Şimdi Ara

Eve Sinema Odası Yapacağım, Fakat Ses Yalıtımı? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
13
Favori
58.145
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • eyoruk E kullanıcısına yanıt
    Umarım bir parçada olsa yapar ve sonuc alırsınız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selamünaleyküm

    Subwoofer altına koymak için kauçuk bir malzeme arıyorken aşağıdaki sitede%50 civarı indirimlerin olduğunu gördüm. Belki birilerinin işine yarar. Saplıcakla...

    http://www.adetasyapi.com/?=/Ses_Yalitimi_Ve_Akustik/&solkategori=43
  • Fiyatlar iyi gibi.Eğer bundan 4-5 tane almak yeterli ise hiç de pahalı değil ki ?
    Ayrıca Sub altına bir şey koymak sesi bozmaz mı ki ? Koyulması tavsiye olunmuyor da ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyoruk

    Fiyatlar iyi gibi.Eğer bundan 4-5 tane almak yeterli ise hiç de pahalı değil ki ?
    Ayrıca Sub altına bir şey koymak sesi bozmaz mı ki ? Koyulması tavsiye olunmuyor da ?

    Parklarda kullanılan titreşimi önleyen kauçuktan malzemeler var ya onları öneriyorlar. Bu titreşimi önlüyormuş. Sese de olumlu yönde etki yapıyormuş.
  • O nasıl bir şey oluyor ki Valla vardır illa ki bir şey ama nereden bileyim ben (mesela) parkalarda kullanılan malzemeyi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyoruk

    O nasıl bir şey oluyor ki Valla vardır illa ki bir şey ama nereden bileyim ben (mesela) parkalarda kullanılan malzemeyi

    Herhalde şunlar gibi

    http://www.barisparkzemin.com/urun.php?id=203




  • Tşkkürler.
    Pahalıya mal olur ama ?En ucuzu sünger almak yumurta sünger.Onların üstüne koyarsan bilmiyorum ne etki eder ?

    Pahalıya kaçmamak lazım bence.Çünkü sonuçta elbet ses olacak.Tamamen yalıtım yapmanın maliyeti de çok olduğu için zaten tam yalıtım yapamayacaksam neden 500-1000 lira harcayayım ki ?

    Bu arada bir şey soracağım ; benim oda bir duvar tarafı pencere yani dişarıya bakıyor.bir duvar ise balkon.Bu iyi bir şey olsa gerek komşuları rahatsız etmeme açısından ?
  • Kararımı verdim ki.Sünger alıp düşeyeceğim, sonra alçıpan ile kapatacağım.Böylelikle projeksiyon kablo karmaşasından da kurtulmuş olacağım. Sünger düşedikten sonra bir de alçıpan ile kapattık mı faydası olur umarım ?

    Ama tabi alçıpan maliyeti ne olur ,illa ustaya yaptırmak mı gerek onu bilmiyorum. "oda 10 metrekare falan"
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyoruk

    Kararımı verdim ki.Sünger alıp düşeyeceğim, sonra alçıpan ile kapatacağım.Böylelikle projeksiyon kablo karmaşasından da kurtulmuş olacağım. Sünger düşedikten sonra bir de alçıpan ile kapattık mı faydası olur umarım ?

    Ama tabi alçıpan maliyeti ne olur ,illa ustaya yaptırmak mı gerek onu bilmiyorum. "oda 10 metrekare falan"

    Usta kullanilacak tas yunu nun dar kenarı kadar yani 60 cm de bir 5 e 10 dediğimiz ağaçları duvara dubelleyin

    Sonra tas yunu doseyin kerestelerin aralarına sonra üzerine Adetas nalburda bulunan çuldan yapılan silte ile kaplayın son katıda titreşimi alsın diye 1 cm lik kaucuk var onla kaplayın üzerini de alcipan degil 2.2 cm mdf lam la özel esnek metal aparatlar la arada boşluk bırakarak kapatın yani tum isi marangoz yapsın yoksa Alci ısı pis is bulaşmayın. Mdf de dosensikten sonra. UErine akustik kumaşla gri Yada siyah sevdiğimiz bir renk akustik kumaşla kaplayın buyrun size ortalama bir rakama is görecek sağır oda bu oda simdi sinemA için iyi oldu fakat stereo için de muhakkak yansitici panel le ölçüm yaptırarak tamamlarsanız hoparlorleride odanın büyüklüğüne gore secerseniz tadından yenemez bu uygulamayı yerede yapıp uZerini akustik hali ile kare kare kaplamanız lazım her karenin. Orulus yönü farklı bakacak sekilde
    Tavanızda mdf kalınlığı haric duvarla aynı uygulamayı yapmalısınız
    Bizdekide yüzer oda olmalı temas olmamalı
     Eve Sinema Odası Yapacağım, Fakat Ses Yalıtımı?

    Isi bir adım daha öteye götürmek isterseniz mantolama tuğlası var ses ve ısı yalıtımı için 99 deprem yönetmeliğin den beri ortaya çıkan 30 cm civarı kalınlığı olan orta bölgesinde kopuk koyularak yapılan bur duvar sekli söylediklerim den once bu uygulamayı yaparsanız cok daha başarılı olur.

    Tabi bütçe ölçüsünde iyi bir oda olur cebinizden ne kadar çıkarsa bu olay cok daha detaylanir 3 kat cam arasında havası alınmış uygulamalara kadar çeşit cok.

    Ha en önemlisi cok iyi bir ses geçirmez kapı da lazım

     Eve Sinema Odası Yapacağım, Fakat Ses Yalıtımı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eraycelik80 -- 4 Mayıs 2014; 18:28:04 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çok sağolun..
    Valla yan duvarlara yapmayı hiç düşünmemiştimsadce tavana yaparım diyordum ama dur bakalım Hazır sadece 2 yan duvar varken yan duvara da yapabilirim maliyete bir bakalım da.
  • Şöyle bir araştırdım kabaca hesap yaptım 2.000-3.000 arası masraf gerekecek gibi.

    O yüzden şimdilik sadece tavana kendim sünger sonra da alçıpan yaparım gerisini artık sonra sonra.. 500-600 civarını aşamam çünkü.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyoruk

    Şöyle bir araştırdım kabaca hesap yaptım 2.000-3.000 arası masraf gerekecek gibi.

    O yüzden şimdilik sadece tavana kendim sünger sonra da alçıpan yaparım gerisini artık sonra sonra.. 500-600 civarını aşamam çünkü.

    Benim desigim uygulama 20000 lira rahat tutar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kadar detaylı araştırmadım tabi 20.000 yani ? O zaman ben çekileyim
  • Arkadaşlar LAVA GRUBU olarak LAVA AKUSTİK marka altında ses izolasyonunda ve akustik düzenlemede çok fazla deneyim yaşadık. Size kısaca ses yalıtımı konusunda yapılmaması gereken ve yapılması gerekenlerden bahsetmek istedim...

    Ses Yalıtımı ve Akustik düzenleme birbirinden farklı şeylerdir... Bir odanın akustiğini düzenlemek için 3 tane malzeme kullanılmalı.

    1. Yutucu malzemeler ( bunlar sünger tarzı her türlü satılan akustik malzemeler, evinizdeki battaniyeler, kalın kumaşlar vb delikli gözenekli elyaflı yapılar. Taş yünü, cam yüzü, ahşap yünü vb. Ses dalgası sert duvara çarparak içinden geçer, içine hapsolur ve içinden yansır. Yutucu malzemeler içinden geçen ses dalgasının duvardan yansımasını önler. Kalınlığa ve yoğunluğa bağlı olarak ses de kesmiş olur. Fakat bu oran en fazla % 30 civarında olur. Bu da şöyledir. Bu malzemeden geçen ses dalgası içinden geçerken enerjiyi titreşim / mekanik enerjiye dönüştürür. Böylece gücünü kaybeder. Fakat insanın duyabileceği en küçük dalga boyu 1.7 cm ile en büyük dalga boyu 17 metre olduğundan, sizin koyacağınız 1 -2 veya 5 cm malzeme içinden geçen dalganın ne kadarını ısı enerjisine dönüştürebilir ki?. Ses Dalgasının katı mekanlarda hazlı ilerlediğinden sesi kestiği kadar içinden belli bir oranda ayrıca sesi hızlandırmaktadır. Söylemek istediğimiz şeyin özü. Bu tür malzemeler oda içine yansıyan ses dalgalarını kesmeye yaramakla birlikte, oda içine yansıyan ses dalgalarının sayısı azaldığından, oda içindeki akustik düzenlenmiş olur ayrıca oda içindeki ses seviyesi azalmış olur. Böylece dolaylı yoldan 10 db civarında sesi yalıtmış olursunuz. Fakat tekrar söylem istediğim şudur. Bu tür malzemeler ses izolasyon malzemesi değildir.

    2. Dağıtıcı / Diffusor. Her türlü yamuk yüzeyli. Özel yapılmış; strafordan, tahtadan, camdan, taştan, buruşuk her türlü malzemeden oluşan akustik malzemelerdir. Bu tür malzemeler orta frekanstaki seslerin oda içinde bu tür yüzeylere çarparak dağılmasını sağlamaktadır. Böylece sünger vb ince malzemeler tarafından çok fazla emilemeyen ses dalgalarının oda içinde dağıtılarak. Yankı olayı ortadan kaldırılmış olur. Özellikle dağıtıcıların, kolonların arkasına ve tam karşısına konulmalıdır. Çünkü orta frekanstaki seslerin dalga boyu çok büyük olmadığından, kolonlardan çıktıktan sonra karşı yüzeye çarpar. Bas seslerin ise dalga boyu çok büyük olduğundan, köşelerde daha çok sıkışarak akustik anlamında sıkıntı yaratmaktadır. Bu nedenle köşelere bas tutucuların konulması gerek. En ucuz bass yutucular akustik köpüğünden yapılanlarıdır. Fakat bass seslerin dalga boyu çok büyük olduğundan 15 cm sünger ile çok profesyonel stüdyolarında gerçek performans alınamaz. Çok daha karmaşık hesaplamaları gerektiren özel düzenekleriyle gerçekleşir. Gerçek anlamda bass tuzakların yapımı ile.

    3. Yansıtıcılar. Bu tür malzemeler, direk duvarların kendisi olduğu gibi, sonradan konulan her türlü sert yüzeyli cisimlerdir. Bu tür yüzeyler gelen ses dalgasının çok fazla yüzeye emilmeden yansımasını sağlamak içindir. Hazır akustik yansıtıcılar daha çok yüzeyi yamuk olanlardır, hem yansımayı hem de ses dağıtmayı aynı anda sağlamaktadır. Aslında diffuzor görevi görmektedir.

    Ses Yalıtımında ise iki kural geçerlidir, kütle - yay - kütle kanunu. iki sert yüzey arasında emici malzeme yerleştirilmesiyle. Kütleler ne kadar ağır olursa yay da ne kadar dirençli olursa performans o kadar artar. Bu nedenle ses yalıtımında alçıpan içine farklı malzemeler konulur. Bunun nedeni ise; sert kütleye çarpan ses dalgasının büyük bir oranı geriye yansır, bir bölümü kütle tarafından emilir, bir kısmı kütle içinden diğer kütleye geçmeye çalışır. İkinci sert kütleye gelince orada da aynı olayı yaşar. İki kütle arası davul gibi olacağından. aradaki boşluğu yutucu malzeme ile doldurulması gerekir. Bunun nedeni sesi kesmek fakat dolaylı yolla. İki kütle arasında sıkışan sesin baskısını azaltmak, ekstra ses yalıtım performansı arttırmak. Diğer bir kanun ise kütle kanunu. Burada ise ne kadar çok ağırlık. O kadar ses yalıtımı. Fakat ağırlık oluşturmak çok kolay değil. Her yere 1 metrelik beton duvarlar yapılmayacağından tercih edilen bir uygulama değildir.

    Tek alçıpanlı arası farklı yutucu malzemeler ile yapılan çift duvarlar, konuşma sesleri çoğu durumda kesmemekte. Bunun en basit örneği girdiğiniz her ofis yerinde iki oda arasındaki konuşma seslerin geçişi. Bu nedenle tek başına özellikle yüksek müzik dinlenilen veya üretilen yerlerde çok daha karmaşık, daha pahalı, kompozit malzemeler ile ve sistemin bir bütünü olarak ses yalıtımı sağlanır. Duvarlara sadece 3 cm sünger yapıştırılarak ses yalıtımı tam anlamıyla yapılamaz. Kapı ve pencerelerin dahi ses izolasyonlu olması gerek. Bu tür yalıtımlar için dışarıdan danışmanlık almanız gerekebilir.

    Daha detalı bilgiler içinwww.lavagrubu.com veyawww.lavaakustik.com adreslerimizi ziyaret edebilirsiniz.

    Saygılarımızla Lava Grubu




  • quote:


    1. Yutucu malzemeler ( bunlar sünger tarzı her türlü satılan akustik malzemeler, evinizdeki battaniyeler, kalın kumaşlar vb delikli gözenekli elyaflı yapılar. Taş yünü, cam yüzü, ahşap yünü vb. Ses dalgası sert duvara çarparak içinden geçer, içine hapsolur ve içinden yansır. Yutucu malzemeler içinden geçen ses dalgasının duvardan yansımasını önler. Kalınlığa ve yoğunluğa bağlı olarak ses de kesmiş olur. Fakat bu oran en fazla % 30 civarında olur. Bu da şöyledir. Bu malzemeden geçen ses dalgası içinden geçerken enerjiyi titreşim / mekanik enerjiye dönüştürür. Böylece gücünü kaybeder. Fakat insanın duyabileceği en küçük dalga boyu 1.7 cm ile en büyük dalga boyu 17 metre olduğundan, sizin koyacağınız 1 -2 veya 5 cm malzeme içinden geçen dalganın ne kadarını ısı enerjisine dönüştürebilir ki?. Ses Dalgasının katı mekanlarda hazlı ilerlediğinden sesi kestiği kadar içinden belli bir oranda ayrıca sesi hızlandırmaktadır. Söylemek istediğimiz şeyin özü. Bu tür malzemeler oda içine yansıyan ses dalgalarını kesmeye yaramakla birlikte, oda içine yansıyan ses dalgalarının sayısı azaldığından, oda içindeki akustik düzenlenmiş olur ayrıca oda içindeki ses seviyesi azalmış olur. Böylece dolaylı yoldan 10 db civarında sesi yalıtmış olursunuz. Fakat tekrar söylem istediğim şudur. Bu tür malzemeler ses izolasyon malzemesi değildir.


    Benim de gürültücü yan komşu sorunum var. Duvarı poliüretan sünger ile kaplasam işe yarar mı?

    http://www.akustiksungerizmir.com/titresim-yutucu-sunger.html




  • Ses yalıtımı için en etkili malzemeleein başında echobon geliyor. Echobon kaplı mekanlarda neredeyse dışarı hiç ses çıkmıyor. Başka bir şey düşünmeyin! Echobon da zaten sıkıştırılmış 120 dansite ve üstü sünger. Normal süngerden çok çok farklı ve inanılmaz etkili. Avcılar da sadece echobon uygulanmış bir binanın altındaki diskonun üst katında normal mesken daireler var ve gece 04:00'te bile apartmanın merdiven boşluğunda bile hiç ses yokken, diskonun içinde gümbür gümbür ses var. Echohonun 1 cm den 5 cm ye kadar bir çok modeli var. Yalnız üstünü alçıpan kaplatmak daha uygun. Çıplak kullanmak görüntü olarak hiş olmaz. Ama şiddetle echobon tabsiye ederim. Üstüne pek alternatif tanımam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: teknika

    Ses yalıtımı için en etkili malzemeleein başında echobon geliyor. Echobon kaplı mekanlarda neredeyse dışarı hiç ses çıkmıyor. Başka bir şey düşünmeyin! Echobon da zaten sıkıştırılmış 120 dansite ve üstü sünger. Normal süngerden çok çok farklı ve inanılmaz etkili. Avcılar da sadece echobon uygulanmış bir binanın altındaki diskonun üst katında normal mesken daireler var ve gece 04:00'te bile apartmanın merdiven boşluğunda bile hiç ses yokken, diskonun içinde gümbür gümbür ses var. Echohonun 1 cm den 5 cm ye kadar bir çok modeli var. Yalnız üstünü alçıpan kaplatmak daha uygun. Çıplak kullanmak görüntü olarak hiş olmaz. Ama şiddetle echobon tabsiye ederim. Üstüne pek alternatif tanımam.

    Ben henüz foruma yazamadım ama 25 m2 odada tüm duvarlara duvardan sonra 3 mm (kurşun dedikleri) bariyer epdm döşedim, onun üzerine 5 cm sıkıştırılmış Sünger döşedim (kimi echobon diyor kimi adepan vs), onun da üzerine alçıpan duvarlar yaptırdım.

    Zemine ise 1 cm echobon + 3 mm bariyer + 2 cm echobon Yaptım. Kapımda da ses yalıtımı var (zemindekine benzer), ayrıca içeriden kapının üzerine yine zemindeki ses yalıtımdan uyguluyorum. Zeminde ayrıca sertlik için 2 kat parke ve halıfleks var.

    Tabi benimki Dubleks daire, bu oda üst katta, ama sadece Komşular için değil ev için de Yaptım.

    Akustik düzenleme için bir dünya malzeme aldım. Yutucular, dağıtıcılar vs. Tabi bunları biraz kendim bu malzeme uygun olur diye Seçtim, akustik etkilerinden emin Değilim. Mesela dağıtıcı (diffuser) olarak 3d bambu duvar kaplama kullanacağım.

    Akustik malzemelerin konumlandırılması için de msr-inc.com sitesindeki çizimlerden istifade edeceğim. Ölçüm yapılması gerektiğini biliyorum ama maliyetleri yüksek olacağı için ve profesyoneller benim malzemelerimi beğenmeyecekleri için DIY yapmam gerekiyor.

    Sonuçlar 10-15 güne belli olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 28 Ocak 2015; 9:14:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Elinize emeğinize sağlık.

    Dışarıya kesinlikle ses geçmeyeceğini garanti ederim. Gerçekten echobon müthiş bir materyal. Ama tabi ki içeride akustik düzenleme ayrı bir konu. Onun için uzun soluklu deneme çalışma ve ölçümler gerekiyor. Yalıtım mevzusunu hallettiğinize emin olabilirsiniz şimdiden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: teknika

    Elinize emeğinize sağlık.

    Dışarıya kesinlikle ses geçmeyeceğini garanti ederim. Gerçekten echobon müthiş bir materyal. Ama tabi ki içeride akustik düzenleme ayrı bir konu. Onun için uzun soluklu deneme çalışma ve ölçümler gerekiyor. Yalıtım mevzusunu hallettiğinize emin olabilirsiniz şimdiden.

    Teşekkür ederim.

    Komşuya ses gitmeyeceğinden %99 ben de eminim. Zaten odamın konumu öyle ideal ki, ses yalıtımı yapmasaydım bile akustik düzenleme sonrası muhtemelen ortalığı yıkacak kadar sese ihtiyacım kalmayacağı için yine alt komşuya ses gitme ihtimali düşüktü (yan duvarlarda değil komşu, oda bile yok). Ama bu şekilde kendi dairemin alt katını da bayağı kurtarmış oldum. Belki üst katın odalarına ses gider, o kadar da olsun artık.

    Tabi benim durumum istisna. Normal bir apartman dairesinde, yan duvarın bitişiğinde komşu odası olan durumlarda benim yaptığım aslında çok temel bir yalıtım oluyor. Profesyoneller, sesi tam kesmek için benim yaptığımın iki katını, arada 5-10 cm. boşluk bırakarak öneriyorlar. Tabi o durumda, kulak dolgunluğu olsun diye söyleyeyim, proje ve malzemeler 35-40 bin TL'lere çıkabiliyor. Sözde benim yaptığım neredeyse kendin pişir kendin ye oldu (proje, malzeme seçimi, satın alma vs.), sadece montajı dışarıya yaptırdım ama buna rağmen sağlam para gitti.

    Bunun sıkıntısını yıllardır çektim ve o kadar ekipman alıp (tabi orta-alt seviye ekipmanlar ama) gece vakti fısıltı dinler gibi film izlemek, detayları kaçırmak her saniye zoruma gitti. Odaya belki gereğinden fazla para harcadım, hala da gidiyor ama uzun süredir kurduğum bir hayali & hedefi gerçekleştirmeye yakın olduğum için ayrıca mutluyum. Umarım sonuçları da tatminkar olur.

    Bu aralar yoğunum, önümüzdeki dönemde rahatlayınca deneyimlerimi paylaşacağım. Ama şimdilik şu kadarını söyleyeyim : Ses yalıtım malzemeleri satan firmalar maalesef teknik olarak son derece zayıflar. Onları sadece malzeme tedarikçisi olarak görmek lazım. Birçok firma, akustik düzenleme deyince tüm odayı yutucu süngerler ile kaplamayı teklif ediyorlar :) Ki bu, sesi tam anlamıyla öldürmenize sebep olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 28 Ocak 2015; 14:48:58 >




  • @teknika

    Bu mesajı özellikle ayrı yazıyorum, yukarıdaki mesajımın içinde erimesin diye.

    Siz sorum şu olacak :
    İstanbul'da bu işi yarı-profesyonel yarı-hobi olarak ve makul fiyatlarla yapacak birilerini biliyor musunuz ? Öyle aman aman bir beklentim yok ama, eğer hiçbir ölçüm yapılmadan kendim düzenleme yaparsam, hem sonucun ne olduğunu tam bilemeyeceğim, hem de bu kadar uğraştan sonra istediğim sonuçları tam elde edememe riski var :)


    Akustik düzenleme için ben de deneme yanılma yapmaya çalışacağım ama odanın duvarları ve tavanı bayağı m2 yaptığı için (60 m2) tüm parçaları sök-tak yapmam pratikte çok çok zor. Ancak çift taraflı bant ile malzemeleri tutturabilirim ama, belki 60-70 tane 50x50 ebadında plaka yapıştırmam gerektiği için, en başta sistemi güzel oturtup, sonradan sadece ufak dokunuşlar yapmam gerekiyor


    Akustik düzenleme için aşağıdaki sayfalardaki System 550'leri taklit etmeye çalışacağım.

    Gelişmiş versiyon :http://www.msr-inc.com/home_theater/symphony/symphony_layout.html
    Orta seviye :http://www.msr-inc.com/home_theater/sonata/sonata_layout.html


    Aldığım malzemeler şunlar :

    Yutucu :
    http://aksaakustik.com/kumas-kapli-akustik-panel (üstte, soldan ikinci resim, siyah ve bordo olanlar)

    Önlerde dağıtıcı :
    http://eldecoshop.com/hasr-bambu-3d-duvar-paneli.html
    http://www.3dwall.com.tr/tr/urun-metalik-boyal%C4%B1-12.html (tek tek yarım silindir parçalar halinde).

    Arkada ve tavanda dağıtıcı / parçalayıcı :
    http://eldecoshop.com/doal-ta-bambu-3d-duvar-paneli.html

    Bass trap :
    http://www.adetasyapi.com/?=Bass_Trap&urun=446 (bunları üst üst monte edeceğim, köşelerde kule olacak)




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.