< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

|
|
|
|
Besni ilçesi tarihin derinliklerinde gelen bir ilçedir.Besni aynı zamanda da çok hareketli sanayi ve eski ticaret kenti oluşu ile tanınır.Bunda Halep Ticaret Yolu üzerinde oluşu kadar, savunmaya son derece elverişli yapısı ve muntazam bir kaleye sahip oluşunun büyük bir payı vardır.Sulak ve ormanlık arazi varlığı ile çekiciliğini her dönemde canlı tutmuştur.Bu yüzden ''cennet eş'' manasına gelen Bethesna Bihicti, Bisni gibi isimlerle söylene gelmiştir.Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç kolda girerek burayı bir ''Türk Yurdu'' haline getirmişlerdir.Bunlar Saka İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.Tarihinde birçok saldırılara da hedef olan Besni özellikle Moğol ve Timur'un istilalarına karşı destanlaşan kahramanlıkları ile Yıldırım Beyazıt'dan taktirname alan ilk şehirdir.Osmanlı padişahlarından Yıldırım ve Yavuz Besni'ye uğramış, Baybors, Buldaç, Kamil ve Süleyman adlı Türk komutanları da Besni'de ağırlanmıştır.Evliya Çelebinin ''Hayran Kaldım'' dediği yer yine Besni'dir.Osmanlı Döneminde el sanatları bakımında zirveye çıkan Besni Anadolu'nun her yerinden gelen tüccarların akınına uğradığı, kervanların konakladığı bir yer olmuştur tarihte.İstiklal savaşı döneminde, milli bir ruhun savaş boyunca Besni'de de varlığına şahit olunur.İlk mebus Reşit Bey'in Sivas Kongresinde Atatürk'ün en yakın çalışma arkadaşı olarak maddi ve manevi destek verdiği de bilinmektedir.Ayrıca Hüveydi aşireti reislerinden Hasan ve Yusuf Beyler'in kurup organize ettiği Kuvai Milliye teşkilatı Antep ve Maraş savunmalarında büyük rol oynamıştır.Hatta Antep'teki Fransız silah deposuna ilk baskını yaparak birçok askeri esir alan yine bu teşkilattır.Cumhuriyet Döneminde ''Fetva Emirliği'' ne kadar çıkan bir çok alimin ve Divan Edebiyatına giren şiirlerin sahibi bir çok şairin yetiştiğini görmekteyiz. |
|
Bu yazı gerçek mi bilmiyorum fakat bu yazı bu arkadaş benim hayatımı değiştirdi diyebilirim. Gerçek olmasa bile, 2013 senesiydi sanırım ve bir ramazan gününde bu yazıyı okumuştum. UCLA olsun ABD'nin mimari yerleşimi olsun o zamanlar lise 3 olan beni ziyadesiyle çekmişti içine. Taa o zamanlardan ABD'de yaşama isteğim olmuştu. Hala daha var Allah biliyor kalbimi. Shadow_Shooter ile iletişime geçmeye çalışmıştım. Bu hesabımla değil tabii ki eski hesabımla. Forumdaki konuya yazılanlara cevap vermiyordu. Özel mesaj atmıştım kuru kuruya ''Süre'' gibi bir şey yazmıştı. O zamanlar adama çok yazıyorlardı doğru ya da yanlış. Biraz da egosu vardı haliyle. Yalan olmasın Charm_Quell tarafım ya da çıtırdan bir Joe Goldberg yanım var benim o zamanlar oturup araştırmıştım. Shadow_Shooter kesinlikle kimliğini açıklamıyordu ama o zamanlar ismini başka bir yazıda (genelde böyle içerikli farklı zamanlarda açılmış bir kaç konusu vardı) Ali diye yazmıştı. Araştırdım, yaşım 16-17 falandı ve Shadow_Shooter'ın yazdıklarına paralel olan bir LinkedIN hesabı bulmuştum. Adamın da adı cidden Ali idi ve gayette gerçek hesap gibi duruyordu. Yapay zekaya abanmış Çankaya'da okumuş UCLA'da master yapmış vs. İletişime geçmedim tabii. Bu yazı doğru mu SS (Shadow_Shooter) ego kasmak isteyen biri miydi inanın bilmiyorum. Ne olursa olsun bu yazı benim hayatımı değiştirdi. Dediğim gibi 16-17 yaşındaydım o zamanlar ve ünivesite sınavı için açtığım Donanımhaber benim en yakın arkadaşımdı. Bu konuyu okumak ben de aradan geçen 10 yıla rağmen bitmek bilmeyen bir ABD isteği oluşturmuştu. Ekonomiden, politikadan bağımsız. Şimdi ne oldu? İç mimarım. Üniversiteye hazırlanırken ne zaman zorlukla karşılaşsam ara ara bu konu hep aklıma gelmişti. SS'de zorluk yaşadı adam UCLA'da hayalinin okulunda diyordum kendi kendime. İç mimarlığı seviyorum. Meslekteki 3.yılım ama sıkıldım. Hala da ABD'ye gitmek istiyorum. ''Türkiye'den kaçıyorum!'' demek için değil tabii ki ABD benim çocukluk hayalim oldu. Geçen yıl F1 den red yedim ama yılmak yok. Bu konuda yazılanlar doğru ya da yanlış benim hayatımı değiştirdi. Shadow_Shooter'a ne oldu bilmiyorum. Umrumda da değil açıkçası. Yazdıkları umarım doğrudur. Benden hepi topu 10 yaş büyük birisi sanırım ama 10 yılda Türkiye'de öyle şeyler (kötü anlamda) değişti ki TC tarihinin en şanslı jenerasyonlarından biri bence. Güçlü ekonomi, saygın bir ülke... Vize almak, gitmek her anlamda çok daha kolaydı. Şimdi bir gencin bir tarafları yarıpta ABD için, yüksek lisans için çalışması çok zor. Burs bulması daha da zor. Shadow_Shooter ın eski konularını incelediğinizde (11-12 yıl önce açılmış konular) nasıl bir ikilemde kaldığını da görüyorsunuz. Bir konusu şuydu mesela, yurtdışında (o zamanın parasıyla) 17.000 TL mi kazanmak aile evinde 5.000 TL mi kazanmak? Bu konudan bile Türkiye'nin nispeten ne kadar iyi bir yerde olduğu belliymiş. İç dökmek istedim. Yıllar sonra. Belki bir 6 yıl sonra yine girerim foruma. Toparlamak gerekirse Ali abi (isminin Ali olduğuna inanıyorum) doğru ya da yanlış bir konuyla benim hayatımı değiştirdi. Bu konuda ne olursa olsun teşekkür etmek istiyorum. Umarım kültürel olarak yıllardır bulunmak istediğim ABD'de bir iç mimar olarak bulunur ve dönüp baktığımda çocuklarıma bu konuyu, bu mesajı gösterebilirim. |
|