Şimdi Ara

IPS Panel vs TN Panel

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
1
Favori
39.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba beyler, 500 TL bütçem var ve monitör almayı düşünüyorum. Karşıma TN ve IPS paneller çıkıyor, ben hangisini seçmeliyim ? IPS nin TN ye göre avantajları - dezavantajları neler, daha çok oyun oynayacağım alacağım monitörde ve sizin önerilerinizi de bekliyorum.



  • Merhaba,

    Dünyada profesyonellere yönelik üretilen 1 tane TN panelli monitör yokken siz nasıl oluyor da IPS panellerin özellikle renk gösterimi konusunda yanlışları olduğunu söylüyorsunuz merak ettim :)

    Bu tip değerlendirmeler yaparken uzman gözlere gerek yok zira profesyonel ölçüm ekipmanları var ki bugüne kadar ofisimize gelip de IPS panellerden daha doğru renk gösteren bir TN monitör görmedik.

    TN monitörlerin en büyük avantajı tepki sürelerinin düşük olması ki bu yüzden oyun monitörlerinde kullanılıyorlar fakat oyun monitörlerinde de artık tepki süreleri düşürülen IPS panellere geçiş var.

    Zira kullanıcı sadece oyun oynamıyor bu pahalı monitörlerle film izlemek, içerik düzenlemek de istiyor ki burada IPS monitörlerin avantajı söz konusu.

    Sevgiler,
    Mesut Çevik
  • Öncelik oyun oynamak için ise kaliteli bir TN panel size yeterli, IPS panellerin avantajlar gösterebildikleri renk sayısı TN panellere göre çok daha fazla, ekranın görüş açısı 178 derece , yani ekrana tam karşıdan bakmasanız bile renklerde ve parlaklıkta bir kayıp olmuyor, ancak IPS lerinde kendi içinde farklı tipleri var ve bazıları oyunlarda gölgelenme efekti yapabiliyor, bunu en iyi bir mağzada yanyana test ederek anlarsınız.
  • peki hocam bu gölgelenme IPS lerin hepsinde mi var?
  • TN paneller ile karsilatirirsaniz IPS ler goruntu olusturmak icin daha fazla islem yapiyorlar , bir ips panelin 16.7 milyon yada 1.07 milyar renk gostermesi icin gereken sure ile 256bin renk icin gereken sure mutlaka ayni olmayacaktir, ips paneller pixel basina 6-8 bit veri islemek durumunda olan panellerdir ve bunu sonucunda input lag da olusur, o nedenle ghosting acisindan TN paneler kesin avantajlidirlar ancak pratikte IPS panel kullanip bu tip bir sorunu olmadigini soyleyen cok kisi var, kendiniz gorerek test etmelisiniz, size gore problem olmayan birsey baskasi icin cok buyuk bir problem olabiliyor yada tam tersi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xanu -- 27 Şubat 2012; 9:58:13 >
  • Peki IPS panel ile TN paneli yanyana kullansak nasıl olur? Şahsen ben öyle bir şey düşünüyorum. Oyunları TN panelde oynarım diğer şeyleri de IPS'de yaparım.

    TN olarak Samsung P2370 var ki oldukça memnunum bu monitorden. Yanına bir de IPS almayı düşünüyorum. Özellikle düşündüğüm model Dell Ultrasharp.

    Bu şekilde kullansam nasıl olur. Renk görüntü farklılıkları falan çok mu sırıtır?
  • http://www.pclabs.com.tr/2011/08/09/biraz-daha-sabir-tn-panel-yerini-ips-panele-birakiyor/

    http://forum.donanimhaber.com/m_50631230/tm.htm

    http://www.pclabs.com.tr/2006/01/03/lcd-monitor-satin-alma-rehberi/1/ (Baştan sona okumanı öneririm)

    http://farkbul.net/monitorler/27802-tn-ve-ips-panelli-lcd-monitorler-arasindaki-farklar.html

    Ayrıca oyungezer'de LG IPS235V incelemesinde(Ocak 2012 sayısında) oyun açısından yazılanı aynen aktarıyorum: "Görüntü kalitesi eşsiz.Bunu monitörle Skyrim dünyasına girdiğinizde çok daha iyi anlıyorsunuz.Görüntü kalitesi o kadar yüksek ki gözünüzü ondan ayırmak istemiyorsunuz.Renkler çok daha gerçekçi, nesneler çok daha net hale geliyor.Resmen masanın üzerinden kucaklayıp eve götürmek ve ondan hiç ayrılmamak istedim.Bütçeniz yetiyorsa bu monitörden bir kaç tane alın ve yan yana koyun...."


    Tüm bunları herhangi bir reklam amacıyla yazmadığımı belirtmek isterim, alıcak arkadaşlara profesyonel bir görüş sunmak yada kullanıcı deneyimlerini aktarmak için.Benim fikrimde hiç düşünmeden ips alman yada Xanu arkadaşımın dediği gibi mağaza deneyip kendin karar vermen.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: neuro

    Peki IPS panel ile TN paneli yanyana kullansak nasıl olur? Şahsen ben öyle bir şey düşünüyorum. Oyunları TN panelde oynarım diğer şeyleri de IPS'de yaparım.

    TN olarak Samsung P2370 var ki oldukça memnunum bu monitorden. Yanına bir de IPS almayı düşünüyorum. Özellikle düşündüğüm model Dell Ultrasharp.

    Bu şekilde kullansam nasıl olur. Renk görüntü farklılıkları falan çok mu sırıtır?

    IPS paneli ne amacla alacaksiniz bilemiyorum ancak egerki 1.07milyar renk destekli 10bit bir panel alirsaniz ve iyide kalibre ederseniz iki ekran arasinda cok ciddi farklar olacaktir, ama unutmayin ki cogu kullanici kullandigi TN panelleride kalibre etmiyor biraz kontrast biraz parlaklik direk kullaniyorlar yani onuda iyi kalibre etmek lazim, bu noktada IPS panellerin sundugu ayar detay seviyeside daha fazla tabiki, ama en buyuk ve direk fark IPS paenele hangi acidan bakarsaniz bakin goruntude farklilik olmayacaktir, ama TN panele direk karsidan bakmak zorundasiniz.

    Birde ips panel kullanilarak uretilen monitorlerin fiyatlari cok degisken, neticede LG den ayni paneli alip monitorlerinde kullanan 2 firmanin son kullanici fiyatlari arasinda 2-3 kat fark olabiliyor, Asus proart 246 mesela kulandigi panel acisindan cidden cok ucuz bir monitor, ama sadece oyun oynamak icin bence cok pahali bir monitor, yani cok kisisel bir durum ha benim zevkim kardesim paramda var diyen Ultrasharp 30 da alabilir oyun da oynar filmde izler hatta eyfinity de yapar, kim ne diyebilir:).




  • Mesut çevik de tn panel öneriyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben ips seçtim ama eğer hardcore oyuncuysanız tn'den şaşmayın. mümkünse 120 hz alın. kaliteli bir tn panelin de görüntü kalitesi yeterince iyi olacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neuro

    Peki IPS panel ile TN paneli yanyana kullansak nasıl olur? Şahsen ben öyle bir şey düşünüyorum. Oyunları TN panelde oynarım diğer şeyleri de IPS'de yaparım.

    TN olarak Samsung P2370 var ki oldukça memnunum bu monitorden. Yanına bir de IPS almayı düşünüyorum. Özellikle düşündüğüm model Dell Ultrasharp.

    Bu şekilde kullansam nasıl olur. Renk görüntü farklılıkları falan çok mu sırıtır?

    diğer şeyleri ne?
    başka ne yapıcaksın bilgisayarda merak ettim doğrusu...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xanu kullanıcısına yanıt
    Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama günümüzde aynı sorunun bir yansımasını yaşayan ve bu konuda bir çok topikler açan biri olarak bu mesajları yeni okudum ve bu konudaki tecrübenize de şapka çıkarıyorum.

    Yaklaşık üç ay önce piyasaya yeni çıkan bir HP, Full HD ekran laptop ile görüntü sorunları yaşamaya başladım. Monitör sonradan anladığım kardarıyla IPS monitörmüş. Mağazada güzel görünen, her açıdan bakıldığında yansıma yapmayan, ama gelin görün ki evde kullanmaya başladığımda gerek oyunlar gerek fotoğraf ve illüstrasyon programlarımda saçma sapan bir renge ve ayrıntı eksikliğine tanık olduğum bir bilgisayardı.

    Photoshop arka planının duru gri fonu IPS ekranda sarıya dönüktü. Eski bilgisayarımda böyle bir renk farklılığı yoktu ama o da TN panele sahipmiş.

    Firma ile bu renk farklılığından ötürü cihazı kalibre etmelerini istediğimde bunu başaramadılar ve IPS panele sahip bilgisayarlarımı bir ay sonra hiç mazeretsiz geri aldılar para iadesi yaptılar.

    O saatten sonra piyasadaki bütün bilgisayarları kontrol ettim ve sorunun Full HD den mi yoksa panelden mi kaynaklandığını çözmeye çalıştım. Çünkü eski bilgisayarım 1366 çarpanına sahipti, acaba sorun bunda mı yatıyor tam hemen emin olamadım.

    Çözmeye çalıştım çünkü, piyasadaki hemen hemen bütün Full HD bilgisayarlar IPS panel ile piyasaya çıkarılmış. Çok nadir bir iki tanesi TN panele sahip. Karşınıza çıkana kadar sorunun tamamen Full HD mikrobilgisayarlardan kaynaklandığını sanabiliyorsunuz.

    Kısacası özetler isek TN paneller tek bir açıdan bakılarak sağlıklı görüntü verseler bile renk kalibrasyonu ve görüntüdeki detaylar bakımından çok daha başarılı.

    IPS paneller ise açı yansıması yapmasa bile renkleri daha abartılı, sarıya çalan ve ayrıntılarda yüzde beşe varan kayıplara sahip. Hele ki alacakaranlık bir sahnesi olan film veya oyun, fotoğrafta bir şeyi net görebilmek imkansız, çamura dönüyor görüntü.

    Görsel iş yapanlar, TN panelden ne yazık ki uzaklaşmasa iyi olur. Şu an izin IPS paneller bu konuda bir facia.




  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, ben yazdıklarınızı tam tersi olacak şekilde biliyordum acaba TN ve IPS kelimelerini yanlış yerde kullanmış olabilir misiniz ? Görsel iş yapanların çoğunluğu IPS seçiyor sanıyorum, kafam karıştı.
  • biostrike kullanıcısına yanıt
    Benim kullandığım ve ayrıca mağazalarda da müşteri temsilcisi ile test ettiklerim IPS paneldi. Bu paneller bir çok bakış açısında yansıma veya renk bozukluğu yapmasa da renkleri daha sarı ve koyu oluyor. Nedenini bilmiyorum. Ama görsel iş yapan, photoshop kullanan veya oyunlarda gerçek tonu görmek isteyenler için yanlış konstark ve renk kalibrasyonuna sahip.

    Yine de eğer renginden kuşku duymadığınız bir bilgisayarınız var ise IPS paneller ile yanyana koyun ve özellikle Photoshop arka planına bakın, grisine bakın, farkı anlarsınız.

    Benim bir ay kullandım ve iade ettim çünkü rengi kalibre edemedim ve resmen zamur gibiydi. Oyunlarda alacakaranlık sahneler berbat, photoshop da da işlerimi doğru boyayamadım, kesinlikle berbat. Piyasadaki laptopların yüzde 90 ı böyle ne yazık ki.
  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkürler, belki laptop panelleri ile monitör panelleri arasında fark vardır ve bundan kaynaklı olabilir. Açıkçası yazdıklarınızı görünce şaşırdım çünkü IPS panele bir türlü alışamadım, görüntü bana oldukça yapay ve pastel geliyor. Evime alıp kullanmadım ancak gerek arkadaşımın monitöründe gerekse teknoloji mağazalarında deneme yaptım yine aynı şekilde ısınamadım. Bizde mi sorun var acaba ?
  • biostrike kullanıcısına yanıt
    Açıkcası renk ve detay konusunda eğitimli bir göz bu farkı hemen anlıyor. Mağazada çok anlamıyorsunuz ama üzerine programlar kurduğunuzda, fotoğraf ve film izlediğinizde, hele ki oyunlarda bir acayiplik, bir tuhaflık, bir netsizlik bir abartılı renkler ve hafif sarılık farkediyorsunuz. Bunu genç ve tecrübesiz birine anlattığınızda çok anlamıyor, farkında da olmuyor ama tecrübeli bir göz ile bu konu konuşulduğunda aynı kanaate varıyor. Evet IPS panellerin renkleri doğru değil ve ayrıntı kaybı bir hayli fazla.

    Bunu daha dün bir teknoloji mağazasının müşteri temsilcisi ile test ettim ki mağazada oyun bilgisayarlarının en baba cihazları vardı. Önce ne dediğimi anlamadı sonra benimle beraber IPS ile normal panel iki bilgisiyar bulduk ve aynı resimleri karşılaştırdık. Gözleri açık kaldı. hakikaten de aynı ağa, aynı duvar aynı kumaş desenine baktık her iki bilgisayar ile birindeki ayrıntıları diğerinde -IPS olan- görmek mümkün değil.

    Müşteri temsilcisi fotoğraf işi ile igilendiği için konu daha da ilgisini çekti ve kendisi de karşılaştırma yaptı dikkatlice baktık ve aradaki farkı görünce şaşırdı. Çünkü hiç bir müşteri bu konuda bir şikayet veya öneri ile gelmemiş kimsenin de bu durumdan haberi yokmuş gibi.

    Aslında bu durum biliniyonr kanımca. Donanım Haber video inceleme bölümünde bir çok bilgisayarın ön incelemesi yapılıyor ve bazı videolarda yorumcu panelin hafif sarı olduğundan bahsediyor. Ki bunların hepsi de IPS panel. İşte diyorum benim gördüğümü o da görüyor.

    Tabii ki sadece sarı olmakla kalmıyor detayları da öldüren bir koyuluğa sahip, yukarıda bahsettiğim gibi ayrıntılar mkayboluyor ve alacakaranlık sahnelerde her şey yok oluyor. Bunu diğer panel ile karşılaştırdığınızda aradaki fark neredeyse şaşırtacak kadar çok...

    Neyse, alacamız bilgisayarda ne yazık ki şu sıralar IPS almakata yeni bir teknolojiyi beklemekte fayda var yoksa eski TN paneller ile tek bir açıdan ama doğru renkler ile kayıpsız işler ve oyunlar oynamaya devam.




  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    Zahmet edip uzun uzun yazdığınız için teşekkür ederim, eğitimli bir göze sahip olduğumu düşünmesem de IPS panelin bahsetmiş olduğunuz şekildeki niteliklerinin ben de farkındayım ve bu kadar insanın övmesiyle kendimde bir sorun olduğunu düşünmeye başlamıştım. Netlik problemini özellikle arkadaşımın monitöründe yeşil arka plan üzerinde farketmiştim, bu konuda gerçekten rahatsız edici ve başarısız benim gözümde IPS paneller. Yazınız benim açımdan oldukça tatmin edici bilgilerle dolu umarım bu yazıyı gören diğer kişilerde bahsedilen detaylara dikkat ederek seçimlerini gerçekleştirirler. Ben seçimimi Viewsonic XG2401 den yana kullandım ve oldukça memnunum. Umarım sizde bir an önce istediğiniz panele sahip olursunuz. Tekrar teşekkür ederim.
  • biostrike kullanıcısına yanıt
    HD SVA BrightView WLED monitörlü HP bilgisayar aldım, eski panel modelmiş gibi olsa da doğru renkler olduğu için bunda karar kıldım. Umarım aynı sorunu yaşayan veya sorunun farkında olmayan arkadaşlar için de deneyim olur, bilgi olur. Herkesin kendi keyfi vve seçimi sonuçta ihtiyaca göre alınıyor ama bazı sorunların da bilinmesi yerinde olur diye bahsetme gereği duydum bu topikte.

  • İki monitörün yabancı bir videodaki karşılaştırmasını buldum, burada da görüleceği gibi IPS monitörler daha sarı ve detaylar konusunda da daha karanlık, TN monitörler daha net ama tek bir açıdan bakılınca bu mümkün.

    İkisinin de avantaj ve dezavantajları var ama görsel işler ile ilgileniyorsaniz TN monitörler kullanmak tek seçenek. Doğru renk kalibrasyonu ve hatasız eksizsiz görüntü hala TN monitörlerde mümkün.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: MonitörKertenkelesi

    Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama günümüzde aynı sorunun bir yansımasını yaşayan ve bu konuda bir çok topikler açan biri olarak bu mesajları yeni okudum ve bu konudaki tecrübenize de şapka çıkarıyorum.

    Yaklaşık üç ay önce piyasaya yeni çıkan bir HP, Full HD ekran laptop ile görüntü sorunları yaşamaya başladım. Monitör sonradan anladığım kardarıyla IPS monitörmüş. Mağazada güzel görünen, her açıdan bakıldığında yansıma yapmayan, ama gelin görün ki evde kullanmaya başladığımda gerek oyunlar gerek fotoğraf ve illüstrasyon programlarımda saçma sapan bir renge ve ayrıntı eksikliğine tanık olduğum bir bilgisayardı.

    Photoshop arka planının duru gri fonu IPS ekranda sarıya dönüktü. Eski bilgisayarımda böyle bir renk farklılığı yoktu ama o da TN panele sahipmiş.

    Firma ile bu renk farklılığından ötürü cihazı kalibre etmelerini istediğimde bunu başaramadılar ve IPS panele sahip bilgisayarlarımı bir ay sonra hiç mazeretsiz geri aldılar para iadesi yaptılar.

    O saatten sonra piyasadaki bütün bilgisayarları kontrol ettim ve sorunun Full HD den mi yoksa panelden mi kaynaklandığını çözmeye çalıştım. Çünkü eski bilgisayarım 1366 çarpanına sahipti, acaba sorun bunda mı yatıyor tam hemen emin olamadım.

    Çözmeye çalıştım çünkü, piyasadaki hemen hemen bütün Full HD bilgisayarlar IPS panel ile piyasaya çıkarılmış. Çok nadir bir iki tanesi TN panele sahip. Karşınıza çıkana kadar sorunun tamamen Full HD mikrobilgisayarlardan kaynaklandığını sanabiliyorsunuz.

    Kısacası özetler isek TN paneller tek bir açıdan bakılarak sağlıklı görüntü verseler bile renk kalibrasyonu ve görüntüdeki detaylar bakımından çok daha başarılı.

    IPS paneller ise açı yansıması yapmasa bile renkleri daha abartılı, sarıya çalan ve ayrıntılarda yüzde beşe varan kayıplara sahip. Hele ki alacakaranlık bir sahnesi olan film veya oyun, fotoğrafta bir şeyi net görebilmek imkansız, çamura dönüyor görüntü.

    Görsel iş yapanlar, TN panelden ne yazık ki uzaklaşmasa iyi olur. Şu an izin IPS paneller bu konuda bir facia.





    Resmen sacmalamissin

    O rengin sarıya dönmesi Windows renk profilinde tek yapman gereken renk profilinden ekranı silmekti. Ayrıca bir monitör beyazı yada griyi sarı yapıyorsa monitörde sorun vardır bu normal değil.

    Bende PhotoShop ve ips kullanıyorum. Laptopda tn panel var her oturduğunda küfür ediyorum. Baktığınız acıya gire renk değişmesi çağ dışı bir olay.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • selmand kullanıcısına yanıt
    Saçma derken birine kendin iki kat sazmalamışsın ve oturup bir de Photoshop da profesyonel iş yaptığını düşünmek bile istemiyorum.

    Windows renk profilinden yeni profil eklersin ama bu mevcut IPS panel farkını ortadan kaldırmaz. Ayrıca burada bahsettiğim sarı panel panelin bozuk değil standart bu özelliklerde üretildiğinden. Keza vakit ayırıp da biraz kafa kassaydın ilgili paylaşılan videoları inceler ve bahsedilen sarı rengi herkesin gördüğünü görür, biraz kaale alır öyle konuşurdun.

    Öte yandan TN panel kullanıyorum Photoshopda evet, sağa sola araya öne kaykılıp da taklalar atmak yerine tek bir açıdan ama en doğru ton ve rengi görmemi sağladığı için IPS panel yerine tercih ediyorum ki şu an en sağlıklısı.

    Ben de IPS panel aldığım laptopa her oturduğumda küfürü bastım ve satıcının tepesine atıp iade ettim isterse geri almasın kapı gibi belge var, Photoshop ve diğer programları IPS paneller farklı ve hatalı gösteriyor. Nokta.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.