Şimdi Ara

LAPTOP BATARYASININ ETKİN KULLANIMI KONUSUNDA ÖNERİLER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
163
Cevap
2
Favori
106.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar laptopu aldık eve geldik diyelim....

    "Şarj edelim mi ? Edeceksek nasıl edelim? Yoksa dokunmayalım, dogrudan prize takıp öyle mi kullanalım?" gibi sorular heman akla takılıyor. Çünkü bataryamızın performansını uzun süre muhafaza etmesini istiyoruz.

    Bu yüzden iki durum icin ayrı ayrı görüş alalım;

    1. Laptopla fazla dısarıya cıkmayacak biri laptop bataryasını nasıl etkin kullanabilir?

    2. Laptopla sık sık seyahat eden ya da dışarı cıkan biri laptop bataryasını nasıl etkin kullanabilir?

    Buradaki etkinlikten kasıt, bataryanın en uzun sure en performanslı bicimde kullanılmasıdır.

    Lütfen deneyimli ya da yetkin kişiler yanıt yazsın ki bataryalarımızın ömrünü arttıracak dogru yanıtlara ulaşabilelim.

    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi surfer -- 12 Aralık 2005, 6:01:50 >



  • Aslında benzer bir konu 2 ay kadar önce tartışılmıştı ve ben de şunu yazmıştım:
    http://forum.donanimhaber.com/m_3692625/tm.htm#4476210

    Görünen o ki laptop popüler oldukça bu konu sürekli karşımıza çıkacak. Bilimsel temele dayanan ve üreticilerin linklerine dayanan derleme yapmakta yarar görünüyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: altanB

    ben bu formda Gürolu tek geçerim yani Gürol ne dediyse doğrudur onun bilgilerine çok güveniyorum,bence Gürolun verdiği linke tıklayıp o Formda yazdığı yazıyı bir okuyun herşeyden önce..ben Bataryayı çıkarma taraftarıydım ancak o formadakileri okuyunca fikrimi değiştirdim ben Gürola tşk ederim bilgilendirdiği için...
    altanB, rica ve teşekkür ederim. Ancak kimi zaman oğlanı sırtıma alıp at gibi kişnesem de ;) bu forumda yazmanın bir yarış olduğunu düşünmüyorum.

    Üreticilerin farklı tavsiyelerde bulunduğu konularda (ki piller de bunlardan biri) hele bir de ürünlerin nitelikleri çeşitli ise (li-ion, li-polimer, nimh, nicd) bir çok farklılık ortaya çıkıyor. Mesela ilk şarj olayı. Bu pili kendinizin ürettiğini düşünün. Pili fabrika ortamında denemez miydiniz? Denemediysek kullanıcıya gittiğinde o serideki kronik arıza markamızı nasıl etkiler? Sizce Apple, Sony,.. gibi büyük firmalar bu riski üzerine alır mı? Ben eğer o üreticilerden biri olsaydım kullanılan her parçada yaptığım gibi pili de bir kez tamamen şarj eder, sonra test için deşarj ederdim. Sanırım Sony benden akıllıdır. El kitaplarında yazan 12 saat (yada 14, 8 herneyse) şarj olayının -bence- altında yatan farkında olmayan kullanıcıları garantiye almak. Kullanıcı bazen o kadar saf olabilir ki, pili şarj etmeden takıp "katalogda 2 saat yazır benimki 10 dakika gitti" deyip iade etmeye çalışır veya markayı karalayabilir. Pili tam şarjda göndermezler. Bilinen bir gerçek şarjlı pilin zamanla tükendiğidir.

    Bir çok yerde bir kaç defa tamamen şarj ve boşaltmanın (%3-5'e kadar) pilin tam kapasite ile kullanımına yararlı olacağı söyleniyor. İşin açıkcası ben Sony olsaydım; madem böyle verimli, öyleyse ben her pilime bunu uygulamalıyım diye düşünürdüm. Tabi neler uyguladıklarını buradan bilmeme imkan yok.

    Yukarda bahsedilmiş bir konu da pilin depolanması ile ilgili. Bununla ilgili çok çelişkili bilgilere erişebilirsiniz. Ben de zaman içinde farklı açıklamalara rastladım. Kimi tam şarjlı diyor, kimi boş. Ancak Apple'ın önerisi mantıklı görünüyor. Cihaza takılı değilken %50 şarj ile kuru ve serin bir yerde saklayın. Tabi bu önerisi li-ion piller için.

    quote:


    http://www.apple.com/uk/batteries/notebooks.html

    Long Term Storage
    If you don’t plan on using your portable for a length of time, for example, if you manage an iBook lab at a school that’s going on holiday for the summer, Apple recommends that you remove and store the battery with a 50% charge. If you store a battery when it’s fully discharged, it could fall into a deep discharge state, which renders it incapable of holding any charge. Conversely, if you store it fully charged, the battery may experience some loss of battery capacity, meaning it will have a shorter life. Eject the battery from your PowerBook or iBook and store it at the proper temperature. (See “Notebook Temperate Zone”.)


    Bence konuyu uzatmanın pek anlamı da yok. Benim kafamda bir kaç net nokta var;

    - Pil, elektrik kesintisine karşı gayet güzel bir garantidir, bilgisayarımdan ve taşıdığı bilgilerden ucuzdur, (sürekli ups kullananlar için durum farklı olabilir) demekki pilim sürekli takılı olmalı.

    - üretici 14 saat şarj öneriyor (mutlaka yap)

    Uzun uzun bilimsel kaynak aradım ama denk gelmedi. Elime geçen yegane link hemen altta. Hepsini okumadım, yazan kimdir bilemiyorum ama genelde mantıklı açıklamalar içeriyor. Geniş bilgi arayanlar okumalı (ingilizce)

    http://www.batfaq.com/faq.html

    Ayrıca kafanızda detaylı soru varsa (kimler vardır/cevaplıyordur bilemiyorum ama) alttaki linkte akıllı piller (smart battery) ile ilgili bir forum var;

    http://www.sbs-forum.org/specs/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gurol -- 14 Aralık 2005, 22:35:35 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors

    Ups ler regülatör değildir kararlılık sağlasın. Regüleli ups ler anca o dediğin kararlılığı sağlar.Yada başlı başına regülatörler. Biz AA akımlarda regüle deriz o cihazlara.Sen hayatında hiç devrede olan bir ups'in içine ölçü aleti sokup ölçtünmüde piller dolunca bypass olur diye iddia ediyorsun?

    Önce merak ettiğim bir konu var; "AA akım" ne demek? AA'nın uzun hali nedir?

    Şimdi gelelim bu UPS ve laptoptaki pil meselesine. Laptop pillerinin yada genel olarak yeni nesil pillerin UPS deki akülerden farklı olduğunu unutmayalım. Yeni nesil pillerde ne durumda olduğunu bilen ve takılı olduğu cihaz ile iletişimde olan bir chip var. Bu alışveriş şarj-aşımı gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Eğer internette "smart-battery" yada "Duracell-Intel smart battery" aratırsanız yeterli bilgi var.

    Şu link ayrıntılı bilgi vermiş;http://www.edn.com/archives/1995/030295/05df1.htm

    Başka bir konu da, akım algılama ilgili teknoloji de ilerliyor. Basit bir örnek vereyim. Artık evlerimizde kullanılması şart olan kaçak akım kesme rölesi 30mA'i farkederek atar. Bu mili saniyeler sürmez. Yani yanlışlıkla prize elinizi soksanız daha elektrik sizin canızı yakamadan kesilmiş olur. Bunun mekanik bir sistem olduğunu hatırlatırım. Olay elektronik ve DC olunca işler oldukça hassas olabilir. Konu ile ilgili detaylı bilgi arayanlar "power-sensing circuit breaker" aratırlarsa oldukça fazla bilgi var.

    Şurada oldukça iyi bir bilgi var:http://www.powermanagementdesignline.com/howto/51000027




  • Bu da iyi bir link:http://www.ultimate-electronics.co.uk/battery-article/PDF/Li-ion%20Battery%20Protection%20Circuit%20Draws%20Only%204.5%20Ah.pdf

    Linkler ingilizce ve oldukça iyi elektronik bilgisi gerektiriyor.
  • Pardon 6 ay değilmiş. 1 yıl 3 aymış... Ayrıca ben değil HP sölüyor...

    Ahanda link

    "At full charge one year and three months (1.25 years) is the maximum suggested storage time, due to the properties of Li-ION."

    Gayet güzel sölemiş... 1 yıl 3 ay tam şarjlı olarak tutabilirsiniz diye...

    Ayrıca:

    "At the end of 300 complete cycles, the capacity will be no less than 70% of original."

    Yani siz bataryayı takılı tutarsanız bu 300 cycle'ı kullanmış oluyorsunuz ve bataryanızın kapasitesi azalmaya başlıyor...

    Geçen bir mesajda da sormuştum yine tekrar ediyorum "Kim bu 14 saati uyduruyor?" "Nerede bataryanızı 14 saat şarj etmezseniz, Allah belanızı verir" diye yazıyor?

    Forumun başında bazı arkadaşlar 14 saat olayından bahsediyorlardı, bunu nereden öğrendiklerini söleyebilirlerse sevinirim. Hayatı boyunca LapTop kullanmamış satıcı mı biliyormuş bu 14 saat şarj olayını??? Ona kim söylemiş??? Madem böle bir zorunluluk var neden kitabına yazmazlar bunu???




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors
    Sadece şunu diyeceğim 20 yıldır it sektöründeyim ama o saydığın işlerin hepsini gerek meslek gerekse staj olarak bende yaptım hemde lisanslı olarak...Yanlız bir şeyi senden öğrenmek isterim aşırı akımı biliyorumda aşırı gerilim nedir hatırlayamadım..?

    Mors, ironi yapmaya gerek yok. Sanırım bunu AA örneğim için yapıyorsun, ben yine de cevap vereyim;

    Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı Ali Özdemir'in yazdığı Mesleki ve Teknik Öğretim Okulları için ELEKTRİK BİLGİSİ kitabından alıntıdır:

    Sayfa 75, konu 6.2 Kaçak Akım Koruma Rölesi

    Elektrikli alıcıların gövdesinde 30mA'lik akım kaçağı olması anında devreyi açan elemanlara kaçak akım koruma rölesi denir.

    Sayfa 118, Motor Koruma metodlarında, Konu 1.8 Aşırı Akım Röleleri

    DC ya da AC ile çalışan motorlar herhangi bir nedenle normal değerin üzerinde akım çektiğinde sargıların ve tesisatın zarar görmemesi için akımın en kısa sürede kesilmesi gerekir. Motorun akımını kesme işleminde kullanılan aşırı akım röleleri manyetik ve termik esaslı olmaı üzere iki çeşittir.

    Sayfa 123, aynı bölümde, konu 1.12 Aşırı ve Düşük gerilim röleleri

    Asenkron motorlar +-%10'luk gerilim değişmelerinde normal çalışırlar. Gerilimin daha fazla yükselmesi yada düşmesi halinde, motor akımı artar. Bu durum sargılarda oluşan ısıyı arttırır..... Aşırı gerilim rölesi, gerilimin, %10 fazla artması halinde devreyi açar.

    Tüm bunlara not: Gerilim Volt, Akım ise Amper ile ölçülür.

    Artık birbirimizi bırakıp konuya dönelim, derim.

    quote:



    Şimdi genelden tekele gelelim ve konumuza dönelim bence, tam okumadım ama o bahsettiğin pil üzerine makaleler sadece pillerin dolduğu zaman dolduklarını anlayabildiğini yada anlatabildiğini yazıyor. Ama dolunca by-pass olur öylece bekleriz taaki şebeke gerilimi kesilene kadar anca o zaman devreye gireriz hemde 3-5 mili saniye filan tanımadan demiyor....Yanlışsam düzelt lütfen...Birde biz piller aynı zamanda regüle görevide görürür cihazınızı şebekedeki ani dalgalanmalardan koruruz da demiyorlar sanırım...

    Teşekkürler,


    Evet, akıllı piller ne zaman ve ne kadar şarj olduklarının farkındalar. Bunu bios veya windows aracılığı ile öğrenmek mümkün. Zaten o linklerdeki konularda gayet ayrıntılı açıklamalar mevcut. Herhangi bir yerde net olarak yazmasa da bu teknoloji varken pili tamamen yada kısmen devreden çıkartmak olası. Nasıl yapıldığına dair net bir yazı bulamadım. Elektronik bilgim bunun olası olduğunu anlamama yetiyor. Ancak bunu pratiğe dökecek yada kanıtlayacak kadar etkin bilgim yok.

    Regüle kosu biraz farklı. Elbette pilde regüleötr görevi olamaz. Ancak çalışma aralığı dışına çıkıldığında devreye girerek kesintiye engel olabilir. Zaten halihazırda hemen her makinanın adaptörü 100-240V arasında çalışıyor. Ki bu gerilim düşmesinde dahi çalışacağını gösteriyor. Yani regülatöre pek de ihtiyacı yok gibi.

    Ani dalgalanmalar bambaşka. Gerilimin aşırı düşmesi sadece elektrik kesilmesi gibi algılanabilir ve sorun olmaz. Ancak aşırı gerilim olursa (mesela 300V) adaptör bozulur gibi geliyor bana. Belki de sade bir cam sigorta ile atlatılabilir (tabi adaptörde klasik bir cam sigorta varsa). Aşırı gerilim adaptörü geçip bilgisayara gelirse nasıl bir hasar verir bilemiyorum.

    şöyle bir bilgiye daha ulaştım:

    http://www.mpoweruk.com/chargers.htm

    Mesela burda senin de bahsettiğin UPS deki sistemden bahsedilmiş;

    Float charge. The battery and the load are permanently connected in parallel across the DC charging source and held at a constant voltage below the battery's upper voltage limit. Used for emergency power back up systems. Mainly used with lead acid batteries.

    Ancak açıkça belirtiyor ki, Lead Acid yani bildiğimiz akü ile kullanılan bir sistem bu. Sistemde aküler sürekli DC gerilim altındalar. Bu da senin bilgini doğruluyor ki UPS aküleri kötü ömürleriyle nam salmıştır.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: gurol


    quote:

    Orjinalden alıntı: mors
    Sadece şunu diyeceğim 20 yıldır it sektöründeyim ama o saydığın işlerin hepsini gerek meslek gerekse staj olarak bende yaptım hemde lisanslı olarak...Yanlız bir şeyi senden öğrenmek isterim aşırı akımı biliyorumda aşırı gerilim nedir hatırlayamadım..?

    Mors, ironi yapmaya gerek yok. Sanırım bunu AA örneğim için yapıyorsun, ben yine de cevap vereyim;

    Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı Ali Özdemir'in yazdığı Mesleki ve Teknik Öğretim Okulları için ELEKTRİK BİLGİSİ kitabından alıntıdır:

    Sayfa 75, konu 6.2 Kaçak Akım Koruma Rölesi

    Elektrikli alıcıların gövdesinde 30mA'lik akım kaçağı olması anında devreyi açan elemanlara kaçak akım koruma rölesi denir.

    Sayfa 118, Motor Koruma metodlarında, Konu 1.8 Aşırı Akım Röleleri

    DC ya da AC ile çalışan motorlar herhangi bir nedenle normal değerin üzerinde akım çektiğinde sargıların ve tesisatın zarar görmemesi için akımın en kısa sürede kesilmesi gerekir. Motorun akımını kesme işleminde kullanılan aşırı akım röleleri manyetik ve termik esaslı olmaı üzere iki çeşittir.

    Sayfa 123, aynı bölümde, konu 1.12 Aşırı ve Düşük gerilim röleleri

    Asenkron motorlar +-%10'luk gerilim değişmelerinde normal çalışırlar. Gerilimin daha fazla yükselmesi yada düşmesi halinde, motor akımı artar. Bu durum sargılarda oluşan ısıyı arttırır..... Aşırı gerilim rölesi, gerilimin, %10 fazla artması halinde devreyi açar.

    Tüm bunlara not: Gerilim Volt, Akım ise Amper ile ölçülür.

    Artık birbirimizi bırakıp konuya dönelim, derim.

    quote:



    Şimdi genelden tekele gelelim ve konumuza dönelim bence, tam okumadım ama o bahsettiğin pil üzerine makaleler sadece pillerin dolduğu zaman dolduklarını anlayabildiğini yada anlatabildiğini yazıyor. Ama dolunca by-pass olur öylece bekleriz taaki şebeke gerilimi kesilene kadar anca o zaman devreye gireriz hemde 3-5 mili saniye filan tanımadan demiyor....Yanlışsam düzelt lütfen...Birde biz piller aynı zamanda regüle görevide görürür cihazınızı şebekedeki ani dalgalanmalardan koruruz da demiyorlar sanırım...

    Teşekkürler,


    Evet, akıllı piller ne zaman ve ne kadar şarj olduklarının farkındalar. Bunu bios veya windows aracılığı ile öğrenmek mümkün. Zaten o linklerdeki konularda gayet ayrıntılı açıklamalar mevcut. Herhangi bir yerde net olarak yazmasa da bu teknoloji varken pili tamamen yada kısmen devreden çıkartmak olası. Nasıl yapıldığına dair net bir yazı bulamadım. Elektronik bilgim bunun olası olduğunu anlamama yetiyor. Ancak bunu pratiğe dökecek yada kanıtlayacak kadar etkin bilgim yok.

    Regüle kosu biraz farklı. Elbette pilde regüleötr görevi olamaz. Ancak çalışma aralığı dışına çıkıldığında devreye girerek kesintiye engel olabilir. Zaten halihazırda hemen her makinanın adaptörü 100-240V arasında çalışıyor. Ki bu gerilim düşmesinde dahi çalışacağını gösteriyor. Yani regülatöre pek de ihtiyacı yok gibi.

    Ani dalgalanmalar bambaşka. Gerilimin aşırı düşmesi sadece elektrik kesilmesi gibi algılanabilir ve sorun olmaz. Ancak aşırı gerilim olursa (mesela 300V) adaptör bozulur gibi geliyor bana. Belki de sade bir cam sigorta ile atlatılabilir (tabi adaptörde klasik bir cam sigorta varsa). Aşırı gerilim adaptörü geçip bilgisayara gelirse nasıl bir hasar verir bilemiyorum.

    şöyle bir bilgiye daha ulaştım:

    http://www.mpoweruk.com/chargers.htm

    Mesela burda senin de bahsettiğin UPS deki sistemden bahsedilmiş;

    Float charge. The battery and the load are permanently connected in parallel across the DC charging source and held at a constant voltage below the battery's upper voltage limit. Used for emergency power back up systems. Mainly used with lead acid batteries.

    Ancak açıkça belirtiyor ki, Lead Acid yani bildiğimiz akü ile kullanılan bir sistem bu. Sistemde aküler sürekli DC gerilim altındalar. Bu da senin bilgini doğruluyor ki UPS aküleri kötü ömürleriyle nam salmıştır.


    Hay allah senden razı olsun sabah sabah aydınlandım...Keşke bende okul kitaplarımı bağışlamasaydım.Her neyse ben yine kafamdan cevap vermeye devam edeceğim.

    Sayfa 75, konu 6.2 Kaçak Akım Koruma Rölesi

    Elektrikli alıcıların gövdesinde 30mA'lik akım kaçağı olması anında devreyi açan elemanlara kaçak akım koruma rölesi denir.


    Ani akım rölesidir.Bu illa motor gövdesinde kullanılmaz. Belli bir ampere ayarlıdır. Bulunduğu line üzerinde akım ani bir şekilde yada kararlı bir şekilde sınırı olan amperi aşarsa yada sonuza doğru gitmeye kalkarsa (kısa devre gibi) devreyi ayırır...Benzeri büyük ayırcılar şehir semtlerine dağılan şebekelerde ilk bağlantı direğinde çok büyük boyutlarda bulunurlar tamamen mekanik vede kurmalıdırlar termal olarak çalışırlar ve aynı işlemi görürler, kısa devre yada kaçak anında akım kritik seviyelere gelince açarlar.Hepside evlerimizde kullanılan otomatların halk arasındaki tabiri ile sigortaların prensibiyle aynıdır (Bu arada ben hala notebooklarla ilgisini anlamış değilim....)

    Sayfa 123, aynı bölümde, konu 1.12 Aşırı ve Düşük gerilim röleleri

    Asenkron motorlar +-%10'luk gerilim değişmelerinde normal çalışırlar. Gerilimin daha fazla yükselmesi yada düşmesi halinde, motor akımı artar. Bu durum sargılarda oluşan ısıyı arttırır..... Aşırı gerilim rölesi, gerilimin, %10 fazla artması halinde devreyi açar.


    Bu açıklama dada belirttiği gibi akımın artmasını kontrol eder gerilimi değil.Çünkü zarar veren gerilim değil akımdır.(Hatta insanı gerilim değil akım çarpar...Örnek arabaların ateşleme tesissatları, hatta elektirik tellerine konan ve de tek tele dokunduğu sürece ölmeyen kuşlarıda dahil edebiliriz.) Aşırı gerilim rölesi kitapta bahsettiği tesisattaki uydurma adıdır...Sanırım sende lise kitaplarındaki yanlışlıkları duymuşsundur bol bol.Biz her sene hocalarımızın isteği üzerine bu tip hataları kitaplarımızın üzerinden değiştirirdik...Çalışma prensibi yine aynıdır sigortalarla, akım belli bir seviyeye gelince röle devreyi keser...Benim bildiğim aşırı gerilim komponentleri farklı yerlerde kullanılırlar ve mekanizmaları bayağı farklıdır.Her neyse (Bu arada ben hala notebooklarla ilgisini anlamış değilim...)

    Tüm bunlara not: Gerilim Volt, Akım ise Amper ile ölçülür.

    Bak dediğim gibi bende senden bir şeyler öğrendim mesela akım amperle gerilim voltla ölçülürmüş...

    Ben her ne kadar konuya dönmeye çalışsamda sen rahat durmuyorsun üstat...Yıllar önce ups imalatında hatta tasarımında bulunmuş biri olarak zatalinizin pilllerin üzerindeki gerilim konusunda benimle hemfikir olmasına ayrıca sevindiğimi belirtmek isterim...

    Regüle kosu biraz farklı. Elbette pilde regüleötr görevi olamaz. Ancak çalışma aralığı dışına çıkıldığında devreye girerek kesintiye engel olabilir. Zaten halihazırda hemen her makinanın adaptörü 100-240V arasında çalışıyor. Ki bu gerilim düşmesinde dahi çalışacağını gösteriyor. Yani regülatöre pek de ihtiyacı yok gibi.


    Masa üstü makinaların gerilim kablolarının takıldığı basit bir güç tevzii apartı vardır bizler buna power suppley deriz...Bu cihazlarında çalışma gerilimi genelde 115-230 voltturdur.Acaba bırak taşrayı istanbul da bile (Mesela samandıra, iki telli gibi sanayi bölgeleri) günde kaç tane power suppley yanıyor yada sigortası atıyor bir fikrin varmı yada kaç tane monitörün sigortası atıyor..??? Gerilimin ani çıkması yada düşmesi akımın anlık yükselmesi yada düşmesine neden olacağı için kesinlikle bağlı bulunduğu elektirikli cihazların bir çoğuna zarar verir...!!!! Sen bu kadar ünvanın ve bilginle bunu nasıl söyleyebiliyorsun üstad...??? O bahsettiğin aralık kararlı gerilim-amperler için, mesela kalkıp amerikaya gider ve orda kullanırsan ok....!!!. Peki Türkiye de sık sık başımıza geldiği gibi şebeke gerilimi 220 yada 240 ın üzerine çıkarsa..???? O zaman ne olacak madem regülatöre ihtiyaç yok..!!! Ani dalgalanmalar da her zaman elektirikli cihazlarımız tehlike altındadır maalesef...!!!!!!!!!!

    Son olarak ben hala ac de kullanılan yarı yada tam mekanik kesicilerin konumuzdaki notebook pilleri ile olan alakasını anlamış değilim ve defalarca sormama rağmen cevap alamadım sizden, neyse bu kadar uzun uzadıya cevap verebilecek zamanım yok maalesef o yüzden ben bu kısır döngüye dönüşen aşıklar atışmasını kesip işlerime dönme durumundayım...Umarım kimse kırılmamıştır...Bir kusur ettimse affola...

    Saygılar,






  • Mors, yukardaki resim bir Gerilim Koruma Rölesidir. Ayrıca linkten çalışma prensibini de okuyabilirsin, Aşırı ve Düşük gerilim için olan modeller var. Hem ingilizce hem de türkçe.

    http://www.entes.com.tr/pdf/gkr-dgr%20serisi_TR.pdf





    Bu da Aşırı Akım Korumaya örnek.
    http://catalog.moeller.net/en/default.asp?PRGRLINK=i00492&FORM=6

    (soldaki menüden) Motor-Protection/overload relays/ZB/ZB12 secersen açıklamalr mevcut.




  • arkadaşlar Gürol yeni bir topic açtı...
    http://forum.donanimhaber.com/m_5135687/tm.htm
    buyrun bakın




  • so cool i buy laptohttp://www.batteryvender.com



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reba001 -- 17 Mayıs 2011; 12:45:17 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.