Şimdi Ara

INCEPTION (BAŞLANGIÇ) SONU KAFAMI KARIŞTIRDI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
18.744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • filmin sonu ile ilgili bir soru

    filmin sonunda leonardo çocuklara kavuşuyordu ancak benim kafama takılan şey şu , filmin başlarında ya da ortalarındaydı sanırım leonardonun çocuklarından bahsettiği bir sırada çocuklarını görüyoruz iki çocuk kendi arasında oyuyor ve bizim leonardo çocuklara doğru gidiyor çocuklarda kalkıp leonardoya doğru koşuyorlar, filimin sonunda aynı sahne tekrar ediyor ve leonardo totemi çevirip gidiyor şimdi benim kafama takılan şey leonardo rüyadan uyandı mı uyanmadı mı , yani gerçekle rüyayı karıştırarak olmasını istediği dünyada yaşamaya devam mı etti, ? çünkü filmin sonunda leonardo çocukları uzun zamandır görmüyordu ve filmin orasındaki sahne tekerrür etti, çocuklar aynı pozisyondaydı , aynı elbiseler üzerindeydi ve aynı cümleleri kullanarak leonardoya doğru hareketlendiler, burası biraz kafamı karıştırdı
    ,








  • O önceden kızla girdikleri rüyada gördüğü, anısıydı. Yani orada ülkeden kaçacakken son bir kez çocuklara bakmak istiyor ama çocukları anneanneleri çağırıyor. Orada çocuklar Cobb'a değil anneannelerine koşuyorlar. Sonra zaman olmadığı için Cobb göremeden gidiyor. Filmin sonunda da görüyor işte çocukları ama gerçek mi değil mi orası hala tartışılıyor zaten.

    Daha fazlası için Inception'ın ana konusuna buradan bakabilirsin:
    http://forum.donanimhaber.com/m_29732312/mpage_1/f_/key_//tm.htm#29732312




  • şu yorum bana gayet mantıklı geldi.

    cobb’un rüyası artık onun gerçek dünyası olmuş durumda ve bilinçaltı bunun farkına varamıyor.

    filmin bütününde bu bilinçaltı mesajları veriliyor zaten. rüyasına girilen kişinin rüyasına bağlananlar bu kişinin rüyasına major müdahaleler yaptıklarında bilinçaltını uyarmış oluyorlardı. kişi rüya gördüğünü anlamaya başladığında rüyadaki yansımaları olan insanlar rüyaya bağlananlara mal mal bakıyorlardı hatırlayacak olursanız.

    filmin tümü cobb’un rüyası ise neden yansımaları bu duruma hiç tepki vermiyor diye bir soru akıllara takılabilir. cobb’un gerçek dünyası artık rüyası olmuş olduğundan bilinçaltını kendisi baskılamış durumda ve bu sebeple yansımaları da bize normal göründüler. yani cobb’un bilinçaltı film boyunca yaşadıklarının rüya olduğundan bir an bile şüphe etmiyor, edemiyor.

    bu durumun mesajı filmde iki yerde veriliyor.

    ilkinde cobb’un babasıyla amfide yaptığı konuşmayı hatırlayalım:

    cobb babasına eve ve çocuklarına dönüş yolunu bulduğundan bahsediyor ve kendisinden bu iş için rüyaları tasarlayacak yetenekli bir mimar istiyor.

    babası ise cobb’a şunu diyor: ‘’ yani benden birini daha senin hayal alemine katmamı mı istiyorsun ? ‘’

    konuşmanın devamında ise babası yalvarırcasına cobb’a gerçeklere geri dönmesini söylüyor.

    bunun gibi bir diğer mesaj ise yusuf’un bodrum katında rüya paylaşımı yapan insanların gösterildiği sahnede.

    ilk önce yusuf kinayeli bir şekilde cobb’a ‘’ hala rüya görüyor musunuz, mr. cobb? ‘’ diye bir soru sallıyor.

    ardından bodrumdaki ihtiyar bekçinin cobb’un yüzüne çarpmaya çalıştığı gerçekler ise filmin en manidar sahnesi:

    ‘’ onlar buraya uyandırılmak için geliyorlar. rüya onların gerçekliği oldu. aksini kim söyleyebilir ki ? ‘’

    film boyunca aklımızı karıştırmak için kullanılan meşhur bir obje var. cobb’un totemi (aynı zamanda mal'ın eski totemi).
    filmin çoğu sahnesinde cobb’un totemi dönmeye devam etmiyor. aslında cobb rüyalarda kısılıp kalmaktan o kadar korkuyor ki her uyanıştan sonra totemi ile gerçek dünyada olup olmadığını test ediyor. ama şöyle bir şey de var; cobb’un gerçek dünyası olmuş olan rüyasında cobb totemine baktığı sürece dönmeye devam etmemesi ve düşmesi ise cobb’un baskıladığı bilinçaltının bir oyunu. cobb o toteme baktığı sürece kaldığı katmanda o totem düşecektir.

    asıl olay ise şudur:

    cobb ile mal rüyalarında o kadar derine iniyorlar ki yukarı çıkarken katmanların birinde cobb gerçek dünya ile rüya ayrımını yapamıyor ve o katman onun araf’ı oluyor. bunun farkında olan mal ise bir türlü cobb’a rüyada olduklarını inandıramıyor. en sonunda dayanamayıp rüyada kendini öldürüyor ( mal’ın otel odasındaki intihar sahnesi ) ve kendisi üst katmanlara çıkıp gerçek dünyasına uyanırken geride intiharına sebep olarak cobb’u gösteren bir intihar notu bırakarak cobb’un da rüyasındaki dünyasında kalma sebebi olan çocukları ile arasına engel koyuyor. aslında mal’ın bu yaptığı da bir ekim*.

    daha sonra cobb’u rüyasından çekip çıkarmak için babasının önderliğinde olan diğer film karakterleri cobb’un rüyasına bağlanıyorlar ve cobb’a doğru ekimi* yapabilmek için kurulan plan dahilinde onunla beraber daha derin katmanlara iniyorlar.

    dikkat ettiyseniz doğru ekim diye bir ifade kullandım. benim düşünceme göre film boyunca cobb’un gerçek dünyası sandığı rüyasında yapılanların hepsi birer ekim.

    ama babası tarafından amaçlanan ise cobb’un bilinçaltının kabuklarını kıracak olan doğru ekimi yaparak onu saf gerçekliğe kavuşturmak.

    ikinci filmin sonunda ise şehvetli bir öpücükle cobb’u derin uykusundan gerçek dünyaya uyandırdığında mal’ın aslında ölmemiş olduğunu anlayacağız gibime geliyor.

    eğer rüyada ise bu duruma göre belki de hiç çocukları olmadı ??




  • bigbooss bütün yazıyı okudum fakat filmden anladığım gerçekten bu değil. Ben tam tersini düşünüyorum.


    cobb un kayınpederiyle konuştuğu sahnede rüyada değiller, zaten adamda niye başkasını da rüya alemine sürüklüyeceksin oluyordu. Rüyaya giriş olayını sevmiyordu kayınpederi ve başkasını da yanına götürmesini istemiyordu olay bu.

    Gerçeklere geri dönmesinin istemesinin sebebi çocuklarının yanında olmasını istemesi. Bu çok doğal sonuçta çocuklarının babası o kişi ve iyiliğini istiyor. Cobb sürekli rüyalarında Mal görüyordu, artık tamamen bilinçaltına yerleşmişti vs vs vs

    Yazının bazı kısımlarına cevabım bu şekilde... Filmi geçekten çok çok sevdim, yüz yüze herşeyini konuşabilirim / tartışabilirim ;)

    Eğer ki benim anladığım şekilde değilse film ve bu yazı gibiyse, gerçekten hayretler içinde kalırım. Ama zannetmiyorum...


    Ekleme: izlemeyen var mı bilmiyorum ama yine de spoiler koymayı unutmayalım :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ramualda -- 20 Aralık 2010; 20:15:29 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.