Şimdi Ara

Dünyanın ilk direkt güneş kaynaklı klima sistemi tanıtıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
12.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İklimlendirme teknolojileri üzerine uzman bir firma olan Vicot, Çinli ve Amerikalı bilim adamlarıyla birlikte gerçekleştirdiği 3 senelik bir çalışma ardından güneşten aldığı ısıyı evin içine soğutma olarak verebilen bir sistem geliştirmeyi başardı.

    Bu sistemin en büyük farkı ise güneş panelleri ile elektrik üretmek yerine güneşin direkt olarak ısıtma gücünden yararlanıyor olması.


    Burada ısıtılan su termal değişim sistemi ile %85 oranında verimlilikle enerjisi alınarak soğutmada kullanılıyor. Sistem doğal olarak aynı anda ev için ısıtma ve sıcak su sağlamakta. Üstelik bunu 24 saat 7 gün sürekli olarak gerçekleştirebilmekte. Eğer güneş yeterli gelmez ise doğal gaz devreye girerek sisteme yardımcı oluyor. Sıcak su üretiminin ise normal bir ısıtma sistemine göre 27 kat az enerji ile yapıldığı belirtiliyor.





    Termal odaklama sistemi ile içindeki yağ ısıtılıyor ve ısı dönüşüm sistemi ile soğutma yapılıyor.


    Sistemin ilk yatırımlarının amorti etmesi için 3.5 yıl, tamamının geri dönüşü için ise 6.7 yıl geçmesi gerekmekte. Herhangi bir fiyat belli olmasa da basına verilen resimden anlaşıldığı kadarıyla gelen güneş enerjisini belli noktaya odaklayarak yüzlerce dereceye çıkartılmış yağ kullanıldığını tahmin ediyoruz. Sonrasına ne yapıldığı ise şimdilim bir muamma :)


    Sistemin tam olarak nasıl çalıştığı hakkında görüşleri olanlar varsa yorum kısmında lütfen paylaşsınlar ki gerekirse haberi atıfta bulunarak güncelleyeyim. Benim tahminin ısıtılan yağ ile su buharı oluşturularak mini bir tribünü çalıştırması ve bu tribününün dönüşünün mekanik enerjisi sayesinde ısı pompasının çalıştırılmasında kullanılıyor olması.


    Fakat önemli olan güneş enerjisinden su ısıtmaya alışık olan Türk kullanıcıların yakın bir zamanda soğutmayı da aynı yolla gerçekleştirebilmelerinin mümkün hale gelmesi. Kim bilir belki ilerde Türk firmaları da güneş ile soğutmaya el atarlar.









  • hobaa oley. tahminen 25 yıl sonra ülkemize gelir yaşasıınnnn

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • javascript:void(opener.AddText('[sm\=bigdance2.gif]'));self.focus();
  • İzlediğim bir belgeselde adamlar bu sistemde adamlar las vegas'ın elektriğinin bir bölümünü karşılıyorlar çalışma şekli ise şöyle o borulardan geçen yağı büyük bir depoda topluyor ve tabi ki yağ çok yüksek derecelere çıkıyor depoda o yağın çıkardığı buhar deponun üstünde duran buhar türbinlerini çeviriyor,buhar buhar türbinlerinden çıkınca ayrı bir bölmeye alınıp soğutuluyor ve tekrar sıvı hale getirilip yine borulara veriyorlar yağı.
  • Aynisinin kat kat buyugu Gebze Yuksek Teknoloji Enstitusu'nde bulunuyor. Turkiye'de 2 yerde vardi. Digeride TUBITAK'ta sanirim. Ama arastirma icin tabi. Kisisel kullanim degil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nikola Tesla

    Aynisinin kat kat buyugu Gebze Yuksek Teknoloji Enstitusu'nde bulunuyor. Turkiye'de 2 yerde vardi. Digeride TUBITAK'ta sanirim. Ama arastirma icin tabi. Kisisel kullanim degil.



    Siz bunu kaç yıl önce düşündünüz Tesla
  • DÜNYADA İLK FLN PALAVRA YAW BEN BİLE KENDİ ÇAPIMDA BİŞEYLER YAPARIM YAHU. GÜNEŞ PİLİ + FAN + Termoelektrik Soğutucu vs vs...
  • Bu bilinmeyen birşey değil ki ? Hali hazırda kullanılan bir sistem.
    Absorpsiyon chiller ile aynı mantığa sahip. Kojenerasyon ünitelerine ek olarak yapılan absorpsiyon chiller nasıl ki suyun buharlaşma ısısından faydalanarak suyu soğutuyorsa (detaya girmeyeyim :D araştırın biraz) bu alet de güneş enerjisinin ısısı ile ısınan yağın suyu ısıtması ile elde edilen buharı kullanarak bu işi yapıyor olsa gerek.

    Sanayi tesislerinde, hatta bazı büyük alışveriş merkezlerinde dahi bu sistemler(absorpsiyon chiller) kullanıyor ama binalarda kullanımı için bayağı bir yatırım gerektirdiği için üretimi ekonomik değil. sallıyorum ama mesela kim 100bin lira verip kurdurur bu sistemi 8-10 senede amorti edecek nasılsa diye düşünüp :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugr7

    quote:

    Orijinalden alıntı: Nikola Tesla

    Aynisinin kat kat buyugu Gebze Yuksek Teknoloji Enstitusu'nde bulunuyor. Turkiye'de 2 yerde vardi. Digeride TUBITAK'ta sanirim. Ama arastirma icin tabi. Kisisel kullanim degil.



    Siz bunu kaç yıl önce düşündünüz Tesla

    Haci bunlara bulasmadim. Cok ugrasiyorsun bi cacik olmuyor. Ben kablosuz elektrik iletimi, deprem makinasi falan takiliyorum. Msn verim oradan konusalim ?





    saka.




  • Bu sistem zaten ev için oluşturulmuş basitleştirilmiş bir sistem sanayi tipi tabii ki olabilir. Güneş pili ile yapmak zaten kolay sorun verimin çok düşmesi.

    Ayrıca bahsettiğini absorpsiyon chiller ise burada geçerli olması biraz düşük bir ihtimal zira air conditioning diye geçiyor ve sizin bahsettiğiniz gibi devasa bir ünite gözükmüyor.
  • Maliyetler ucuzlarsa ve benim de sole mustakil bir evim olursa acımam yaptırırım gunes panali falan ne varsa yaptırıcam bıktım devlete bukadar para vermekten

    SAYGILARLA
  • Sistem yeni bir sistem değil. Şimdiye kadar bir çok kez bu konuda çalışma yapıldı. Sistemin genel adı "Ejektörlü Soğutma Sistemi" dir. Enjektör değil. Yanlış okuyanlar oluyor da.Bu sistemde çevrimde dolaşan soğutucu akışkanın basıncı mekanik yani elekrikle çalışan bir kompresör ile değil de ısıl kompresör yardımıyla yapılır. Isıl kompresör, bir ısı kaynağından aldığı yüksek sıcaklıktaki ısıyı kullanarak çevrimdeki soğutucu akışkanın basıncını arttırmakta ve dolayısıyla çevrimi tamamlamasını sağlamakta kullanılır. Bu ısı kaynağı için genellikle elde edilmesi için para harcanmayan bir kaynak tercih edilir. En önemlisi de güneş enerjisi ve taşıt motorudur. Evet yanlış duymadınız taşıt motoru. Esasen bu sistemin ortaya çıkmasındaki en önemli unsurlardan biri araçlarda yakıt tasarrufu olgusudur. Özellikle büyük motor hacmine sahip kamyon, çekici gibi araçların kabin ve frigorifik(kasa içi) soğutmasında bu sistemin kullanımıyla ciddi yakıt tasarrufu sağlanabileceğinin farkına varılmış ve bununla ilgili de bir çok çalışma yapılmıştır. Amaç, araçlardaki kullanılan ve yakıt tüketimini arttıran mekanik kompresörü çıkarıp görevini termal kompresöre yaptırmaktır. Termal kompresör ise gerekli olan ısı enerjisini, yaktığı yakıtın ancak %35 ini mekanik enerjiye çevirebilen bir motorun attığı atık ısıdan karşılayacaktır.

    Günümüzde bu sistem sadece araçlar için kullanılması hedeflenen bir sistem olmaktan çıkmış, ticari kullanım için de sistem üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır. Bu konuda yapılan prototipler zaten günümüzde mevcut. Öyle zor, karmaşık ve teknoloji gerektiren bir sistem değil kesinlikle. Bu sistemin uygulamaya geçmesindeki en büyük engel sistem için kullanılacak güneş kollektörü miktarının çok fazla olmasından dolayı hem kurulumda yer problemi çıkarması hem de ilk yatırım maliyetinin oldukça fazla olması nedeniyle amortisman süresinin uzamasıdır.

    Selçuk Üniversitesi'nde de bu şekilde çalışan bir prototip mevcuttur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makineman -- 17 Eylül 2010; 18:46:31 >




  • dunyada ilk olduguna eminmisiniz.
    cunku bu tip bir projenin turkiyedeki calismalarina tv de bir kac kez rastlamistim.
    hatta antalyada bir otelde yada baska bir tesisde kullaniliyordu.

    ayni prensip ince borudan gecen su parabolik aynalar vasitasiyla gunes enerjisiyle isitilarak, sogutma icin gereken guc elde ediliyordu.

    turkiyeyi bu 25yil sonra gelir diye hakir goren arkadas,
    siralama degismediyse turkiye gunes enerjisi kullaniminda ya dunya ikincisi yada dunya 3uncusu. haberin olsun.
    basta bende sasirmistim ama sonradan guneydeki gunes panelli su isiticilari geldi aklima. olayi sadece elektrik olarak dusunmemek gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 17 Eylül 2010; 19:28:57 >
  • @makineman

    Açıklama çok güzel ve verimli olmuş.. Teşekkürler..
  • Bu sistemin kamyon ve çekicilerde kullanılması üzerinde Scania firması uzun yıllardan beri deneysel çalışma yapmaktadır.

    Ejektörün ne anlama geldiğini anlatan bir yazı:

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Ejekt%C3%B6rl%C3%BC_pompa#Kullan.C4.B1m_alanlar.C4.B1




    Ayrıca ilgilenenler için bu konuda yazılmış birkaç kaynak veriyorum. İlk makale Y.Lisans çalışmamdan derlenmiş ve uluslararası Applied Energy dergisinde 2007 yılında yayınlanmıştır.

    1-http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=18829954

    2-http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V4S-4F29HP9-B&_user=10&_coverDate=07%2F01%2F2005&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1465217753&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=5243770b753db8f3adcb9a1f3fce9409&searchtype=a




  • Daha neler göreceğiz kim bilir.
  • Bu sistem yaygın olmasada kullanılan bir sistem. Tabi Endüstriyel alanda kullanılıyordu.Bireysel anlamda bir üretim yoktu. Ama başlık "dünyada ilk" dediği için tartışmalar oluşmuş.

    @makineman arkadaşın açıklamaları çok doğru.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makineman

    Bu sistemin kamyon ve çekicilerde kullanılması üzerinde Scania firması uzun yıllardan beri deneysel çalışma yapmaktadır.

    Ejektörün ne anlama geldiğini anlatan bir yazı:

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Ejekt%C3%B6rl%C3%BC_pompa#Kullan.C4.B1m_alanlar.C4.B1




    Ayrıca ilgilenenler için bu konuda yazılmış birkaç kaynak veriyorum. İlk makale Y.Lisans çalışmamdan derlenmiş ve uluslararası Applied Energy dergisinde 2007 yılında yayınlanmıştır.

    1-http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=18829954

    2-http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V4S-4F29HP9-B&_user=10&_coverDate=07%2F01%2F2005&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1465217753&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=5243770b753db8f3adcb9a1f3fce9409&searchtype=a






    Tam bu isin uzmani aramizdaymis. Tezinizi cok zevkli bir konuda yapmissiniz makineman. Bu konu cok ilgimi cekiyor. Insallah daha fazla vaktim oldugunda once kendi dersimi calisip sonra sizin konu hakkindaki tecrubenizden yararlanmak isterim.




  • Güzel paylaşım olmuş. Konuyu açan arkadaşa teşekkür ederim. Amorti süreleri doğruysa bence TR de hemen ilk müşterilerden biri olurum. Sonuçta bu 6,7 senede geri dönmesi gayet makul. Bu reelde kurulan sistem ortalama 3+1 evi randımanlı iklimlendirebilecekse bu tarz sistemleri yeni yapılan binalara şart bile koşmak lazım. ( Ege - Akdeniz- G. doğu bölgeleri için )

    Zaten bu teknolojik gelişme hızıyla bu işlerde de yeniliklerin günlük hayata girmesi geç bile kaldı. Maliyet sorunu bir çözülse ki bu habere göre bu konuda ilerleme sağlanmış ama bu biz son kullanıcıya ne zaman yansır Allah bilir.
  • bulunması ilk olmaya bilir fakat ev kullanımına adapte edilmesi ilk olabilir güneş konusunda türkiyenin ilk3 e girdigine inanıyorum bizim otel var güneyde tepesinde 60 tane bakır prizmatik camlı kollektör var 8 ton su ısıtıyoruz

    mazotlu kazan yaksak 12bin tl harcıyorduk bu sistem 4 yılda kendini amorti edecek aynı şekil klima işinide inceliyorum bu şekil bi sistem bulursam 80 tanede split 12000btu klima var 10lu yaşlarda onlarıda söküp atacaz...

    yerine beleş bi sogutma takabiliriz;)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.