Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
616.758
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merkezi sistemle ısınan ve Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri kullanan daire sahipleri var mı ?

    Arkadaşımın merkezi doğalgaz sistemi ile ısıtılan boş ve kullanılmayan dairesi var. Daire merkezi sisteme bağlı olduğu için ehr ay boşa ısıtma parası veriliyor.!!!!
    Apartmana "biz daireyi ısıtmıyoruz boş,kalorifer yakmıyoruz" dediğinde , bu bizi ilgilendirmez diyorlar. Isıtmadığı daire için boşa para veriyor!!!!

    Bu haksız olaya son vermek için biraz araştırdığımda , ısı paylaşım sistemler olduğunu gördüm .

    Bu olaydan muzdarip veya bu sistemleri kullanan arkadaşların fikirlerini paylaşmasını diliyorum...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolfire01 -- 15 Ekim 2010; 18:00:01 >



  • Yukarıda yazan kanunun eksik kalan maddesi :

    Mevcut binalar ve endüstriyel işletmeler, inşaatı devam eden binalar ve asgarî sınırları sağlama

    GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle uygulanmaz.

    ....... itibaren 5 yıl süre ile uygulanmaz. demektedir. (Mevcut binalar için)

    Peki 5 yıl sonra uygulanır mı ? 2012'den sonra

    Şu an ki duruma göre yeni yasa çıkmaz ya da yasa değiştirilmez ise uygulanamaz.

    Bunu da kanunun gerekçesi bize söylemektedir. tbmm sitesindenhttp://tinyurl.com/4qb7pno adresinden indirip Geçici Madde 6'nın gerekçesini okuyabilirsiniz.

    Ayrıca Merkezi sistem konutlarda hangi odanın kaç derce ısıtılması gerektiği ve kaloriferlerin hangi sıcaklıklarda yakılması gerektiği yönetmeliklerle belirli olup keyfi değildir.

    Ayrıca edinilmiş bir paylı mülkiyet söz konusudur. Apartman ya da siteden bir daire alan kişi paylı mülkiyette paydaş olur. Yani açıkçası böyle bir sistem olmaksızın satın alınmış daireler ve bu sisteme uygun olarak yapılmamış yapılar söz konusudur.

    Biliyorsunuz ki Apartman ve Sitelerde oturanlar için Kat Mülkiyeti Kanunu, Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu başta olmak üzere kanunlar mevcuttur. Hukuken böyle bir zorunluluk olmuş olsa, açılan davalarda bu sistemin kullanılamayacağına dair karar nasıl çıkar ki ? Bir tek kişinin itirazı yeterli !

    Medeni Kanun ilgili bölümü :

    Madde 692.- Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.

    Netice : Mevcut binalarda öncelikler Yönetim Planı değiştirilir ve apartmanda kat maliklerinin tamamı evet derse sorun yok. Lakin bir tek kişi hayır derse bu sistemin uygulanması mümkün değildir.

    ...Burada paylı malın tamamı üzerinden tasarruf işlemi yapılmaktadır.

    Unutmayınız ki yakıt giderlerinin Yönetim Planı ve KMK'na göre alınması gerekmekte. Bunları ben değil mevcut hukuk sistemimiz söylemektedir.
  • quote:

    Peki 2012'den sonra bu sistemi kullanmayanlara ceza verileceği nerede yazılı ?


    Sorunuzun cevabını burada bulabilirsiniz.
  • Paylı mülkiyet üzerinde paydaş olan (Apartmanda daire sahibi olan) kişilerin hukuku kendi aralarındadır. Mevcut hiçbir kanun'un bunu değiştiremeyeceği Anayasa teminatındadır.

    Öyle yönetmelik'le vs. bu iş olmaz !

    İşin esası Yönetim Planı'dır. Kat sakinlerinin tamamı bu işe evet der ise hiç kimse karışamaz.

    Eğer ki bir tanesi bu işe karşı çıkar ise şu an ki kanunlara göre Pay Ölçer işine kalkışılamaz.

    Tüm bu dediklerim mevcut Merkezi Sistem ısı ile ısınan apartman ve siteler için geçerlidir.

    X15 rumuzlu arkadaş, YÖNETMELİK'de Merkezi sisteme dönüştürülmesi dedikten sonra, "Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir." diyerek "cevabı burada" demiştir. Burada diye verdiği referans BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ nün web sitesidir. Bu site hukuki referans alınabilecek bir site değildir. Yani Türkiye Cunhuriyeti sınırları içinde kaç adet Şube Müdürlüğü olduğunu biliyormusunuz ? Öyle her Şube Müdürlüğüne inanacakmıyız. (Defalarca belirttim konu sıradan vatandaşın aklı ile çözülemez, mutlaka hukuki yardım gereklidir.)

    Peki NEDEN ?

    başta ne yazıyordu hatırlayalım...

    - ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi

    10 daireli bir apartman düşünün. Burada kimi kömür yakıyor, kimi kombi ile ısınıyor ya da satın aldıktan sonra herkes kafasına göre kombi taktırmış.

    - Dairelerde farklı radyatör ebatları ve tipleri var mı ? VAR
    - İsteyen istediği miktar radyatör koyar mı ? KOYAR

    Şimdi kat malikleri kurul toplantısı yapıldı ve Merkezi Sistem kararı alındı.
    Bu durumda arsa payı üzerinden doğalgaz parası alınabilir mi ?
    Hepsi farklı. İşte bu durumun tek çözümü ISI MALİYET BÖLÜŞTÜRÜCÜSÜ'dür.

    Bahsi geçen Yönetmeliğin amacı bu olmasına rağmen, bu durumdaki apartman sayıları toplam Merkezi Sistem ile ısınan mevcut apartman sayılarına göre çok düşük.

    O zaman ne yapılmalı ?

    Kamuoyu Basın, İnternet siteleri ve Tetikli yağdanlıklar ile yönlendirilmeli.

    [simage][/simage]

    Resmini gördüğünüz cihazın seri imalatda maliyeti 6 Euro'yu geçmez. 45 €'ya takıyorlar. 500 dairede 6 adetden 3000 radyatör var, yapar 135,000. Euro . Böyle yağlı-ballı iş hangi sektörde var ?

    Peki bizim yerli müteşebbisler aptal mı ? Biz de mühendis yok mu ? Biz niye yapmıyoruz derseniz.
    Mevcut binalarda kullanım zorunluluğu olmadığından, kime satacaksınız. Aklı başında ticari itibarı olab bir firma alenen yalan söyleyerek nasıl satış yapsın. Yeni yapılan merkezi sistem binalar ise her daireye tek sıcak su girişi ile projelendirilip ISI SAYACI kullanmaktadır. Isı sayacı üzerinden kaç kalori ya da joule olarak ısı enerjisi tükettiğiniz ölçülebilir. Oysa Isı Maliyet Bölüştürücüleri üzerinden böyle bir değerlendirme yapmak mümkün değildir.

    Arama motorlarında aratınız. Her yerde göreceksiniz.
    - Pay Ölçer zorunluluğu geldi
    - Taktırmayan Yöneticiye ceza kapıda vs gibi haberler.
    Peki bu haberler nerelerde ? Lütfen araştırın, inceleyin.

    Ben yazan arkadaşlara hukuki olarak bir hukukçuya danışmalarını önerdim, fakat bazı arkadaşlar buna hiç gerek görmemiş olacak ki, fikirlerini işin doğrusu şeklinde açıklamaya ısrar ile devam etmekte.

    Yargıtay 18.Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi T.Murat PULAK tarafından hazırlanan Kat Mülkiyeti Kanunu adlı eserde (Adalet yayınları Ankara 2009 5.Baskı) bu husus derinlemesine olarak 605.nci sahifeden 630.sahifeye kadar işlenmiştir. (Bilhassa 42.Madde)

    Bar_Fedaisi adlı arkadaş "Üstelik yönetici güneş görmeyen tarafta oturuyor ve dairesi en üst katta, yani benden çok çok fazla yakması gerekirken benim yarım kadar yakmış demiş". k faktörü kadar güneş faktörünün de etkisi olduğu gerçeğini unutmayınız.

    Şu gerçeği unutmayınız. Güneş (her ne kadar kış mevsimi olsa dahi) evinizi ısıtmaktadır. Pay ölçer cihazının oda sensörü iç sıcaklığı daha fazla göreceğinden, sizin daha fazla ısı gideri ödemeniz gerektiğini hesaplar. Sistem bu şekilde tasarlanmıştır. Aynı ebat yan yana ve aynı şartlarla bu cihazı kullanan dairelerden hangisi daha fazla güneş alırsa, ona daha fazla ısı gideri faturası gelir.

    Sorun sistemde değil diyenlere, sorun sistemdedir. Siz kendi yasal mevzuatınız ve hukukunuz ortada iken, başkalarının yasalarını ithal ederseniz, doku uyumsuzluğu olur. Bu işin mevzuatı Almanya'da 40 yıldır uygulanmaktadır. Orada okuma işini yapabilen yüzlerce firma mevcuttur. Rekabet ortamı vardır. Bizde ise A ürününü satan A'yı, B ürününü satan B'yi okuyabilir. (Radyo frekanslı ve uzaktan okumalı sistemler de) . Yöneticiler bu okuma işini kendileri okumaya yetkili olmalarına rağmen her neden ise bu işi 1,5-3 Euro'ya firmalara havale ederler. Zaten firmalar da uzaktan okuma işini kimseye vermemektedir. Oysa Almanya'da bir firma 0,55 Euro'ya okuma yapmaktadır. Örnek... http://goo.gl/DOiHB

    Mevcut binalar için geçiş dönemi söz konusu olmamasına rağmen halâ neden yazılır bunu da anlayamadım. Herhalde okuyucuların kafalarını karıştırmak için. Daha evvel kanun gerekçesinin linkini vermiştim, zahmet edip okuyunuz lütfen. Tamamını okumaktan sıkılırsanız sadece Geçici Madde 6'nın gerekçesini okumanuz yeterlidir. Bir kez daha vereyim.http://tinyurl.com/4qb7pno



     Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)
  • quote:


    X15 rumuzlu arkadaş, YÖNETMELİK'de Merkezi sisteme dönüştürülmesi dedikten sonra, "Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir." diyerek "cevabı burada" demiştir. Burada diye verdiği referans BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ nün web sitesidir. Bu site hukuki referans alınabilecek bir site değildir. Yani Türkiye Cunhuriyeti sınırları içinde kaç adet Şube Müdürlüğü olduğunu biliyormusunuz ? Öyle her Şube Müdürlüğüne inanacakmıyız. (Defalarca belirttim konu sıradan vatandaşın aklı ile çözülemez, mutlaka hukuki yardım gereklidir.)



    Oncelikle ben sizin sorunuz için o site örneğini vermemiştim ama ilgili siteden sizde yararlanabilirsiniz tabii.Benim referans verdiğim site bayındırlık ve iskan bakanlığına bağlı binalarda enerji verimliliği dairesi başkanlığı’nın sitesidir alt tarafta verdiğim linkten üstteki teşkilat şemasını tıklarsanız buranın herhangi bir şube müdürlüğü olmadığını görürsünüz..Yani her ilde şubesi olan bir yer değil.Doğrudan yönetmeliklerin nasıl uygulanacağını gösteren devletin karar alıcı ve uygulayıcı merkezi..Burada yazan her şey hukukidir demiyorum ancak burada yazanlara siz itiraz ediyorsunuz o halde aksini iddia edecek örneğin bir kişinin itirazıyla karara bağlanan örnek bir mahkeme sonucunu varsa buraya getirmelisiniz..
    http://www.bayindirlik.gov.tr/gm/yapiisleri/index.php?Sayfa=sayfaicerikhtml&icId=163&detId=224&ustId=163

    quote:



    Sorun sistemde değil diyenlere, sorun sistemdedir. Siz kendi yasal mevzuatınız ve hukukunuz ortada iken, başkalarının yasalarını ithal ederseniz, doku uyumsuzluğu olur. Bu işin mevzuatı Almanya'da 40 yıldır uygulanmaktadır. Orada okuma işini yapabilen yüzlerce firma mevcuttur. Rekabet ortamı vardır. Bizde ise A ürününü satan A'yı, B ürününü satan B'yi okuyabilir. (Radyo frekanslı ve uzaktan okumalı sistemler de) . Yöneticiler bu okuma işini kendileri okumaya yetkili olmalarına rağmen her neden ise bu işi 1,5-3 Euro'ya firmalara havale ederler. Zaten firmalar da uzaktan okuma işini kimseye vermemektedir. Oysa Almanya'da bir firma 0,55 Euro'ya okuma yapmaktadır. Örnek...http://goo.gl/DOiHB


    Bu söylediklerinizden pay ölçer faydasızdır sonucu çıkaramıyorum..Uygulamaya gelince ona buradaki herkesin itirazı zaten var..Bunlar zamanla düzelecek şeyler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x15 -- 21 Şubat 2011; 0:52:33 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bar_Fedaisi

    İnternet`te google aramalarında pay ölçer ile alakalı çıkan bütün sonuçlar, pay ölçerin kanuni zorunluluk olduğu ve pay ölçerin çok faydalı hatta %40 lara varan indirim sağladığı idi.


    Bu forum gerçekleri ortaya döküp, aslında pay ölçerin söylendiği gibi ekonomi sağlamadığı ve pay ölçer satan firmaların yöneticilerle aylaşıp, soygun yaptığı sonucuna varıldı. Yine gördüğünüz üzere, bu sistemi kullanıp, beğenen bir kişi bile çıkmadı. Aksine kullanan bütün yorumcular, pay ölçer sistemi ile alakalı mahkeme yolundalar ve hiçbiri bu sistemden memnun değil.

    Sayın x15: Yukarıda da sormuştum cevabını alamadım..Herkesin kullandığı kadar enerji bedeli ödemesine kim neden karşı çıkar? Cevap veren çıkmadı demişsiniz.
    Ben yanıt veriyorum;

    Ben neden mi karşı çıkıyorum?
    Çünkü yaktığımdan çok daha fazlasını ödüyorum. Yukardaki mesajlarda belirttim. Benimle aynı şartlara sahip yan apartman sakinleri, hiç bir kısıntıya gitmeden, sıcak bir kış geçirirken, ben 3 peteğimi sürekli en kısıkta tutarak, taklalar atarak, onlarla hemen hemen aynı faturayı ödüyorum.

    Neden mi karşı çıkıyorum? Çünkü bu sistem bağlanırken başka bir ürüne gerek duyulmaksızın çok uygun fiyatlara ısınacağım söylenirken, sonra çıkan sorunlardan dolayı sürekli olarak çok pahalı fiyatlara yeni ürünler satıldı ve ben hala uygun fiyatlara ısınamıyorum. Halen de bir sorun için aradığımızda bize başka bir ürünü 1000 lira artı KDV ye satmaya çalışıyorlar. (Kazana takacakları başka bir ürün için bu rakam, pay ölçer takıldığından beri kazan verimi oldukça düştü, verimi yükseltmek için 1 ek parça takıldı olmadı, ikinci ek parçayı takmak istiyorlar )

    Neden mi karşı çkıyorum? Çünkü beni her ay haraca bağladılar, bana fatura yolladıkları ay para isteseler anlarım ama yazın bana fatura yollamadıkları halde benden 4 lira fatura ücreti istiyorlar, üstelik bu fiyat bir çok avrıpa ülkesinde 0.75 euro iken ve yazın onlardan para alınmıyorken Türkiye`de 2 Euro artı KDV istiyorlar. Yani avrupa ülkelerinin 3 katı fatura bedeli ödüyoruz.

    Neden mi karşı çıkıyorum? Çünkü kalolifer kazanımda sorunlar oluştu ve tam kapasite çalışmıyor, yalıtımı olmayan daireler geçen seneye kadar çok rahat ısınırken şu an bütün petekler açık ısınamıyorum şikayeti ediyorlar. Kazan verimliliğini tamamen öldürdüler. Üstelik pay ölçer sistemi hariç kazana bir alet daha taktılar verimi artırmak için, yine bi aleti takmak için bizden çok büyük paralar aldılar, bu halde verim eskisinden çok kötü.

    Neden mi karşı çıkıyorum? Çünkü pay ölçer satan firmalar, yalan söylüyorlar, yöneticilerle anlaşıp onlara para teklif edip pay ölçer satmak için vatandaşı soyuyorlar. Yine yöneticilerin pay ölçerlerinin K faktörüyle oynayıp, ömür boyu çok ısınıp az ücret ödemelerini sağlıyorlar.

    Neden mi karşı çıkıyorum? Çünkü taktıkları sistem daha 2 ay geçmeden sorun çıkartıyor ve gelip sistemi konrtol etmelerini söylüyoruz ama bizden kontrol etmek için ücret talep ediyorlar. 2 Ay önce takılan sistemde sorun çıkıyora bu firmanın hatasıdır ama gelip bakmak için bile çok fahiş bir fiyat talep ediyorlar.




    Merkezi sistem pay olcerli veya pay olcersiz olsun, kombili bagimsiz sisteme gore enerji muhasebesi acisindan daha verimsizdir. Neden boyle oldugunun teknik sebeplerini burada daha once "Binalarda merkezi sistem geri geliyor" basligi altinda tartistik;

    http://forum.donanimhaber.com/m_29524974/mpage_2/tm.htm

    Ben o baslik altinda Bagimsiz (kombili) sistemle merkezi sistemi sadece teknik acidan karsilastirmistim. Buna gore pay olcerlide olsada merkezi sistemde uzakta uretilen isinin daireye ulasimi sirasindaki kayiplar sebebiyle kombili sistemin yasaklanip, merkezi sistemin zorla vatandasa sokusturulmasina teknik sebeplerle karsi ciktim.

    Simdi bu baslikta ise yukarida fedai arkadasimizin yazdiklarina bakarak ogreniyorumki bu pay olcerli merkezi sistemde ayrica saat okuma, k-faktoru gibi yollarla vatandasi kurda kusa, kendi evinde harac odemeye mecbur birakmanin yolu acilmis.

    Cok merak ediyorum bu tesisatlari kuran, okumayi yapan sirketler kimlerdir.

    TEKNIK ACIDAN;

    Bagimsiz kombili sistem en verimli sistemdir.

    Eski tip merkezi sistem daha verimsizdir.

    Pay olcerli merkezi sistemde kombili bagimsiz sisteme gore daha verimsizdir.


    Bu sistemler arasinda verimlilik adi altinda vatandasa sokusturulan pay olcerli merkezi sistem, kurulus ve isletme asamalarinda olaya zorla dahil edilen ozel izinli firmalar ve bunlarin kerameti kendinden menkul uygulamalari sebebiyle birilerine rant saglamaya en uygun sistemdir.

    Bagimsiz kombili sistem en verimli ve ucuzudur, gerisi teferruattir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur


    Merkezi sistem pay olcerli veya pay olcersiz olsun, kombili bagimsiz sisteme gore enerji muhasebesi acisindan daha verimsizdir. Neden boyle oldugunun teknik sebeplerini burada daha once "Binalarda merkezi sistem geri geliyor" basligi altinda tartistik;

    http://forum.donanimhaber.com/m_29524974/mpage_2/tm.htm

    Ben o baslik altinda Bagimsiz (kombili) sistemle merkezi sistemi sadece teknik acidan karsilastirmistim. Buna gore pay olcerlide olsada merkezi sistemde uzakta uretilen isinin daireye ulasimi sirasindaki kayiplar sebebiyle kombili sistemin yasaklanip, merkezi sistemin zorla vatandasa sokusturulmasina teknik sebeplerle karsi ciktim.

    Simdi bu baslikta ise yukarida fedai arkadasimizin yazdiklarina bakarak ogreniyorumki bu pay olcerli merkezi sistemde ayrica saat okuma, k-faktoru gibi yollarla vatandasi kurda kusa, kendi evinde harac odemeye mecbur birakmanin yolu acilmis.

    Cok merak ediyorum bu tesisatlari kuran, okumayi yapan sirketler kimlerdir.

    TEKNIK ACIDAN;

    Bagimsiz kombili sistem en verimli sistemdir.

    Eski tip merkezi sistem daha verimsizdir.

    Pay olcerli merkezi sistemde kombili bagimsiz sisteme gore daha verimsizdir.


    Bu sistemler arasinda verimlilik adi altinda vatandasa sokusturulan pay olcerli merkezi sistem, kurulus ve isletme asamalarinda olaya zorla dahil edilen ozel izinli firmalar ve bunlarin kerameti kendinden menkul uygulamalari sebebiyle birilerine rant saglamaya en uygun sistemdir.

    Bagimsiz kombili sistem en verimli ve ucuzudur, gerisi teferruattir.




    Aynen katılıyorum..O konuda da yazmıştım..Şu anda anlatılanlara bakılırsa pay ölçer kötünün iyisi..Ancak işleyişteki eksiklikler giderilirse bağımsız kombi sistemine yaklaşacak bir düzeye gelir ve o zaman elektrik su faturası ödemekten farklı olmaz..Hiç yoktan alt ve üst katların yakmaması halinde ısınamama gibi bir durumla da karşılaşılmaz..
  • Arkadaşlar ben yazmıyorum dedikten sonra arkamdan atıp tutun demedim.

    Sağolsun x15 bana selam göndermiş, benden de selam olsun kendisine ve tüm arkadaşlara. Neden yazmıyorum dedim. Çünkü bazı arkadaşların da dediği gibi bazıları araştırmadan, danışmadan doğru olmayan fikirlerini bilgi imiş gibi yazmakta, oysa siz fikrinizi söylersiniz, öteki söyler, beriki söyler sonra doğru yol bulunur. Ama burada yazan arkadaşların mesaj sayılarına bir bakınız. Yazmış olmak için de yazılabilir. Lakin bir sıkıntı olduğu ortada. Şimdi bu sıkıntılı ortamdan faydalanmak isteyenler de olabilir, nihayetinde bu bir fırsattır. Bu hususta şimdiye kadar yaptığım çalışmalarda kat maliklerinin aman biz bu sisteme geçelim dedikleri olguya rastlamadım. Hemen tamamında önce satıcı firma elemanları Yönetim'lere gidip gelmekte, bu iş çok avantajlı vs. demekte ya da Yönetici bunları çağırmakta daha sonra iş kat maliklerinin iknasına kalmaktadır. Sonrasında da hukuk süreci başlamaktadır. Şimdi bu sistemi ister savunun ister savunmayın, bu aşamalar geçildi.

    Mahkeme kararlarına gelince, bildiklerim : bir tanesi temyiz de, diğerinin 3.ncü duruşması Mayıs ayında. Dava açılmadan evvel 1-2 ay yazışma, ihtarname vs. süreci olmakta. Şu anda dava açıldığında (Mart ayında) ilk duruşma için adli tatil de gözetilerek Eylül-Ekim'e gün veriliyor. Yani en erken 1,5 yıldan evvel normal de 2-2,5 yıl dan evvel tamamlanamıyor. Sonrasında temyiz süresi başlıyor. Zaten dava açıldıktan sonra herşey ortalığa döküldüğünden başka davalar açmak da gerekiyor. Ayrıca yürüyen bir dava ya da temyiz aşamasında belge yayınlanması davaya zarar verir. Şimdi şunu da unutmayın, şu meşhur okuma yetki belgesi ilk 2010 yılında verildi. Demek ki çoğunlukla 2010 yılında yazın takılmaya başlandı. Şimdi ilk kış yaşanmakta ve gerçeklerle yüzleşilmektedir. Bu yaz tüm ithalatçılar, heryere taarruz edeceklerdir. Şimdiden iş ilanları yayınlanmaktadır. "İkna kabiliyeti olan, emekli, site ve apartman yönetimlerini gezecek
    prim usulü çalışacak elemanlar aranıyor." şeklinde.

    Önemli olan kat maliklerini yanıltmamak. Bakın ülkemizde bu hususta bilgi alabileceğiniz hiçbir yer yok. Tartışılan yegane platform burası. Buranın kıymetini bilelim. Buradan insanları uyaralım. Yazmadan evvel yazılanları okuyalım. Neden bizleri kandırsınlar ki ? Ya da ben öyle istiyorum diyerek, doğru olmayan şeyleri neden doğru gibi yazalım ?

    Bu arada sıkıntılı bir üyeye cevabımı unutmadan yazayım :

    ısı_pay_olcer_magduru'na : Mevcut merkezi sistem ile ısınan bir binada oturuyor iseniz. Öncelikle yönetim planınıza bakmalısınız. Yönetim'den isteyebilir ya da Tapu fotokopiniz veya Kira kontratınız ile birlikte bağlı bulunduğunuz Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurunuz. İsterseniz orada okuyabilir ya da kopyası için ufak bir harç ödeyip, kopyasını alabilirsiniz. Eğer yönetim planınızda Isı giderlerinin paylaşımı, Isı Maliyet Bölüştürücüleri ile yapılır yazmıyor ise bu durumda bir Avukat yardımı ile Sulh Hukuk Mahkemesine dava açabilirsiniz. Eğer ben dava açmak istemiyorum derseniz, o zaman yapmanız gerekenler şunlardır.
    1- Apartman/Sitenize gelen tüm doğalgaz faturanıza bakınız.
    2- Faturadaki değer üzerinden arsapayınıza isabet eden kısmı Yönetiminize yatırınız. Asla Isı Maliyet Bölüştürücüleri üzerinden gelen faturayı ödemeyiniz.
    3- Bu durumda Yönetim size ihtarname yollayacaktır. (Normal prosedür)
    4- Gelen ihtarnameye cevap olarak yapılan işin hukuksuz ve usulsüz olduğunu, Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yönetim Planı uyarınca, ısı giderlerinizi ödediğinizi belirtiniz.
    5- Daha sonra sizi İcra'ya vereceklerdir. (Normal prosedür, vermelidirler de.) Bu durumda sakın paniğe kapılmayın. Çünkü bu aşama kat maliklerini psikolojik olarak sıkıntı da bırakır. Bunu göğüslemelisiniz.
    6- Gelen İcra kağıdının üzerine aldığınız tarih ve saati yazıp imzalayarak alınız. Sakın almamazlık etmeyiniz. (Burası çok önemli) Evdekilere de tembih ediniz, siz yokken Posta gelirse bu şekilde alsınlar.
    7- Şimdi 7 (yedi) günlük itiraz süreniz başladı. Yapmanız gereken şey, gelen icra'ya kağıtta belirtilen İcra Müdürlüğü'ne itiraz etmeniz. Gerekçeniz de Yasa ve Yönetim Planına uygun olarak Isı giderlerinizi ödediğinizi ve fazladan para istendiğini belirtmeniz.
    8- Bu durumda iyi niyetli, dürüst bir yöneticiniz var ise, Yönetici buradan daha ileri gitmez. Mevcut Isı Pay Ölçer sistemi devre dışı kalır. Eğer ki, yöneticiniz ısrar eder ve size dava açar ise, o zaman da Hakim'e durumu anlatırsınız. Tabii tüm bu işlemler sırasında aidat ve ısı giderlerini arsa payınıza göre ödemiş olmalısınız.
    9- Süreç biraz uzun sürmekte fakat bu işin başka yolu yok.


    devam edelim...

    Halâ bazı arkadaşlar anlamsız bir ısrar ile "resmi kaynaklara göre 2012'den sonra zorunlu" demektedir. Peki NEDEN böyle demektedirler ? Bu cümle bir FİKİR cümlesi midir yoksa BİLGİ mi verilmektedir. FİKİR olmadığı aşikâr, peki BİLGİ ise doğru bir bilgi mi ? Bu bilginin kaynağı Isı Maliyet Bölüştürücüleri ithalatçılarıdır.

    Enerji verimliliği kanunu ve gerekçesinin metinleri aşağıdadır.

    Yargıtay 10.Hukuk Dairesi Esas No: 2007/20136 Karar No: 2009/18 Tarihi 19.01.2009

    - YENİ YASANIN GEÇMİŞE ETKİLİ UYGULANAMAYACAĞI

    Kanunların geriye yürümesi veya yürümemesi konusunda mevzuatımızda genel bir hüküm yoktur. Ancak, toplum barışının temel dayanağı olan hukuka ve özellikle kanunlara karşı güveni sağlamak ve hatta, kanun koyucunun keyfi hareketlerine engel olmak için, öğretide kanunların geriye yürümemesi esası kabul edilmiştir. Buna göre, gerek Özel Hukuk ve gerekse Kamu Hukuku alanında, kural olarak her Kanun, ancak yürürlüğe girdiği tarihten sonraki zamanda meydana gelen olaylara ve ilişkilere uygulanır; o tarihten önceki zamana rastlayan olaylara ve ilişkilere uygulanmaz. Hukuk güvenliği bunu gerektirir.

    Bildiğim bir başka husus da evlerin ne şekilde ısıtılacağı bulunan illerdeki belediyeler tarafından yönetmeliklerle belirlenmektedir. Bir tarihte belediye'den yazı ile sorduğumuzda gelen cevaba göre üst sınır 22 derece denmektedir. Bu hususta ilgili Belediyelerden gerçek değer öğrenilebilir. Bazı yerlerde Kat Malikleri kurulu kararı ile belirlenmektedir. Bir tarihte belediyeden yazılı sorduğumda gelen cevabı bazı forumlarda paylaşmıştım.

    Sn. YÖNETİCİ
    - Binanızda kalorifer sistemi dış hava sıcaklığı 12 C ve altına düştüğü zaman yakılmalıdır, dış hava sıcaklığı 12-15 C arasında olduğu zamanda ise kalorifer sistemi kısıtlı yakılmalıdır. Dış hava sıcaklığı 15 C ve üzerinde ise kalorifer yakılmamalıdır.

    DIŞ HAVA SICAKLIĞINA GÖRE KAZAN SUYU SICAKLIĞI AYARLAMADA
    KULLANILAN ORTALAMA DEĞERLER

    Dış Hava Sıcaklığı 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 -1 -2 -3
    Kazan Suyu Sıcaklığı 45 48 51 54 57 60 63 66 69 72 75 78 81 84 87 90

    - Evlerde ; Oturma odaları ve salonlar yaklaşık 22 C, Merdiven, Mutfak, Tuvalet 15 C, Yatak odası 20 C olacak şekilde ısınma sağlanmalıdır. Fabrika ve iş hanlarındaki kalorifer tesisatları yaklaşık 15 C - 20 C arasında yakılmalıdır.

    Ayrıca bazı açıklamalar yapılanhttp://www.bep.gov.tr/sss1.php sitede iletişim linkini tıkladığınızda "BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ" yazmaktadır. Lütfen tıklayıp bakınız. Sizde görmüyormusunuz ne yazdığını. Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalar, diğer hukuki belge, bilgi ve yasalara üstün kılınamazlar. [simage][/simage]

    x15 "Merkezi sistem binalarda ısı giderlerinin bireysel olarak paylaştırılmasını savunuyor olmamdır" ne demek ? Şimdi durup düşünelim. Sanırım bu forumda buna karşı olan kimse yok ben de dahil. Problem şurada ve bunun idraki anlaşılamamaktadır. Halihazırda mevcut binalar ve yeni yapılan binalar gibi bir ayrım yapmak gerek. Yeni yapılan binalar için bir problem oluşacağını düşünmüyorum. Nedenine gelince, yeni merkezi sistem ile ısıtılan binalarda daireye ısıtma suyu tek merkezden girmekte ve tüm radyatörleri dolaşıp çıkmaktadır. (Bakınız yeni TOKİ projeleri) Buraya takılacak bir Isı Sayacı ile (debi, sıcaklık vs.) kimsenin itiraz edemeyeceği şekilde enerji gideri tespit edilecektir. Problem ise eski yapılarda ortaya çıkmaktadır. Kalorifer tesisatı kolonlar yardımı ile döşendiğinden Isı sayacı uygulanamamaktadır.





     Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)


     Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)
  • Arkadaşlar size bir alternatiften bahsetmek istiyorum.
    Konut sıcak su istasyonları:http://www.isitmavesogutma.com/2011/12/merkezi-kazan-sistemlerinde-kat-istasyonu-ve-kalorimetre/

    Linki mutlaka inceleyin, sormak istedikleriniz olursa ben de yardımcı olmaya çalışırım.
    www.isitmavesogutma.com sitesi gerçekten çok güzel bilgiler içeriyor.
  • BURADA FİKRİNİ PAYLAŞAN HERKESE ÇOK TŞKR EDERİM.. BU KONUDA VATANDAŞ OLARAK KANDIRILDIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM.. BU SİSTEM ANLADIĞIM KARADIYLA ÇOK SIKINTILI.. VE ŞİKAYET ÇOK..http://www.alarkocarrier.com.tr/Urun/Referans/Techem_MusteriMemnuniyet.pdf SAYFA 31 İNCELEYİNİZ.. BEN ERYAMAN 1. ETAPTA OTURUYORUM.. BİZİM YÖNETİM BİZİ KANDIRDI.. BİZE BU KONUDA FAZLA BİLGİ VERİLMEDİ.. SADECE ZORUNLULUK DENİLDİ.. ÇEVREMİZDEKİ HİÇBİR SİTE BU SİSTEMİ KULLANMAMIŞ VE OLUMLU OLUMSUZ YÖNLERİ BELLİ OLMAMIŞ OLMASINA RAĞMEN YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ ERYAMAN 1. ETABA BU SİSTEM UYGULANDI.. VE GENEL OLARAK SAKİNLER BU SİSTEMDEN MEMNUN DEĞİL.. BU SİSTEMİN HESAPLAMA SİSTEMİ NASILDIR HİÇBİR BİLGİMİZ YOK.. KASIM 2011 AYINDA ÜÇ PETEK YAKILARAK 320 TL YAKIT ÖDERKEN ARALIK 2011 AYI TÜKETİMİ (KASIY AYININ DAHA SOĞUK GEÇTİĞİ VE PETEKLERİN DAHA ÇOK YAKILDIĞI BİR GERÇEK) 220 TL FATURA EDİLMİŞ.. BEN BU SAÇMALIĞI ANLAMADIM.. KASIM AYINDA SAKİNLERİN ÖDEDİĞİ EN YÜKSEK TUTAR 500 TL Yİ BULMUŞTU BİR KİŞİNİN.. BU AY İSE 300 TL CİVARINDA GELMİŞ.. BU NASIL BİR HESAPLAMA.. YÖNETİM BU İŞİ GELEN TEPKİLER ÜZERİNE AİDATI AZALTARAK MI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR.. BU İŞİN ASLINI BİLEN VAR MI.. BİLGİ VEREBİLİR Mİ ACABA.. APARTMANIN GİRİŞİNE ASILAN LİSTE SONUÇTA EL İLE YAZILABİLİR.. BU RAKAMLARA BİZ NASIL İNANALIM.. SONUÇ OLARAK ERYAMAN 1. ETAP YÖNETİMİNİ ŞİKAYET EDEBİLECEĞİMİZ BİR MERCİ VAR MI..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bydeger -- 10 Ocak 2012; 14:16:26 >
  • isi_psay_olcer magduru , bydeger , xxHyperxx

    sizi bu sistem ile ilgili biraz bilgilendirmek istedim. Yaşadığınız ya da düşündüğünüz sorunlar sistemle ilgili sorunlar değil aslında. Okuduğum ve ilettiğiniz bilgiler doğrultusunda okuma yapan firmalardan ötürü rahatsızlıklarınız var. Size yasada yazan bazı hükümlülüklerden bahsetmek istiyorum. (Yöneticilerin yapmak zorunda olduğu)

    Gelen ısıtma faturasının %70 dairelerin kullanımı, %30 ise ısı kaybı olarak adlandırılır. Bu %70lik kısım ısı ölçerlerin (kalorimetre ya da payölçer) ölçtüğü değerlerden dairelere tahakkuk edilir, %30luk kısım ise metrekareye göre dairelere paylaştırılır.

    Yöneticilerin ya da Okuma yapan firmanın yasa da belirtilen kriterde, dairenin ilk okuma ve son okuma endekslerini, binanın toplam harcadığı endeksi, okuma tarihi aralığını, gelen fatura tutarını, metrekareye düşenpayı, hesaplanan birim ücretini ve daha bir çok şeyi detaylı olarak yazıp bir bildirim olarak size vermeleri gerekmektedir.

    Payölçerlerin üzerinde sizin endeksleriniz yazar, bu endekslerden size verilen bildirimde yazan endeksi kontrol ederek kontrol edebilirsiniz.

    Daha detaylı bilgi isterseniz murat@ekomyazilim.com adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

    2007 yılında çıkan bu yönetmeliğe bakmak için dehttp://www.bayindirlik.gov.tr/turkce/dosya/yonetmelikler/26847.htm adresini kullanabilirsiniz.
  • Arkadaslar bizde -Göztepede 7 katlı 14 daire'li bir apartmanda oturuyoruz...

    Merkezi sistem bu ay bize 300.TL geldi...
    Tabi herkes odeyemıyor, Yönetici paranın peşinden kosuyor...
    Birde ewde olana we olmayana farklı ve herkese adaletsiz geliyor,,
    Sebep çalısan ve ewde olmayan war... Birde ısıyı sistemden acıyorlar... Her kafadan ses çekıyor...

    Kısaca herkes yaktigi kadar odemek istiyor... İlk tepki bu tabi...
    Ben yönetici degilim, Sadece apartman sakiniyim...
    En üst katta oturuyorum.. Ben kombiye yada bu sistemi istiyorum..
    Ewde duran birisi degilim.. ve bosuna 300.TL odemek koyuyor...
    Burdaki bilgileri ve dediklerinizi tamamen okudum...

    Kısaca bu sisteme % 50 güven war, % 50 de yok...

    Ama ben sisteme inaniyorum gibi... Güvende alabiirsem (yazili ve belge olarak) gecmek icin yoneticiye baskı yapacagim...

    DAF ENERJİ diye bir firma war...
    www.dafenerji.com
    Taniyanlar warmi , bilgi verebilirmisinizzz....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yuémcé -- 27 Şubat 2012; 20:09:59 >
  • Daf Enerji,,,,

    www.dafenerji.com/

    Buradan bilgi alabilirsiniz....
  • Bu yönetmeliğin geçerlilik süresi ile ilgili bir hukuk sitesinde yapılan açıklamayı aktarmak isterim.

    http://www.hukuki.net/showthread.php?85770-Is%FD-pay-%F6l%E7er

    http://mevzuat.dpt.gov.tr/kanun/5627.htm
  • Zaten sorunlu olan hayatımızın bir parça daha problemli hale geldiğini forumdan öğrendim.

    5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile bunda değişiklik yapan 5784 sayılı Kanuna ait adresleri, değişiklikleri güncel takip etmek amacıyla aşağıda vermek istedim.

    http://www.eie.gov.tr/duyurular/EV/EV_kanunu/EnVerKanunu_Temmuz2008.pdf
    http://www.enerji.gov.tr/mevzuat/5784/5784_Sayili_Elektrik_Piyasasi_Kanunu_ve_Bazi_Kanunlarda_Degisiklik_Yapilmasina_Dair_Kanun.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hhosafci -- 3 Mayıs 2012; 13:47:46 >
  • peki ben istemiyorum diyelim. zorla mı takacaklar evime?

    ısı pay ölçer sistemi kullanıp da buraya olumlu bişey yazan hiç yok. tüm kullananlar muzdarip. kaldı ki ben yılın 8-9 ayıo ıevde kalmıyorum ve her ay aidatları aksatmadan ödüyorm. bunu bilerek satın aldım evi. dolayısıyla bu konuda bişey demem çok saçma..

    lakin bu sistemden memnun olan olsaydı, ben isterdim. çünkü hiç kalmadığım bir eve ayda 350 tl yakıt parası ödedim sadece...kaldı ki evde otursam bile akşam 7-8 gibi eve giren biriyim istanbul gibi bi yerde doğal olarak...beim çok işime gelirdi bu sistem. ama hiç güüvenmiyorum burda yazan arkadaşların yorumundan sonra.


    peteklere takılan cihazlardaki sahtekarlıklar mı desem, tamamen kapatılan cihazlar mı desem, yöneticilerle firma yetkililerinin aralarında anlaşması mı desem, her ay ödenecek okuma masrafı-cartcurt masrafları mı desem, elimizi kolumuzu bu firmalara kaptırmak mı desem...ne desem bilemedim....hatta bugün duydum ki bu peteklerin üzerine takılan aparatların üstüne buz koyanlar varmış... pes...ben çok dürüst olup tüm petekleri açsam ve aylık sabit ücreti ödesem bile, altımda üstümde oturan türlü türlü hileler yaparsa, bu nasıl adaletli bir sistem olur? (üst sayfalarda almanyadan gelen ve peteklere takılarak sistemi manipüle eden aparatları fda görebilirsiniz)

    konudan bağımsızi, merkezi sistemle ısınan bir apartman, şu aşamada, yeterli-gerekli çoğunluğu sağlarsa, kombili sisteme geçebilir mi?

    kombi çok daha mantıklı şayet evde süreki oturan yaşlı-hasta-bebekli aile yoksa, bana göre..

    artı, bu kanunun uygulanıp uygulanmayacağıı kim denetleyecek? bir kişi ister diğeris istemezse nasıl bişey yapılacak?

    kafam karışık epey...

    enerji bakanlığından bir kişi çıkıp da gereki açıklamaları yapsa keşke...

    http://ekonomi.milliyet.com.tr/binalarda-kombiye-son-verildi-merkezi-sistem-zorunlu-oldu/ekonomi/ekonomidetay/03.05.2012/1535567/default.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 3 Mayıs 2012; 19:24:36 >
  • merhaba,

    daf ısı pay ölçer kullanmaktayız aşağıdaki cihaz

    http://www.dafenerji.com/payolcer.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    quote:

    Orijinalden alıntı: Mat35

    Merhaba.

    Bende bir şey sormak istiyorum; ben yeni bir ev alacağım yada kiraya taşınacağım ama buradaki yazıları okudukça korkar oldum, şimdi ben diyelim izmir çeşmeye taşındım (yer örnek) ve 3 - 5 daireli bir yer bulamadım sitelerden bir yer buldum ve bu dairelerdede merkezi sistem var ama ben kullanmak istemiyorum bunu nasıl yaparım acaba, dairemdeki peteklerimi sökmem gerekecek yada dairem girişine kör tapamı takılacak.

    bende 4 tane ınverter klima var vede ben taşınacagım merkezi sistem istemiyorum, kulanmayacagım, 20 yıldır klima kullanıyorum süper memnunum.

    Bu durumda acaba benim yapmam gerekenler ne olur, banada zorla kullan derlermi, çünkü kullanmayacagım, kullanmadıgım şeyede para vermeyi düşünmüyorum.
    Biri açıklarsa sevinirim.

    Kanuni olarak bilmiyorum ama merkezi ısıtmali bi yere taşınıp, ben istemiyorum bana sıcak su vermeyin olamaz. Yani bi şekilde size sıcak su girişi engellense bile, alttan üstten sağdan soldan ısı alıcaksınız, bu da işi bozar. Ben klima ile içeriyi çok ısıtıyorum, esas benden onlara enerji gider, onlar benden ısınırlar deseniz bile bunu takip edebilecek bi sistem yok. Sonuç olarak yapcak bişeyiniz yok gibime geliyor sanki.

    quote:

    Ayrıca kasım dan itibaren apartman sakinleri yürürlükteki yönetmeliği dayanak göstererek aidat ödememe hakkına sahipler..

    Bu ne demek tam olarak??



    Tv de dinlediğim haberin linki bu..

    http://www.cnnturk.com/2012/guncel/05/02/merkezi.sistemle.isinanlar.da.yaktigi.kadar.odeyecek/659568.0/index.html

    http://video.cnnturk.com/2012/haber/5/2/merkezi-sistemle-isinanlar-da-yaktigi-kadar-odeyecek
  • http://haber.mynet.com/pay-olcer-taktirmak-zorunlu-628684-guncel/

    Sistemin kurulmadığı binalarda apartman sakinlerinin aidat ödememe konusuyla ilgili burada başka bir haber var..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: x15

    http://haber.mynet.com/pay-olcer-taktirmak-zorunlu-628684-guncel/

    Sistemin kurulmadığı binalarda apartman sakinlerinin aidat ödememe konusuyla ilgili burada başka bir haber var..


    Verdiğiniz likteki haber de görüş belirtenlerin, bu ürünleri üreten pazarlayan firmaların temsilcileri,dernek başkanları . Tabii ki böyle konuşacaklar.
    -Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği Başkanı Ali Eren
    -Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Genel Koordinatörü Hakkı Buyruk
    -Techem İstanbul Satış bölge Müdürü Giray Çağlı

    Birde ISI PAY ÖLÇER Kanunu demişler. Bu da kanun olmuş.
    Ayrıca, Yönetimlerin Aidatların tahsilatı konusunda da zorluk yaşayacaklarını zannetmiyorum. Kat malikleri kanunu bu konuda oldukça yeterli.
    Kişisel görüşüm, bu sistemi öneren ve takılmasına öncülük eden sakinlerin, Zaman içersinde sistemin oluşturacağı problemler sebebi ile, Komşu baskısı sonucu dairelerini satıp siteden taşınacakları şeklindedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi palet -- 9 Mayıs 2012; 0:54:52 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.