Şimdi Ara

[b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
212
Cevap
7
Favori
73.253
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ,

    Yukardaki mesajların hepsini okuduktan sonra hala birilerine kablo tavsiyesi soruyorsanız biryerde bir yanlışlık var?

    İkinci konu ise , forumda 20-30 tane kabloyu almış kullanmış ve evinde profesyonel cihazları olup onlarla test sinyali gönderip kablo testi , hangi kabloda ne gibi değerler alındığını ölçen birilerinin var olduğunu mu düşünüyorsunuz?

    Size verilecek cevap " Bende A marka var , sen de al" olacaktır. Böyle bir tavsiyeye kulak vermeniz ile

    1. Almayı düşündüğünüz kabloları bir kağıda yazıp torbadan çekmek

    2. Yazı gelirce A , tura gelirse B kablosunu almak

    3. " O piti piti karemela sepeti" , "Portakalı soydum baş ucumuma koydum" diye sayınca çıkan kabloyu seçmek

    arasında hiçbir fark yok.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: raven1442

    HDMI kabloda "dijital olduğu için" görüntü ve ses kalitesinde düşme olmaz diyen arkadaşlar acaba jitter hatasının ne olduğunu biliyor mu ?
    Dijital sinyallerin taşınması esnasında da bozulmalar vardır. Kablodan geçen dijital verinin (0 ve 1 ler) gönderilmesi ve alınması sırasında da bir dizi işlemler yapılıyor. Tamam 0 ve 1 in kendisinde bir kayıp olmuyor ama bu veriler uzaktaki makinede birleştirilirken zamanlama "timing" hataları ortaya çıkıyor. Aslında tam olarak gerçeği yansıtmasa da şöyle bir örnek vererilebilir. Sizin göndermek istediğiniz veri şu şekilde diyelim : "00100 10011 01011" Ama karşı cihazda, alınan veri, böyle yorumlanabilir : "0 01001 001 101011" Yani 0 ve 1 lerde bir kayıp yok ama sıralamasında sorun var. Buna jitter hatası deniliyor. Jitter, şu anki dijital odyofil dünyasının düzeltmek için üzerinde en fazla kafa patlatığı mecradır.
    Kısaca benim bahsettiğim husus versiyon 1.3 ile 1.4 arasındaki farkdan ziyade iki adet, farklı malzemelerden üretilmiş, v1.3 kablo arasındaki fark. İşin tekniği bir yana, 2000 TL lik bir USB kablonun, dijital ses aktarımında, 20 TL lik standart bir kabloyu nasıl paraladığını 1nci saniyesidne farketmiş biri olarak şu kesinlikle bir gerçektir. Kalite farkı var.

    Sayın raven1442 ,

    Öncelikle bu başlıktaki 3 sayfayı da dikkatlice okudunuzdan ve iyice anladığınızdan , sonra da arkadaşlarımızın sorunları ile ilgili cevap verdiğinizden emin misiniz?

    Konunun daha iyi anlaşılması ve bilgilerinizi arkadaşlarımızla paylaşmak adına basit ve birazda birbirine yakın , aşağıdaki sorulara cevap verebilir misiniz?

    1. Jitter hatası , sistemin bir çalışma şekli midir yoksa aslında hdmi aktarım olmaması gereken hatalı (istisnai durum) bir durum mudur?

    2. Jitter hatası her zaman , her cihazda , her mesafade bağlantıda oluşur mu? 1-2 metrelik kısa sayılan kablo kullanan arkadaşlarımızı ne kadar etkiler? Bunu ölçmek mümkün müdür?

    3. Jitter hatası oluşturmayan kablo almak istense , üretici firmaların tek taraflı "bizim kablomuz süperdir" den başka bir garantisi var mı?

    4. Odyofil (Audiophile) nedir ? Bu kişlere hitap eden sistemleri kurmak için Türkiye şartlarında kaç lira gerekiyor? Forumda kaç kişide böyle sistemler vardır? Bu başlığı okuyanlar o kişiler midir yoksa kısıtlı bütçesi olan ve normal-basit sistemleri olan kişiler midir?

    5. Hdmi kablo terchindeki asıl sebep olan görüntü kalitesini etkiler mi? Bu etki bariz bir şekilde görülür mü? Farklı marka ve kablo kullandıkları halde bir fark göremiyenlerde de olumlu sonuç verir mi?

    6. Hdmi kabloya normalde 15-20 lira veren arkadaşlarımızın , 200-300 dolarllık veya 1000lerce dolarlık pahalı kabloyu alabileceklerini düşünüyor musunuz?

    7. Yazdıklarınızın , kalitesi genelde düşük veya en fazla ortamala ayarda olan hoparlöre sahip lcd veya plazma tvsi ile uydu alıcı arasında bağlantı yapan arkadaşlarımıza ne gibi bir getirisi olur? 1-2 metre gibi kısa mesafeli ve aşağıdaki gibi basit-normal elektronik cihazları kullanan arkadaşlarımıza bu yazdıklarınızın faydası var mıdır? Onların ihtiyacına ve beklentilerine yönelik midir?

    TV - Uydu alıcı
    TV - Oyun konsolu
    TV - Bilgisayar
    TV - Harici film oynatıcı
    TV - Bluray yada Dvd oynatıcı

    gibi cihazlar arasında yapılan bağlantıda ne gibi ilave görüntü ve ses kalite farkı getirir? Açıklarsanız sevinirim.

    Teşekkürler




  • tv cihaz desteklemedikten sonra neyleyim 1.4 ü
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LANVİN1
    peki benim sony lcd 1.4 hdmı kabloyla bağlasam eski bağladığım 1.3 hdmı kabloya göre gözle görülür fark alabilirmiyim görüntüde

    Hmdi versiyonları arasındaki özellikleri belirten resim aşağıdadır. Şu anda piyasada 1.3 kablolara yaygın. 3 boyutu cihazların sayısı arttıkça 1.4 versiyon da yaygınlaşacaktır.

    1.4 hdmi kabloya geçmeniz durumunda , 1.3 versiyon hdmi kablo ile aldığınız görüntü göre sizin tvde bir görüntü iyileşmesi olmayacaktır. Hdmi dijital sinyal taşır ,eğer sinyalde kopma , donma, kesilme gibi sorun yoksa kablonuzu değiştirmenize gerek yoktur. Sinyal dijital olarak aktarıldığı için kayıp olmaz. Hdmi 1.4 , 1.3 'ten daha üstün değil sadece ek özellikler barındıran bir standarttır. Aşağıdaki resimde farklar var.

    Analog sinyal taşıyan kablolarda iyi ve kaliteli kablo kullanmak ses ve görüntüde fark yaratacaktır. Dijital sinyal taşıyan kablolarda standartlara uygun üretilirse ve üretim hatası yoksa aralarında fark olmaz.

     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]




  • 1.4v HDMI kablonun tüm özelliklerini kullanmak için,
    hem tv nin hemde vericinin 1.4v chip olması gerekiyor.
    1.4v özelliği yazılımla kazanılamaz
    .

    Bu tüm internette yüzlerce defa,
    bu forumda onlarca defa yazıldı.

    1.4v kullanarak, görüntüm düzeldi diyen arkadaşlar
    bir göz doktoruna veya psikyatra görünsünler.
    (yeni alınan bir malın daha iyi olduğu şartlanması diyorlar bu saplantıya)

    Ama yakındır, tüm 3d cihazlarda 1.4v chip olacak.
    şimdilik bir kaç markada var.

    iyi seyirler.
  • Ben nasıl altın uç olayı bir pazarlama hilesiyse ( düşünün altın uçlu scart altın uçlu hdmi deniyor fiyatlara bak 1 gr altın 68 lira :) yav zar olarak kaplasan bile sadece altının maliyetini karşılayamazlar her neyse) bunlarında o şekilde olduğunu düşünüyorum
  • Arkadaşlar ,

    2 sistemi birbirine bağlayıp yüksek verim ile çalıştırabilmeniz için öncelikle 2 sistemin de aynı teknolojik altyapıya sahip olması, teknik özellik ve kapasitelerinin aynı olması ve ortak bir haberleşme dilini konuşmaları gerekir. Bu aşamadan sonra iki sistemi bağlayacak kablonun da aynı ortak teknik düzeyde olması gerekir. Eğer mümkünse analog yerine dijital aktarım yapan kablo seçilirse o zaman en yüksek kalite elde edilebilir.

    Üstte yazdıklarım sadece Hdmi kablolar için geçerli değil , diğer sistemler için de geçerli olan genel bir bilgidir.

    Konunun daha kolay anlaşılabilmesi için soru cevaplı şekilde anlatmaya çalışayım. Umarım daha faydalı ve açıklayıcı olur

    ANALOG VE DİJİTAL AKTARIM NE DEMEKTİR? KABLO İLE İLGİSİ NEDİR ?

    Kablolar iki sistem arasında elektrik , ses ve görüntü sinyal, veya data taşırlar.

    Elektrik (güç) kablosu cihazları prize bağladığımız kablodur.

    Sinyal taşıyan kablolara (Analog aktarım yapan kablolar ), scart kablosu , kompozit (vcd kablosu), çatı anteni kablosu, ses sistemlerinde kullanılan kablolar)

    Data (Dijital) taşıyan kablolar işe Hdmi kablo, Usb kabloları, Network kabloları, çanak anten ile uydu alıcı arasındaki kablolar.

    Analog kablolarda aktarım kalitesi kablodan kabloya değişmektedir. Kaliteli kablo ile daha kaliteli ve parazitsiz ses ve görüntü almak mümkün olur.

    Dijital kablolarda görüntü veya ses kalitesi farkı olmaz. Tek sorun eğer kablo çok uzunsa data ya hiç gitmez ya da kopukluklar olur. Bizim tv ile diğer cihazları bağlamakta kullanacağımız 2 metrelik hdmi kabloda data kopması yaşamayız.

    Örnek : Telefonda birisiyle konuşmanız analog aktarıma uygundur. Eğer arka tarafta gürültü varsa çok sağlıklı haberleşemezsiniz. Dış şartlardan ve telefonların hoparlör ve mikrofon kalitesinden etkilenir. Konuşulanları tam anlayamayabilirsiniz. Gel mi dedi yoksa git mi dedi , hangi gün demek istedi gibi iletişim problemleri olabilir.

    SMS ise dijital aktarıma örnektir. Size mesaj geldiği sürece kayıpsız anlaşırsınız. Acaba ne demek istedi diye düşünmezsiniz. "Pazartesi mi dedi yoksa Cumartesi mi , gürültüden tam duyamadım" gibi sorunlar olmaz. Hatta size gelen mesajda yazım hatası varsa siz onu da düzeltip ( Dijital Error Correction, Dijital Hata Düzeltme) anlarsınız. "Bugün Pzrtesi" yazılınca Bugün Pazartesi " diye anlarsınız.

    HDMI CİHAZ VE KABLO VERSİYONLARI NEDİR , NE İŞE YARAR ?

    Elektronik cihazların teknik özellikleri geliştikçe bu cihazları birbirine bağlayacak kablolara da ek özellikler eklenmiştir. Aşağıdaki tabloda versiyonlar arasındaki farkları görebilirsiniz.

     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]



    HDMI VERSİYONLARI ARTTIKÇA DAHA KALİTELİ VE DAHA İYİ BİR KABLO MU ALMIŞ OLURUM ?

    Bu düz mantık doğru değildir. Yani HDMI 1.4 kablo , 1.3 'ten büyüktür , o halde en yenisi en iyisi en kalitelisi , en süperi budur yanlış bir mantıktır. Sadece 1.4 versiyonunda ek özellikler vardır ama bu farkları kullanabilmek için tüm cihazlarınızın aynı özellikli olması lazım. Şu andaki mevcut şartları düşünürsek HDMI 1.3 destekli bir kablo çoğu kullanıcının ihtiyacını karşılayacaktır.


    AYNI HDMI VERSİYONUNA SAHİP KABLOLARDA SES VE GÖRÜNTÜ KALİTESİ FARKI OLUR MU ?

    Bu konuda yapılmış hiçbir ciddi test veya teknik bilgi yoktur. Yani bir tvye 10 tane farklı kablo sırayla bağlanmış ve tvye aynı film oynatılılırken elektronik bir cihazla görüntü ve ses kalitesi ölçülmüş ve tüm bunların sonucunda ulaşılmış bir bilgi yok. Bu sebeple data aktarımında kopma olacak kadar uzun yani 10 metre civarı bir kablo kullanmadıkça tüm kablolarda aynı görüntü ve ses kalitesini alırsınız.

    HDMI kablo sinyal değil data aktardığı için de teknik olarak kablolar arasında fark olmaması gerekiyor.

    Bu konuda " Ben şu kablo ile daha iyi sonuç aldım" tarzı tüm yorumlar şahsi fikirlerdir ve teknik geçerliliği yoktur. Böyle bir iddianın doğru olmadığını ispat emek isterseniz iyi veya kötü diye belirttiği kabloyu aynı şahıs görmeden tv arkasındaki bağlantısını siz yapın ve tvye hangi kablonun bağlı olduğunu bilmesini isteyin. Eğer arada gerçekten görüntü ve ses kalitesi farkı varsa 10 deneme sonucunda 10 doğru tahmninde bulunması gerekiyor.

    Başka bir örnek ; USB harddisk kablosu da Hmdi kablo gibi bir data kablosudur yani dijital aktarım yapar. Siz daha kalın veya daha pahalı kablo kullanırsanız , harddiskin içindeki resimler filmler ve müzikler daha kaliteli oluyor mu? Yani 2 megapiksellik foto 5 mp oluyor mu? Divxler 720 p gibi görünür mü? Mp3ler CD kalitesine çıkar mı ?

    Çok uzun kablo kullanınca usb diskin çalışmasının sebebi gerekli olan enerjinin kabloda kaybolması sonucudur. Zaten harddiski çalıştırmak için ucu ucuna yeten usb girişteki enerji kabloda kaybolduğu için harddisk çalışmaz.


    HDMI 1.4 VERSİYON KABLO BANA GEREKLİ Mİ?

    1. Eğer evinizde 3 boyutlu tv varsa
    2. Bu 3 boyulu tvde bağlanacak 3D bluray oynatıcınınz varsa
    3. Tvdeki sesi , ses sisteminden almak istiyorsanız ve ek olarak optik bir kablo almak istemiyorsanız
    4. Tvnizde ve tvnize bağlı diğer cihazlarınızda internet özelliği varsa ve her cihaza adsl modemden ayrı bir kablo çekmek istemiyorsanız
    5. 1920x1080 çözünürlükten daha yüksek bir çözünürlüğü olan tv veya monitörünüz varsa

    size kesinlike HDMI 1.4 versiyon kablo gerekir. Bu kablo ile tvniz ve diğer cihazlarının arasında en uygun bağlantıyı yapmış ve tüm cihazların teknik özelliklerini kullanmış olursunuz. Deep Color denilenen daha çok renk bilgisi içeren filmleriniz , bu filmleri oynatacak bluray veya harici medya oynatıcınız veya bu renk derinliğini destekleyen tvniz yoksa 1.3 v eya 1.4 versiyon kabloda da yine sonuç alamazsınız. Uydu alıcı gibi cihazlarda genelde 1.2 veya 1.3 versiyon çıkış olduğu düşünülüyor.

    Bir cihazda hdmi 1.4 giriş veya çıkış olması da tüm özellikleri tam olarak destekleyeceği ve nimetlerinden tam olarak faydanılacağı anlamına gelmez. İşin donanım boyutu olduğu gibi , yazılım ve izlenilecek yayın veya film boyutu da vardır. Örneğin 3 boyutlu tvye uydu alıcı bağlantısı veya 3 boyutlu bluray oynatıcı da 2 boyutlu film izlemek veya 3 boyut özelliği olmayan tvde diğer cihazlara ses ve ethernet bağlantısı için hdmi 1.4 giriş olması, tvde yine hdmi 1.4 giriş olmasına rağmen yazılımı gereğince ineternet uygulaması desteğinin olmaması gibi.

    ÜSTTEKİ 5 MADDENİN HİÇBİRİ BENİM CİHAZLARIMDA YOK O ZAMAN HDMI 1.4 VERSİYON KABLO BANA GEREKLİ Mİ ?

    Hayır gerekli değil. Her yeni çıkan ürün gibi HDMI 1.4 kablolar da yeni piyasaya çıktığı için daha fazla para vermiş olursunuz ama karşılığını mevcut cihazlarınız desteklemediği için alamazsınız. Geriye uyum olduğu için hdmi 1.4 kabloyu , 1.3 cihazda kullanabilirsiniz ama size maliyeti yüksek olur.


    HDMI 1.4 VERSİYON KABLO İLE GELEN YENİLİKLERİ NASI KULLANABİLİRİM ?

    http://www.hdmi.org/download/press_kit/PressBriefing_HDMI1_4_Final_083109.pdf

    adresindeki pdf dosyası resimli olarak Hdmi 1.4 versiyonu hakkında bilgiler içeriyor. Döküman İngilizce olsa bile anlatımların hepsi resimli yapıldığı için gayet kolay anlaşılır şekilde hazırlanmış.

    Hdmi 1.4 ile gelen 3 önemli değişiklik :

    1. 1920x1080 den daha yüksek çözünürlüğe izin veriyor. Bu ilerde çıkacak olan Full HD ötesi - Ultra HD tvlerde işe yarayabilir. Bu gelecekte çıkacak sistemlere yol açmış oluyor.

    2. Ethernet kanalı. Yeni nesil tvlerde internet özellikleri ve uygulamaları mevcut. Hmdi kablo ile tvnizi ağa veya internete bağlamak , diğer cihazları da tv ile aralarında mevcut olan hdmi kablo ile paylaştırmak-bağlamak mümkün. Eskisi gibi her cihazı tek tek modeme kablo ile bağlama derdi ortadan kalkmış oluyor.

    3. Ses Geri Gönüş Kanalı ( ARC- Audio Return Channel) özelliği ile tek hmdi kablo üzerinden ses sistemine Tvnin dahili uydu alıcısı veya çatı anteni gibi sistemlerden aldığı sesi yönlendirmek mümkün oluyor.

    Resimli anlatımların kaynağı , bu standartları belirleyenwww.hdmi.org sitesidir.

    http://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/index.aspx


    *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*


    DAHA YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜK :


     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]



    *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*


    SES DÖNÜŞ KANALI (ARC- AUDIO RETURN CHANNEL) :

     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]



     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]



    *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*


    HDMI KABLONUN ETHERNET KANALI İÇERMESİ :


     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]



     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]



    TV İLE UYDU ALICI BAĞLANTISINI NASIL YAPARSAM EN KALİTELİ ŞEKİLDE GÖRÜNTÜ ALABİLİRİM ?

    Eğer tv ile uydu alıcınız arasındaki bağlantıyı scart kablo ile yapıyorsanız alacağınız görüntü düşük kaliteli olacaktır. Hdmi çıkışlı uydu alıcı ve hdmi kablo ile nispeten daha kaliteli görüntü alabilirsiniz.


    TV İLE UYDU ALICI BAĞLANTISINI HDMI KABLO İLE YAPTIM AMA HALA GÖRÜNTÜ TAM İSTEDİĞİM GİBİ DEĞİL. BAŞKA HDMİ KABLO MU ALMALIYIM ?

    Hayır. Hdmi kablo dijital aktarım sağladığı için sorun kesinlike kabloda değildir. Görüntü kalitesinin düşük olasının ana sebebi SD (standart çözünürlüklü) yayının LCD veya Plazma tvler için çok kalitesiz ve yetersiz olmasındandır. SD yayını LCD veya Plazma tv ile izlemek istiyorsanız ne alırsanız olana razı olmak zorundasınız.

    Görüntü kalitesinin kötü olmasının diğer sebepleri ; uydu alıcının işlemcisinin çok başarılı olmaması ve tvnin de çok kaliteli olmamasıdır. Tüm bu kötü özelliklerin hepsi toplanınca doğal olarak kötü bir görüntü alırsınız. Kablo , uydu alıcıya gelen aslında kötü-düşük kalitedeki yayını , uydu alıcı kendi işlemcisinin yetenegine göre işlenmiş olarak kayıpsız olarak tvye taşır. Elçiye zeval olmazmış , kablo kendisine ne verilirse onu taşıyor.

    Buradaki asıl hata yüksek çözünürlük (HD Yayın) için üretilmiş olan LCD ve Plazma tvyi SD yayında kullanmaya zorlamanızdır. Asfalt yolda gitmek için üretilmiş otomobili (LCD ve Plazma Tv) , taşlı topraklı bahçe yolunda (SD Yayın) kullanmaya çalışıyorsunuz. Halbuki traktör (Tüplü Tv) kullanmanız gerekiyor. Otobanda giderken (HD Yayın) de tabi ki traktör (Tüplü Tv) yerine otomobil (LCD ve Plazma TV) lazımdır.


    HANGİ HDMI KABLO ALMALIYIM ? UCUZ OLANINI MI , PAHALI OLANINI MI YOKSA MARKALI OLANINI MI ?

    Öncelikle sizin mevcut cihazlarının tarafından desteklenen kablo versiyonunu bulmanız lazım. Sonra bu özellikteki , makul bir fiyatı olan ,markalı kablo almaya çalışın. Sadece bu işe özel olarak değil ama diğer alışverişlerinizde de markalı ürün tercih edin. Markasız ürünlerin tüm parçaları düşük kalitelidir ve ciddi bir kalite kontrolü yoktur. Ürürün arkasında duracak bir firma da bulamazsınız.

    Markalı kabloda belli bir üretim kalitesi olur ve ürünün-isminin arkasında durmak zorundadır. Kendi ismini lekelememek için belli kalitede kablo ve fiş(konnektör) kullanır. Üretim sonrasında da kalite kontrolü yaparak imalattan bozuk , hasarlı veya problemli çıkan ürünleri kendi adıyla piyasaya sürmez.

    Bu kabloların Çin malı olması kötü değildir. Artık dünyadaki ticaret şartlar gereği çoğu ürün Çinde üretiliyor. Çin kendisinden istenilen kalitede üretim yapıyor. Ciddi markalar daha kaliteli parçalar kullanılmasını isterse buna göre kaliteli üretim yapılıyor. Eğer ucuza mal olsun denirse buna göre üretim yapılıyor. Kısaca "Ne kadar ekmek o kadar köfte" mantığı ile üretim yapılıyor.

    Kendi adına üretim yaptıran firmalar olduğu gibi , sadece kutu üzerine kendi adını bastırıp satan firmalar da var. Kutu üzerine isim bastıran firmaları "Markalı ürün ve Üretici" olarak görmeyin. Markasız kablo ile aynı ayardaki bir kabloyu sadece kutulu satılıyor diye 2-3 kat fazla fiyata almayın.

    Teknik olarak markasız 5-10 liralık kablo ile markalı kablo arasında görüntü ve ses kalitesi farkı olmaz. Ama eğer imkanınız varsa yine de siz 15-20 liralık markalı kablo almaya çalışın. Bir kabloya 100 lira civarı para vermenin teknik getirisi olmayacaktır bunu da unutmayın.

    Eğer 5 metre üzeri uzunlukta kablo alacaksınız dikkatli olmanız gerekiyor çünkü bu kablonun çalışmama ihtimali vardır. Markalı veya markasız her kablo için mesafeden dolayı çalışmama sorunu ortaya çıkabilir. Bu sebeple uzun kablo aldığınız yerden çalışma garantisi alın veya sizinle aynı sisteme sahip olan ve uzun kablo tercih eden arkadaşlarımızın aldığı kablodan alın.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Eğer yazdıklarımda yanlış bilgiler veya kafa karıştıracak ifadeler varsa lütfen haber verin düzelteyim.




  • çok teşşekür ederim ender kardes. Uğraştırıyorum senide. Cvp lar hep sorulrı doğuruyor kusurama bakmassan bir sorum daha olacak burada dual DVI desteklediği yazıyor fakat laptop üzerinde DVI çıkışı yok. Bugun HDMI dan DVI çıkışlı kablo aldım monitörü yinede 120 hz çıkartamadım. Sadece dual link DVI bağlantıda 120 hz olacağı yazıyor. Bu konuda yapmamı önerebileceğiniz bir şey vamı acaba. Tekrardan yardımlarınız ve hassiyetiniz için çok teşekkür ederim.
  • çok teşekkür ederim ender kardeş. Sanırım sorunu çözecek olan sadece 1.4 HDMI olacak. Herkese kolay gelsin saygılar
  • Tamam tüm kablolar aynı 1 ve 0'ları iletiyor, ama satın aldığımızın ertesi günü bunu yapıyorlar. Ancak kablolar sık sık sök-tak muamelesine maruz kalıyorsa ve sık sık sarılıp açılıyorsa satın alındıktan birkaç yıl sonra tüm kablolar aynı 1 ve 0'ları iletemiyor... Yeri geliyor içindeki tellerden kopan oluyor yeri geliyor konnektör sapıtıyor, yeri geliyor kablonun dış sargısı kırılıyor katlanıyor başa dert oluyor... Bunu Firewire kabloda yaşamışlığım var :(

    Taşınabilir projeksiyon cihazı ile kullanabileceğim bir HDMI kablo ihtiyacım var ve ihtiyaçlarımı da 1.3 standardı şu an için karşılıyor. Ancak sök tak ve kablonun sarılması -açılması durumlarına dayanacak bir kablo almak istersem ne tavsiye edersiniz?

    Sonorous marka kablo gördüm. Kaliteli hissine kapıldım ama görünüşe aldanmamak gerek, adını ilk defa duydum.
    Philips marka kablolar var, iyidirler herhalde.
    Belkin'e denk gelmedim, ama güvenilir olduğunu firewire tecrübemden biliyorum...
    Hama ve Digitus ilk alındığı vakit işini görür ama taşınabilir projeksiyon ile kullanmak için bana güvenilir gelmediler.
    Monsterlar çok pahalı...

    15-30 TL aralığında dış sargısı sar-aç işinde çozutmayacak,
    Konnektörleri tak çıkar işlemlerinde sapıtmayacak
    İçinteki teller dikkatli şekilde kablo sarılıp açıldığı taktirde yarı yolda bırakmayacak hangi kabloları önerirsiniz?

    Dediğiniz gibi medya playerla TVyi bağlayacak ve bir daha dokunmayacak olsam her kablo iş görür.
    Ancak taşınabilir pprojeksiyonda kullanacağım, böyle bir kullanım için hangi kabloyu önerirsiniz?




  • Elimde monster marka 1.4 altın kaplama soketli ,sargılı hdmi kablo var. Hiç kullanılmadı sıfırdır ,piyasa değeri 130 tldir.Ben 100 liraya elden çıkartacağım ilgilenenler öm atsın

    Televizyonla beraber yeni aldık ama tvnin hdmi girişleri arkada olduğu için ve tvyi duvara monte ettiğimiz için takamadık. Kablo elimizde kaldı.
  • Üstad üşenmemiş yazmış değil üretici sayfalarında wiki sayfalarında bile bulamayacağınız bir dilde hemde ...


    ender123 e konu ile ilgili pek çok "doğru bilinen yanlışı" tespit edip düzelttiği, çoğu insana karmaşık gelen yeni teknoloji ürünler ve bağlantıları ile ilgili verdiği detaylı kolay anlaşılır bilgilerden ötürü çok teşekkür ediyorum
  • Şöyle oluyor, Blu-ray playerında internete bağlanma özelliği varsa TV ye v1.4 HDMI ile bağlıyorsun. TV zaten ethernet ya da Wifi ile internete bağlı. Bu durumda Blu-ray den modeme herhangi bir bağlantı yapman gerekmiyor, ethernet datası geçirebilme özelliği bu. Yani modemden sadece TV ye bağlantı var, v1.4 ile bağladığın Blu-ray ise HDMI kablosunun ethernet datası geçirebilmesi sayesinde internete bağlanmış oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ravunos

    Arkadaslar elımde 1.3 hdmı var . D800 TV VE PS3 şimdi ps3 ayarlarından gırıp bakınca 3d modu ıle alakalı herhangi bir ibare yok en fazla 1080p 1080i var anladıgım kadarı ıle 10803d olmamasının nedeni 1.4 hdmi kablomun olmaması lakin yukarıda bazı arkadaslar 1.3 olarakta goruntu alabılıyormus. Benım buradaki asıl sorum şu ki; ps3 olayında 3d otomatık mı calısıyor yoksa 3d oyun oynayacagımız zaman settıngden gırıp ayar mı yapıyrouz. Yada oyunların kedı ıcınde 3d olayı var mı_ TESEKKURLER sımdııden.

    Eğer 3D oyun açıyorsam, hiç bir ayara dokunmadan 3D olarak görüntü alıyorum. Hatta 3D destekli oyun taktığımda 2D görüntüyle oynamak için ayar yapıp 3Dden çıkmam gerekiyor. En azından benim tv ve konsolumda durum bu şekilde işliyor.
    ...ve hala 1.3 kablo ile 3D görüntü alıyorum. Bir fark olmayacak çekincesiyle, parama kıyıp 1.4 kablo alamadım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ender123

    Arkadaşlar ,

    Hdmi kabloların görüntü kalitesini arttırdığına dair 250 dolar ve üzeri uçuk fiyatla kablo satan firmaların sitesinde bile bilgi bulamazsınız. Yapılan tek şey teknik konuda bilgisi olmayan kişilerin zaaflarından faydalanmak ve korku ve endişelir üzerinden onlara pahalı kablo satmaktır.

    Eskiden Analog kablolar vardı ve bunlarda iletilen görüntü ve ses kalitesi kabloya bağlıydı. Hdmi kablo ise dijital bir sistemdir. Amacı zaten bu eski teknoloji Analog sistemin sıkıntılarını ortadan kaldırmaktır. Aynı eski sistem gibi kabloya bağlı kalite sorunları çıkatacak olduktan sonra yeni sistem çıkartmanın anlamı nedir ? Hdmi kabloların versiyonları arasında farklar ve ek özellikler vardır ama aynı özellikte yapılmış 3 metreye kadar olan kısa kablolar arasında görüntü ve ses kalitesi iletilmesi açısından fark yoktur.

    İnternet üzerinde istediğiniz siteye bakın , her yeri araştırın , hiçbir yerde HDMI kabloyu değiştirdiği için görüntü kalitesi artışı yaşayan birisini (malesef ki bizim forumdaki bir kişi hariç) bulamazsınız.

    Kimse sizin paranızı nasıl harcayacağınıza karışamaz ve bu denisizliği yapmamalı. Eğer isterseniz 10 dolarlık kablo da alırsınız 1000 dolar üzeri fiyata satılan kablo da alırsınız. Ama ne yaparsanız yapın bu işin size zerre kadar görüntü açısından getirisi olmaz. Sadece boşa para vermiş olursunuz. Eğer kablo değiştirince kalite artacak olsa ben akıl hasatası mıyım ki size " boşuna pahalı kablo almayın" diyeyim? Şu marka veya şu fiyata satılan kabloyu alın ve görüntü probleminiz oratadan kalkar derim. Hadi beni boşverin bu başlığı 13.000 kişi okumuş , diğer arkadaşlarımız niye aksine bir fikir beyan etmiyor?

    Bilmemek ayıp değildir , siz bu gibi başlıkları okuyarak kendi üstünüze düşen "bilgi edinme" işini yerine getiriyorsunuz. Bazı insanların bilmemeleri kullanıp onlara yalan yanlış bilgi vermek ayıptır. Şehir efsanalerinin yılmaz savunucu gibi hiçbir teknik dayanağı olmayan yalanları saplantılı şekilde diğer insanlara başka başlıklarda o defalarca çürütülmüş olmasına rağmen ısrarla sunup kafalarını karıştırmak kadar çok ama çok ayıptır!!!

    Sizlerin yaşadığınız sorunun temeli kalitesiz tv yayınıdır. Almış olduğunuz tv istediği kadar kötü olsun , 1920x1080 (Full Hd) görüntü verilirse tatmin edecek seviyede görüntü verir. Tvnin USB girişinden 1080p film izleyince neden şikayetçi olmuyorsunuz???

    Ama tvniz Full Hd olmasına rağmen siz SD uydu alıcı ve Scart kablo kullanırsanız kötü görüntü almanız kaçınılmazdır. HDMI çıkışlı bir uydu alıcı ile yine SD (normal uydudaki tv yayını) izlerseniz de sonuç bir yere kadar olacaktır. Sonuçta kusurlu olan tv yayını ve kalitesizliğidir. Siz ne yaparsanız yapın bu sorunu kablo değiştirmekle ÇÖ-ZE-MEZ-Sİ-NİZ.

    Bir sorunu çözmek için öncelikle sorunun ne olduğunu bilmek gerekir. Dişiniz ağrırken göz doktoru size ne fayda sağlayabilir?? Sizin görüntünüz kaynaktan kötü ise , görevi sadece 1-0-1-1-0-0-1 şeklinde dijital aktarım olan kablo size nasıl deva olur? Lütfen bir saniye bunu düşünün.

    Sizde harici medya oynatıcı olsun ve onunla Divx filmi tvden izlemeye çalışıyor olun. Bu filmin içindeki ses 128 kb/sn veya 192kb/sn 'lik mp3 ise hangi kablo size bu sesi yüksek kaliteye çıkartabilir. Kaldi ki bu filmi tvlerin basit hoparlörü ile dinleyecekseniz nasıl bir mucize bekiyorsunuz. Led aydınlatmalı tvler ince oldukları için hoparlörü de ince olur ve malesef ince ve küçük hoparlörlerin ses kalitesi daha da düşüktür. Tv üreticileri üst modellerine daha kaliteli hoparlör koyabilir ama giriş (1000-1500 lira) ve orta sınıf (1500-2000 lira) tvlerde ses kalitesi düşük olacaktır.

    Önceki sayfada yine ayrıntlı olarak anlattım. Eğer sizin tüm sistemleriniz HDMI 1.4 değilse , Hmdi 1.4 kablonun size HİÇBİR FAYDASI OLMAZ. Uydu alıcılarda hangi verisyon Hdmi kullanıldığı bile meçhul. Sigma işlemcili AZBOZ gibi uydu alıclar 1.3 versiyon kullanır çünkü işlemcisi bunu destekler. Harici film oynatacan cihazların da çoğu HDMI 1.3 desteklidir. HDMI 1.4 kabloyu bu cihazda kullanmanız size hiçbir fayda getirmez.

    Sizde 3D TV yoksa
    3D bluray oynatıcınız yoksa
    Hdmi 1.4 destekli ses sisteminiz yoksa
    Tv internet bağlantısını desteklemiyorsa veya siz kullanmıyorsanız
    Bilgisayarı tvye bağlayıp 3D filmleri bilgisayar üzerinden oynatmayacaksanız ve aynı zamanda ekran kartınız HDMI 1.4 destekli değilse ( ATi 6000 serisi ve üzeri , Nvidia 400 , 500 serisi ve üzeri) değilse
    Uydu alıcı ile bağlantıda kullanacaksanız

    Hdmi 1.4 kablo size hiçbir ek özellik sunmayacaktır. Sadece rakama bakım 1.4 , 1.3'ten büyüktür, büyükse mutlaka iyidir ve üst ve gelişmiş versiyondur gibi bakmayın , yanılırsınız.

    Nerede nasıl üretildiği belli olmayan markasız ürünleri ne kablo ne de başka bir şey olsun almayın. Evinizden içeri sokmayın. Adı sanı bilinenen markaların ürünleri almaya çalışın ki en azından arkasında duran bir firma olsun , veya muhatap bulabilme ihtimaliniz olsun.

    Sadece üzerine marka vurulmuş veya kutusu yapılmış ürünler de marklı ürün değildir. Siz de parasını verip Çinde kendi adınıza kablo veya aklınıza ne gelirse , canınız ne isterse onu üretebilirsiniz. Her ürün Çinde yapılır bu bir kusur değildir. Ne kalitede üretildiği ve kimin ürettirdiği önemlidir. Bu da ayrı bir konudur.

    Eğer 5 metre ve üzerinde HDMI kablo kullanacaksanız dikkatli olun. Mesela 10 metre kablo aldınız , bu kablonun çalışmama veya iletimde kesinti , donma, parazit , resimde renk kayması vs.. gibi sorun çıkartma ihtimali vardır. Tv ile uydu alıcı gibi arasında 1 metrelik kablo kullandığınız kısa mesafade kabloda üretim hatası yoksa veya kablo sonradan hasar görmemişse sorun yaşamazsınız.

    Aksini iddia eden , yani kabloyu değiştirince daha kaliteli ses ve görüntü aldım diyen kişiye bilginin kaynağını mutlaka sorun. Kaç bin liralık ürün aldınız 10 liralık kablo olur mu denirse neden olmadığını ispatlamasını isteyin. Göreceksiniz iddia boş çıkacaktır.


    ------------------------------------------------------------------------------


    Diyelim ki bir yazıcı aldınız baskı kalitesinden memnun değilsiniz. Kabloyu değiştirince baskı kalitesi artıyor mu?

    Yine diyelim ki bir fotoğraf makinası aldınız ve yine çektiği fotoğraf kalitesinden memnun değilsizin. Siz başka marka hafıza kartı alsanız veya bilgisayara çektiğiniz fotoğrafları aktaran ara kablosunu değiştiriseniz daha kaliteli fotoğraflara sahip olabilir misiniz?

    Çok kalitesiz bir mp3 veya film var. Bunu farklı marka usb bellek veya usb harddisklere yükleyip dinlersenizi veya izlerseniz daha kaliteli sonuç olur mu?

    Ethernet kablosunu değiştiriseniz internet hızınız artar mı?

    Siz yakışıklı biri değilseniz , aynaya bakınca Brad Pitt gibi görünme ihtimaliniz var mı? Eğer çok yakışıklı görünmüyorsanız aynayı değiştiriseniz daha yakışıklı görünebilir misiniz?

    100 kilometrelik bir yolu gitmeniz gerekiyor ve iki tane otomobil var . Birisi Mercedes , diğeri Murat 124. İki araba da saatte 100 km hızla diğerse hangisi daha önce varır?

    1 kilo pamuk mu ağırdır , 1 kilo demir mi?

    Hala bir türlü ikna olmayan olursa PM atsınlar 3. köprüyü satıyorum. İsteyen hisse olarak ortaklık hakkını , isteyene gölgesini , isteyene manzarasını maliyetine veriyorum. Sahibinden ve kendi imaltımız olduğu için fiyatlar uygundur. Hem siz temelden iştirak ettiğiniz için daha da avantajlı fiyata vereceğim.

    yıllardır birikmiş duygularıma tercüman olmuşsun.
    dijital veri ile analog veriyi anlamayan arkadaşlarımız düşünmeyin ve en ucuz hdmi kabloyu alın lütfen.

    ayrıca bir ekleme, HDMI arabirim, pakette bir kayıp var ise, paket ayıplı olduğundan görüntü oluşmaz. yani elinize bıçak alıp kabloya dalsanız dahi bozuk, kalitesiz görüntü elde edemezsiniz.
    Ya tam ve net görüntü elde edersiniz, ya da hiç bir şey gözükmeyecektir. Renkleri kaydırmak, karıncalandırmak, flulaştırmak vs. mümkün değildir.




  • Sayın Ender123,

    forumdaki tüm mesajları okumadım ve okumak zorunda da değilim. Ben sadece sizin aşağıda yazmış olduğunuz yanlış bilgiye cevaben yazdım..

    quote:

    Orijinalden alıntı: ender123
    Dijital kablolarda görüntü veya ses kalitesi farkı olmaz. Tek sorun eğer kablo çok uzunsa data ya hiç gitmez ya da kopukluklar olur. Bizim tv ile diğer cihazları bağlamakta kullanacağımız 2 metrelik hdmi kabloda data kopması yaşamayız.



    Dijital USB, HDMI, DVI gibi interface ve kablolarda her zaman jitter az veya çok oluşur. Jitter sadece kablolarda da oluşmaz. Analog/dijital dönüşümde, dijital verinin medyaya kaydedilmesinde, optik veya manyetik ortamlardan okunmasında ve buradan hdmi interface ine kadar gelen ara devrelerde, yani her yerde, söz konusu. 1 cm lik bir HDMI kabloda bile jitter hatası vardır. Kısaca bütün dijital kablolarda görüntü ve ses kalitesinde bozulma olur. Ama bu insan gözünün ve kulağının algılayamayacağı boyutta da olabilir. Ben bunu tartışmıyorum zaten. Gidin pahalı kablo alın da demiyorum. Zaten o kablonun hakkını verecek düşük jitter li bir dijital kaynak ve kaliteli bir TV yoksa kablonun da pek kıymeti kalmıyor. Yani dijital veriyi paketleyip gönderen ve karşı tarafta o paketleri açan sistemlerin de jitter hatalarını minimize edecek şekilde özel olarak tasarlamış olması gerekiyor.

    Jitter le ilgili internetde çok fazla bilgi var. Ufak bir araştırma ulaşabilirsiniz. Özetleyecek olursam bu hatayı makul seviyelere indirmek sadece çok pahalı bir kablo ile de mümkün değil. Ekipmanların da üst seviye olması lazım. 100 TL ye satılan bir medya oynatıcısına 1000 TL lik bir kablo takmak tabiki pek akıllıca değil..




  • Sayın raven1442 ,

    Daha önce hiç duymadığımızı düşündüğünüz(!) konularda bizleri irşad edip aydınlatıyorsunuz , eksik olmayın ama tekrar ediyorum , hala bu hoş olmayan üsten bakan üslübunuzla bu yazdıklarınızın kime ne faydası var?

    ==================================================

    İki tane hayat bilgisi sorusu :

    1. Sizce nezaket sahibi olan bir kişi , bir konuda bilgisi varsa ,sizce bunu diğer insanlarla nasıl paylaşmalıdır?

    a) Konuyu ve konuşulanları tam olarak anlayıp kavramadan konunun bir yerinden dalarak.

    b) "Siz bu konuda şöyle söyle demişsiniz ama siz şundan haberdar mısınız?" gibi ukalaca bir üslüpla konuya girerek.

    c) Karşısındaki insanların da en az kendisi kadar bilgili ve zeka seviyesinde olabileceğini düşünerek, mümkün olduğunda genel tarafından anlaşılacak açıklıkta , gereksiz konuşmalardan uzak kalarak, istisnai ve hatalı-kusurlu durumlar üzerinden gitmeden , konu hakkında az bilgi sahibi kişilerin aklını karıştırmamaya dikkat ederek ve tabiki ki diğer insanlara ihityacı olan faydalı bilgileri vererek.

    2. Sizce bir kişi kendini komik duruma düşürdüğü bir konuda tartışmayı uzatmalı mıdır?

    a) Sonuna kadar ölümüne gidip kendini daha zor durumlara sokmalı ve konuyu uzatıp kendini herkese güldürmelidir.

    b) Daha fazla konuyu uzatmayıp en azından bu kadar zararla yetinmelidir.

    Umarım , hiçbir mecburiyetiniz olmasa da , bu yazdıklarımım tamamını okur ve içindeki tamamen sizin iyiliğinize yönelik mesajları alırsınız.

    İyi akşamlar.




  • Arkadaşlar ,

    Kablo üreticileri veya ciddi test siteleri aşağıdaki resimde anlatmaya çalıştığım şekilde bir test yapmadıkları sürece sizi "ses ve görüntü kaydı olur" üzerinden korkutup , sizden para koparmasına izin vermeyin.

    Bir cihazla ses ve görüntü sinyali-datası üretilir. Diğer cihaz ise gelen sinyal-datayı inceleyerek ilk duruma göre olan kaybı ölçer. Yani 100 birim ses ve görüntü verdiniz A marka kabloda 98 ses 96 görüntü geldi vs vs.. şeklinde somut bir sonuç ortaya konmuyorsa boş yere para vermeyin.

    Youtube da HDMI Jitter konusunu anlatan abi , Wireworld firmasınının çalışanı. Bu firmanın 1000 dolarlık kabloları var. İngilizce bilmeyenler için , 40 yıldır bu için içideyim , ömrüm kablo üretmekle geçti şeklinde kendini ve firmasını tanıttıktan sonra kablalarının ne kadar fark oluşturduğunu teknik olarak göstermek yerine arkasından beyaz tahtataki basit çizimle izah etmeye çalışıyor.

    Demek ki ellerinde iddialarını ispatlayabilecek teknik bir sonuç yok.Lütfen dikkatli ve uyanık olalım.

    http://www.ecoustics.com/electronics/products/new/606356.html adresinde bu firmanın 1000 dolarlok kabloları ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. Neden bu firma derseniz sadece bir örnek olduğu için.




     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]


     [b]1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi[/b]




  • quote:

    Orijinalden alıntı: keremogan



    Sayın Keremogan,

    Kablonun hangi versiyon olduğunu dışardan anlamak mümkün değil. Sadece ses sistemi veya internet paylaşımı yaparak veya 3d bluray oynatıcıya bağlayarak , bilgisayar üzerinden 3D iso oynatarak (bazı durumlarda 1,3 kablo da aynı iletimi yapabiliyor , pek güvenilir bir yöntem olmayabilir.), kısaca Hdmi 1.4 versiyonun getirdiği özellikleri açığa çıkartabiliyor mu diye kontrol edebiliriz.

    Sahte kablo almamak için bilindik mağazlardan veya internet sitelerinden alışveriş yapmanızda fayda var.

    İkinci bir sahte üründen korunma yöntemi ise bilindik populer marka yerine daha az bilinen iyi bir markanın ürününü almak olabilir. Bu her ürün için geçerli olan bir yöntemdir. Levisin sahtesi olur ama mavi jeans sahtesi olmaz. Sonynin her ürününün sahtesi olabilir ama panasonic için daha düşük bir ihtimaldir gibi..

    Bir kablosnun da sahtesinin olması için o kalbo markasının çok meşhur ve 100 dolar üzeri ürünleri olması gerekir. Örnedğin Monster kablonun sahtesi olabilir ama philipsin sahtesini yapmak , korsan firma için pazardaki satış payı düşük diye mantıklı olmayacaktır. Ebay ve yerli GG , SP gibi yerlerden sadece güvenilirliği yüksek satıcıdan alışveriş yapmak geretkir oksa sahte ürün ihtimali her zaman vardır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: signore

    Şu an elimde 2 tane piyasanın en ucuzu olarak aldığım 10 metre kablo var , bir tanesi 1.4 diye satılıyordu diğeri 1.3.

    İkisi ile de HDMI 1.4 destekli Egreat medya oynatıcı ve HTPC ekran kartı ile sorunsuz şekilde Bluray ISO izleyebiliyorum.

    Artık HDMI kabloların süslü ambajlarına para vermekten vazgeçin diyeceğim ama,
    bizim insanımız elde ettiği sonuca değil imaja odaklandığı için, teknoloji marketlere gidip
    aynı ürünlere bile %20-30 fazla para ödemekten haz alıyor.


    Sayın Signore ,

    Forumda çok sayıda arkadaşımız bu tip uzun mesafeli ve sorunsuz çalışabilecek kablo arıyor. Eğer noname değilse bu kabloların markasını yazabilir misiniz?

    Teşekkürler




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.