Şimdi Ara

Altın Yatırımı Yapmak isteyenler için Fırsatlar... (67. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.326
Cevap
61
Favori
128.019
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hardday


    quote:

    Orijinalden alıntı: attorney-at-law

    forumda birkaç konuda bu konu da tartışılıyor bazı zamanlar. polemiğe fırsat vermemek adına birkaç cümle yazıp susuyorum. şimdi yine birkaç cümleyle bildiklerimi yazmak lüx değil görev...

    katılım bankacılığı sisteminde şüphe olduğu su götürmez. ancak bu şüphe, verilen fetvalar ve insan aklının yettiği noktalarda yapılan bireysel yorumlar sayesinde aşılabilir.

    katılım bankacılığına verilen fetvalar, bu işin haksız kazanç değil ticaret olduğu, kar-zarar esasına göre mudilerin verdiği paranın ticarette değerlendirildiği, bu yönüyle helal olduğu gerekçelerine dayanıyor.

    ''katılım bankacılığı sisteminin diğer bankalardan hiçbir farkı yok; zira onlar da hemen hemen aynı oranı veriyorlar. Siz hiç parasını koyup da 'bu ay zarar ettik, size ödeme yapamıyoruz' diyen bir banka gördünüz mü?'' cümlesi en kuvvetli ve mantıklı karşı argümandır. Ancak lafı uzatıp anlaşılırlığına zarar vermeden, inanç hassasiyetleri nedeniyle paralarını buraya yatıranlar veya yatırmaya çekinenler için şu kıyas kaynağına başvurarak sonuca gitmeye çalışacağım:

    bir şahıs ile ortak bir kuruyemişçi açıyorsunuz. işe başlamadan önce arkadaşınıza diyorsunuz ki, ''bak kardeşim, bu işe başlıyoruz. bu dükkanda asla içki satışı yapmayacaksın, paramızı faizde değerlendirmeyeceksin, ölçü ve tartıda hile yapmayacaksın. hilafına hareketin olursa hakkım haramdır. bunu kabul ediyor musun?'' arkadaşınız da cevaben size ''evet, bu işi senin dediğin şekilde gerçekleştireceğim.'' diyorsa olay orada bitmiştir. biten nedir? arkadaşınız bu beyanına rağmen el altından içki satıyorsa ve sizin bundan haberiniz yoksa kazandığınız para her yönüyle sizin için helal oğlu helaldir.

    kıyasa dönersek, katılım bankası size diyor ki ''vallahi biz senden aldığımız parayla helal ticaret yapacağız. kazanırsak karı, kaybedersek zararı şöyle paylaşacağız''. olay burada da bitmiştir. sizin bu noktada üzerinize düşen araştırmaktır. bu adamlar doğru mu söylüyorlar? yaptıkları ticaretler gerçekten helal mi? bunları araştırdıktan sonra karşı taraf da size bu beyanda bulunuyorsa kar-zarar hesabınızdan size yansıtılan kar helal oğlu helaldir. varsın onlar sizin bilginizin olamayacağı şekilde harama bulaşmış olsunlar. sizin hiçbir sorumluluğunuz yoktur.

    umarım az da olsa aydınlatıcı olmuştur...

    saygılar...

    Hocam adamlar parayı firmalara kullandiriyoruz diyorlar . Artı kendi şirketlerimiz var orayada yatırıyoruz diyorlar .. Buraya kadar güzel . Zarar etmiyorlar çünkü yatırım yaptıkları şirketleri maden ulaşım v.s getirisi yüksek olan kulvarda seçiyorlar ( öyle söylüyorlar )
    Benim size sorum bu bankalar kişiye ihtiyaç kredisi veriyor mu ? Veriyor ise geri dönüşümünde aldıklari para ya faiz mi diyorlar yoksa başka bır şeymi. Katılım bankalarinin bu yönüyle ilgili bilginiz var mı var ise ,cevap verirseniz çok sevinirim .

    bildiğim kadarıyla tüketici kredisi vermiyorlar. zira, tüketici kredisinde para verilip para alınıyor. bu da paradan para kazanmak olduğu için caiz değil. mutlaka arada bir mal olmalı. 1-2 yıl önce bir katılım bankasında tüketici kredisi talebiyle gelen bir kişiye ''o şekilde olmaz; bir mal alımı gerekli'' şeklinde cevap verildiğini iyi hatırlıyorum. sistemin değiştiğini zannetmiyorum. değiştiyse zaten vay hallerine...
  • belki bu konu başlığı altında bu konunun tartışılmasından hoşnut olmayanlar vardır. o sebeple bu arkadaşlardan özür dilerek son birkaç şey ekleyerek köşeme çekilmek isterim.

    şirketlere kredi kullandırma durumu şöyle olabilir. helal ticaretle uğraşan bir şirkete para vererek onların ticaretine ortak oluyor olabilirler. yani kar zarar hesabına para yatıran mudiler gibi düşünün. o şirketin yaptığı ticaretten edinilen kar katılım bankasına geri dönüyor olabilir. zaten bu sebeple bireysel tüketici kredisi taleplerini reddediyorlardır. zira, ''kişi tek başına tüketici kredisini ticaret yapmak için talep etmez'' karinesi söz konusu. eğer bu şekilde değilse sistem zaten rezil durumda demektir.

    ''paranız enflasyon karşısında değerini yitiriyor onun için enflasyon oranında faiz caizdir'' diyebilen kelli felli 'hocalar' var literatürde. zaten faizin haram kılınmasının gayesi bu. insanlar alın teri dökmeden paradan para kazanmasınlar. o sebeple ''param durduğu yerde eriyor, iyisi mi ben enflasyon oranında faiz yiyeyim...'' algısı bana göre çok yanlış. ticaret yap, döviz al vs. ne bileyim işte ''nasılsa enflasyon oranında faiz alacağım, param orda yatsın'' deme. döviz alırken bile zihninle iş yapıyorsun, düşünüyorsun, emek veriyorsun. diğer tarafta emek yok...

    son olarak; ''ben şurdan gelen parayı ana parama karıştırmayacağım, yemeyeceğim, içmeyeceğim ama şuralara harcayacağım'' demek de kendini kandırmaktan başka bir şey olmaz. o parayı ana parana karıştırmıyorsun ama ana parandan gidecek meblağı karıştırmadığını iddia ettiğin kısımdan harcıyorsun. o para olmasa ana parandan gidecek zaten o para...

    konuyla ilgili son mesajımdır. faydalı olmuşsa ne ala...

    sevgiler...
  • attorney-at-law A kullanıcısına yanıt
    Hocam biraz arastirdim gene ayni gibi mesela ev alacaksin begendigin evi arabayi v.s gostetiyorsun.Banka kendi ustune aliyor evi arabayi.ve bu sekilde iki taraf arasinda bir mal oluyor ve ticaret basliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mumkunse mod arkadaslarimdan konunun kitlenmesini rica edecegim....altin alicam yardimi olur diye girdim yok haram yok gunah.caiz....gram yardimi dokunmadi sayfanin..açan sagolsun konuyu bu hale getirenleride...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ShadowOfSpirit

    mumkunse mod arkadaslarimdan konunun kitlenmesini rica edecegim....altin alicam yardimi olur diye girdim yok haram yok gunah.caiz....gram yardimi dokunmadi sayfanin..açan sagolsun konuyu bu hale getirenleride...

    hocama katılıyorum.altın yatırım sayfası yerine fetva verilen yer olmuş.konu kilitlensin yada gerekli cezalar verilsin..
  • 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.