Şimdi Ara

Bireysel Emeklilikten 10 Yıldan Önce Ayrılanlardan Kesilen %15 Kesintinin Ödenmesi (40. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.097
Cevap
59
Favori
352.354
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3839404142
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aakyuz

    quote:

    Orijinalden alıntı: DATRONX

    quote:

    Orijinalden alıntı: bluesoul

    quote:

    Orijinalden alıntı: DATRONX

    quote:

    Orijinalden alıntı: mculhaci

    Arkadaşlar şu an ayrılmayan bes müşterileri kanun çıktıktan sonra hemen ayrılırlarsa mı sadece gelirden % 15 verigi veririz.
    Yoksa 2 ay sonra mı , yoksa 1 yıl sonra mı ayrılırsak gelir vergisi sadece kesilir. İlgili maddeleri iyi yorumlayan bir arkadaş açıklama yaparsa sevinirim ...

    Kanun resmi gazetede yayınlandıktan 2 ay sonra,ayrılmak isteyenler sadece getiri üzerinden stopaj ödeyecekler.İsterlerse 1 yıl yada daha geç başvursalarda fark etmeyecek,uygulama tamamen değiştirildi.Sisteme İster yeni giren ister eski giren olsun,çıkışlarda kesinti sadece getiri üzerinden yapılacak.Adil olan ve kanuna yakışanı da buydu zaten.Kazanılmayan ana paranın vergisi olmaz,yasal da değildi.Geçmiş de dava açanlar kazandı paralarını mahkeme kararıyla aldı,devlette baktı olmuyor doğrusunu yaptı.Aslında toplam paradan kesinti yüzünden, sisteme girmeye çekiniyorlardı insanlar.Bu düzenlemeyle vergi kesintisinden dolayı,kaybedilen müşterilerde sisteme sıcak bakacaktır.Vergiden dili yananların,çevrelerine durumu anlatmaları vasıtasıyla millet girmeye çekiniyordu.

    Kanunun çıkış tarihinden iki yıl öncesine kadar olan sürede sistemden çıkıpda,toplam portföyü üzerinden kesinti yapılanlarda direk vergi dairesine başvurarak paralarını geri alabilecekler.



    dostum vergi dairesinden gidip direkt olarak alabileceğimizden emin misin? bir de 2 ay sonra mı gideceğiz? bilen arkadaşlar varsa ve aydınlatabilirlerle çok sevinirim..bir de ayrıldığın tutar üzerinden %15'lik vergiyi aynen iade ediyorlar değil mi?

    Hangi emeklilik şirketine dahil olursanız olun,çıkışlarda devlet tarafından kesilen %15 stopaj kesintisi,dahil olduğunuz bes şirketi tarafından sizin adınıza,şirketin bağlı bulunduğu büyük mükellefler vergi dairesine yatırılmaktadır.Bes şirketlerinin bağlı bulunduğu büyük mükellefler vergi dairesi istanbuldadır.Çıkışlarda size imzalatılan çıkış belgesi ve yapılan kesintilerinizi gösteren evrakla birlikte;kanunun resmi gazetede yayınlanmasından itibaren iki ay sonra yürürlüğe gireceğinden,vergileriniz yattığı büyük mükellefler vergi dairesinden müracaatınızla paranızı alabilirsiniz.Bu yazdıklarım sistemden 2 yıl öncesine kadar çıkıp,toplam portföyü üzerinden kesinti yapılanlar için geçerlidir.Zaten şu an sistemde olanlar için çıkışlarında sadece getiri üzerinden kesinti yapılacağı için birşey yapmalarına gerek kalmayacak.Yeni düzenlemeye göre sistemden iki yıl öncesine kadar çıkmış olanların,fazla kesilen stopajları iade olacak,daha eski tarihli çıkanlar yararlanamayacak.

    Ayrıldığınız tutar üzerinden %15 lik vergi aynen iade olamaz.Yatırdığınız ana para vergiden muaf,getirisi yine aynı stopaja tabidir.Sadece ana para üzerinden kesilen %15 stopajı iade alabilirsiniz.

    Önceki mesajımda da detaylarıyla yazılı,sanırım tam okumadınız ki,tekrar yazdım.Emin olmadığım şeyleri yazıp da insanları yanlış yönlendirmem söz konusu değildir.Sizde nette biraz araştırma yaparsanız bilgilerin doğruluğunu teyit etmiş olursunuz.www.yapikrediemeklilik.com.tr

    Sistemden 2 yıldan daha eski çıkanların yararlanamayacağı nerede yazıyor. Madde aşağıda ben öyle bir tarih kısıtı görmüyorum..:


    GEÇİCİ MADDE 1- (1) 7/10/2001 tarihinden sonra akdedilmiş bireysel emeklilik ve şahıs sigorta poliçeleri ile ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek ödenen vergilerin, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesine bu Kanunla eklenen dördüncü fıkra hükmüne göre belirlenen menkul sermaye iradı üzerinden bu Kanunun yayımlandığı tarihte yürürlükte olan orana göre hesaplanan tutarı aşan kısmı, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde hak sahiplerince tevkifatın yatırıldığı vergi dairelerine başvurulması ve dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartıyla, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir. Bu kapsamda açılan davalardan vazgeçilmesi durumunda, idarece de açılmış davalar sürdürülmez, taraflarca herhangi bir masraf ve vekalet ücreti talep edilemez.

    Kanun sizin eklediğiniz bir paragraftan oluşmuyor maalesef,bir sürü detayları mevcut.Ayrıca yönetmelikleri de var,uygulama detaylarıyla ilgili.Detaylı araştırma yaparsanız göreceksiniz.

    Edit:Gelir vergisi kanunundaki düzenlemeyi de incelemenizi öneririm,bir paragrafı alıntı yapmakla sonuca ulaşamazsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DATRONX -- 29 Haziran 2012; 10:55:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: scan

    Arkadaşlar ben geçen yıl Vakıf Emeklilikten ayrılmıştım, şu an Sivastayım illaki İstabuldaki Vergi dairesine mi başvurmam gerekiyor? Eğer öyle ise posta yolu veya faks ile başvuru yapsam kabul olur mu?

    Teşekkürler.

    Evet,mutlaka bes şirketinizin bağlı olduğu ist.büyük mükellefler v.d. başvurmanız gerekiyor.Bulunduğunuz ildeki vergi dairesi aracılığıyla da,başvurabilirsiniz.Ya da yazılı olarak ,iadeli taahhütlü talebinizle birlikte çıkış evraklarınızı gönderebilirsiniz.Yine de tam emin değilim başvuru şekli için,bekleyip görmek gerekir.

    Arkadaşlar biraz sabırlı olalım,kanun daha yeni çıktı ki,iki ay sonra uygulamaya geçecek.Zaten vergi dairelerine ve ilgili kurumlara,bes şirketlerine tebliğler-uygulama detayları bildirilecektir.

    Edit:İadeyi yapacak olan Vergi dairesi ,para transferi için sizden hesap numarası isteyecektir.Müracaatlarınızda zaman kaybı,ikinci yazışma olmaması adına,banka hesap numaranızı yazmayı unutmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DATRONX -- 29 Haziran 2012; 11:03:43 >




  • besten ayrilirken odedigimiz asgari ucret yarisi kadar kesinti vardi. bunuda alabilecekmiyiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kyturan1

    besten ayrilirken odedigimiz asgari ucret yarisi kadar kesinti vardi. bunuda alabilecekmiyiz.

    Bahsettiğiniz kesinti anaparanız üzerinden vergi dairesine ödenmek üzere yapılan kesintiyse alabilirsiniz.Bes şirketinin fon yönetim gideri,giriş-çıkış aidatı vs. gibi şirket tarafından sizden alınan bir ücret ise geri alamazsınız.Kanundaki değişiklik ,sadece %15 stopaj kesintisinin anapara+getiriden değil,sadece getiri üzerinden alınmasıyla ilgili.Bes şirketlerinin kendilerine aldıkları komisyonlar kapsam dışındadır,sözleşmelerinizdeki hükümler geçerlidir.
  • Arkadaşlar anlayan varsa bana GEÇİCİ MADDE 2'nin (2) bölümünü açıklayabilir mi?

    Şimdi ben 8 yıldır bu sistemdeyim ve var olan emekliliğimi sonlandırıp yenisini açmayı düşünüyorum. Bu durumda bu maddenin (1) bölümüne göre 31/12/2012 tarihine kadar devlet katkısı alamıyorum. (2) bölümde ise 6 yıldan 10 yıla kadar 2 yıl ilave edilir diyor. Bu da 2014 tarihine mi ilave ediliyor? Yoksa başka bişey deniyor da ben mi anlamıyorum?

    Bir de şu andaki mevcut poliçemi dondursam, ama parayı çıkartmasam sistemden. Ve yeni bir poliçe açıp buna ödeme yapsam, devlet katkısı alıyorum. Daha sonra da (2 yıl sonra) sistemden eski poliçemi çıkartsam herhangi bir cezaya uğramıyorum sanırım değil mi?

    Ulan bilmece gibi kanun yazıyorlar amsjfhjfksguıfw...
  • %15 durumu yasalaşmadı henüz sanırım.tasarı halindeydi son durumu nedir arkadaşlar ne zaman yasalaşır?


    ayrıca bes e girerken 120 tl giriş aidatı vermişim.çıkışta bunu alamıcaz sanırım:)
  • Hiç okumadın değil mi sayfayı.. En azından son bir iki mesajı :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: decsan

    Hiç okumadın değil mi sayfayı.. En azından son bir iki mesajı :)

    Zaten forumda genel olarak,hiç okuma zahmetine bile girmeden,hemen sorumu sorayım cevabımı alayım mantığı hüküm sürmekte.Hiç değilse tam okunmasa bile son bir kaç sayfayı, onu da geçtim son iki sayfa bile okunsa,belki aynı sorular tekrar tekrar sorulmaz.Burada emek verip zaman harcayarak bilgi ve tecrübelerini yazan insanlara da daha şevkli,içten ve zevk alarak paylaşım yapma imkanı doğmuş olur.Nerede kaldı bu kadar yazılan bilginin anlamı ki,boşuna boşuna demek ki.24 Saat burada yazsalar bile,cevabı verilmiş aynı soruların arkası kesilmez.

    Şimdi bakarsınız biri de hemen savunmaya geçip "iş yoğunluğundan okumaya zamanım yoktu" diye söylerse de şaşırmayacağım.Sanki cevap yazanların boş zamanı çok,işi gücü yok.

    Sevgiyle kalınız.




  • Varmı arayıp soran alabiliyor muyuz paramızı?
  • Telefon edip sordum. Yasa çıkmış olmasına rağmen cıkmak istediğimde hala vergi tüm para üzerinden kesiliyor eylül ekim gibi vergi dairesinden alacaksınız diyor.

    Yani klasik türk işi. Farklı bir cevap alan varsa ve paylaşırsa sevinirim en azından benim şirketin kafasına ekşirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Optimizer

    Telefon edip sordum. Yasa çıkmış olmasına rağmen cıkmak istediğimde hala vergi tüm para üzerinden kesiliyor eylül ekim gibi vergi dairesinden alacaksınız diyor.

    Yani klasik türk işi. Farklı bir cevap alan varsa ve paylaşırsa sevinirim en azından benim şirketin kafasına ekşirim.

    29 agustostan sonra stopajsız cıkıs. Resmı gzt yayınından 2 ay sonra

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 29/06/2012

    BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN AYRILAN KATILIMCILARA YÖNELİK
    DEVLET KATKISI UYGULAMASI HAKKINDA SEKTÖR DUYURUSU
    (2012/9)

    Bilindiği üzere, 29/6/2012 tarihli ve 28338 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6327 sayılı Kanunun 29/6/2012 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrası, “29/5/2012 tarihi itibarıyla bireysel emeklilik sisteminde olup bu fıkranın yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde bir emeklilik sözleşmesini birikimlerini alarak sonlandıran katılımcıların, 31/12/2014 tarihine kadar bireysel emeklilik sistemine ödeyeceği katkı payları için Devlet katkısı ödenmez.” hükmünü içermektedir.

    Buna göre, 29/6/2012 tarihinden itibaren iki yıl içinde bir emeklilik sözleşmesini birikimlerini alarak sonlandırmak için başvuracak katılımcılara, Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik ve 2008/21 sayılı Genelge uyarınca sunulan ayrılma bilgi formu ve ayrılma talep formlarının söz konusu mevzuat değişikliğini içerecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

    Bu kapsamda, ayrılma bilgi formunun “Diğer Hususlar” başlığı altında;

    “29/6/2012 tarihinden itibaren iki yıl içinde bir emeklilik sözleşmesini birikimlerini alarak sonlandıran katılımcıların, 31/12/2014 tarihine kadar bireysel emeklilik sistemine ödeyeceği katkı payları için Devlet katkısı ödenmez.” ifadesine;

    Ayrılma talep formundaki katılımcının adı, soyadı ve imzasının yer aldığı kutu içine;

    “Bireysel emeklilik sisteminde getirilen yeni teşvik sistemi nedeniyle, 29/6/2012-29/6/2014 tarihleri arasında birikimlerimi alarak emeklilik sözleşmemi sonlandırmam halinde; mevcut diğer emeklilik sözleşmelerim ile yeni akdedeceğim emeklilik sözleşmeleri kapsamında 31/12/2014 tarihine kadar bireysel emeklilik sistemine ödeyeceğim katkı payları için Devlet katkısı ödenmeyeceğini biliyorum.” ifadesine

    yer verilerek söz konusu formların yenilenmesi gerekmektedir.

    Diğer taraftan, 29/6/2012 tarihi itibarıyla yapılan ayrılma taleplerinde, basılı formların yenilenme işlemleri tamamlanıncaya kadar ayrılma talep formuna ek olarak bir sayfada yukarıdaki ifadeye yer verilmesi ve katılımcının imzasının bu sayfada da yer almasının sağlanması gerekmektedir. 29/6/2012 tarihinden önce ayrılma talebinde bulunmuş ancak 29/6/2012 tarihi itibarıyla henüz kendisine ödeme yapılmamış katılımcılar için ise, mevzuat değişikliği konusunda bilgilendirme yapılması ve talep eden ve ayrılma işleminin durdurulması mümkün olan katılımcılar için ayrılma işlemlerinin durdurularak emeklilik sözleşmelerinin devam etmesine imkan tanınması uygun olacaktır.

    alıntıdır.
    http://www.bireyselemeklilik.gov.tr/




  • Bu da YKB alıntı (ilk önce YKB bildirimleri paylaşmaya başladı, beni telefonla bile aradılar).
    Özellikle sıkça sorulan kısmında bazı cevapları bulabilirsiniz.

    http://www.ykemeklilik.com/Content/beste-devlet-katkisi.aspx
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasarda

    quote:

    Orijinalden alıntı: cartok

    quote:

    Orijinalden alıntı: ERPmühendisi

    @cartok
    Güzel yazmışsınız hocam. Burada devamlı BES'i savundum, mantıklı kullananlar için güzel bir yatırım aracı dedik durduk. Şu anki durum cazibilitesini yitirdi. Mevcut sistemde olanlar için en azından kaldığı süreyi dahil ederek bir avantaj sağlanabilirdi.

    Bu vakitten sonra BES'e devam etmeyi düşünmüyorum ben de. Zaten ev aldığım için 5 aydır dondurmuştum, 2013 Nisan'da 5 yılım dolacak, dosya masrafı vermemek için de zaman çıkış yapacağım.

    NOT: Burada benim gibi yazanları BES çalışanı sıfatı yapıştıran hesap bilmeyenlere lafım, işyerimden istifa ediyorum :)

    Hocam dondurduğun süre yıl hesabında dikkate alınmıyor diye biliyorum. İstersen bir araştır. Bende bir zaman dondurmak istemistim. Süre işlesin diye dondurmayıp ayda 100 TL gibi bir rakamla devam ettirmiştik.

    Soru soran arkadaşlara cevap vermek istiyorum bir Maliyeci olarak sistemle ilgili oldukça bilgim var ancak zamanım yok. Basitçe google dan arama yapsalar yada bu konudaki yazılanlara göz atsalar fikir sahibi olacaklar. Kusura bakmayın arkadaşlar.

    Sn cartok,

    Dondurulan süre hesaba katılmıyor. Prim ödenmiş net ay sayısı yıla çevriliyor, söylediğiniz doğru.


    Yeni sistemle birlikte aşağıdaki sorularımın cevabını arıyorum yardımcı olursanız sevinirim:

    "29 Mayıs itibariyle sistemden çıkacaklardan sadece getiri üzerinden %15 stopaj olacak, 3 yıl içinde tekrar sisteme girmek isterlerse sistemden çıkardıkları birikime ulaşana dek devlet katkısından faydalanamayacaklar. "

    Bu konuda, aşağıdaki sorularıma sizlerden yorum yapabilecek olursa çok sevinirim, ben detaylı bilgi bulamadım:

    1. 2 adet BES planımız varsa ve bir tanesini sistemden çıkarırsak, diğerinde devlet katkısını almaya devam edecek miyiz yoksa onda da devlet katkısı kesilecek mi?
    2. Sistemden çıkıp, 3 yılın ardından tekrar girmek istersek sistemden çıkardığımız birikim tutarına ulaşmadan da devlet katkısı alabilecek miyiz?

    Bu iki sorunun cevabını bulabildiğim an ne yapacağıma karar vermem çok kolay olacak.


    Alıntıları Göster
    Yeni sistemle birlikte aşağıdaki sorularımın cevabını arıyorum yardımcı olursanız sevinirim:

    "29 Mayıs itibariyle sistemden çıkacaklardan sadece getiri üzerinden %15 stopaj olacak, 3 yıl içinde tekrar sisteme girmek isterlerse sistemden çıkardıkları birikime ulaşana dek devlet katkısından faydalanamayacaklar. "

    Bu konuda, aşağıdaki sorularıma sizlerden yorum yapabilecek olursa çok sevinirim, ben detaylı bilgi bulamadım:

    1. 2 adet BES planımız varsa ve bir tanesini sistemden çıkarırsak, diğerinde devlet katkısını almaya devam edecek miyiz yoksa onda da devlet katkısı kesilecek mi?
    2. Sistemden çıkıp, 3 yılın ardından tekrar girmek istersek sistemden çıkardığımız birikim tutarına ulaşmadan da devlet katkısı alabilecek miyiz?

    Bu iki sorunun cevabını bulabildiğim an ne yapacağıma karar vermem çok kolay olacak.


    Kendim cevaplayayım belki benzer durumda olan arkadaşlar olabilir:

    1. Planlarımızdan birini sonlandırınca mevcut ve yeni yapacağımız planlar için 31.12.2014 tarihine kadar devlet katkısından faydalanamıyoruz
    2. 31.12.2014 den sonra devlet katkısı almaya başlayabileceğiz

    Bu durumda benim stratejim şöyle olacak:
    - Yön Gider Kesintisi daha yüksek olan ve aynı zamanda toplam birikimi büyük olan planımı 1 Ağustostan itibaren donduruyorum, yeni, ödeme yapmıyorum.
    - Oraya ödediğim paranın tamamını 31.12.2012'ye kadar diğer poliçeme yapıyorum (böylece yeni uygulama başlayana kadar devam edecek vergi iadesinden maksimum faydalanıyorum)
    - Eylül-Aralık 2012 arasında kendime göre uygun bir zamanda ödemesini dondurduğum planı iptal ediyorum (%15 stopajsız çıkışlar 29 Ağustos yani 29.06 Resmi Gazete yayınından iki ay sonra başlayacağı için) ve paramı cebime koyuyorum
    - 01.01.2013 tarihinde diğer planıma ödemeleri donduruyorum, 01.01.2015 tarihinde tekrar başlıyorum (2014 Ocak bir kez daha ödemem lazım dondurma işlemi 12 aylık yapılabiliyor), böylece 01.01.2015 den itibaren devlet katkısı da almaya başlıyorum yada onu da iptal ediyorum buna daha sonra karar verilir.
    - Bu arada eşim üzerine olan poliçeye dokunmadan 10 sene dolana kadar devam ediyorum, hatta belki de 56 yaşına kadar, en azından 10 yıl tamamlayıp %60x%25=%15 net katkıyı cebime indiriyorum, bunu da çocuklarımın geleceği için yatırım olarak kenarda tutuyorum.

    Umarım faydalı olur.




  • Orijinalden alıntı: yasarda

    Yeni sistemle birlikte aşağıdaki sorularımın cevabını arıyorum yardımcı olursanız sevinirim:

    "29 Mayıs itibariyle sistemden çıkacaklardan sadece getiri üzerinden %15 stopaj olacak, 3 yıl içinde tekrar sisteme girmek isterlerse sistemden çıkardıkları birikime ulaşana dek devlet katkısından faydalanamayacaklar. "

    Bu konuda, aşağıdaki sorularıma sizlerden yorum yapabilecek olursa çok sevinirim, ben detaylı bilgi bulamadım:

    1. 2 adet BES planımız varsa ve bir tanesini sistemden çıkarırsak, diğerinde devlet katkısını almaya devam edecek miyiz yoksa onda da devlet katkısı kesilecek mi?
    2. Sistemden çıkıp, 3 yılın ardından tekrar girmek istersek sistemden çıkardığımız birikim tutarına ulaşmadan da devlet katkısı alabilecek miyiz?

    Bu iki sorunun cevabını bulabildiğim an ne yapacağıma karar vermem çok kolay olacak.


    Kendim cevaplayayım belki benzer durumda olan arkadaşlar olabilir:

    1. Planlarımızdan birini sonlandırınca mevcut ve yeni yapacağımız planlar için 31.12.2014 tarihine kadar devlet katkısından faydalanamıyoruz
    2. 31.12.2014 den sonra devlet katkısı almaya başlayabileceğiz

    Bu durumda benim stratejim şöyle olacak:
    - Yön Gider Kesintisi daha yüksek olan ve aynı zamanda toplam birikimi büyük olan planımı 1 Ağustostan itibaren donduruyorum, yeni, ödeme yapmıyorum.
    - Oraya ödediğim paranın tamamını 31.12.2012'ye kadar diğer poliçeme yapıyorum (böylece yeni uygulama başlayana kadar devam edecek vergi iadesinden maksimum faydalanıyorum)
    - Eylül-Aralık 2012 arasında kendime göre uygun bir zamanda ödemesini dondurduğum planı iptal ediyorum (%15 stopajsız çıkışlar 29 Ağustos yani 29.06 Resmi Gazete yayınından iki ay sonra başlayacağı için) ve paramı cebime koyuyorum
    - 01.01.2013 tarihinde diğer planıma ödemeleri donduruyorum, 01.01.2015 tarihinde tekrar başlıyorum (2014 Ocak bir kez daha ödemem lazım dondurma işlemi 12 aylık yapılabiliyor), böylece 01.01.2015 den itibaren devlet katkısı da almaya başlıyorum yada onu da iptal ediyorum buna daha sonra karar verilir.
    - Bu arada eşim üzerine olan poliçeye dokunmadan 10 sene dolana kadar devam ediyorum, hatta belki de 56 yaşına kadar, en azından 10 yıl tamamlayıp %60x%25=%15 net katkıyı cebime indiriyorum, bunu da çocuklarımın geleceği için yatırım olarak kenarda tutuyorum.

    Umarım faydalı olur.





    1-Bildiğim kadarıyla her bes hesabı ayrı değerlendiriliyor.

    2-Sistemden çıktıktan sonra,çıkış tarihindeki birikime ulaşmadan yada süre dolmadan devlet katkısı alamazsınız,bilgilerim bu yönde.

    Kendi kanaatim ve çevremdeki bu işin uzmanlarıyla yaptığımız görüşmeler sonrasında diyebilirim ki,bes sisteminde para kazanmak istiyorsanız risk almak zorundasınız.Yani fon portföyünüzü aynı borsadaki gibi,piyasa koşullarına göre fon çeşitleri arasında al sat yaparak kazanabilirsiniz.Ayda şunu yatırıyorum,devlette bunu veriyor düşüncesiyle boşa zaman harcamayınız.Hiçbir şey bilmeyen biri bile ,uzun vadede altın alsa yine daha fazla kazanır ve parası elinin altında olur.Zaten devlet yatıracak ve sistemden çıkarsanız şu kadar sene katkı alamayacaksınız kısmı, olası çıkışları frenlemek.Bes şirketlerinin devletle yaptığı toplantılarda,anaparadan stopajın kalkmasıyla yoğun çıkışalrın yaşanacağı kaygısını dile getirmeleri neticesinde yapılan bir düzenleme. Bu işi profesyonelce yapıyorum ve birikimlerimi arttırıyorum,2007 de yüklü portföyle girdim ve dondurdum hemen.Sadece al-sat,fon değişikliği yapıyorum,bazen de ara fon sokuyorum sisteme.




  • Datronx, fon yonetımı ayrı bır konu, %80 olan hisse fonları kademelı azaltıyorum su an duzeltme sonrası artırmak uzere.

    Onun yanında devlet tesvıkını en ıyılemeye calısıyorum

    BES planları munferıt degıl TC Vatandaşlık no bazında kişiyle butunlesık

    Bu arada bes hısse fon yerıne dırek kendın sececegın hısselere yatırım her zaman daha ıyıdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasarda -- 4 Temmuz 2012; 0:07:50 >
  • merak etmeyin hepinizden çok okumuşumdur ben bu forumu:) acelem de yoktu ayrıca...neden acelem olsun ..dünya işi bekler..sadece madem bu vergi eskiden de alınmasa oluyordu bu kadar insanı niye mağdur ediyorlar kardeşim siniriyle yazdım.anlaşılan herkesin besten beyni akmış

    benim yatırdığım para 100-200 tl değil beyler.seçtiğim yatırım tipide iyi kazandırdı hatta en çok kazandıran o oldu..


    yani boş gezenin boş kalfası olarak sormadım sorumu.ama bakıyorum sinir gani...besten mütevellit.
  • bize iki emeklilik hesabımızı kapatacağız 1 eylül itibari ile
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DATRONX

    quote:

    Orijinalden alıntı: aakyuz

    quote:

    Orijinalden alıntı: DATRONX

    quote:

    Orijinalden alıntı: bluesoul

    quote:

    Orijinalden alıntı: DATRONX

    quote:

    Orijinalden alıntı: mculhaci

    Arkadaşlar şu an ayrılmayan bes müşterileri kanun çıktıktan sonra hemen ayrılırlarsa mı sadece gelirden % 15 verigi veririz.
    Yoksa 2 ay sonra mı , yoksa 1 yıl sonra mı ayrılırsak gelir vergisi sadece kesilir. İlgili maddeleri iyi yorumlayan bir arkadaş açıklama yaparsa sevinirim ...

    Kanun resmi gazetede yayınlandıktan 2 ay sonra,ayrılmak isteyenler sadece getiri üzerinden stopaj ödeyecekler.İsterlerse 1 yıl yada daha geç başvursalarda fark etmeyecek,uygulama tamamen değiştirildi.Sisteme İster yeni giren ister eski giren olsun,çıkışlarda kesinti sadece getiri üzerinden yapılacak.Adil olan ve kanuna yakışanı da buydu zaten.Kazanılmayan ana paranın vergisi olmaz,yasal da değildi.Geçmiş de dava açanlar kazandı paralarını mahkeme kararıyla aldı,devlette baktı olmuyor doğrusunu yaptı.Aslında toplam paradan kesinti yüzünden, sisteme girmeye çekiniyorlardı insanlar.Bu düzenlemeyle vergi kesintisinden dolayı,kaybedilen müşterilerde sisteme sıcak bakacaktır.Vergiden dili yananların,çevrelerine durumu anlatmaları vasıtasıyla millet girmeye çekiniyordu.

    Kanunun çıkış tarihinden iki yıl öncesine kadar olan sürede sistemden çıkıpda,toplam portföyü üzerinden kesinti yapılanlarda direk vergi dairesine başvurarak paralarını geri alabilecekler.



    dostum vergi dairesinden gidip direkt olarak alabileceğimizden emin misin? bir de 2 ay sonra mı gideceğiz? bilen arkadaşlar varsa ve aydınlatabilirlerle çok sevinirim..bir de ayrıldığın tutar üzerinden %15'lik vergiyi aynen iade ediyorlar değil mi?

    Hangi emeklilik şirketine dahil olursanız olun,çıkışlarda devlet tarafından kesilen %15 stopaj kesintisi,dahil olduğunuz bes şirketi tarafından sizin adınıza,şirketin bağlı bulunduğu büyük mükellefler vergi dairesine yatırılmaktadır.Bes şirketlerinin bağlı bulunduğu büyük mükellefler vergi dairesi istanbuldadır.Çıkışlarda size imzalatılan çıkış belgesi ve yapılan kesintilerinizi gösteren evrakla birlikte;kanunun resmi gazetede yayınlanmasından itibaren iki ay sonra yürürlüğe gireceğinden,vergileriniz yattığı büyük mükellefler vergi dairesinden müracaatınızla paranızı alabilirsiniz.Bu yazdıklarım sistemden 2 yıl öncesine kadar çıkıp,toplam portföyü üzerinden kesinti yapılanlar için geçerlidir.Zaten şu an sistemde olanlar için çıkışlarında sadece getiri üzerinden kesinti yapılacağı için birşey yapmalarına gerek kalmayacak.Yeni düzenlemeye göre sistemden iki yıl öncesine kadar çıkmış olanların,fazla kesilen stopajları iade olacak,daha eski tarihli çıkanlar yararlanamayacak.

    Ayrıldığınız tutar üzerinden %15 lik vergi aynen iade olamaz.Yatırdığınız ana para vergiden muaf,getirisi yine aynı stopaja tabidir.Sadece ana para üzerinden kesilen %15 stopajı iade alabilirsiniz.

    Önceki mesajımda da detaylarıyla yazılı,sanırım tam okumadınız ki,tekrar yazdım.Emin olmadığım şeyleri yazıp da insanları yanlış yönlendirmem söz konusu değildir.Sizde nette biraz araştırma yaparsanız bilgilerin doğruluğunu teyit etmiş olursunuz.www.yapikrediemeklilik.com.tr

    Sistemden 2 yıldan daha eski çıkanların yararlanamayacağı nerede yazıyor. Madde aşağıda ben öyle bir tarih kısıtı görmüyorum..:


    GEÇİCİ MADDE 1- (1) 7/10/2001 tarihinden sonra akdedilmiş bireysel emeklilik ve şahıs sigorta poliçeleri ile ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek ödenen vergilerin, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesine bu Kanunla eklenen dördüncü fıkra hükmüne göre belirlenen menkul sermaye iradı üzerinden bu Kanunun yayımlandığı tarihte yürürlükte olan orana göre hesaplanan tutarı aşan kısmı, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde hak sahiplerince tevkifatın yatırıldığı vergi dairelerine başvurulması ve dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartıyla, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir. Bu kapsamda açılan davalardan vazgeçilmesi durumunda, idarece de açılmış davalar sürdürülmez, taraflarca herhangi bir masraf ve vekalet ücreti talep edilemez.

    Kanun sizin eklediğiniz bir paragraftan oluşmuyor maalesef,bir sürü detayları mevcut.Ayrıca yönetmelikleri de var,uygulama detaylarıyla ilgili.Detaylı araştırma yaparsanız göreceksiniz.

    Edit:Gelir vergisi kanunundaki düzenlemeyi de incelemenizi öneririm,bir paragrafı alıntı yapmakla sonuca ulaşamazsınız.

    Araştırmama göre son 5 yıl içinde ayrılmış olanlar iadeyi alabilecek gibi görünüyor. Benim bulgularım aşağıdaki gibi..:


    Maliye bakanlığının ilgili sirkülerinde tarih yazmıyor..:

    http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=CMls3IdLz0RoVhpk&type=sirkuler


    Ancak sigorta şirketinde çalışan bir arkadaşım Madde 114'deki zamanaşımı kuralı buna da uygulanır diyor. Dolayısıyla 1 Ocak 2007den itibaren sistemden çıkan biri 29 Ağustos itibariyle iade talebinde bulunabilir görünüyor.

    http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1045.html


    2 yılla ilgili hiç bir bilgi bulamıyorum, siz de kaynak gösterirseniz bizi aydınlatmış olursunuz.




  • "Ancak sigorta şirketinde çalışan bir arkadaşım Madde 114'deki zamanaşımı kuralı buna da uygulanır diyor. Dolayısıyla 1 Ocak 2007den itibaren sistemden çıkan biri 29 Ağustos itibariyle iade talebinde bulunabilir görünüyor."

    Şayet bu sigortacı arkadaşın dediği gibi olsaydı, kanun koyucu BES geçici birinci madde de:"7/10/2001 tarihinden sonra akdedilmiş bireysel emeklilik ve şahıs sigorta poliçeleri ile ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek ödenen vergilerin," demez, "1 Ocak 2007 den itibaren" derdi.

    Diğer taraftan ödemeyi yapacak olan Maliye Bakanlığı konuyla ilgili çıkarmış olduğu "Gelir Vergisi Sirküleri/83" de bir zaman aşımı söz konusu olsaydı; bunu açıkça yazardı.

    Sonuç olarak: 2001 tarihinden itibaren, BES'ten ayrılmış ve anapara üzerinden kesilmiş olan stopajlar iade edilecektir.




  • 
Sayfa: önceki 3839404142
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.