Şimdi Ara

DH Özel: AMD'nin Trinity kod adlı yeni nesil Fusion işlemcileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
11.740
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • DH Özel: AMD'nin Trinity kod adlı yeni nesil Fusion işlemcileri



    Görselin büyük hali için https://forum.donanimhaber.com/images/images/haber/31723/amdtrinityfusiondetay_2_dh_fx57.jpg?time=637848641132783340 ">buraya tıklayabilirsiniz.



    Donanım Haber olarak AMD'nin yıl içerisinde piyasaya sunacağı yeni nesil işlemcilerle ilgili detayları paylaşmaya devam ediyoruz. Hatırlanacağı üzere daha önceki haberlerimizde, AMD'nin gelecek planlamasında en büyük ağırlığı Fusion tasarımına verdiğinden bahsetmiştik. Piyasaya sunduğu A, C ve E serisi Fusion işlemcileri ile yüksek satış başarısı yakalayan AMD, performans odaklı sistemler için geliştirdiği A serisi Fusion işlemcilerini güncellemeye hazırlanıyor. Şu anda Phenom II ve Athlon II serisi işlemcilerde kullanılan K10.5 mikroişlemci mimarisinin güncellenmiş versiyonunu kullanan Fusion A serisi işlemciler, yakın gelecekte Bulldozer tasarımına geçiş yaparak performansları arttırılacak.



    AMD'nin Trinity kod adını verdiği Fusion AX-5000 serisi işlemcilerin ilk modellerine ait resmi detaylar ortaya çıktı. Mikroişlemci mimarisindeki güncellemeler ve geliştirilen detaylar sayesinde aynı saat hızında mevcut Fusion A işlemcilerine karşı ciddi anlamda daha iyi performans sunması beklenen yeni işlemcilerin ilk etapta piyasaya sunulacak en hızlı temsilcisi Fusion A10-5800K olacak. Adından da anlaşılabileceği üzere çarpan kilidi açık olarak gelecek Soket FM2 formundaki dört çekirdekli işlemci standart olarak 3.8GHz'de görev yapacak ve geliştirilmiş Turbo Core teknolojisi ile çekirdek frekansını 4.2GHz'e kadar arttırabilecek. Seviye 2 bellek kapasitesi 4MB olan işlemciye entegre grafik birimi olarak Southern Islands serisi Radeon HD 7660D eşlik edecek. 384 paralel işlem birimine sahip olan ve 800MHz çekirdek hızında çalışacağı belirtilen GPU'nun dünyanın en hızlı işlemciye entegre grafik birimi olarak lanse edileceği üzerinde duruluyor. 1866MHz'e kadar çift kanal DDR3 bellek desteği sunacak olan işlemcinin ısıl tasarım gücü ise 100 Watt olacak. 



    Yeni nesil Fusion serisinin ikinci en hızlı işlemcisi Fusioın A10-5700 olacak. Genel olarak 5800K ile oldukça benzer olan bu işlemcinin en büyük farkı çalışma frekansları zira çekirdek hızı standart olarak 3.4GHz, Turbo Core ile 4GHz olarak belirlenen işlemcinin aynı zamanda entegre grafik birimi de 760MHz'de görev yapıyor. Bu işlemci aynı zamanda K serisi altında sunulmadığı için çarpan kilidi de kapalı geliyor yani hız aşırtma konusunda Fusion A10-5800K'nın yeteneklerine sahip olmayacağını söyleyebiliriz. Fusion A8-5600K'nın düşen saat hızlarına ek olarak daha zayıf entegre grafik birimi eşlik ediyor. Radeon HD 7560D adı verilen grafik birimi 384 yerine 256 paralel işlem birimi ile geliyor. Benzer şekilde dört çekirdekli olan ve 4MB Seviye 2 bellek kapasitesi ile donatılan işlemcinin GPU hızı 760MHz olarak belirlenmiş durumda. Trinity kod adlı yeni nesil Fusion işlemci ailesinin dört çekirdekli diğer modellerine ilişkin detaylar tabloda yer almakta. Serinin en yavaş aynı zamanda en ekonomik üyeleri olması beklenen çift çekirdekli Fusion A4-5300 ve A6-5400K'nın saat hızları ise henüz bilinmiyor. 1MB Seviye 2 bellek kapasitesi ile donatılan işlemcilerden A6-5400K'da 192 paralel işlem birimine sahip Radeon HD 7540D, A4-5300'de ise 128 paralel işlemcili Radeon HD 7480D entegre grafik birimine yer veriliyor. Fusion A4-5300 serinin diğer üyelerinden farklı olarak ayrıca 1866MHz yerine 1600MHz çift kanal DDR3 bellek desteği sunuyor.



    Peki AMD'nin Trinity kod adlı yeni nesil Fusion işlemcileri pazara ne zaman giriş yapacak ? O konuda da elimize resmi detaylar ulaşmış durumda. AMD'nin dökümanlarına göre Fusion AX-5000 serisinin dört çekirdekli tüm üyeleri ikinci çeyreğin hemen başında yani Nisan ayı gibi pazara sunulmuş olacak. Çif çekirdekli modellerin ise üçüncü çeyreğin başında yani Temmuz gibi lanse edilmesi bekleniyor. Tabi ürünlerin çıkış tarihleriyle ilgili olarak AMD'nin, farklı gelişmeler karşısında yol haritasında bir takım değişikliklere gitmesi de muhtemel ancak en güncel bilgilere göre işlemcilerin çıkış tarihi ikinci çeyrek ve üçüncü çeyrek olarak görünüyor. Yeni işlemcilerin fiyatları hakkındaysa şu an için net bir bilgi bulunmuyor.









  • basın eksi yi yerimizi alalim güzel işlemciler geliyor özellikle 3.8 ghz rahatlıkla 5ghz görür herhalde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Enes Eyibil

    basın eksi yi yerimizi alalim güzel işlemciler geliyor özellikle 3.8 ghz rahatlıkla 5ghz görür herhalde


    kesin kesin nitroyu verince neden görmesin.
  • amd artik cpuda inteli gecemeyecek gibi apuya daha fazla yuklenmeli bence
  • 5GHz Phenom işlemci fena değil ama radeon core 384 diyor bu düşük değil mi önceki fusion serisine göre. Aslında 9800GT seviyesine gelirse gpu bu işlemci çok satar. Acaba GPU'suz modelleri ne zaman çıkacak. 100W ile 4.5-5GHz görür. 200TL civarıda olursa tadından yenmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Placebo Effect -- 13 Şubat 2012; 12:30:34 >
  • Genemi soket değişti arkadaş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serty23

    Genemi soket değişti arkadaş


    soketin değişeceği belli idi zaten FM2 yi beklemek için çoğu kişi ne AM3+ nede FM1 tercihi yapıyor beklemede zaten şuandaki FX işlemcilerin performansı belli malum sorunlar mevcut FM1 ara bir çözüm değil ama var olan Phenom II mimarisini AM3 ten kurtarıp daha farklı bir platform altında sunma gereksinimi ee yenilenmiş bir soket muhtemelen FM1 den bir pin eksik yapı olması gerekiyo ( 904 pin ?) ve yenilenmiş anakartlar kısacası soket yapısındaki değişiklik belkide gerekliydi.

    AMD yine insaflı davranıyor ivy brigde+Z77 alan insan haziran temmuz ayında tam bir sene sonra (2013 mayıs haziran dönemi) upgrade yapmaya kalksa bu sefer Haswell cpu+ 8 serisi 1150 pin soketleri görüp intel e iyice sövmeye başlıcak...




  • Tabi İntel açık ara öndede AMD'ninde işlemci sektöründe fanatiği veya müşteri kitlesi oldukça fazla bu yeni işlemcilerle gündemi değiştirebilir,İntel'e dönücek olursak İntel zaten gönlümüzde taht kurmuş fazla söze gerek yok.:)
  • A3650 kunlanmis biri olarak A10 5800k yi kesinlikle deniycem.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Placebo Effect

    5GHz Phenom işlemci fena değil ama radeon core 384 diyor bu düşük değil mi önceki fusion serisine göre. Aslında 9800GT seviyesine gelirse gpu bu işlemci çok satar. Acaba GPUsuz modelleri ne zaman çıkacak. 100W ile 4.5-5GHz görür. 200TL civarıda olursa tadından yenmez.


    Gpu'suz Trinity işlemciler Fx serisi Bulldozer işlemcilerdir. Mimariler aynı.
  • Yani teknik olarak Fx4100 islemcisini ve arti gpu biriminimi eklemisler?

    zaten suanki fx4100 dort cekridek gibi calismiyor.

    kagit uzerinde harika gorunuyor, gercek 4 cekirdek ve bu saat hizlari ise kesin bir sistem toplarim.

    ama onemli olan gercek 4 cekirdekmi yoksa cakma fx serisinde olanlardanmi?
  • bu apu lu işlemcilere alternatif olarak en az 6mb L3 eklese tamam olacak
  • quote:

    Soket FM2 formunda
    dedi bir ton müşteriyi kızdırdı AMD. şimdi soket fm1 ölü doğmuş ve yalan bir platform konumuna geçmiş oldu.
    --------------------------------------------------------------------
    peki revize bulld. serisinden mi türetilecek yoksa mevcut seriyemi entegre edilecek o kısmı anlamadım!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Confusion

    quote:

    Soket FM2 formunda
    dedi bir ton müşteriyi kızdırdı AMD. şimdi soket fm1 ölü doğmuş ve yalan bir platform konumuna geçmiş oldu.
    --------------------------------------------------------------------
    peki revize bulld. serisinden mi türetilecek yoksa mevcut seriyemi entegre edilecek o kısmı anlamadım!


    Şuanda var olan Bulldozer mimarisinin hatalarından arındırılmış kısımlarını alacaklar üzerine hd 7000 serisi gpu ile güçlendirip tabi yepyeni bi güncelleme olacak bu şekilde satışa çıkacak muhtemelen bulldozer gibi bir hayal kırıklığı yaşanmayacak GPU suz olan ve daha yüksek saat hızlarına erişebilen versiyonları yeni nesil FX serisi olacak yani yılın 2. yarısında ''Vishera'' ismiyle bildiğimiz yeni FX ailesi gelecek.

    FM1 tam ölü doğdu denemez FM2 ve AM3+ ta sadece yeni mimarili işlemciler zamanla çalışır hale gelecek FM1 ise zamanla şuanda var olan AM3 ün yerini alacak Phenom II ve Athlon mimarisi FM1 soket tipi üzerinde çalışmaya devam edecek takip Phenom ailesi sonlandırılana kadar. intel in yaptığı mantığı AMD uygulamaya başladı diyebiliriz

    Soket FM1 ( Giriş seviyesi entegre gpu yada Gpu suz modeller )
    Soket FM2 Orta ve orta üst seviye ( tamamen GPU lu modeller ) Sandy ve ivy işlemcilere karşılık
    Soket AM3+ ( sadece üst segment GPU su olmayan saf performansa odaklanılan intelde Soket 2011 e karşı konumlandırılan sistem )

    Olması gereken bu şekilde bi sıralama idi ama ilk nesil FX serisinin hayal kırıklığı buna darbe vurdu...




  • Soket değişimi konusunda AMD şikayet edeceğiniz en son firmadır.
    Daha önce başka bir özel haberde Erdi Bey, AMD'nin yeni nesildeki %15 performans artışının son güncellemelerle %30'lar seviyesine çıktığını anlatmıştı. Eğer trinity ilk nesil Fusion'lara %30 gibi bir fark atarsa bu çok büyük bir başarım olacaktır. Umarım trinity'leri yakın zamanda Fusion'lardan çok daha sık görebiliriz çünkü maalesef Fusion'u ülkemizde pek görme fırsatımız olmadı. C-350 işlemcili Sony netbook'un yaptıklarını ağzı açık halde gören biri olara, Trinity'den çok şey bekliyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Placebo Effect

    5GHz Phenom işlemci fena değil ama radeon core 384 diyor bu düşük değil mi önceki fusion serisine göre. Aslında 9800GT seviyesine gelirse gpu bu işlemci çok satar.


    Öncekinde readon core 400, gpu 600 mhz yenisinde 384 readon core, gpu 800 mhz imiş. Core anlamında düşüş olsada gpuz hızı ve olası mimari yenilikler yeni gpuyu yukarı taşımak zorunda. Yoksa Amd, lider olduğu segmenti de kaybeder.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Foxbat

    Soket değişimi konusunda AMD şikayet edeceğiniz en son firmadır.
    Daha önce başka bir özel haberde Erdi Bey, AMD'nin yeni nesildeki %15 performans artışının son güncellemelerle %30'lar seviyesine çıktığını anlatmıştı. Eğer trinity ilk nesil Fusion'lara %30 gibi bir fark atarsa bu çok büyük bir başarım olacaktır. Umarım trinity'leri yakın zamanda Fusion'lardan çok daha sık görebiliriz çünkü maalesef Fusion'u ülkemizde pek görme fırsatımız olmadı. C-350 işlemcili Sony netbook'un yaptıklarını ağzı açık halde gören biri olara, Trinity'den çok şey bekliyorum.

    bu trinitylerden umutluyum ben sadece apu bile AMD için başarı demek kısıtlı bütçe ile bunları başarabiliyor
    Sadece Sony mi Hp dm1 in E350 versiyonuda mükemmeldi hiç bi yerde kalmadı stoklar eridi hem 11.6 segment ve başardıkları boyundan büyük işlerdi üzerinde 320 gb 7200 rpm diskle geliyordu. AMD aynı zamanda 28 nm lik brazos 2 ile kendisinden baya bahsettirecek gibi diye düşünüyorum.

    Ama bu sistemlerle mutlaka SSD disk kullanımı şart




  • çok umutluyum bu işlemcilerden
  • quote:

    Orijinalden alıntı: isyankar_emre

    Tabi İntel açık ara öndede AMDninde işlemci sektöründe fanatiği veya müşteri kitlesi oldukça fazla bu yeni işlemcilerle gündemi değiştirebilir,İntele dönücek olursak İntel zaten gönlümüzde taht kurmuş fazla söze gerek yok.:)


    Sen heryere yorum yazmak zorundamısın kardeş?
  • bu işlemcileri sevdim, zaten amd nin 2. nesil olan işlemcisini alacaksın..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.