Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (70. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
617.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6869707172
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir delinin attığı taşı 24 sayfa boyunca hala kimse çıkaramadı mı arkadaşlar ya?:(
  • kasım=35 tl Aralık=200 TL yakıt parası geldi. istanbul.Anadolu yakası E-5 üstü tepe bir semt.Merkezi sistem, kalorimetre veya ısıpay ölçer yok. Dış cephe ısıyalıtım mevcut. 60 daire.Yönetici yakıt ödemez.Yani 59 daireye kişi başı düşen rakam bu.
    Benzer yerlerde ısıpayölçer kullanan arkadaşlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.
  • Selamlar, 175 daireli bir blokta yaşıyoruz ve geçtiğimiz ay site yönetiminden gelen ısınma gideri ayrıntılarını incelediğimizde igdaşın faturaladığı kwh ile tüm dairelere ait ölçümlerin toplam değeri arasında çok büyük bir fark olduğunu anladık.

    Yani peteklerini 3-4'de tutan bizim gibi daireler, ana giriş vanasından kapatıp kendi kendine ısınan ve tüketimi 0 olan dairelerin yükünü taşıyor.( faturalanan 124000kwh'a karşılık 46000 kwh tüketim görünüyor)

    Birçok yere sorduk ama bu durumda bu sakinlere uygulanacak yaptırımın ne olması gerektiğini bulamadık. Bloğa ait en yüksek tüketimi yapan dairenin sarfı kadar ceza verilir diyen var, başka bir hesap yapanlar var, bu konuda yardımcı olur musunuz?

    Bu konuda resmi bir bilgi var mıdır? Genel kurulda mı karar verilmelidir?
    Çok teşekkürler..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • selensedgi S kullanıcısına yanıt
    Bu sisteme mevcut hali ile karşı çıkmamıza neden olan örneklerden birisidir bu anlattığınız problem. Buyrun burdan yakın şimdi dedirtecek cinsten. Tüketimi 0 olan dairelerde diyecekki "Ben %30'na katılıyorum toplam ısınma giderinin, dairemde 15 C'nin altına düşmüyor." En doğru hareket Genel kurulu toplayıp bir karar almak olabilir ama karşı taraf bunu Mahkemeye taşırsa ne olur gibi bilinmezler, eksiklikler ve açıklıklar ile dolu bir uygulama ile karşı karşıyayız ne yazıkki.
  • selensedgi S kullanıcısına yanıt
    Yönetmeliğin 11. maddesinde bu durumda izlenecek yol açıklanıyor zaten. Ancak, yine de tereddütlerin bulunması halinde aynı Yönetmelik Madde 13(2) hükmü ne de müracaat edilebilir (Yani, Bakanlıktan görüş istenebilir).
  • yeti kullanıcısına yanıt
    Yönetmeliğin 11nci maddesi: "Isı ve sıcak su payları belirlenemeyen ve gider paylaşım belgesi düzenlenemeyen haller
    MADDE 11 – (1) Bağımsız bölümlerin ısı veya sıhhî sıcak su payları, gider paylaşım belgesi düzenlenmesi
    döneminde bir ekipmanın arızalanması veya benzer bir sebepten dolayı doğru bir şekilde ölçüm yapamaması yüzünden
    belirlenemiyor ise paylar, söz konusu bağımsız bölümlerin daha önceki benzer gider paylaşım belgesi düzenlenen
    dönemlerindeki tüketimleri veya o gider paylaşım belgesi düzenlenmesi dönemindeki diğer benzer bağımsız bölümlerin
    tüketimleri esas alınarak bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, bölgesel ısı dağıtım ve satış
    şirketlerince veya yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince belirlenir.
    (2) Gider paylaşım belgesi düzenleme dönemi içerisinde bağımsız bölüm kullanıcısının değişmesi halinde;
    a) Bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri veya
    yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince değişim tarihinde ara okumada bulunularak, dönem sonunda iki ayrı gider
    paylaşım belgesi düzenlenir.
    b) Ara okuma mümkün değilse veya bağımsız bölüm kullanıcısının değişim zamanından kaynaklanan veya
    teknik sebeplerden dolayı ara okuma yapılamamış ise, bağımsız bölümün kullanım gün sayısına göre dönem sonunda
    iki ayrı gider paylaşım belgesi düzenlenir." Arkadaşımızın sorunu ile alakalı hiçbir açıklık getirmemektedir. Bakanlık görüşü alması durumunda ilgili Bakanlık KMKM Kapsamında Sulh Hukuk mahkemelerine Dava açılmasını önerecektir.




  • cangon C kullanıcısına yanıt
    '0 (sıfır) tüketim' okunmuş ise, Yönetmeliğin 11. maddesi uyarınca niçin işlem yapılamıyor? Pay belirlenememiş demektir. (Payın ne sebeple belirlenemediği ayrı bir inceleme ve değerlendirme, karar vs. konusudur)

    Bakanlık'a sorulan bu soruyla ilgili daha önce müracaatınız oldu sanırım. Verdiğiniz cevaptaki kesinlikten bu izlenimi edindim. Verilen cevabı paylaşırsanız hepimiz istifade edebiliriz.
  • benim dairemde de orantısız ısı-payölçer okumaları var. binamızda standart olarak alurad radyatör var; çocuk odasını panel radyatöre çevirmiştim. şimdi en fazla tüketim bu radyatörde görünüyor; acaba yanlış tanımlama yapılmış olabilir mi?
  • Herkese merhaba
    400 dairelik sitede oturuyoruz. En başta merkezi olan ısıtma sistemi yasa gereği ısı pay ölçer sistemine çevrildi. 2 sene bu şekilde kaldıktan sonra şimdi sitede imza çoğunluğu ile tekrar merkezi sisteme dönüldü. Yasal zorunluluk deyip 380 er tl para toplayıp takılan sistem şimdi çöp oldu. Böyle bir şeyin yasal hükmü nedir?
  • yburada Y kullanıcısına yanıt
    İmza çoğunluğuyla böyle birşey yapılamaz.Yasal değil.Sulh hukuk mahkemesine yöneticinizin ısı paylaşımını kanuna uygun yapmadığını belirterek suç duyurusunda bulunun.Mağdur olduğunuzu zararınızın tazminini isteyin.Çekinmeyin haklısınız.Böyle cahil yöneticilere haddini bildirin ki örnek olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coolfire01

    Arkadaşlar merkezi sistemle ısınan ve Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri kullanan daire sahipleri var mı ?

    Arkadaşımın merkezi doğalgaz sistemi ile ısıtılan boş ve kullanılmayan dairesi var. Daire merkezi sisteme bağlı olduğu için ehr ay boşa ısıtma parası veriliyor.!!!!
    Apartmana "biz daireyi ısıtmıyoruz boş,kalorifer yakmıyoruz" dediğinde , bu bizi ilgilendirmez diyorlar. Isıtmadığı daire için boşa para veriyor!!!!

    Bu haksız olaya son vermek için biraz araştırdığımda , ısı paylaşım sistemler olduğunu gördüm .

    Bu olaydan muzdarip veya bu sistemleri kullanan arkadaşların fikirlerini paylaşmasını diliyorum...

    Selam arkadaşım bende merkezi sistemli bir apartmanda oturuyorum
    Kalorimetre takılı
    gelen faturanın %30'nu tüm dairelere eşit pay ediliyor DAİRE BOŞ OLSA DAHİ gerikalan kalori birim fiyatı bulunup kim kaç kalori kullandıysa pay ediliyor
    biz bu ölçumu kendimiz yapıyoruz bilgisayar programı bulduk programla herkeze pay ediyoruz.




  • Merkezi sistem bulunan sitede oturuyorum ısı payölcer sistemini kullanıyoruz.fakat bazılarının fazla para ödüyoruz diyerek gelen toplam faturanın direk toplam daire sayısına bölünerek paylastirilmasini istediler.bbunun için imza topladılar ben vermedim.şimdi bu şekilde fatura çıkardılar ben kabul etmiyorum icraya vermekle tehdit ediyorlar.benim bildiğim sistem değişikliği için herkesin kabul etmesi gerekiyor. bu durumda nereye basvurmaliyim?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: matiasbey

    Merkezi sistem bulunan sitede oturuyorum ısı payölcer sistemini kullanıyoruz.fakat bazılarının fazla para ödüyoruz diyerek gelen toplam faturanın direk toplam daire sayısına bölünerek paylastirilmasini istediler.bbunun için imza topladılar ben vermedim.şimdi bu şekilde fatura çıkardılar ben kabul etmiyorum icraya vermekle tehdit ediyorlar.benim bildiğim sistem değişikliği için herkesin kabul etmesi gerekiyor. bu durumda nereye basvurmaliyim?

    Bazılarına fazla para gelecek bu kaçınılmaz.Önceden alıştıkları gibi ısınma giderlerini komşularının üzerine yıkmak isteyen bu bencil insanlara karşı sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakkınızı savunabilirsiniz.Ya da cumhuriyet savcılığına apartman yöneticinizin 5627sayılı Enerji verimliliği Kanununa muhalefet ettiğini belirten dilekçenizi vererek gerekenin yapılmasını isteyeceksiniz.

    Bina yöneticilerine uygulanacak cezalar bu sene artırıldı.

    http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem2/enerjiyi-verimli-kullanmayana-rekor-ceza/12000/12824/




  • matiasbey kullanıcısına yanıt
    Noter aracılığı ile yönetime ihtar gönderip kendi tüketiminizi ölçtürme ve bu tüketim oranında ödeme talebinde bulunun ve bu yapılana kadar aidat ödememe hakkınızı kullanın. Hiç kimse başkasının tüketimini size ödettiremez ve icraya veremez, eğer hala tehdit ediyorlarsa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
  • Bilgiler için teşekkürler.Cezaların arttırılması iyi olmuş kolay yoldan para kazanmanın yolunu bulmuş millet.Yöneticiye gelen faturaları panoyu asmasını söylüyoruz asmıyor bu faturayı görmek bizim hakkımız değil mi ödediğim şeyi görmek istiyorum bana güvenmiyor musunuz diyor?merkezi sistemle çok sorun yaşadık daha sistemi kullanmadan servise para verdirttiler.Birde bu sistemde bazı daireler balkonda bulunan krostikten yada petekten kapatıyormuş.Bunu anlamaları yada cezai işlem yapmaları mümkün mü?İnsanlar oturmadıkları odaları kısmak yada kapatmak istiyor.Bazıları soğuk havalarda pencere açarken bazıları ısınamıyor.Üstelik aynı parayı yada daha fazla vererek memnun olmayanlar var.Merkezi sistem dedikleri kadar iyi değil ayrıca birçok boşluk var sistemde.
  • x15 kullanıcısına yanıt
    Allah aşkına yapmayın. Bana bu maddeden 1 tane ceza kesilmiş bir Yönetici gösterebilir misiniz?

    Hangi maddeye göre ceza kesilecek? 5627 Madde 7 c bendi " c) Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz." burada ceza var mı? yaptırım var mı? var ama sadece proje ilgili mercilerce onaylanmaz demekte. neye göre ceza? nerde yazıyor yaptırım?

    5627'den kesilecebilecek cezalar endüstriyel konular içindir. yazın buraya bizde öğrenelim şu sebeple Yöneticiye ceza kesilebilir diye.
  • Biraz destekli konuşun cangon bey.Yukarıda milliyet gazetesinden link verdim.Suç varsa ceza da vardır.
  • x15 kullanıcısına yanıt
    Milliyet gazetesinden link verince herşey doğru mu oluyor? Ne diyor verdiğiniz haber? "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının "5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10'uncu Maddesine Göre 2015 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlandı."

    neymiş yani 5627'nin 10ncu maddesi kimlere ceza verilebileceğini tarif etmiş, ceza bu maddeye göre verilirmiş. Okuyun 10ncu maddeyi kapsamı anlayın öyle ceza verin bina yöneticisine.
  • Bina yöneticilerine ceza verilir.Ceza yukarıda verdiğim kanuna dayanılarak verilir.
    Hakim suç işlediniz ama kanunda işlediğiniz suçun cezası yok.Bu yüzden size ceza vermeyeceğim gidip ısı pay ölçer sökme işlemlerine kaldığınız yerden devam ediniz mi diyecek yaniCeza verme yetkisi hakimindir.En basitinden kabahatler kanununa muhalefetten ceza verebilir.

    http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/5522c96b4dcbef3_ek.pdf?tipi=3
    http://www.hukuki.net/showthread.php?102435-Isi-pay-olcer-sistemi-taktirmayana-1-600-TL-ceza-var


    Gerçi sen mmo ve tüketici hakları derneğini de takmazsın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: matiasbey

    Bu mesaj silindi.
    quote:

    Orijinalden alynty: matiasbey

    Verdi?iniz linklerdeki yazylary okudum.Ylk önce yapmam gereken ihtar çekmek heralde ama artyk mail yazmanynda ihtar yerine geçti?i yazyyor son satyrlarda.Aslynda en kysa ve kestirme yoldan sorunu çözmek istiyorum 3 kuru? için 5 kuru? masraf etmek istemiyorum.Ülkemizdeki yargy sorunlary malum.Bu i?in pe?ini byrakmak da istemiyorum.Bugün ödememiz gereken tutar panoya asyldy.Binamyza gelen toplam fatura yazmamakta oldu?u için pay ölçer sisteme göre hesaplama yapamadym ancak yinede tahminlerime göre 100-150 lira daha fazla para vermi? olucam istedikleri tutary ödemek durumunda.Bugün yeni bilgi geldi geçen ay tutary direk gelen fatura toplam daireye bölünüp ödenecek bu aydan sonra eski sisteme yani %30 ortak %70 kullandy?yn kadar ödeme sistemine geri dönme karary verilmi?.Tekrar arayyp geçen ayyn faturasyny sayaçta yazan tutary ödeyece?imi bildirdim.Geçen ayki karara itiraz etmeniz lazymdy mecbur ödeyeceksiniz dediler.Ben karara imza atmady?ymy kararyn geçersiz oldu?unu ysrar ettikleri takdirde yasal hakkymy kullanaca?ymy söyleyip kapattym.?u an bu konuda kesin bilgisi olan avukat yada kanuna hakim ki?ilerle görü?üp nerelere ba?vurmam gerekti?ini ö?renip ona göre hareket edece?im.Sizlerin bilgi ve tecrübelerinizden de yararlanmak istiyorum.Konu hakkynda geli?meler oldukça yazmaya devam edece?im.

    Tam anlamadym dedi?inizi. Vazgeçip tekrar ysy pay ölçer sistemine mi döndüler, Sadece geçen ay my gelen faturayy tüm sakinlere e?it da?yttylar? 1 ay içinse mahkemeyle u?ra?mayyn.Siz belirledi?iniz tutary ödeyin.Sykyysa onlar versin sizi mahkemeye.




  • 
Sayfa: önceki 6869707172
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.