Şimdi Ara

Otomatik vitesli araçlar için özel ehliyet

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
0
Favori
7.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Otomatik vitese özel ehliyet geliyor. Teklife göre, Trafik Kanunu'nun 38'inci maddesinde değişiklik yapılacak. B sınıfı yanında artık bir de B1 sınıfı sürücü belgesi olacak. B1 sürücü belgesine sahip kişiler otomatik vites otomobil, minibüs ve kamyonet kullanabilecekler.


    Otomatik vitese özel ehliyet geliyor. Yasa teklifini AK Parti hazırlayıp, Meclis Başkanlığı'na sundu.

    Teklif, Trafik Kanunu'nda değişiklik içeriyor.

    Teklife göre, Trafik Kanunu'nun 38'inci maddesinde değişiklik yapılacak. B sınıfı yanında artık bir de B1 sınıfı sürücü belgesi olacak.

    B1 sürücü belgesine sahip kişiler otomatik vites otomobil, minibüs ve kamyonet kullanabilecekler; ama düz vites araç kullanamayacaklar. Düz vites kullanabilmek için yine B sınıfı ehliyet gerekecek.

    Teklifin gerekçesinde hem kadın hem de yaşlı sürücülerin düz vites araçlarla eğitim görmelerinin zaman zaman sıkıntı yarattığı belirtildi.

    Aynı zamanda hayatı boyunca otomatik vites kullanacak bir kişinin düz viteste eğitim almasının mantık açısından da doğru olmadığı vurgulandı. Bu nedenle sadece otomatik vites kullanacaklara özel bir ehliyetin verilebileceği tespiti yapıldı.

    Teklifin ikinci maddesinde ise sürücü belgesinin sadece ilköğretim ya da ortaokul mezunu olanlara verilmesi şartına bir istisna getiriliyor.

    İlk öğretimin kesintisiz 8 yıl olmasından önce yani 18 Ağustos 1997 öncesinde ilkokul diploması alanlara da ehliyet alabilme hakkı tanınıyor.



  • quote:

    Orijinalden alıntı: deserthawk

    Koca koca adamlar, oturup ne işlerle uğraşıyorlar ya.

    1 kuruşu tahsil etmek için binlerce lira harcayan zihniyetten beklenir:

    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20249181.asp
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sistemler

    Arkadaşlar burada devleti suçluyorsunuz ama bunu Avrupa birliği istiyor. Sebebine gelince araba üreticileri bundan sonraki yeni nesil araçlarda düz vites üretimini kaldırmayı pilanlıyorlar sebebine gelince de .

    Alman araç üreticileri 9 viteslik bir şanzıman sistemi geliştirdiler ve %40 yakıt tasarrufu yapılmaktadır. Yani hr yarım viteste bir vites yapmış oldular bu sayede yok hızı ayarlamadın çok yaktın derdi ortadan kalkacak normal vitesli bir arçtan kat kat performansı ve bir o kadar da az yakıt yapacak. Bu bir teknolojik yeniliktir ve bence biraz daha aceleci olmadan işin derinine inelim. Biz türkler kusura bakmayın çok yatsak da ve bir o kadar da insanları eleştirsekde adamlar çalışıyorlar.

    Otomobil üreticileri manuel vitesili araç üretmeyi kaldırsın kimse engel olmuyorki. Ehliyeti değiştirmeye ne gerek var. Ama Taner Bey'in aktardığı gibi dünyada örneklerinin olmasıda bana garip geldi. Böyle bir ayrım sadece insanların ehliyet sınavını geçmelerini kolaylaştırmak için yapılmamalı. Bence herkes ehliyet alırken sınavda hem otomatik hemde manuel araçları kullanmalı ve her iki vites türünde de başarılı olursa ehliyet almalı. Zaten sorunumuz önüne gelenin ehliyet alıp trafikte terör estirmesi değilmi.
    Şayet manuel vites ile araç kullanamayacak kadar el becerisi az olanların tarafiğe çıkmasın kolaylaştırılırsa aşağıdaki olaylarla karşılaşma olasılığımız artar kanaatindeyim.

    http://www.youtube.com/watch?v=5Jy5GuKCxJ8&feature=related
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.