Şimdi Ara

0 - 30 V AYARLI GÜÇ KAYNAĞI. YARDIM !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • esimdeki güç kaynağı devresini forumda gezerken buldum ve paylaşan kişi ile iletişime geçip bazı sorular sordum o da cevapladı sağolsun. Fakat benim aklıma takılan bazı sorular var. NOT: ( Bu devre max 4A çıkış verebiliyor )

    1-) Benim bu devrede kullanacağım trafo 100 watt gücünde. O yüzden devreyi paylaşan arkadaş bana BD243 transistörleri yerine 2SC5200 kullanırsan daha iyi olur dedi. Buraya kadar tamam ama BC327 transistörü bu 2SC5200 leri sürebilir mi? Çünkü; buradaki BC327 transistörü BD243 leri sürmesi için kullanılmış. Acaba bu transistörü değiştirsem daha iyi olmaz mı ? ( Bu arada BC327 nin katalog bilgilerinde max 800 mA akıtabildiği yazıyor. )

    2-) Arkadaş bana yukarıdaki 2 transistörün de EMİTERine seri olarak 0.33 ohm luk 5 wattlık direnç tak dedi. ben bunu internet araştırdım ve bu direnç şu işe yarıyormuş: "" Transistörlerin emiter akımını sınırlar dolayısı ile transistörlerin aşırı iletkenliği engeller böylece çıkış transistörlerinin bozulmasını engeller. ""
    Benim sormak istediğim benim elimde 0.22 ohm luk taş direnç var bunu kullansam olur mu ? Yani çıkıştan yine 4 amper çıkış alabilir miyim ? Yoksa alabileceğim max akımın değeri mi düşer ?

    3-) Benim bildiğim kadarıyla LM317T entegresi içten kısa devre korumalı. Acaba bu devreye kısa devre koruma devresi yapmama gerek var mı? Ve devrede kısa devre olursa daha doğrusu çıkışa bağlanmış cihazda kısa devre varsa bu benim devremde LED ile uyarı verdirebilir miyim ?

    4-) Bu devreye elektronik sigorta takacağım fakat 220 V ac girişe mi takamlıyım? , trafo çıkışına mı takmalıyım? yoksa devrenin çıkış ucuna mı bağlamalıyım? ve bu sigortanın değeri kaç Amper olmalı.

    5-)LM317T ile yapılan bazı devrelerde LM317T nin 2 ve 3 nolu bacakları arasına bir tane diyot takıyorlar. diyotun anotu 2 nolu uca bağlı , katot ucu ise 3 nolu uca bağlı. Bu diyotu niçin kullanıyorlar ? Ne faydası var. Ben de kullanim mi ?

    6-) Forumdan bir arkadaş bana , potansiyometreye seri 300 - 400 ohm luk bir direnç takarsan çok faydasını göreceksin dedi. Acaba niçin böyle bişey dedi ne gibi fayda sağlayacak. ( NOT : POT LINEER POTANSİYOMETRE olduğu için böyle bir şey önerdi )

    5-) 4. soruda belirttiğim gibi bu sigortalar devrelerde farklı yerlerde kullanılıyor. Dediğim gibi kimisi 220 V AC girişte , kimisi trafo çıkışında , kimisi de devre çıkışında. Bunları niçin böyle yapıyorlar? Devrenin çıkışına ya da girişine koymanın faydaları ve yararları nedir?



    BİLİYORUM FAZLA SORU SORDUM AMA BUNLARIN DA CEVABINI ALIRSAN DEVREYİ YAPMAYA BAŞLAYACAĞIM.







  • 0 - 30 V AYARLI GÜÇ KAYNAĞI

     0 - 30 V AYARLI GÜÇ KAYNAĞI.  YARDIM !!!
  • 1- çok kritik değil. bd140 kullan
    2-emitör direnci bana çok mantıklı gelmiyor.
    3-lm317 nin kendi kısadevre koruması var ama devrenin kısa devre koruması yok.daha önce aynı devre için kısadevre koruma modifikasyonu vermiştim.
    http://forum.donanimhaber.com/m_53366856/mpage_1/f_/key_//tm.htm#53370757
    4-220v girişte kullan. 600mA
    5-devre girişine ,başka bir kaynaktan gerilim gelme ihtimali varsa ,kullanman faydalıdır.
    6-bir mantığı yok. ayrıca minumum voltajı yükseltir. 1,2V yerine 2-3V olur.
    7-istediğin yerde ve sayıda sigorta kullanabilirsin.ama 220v girişte kesinlikle bir tane olsun.
  • Minimum voltajı 0 yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.