılanıyor olabilir vücudumdan. Beynimdeki birkaç sıvı yer değiştiriyor, vücut ısım artıyor, Broca's bölgesi, Wernicke's bölgesi ve motor korteksi arasındaki karşılıklı etkileşimler konuşmamı sağlıyor, kalp atışlarım hızlanıyor...Tüm bunlar sadece teknik. Bir et yığınından beklenebilecek en doğal tepki. Peki ben kimim? Neyim? Ya sevinçlerim, ya inançlarım, ya duygularım? Tüm bunlar ne olacak? Yoksa tüm bunlar bilim olmadan önce insan denen "hayvanın" sahip olduğu ilkel ganimetler mi?

    Siz ne düşünüyorsunuz bilim severler? Kimiz biz? Bir ert yığını mı sadece? Dünya üzerindeki tümler dinler, tüm felsefi akımlar, tüm sanat eserleri bir kurmaca mı bilim nazarında? Hepsinin teknik bir izahı vardır öyle değil mi? Yoksa ben bile şu anda "duygu sömürüsü yapmaya çalışan" bir tür canlı mıyım? Ne dersiniz? En dürüst halinizle?



  • 
Sayfa: 1 sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.