Şimdi Ara

F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
654
Cevap
12
Favori
341.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • F KLAVYE

    Tarihçe
    F klavye düzeni 1943 yılından başlayarak yapılan çalışmaların sonucunda ve 20 Ekim 1955 tarihinde Türkçe yazmada çok daha kolaylık sağlamak için oluşturdu. (1)
    Hürriyet gazetisinden Hüseyin Gönüllü'nün F klavyenin babası İhsan Yener'le yaptığı söyleşiyi aynen aktarıyorum. (2)
    H.G.: -F klavye nasıl ortaya çıktı?
    İ.Y.: -"1946'dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım… 'Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. Yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. Türkçe'de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini TDK'nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. türkçe'nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık… Gümrük kanunlarına 'bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak' diye bir madde kondu."
    H.G: —Direnen olmadı mı? Maliyeti nasıl karşıladık?
    İ.Y.: T-ürkiye'de o zaman 40 bin kadar yazı makinesi vardı. Biz, 40 bin yazı makinesini bırakalım dedik. Biz, geleceği kurtaralım dedik, tıpkı Atatürk'ün yaptığı gibi.
    F Klavyenin Üstünlükleri
    Türkçeye en uygun klavye olan F klavye (pek çoğunun dediği gibi Ef klâvye değil, harflerin Türkçe okunuş biçimine göre Fe klavye) uzun çalışmalardan sonra daktilolarda en kolay, en hızlı ve hatasız yazmak amacıyla üretilmişti.
    Türkçe’de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harflerin “F klavye”de kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirildiğini, Türkçe’deki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen ‘F klavye’ bu özellikleri bakımından Türkçe’ye uyduruk ‘Q klavye’den çok uygundur.
    Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler bu klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmişti. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13–542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9–669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. (Bunlar Türkçede en çok kullanılan harflerdir). Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.
    Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır. (3)
    F klavye nasıl yararlar sağladı? Sorusuna İhsan Yener' şöyle cevap vermiştir:
    "1955'ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başlamıştı. Hemen biz de başvurduk ve 1956'da dâhil olduk. Öğrencilerim bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. Bu birinciliklerin 14'ünde dünya rekoru kırıldı. Hatta fransızlar itiraz etmişlerdi ilkinde, 'Türkler yarışma için özel olarak tertip edilmiş bir klavye kullanıyorlar' diye. 6 saat süren tartışmalardan sonra, fransızlar'a 'siz de yapın o halde özel bir klavye' dediler." (4)
    2003 Dünya Bilgisayar ve Stenografi Şampiyonası’na “F klavye” ile katılan Türk yarışmacıları takım halinde dünya 2’ncisi olmuşlardır. (5)
    Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir. (6)
    Her iki elimizin en çok çalışan 6 parmağı ile yazmış olduğumuz tuşlara denk gelen harfleri yüzde 45 oranında kullanmak varken, neden bizim için daha zor ve yavaş yazmayı sağlayan İngilizlerin Q klavyesini kullanalım? "Q klayveye alıştım, F klavyede zorlanıyorum" diyorsanız, denemesi bir kaç dolara! (Klavye fiyatı) Yabancı bir klavyeye ne kadar sürede alışmışsanız, kendi konuşma dilimize göre dizilmiş olan klavyeye onun yarısı kadar sürede alışabilirsiniz. (7)
    Q KLAVYE

    Q klavyenin tarihçesi
    Dünyada Q klavye olarak bildiğimiz tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği ilk günden beri değişmedi. Neden tuşların bu şekilde dizildiği konusunda da çeşitli rivayetler olmasına rağmen şimdilik en yaygın kabul gören hikâye şu: Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesinin harfleri kâğıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır ve iki kol birden kâğıda doğru havalandığında içerde sıkışmaya neden olmaktadır. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
    Yani Q klavye 1873'te mühendisliğe aykırılık abidesi olarak tasarımlanmıştı. Daktiloların hızlı yazma nedeniyle sık sık bozulmasına çare olarak geliştirilmişti. Daktilo kullananları olabildiğince ağır yazmaya zorlamak için olmadık hilelere başvurulmuş, en çok kullanılan harfler klavyenin her sırasına dağıtılmış, (sağ elini kullanan insanları zayıf ellerini kullanmak zorunda bırakacak şekilde) harfler solda toplanmış.
    Daha sonra bilgisayarlar çıkıp tuşların hızlı yazma nedeniyle bozulma sorunu ortadan kalktığında bile Q klavye yaygınlaştığından bu standart korunmuştur. (8)
    Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, F klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.
    Q klavye yavaş yazmak için tasarlandığından bu avantajların hiçbirine sahip değildir. Bu yüzden el, Türkçe karakterlerde hem F klavye hızına yetişemez, hem de herhangi bir ele fazla yüklenme olduğu için çabuk yorulur.
    Serce ve yüzük parmakları elimizin en "afonksiyonel" parmakları olmasına karşın Türkçede en fazla kullanılan harflerden biri olan " a " q klavye´ de sol serce parmağına denk gelir. Yine q klavye için; Türkçe´de en az kullanılan harflerden biri olan " j " elin en aktif parmağı olan sağ işaret parmağına denk gelmektedir.
    Bunun gibi bin bir dezavantaj sayılabilir. Türkçede birçok sözcük q klavye için en pasif parmaklara dağılır. Bu yüzden q klavyede 10 parmak Türkçe karakter girmek deveye hendek atlatmaya benzer." (9)
    Q klavye ingilizce için de uygun değildir.
    Q klavyenin daha iyi alternatifleri olabileceğini düşünenler de olmamış değil. Örneğin Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. August Dvorak, 1932 yılında İngilizce'de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay ulaşılabilir yeri olan orta sırasına toplandığı bir klavye dizilimi önerir. Dvorak'ın araştırmalarına göre, sekreterlerin parmakları gündelik yazı işleri sırasında Q klavyede 16 mil yol alırken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol almaktadır.
    Ancak daktilo ustalarının, Q klavyeye olan mevcut alışkanlıkları, üreticilerin itirazı ve piyasanın Q klavye tarafından çoktan istila edilmiş olması ve 40 milyon daktilonun değiştirilme maliyeti ortaya çıkınca Dvorak'ın klavyesi yayılamaz ve kaybolup gider. (10)
    Yazar Emre Aköz şöyle diyor. “-Gençler bana mail atıyor: "16 yaşındayım, 6 yaşından beri Q kullanıyorum, çok da hızlı yazıyorum." Yanlış. Farkında değiller. Kesin veri var elimizde: F klavyeyi 10 parmak yazan bir Türk'le, Q klavyeyi 10 parmak yazan Amerikalılara aynı İngilizce metin veriliyor. Amerikalılar dakikada 32–35 kelime; Türk 72 kelime yazıyor!” (11)
    F VE Q KLAVYELERE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
    — Q Klavye Evrenseldir.
    Bu fikire yazar Yurtsan Atakan şu güzel cevabı veriyor:
    Hıncal Uluç'un ''Q'' savunusunda kullandığı temel argümanlardan biri de aynı yanılgıya dayanıyor. Dünya ''Q'' klavye kullanıyor, diyor Sevgili Hıncal Uluç, o yüzden yurtdışına gittiğinizde deli danalar gibi ''F'' klavye arayıp bulamayacağınız, hâlbuki eğer ''Q'' klavye kullanıyor olsaydınız sürü sebil klavyeyi emrinize amade bulacağınız için ''F''yi atın, baştan ''Q'' kullanın.
    Aynı mantıkla iyisi mi biz Türkçe’yi toptan başımızdan atalım. Öyle değil mi ya, yurtdışına çıktığımızda derdimizi anlatacak Türkçe bilen biri arayıp bulamayacağımıza -eğer İngilizce bilseydik sürü sebil kişiyle iletişim kurabileceğimize- göre Türkçe’yi atalım, resmi dil olarak baştan İngilizce’yi kabul edelim. (12)
    Benim bu konuda eklemek istediğim bir husus şudur: F klavye kullananlar genellikle bakmadan yazabilirler. Bu durumda sadece windowsta klavyeyi f yapmak yeterli olur.
    —F Klavye Kullanmak Bizi Küresel Dünyadan Uzaklaştırır
    Bu gibi bazı gerekçeler ise çok gülünçtür. Japonlar, Çinliler, Kiril alfabesi kullananlar bugün sırf kendi alfabelerini kullandıkları içi dünyadan kopmakta mıdırlar? (13)
    —F Klavye Özgüven, Q Klavye Teslimiyet Sembolüdür.
    HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, SAP Teknoloji Günleri 2003'te Amerika'da aldığı eğitim sürecinden bahsederek düşünme eyleminin daima anadilde yapıldığını, bunun yaratıcılık ve özgüveni tetikleyeceğini, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavyenin de bu ana çıkış noktası nedeniyle özellikle kullanılması gerektiğini savunmuştur. (14)
    —Bilgisayar Kullanımındaki Verimsizliğin En Büyük Etkeni İhsan Yener’e Göre Q Klavye
    "Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla-bakmadan klâvye kullanma yöntemi için çok verimli bir Standart Türk Klâvyesi 1955 yılından beri resmen varolduğu halde, İngiliz dili için 130 yıl önce (on parmak yönteminin bilinmediği çağlarda) belirlenen (ve Türkçe'deki binlerce sözcüğün yazılmasına olanak vermeyen) American Standard Code for Information Interchange (ASCII) klâvyeyi Dünya standardı zanneden ve buna eklenen, Türkçe'ye has 7 harfin, en kullanışsız yerlere bilinçsizce yerleştirilmesiyle oluşturulmuş klâvyeyi de Q Türkçe standardı olarak kabullenen kullanıcıların bu hususta bilinçsiz oluşları, bilgisayar kullanımındaki verimsizliğin en büyük etkeni olmaktadır." (15)
    SONUÇ

    Bu yazıyı ülkemiz bilgisayar kullanıcılarının zaman ve kaynak israfını önlemek amacıyla hazırladım. Verdiğim linklerde çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz
    Bilimsel araştırmaların sonuçlarından anlaşıldığı gibi Q klavye ingilizcede dâhil hiçbir dil için faydalı değildir. Bir klavyenin işlevselliği kullanıcının dilinde en çok kullanılar harfleri parmakların en rahat ulaşabildikleri yere yerleştirilmiş olmasına bağlıdır. Her dile göre ayrı klavye tasarlanması daha doğaldır. Türkçe için en uygun klavye Fe klavyedir.
    Q klavye ile hızlı yazdığını iddia edenler F ile daha hızlı ve daha az yorularak yazacaklardır. Eğer denemek isterlerse 2-3 hafta 10 parmak f klavye programı ile günde 15 dakika çalışsınlar.
    Üretici firmalar, talep edildiğinde dil ayrıcalıklarını gözönüne alarak, istenen her türde klâvye ile donanım ve yazılımlar üretip satmaktadırlar; yeter ki ithalâtçı, yerli üretici ve kullanıcı, klâvye konusunda bilinçli olsun satıcı tarafından dayatılan Q klavye karşı çıksın ve kendi dilinin klâvyesini istesin. (16)
    F klavye uyduruk Q Türkçe klavyesinden, Dvorak klavyesi de Q klavyeden kat kat hızlı ve zahmetsiz yazmaya yugundurlar. Bırakın türkçeyi, isterseniz ABDli olun F klavye ile daha hızlı ve kolay ingilizce yazabilirsiniz. Bu durumun bilimsel olarak açıklaması yukarıda anlatılmıştır.
    1990 ların ortalarına değin de herkes F klavyeye alışmıştı. Macintoshlar da F klavye ile gelirdi. Ama PC piyasası F klavyenin önemini kavrayamadı. Yüzlerce dolarlık bilgisayarları satanlar F klavyeyinin önemini düşünmediler. Bugün bilgisayar kullanıcılarının büyük çoğunluğu Amerikanın bile bırakmak isteyipte bırakamadığı Q Klavye kullanıcısı. Vakit geç olmadan F klavyenin yaygınlaştırılmasın sağlamalıyız. Zararın neresinden dönülse kârdır. Kaybedilen zaman asla telafi edilemez.

    Kaynaklar.
    1http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm
    2 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/fklavyebabasi.asp
    3 http://turkoloji.cu.edu.tr/DIL%20SORUNLARI/01.php
    4 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/fklavyebabasi.asp
    5 http://www.gelisimplatformu.org/uye/uye_aktivite_print.asp?akt_id=1493
    6 http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm
    6 https://www.yenisafak.com/arsiv/2001/temmuz/05/bilisim.html
    7 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/dhizlan2.asp
    8 http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm
    9 http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/yazici_dostu.php?kategori_id=19&soru_id=1304
    10 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/zbolukbasi2.asp
    11 http://www.medyatava.net/fklavyeyazilar.asp?yazar=yurtsan+atakan
    12 https://www.yenisafak.com/arsiv/2004/nisan/27/bilisim.html
    13 https://www.yenisafak.com/arsiv/2004/mayis/04/bilisim.html
    14 https://www.kongar.org/medyanotu/251_F_Klavye_Firtinasi.php
    15 http://www.medyatava.net/fklavyeyazilar.asp?yazar=yurtsan+atakan
    16 http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm

    Bu ingilizce için hazırlanmış dvorak klavyesi.
    F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI


    Bu da F klavyemiz


    --------------------
    NOT: Bu yazıyı, kaynak gösteren herkes kullanabilir, tamamen veya kısmen alıntı yapabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 16 Şubat 2020; 1:19:20 >



    TekniKerim bu mesajı paylaştı
  • DT Swiss kullanıcısına yanıt
    Bir dil bir insan iki dil iki insan gibi birşey.
  • Benim klavyem Q olmasına rağmen Windowstan F yapıp öyle kullanıyorum. Yani klavyeye baksam da birşey farketmiyor çünkü tuşların yeri zaten farklı. Ancak şimdiki aklım olsa kesinlikle Q öğrenirdim. Çünkü F klavye bulmak çok zor. Ve Q klavyeyi heryerde bulmak mümkün. Kendi bilgisyarımın dışında bir bilgisayar kullandığımda adeta tuşlar bana kafayı yedirtiyor. Bakmadan yazmaya alışmış olan ben bakarak yazmaktan son derece rahatsız oluyorum. Dolayısı ile sıfırdan başlayanlara Q öneririm. Harflerin Türkçe'ye göre sıralanışı da çok üzerinde durulacak birşey değil bence, çünkü bir kere öğrendiniz mi beyin otomatik olarak algılıyor harfleri ve parmaklar da otomatik olarak buluyor o harfleri.
  • F klavye bir istatistik araştırmanın ürünüdür. İdeolojik değil bilimseldir. Devlet F klavye konusunda ciddi olmalıdır. Yoksa iş işten geçtikten sonra Q klavyeyi bırakmak isteyen ABD'nin durumuna düşeriz.
  • 10 parmak çalışmak için güzel bir site :

    kolay gelsin.

    http://10fastfingers.com/typing-test/turkish
  • 2006 yılında hazırladığım bu yazının F klavyenin önemi konusundaki bilinçlemeye katkı yaptığını umuyorum. Fakat malesef 7 yıl geçmesine rağmen devlet ve hükümet yetkilileri bu konuda kararlı ve ciddi adım atamadılar. Bu yazının hazırlandığı sırada 13 yaşında olanlar şimdi 20 yaşında ve çoğu F klavyenin pratikliğinden faydalanamadı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pro_to_tip

    Tamda Q klavye ile 10 parmak yazmaya başlamıştım

    F Klavye öğrenmek için Typing pro veya hotkey gibi programlar var mı?

    Gerçektende ingilizce metinleri F klavye ile daha hızlı mı yazarız?

    Hotkey programını aşağıda ki linkten indirebilrsiniz.
    http://www.inddir.com/hotkey-10-parmak/

    Merhaba arkadaşlar, 97 yılından beri bilgisayar kullanan biri olarak yıllardır chat, forum v.s gibi yerlerin etkisi ile Q klavye de hızlı yazanlardan biriydim. Yılların verdiği alışkanlık ile harflerin yerini öğrenmiştim ancak yinede tam olarak klavye ye bakmadan yazamıyordum. Göz ucu ile olsada bakmak zorunda kalıyordum. Daha sonraları F klavye'ye merak saldım. Amacım gerçekten on parmak klavye yazmak idi.

    Daha sonra yukarıda ki program ile alıştırmalara başladım. Ve sonunda f klavye ile klavyeye bakmadan yazan birisi oldum. F klavyeyi öğrenmek daha doğrusu 10 parmak yazmayı öğrenmek, bisiklete binmek gibidir. Bisikleti nasıl denge kavramını öğrenerek alışkanlık haline getiriyorsak, bu klavyeyi de bu şekil öğrenmemiz gerekiyor, yani görsel olarak öğrenmeyeceğiz yani fiziksel bir f klavye alıp tuşların yerini tek tek aramayacağız gözümüz ile, peki nasıl yapacağız ? Klavyenin harflerini parmaklarımıza öğreteceğiz. Bu da o kadar zor bir şey değil, zaten bu öğrenme süresi en fazla 2 hafta falan sürüyor. Her parmağa düşen 3 harf oluyor genelde, böylece elimizi klavyede ortaya koyduğumuz zaman(temel tuş sırası) her bir parmak bir üst sıraya ve bir alt sıraya, birde temel sırada ki harflere basıyor olacak. Elimiz kolumuz klavye üzerinde gezmeyecek sadece parmaklarımız 2 cm aşağıya 2 cm yukarıya gitmiş olacak. Bir ara yılların verdiği q alışkanlığı ile q klavyede 10 parmağı bu şekil öğreneyim dedim ancak Türkçe harflerin saçma sapan diziliminden dolayı gerçekten q klavyenin berbat bir klavye olduğunu gördüm. F klavyede ellerimiz çok az hareket ederken, q klavyede aynı harfler için baya bir zorlanmamız gerektiğini gördüm. Bu yüzden tekrardan F ile öğrenmeye karar verdim ve de ne denli doğru karar verdiğimi şu an gayet iyi anlıyorum. Sizlere de tavsiyem eğer 10 parmak yazmayı öğrenmek istiyorsanız kesinlikle F klavye ile bunu yapın. F klavye öğrenmek için gidip yeni klavye almanıza gerekte yok, mevcut dil ayarlarınızdan klavye türünüzü F yapmanız yeterli. Zaten gidip Fiziksel F klavyede alsanız bu ayarı yapmak zorundasınız çünkü Fiziksel klavyeyi takınca öyle hemen F klavye çalışmıyor. Bu arada ortak bilgisayar kullanıyorsanız, kendinizin kullanıcı oturumunda F kullanabilir, diğer kullanıcılar Q klavye ayarında kullanmaya devam edebilirler. Sizler kendi kullanıcı adınızın varsayılan klavyesini F yapmayı unutmayın, yoksa her yazı yazacağınız alana tıklayınca tekrar tekra F klavyeyi seçmek durumunda kalabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qx5 -- 29 Ekim 2013; 2:33:51 >
  • Merak etmeyin, Fe klavyeye de alışacağız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 21 Aralık 2015; 11:08:31 >
  • F klavyenin mucidi hayatını kaybetti

    91 yaşında hayatını kaybeden F klavyenin mucidi Dr. İhsan Sıtkı Yener, Şişli Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Ayazağa Mezarlığı'nda toprağa verildi.
    Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Türkiye Temsilciliği Onursal Başkanı, F klavyenin mucidi Dr. İhsan Sıtkı Yener için Şişli Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Yener'in yakınları, arkadaşları, öğrencileri katıldı. İhsan Sıtkı Yener'in ailesi cami bahçesinde taziyeleri kabul etti.

    Yener'in kardeşi Naci Yener, "İhsan Yener hoca kendisine hedef ittihaz ettiği Türkiye'yi dünya çapında, her tarafta başarılara ulaştırma hedefine ulaştı. Türkiye'ye rekorlar şampiyonluklar kazandırmıştır" dedi.

    "F KLAVYEYİ BÜTÜN DÜNYAYA KABUL ETTİRDİ"

    Törene katılan CHP eski Milletvekili Süheyl Batum da "İhsan Sıtkı Yener F klavyeyi bütün dünyaya kabul ettirdi ve böylece dünya şampiyonları yetiştirdi. Nurlar içinde yatsın. Allah rahmet eylesin. Sevenlerinin başı sağolsun" diye konuştu.

    İhsan Sıtkı Yener ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Ayazağa Mezarlığı'nda toprağa verildi.

    Güven USTA
    kaynakhttp://www.memurlar.net/haber/609559/

    ----------
    INTERSTENO Türk Grubu Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, F klavye duayeni Yener'in 91 yaşında Hakk'ın rahmetine kavuştuğu belirtildi.

    Yener'in cenazesinin, pazar günü ikindi vakti Şişli Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Ayazağa Mezarlığı'nda toprağa verileceği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "İhsan Yener hocamız, kendisini F klavyeye adamış, binlerce öğrenci, yüzlerce öğretmen ve onlarca dünya şampiyonu yetiştirmiştir. 1955 yılında Türk dili ve alfabesine en uygun olan F klavyeyi icat ederek, klavyenin on parmakla, bakmadan bilimsel olarak kullanılması metodunu geliştirmiş ve Türkiye'ye armağan etmiştir. Hocamız, yazım teknolojileri alanında dünyadaki en büyük meslek kuruluşu olan ve Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren INTERSTENO'ya 5 Mayıs 1957 tarihinde Türkiye'nin katılmasını sağlamış ve yıllarca bu kuruluşun Türkiye Temsilciliğini / Merkez Komitesi Üyeliğini yürütmüştür. İhsan Yener, daha sonra bu kuruluşun Onursal Başkanlığına atanmıştır.

    91 yıllık ömrünü F klavyeye ve on parmakla bakmadan bilimsel yazma metoduna adamış değerli İhsan Yener hocamızın vefatı, yetiştirdiği bizleri derinden sarsmış olup tüm camiamıza, kederli ailesine ve Türk Milletine başsağlığı dileriz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun."

    Türkiye'ye 80'i aşkın altın madalya kazandırdı
    INTERSTENO Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse, yardımcılığını yaptığı Dr. Yener'in, uluslararası bilgisayar klavye yarışmalarında Türkiye'ye 80'in üzerinde madalya kazandırdığını belirterek, şunları söyledi:

    "İhsan hocamızın hayatı, tüm çalışması F klavye olmuştur. İki yılda bir yurt dışında yapılan bilgisayar klavye yarışmalarında ve internet üzerinden her yıl düzenlenen Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonasında Türkiye'nin elde ettiği 80'i aşkın altın madalyaya vesile olmuştur. F klavyeyi icat edip geliştirerek millileştirmiş ve bu alanda dünya çapında büyük başarılar elde etmemizi sağlamıştır. Yerini doldurmamız mümkün olmayacak ama F klavyenin gelişmesine katkı sunmaya biz devam edeceğiz."

    En bilimsel klavye
    Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşidi olan F klavye, 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmış ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
    Türkçe için ideal bir klavye çalışmalarına başlayan ilk isim, bu çalışmaları Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde gerçekleştiren daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener'di. Bu sıralarda Ankara Üniversitesi ile New York Üniversitesi arasındaki işbirliği anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye gelen Anthony R. Lanza ile Edwark Tutark Jr. de bu çalışmalara dahil oldu. New York Üniversitesi'nden gelen ekip yaptığı çalışmaları, finansmanlarını sağlayan Uluslararası İşbirliği İdaresi için yazdığı raporda özetledi. II. Dünya Savaşı sonrasında, Amerika Birleşik Devletleri tarafından on altı ülkeye ekonomik destek sağlamayı öngören Marshall Planı çerçevesinde ülkenin yapacağı yardımları organize eden teşkilatların amacı, ekonomik yönden Türkiye'yi ileri götürecek projeleri desteklemekti. Hazırlanan rapora göre Türkçe yazıma uygun bir klavyenin geliştirilmesi ve bunun standart olarak kullanılması durumunda yılda 43.500 Türk lirası tasarruf edilecekti. Bu klavyenin oluşturulması için kurulan iki komisyondan ilki Türkçedeki harf sıklıkları ve ardışıklıkları, ikincisi ise parmakların fiziksel özelliklerini inceleyerek dizilimi konusunda çalıştı.
    Q klavye yaygınlığı nedeniyle en evrensel klavye olarak kabul edilirken, F klavye ise Birleşmiş Milletler tarafından "en bilimsel klavye" olarak kabul edilmiştir
    kaynak:http://www.yee.org.tr/tr/faaliyethaberleri/f-klavyenin-babasi-ihsan-sitki-yener-hayatini-kaybetti_3801
    Biyografi için bkz: Bkz:http://www.bilmenizgerek.com/f-klavyenin-mucidi-dr-ihsan-sitki-yener-hayatini-kaybetti/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 4 Eylül 2016; 20:51:43 >
  • '2017'den itibaren kamu kurumları F klavyeye geçecek'

    http://www.memurlar.net/haber/634863/
  • Bilgisayarlı hayatımın 15 yılını Q klavye ile geçirdim. 10 parmak kullanmaya hiç kasmadım şimdiye kadar. Ve bu yaşta anladımki 10 parmak olmadan istediğim hızda yazamayacağım hiç bir zaman. Ve madem böyle sancılı bir sürece gireceğim, olmuşken Q denen verimsiz harf düzenini bırakıp F düzeninde inşa edeyim 10 parmağı dedim. Aynı Q klavye ile devam ediyorum. F harf düzeninin çıktısını aldım ekranın altına koydum klavyeye bakmadan sadece çıktıya bakarak yazıyorum. bugün F'li hayatımın ilk günü.


    Resmen bilgisayarla ilk tanıştığım halime döndüm. İğrenç bir his. Olabildiği kadar direneceğim ama bırakmanın da eşiğindeyim. Dakikada 90 kelime yazan adamdım ben. Eziyet çekiyorum resmen. Bunu gönderiyi 10 parmak kurallarına uyarak yazmam 10 dakikamı aldı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi can_celik -- 11 Ocak 2024; 0:55:19 >
  • O on dakika sana zaman içinde saatler olarak geri dönecek. Bilimsel olarak defalarca ispatlandı ki F klavye kullananların parmakları Q kullananlara göre daha az yol alır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 13 Ocak 2024; 19:24:1 >
  • güzel çalışma eline sağlık.
  • harika olmuş,tebrikler...
  • bu kadar emek vermişsin eline salık
  • quote:

    Orjinalden alıntı: magicool

    bu kadar emek vermişsin eline salık


    magicool ,alabildin mi bilgisayarını? ne zamandır uğraşıyodun, yaz bakalım aldıysan özelliklerini. Madem Türksün ,göster ürksün!
  • zevkle okudum..eline sağlık..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi öz gür -- 6 Şubat 2006 3:13:48 >
  • Öğretmenler için dizüstü kampanyasında herkess F klavyeye isyan etmişti. Sanırım bizim alfabemize en uygun F tipi klavye ama emperyalizm böyle birşey işte

    herneyse çok güzel bir çalışma ellerine sağlık
  • 8 senedir 10 parmak F klavye kullanıyorum. F klavye tabi ki Türkçe için mükemmel tasarlanmış. Ancak zaman zaman İngilizce metin yazmak durumunda kalıyorum ve ne kadar sıkıntı çektiğimi anlatamam. Diğer birçok forumda da F/Q tartışması yaşanmıştı. Şahsi kanımca bilgisayara sıfırdan başlayacak birisi için F klavye önerilebilir. Ancak zaten F klavye kullanan birisi için ille de F klavye şart değildir. Q klavye üzerinden windows ta klavye değişimiyle çok rahat F klavye kullanılabilir (şu an öyle kullanıyorum).

    Ayrıca metin de geçen Q klavyenin verimsizliği çıkarımına da pek katılmıyorum. Çünkü pek çok arkadaşım var ki Q klavye ile en az benim kadar hızlı yazabilen ve bir o kadar çok insan tanıyorum ki F klavye kullanıp vasat bir Q performansı veren. Demek istediklerim yanlış anlaşılmasın. Metin son derece yararlı. Ancak salt doğru yol değil.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.