DonanımHaber'de AraYENİ GELİŞMİŞ ARAMA
ForumBu Bölümde Ara
İlk yapılan yoğurt
49
Cevap
0
Favori
22.662
Tıklama
Tüm Forumlar >> Konu Dışı / Off Topic >> Konu Dışı >> İlk yapılan yoğurt
Sayfaya Git:
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
    • Yüzbaşı
      581 Mesaj
      03 Aralık 2005 17:25:10
      Yoğurt yapmak için sütün içine bi parça yoğurt atılıp mayalanır biliyosunuz.
      peki yoğurt yapmayı bulan kişi (Kimse artık) sütün içine nerden bulduda yoğurt koyup mayaladı. yada nası oldu yani işte


      _____________________________

    • Yüzbaşı
      968 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:00:04
      yogurt yapmak için illaki başka bir yogurtla sütü mayalamak gerekmez ama nasıl oldugunu bilmiyorum annem ekşimiş sütten peynir yapıyordu sadece sütten


      _____________________________

    • Yarbay
      3652 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:15:43
      Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.


      _____________________________

      VW Tiguan 2012 S&S Dsg
      Babanın fazileti çocukların servetidir.
    • Binbaşı
      1441 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:23:19
      Yoğurdun kaynağı ANADOLU olarak gösterilir. İlk olarak da testilere konulan sütün yoğurda dönüşmesi ile ortaya çıkmıştır. Ama artık testide değil üretimler ve saf kültür kullanılarak istenilen ürün elde ediliyor.


      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Yüzbaşı
      818 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:34:42
      doğal yoğurt mayası nedir biliyormusunuz ?


      Karınca Yumurtası dır.

      karınca yumurtasının ezilerek ısıtılan sütün içine katılması ile yapılır. ( atalarımız bu şekilde yapmıştır.)

      bknz ( Bilim teknik dergisi şubat-2005 sayısı )



      _____________________________

      Waterman derki : " Rast gitmeye görsün bir kişinin işi, mermeri keser dişi. Ters gitmeye görsün bir kişinin işi, muhallebi yerken kırılır dişi...... "
    • Binbaşı
      1441 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:34:47

      quote:

      Orjinalden alıntı: altinok

      Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.



      Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.


      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Yarbay
      3652 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:45:48

      quote:

      Orjinalden alıntı: FARUKBABA



      Alıntıları Göster




      Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.


      Arkadaşım gıda mühendisi misin? Bir yoğurdun yapılışını bu kadar teknik ifadelerle galiba bir gıda mühendisi yapar.


      _____________________________

      VW Tiguan 2012 S&S Dsg
      Babanın fazileti çocukların servetidir.
    • Binbaşı
      1441 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:09:41
      Evet..


      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Teğmen
      182 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:16:48
      ben size anlatiim..
      Eskilerden bir gün karısı kocasına süt getirmiş.. Ama süt çok sıcakmış.. Adam bir dikişte içeyim derken kafaya bir dikmiş.. Tabi ağzı yanınca hemen tükürmüş.. Karısına da bir ton sövmüş.. Neyse sabah olmuş adam bakmış bizim süt katılaşmış ama acayip bişey olmuş..Noldu diye bakmış yoğurt olmuş tadı da güzelmiş.
      Peki süt nasıl yoğurda döndü. Adamın ağzında dişlerinin etrafındaki bakteriler sütü mayalamış..

      Nasıl yazdım ??


      _____________________________

    • Binbaşı
      1441 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:18:38
      iyi diyelim iyi olsun


      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Yüzbaşı
      322 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:21:17
      Hocam okuyormsun yoksa bittimi okulun bende ege gıda mühendisliginde okuyorum
      quote:

      Orjinalden alıntı: FARUKBABA

      Evet..




      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Binbaşı
      1441 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:24:02
      Hacettepe Ünv. Mezunuyum (2004). Şu anda askerdeyim. Atğm olarak.


      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Çavuş
      83 Mesaj
      04 Aralık 2005 03:08:46
      Bildiğim kadarıyla çok eskilerde köylü bir teyzemiz karınca yumurtalarıyla yapmış bu işi.


      _____________________________

    • Yarbay
      2462 Mesaj
      04 Aralık 2005 03:17:37
      teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.


      _____________________________

    • Yarbay
      3016 Mesaj
      04 Aralık 2005 06:02:56
      quote:

      Orjinalden alıntı: ipo_aga

      teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.



      Bu yoğurt olayı benim de kafamı kurcalardı arada. Öğrenmek bugüne nasipmiş.


      _____________________________


      Gel derse fuzuli ki güzellerde vefa var; aldanma ki şair sözü elbette yalandır.
      Wireless, Torrent ve RapidShare destekli WDTV ve WDTV Live Hakkında Herşey
      | Prison Break | LOST | Spartacus | Leverage | Lie To Me | The Universe | The Mentalist | FlashForward | Wilfred |
      Clip+ 4GB (+32GB) | Ultrasone HFI 580
    • Yüzbaşı
      322 Mesaj
      04 Aralık 2005 10:24:12
      Ya bu karınca yumurtası olayı aklıma takıldı internette arastırdım, aynen aktarıyorum;
      Yoğurt yaparken biraz yoğurtla mayalanması gerekmektedir. peki ilk olarak ilk yoğurdu ne ile mayaladılar?

      "Göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımız yoğurt yapımında doğal maya olarak karınca yumurtalarını kullanırlarmış. Göçerler bahar aylarında yaylalara çıktıklarında küçük taşları kaldırarak altında yer alan beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını toplayarak ezerler ve ısıttıkları sütün içine koyarlarmış. Böylece karınca yumurtasında bulunan kimyasal maddeler (formik asit ve türevleri vb.) yardımıyla süt mayalanarak yoğurt haline gelirmiş.
      hatta içine bir parça da eritilmiş balmumu koyar, yoğurdun kaymaklı olmasını sağlarlarmış.
      ayrıca "yoğurdu kimler bulmuştur" sorusuna verdiğim cevapta anadolu'da ilk yoğurdun yapılışına dair şöyle bir inanışı anlatmıştım"

      Ama yinede pek acıklayıcı gelmedi bu bana, çünkü yoğurtta fermentasyon olayını gerçekleştiren Streptecoccus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus bakterileridir. Karınca yumurtasında formik asitten falan bahsediliyor coğu yerde, bu sadece fermentasyon için gerekli asitliği düzenler.Ama yoğurdun oluşması için bu iki bakteri gerekli.Tabii burda sıcaklığıda ayarlamak şart...Fabrikalarda bu bakterileri içeren yoğurt kültürleri kullanılır.




      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazy83 -- 4 Aralık 2005, 10:26:36 >
      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Çavuş
      86 Mesaj
      04 Aralık 2005 12:07:26
      öldüm gülmekten iyiki warsınız


      _____________________________

      09.06.1987
    • Yüzbaşı
      322 Mesaj
      04 Aralık 2005 12:31:05
      Komik olan ne arkadaşım acıklada bizde gülelim
      quote:

      Orjinalden alıntı: ekinnike

      öldüm gülmekten iyiki warsınız




      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Yüzbaşı
      606 Mesaj
      04 Aralık 2005 22:01:18

      başka böcüklerin yumurtalarını deneyen var mı?




      _____________________________

      .
    • Binbaşı
      1283 Mesaj
      04 Aralık 2005 23:36:36
      bunlar dışarının uydyrmaları tamamen.

      bizim atalarımız niye karıncalara zarar versin.

      onlar karıncayı bile incitmezlermiş.

      bunlar fitne fesat için anlatılıyo


      _____________________________

      .....Benim hayaletlerim bu sularda.....

      Türkiyede üç büyük uyuşturucu vardır 1- Magazin 2- Diziler 3 - Futbol. Uyanın, uyandırın.[selenvirüsten alıntıdır :D]

    • Çavuş
      62 Mesaj
      04 Aralık 2005 23:49:40
      dünyada yoğurt u ilk yapanlar yörüklerdir yoğurt ismide dünya litaratürüne geçmiş ender türk isimlerinden bir tanesidir


      _____________________________

      İmzanız kural dışı.
    • Yüzbaşı
      384 Mesaj
      04 Aralık 2005 23:51:27

      quote:

      Orjinalden alıntı: waterman

      doğal yoğurt mayası nedir biliyormusunuz ?


      Karınca Yumurtası dır.

      karınca yumurtasının ezilerek ısıtılan sütün içine katılması ile yapılır. ( atalarımız bu şekilde yapmıştır.)

      bknz ( Bilim teknik dergisi şubat-2005 sayısı )



      evet bende bi yerde okumuştum... eger elinizde maya yoksa bi taşın altına bakın karınca yumurtası bulun falan filan diye anlatıyordu olayı


      _____________________________

      Dealer82:Forumun en sevilmeyen üyesi

      *** elitE member ***
      *DHM*
    • Binbaşı
      1441 Mesaj
      04 Aralık 2005 23:52:45

      quote:

      Orjinalden alıntı: Atkirah

      dünyada yoğurt u ilk yapanlar yörüklerdir yoğurt ismide dünya litaratürüne geçmiş ender türk isimlerinden bir tanesidir


      +1


      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Yarbay
      2300 Mesaj
      05 Aralık 2005 00:40:20

      Güzel bir soru
      Güzel bir konu
      Güzel cevaplar...


      _____________________________


      Nuh Baba

      -------------------
      Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...
    • Yüzbaşı
      322 Mesaj
      05 Aralık 2005 01:06:21
      Yukarıda anlattıgım gibi karınca yumurtasının maya olacagını hiç sanmıyorum. Bu yumurtada formik asit var, buda bu bakteri türleri için gerekli olan ph yani asitliği ayarlıyor.Ama bu cok aklıma takıldı salı günü derste hocaya danışacagım, kesin cevabı ozaman yazacagım buraya :)
      quote:

      Orjinalden alıntı: dealer82



      Alıntıları Göster



      evet bende bi yerde okumuştum... eger elinizde maya yoksa bi taşın altına bakın karınca yumurtası bulun falan filan diye anlatıyordu olayı




      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Binbaşı
      1811 Mesaj
      05 Aralık 2005 01:28:34
      Ablam tv'de izlemis bana da anlatmıstı. Çoban dağda acıkınca koyunlardan birinin sütünü sağıyor ve icine inciri ezerek incirin suyunu akıtıyor.Bu işlemden sonra süt sadece dakikalar icinde peynir oluyormuş.


      _____________________________



      Iriver Clix 2 8GB RedLine
    • Yüzbaşı
      322 Mesaj
      05 Aralık 2005 01:31:20
      Oooo arkadaşım, o iş biraz yaş.Peynirin yapılışı yoğurtan daha zor bundan emin ol.Yazarım ama cokcok uzun
      quote:

      Orjinalden alıntı: Kharia

      Ablam tv'de izlemis bana da anlatmıstı. Çoban dağda acıkınca koyunlardan birinin sütünü sağıyor ve icine inciri ezerek incirin suyunu akıtıyor.Bu işlemden sonra süt sadece dakikalar icinde peynir oluyormuş.




      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Yarbay
      3805 Mesaj
      05 Aralık 2005 02:16:57
      annem cok tatlı ve güel yogurt yapar.

      sütü kaynatır..

      süt ılık bir kıvama gelince bir çay kaşigi yogurtu içine kariştırır.. sonra battaniye gibi bişeylere sarıp , sanırım 4-5 saat mayalanmasını bekler..


      karınca yumurtası ne yaa..


      _____________________________

    • Yarbay
      2553 Mesaj
      05 Aralık 2005 03:57:05
      ilk yoğurdun yapımında kuzu işkembesi yada buzağı işkembesi kullanılmıştır
      ruminantların doğumdan sonraki ilk ayında
      dört bölmeli mide tek bir kanal durmundadır
      bu kanalda kazein salgılanır bu salgı
      (kazein) sütü koyu kıvamlı bilr pelte ye çevirir
      böylece sıvı haldeki sütün sinirilmeksizin hızla vücuttan
      atılmasını engellenmiş olur
      yoğurt ve peynirin temeli
      sütün kazein enzimi ile(mkirobial olarak) kıvamandırılmasıdır


      _____________________________

    • Binbaşı
      1237 Mesaj
      05 Aralık 2005 09:57:20
      quote:

      Orjinalden alıntı: thedevilslieutenant
      ilk yoğurdun yapımında kuzu işkembesi yada buzağı işkembesi kullanılmıştır
      ruminantların doğumdan sonraki ilk ayında
      dört bölmeli mide tek bir kanal durmundadır
      bu kanalda kazein salgılanır bu salgı
      (kazein) sütü koyu kıvamlı bilr pelte ye çevirir
      böylece sıvı haldeki sütün sinirilmeksizin hızla vücuttan
      atılmasını engellenmiş olur
      yoğurt ve peynirin temeli
      sütün kazein enzimi ile(mkirobial olarak) kıvamandırılmasıdır


      Yanlış bilgi..Kazein diye bahsettiğin şey "rennin" enzimi ve sadece peynir üretiminde kullanılır...


      _____________________________

      Hp Pavilion dv 6000
      Yazdıklarım YTD
    • Teğmen
      223 Mesaj
      05 Aralık 2005 12:17:18
      yoğurdun ilk bulunuşu şöyle

      bir kişi sütü sağarken kabın içine inek pisliği düşer tabi kadın bu süt kirlendi die bi köşeye bırakır. daha sonra kabı almaya geldiğinde sütün katılaştığını farkeder tadına bakar ve yoğurd bundan sonra mutfaklarımızdaki yerini alır




      _____________________________

      YAŞADIĞIN KENTİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIK


      KAHRAMANMARAŞ SPOR
    • Yüzbaşı
      606 Mesaj
      05 Aralık 2005 12:32:44
      quote:

      Orjinalden alıntı: luix

      yoğurdun ilk bulunuşu şöyle

      bir kişi sütü sağarken kabın içine inek pisliği düşer tabi kadın bu süt kirlendi die bi köşeye bırakır. daha sonra kabı almaya geldiğinde sütün katılaştığını farkeder tadına bakar ve yoğurd bundan sonra mutfaklarımızdaki yerini alır




      sıcaklık faktörünü unutulunca espirik soğuk kalıyor..

      örümcek ..karınca..veya işkembe bakterileri dolayısıylada olsa ...birinin ılık sütte elde etmesi lazım ilk yoğurtu...

      inek pisliği düştükten sonra... beni herif eşseksudan dönene kadar döver... deyip.. kaba endişe içinde sıkıca
      sarılan bir kadın olması lazım...


      işte..bu.... kadın medeniyettir..

      erkekler onları dövmelidir...

      bilmem anlatabiliyormuyum...




      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uranium -- 5 Aralık 2005, 15:47:21 >
      _____________________________

      .
    • Teğmen
      223 Mesaj
      05 Aralık 2005 13:26:20

      quote:

      Orjinalden alıntı: uranium


      Alıntıları Göster



      sıcaklık faktörünü unutulunca espirik soğuk kalıyor..

      örümcek ..karınca..veya işkembe bakterileri dolayısıylada olsa ...birinin ılık sütte elde etmesi lazım ilk yoğurtu...

      inek pisliği düştükten sonra... beni herif eşseksudan dönene kadar döver... deyip.. kaba endişe içinde sıkıca
      sarılan bir kadın olması lazım...


      işte..bu.... kadın medeniyettir..

      erkekler onları dövmelidir...

      bilmem anlatabiliyormuyum...





      yav hoca kabı zaten güneşin altına koymuş. birde ozamanlar yüzyılın en sıcak yazı yaşanıyomuş



      _____________________________

      YAŞADIĞIN KENTİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIK


      KAHRAMANMARAŞ SPOR
    • Binbaşı
      1811 Mesaj
      05 Aralık 2005 17:13:32
      quote:

      Orjinalden alıntı: crazy83

      Oooo arkadaşım, o iş biraz yaş.Peynirin yapılışı yoğurtan daha zor bundan emin ol.Yazarım ama cokcok uzun




      Yalan mı atıcam arkadaşım?Bunu hem ablam hem de başka bir arkadaşım izlemiş.Stv'deydi sanırsam.


      _____________________________



      Iriver Clix 2 8GB RedLine
    • Yüzbaşı
      322 Mesaj
      05 Aralık 2005 18:06:55

      quote:

      Orjinalden alıntı: maxu


      Alıntıları Göster



      Yanlış bilgi..Kazein diye bahsettiğin şey "rennin" enzimi ve sadece peynir üretiminde kullanılır...


      +1


      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Yüzbaşı
      322 Mesaj
      05 Aralık 2005 18:10:28
      Yalan atıyorsun demiyorum arkadaşım, ama yanlış bilgi, istiyorsan peynir yapımını anlatayım sana ama cok uzun
      quote:

      Orjinalden alıntı: Kharia


      Alıntıları Göster



      Yalan mı atıcam arkadaşım?Bunu hem ablam hem de başka bir arkadaşım izlemiş.Stv'deydi sanırsam.




      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazy83 -- 5 Aralık 2005, 18:11:51 >
      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Yüzbaşı
      447 Mesaj
      05 Aralık 2005 18:33:06
      biri benden mi bahsetti?


      _____________________________

    • Teğmen
      199 Mesaj
      05 Aralık 2005 18:33:36
      yaf bilseydim yogurdun karınca yumurtasıyla mayalandıgı nı yemezdim ............
      o kadar da soledim madem yogurdu bulacaksınız bari duzgun bişiyle mayalayın diye :D
      ama bulana helal olsun bu kadar yaralı sey de zaten turklerden cıkar


      _____________________________

    • Binbaşı
      1251 Mesaj
      05 Aralık 2005 20:51:40
      ben yeşil çam kozalağından yapılıyo diye duymuştum. süt kaynarken yeşil kozalak içine atılırmış köylerde eskiden yoğurt yapmak için ama ne derece doğru bilemem


      _____________________________

      |I'll be back...|
      bir zamanlar altanns idim.
    • Yüzbaşı
      606 Mesaj
      11 Aralık 2005 23:58:21
      şehir efsanelerine döndü burası...

      ben yaptım oldu diyen yok mu?


      _____________________________

      .
    • Yüzbaşı
      942 Mesaj
      12 Aralık 2005 01:10:21
      bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam


      _____________________________

      "Başlamak Bitirmenin Yarısıdır"

      M o o N W a ! K e R ' s Mod Shop
    • Yüzbaşı
      606 Mesaj
      12 Aralık 2005 01:31:51
      quote:

      Orjinalden alıntı: moonwalker_arc

      bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam


      terli terli su içme..bide..
      akşam üstünü iyice ört...emi..

      bekliyos seni..


      _____________________________

      .
    • Binbaşı
      1465 Mesaj
      12 Aralık 2005 04:50:45
      Yaw hep anadolu diyorsunuz da bence daha eski. şunun şurası 1000 yıldır anadolu dayız Bence göçebe halde daha orta asya dayken sütü saklamak zordur diye tahmin ediyorum. Dış etkenlere maruz kalan süt doğal yollardan mayalanmış olabilir. Ve insanlar bunun daha kolay saklanıp taşnabileceğini (daha az akışkan olduğu için dökülme riski daha düşük ve ekşise bile midenizi boşmadan yiyebilirsiniz) görünce bunu doğal etkenlere maruz bırakarak değil de kendileri yoğurt yapmanın yolunu arayıp bulmuş olabilirler diye düşünüyorum.


      _____________________________

    • Yüzbaşı
      317 Mesaj
      12 Aralık 2005 07:02:53

      quote:

      Orjinalden alıntı: moonwalker_arc

      bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam



      Gerçek bir efsanedir asla bulunamaz

      Duyduğum kadarı ile ineğin birinin yavrusu olmuş ve o yavruyu hain kurt yemiş.İnek bunalıma girip kendini dağlara vurmuş,sigaraya başlamış (kısa kuru ot box,light)
      Ancak birşeyi unutmuş,sahibi onu sağmayınca inekte çok süt birikmiş ve biriken sütlerde bekleye bekleye bozulunca inek acılar içinde koşarak köye gelmiş.Sahibi hemen ineği görevinin bilinciyle sağmış ve ne görsün koyu kıvamlı tam yağlı silifke tarzı kaymaklı bişey geliyo.Dadına bakmış ve yo yo demiş inanamamış,yutuncada gurt diye bi ses gelmiş boğazından. Hoşuna gitmiş ve ahali de adını da yo-gurt komuşlar sorada light'ı icat oluncada yoğurt(yumuşak,hafif,light) denmeye başlanmış....

      Önceden hep ineklere böle yavrularını öldürüp işkence yapıyolarmış.........




      _____________________________

      From each according to his ability, to each according to his need.

      STAND BY
    • Er
      5 Mesaj
      12 Aralık 2005 09:49:12

      quote:

      Orjinalden alıntı: M A R E Ş A L



      Alıntıları Göster




      Gerçek bir efsanedir asla bulunamaz

      Duyduğum kadarı ile ineğin birinin yavrusu olmuş ve o yavruyu hain kurt yemiş.İnek bunalıma girip kendini dağlara vurmuş,sigaraya başlamış (kısa kuru ot box,light)
      Ancak birşeyi unutmuş,sahibi onu sağmayınca inekte çok süt birikmiş ve biriken sütlerde bekleye bekleye bozulunca inek acılar içinde koşarak köye gelmiş.Sahibi hemen ineği görevinin bilinciyle sağmış ve ne görsün koyu kıvamlı tam yağlı silifke tarzı kaymaklı bişey geliyo.Dadına bakmış ve yo yo demiş inanamamış,yutuncada gurt diye bi ses gelmiş boğazından. Hoşuna gitmiş ve ahali de adını da yo-gurt komuşlar sorada light'ı icat oluncada yoğurt(yumuşak,hafif,light) denmeye başlanmış....

      Önceden hep ineklere böle yavrularını öldürüp işkence yapıyolarmış.........










      _____________________________

      PEUGEOT 307: CAR OF THE YEAR 2002,NUMBER 1 OF THE WORLD
    • Çavuş
      75 Mesaj
      28 Ekim 2008 22:14:08
      ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE MERHABA BU KONU BENİMDE AKLIMA TAKILMIŞTI YAPTIĞIM ARAŞTIRMADA BANA EN BANTIKLISI AŞAĞIDA YAZDIĞIM AÇIKLAMA GELDİ.

      Ayrıca bunun dışında vinçlerin nasıl kurulduğunu merak ediyordum oda bir hayli ilginçmiş :)

      quote:

      Orjinalden alıntı: EmmO

      Yoğurt yapmak için sütün içine bi parça yoğurt atılıp mayalanır biliyosunuz.
      peki yoğurt yapmayı bulan kişi (Kimse artık) sütün içine nerden bulduda yoğurt koyup mayaladı. yada nası oldu yani işte


      İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?



      Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.


      Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.



      Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.


      Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.


      Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.


      Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız.

      BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006



      _____________________________

    • Binbaşı
      1454 Mesaj
      28 Ekim 2008 22:35:27
      ciddi ciddi hort


      _____________________________

      ya bırak gideyim ya da yükseleyim
    • Yüzbaşı
      577 Mesaj
      28 Ekim 2008 23:05:11
      Vay anasını eskiden ne seviyeli tartışmalar yapıyormuşuz.Yapıyormuşuz dedim çünkü bende eski bir üyeyim aslında.Bu yeni üyeliğim.


      _____________________________

    • Er
      0 Mesaj
      21 Mayıs 2010 22:13:35
      MAYIS yağmurlarıyla;

      Annem her sene Mayıs ayının 2-3 haftasında yağan yağmurla yoğurt mayalar, annanem derki "Eski takvime göre Mayısın 7. günü" buda ortalama 3. haftaya denk düşüyor. Bugun yani 21 mayıs 2010 Bursa, annemin dün sadece yağur suyu ile mayaladığı yoğurdu yedim, olay budur arkadaşlar.


      _____________________________

    • Yarbay
      2094 Mesaj
      01 Temmuz 2011 23:23:53
      ..........


      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 23 Temmuz 2011; 0:42:59 >
      _____________________________

Sayfa: [1]
Tüm Forumlar >> Konu Dışı / Off Topic >> Konu Dışı >> İlk yapılan yoğurt
Sayfaya Git:
Sayfa:
1
Facebook Sayfamız
Foruma Git
Bölümde Ara
Reklamlar
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.