Şimdi Ara

Mühendis Abinizden Tercih Önerileri, Hayat Dersi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
284
Cevap
16
Favori
30.588
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konuya bak dh e bakıp neden tercih yapılmamalı kanıdı resmen
  • Ben bilgisayar mühendisiyim. ÖSS, KPSS konularını yakın takip eden tecrübe sahibi bir abinizim. Tercih yapacak arkadaşlara kamu alım sayılarına ve KPSS'den kaç puanla devlette çalışabileceklerine dikkat etmelerini öneriyorum. Emeğinizin karşılığını insanca şartlarda, itibar sahibi olarak ve iş güvencesi problemi yaşamadan alabileceğiniz tek yer kamudur. Özel sektör ise sizi yıllarca "kendini geliştirirsen iyi para alırsın" masalıyla uyutur ve sömürür. O yüzden yazdıklarımı dikkate alırsanız siz karlı çıkarsınız. Almazsanız da -kendi düşen ağlamaz diyorum :)

    Bence mühendislik yazacak birisi için TOP 5:
    1-) Elektrik Mühendisliği
    Türkiye'de çok az üniversitede olduğu için mezun sayısı az. Kamu alımlarında puanları 60'lara 50'lere kadar düşüyor.
    2-) Harita Mühendisliği
    Mezun sayısına oranla alım çok olduğu için ve mezunları fazla yüksek puan alabilen kişiler olmadığından 70'lerle alım yapılıyor.
    3-) Orman Mühendisliği
    Çok sayıda alım yapılıyor. 75'lere kadar düşüyor puanlar. Üstelik tüm Türkiye için alım yapılıyor. Memeleketinizde çalışma ihtimaliniz yüksek.
    4-) Jeoloji Mühendisliği
    Alım çok, yüksek puanlı aday az. Puanlar 70-80'lerde.
    5-) Makine Mühendisliği
    Kamuda alım oldukça fazla ama mezun da fazla. Fakat yine de 78-80'lere kadar düşebiliyor zaman zaman. Ayrıca kamu olmazsa özel sektör şansı olan eski bir disiplin.

    Aşağıdaki mühendislikleri de ASLA yazmamalı. Puanlarının yüksek oluşunaa, adlarındaki şaşalığa, çoğu üniversitede yüksek puanlı oluşlarına aldanmayın. Bitirince iş bulabilecek misiniz ona bakın. Bu söylediklerim inandırıcı gelmiyorsa bir örnek vereyim. Benim liseyi bitirdiğim yılda (1994) Tekstil Mühendisliği bölümü (mesela İTÜ'de) o kadar yüksek puanlıydı ki örneğin EGE Tıp'a 56-60 puan fark atıyordu. Şimdi tekstil mühendisi abilerinize bir dokunursanız bin ah işitirsiniz. Bir tane bile tekstil mühendisinin kamuya alındığını görmedim. O yüzden dediklerimi yabana atmayın. İşte ASLA yazılmaması gereken

    WORST (en kötü) 4 listem:
    1) Endüstri Mühendisliği
    LYS puanı/iş bulma şansı oranı en kötü mühendisliktir. Çok az sayıda alım yapılır ama bu bölümü bişey sanıp giren zeki öğrenci çokluğundan 90 alan bile atanamayabilir. Özel sektör ise bu mühendisliği ne ciddiye alır, ne anlayabilmiştir ne de işe alır :) Yüksek puanına yazık etmek isteyenler yazsın.
    2) Elektrik-Elektronik Mühendisliği
    O kadar çok mezun var ki puanlar 85-90'larda. Üstelik her ne kadar adları Elektrik-Elektronik mühendisi de olsa kamudaki Elektrik Mühendisliği alımlarına başvuramazlar. Yani devlet elektrik mühendisi olarak kabul etmez bu arkadaşları. Uzak durun. Boğaziçi, ODTÜ'den bile uzak durun derim. Kamu alımlarında üniversite adının hiçbir önemi yoktur. Puanın neyse o'sundur.
    3) Elektronik Mühendisliği
    Bkz. madde 3.
    4) Bilgisayar Mühendisliği
    Yeni açılan her üniversitede açılması sanki bir kanuni hükümmüş gibi her üniversiteye açılan bölümdür. Öğrenci adayları en çok da "bilgisayar mühendislerine çok ihtiyaç var, açık çok fazla" yalanıyla kandırılır. Kamu alımlarında bu arkadaşlar da yüksek puan aldıklarından 80-85'le ancak atanabilirler. Özel sektörde de ben aylık 700 alan da gördüm 900 alan da. Lise mezunu hemşire ya da ebeler devlette 1600 civarı maaş alırlar. O yüzden şaşalı ismine kanıp yaarsanız bunalıma girersiniz. Uzak durun derim.

    Şaşırdınız değil mi? Karar sizin elbette ama şunu unutmayın; hayatta en değerli bilgi tecrübedir. Çünkü yaşanmış sınanmış bilgidir. Dolayısıyla birinin sizle tecrübesini paylaşması sizin yerinize o durumu yaşamış, siz o durumdan zarar görmeden size bilgi veren kişi gibidir. Siz yaşamış olsanız iş işten geçmiş oluyor zaten.

    Bu listeyi hazırlarken poplüler dalları dikkate aldım. Ayrıca dipnot olarak mekatronik (bu aralar çok gaz veriliyor ama aslında iş dünyasında karşılığı SIFIR), moleküler biyoloji ve genetik, seramik, tekstil, uzay vs. yazmayın sakın. Bir de uçak, gemi inşaat vb. mühendislikleri yazabilirsiniz ama sadece özel sektör için.

    Herkese başarılar.







  • quote:

    Orijinalden alıntı: Baykus Reyiz~

    ormana iyi deyip ee'yi kötülediğini gördüm ve cidden hiç bir şey bilmediğine karar verdim..

    Asıl sen bir şey bilmiyorsun. Orman mezunları düşük puanlarla devlete atanırken, eem lerin kpss de bayağı kasmaları lazım.

    Ha ben özel sektör düşünüyorum diyorsan, belli başlı okullardan mezun değilsen özel sektör seni sallamaz.

    ee nin kontenjanı 11.000'e dayanmış, senede bu kadar sürü gibi adam mezun olursa mesleğin değeri kalır mı takdir senin
  • KPSSde az puanla bir yere girmek için orman mühendisi olmaktansa, kendi bölümümde özel sektörde çalışmayı tercih ederim. Bu bölümlerden mezun olanların yüzde kaçı kpss'ye girip devlette çalışıyor ki? Ayrıca bir tercih yapılırken bir ömür boyu bu mesleği yapacağını bilmeli herkes. Buraya bakıp da "aaa x mühendisliği kamuya daha kolay giriyormuş" diye düşünüp daha okurken sınıntıdan bayılacağınız bir bölümü seçmeyin.
    Ayrıca en altta Moleküler biyolojiyi önermişsiniz, bölüm çok güzel fakat ülkemizde iş imkanı SIFIR. Bu öneriden sonra yazınıza biraz şüpheli bakıyorum açıkçası.
  • keşke bir de özel sektör açısından değerlendirseydiniz bu meseleyi.. herkes devleti hedeflemiyor..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thereisno_spoon

    KPSSde az puanla bir yere girmek için orman mühendisi olmaktansa, kendi bölümümde özel sektörde çalışmayı tercih ederim. Bu bölümlerden mezun olanların yüzde kaçı kpss'ye girip devlette çalışıyor ki? Ayrıca bir tercih yapılırken bir ömür boyu bu mesleği yapacağını bilmeli herkes. Buraya bakıp da "aaa x mühendisliği kamuya daha kolay giriyormuş" diye düşünüp daha okurken sınıntıdan bayılacağınız bir bölümü seçmeyin.
    Ayrıca en altta Moleküler biyolojiyi önermişsiniz, bölüm çok güzel fakat ülkemizde iş imkanı SIFIR. Bu öneriden sonra yazınıza biraz şüpheli bakıyorum açıkçası.


    2008 KPSS'de 2800 Bilgisayar mühendisi, 4000 küsür Elektrik-Elektronik Mühendisi KPSS'ye girdi ve hepsi de devlete girmek için birbirini yiyorlar. Örneğin ben de bilgisayar mühendisiyim (Yıldız Teknik, 2 dil biliyorum) ve ben de kamuda çalışıyorum. Asla da özelde çalışmam (orada da çalıştım kıyaslama yapabilecek durumdayım yani)
    Moleküler biyoloji ve genetik benim ÖNERMEDİKLERİM arasında yer alıyor. Tekrar okursanız görebilirsiniz. Sanırım gözünüzden kaçmış.




  • görülen o ki endüstri mühendisliği hakkında pek de bilgi sahibi değilsin.
  • iron moon pek üzerinde durulmayan ama çok onemli bir konuya deginmiş..
    bende kimsenin sevkini kırmak istemem ama şuanda türkiyenin en büyük 1-2 ihracatcı firmasından birinin ar-ge'sinde çalısan bir makına muhendisi arkadasınız olarak birkac cumle yazmak isterim..
    bolumlerine çok ayırmayacagım muhendislik genel olarak gercekten guzel, mesleki açıdan insanın tatmin olabilecegi mesleklerden biri..
    ancak türkiyede ne yazık ki yapılacak bir istir diyemiyorum..gidisat muhendislikte de isletme mezunlarının yasadıgı bir donemi getirecek gibi gözüküyor..
    özel sektor genç arkadaslarımızı somuruyor, buna turkiyedeki en buyuk firmalarıda dahil edebilirsiniz..donanımlı onbinlerce muhendisin bile arasından sadece sanslı birkaç yüzü belki her sene bir yerlere gelebiliyor..birçogu 800-1000 lira gibi çok komik rakamlara çalışmak durumunda kalıyor..çok iyi bir is buldum diyenlerin maddi olarak kazanacağı ortalama rakam ise ancak 2000 lira düzeylerinde..ve bu rakamı belkide daha fazlasını kamu kurulusları çok daha rahat çalısma sartları içerisinde muhendislere veriyor..hem de buralara kabul edilmek üst düzey bir sirkette ise baslamak için gerekli kosulları saglayabilmekten daha kolay..(bir yanda sadece bir kpss sınavı..diğer yanda iyi bir üniversiteye kabul edilmek ve bu okulu bitirebilmekten baslayan en az 1 yabancı dili birkac bilgisayar-muhendislik yazılımını çok iiy bilmeye varan sartlar var)
    buna birçok firmanın bitmek bilmeyen karşılıksız mesaileri..cmtesi pazar çalışmaları vb. eklemek istemiyorum..
    aslında çok fazla detay var fazla vaktim yok..kısaca sunu yazayım..
    bu meslekte çok basarılı olup çok iyi yerlere elbette gelebilirsiniz..ama aklınızda soru isaretleri varsa kendinize alternatifleri olusturmaya bakın..çunku birçok arkadasımız ortalama ustu bir maas alsalar dahi kamuda aynı ücretlere daha sakin bir is hayatına kapak atmaya can atıyor..benden soylemesi..




  • orman mühendisliği bitirip de açıkta kalan çok arkadaş var.memurlar.net e göz atabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tamtaratumtam144928


    quote:

    Orijinalden alıntı: araknafobia
    Devlet Bilgisayar mühendisini ne yapsın :D Tamamen özel sektöre yönelik bir meslek...

    Bakış açısı ters olurda bu kadar ters olmaz

    Aslında gerekli bir şey. E-devlet, Tübitak, MİT de önemli görevleri var.


    Alınması lazım da nerde bizimkilerde o kafa...
    Bilkent Bilgisayar Mühendisliğini bitiren bizim Anadolu çoçukları İntel AMD Nvidia ATİ gibi yabancı şireketlere gidip (Mecburen) orada bizim toprağımızdan yetişen şeyi kullanıp bize satıyor...

    Halbuki al sen bu adamları Siber Polis yap kendi işltim sistemini yap vs...




  • teşekkrler
  • uludağ makina müh
    esogü makina müh
    akdeniz elek-elektronik
    yıldız elektrik müh-sadece elektrik-
    katü elek-elektronik müh
    anadolu inşaat müh

    gibi tercihlerden hangisine gidilir?
    bide şunu dicem ben cok rahat bi insaım dersanye giştmeden bişeler yaptım.test flnda çözmedim açıkcası.ünide deçok kasmak istemem.ama okulu bitirnce devlette çalşmak istiyorum rahat rahat.yalzn şunu diyeiblirm elektroğe karşı ilşgim var elektronkte bişeler yaparım açkcası devletime daha da faydalı olurum kendimede.fakat bu mühlerden hangileri devlet için avantjlı?

    dediğim gibi kasan bi insan değpilim şunu biliyorum kasmadan mat 41 3 geo 26 4 yaptım fizik 20 9 kimya 26 3 bio 24 6
    yapmş biriissyim.ailem kuruş dersane parası ödemedi.bunu sölemekteki amacım aslnda bi sene beklesem ilk 10 binde de girerim giren cok var bednen daha kötü olupda.
    o açıdan diyorum bekliyim mi ilk seneden basıp gideyim mi?
    odtü fln hikaye bence.bu bana ait bi fikir ilk 10 bin gelseydi de tıp yazardım açkcası.neyse işte biraz yorumlar alim




  • yorumu okumadan yazıyorum çok makbule geçer
    -okuduktan sonra editleyecem :D-
    Valla ben elektrik-elektronik mühendisi olmak istiyordum ama yazdıkların hiç iç açıcı değil
    Ee müh beni cezbeden yani ise bu müh-benim bildiğim kadarıyla- çalışma alanları
    Mesela düşünün ki türkiyede asima tartzı bi robot yapılacak bu robotun yapımında mühendislerin payları ne olur?(gelecek robotların devri diye düşünürsek :D)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malcolmx -- 15 Temmuz 2010; 20:09:19 >
  • benim burada günlerdir söyledigim şeyleri sonunda bir mühendis arkadaşta dile getirmiş ve çok doğru şeylere deginmiş
  • siz ne kadar bunları derseniz deyin puanı yüksek birisi devlette çalışmayı düşünmez, yine endüstri bilgisayar elektrik-elektronik ve mekatronik yazar.
    bildiğim kadarıyla ee mühendislerinin emodan imza yetkisi alabilmesi kolay bir şey,
    yani yanlış hatırlamıyorsam bir kursla ya da okulda alınan birkaç ekstra dersle hem elektrik hem elektronik diploması alabiliyorlar
    mekatronik de sabancı gibi bir üniversitede okunursa önü çok açık bir bölüm
    sonuçta hem yazılım hem makine hem elektronik hakkında büyük bilgi sahibiler ve yurtdışında sadece robot yapımında değil diğer pek çok alanda çalışma imkanları var
    bir bilgisayar mühendisi abimizden bunları duymak ilginç
  • 2800 pek yüksek bir rakam gibi gelmedi bana fakat pek bilgim yok bu konuda zaten. Çoğunluğun devleti tercih etmediğini biliyorum ama.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thereisno_spoon -- 15 Temmuz 2010; 20:11:40 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tezocan

    keşke bir de özel sektör açısından değerlendirseydiniz bu meseleyi.. herkes devleti hedeflemiyor..

    hoca ben kasan bi yapıda insan değilim.beni özel sektör çok ilgilendirmiyor.o açıdan bilmek istediğim şeyler ve devlet daha önemli.sen özelde farklı sanma üni adının türkiyede önemi de yok..bak şimdi almanyada önemlidir italyada önemlidir amerikada önemlidir japonyada önemlidir.ama türkiyede önemsizdir hoca.zaten anadoludaki ünilerde de eğitim kaliteli.bursada eskişhrde flnda mühendslk okumak ayrıcalk bence kolay değil okdar net çıkardık bizde.hadi beni geçde çoğu için okdar neti çkarmak için anlmak çok ama çok zor olur.ben böle düşünüyorum aksini düşünebilirsin normal derim.ama gerçekler bunlar...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: berkan95

    siz ne kadar bunları derseniz deyin puanı yüksek birisi devlette çalışmayı düşünmez, yine endüstri bilgisayar elektrik-elektronik ve mekatronik yazar.
    bildiğim kadarıyla ee mühendislerinin emodan imza yetkisi alabilmesi kolay bir şey,
    yani yanlış hatırlamıyorsam bir kursla ya da okulda alınan birkaç ekstra dersle hem elektrik hem elektronik diploması alabiliyorlar
    mekatronik de sabancı gibi bir üniversitede okunursa önü çok açık bir bölüm
    sonuçta hem yazılım hem makine hem elektronik hakkında büyük bilgi sahibiler ve yurtdışında sadece robot yapımında değil diğer pek çok alanda çalışma imkanları var
    bir bilgisayar mühendisi abimizden bunları duymak ilginç


    Ben tahminlerimi söylemiyorum bildiklerimi söylüyorum. ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi mezunu (EE, bilgisayar, endüstri) herkes kamuda çalışmayı istiyor ama hepsi başaramıyor. Birçok üst kurulun mülakat sınavlarına katıldım (SPK, EPDK vs.) oradaki tüm rakiplerim bu üniveristelerdendi. Anadolu üniversiteleri mülakata girecek puanı bile alamıyorlar. 2800 KPSS'ye giren bilgisayar mühendisinden sadece 180-200 tanesi devlete alındı 2008-2010 aralığında. Ben de zaten bu algıyı yıkmaya çalışıyorum. "Yüksek puanlılar yüksek maaşla özelde çalışırlar" devri çook uzun süre bitti. Artık devlet özel sektörün en az iki katı maaşla başlatıyor mühendisleri. en düşük mühendis aylığı devlette 2000 TL şu anda. Ama özelde çoğu mühendis 600-750 gibi rakamlarla başlıyor ve uzun üsre de maaşları artmıyor. Üstelik kamuda mutlak iş güvencesi varken özel sektörde ilk krizde işsiz kalırsınız. 45 yaşında 2 çocuk sahibiyken düşeceğiniz durumu düşünün derim.




  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğinin durumu nedir_?
  • Jeoloji Müh. puanları çok düşük.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.