Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (55. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
617.025
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5354555657
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bunun doğrusu ancak kalorimetre olur. O bölüme giren ısı miktarı ancak o şekilde ölçülür. Payölçer, kazandan bağımsız bölüme kadar tüm sarf edilen enerjiyi faturaya yansıtıyor. Halbuki o enerji ile, pay ölçerin takıldığı bölüm tüm alt katları da ısıtarak suyu kendi bölümüne alıyor. Yani - güney cephe bile olsa - alt katların ısınma bedelinin bir kısmını da o bölüm ödüyor. Ayrıca her yerde payölçerin nasıl yanıltıldığı, suistimale açık olduğu yazılıp duruluyor.

    Hakkaniyet olarak da düşünülürse, bir sabit sıcaklık, örneğin 15 derece mecburi olur; üzeri ise cephelere göre "k" katsayıları ayarlaması ile, her bağımsız bölümün her bir derece ısı artışı aynı maliyeti yansıtacak şekilde sistem düzenlenir.

    Bunun dışında her uygulama, yönetmelik öncesi mevcut durum üzerinden merkezi ısıtmalı binalardan satın alan kuzey-çatı bölümlere karşı hak gaspı, güney cepheler için ise haksız zenginleşme olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ariesx

    ...
    Bunun dışında her uygulama, yönetmelik öncesi mevcut durum üzerinden merkezi ısıtmalı binalardan satın alan kuzey-çatı bölümlere karşı hak gaspı, güney cepheler için ise haksız zenginleşme olur.



    Yönetmelik öncesi satan alanları bilmem ama epey bi zamandır, yapılan binalarda artık kombiler çatıda, bunu daha önce de yazmıştım tekrar oluyor kusura bakmayın ama. Kombiler diyoruz çünkü eski kazanlar gibi kocaman tek bir kazan değil bireysel kombilerden biraz daha büyükmüş ve bir bina için bilmem kaç sayıda, bunu satış ofisi de evi alırken söylemişti, ısı sistemleri üzerine bir Mühendis sakinimiz var o da söyledi. Yani kazandan gelen sıcak suyun bağımsız birimlere gelene kadarki ısı kaybından en mağdur bu durumda zemin katlar olur, çatı katlar değil. Ayrıca benim aklıma gelen şu hususlara da dikkat çekmek istiyorum:

    Çağın en moda sözlerinden "az yakan pintiler hakkımızı yiyor, benim ısım komşuya kaçıyor." Enerji Bakanının sözü "Artık komşudan enerji çalma devri bitti." filan. Bu sözlere gülmek isterdim fakat gülemiyorum, çünkü çok acı. Komşuya ısı kaçma lafını mağduriyetin çok daha fazla olduğu önceki zamanlarda duymazdık da acaba neden şimdi ağızlara sakız oldu? Neyse şu ISI KAÇMA ve ISIYI TUTAMAMA konusundaki kat ve cephe mağduriyetlerini konuşuyorduk: TOKİ ve Emlak Konut TOKİ de oldukça tecrübeli bir yönetim personelimiz var, ondan alıntı yapıyorum: En yüksek faturaları zemin katlar öder, çünkü alttan ısıtan yok." Fizik kanunu malum: Isınan hava yukarı gider. Evet yukarı katın yakıp yakmaması önemlidir ancak ısı geçişlerinde asıl önemlisi alt katınızın ne kadar ısıtıldığıdır. Yeni yasa mükemmel yalıtımı öngörüyor, bu da sadece dış cephe mantolaması değil. Yani çatı da da yalıtım olması gerektiği gibi ise -hele de kombiler de artık çatıda- en yukarı katlarda ısınamama ve yüksek fatura sorunu olmaz. 9 bloktan oluşan bizim sitemizde toplam 36 adet çatı katı dairemiz var, böyle bir şikayet olmadı. Her kat ve her cephenin iyi yanı da var kötü yanı da. Çatı katlarda oturanların yukarısında tepinen yok. Hele de yukarı komşulara misafir geldiğinde konuşma sesleri, televizyon sesi vs. komşu sesi/gürültüsü rahatsızlığı en çok yukardakinin aşağıyı rahatsızlığı ile olur. Çatı katların manzarası daha güzeldir, etrafa hakim daha kapsamlı, abartmama müsade varsa şato lüksündedir, çatı kat manzarası. Çatı katların havası da temizdir, kum toz topraktan daha arı, sağlıklıdır havası, ev de daha az kirlenir. Lafı uzatmayayım çatı katların 5 iyi yanı varsa 1 kötü yanı vardır, kötü yanı da nisbeten zor ve pahalıya ısıtılması, çatı katlar bu sayısız sefaları tek başlarına sürer ancak fazla fatura ödeme dezavantajını herkese hatta bodrum kata bile pay etmeye kalkışmak bence asıl hakkaniyetsizlik budur.

    "Güney Cephelerin haksız zenginleşmesi" meselesine gelince, her cephe, karşısında kapatan ağaç, bina vs yoksa güneşten istifade de eder zarar da görür. Çünkü güneş güneyden doğmaz ve de güneyden batmaz, yani güneşi her daire alır, ama sabah ama akşam. Güney ekvatorda olduğu için ekvator bölgesi de çok sıcak olduğu için o taraftan gelen havaakımına göre olan fark acaba bu kadar konuşmaya değer bir fark mıdır? Ha diyelim ki güney çok ısıtıyor, bunun yazın nasıl bir artısını ya da eksisini nasıl yaşarsınız acaba? Kardeşim İzmirdeki evini satamıyor, güneye bakıyır güneş kavuruyor önyargısından. Ben binlerce tl ödedim karartma perdelerine, onu yapmasan pancur yaptıracan ki klima elektrik faturasını ayyuka çıkarmasın. hadi kuzey cephelerin doğalgaz faturasını "K faktörü" filan gibi yollarla diğer dairelere biraz biraz pay ederek ılımanlaştırdın, güney cephelerin klima masrafının cephesi yüzünden fazlalığını kime ödeteceksin? Hem Kuzey cepheler yazın penceresini açınca ya da kuzeye bakan balkonununda üfür üfür serinlerkene bu sefayı da güney cepheleri süremiyor. Bu kadar üzülüp K faktörü gibi hesaplarla kafa yoracağınıza hani kuzey cephesi diye evi bilmem kaç bin tl daha ucuza almıştınız ya işte o güney cephelere nisbeten fark olan para ile ısıcamlar var, kışın dışarının soğuğunu yazın da güneşin kavurucu sıcağını içeriye vermiyor o camlar, işte o parayla onu yaptırın ki Kuzey-Güney farkı ortadan kalksın, Size de yazın püfür püfür balkon sefanızı sürmek kalsın, Kuzey-Güney savaşı da burda sonlansın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UliUli -- 25 Mayıs 2013; 15:27:20 >




  • Arkadaşlar ufak bir yardım lazım. Konuyu uzatmadan kısaca anlatayım.
    Aralık 2012 de kalorimetreli bir daire aldım(site yeni bir site). Site yöneticisi kalorimetreyi çalıştırmadan herkese eşit 300tl aylık ısı giderimi seklinde site toplantısında karar aldırdı. Ben karşı oy kullandım ve ısı gideri yasaya aykırıdır diye boş dairemin 300tl olan aylık giderini ödemedim. Bugün sitede bir dairede oturan avukat aradı ve icraya basvuracagını söyledi. Bende icraya verirsenin hakkınızda yasaya muhalefet etmekten suç duyurusunda bulunurum dedim.
    İstediğim yardım şu.
    1- Hakkımda bir yasal takibat yapılırsa mahkemede nasıl savunma yapmam lazım
    2- Site yönetimini hakkında yasaya muhafelet etmekten suç duyurusunda buluna bilmek için örnek bir dilekçe elinde olan var mı?

    Teşekkürler
  • SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
    ....................


    DAVACI:............................
    DAVALI:..........Sitesi/Apart. Yönetimi (ADRES)
    KONU:Isınma giderlerinin yasaya uygun bölüştürülmesi istemi
    AÇIKLAMALAR:

    02.05.2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nun” 7nci maddesinin birinci fıkrasının c bendinde “Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.” denilmiş olup 634 sayılı “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun” 42nci maddesinin değişik dördüncü fıkrasında da (18/4/2007-5627/16 md.) “.....Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.” denilmiş ve mezkur kanunun bu hükmü gereğince mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan 14.04.2008 tarih ve 26847 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir.
    Söz konusu yönetmeliğin Geçici 1inci maddesinde de ifade edildiği üzere 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nun” 7nci maddesinin birinci fıkrasının c bendi ve Geçici 6ncı maddesi gereğince 02.05.2012 tarihi itibari ile sitemizin/apartmanımızın de dahil olduğu mevcut binaların yönetmelik hükümlerine tabi olması daha özel bir ifade ile ısı ölçüm ekipmanlarının sitemizde/apartmanımızda kullanılmaya başlanmış olması gerekmektedir.
    Yukarıda adı geçen yönetmeliğin 4üncü maddesinde yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında sorumluluğu bulunan kişiler arasında bina sahipleri, bina yöneticileri, bina yönetim kurulları işaret edilmiştir.

    Kanunun bu açık hükümlerine rağmen sitemizde/apartmanımızda ısınma giderlerinin paylaşımı 02/05/2012 den bu yana yönetim tarafından yerine getirilmemiş, ısınma giderlerin bireysel olarak tesisini sağlayan araç gereç ve malzemeler temin edilmemiştir.İlgili tarihten itibaren tarafımdan alınan ısınma giderleri yasaya aykırı olarak tespit edilmiş olduğundan mağdur durumdayım.

    HUKUKİ NEDENLER: 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu 634 sayılı KMK madde 42 değişik 4.fıkra, Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik ve sair yasal mevzuat.

    HUKUKİ DELİLLER:Yönetim Planı, karar defteri, tanıklar(varsa)ve sair deliller.

    SONUÇ ve İSTEM:Yukarıda bahsi geçen deliller nedeniyle site/apartmanımızda ısınma giderlerinin kanuna uygun paylaştırılmasını ve bu nedenle oluşan mağduriyetimin giderilmesini istemekteyim.

    ADRES: ......./..../......

    Ad Soyad imza




  • quote:

    Orijinalden alıntı: alfaturk

    Arkadaşlar ufak bir yardım lazım. Konuyu uzatmadan kısaca anlatayım.
    Aralık 2012 de kalorimetreli bir daire aldım(site yeni bir site). Site yöneticisi kalorimetreyi çalıştırmadan herkese eşit 300tl aylık ısı giderimi seklinde site toplantısında karar aldırdı. Ben karşı oy kullandım ve ısı gideri yasaya aykırıdır diye boş dairemin 300tl olan aylık giderini ödemedim. Bugün sitede bir dairede oturan avukat aradı ve icraya basvuracagını söyledi. Bende icraya verirsenin hakkınızda yasaya muhalefet etmekten suç duyurusunda bulunurum dedim.
    İstediğim yardım şu.
    1- Hakkımda bir yasal takibat yapılırsa mahkemede nasıl savunma yapmam lazım
    2- Site yönetimini hakkında yasaya muhafelet etmekten suç duyurusunda buluna bilmek için örnek bir dilekçe elinde olan var mı?

    Teşekkürler

    Selamlar.Yukarıda kendi hazırladığım dilekçe örneğini paylaştım.Daha önce elimde hazır bir format vardı.Sizin mesajınız vesilesiyle onu dilekçe haline dönüştürdüm.Zira bana da lazım olabilir.Bizim apartman yönetimi de bu yaz dönüşümü yapacağını söylüyor ancak her ihtimale karşı dilekçem hazırda bulunsun istiyorum.

    Kanımca yukarıdaki dilekçe imla hatalarını saymazsak gayet yeterli bir örnek.Esasında bu tip bir dava için çok fazla düşünmeye kurcalamaya gerek yok ama yine de eleştirileri olan varsa, eksiklik olduğunu düşünen varsa burada daha iyi bir dilekçe hazırlanması için de çalışabiliriz.Saygılarımla.




  • İlgine teşekkür eder. Sitedekiavukat komsun icraya vereceklerini ben ise icraya verirseniz suç duyurusunda bulunacagımı belirrtim. İcraya vermeleri durumunda nasıl bir savunma önerirsiniz.
  • O avukat ya blöf yapıyor.Ya da hiçbir şeyden haberi yok.Yasa gayet açık ve net.Kanuna aykırı para toplanamaz.Diyelim ki icra davası açıldı.O zaman site yönetiminin kanuna aykırı para topladığını bundan dolayı mağdur olduğunuzu belirtirsiniz.Kanuna aykırılık giderilir giderilmez üzerinize düşen sorumlulukları yerine getireceğinizi ifade edersiniz.Bence iş bu noktaya gelmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: x15

    O avukat ya blöf yapıyor.Ya da hiçbir şeyden haberi yok.Yasa gayet açık ve net.Kanuna aykırı para toplanamaz.Diyelim ki icra davası açıldı.O zaman site yönetiminin kanuna aykırı para topladığını bundan dolayı mağdur olduğunuzu belirtirsiniz.Kanuna aykırılık giderilir giderilmez üzerinize düşen sorumlulukları yerine getireceğinizi ifade edersiniz.Bence iş bu noktaya gelmez.

    Bana bu yasa nedeniyle Türkiye'de ceza görmüş 1 tane site yöneticisi veya kat maliki gösteriniz. Şuna emin olun ki eğer böyle birşey olsa idi bu ülkede yer yerinden oynar bütün TV kanalları ve haber kanalları bangır bangır bundan bahsederdi.

    Mevcut Kanun ve Yönetmelik uygulama, denetim ve ceza alanlarında boşluklarla dolu olduğu gibi KMK, Medeni Kanun, mevcut Yönetim Planları gibi pek çok aktör kanun ve karar ile çakışmaktadır.

    Bu nedenledir ki mevzu Hukuken karmon çorman olduğundan kanun var ben yakıtımı ödemem deyip üzerine yatma gafletinde bulunmayın. Benden söylemesi. Mevcut site yönetimi beni dava etti ISI PAY ÖLÇER ile ilgili kanuna muhalefetten. 1 hafta öncede feragat etti davasından ama ben cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğumdan davamız 17 Temmuzda görülecek. Öyle feragat meragat yok. Görücez anyayı konyayı. Burdan sonucu sizlerle paylaşırız. Sizinde çevrenizde varsa bu konu ile ilgili alınmış bir mahkeme kararı paylaşın arkadaşlar görelim. tekrar ediyorum 1 tane bile alınmış ceza kararı yoktur konu ile ilgili.




  • Evet basından takip ettiğimiz kadarıyla sözünü ettiğiniz konu hakkında henüz verilmiş bir karar yok.Sonuçlanmış dava olabilir ama biz duymadık henüz.Aynı şekilde kanuna uymayan sitelerde yakıt parası ödemediği için cezalandırılan bir tek kişiyi de duymadık.Yakında bu konuda açılmış davaların sayısı artmaya başlayınca basında da duyulmaya başlar.

    Bu arada arzu ederseniz sizde benim gibi mahkemeye sunduğunuz dilekçeyi paylaşın.Sizin gibi düşünenlere yardımcı olacaktır.
    Doğrusu savunmanızı ya da suç duyurunuzu nasıl bir temele dayandırdığınızı merak etmekteyim.O kadar iddialı konuşmuşsunuz.
  • İNSANLAR KENDİ KULLANDIKLARI YAKITIN PARASINI VERMEKTEN NİYE KAÇIYOR ANLAMIYORUM.İLLA SENİN YAKTIĞIN YAKITA BİRİLERİ ORTAK OLMAK ZORUNDAMI.SEN İSTER AZ YAK İSTER ÇOK YAK KENDİN SORUMLU OL.NE KADAR YAKTIN O KADAR ÖDE ÇOK HAKKANİYETLİ BİR SİSTEM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.SİZİN YAKTIĞINIZ YAKITI NİYE BAŞKALARI ÖDEMEK ZORUNDA OLSUN.HER DAİRENİN GİRİŞİNDE ELEKTRİK,SU SAYACI NASIL VARSA ISI SAYACIDA OLSUN BUNUN KÖTÜ TARAFI NE?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEHMET0967 -- 30 Mayıs 2013; 11:37:37 >
  • Evimizin girişinde bulunan su, elektrik ve gaz sayaçlarından üst ve alt komşumuza bir etki, kaçak söz konusu mu? Örnek biz suyu az kullanırsak o çok kullanmak durumunda kalıyor mu? Acaba bahsettiğiniz ısındığın kadar öde konusunda eğer biz tasarruf etmek ister ve evimizin ısısını düşürürsek bu durumda direkt olarak olarak üst ve alt katımızda oturan kişiyi etkilemezmiyiz?

    Eğer benim ısımın üst kata, alt katın ısısının bana yansımadığı, sirayet etmediği bir ısı izolasyonu var ise binanızda bu konuya karşı çıkmayıp sizin gibi düşünebilirim. Ama bu söz konusu olmadığından mevcut durumda kimse haktan hukuktan bahsetmesin. Alt kattan ne kadar ısındığını da yazıyor mu mevcut cihazlar?

    Ben evimi alırken Merkezi Sistemli almışım. Bu şekilde almamın nedenleri belli. Eğer bu nedenler olmasa idi evimi Kombili alırdım. Ama şimdi kanun koyucu diyor ki "durr senin daireni merkezi kombili yapıcam." Bende diyorum ki yapamazsın. gel sor bloğa, oylama yap, belki bütün vatandaş diyecek ki kombiye dönelim? Bu yeni cihazların bakım, arıza, kalibrasyon, pil, değişim masraflarını sürekli sırtımda mı taşıycam? Takarım kombimi bakarım keyfime. Ama sen diyorsunki yok olmaz sana sormuycam kanun böyle diyor. Dolayısı ile hem medeni kanuna hemde pek çok hukuki nedene dayandırılabilir geçerlilikler nedeni ile hiç korkum yok. Yakında buraya dilekçeleride eklerim. Kocaeli 3+1 134 m2 Merkezi sistem 2012/2013 sezon ısınma maliyeti 650 TL evim 23 derecenin altını görmedi. Yooook ben bundan da doymam daha az ödemek istyiorum diyen komşum varsa bunu öbür tarafı da var, yukarıda Allah var. (dairem ara kat ve güney cephe)

    Bu bencilliğin sonu bizi Asansör tartışmalarına, bana ne çatı akıyorsa çatı katı ödesinlere, benim dairem bahçeye bakmıyo herkes bahçeyi gördüğü kadar Peyzaj bütçesine katılsınlara kadar gider.

    Ortak yaşamanın kuralları vardır bana göre. İlk kural ise Bencil olmamaktır. ısı pay ölçerden en olumlu etkilenecek olan ben sırf bu nedenlerle bu insani gerekçelerle sonuna kadar direneceğim. Durum budur.




  • Durum bu ne yazıkki.Bende güney cephe ara katta oturan bir vatandaşım.Bu kakalanmak istenen sistem insan etkisine son derece açık , öbür taraftan maliyeti yüksek ve pil ömrünün az olması vede okuma nedeniyle sürekli şirkete bağımlılık gerektirmesi nedeniyle de tasarruf yapmayı, yaptırmayı engelleyecek unsurlara sahip ne yazıkki.
    Yoksa az ödemek isteyenler çok akıllıda biz salakmıyız kardeşim.Niye biz de az ödemeyi düşünmeyelim.
    Ama tasarruf dediğiniz şey, yemeyerek içmeyerek yakmayarak yapılmaz. Tasarruf yaşam konforundan taviz vermeden yapabiliyorsan tasarruftur.
  • ben güney cepheyim son katım çok sıcak oluyor üç klima çalışıyor,yazın daha fazla elektrik parası ödüyorum. kuzey cephe gölge daha az ödüyor.gel benim elektrik parama sen ortak ol o zaman ben senin kışına ortak oluyorsam sende benim yazınki elektrik parama ortak ol.asıl bencilce düşünen sizsiniz sizin faydanız varsa o sistem iyi yoksa kötü.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cangon

    Evimizin girişinde bulunan su, elektrik ve gaz sayaçlarından üst ve alt komşumuza bir etki, kaçak söz konusu mu? Örnek biz suyu az kullanırsak o çok kullanmak durumunda kalıyor mu? Acaba bahsettiğiniz ısındığın kadar öde konusunda eğer biz tasarruf etmek ister ve evimizin ısısını düşürürsek bu durumda direkt olarak olarak üst ve alt katımızda oturan kişiyi etkilemezmiyiz?

    Eğer benim ısımın üst kata, alt katın ısısının bana yansımadığı, sirayet etmediği bir ısı izolasyonu var ise binanızda bu konuya karşı çıkmayıp sizin gibi düşünebilirim. Ama bu söz konusu olmadığından mevcut durumda kimse haktan hukuktan bahsetmesin. Alt kattan ne kadar ısındığını da yazıyor mu mevcut cihazlar?

    Ben evimi alırken Merkezi Sistemli almışım. Bu şekilde almamın nedenleri belli. Eğer bu nedenler olmasa idi evimi Kombili alırdım. Ama şimdi kanun koyucu diyor ki "durr senin daireni merkezi kombili yapıcam." Bende diyorum ki yapamazsın. gel sor bloğa, oylama yap, belki bütün vatandaş diyecek ki kombiye dönelim? Bu yeni cihazların bakım, arıza, kalibrasyon, pil, değişim masraflarını sürekli sırtımda mı taşıycam? Takarım kombimi bakarım keyfime. Ama sen diyorsunki yok olmaz sana sormuycam kanun böyle diyor. Dolayısı ile hem medeni kanuna hemde pek çok hukuki nedene dayandırılabilir geçerlilikler nedeni ile hiç korkum yok. Yakında buraya dilekçeleride eklerim. Kocaeli 3+1 134 m2 Merkezi sistem 2012/2013 sezon ısınma maliyeti 650 TL evim 23 derecenin altını görmedi. Yooook ben bundan da doymam daha az ödemek istyiorum diyen komşum varsa bunu öbür tarafı da var, yukarıda Allah var. (dairem ara kat ve güney cephe)

    Bu bencilliğin sonu bizi Asansör tartışmalarına, bana ne çatı akıyorsa çatı katı ödesinlere, benim dairem bahçeye bakmıyo herkes bahçeyi gördüğü kadar Peyzaj bütçesine katılsınlara kadar gider.

    Ortak yaşamanın kuralları vardır bana göre. İlk kural ise Bencil olmamaktır. ısı pay ölçerden en olumlu etkilenecek olan ben sırf bu nedenlerle bu insani gerekçelerle sonuna kadar direneceğim. Durum budur.

    mesajını çok doğru buluyorum.bende bu pay ölçer mağdurlarından biriyim.ilk başlarda bende bu sistemi istiyordum.ancak kullandığımız ilk ay resmen şok oldum.eğer gerçekten elektrik ve su sayaçları gibi ölçse hiç itiraz etmiyecegim.ancak neyi nasıl ölçüyor bulamadım.firmadan her dairenin petek uzunluklarını istedim. karşılaştırma yapmak için.ölçtüğünde çıkardığı maliyet direk petek uzunluğu ile alakalı.1. ve son katlara uzun petek takma hakkı yasa ile verilmiş ve buna istinaden kararlar ile yönetimler uzun petek takmış.şimdi bu uzun petek taktıranların günahı ne? bu sistemde ara kat olması da fayda etmiyor.ara katlarada çok yüksek faturalar geldi.doğalgaz tüketimi toplu olarak artıyor, merkezi eşit duruma göre. tüm verileri mevcut bende.bunu pay ölçer isteyen 5-10 kişiye anlatamıyorum. 50 kişilik bir sitede oturuyorum.pay ölçer isteyenlere tavsiyem şu ferdi yapın olsun bitsin.
    bu arada ben yöneticiydim.3 gün önce toplantıda bıraktım ve yerime kimsede aday olmadı ve yöneticide seçilemedi.şu an ne yapılacağı muallakta.ferdi mi merkezi mi yoksa payölçer mi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yureren -- 31 Mayıs 2013; 13:57:15 >




  • Güney cephe dairenizi alırken merkezi klima sistemi varmıydı soğutma için? Alt kat soğutmadan tasarruf edip evinin içinin 32 derece olmasına izin verdiğinde sizin klimanızı daha çok açmanız gerekiyor değil mi? Ama klima örneğiniz benim asansör, çatı ve peyzaj örneğimden sonra cuk oturmuş. Demekki boşuna böyle düşünmüyorum. Demek ki bizi daha büyük kavgalar bekliyor. Size tavsiyem bu hesaplardan kurtulmak için müstakil bir eve taşınmanız yönünde.(Böylece eviniz her cepheye bakacaktır.)

    Bu arada soğutma konfordur icad edileli çok olmamıştır. ısınma ise bir ihtiyaçtır icadı insanlık tarihi ile eşdeğerdir.

    Beni bencillikle suçlamşsınız. yazdıklarımdan bu sonucu çıkardığınıza göre bundan sonra yazacağınız hiçbir yazıya cevap vermeyeceğimi belirterek ve sizin düştüğünüz hataya düşmeden yazıma son veriyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cangon

    Evimizin girişinde bulunan su, elektrik ve gaz sayaçlarından üst ve alt komşumuza bir etki, kaçak söz konusu mu? Örnek biz suyu az kullanırsak o çok kullanmak durumunda kalıyor mu? Acaba bahsettiğiniz ısındığın kadar öde konusunda eğer biz tasarruf etmek ister ve evimizin ısısını düşürürsek bu durumda direkt olarak olarak üst ve alt katımızda oturan kişiyi etkilemezmiyiz?

    Eğer benim ısımın üst kata, alt katın ısısının bana yansımadığı, sirayet etmediği bir ısı izolasyonu var ise binanızda bu konuya karşı çıkmayıp sizin gibi düşünebilirim. Ama bu söz konusu olmadığından mevcut durumda kimse haktan hukuktan bahsetmesin. Alt kattan ne kadar ısındığını da yazıyor mu mevcut cihazlar?

    Ben evimi alırken Merkezi Sistemli almışım. Bu şekilde almamın nedenleri belli. Eğer bu nedenler olmasa idi evimi Kombili alırdım. Ama şimdi kanun koyucu diyor ki "durr senin daireni merkezi kombili yapıcam." Bende diyorum ki yapamazsın. gel sor bloğa, oylama yap, belki bütün vatandaş diyecek ki kombiye dönelim? Bu yeni cihazların bakım, arıza, kalibrasyon, pil, değişim masraflarını sürekli sırtımda mı taşıycam? Takarım kombimi bakarım keyfime. Ama sen diyorsunki yok olmaz sana sormuycam kanun böyle diyor. Dolayısı ile hem medeni kanuna hemde pek çok hukuki nedene dayandırılabilir geçerlilikler nedeni ile hiç korkum yok. Yakında buraya dilekçeleride eklerim. Kocaeli 3+1 134 m2 Merkezi sistem 2012/2013 sezon ısınma maliyeti 650 TL evim 23 derecenin altını görmedi. Yooook ben bundan da doymam daha az ödemek istyiorum diyen komşum varsa bunu öbür tarafı da var, yukarıda Allah var. (dairem ara kat ve güney cephe)

    Bu bencilliğin sonu bizi Asansör tartışmalarına, bana ne çatı akıyorsa çatı katı ödesinlere, benim dairem bahçeye bakmıyo herkes bahçeyi gördüğü kadar Peyzaj bütçesine katılsınlara kadar gider.

    Ortak yaşamanın kuralları vardır bana göre. İlk kural ise Bencil olmamaktır. ısı pay ölçerden en olumlu etkilenecek olan ben sırf bu nedenlerle bu insani gerekçelerle sonuna kadar direneceğim. Durum budur.

    Sistem ısı kaçaklarını göz önünde bulundurduğundan zaten tamamen kapatmayı mümkün kılmıyor.Herkes evini en az 15 derece sıcaklıkta tutmak zorunda.Bu sıcaklık ısı kaçaklarını tolere edecek düzeydedir.Bundan daha fazlası da olmamalıdır zaten.Hiç kimse kayıp kaçak muhabbeti nedeniyle yukarıdaki komşusu kadar ısınmak zorunda değil.Her evin gereksiz yere ısınmasının maliyeti sonuçta yine her bir vatandaşın kesesine zarar verecek.Zira devlet doğalgazı dış ülkelerden ithal etmektedir.Bunun maliyetini de göz önünde bulundurmalısınız.Ekonomik büyümenin önündeki en önemli etmenlerden biri de enerji ithalatı nedeniyle oluşan cari açıktır.

    Binalarda ısı yalıtımı müteahhitin kafasına göre yapılıyorda değil.Bunun için de bir yönetmelik mevcut ve binalardaki ısı yalıtımları hesaplanan değerler üzerinden bölgelere göre yapılıyor.Katlar arasında yüzde yüz bir yalıtım yapmak mümkün olmadığı gibi mantıklı da olmaz.Verimlilik için belirli bir miktar ısının zaten aşağı yukarı gitmesi gerekiyor.

    Merkezi kombi diye birşey söz konusu değil.Merkezi sistemin doğası ısı ölçeri gerektiriyor.Binanızdaki bütün daire sahipleri kombiye dönmek isterse bu konuda yasal mevzuat önünüzü açmaktadır.Geçebilirsiniz.




  • 15 derece ne demektir? Evini 20 C ye ısıtmak isteyen üst ve alt komuşuyu nasıl etkiler?

    Türkiye şu an, şu anı bırak 1 ay 0 enerji tüketse enerji yolu ile vergilerini toplayan hükümetin hali ne olur?

    Bende onu diyorum yönetim bana sana ısı pay ölçer takıyorum demeden önce istersen kombiye de geçebiliriz oy birliği ile demeli. ama demiyor demekki onunda derdi rant işte bu yüzden hayır.
  • Öyle diyor zaten.Isı pay ölçer taktırmak zorunda değilsiniz.Apartman toplantısı sırasında söz alıp oylama isteyebilirsiniz.Oy birliği ile kombiye geçebilirsiniz.15 derece alt üst komşuyu etkilemez.Bir de gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri hayal etmeyelim.1 ay sıfır enerji tüketilmesi olacak iş değildir.Ancak bu sistemle hem bireysel hem de genel olarak tasarruf ediliyor.

    Geçen sinemada film başlamadan önce bir reklam gördüm.Tv lerde yayınlanıyor mu bilmiyorum







  • merhaba...benim bir sorum var yardimci olursaniz cok memnun olurum...

    74 radyator icin (hepsi 1000 mm) kac kw kazan ve pompa lazim?
  • yani arkadaşlar bu meret kalorimetreyi bina olarak istemessek ( şu anda sistem kurulu ve çalışıyor,mütahit yapmıştı) bina olarak dilekce vererek normal kombi sisemine dönme imkanımız varmı ?

    ikinci sorum ise herşey merkezi ısıtmaya göre ayarlanmış kombiye göre ayarlattırmak bizlere pahalıya patlarmı ?
    üçüncü sorum ise ben Ankaradayım ve kalorimetre okuyan bir şirket bulamıyorum Ankarada yaşayan ve kalorimetreli evde oturupta şirkete kalorimetresini okutan arkadaşlar varsa bana lütfen pm atım yada burda yazın Ankaradaki kalorimetre okuyan şirketleri lütfen ?
  • 
Sayfa: önceki 5354555657
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.