Şimdi Ara

cam filmi yasağı kalktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
17.447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • http://gundem.milliyet.com.tr/otomobil-camina-filme-ceza-yok/gundem/gundemdetay/23.06.2012/1557670/default.htm

    OTOMOBİL CAMINA FİLME CEZA YOK
    Aracının camındaki film nedeniyle para cezasına çarptırılan avukat Öktem dava açtı. Mahkeme, cezanın hukuki dayanağı olmadığına hükmetti...


    Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi, aracının camına siyah film taktırdığı gerekçesiyle trafik ekiplerince 154 lira para cezası uygulanan Sakarya Barosu avukatlarından Vacit Öktem’in başvurusu üzerine, ‘araç camlarına film takılmasının yasal olarak suç teşkil etmediği’ görüşüyle cezayı iptal etti. Avukat Vacit Öktem “Trafik ekipleri kanunu farklı yorumluyorlar” dedi.

    154 lira ceza kesilmişti
    Sakarya Barosu avukatlarından Vacit Öktem, 4 Haziran 2012 tarihinde kendisine ait araçla Adapazarı Adliyesi’nden bürosuna gelirken, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı kontrollerde, aracının camında siyah film olduğu gerekçesiyle ceza uygulandı.

    Trafik ekipleri, Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1-b maddesinden dolayı 154 lira para cezası kesince Öktem cezanın kaldırılması için mahkemeye başvurdu. İtirazı inceleyen Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi Öktem’i haklı bularak Sakarya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik cezasını iptal etti. Mahkeme iptal gerekçesinde şunları yazdı:
    “Anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıların bulunması gerekmektedir. Bilirkişi raporunda itirazcıya ait araçta bu kapsamda bir süs, aksesuar, eşya veya çıkıntının bulunmadığındın tespit edilmiş olması karşısında, kanuna aykırı olarak düzenlenen idari para cezasının iptaline dair hükümler kurulmuştur. Trafik cezasının hukuki dayanaktan yoksun olması nedeniyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına.”

    Polis yanlış yorumluyor
    Öktem, mevcut şartlarda ceza kesilmesinin hukuka uygun olmadığını belirterek, “Trafik müdürlüğünün uygulaması maalesef yürürlükteki yasaya uymuyor. İlgili yasa sürücünün sürmesini engelleyecek çıkıntı veya benzeri eklentileri kapsıyor. Yasada ’dışarıdan görüşü engelleyecek filmlerin araca yapıştırılması yasaktır’ demiyor. Mahkeme filmlerin görüşü engellemediğine karar verdi. Mahkemenin bu kararı Türkiye için geçerli bir karardır. Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, araçlarında film olan kişilerin bu filmleri sökmeleri gerekmez.”



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.