Şimdi Ara

LYS Ders Çalışma Taktikleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
36
Favori
37.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bilmem farkında mısınız da konu 5 yıllık.
  • Mesajla gelen sorular var. Bari buraya yazalım da herkes faydalansın (fayda olarak görenler tabi).

    quote:

    Orijinalden alıntı: ...

    sanırım benden yaşça epey büyüksün o yüzden abi diye hitap edeyim..şimdi abi belliki öss işini biliyorsun anlıyorsun , ygsde 400-410 arası bi puan yaptım son haftalar 430 ortalama yapmama ragmen kötü geçti gerçek sınav , ve artık sadece lys kaldı.ben ygsye kadar 1 kere açıp lys calısmadım.şimdi lys 2 ayda biter mi ne dersin ? mf 4 cüyüm biyolojinin etkisi bana %5 , kimya %9 , fiz %13 , mat %22 ... biyolojiyi sallıyım mı napıyım zaman kaybı mı olur acaba calıssam ne dersin..bir de fizik 2 de cok ama cok zorlanıyorum , zamanında hocaları dinlemedim şimdi de kitaptan anlamıyorum fizik 2 yi(okulda hiç tek cümle dinlemedim aptal gibi.fiziği dersanede de dinlemedim..) . mesela açıyorum dalgalar , B manyetik alan konusu , indiksiyon-özindiksiyon falan.afedersin bi bok anlamıyorum konu anlatımındaki bütün çözümlere bakmama ragmen..yani o esnada çözümü genelde anlıyorum adam formulde yerine yazıyo ama , işte ne biliyim bahsettiğim konuların sorularında bişi yapamıyorum...
    sence hiç bilmeyen adam mesela manyetik alan konusunu , indiksiyon alternatif akımı falan kac saatte bitirebilir..günde 1 konu çözerek gitsem iyi mi kötü mü yani.günde 1 konuyla anca yetişiyor konular..bir de fizik 2 yi cok unutuyorum ben ya sorularda ne yapmam gerektiğini falan..sen nasıl aradan yıllar geçmesine ragmen hatırlıyorsun anlamıyorum ki bende mi sorun var acaba :S istanbulda orta kalite bi and. lisesinde okuyorum su an son sınıfım , istediğim şey aslında eski sistemde 335 civarı yapmak(daha dogrusu ilk 20-25 bine girmek)..ama bu saatten sonra cok zor gibi gözüküyor.demin actım integralle ugrasıyorum bin tane soru tipi var..bıktım artık gına geldi ya.cok yazdım zamanını alıyorum k.bakma ama nacizane önerilerin vardır heralde o yüzden yardımcı olmanı istiyorum.



    LYS 2 ayda biter. Ama çalışanın çalışma stiline ve kapasitesine bağlı birşey.

    Ben zamanında okulda hiçbir derse girmeyen bir adamdım. Dersanede de derslere girmedim. Ama ÖYS zamanı yaklaştığında, aldım elime kitapları ve sıradan bitirdim.
    5 günde GüvenDer Kimyayı, 6 günde Başarı Biyolojiyi, 6 günde GüvenDer Fiziği bitirdiğimi hala hatırlarım.
    Kitapları bitirmeden önce Fen'de 62'de 20-25 yapamazken, bitirdikten sonra 50 üzeri yapmaya başladığımı da... (95'te 50 fen sağlam net demekti...)

    Benim hiç bilmediğim ve anlamakta zorlandığım konulara çalışma sistemim şu şekildeydi:

    ***************************************************
    1. Önce konunun sonundaki soruları çözmeye çalışırdım.
    Konuyu bilmediğim için sıfıra yakın yapardım ama, en azından neyi bilmediğimi ve neyi öğrenmem gerektiğini görürdüm. Misal "xxx'ın ağırlık merkezini bul" yazan bir soruda ağırlık merkezi bulmanın önemli olduğunu görürdüm. Böylece öğrenmeye yönelik bir ön hazırlık olurdu kafamda.

    Önce kafanda sorular olacak ki, cevabını gördüğünde beyin direk kapsın. Bunu isterseniz deneyin. Misal "Yukarıdaki notu yazan arkadaş hangi tür anadolu lisesinde okuyor?" diye şimdi sorsam çoğunuz yazıyı okumuş olsanız bile aklınızda değildir. Ama bu sorudan sonra paragrafa bakanın aklında kalacaktır.

    2. Konuyu baştan itibaren hızla göz geçirerek okurdum. Anlamaya hiç çalışmaz, sadece göz geçirirdim.
    Böylece konunun enini boyunu bir görürsünüz. Kafanızda bir yapı oluşur. Önce binanın iskeletini yapar, sonra araya tuğlaları yerleştirirsiniz...
    Kaba inşaat olmadan ince inşaat yapılmaz. Kaba inşaat da sağlam olacak ki ince işçilik bir işe yarasın.

    3. Konuyu baştan itibaren güzelce okur, arada verdiği örnekleri örneklerin çözümüne bakmadan çözmeye çalışır, o şekilde bitirirdim.
    Örneklerin çözümüne bakmadan kendiniz çözmeye çalıştığınızda beyin orada da bir altyapı oluşturur. Soruyu çözemeseniz bile, çözümü anında aklınıza girer.
    Misal şu an çoğunuz YGS'de yanlış yaptığınız soruların çözümünü net olarak bilirsiniz... Tekrar sorsalar güzel güzel de çözersiniz... Çünkü önce kendiniz çözmeye çalıştınız...

    Hatta daha da ötesi, bundan 1 sene sonra yanlış yaptığınız soruları net olarak hatırlayacak, doğru yaptıklarınızı ise hatırlamayacaksınız...
    Ben 95'te yanlış yaptığım soruları hala hatırlarım... Doğal olarak çözümlerini de...

    4. Konunun sonundaki soruları çözerdim.
    Burda da üşenmez, tamamını çözerdim. Sorular kolay gelse de, çabucak yapılacak sorular da olsalar, çözerdim. Hem hız kazandırır, hem el alışkanlığı.

    5. Konuyu baştan tekrar okur, yanlış yaptığım sorularla alakalı detaylara biraz daha dikkat eder, geri kalan kısımlarını da tekrar etmiş olurdum.

    6. Konunun sonundaki soruları tekrar çözerdim.
    Tekrar çözdüğümde, 100 sorunun 99unu hatırlayıp doğru çözecek olsam da çözerdim. Çünkü hem bilgi iyice oturur, hem de o konudaki soru tiplerini çözme otonom sinir sistemine devredilmiş gibi olur. Tekrar o soru tipi geldiğinde 5sn "Bunu nasıl çözüyorduk" diye düşünmezsiniz... Direk çözüme gidersiniz.
    ***************************************************

    Tabi bunlar bilmediğiniz ve anlamakta zorlandığınız konular için... Ya da konuların çoğunu biliyorsunuzdur ama bir konuda çıkan soruları yanlış yapıyorsunuzdur. Dönüp o konuya çalışmak için olabilir...

    YGS Biyoloji ve Kimya, LYS'dekinden çok farklı değildir. Biraz daha detaylıdır ve birkaç ek konu vardır o kadar.
    Gözünüzde büyütmeyin.

    Fizik2 ve Fizik3 zorlayabilir, ki Lisedeyken ben de zorlanmıştım.
    O da dalgalar, alternatif akım, endüksiyon, elektromagnetizma, akı vs vs. gibi şeylerin aslında liselerde öğretilmemesi gereken ileri düzey konular olduğu için.
    Niye öğretilir onu da bilmiyorum, çünkü Elektrik-Elektronik okuyacak olanlar hariç hiçkimsenin işine yaramayacak bilgiler onlar.
    Bize ODTÜ'de aynı Fizik 2'nin çok daha kapsamlı ve çok daha detaylısını gördük. Sınavlardan da 95 üzeri notlar aldım ve AA getirdim. Ama şimdi sorsanız hiçbirisini hatırlamam. Çünkü bir daha hiçbir yerde kullanmadık... Ne okulda başka bir derste, ne de meslek hayatımızda...

    Onları çalışırken de şöyle bir üçkağıt yapabilirsiniz.

    Konuya hiç bakmayın. Çünkü mantığını çözmeye kalkarsanız beyniniz kaldırmakta zorlanabilir.

    Çözümlü soruları alın elinize. Soruya bakın, nasıl çözüldüğüne bakın.
    Sonra çözümü kapatıp aynı soruyu çözmeyi deneyin. Muhtemelen çözemeyeceksiniz, ama gene de deneyin. Çünkü aklınızda kalan parçaları görürsünüz.
    Sonra tekrar çözüme bakın, tekrar kapatıp deneyin.
    Bunu 3-5 kez yaptıktan sonra, soruyu otomatik çözecek hale gelirsiniz. Üstüne formülleri de ezberlemiş olursunuz. Ondan sonra dönüp konuya bakabilirsiniz...

    Türev ve integrale gelince...

    Bu ikisi lise matematik öğretmenlerinin kazmalığı yüzünden çoğu lise öğrencisi tarafından fobi haline getirilen, aslında çok şeker ve basit konulardır.

    Türev, bildiğiniz eğim, yani Tanjant'tır... Yani Karşı/Komşu... Yani (y2-y1)/(x2-x1)... Yani DeltaY/DeltaX... y ve x'i sıfıra yakın değerler alırsanız da, Delta işareti d'ye dönüşür. Yani dy/dx olur. Özetle dy/dx, bildiğiniz tanjanttır...

    İntegral ise, bildiğiniz Sigma, yani Toplamadır. O sigma harfinin kulaklarını çekip uzattığınızda integral işareti olur. Mantığı da gene çok basittir.
    Küçükken kareli kağıtlara şekil çizip kareleri sayarak alan bulurduk ya. Aynı mantık.

    Örneğin ilkokulda olsanız ve formül bilmeseniz bir üçgenin alanını nasıl hesaplarsınız? Milimetrik bir kağıda çizerek küçük kareleri toplarsanız çıkar değil mi? Aynı mantık.
    Ama kareleri tek tek saymak yerine fonksiyon kullanarak yapıyorsunuz.

    Şöyle özetleyeyim. 2'ye 2 bir eşkenar dik üçgen alın ve o üçgeni milimetrik kağıda çizin. Sonra alttaki 2cm'lik kısmı 1'er mm'den 20 eşit parçaya bölün. O her parçanın alanı nedir?
    Yükseklik x 1mm değil mi? Burada yükseklik = f(x)'tir, 1mm de dx. (Yani fonksiyonda x'in değerine karşılık gelen y değeri, yani yükseklik).

    Integral f(x) . dx ==> Sigma f(x) . dx == Sigma y1 . Delta x. == Yani üçgen için 20 tane yüksekliği ile 1mm'lik tabanların çarpımlarının toplamı.

    2'ye 2 dik eşkenar dik üçgeni 0'dan 2'ye y=x doğrusu olarak çizebilirsiniz. Yani f(x) = x
    0'dan 2'ye Integral f(x) . dx = 0'dan 2'ye Integral x . dx = x2 / 2 (0'dan 2'ye) = 4/2 - 0/2 = 2. Üçgenin alanı bulduk mu? Bulduk.

    Integralin geri kalan herşeyi bu temel üzerine çıkarılmış kestirme formüllerdir. O kadar.

    Gözünüzde büyütmeyin ve bence bu işten zevk almaya bakın. Çünkü gerçekte çok hoş bir konudur.

    EDİT: Başlık Değiştirme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysselim -- 26 Nisan 2010; 22:15:27 >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: Andec

    Abi çok teşekkürler. Yalnız ben de soruyu soran arkadaş gibiyim biyolojide. Biyoloji bilgim çok zayıf. Ne kadar zayıf dersen 30 soruda 3-4 net çıkaracak kadar zayıf, sanırım anlatabilmişimdir. Sence ne yapmalıyım. Açıkcası biyoloji'ye çalışmayıp fizik-matematik yüklenip(ki temelim sağlamdır bu derslerde), kimyaya da biraz bakarak sınavı geçmeyi düşünüyorum. Yine de biyolojiden biraz da olsa yapmam gerekli biliyorum. Biyoloji için de bir çalışma yöntemin varmıydı?


    Biyoloji düz metin... Önce sorulara bakıp sonra konuları okuyarak öğrenme oranınızı biraz daha yükseltebilirsiniz ama öyle çok detaylı çalışma gerektirecek bir konu değil.

    Konuları dümdüz okuyun ve geçin. 300-400 sayfalık bir biyoloji kitabı 6-7 saatte okunup bitirilir. Sonrasında 30 soruda en az 10-15 tane yapacak hale gelirsiniz.
    Sonra tekrar okursunuz. Hikaye okur gibi okuyun, çok farketmez.

    Bu kadar zayıfsanız, o konu ihmal edilmeye gelmez. Çünkü herhangi bir derste 40ar soruda 38'i 39'a çıkarmak, başka bir derste 3'ü 30'a çıkarmaktan zordur...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lenz

    İntegral mantığını kaptım iyi oldu.Teşekkürler.
    Şu son 45 günde integral türev trigonometri kasacağım mat 2 için.Eğer istediğim gibi olursa matematikten 45+ olur herhalde.
    Biyolojiden şu okumayı deneyeceğim.
    Fizik içinde şu test kitap taktiğini deneyeceğim.
    Kimya için bir öneriniz özellikle organik için?
    Bugün başladık organiğe kafam bir milyon oldu.
    Gerçi o da biraz önyargıyla yaklaşmamdan kaynaklı herhalde.Artık elimden geldiğince yapacağım.

    Öneriler için teşekkürler.


    Organik Kimyaya ben ODTÜ'de okutulan kimya kitabından çalışmıştım. Çok da hoşuma gitmişti.

    Öyle karmaşık gözükse de, hiçbir karmaşıklığı olmayan hoş bir konudur. Yeter ki doğru kitabı bulun.

    Organik Kimya, bildiğiniz kimyanın Hidrokarbon (yani C-H'li moleküller) türlerini inceleyen bir alt türü.

    Klasik alt sınıflandırması vardı hatırladığım kadarıyla.

    Kocaman bir hidrokarbonun ucuna tutunan bir molekül parçası (fonksiyonel/işlevsel grup) düşünün. Bu molekül o hidrokarbonun kimyasal özelliklerini veren molekül oluyor. İşte bu molekülün türüne göre hidrokarbonları sınıflandırıyorsunuz.

    Alkan, Alken, Alkin, Alkol, Benzen (Benzol), Benzin... diye gidiyor.

    (Bunlar A'dan başlayıp Z'ye gitmiyor... Yani öyle 100 tane falan değil de, 10-15 tane idi hatırladığım).

    Uçta -OH varsa alkol, =C6H6 varsa Benzen... Molekül sadece C ve H'tan oluşuyorsa Alkan, eğer C-H oranı CnH2n şeklindeyse Alken, CnH2n-2 ise Alkin vs. şeklinde de tanımları var.

    Bi de o moleküllerin moleküler bağ yapısı var. Açılı-açısız vs. Onlar da klasik kimya aslında.

    Güzel bir kitap bulur da gözünüzde büyütmezseniz, 1 günlük iş...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysselim -- 29 Nisan 2010; 12:35:37 >




  • Ekteki resimde basit bir çizimle gösterdim.

     LYS Ders Çalışma Taktikleri
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ysselim


    Benim hiç bilmediğim ve anlamakta zorlandığım konulara çalışma sistemim şu şekildeydi:

    ***************************************************
    1. Önce konunun sonundaki soruları çözmeye çalışırdım.
    Konuyu bilmediğim için sıfıra yakın yapardım ama, en azından neyi bilmediğimi ve neyi öğrenmem gerektiğini görürdüm. Misal "xxx'ın ağırlık merkezini bul" yazan bir soruda ağırlık merkezi bulmanın önemli olduğunu görürdüm. Böylece öğrenmeye yönelik bir ön hazırlık olurdu kafamda.

    Önce kafanda sorular olacak ki, cevabını gördüğünde beyin direk kapsın. Bunu isterseniz deneyin. Misal "Yukarıdaki notu yazan arkadaş hangi tür anadolu lisesinde okuyor?" diye şimdi sorsam çoğunuz yazıyı okumuş olsanız bile aklınızda değildir. Ama bu sorudan sonra paragrafa bakanın aklında kalacaktır.

    2. Konuyu baştan itibaren hızla göz geçirerek okurdum. Anlamaya hiç çalışmaz, sadece göz geçirirdim.
    Böylece konunun enini boyunu bir görürsünüz. Kafanızda bir yapı oluşur. Önce binanın iskeletini yapar, sonra araya tuğlaları yerleştirirsiniz...
    Kaba inşaat olmadan ince inşaat yapılmaz. Kaba inşaat da sağlam olacak ki ince işçilik bir işe yarasın.

    3. Konuyu baştan itibaren güzelce okur, arada verdiği örnekleri örneklerin çözümüne bakmadan çözmeye çalışır, o şekilde bitirirdim.
    Örneklerin çözümüne bakmadan kendiniz çözmeye çalıştığınızda beyin orada da bir altyapı oluşturur. Soruyu çözemeseniz bile, çözümü anında aklınıza girer.
    Misal şu an çoğunuz YGS'de yanlış yaptığınız soruların çözümünü net olarak bilirsiniz... Tekrar sorsalar güzel güzel de çözersiniz... Çünkü önce kendiniz çözmeye çalıştınız...

    Hatta daha da ötesi, bundan 1 sene sonra yanlış yaptığınız soruları net olarak hatırlayacak, doğru yaptıklarınızı ise hatırlamayacaksınız...
    Ben 95'te yanlış yaptığım soruları hala hatırlarım... Doğal olarak çözümlerini de...

    4. Konunun sonundaki soruları çözerdim.
    Burda da üşenmez, tamamını çözerdim. Sorular kolay gelse de, çabucak yapılacak sorular da olsalar, çözerdim. Hem hız kazandırır, hem el alışkanlığı.

    5. Konuyu baştan tekrar okur, yanlış yaptığım sorularla alakalı detaylara biraz daha dikkat eder, geri kalan kısımlarını da tekrar etmiş olurdum.

    6. Konunun sonundaki soruları tekrar çözerdim.
    Tekrar çözdüğümde, 100 sorunun 99unu hatırlayıp doğru çözecek olsam da çözerdim. Çünkü hem bilgi iyice oturur, hem de o konudaki soru tiplerini çözme otonom sinir sistemine devredilmiş gibi olur. Tekrar o soru tipi geldiğinde 5sn "Bunu nasıl çözüyorduk" diye düşünmezsiniz... Direk çözüme gidersiniz.
    ***************************************************


    Teşekkürler paylaşım için. Özellikli bu kısmı deneyeceğim.




  • Abi ellerine sağlık.Bir de eğer bildiğin püf noktaları varsa paylaşırsan sevinirim.Özellikle mat2'den.
  • Abi çok teşekkürler. Yalnız ben de soruyu soran arkadaş gibiyim biyolojide. Biyoloji bilgim çok zayıf. Ne kadar zayıf dersen 30 soruda 3-4 net çıkaracak kadar zayıf, sanırım anlatabilmişimdir. Sence ne yapmalıyım. Açıkcası biyoloji'ye çalışmayıp fizik-matematik yüklenip(ki temelim sağlamdır bu derslerde), kimyaya da biraz bakarak sınavı geçmeyi düşünüyorum. Yine de biyolojiden biraz da olsa yapmam gerekli biliyorum. Biyoloji için de bir çalışma yöntemin varmıydı?
  • Çok teşekkürler hocam, duyulması zor tavsiyeler verdiniz.


    Bu arada kitap okumanın da çok büyük bir fark yaratacağını düşünüyormusunuz? Yani okuyan ve okumayan bir insanın arasında bundan sonra fark olur mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GeçhoSubasa

    Çok teşekkürler hocam, duyulması zor tavsiyeler verdiniz.


    Bu arada kitap okumanın da çok büyük bir fark yaratacağını düşünüyormusunuz? Yani okuyan ve okumayan bir insanın arasında bundan sonra fark olur mu?


    Valla eğer gerizekalı değilseniz, (ki burada internet kullanıp foruma yazı yazabilecek birisi teknik olarak gerizekalı sınıfına girmez bence), illa ki fark olur.

    Çoğunu unutsanız da, detaylarını hatırlamasınız da, hatırladığınız yerler olur. O da fark yaratır...

    LYS'de tüm soruları zor ve detaylı çıkacak gibi düşünmeyin. Bazı sorular bariz kolay olacaktır. Bazı sorular paragraflı yorum, bazı sorular orta zorlukta, bazı sorular da zor olacaktır.

    YGS Matematik gibi düşünün... Ben sözelciyim, matematiğe kafam basmıyor, hiç çalışmayayım diyen adam mı doğrudur? Yoksa "Yahu bir okuyayım da, kek sorulardan 10-15 tane yaparım" diyen adam mı?
    Sonuçta puanı daha düşük de olsa, hiç bilmediğin konudan 2 soru kazanmak, bildiğin konuda 1 soru kazanmaktan kolaydır...

    İlla ki bir açın ve okuyun. İsterseniz hikaye gibi okuyun, ama okuyun. Hatta sonradan tekrar okuyun.
    Üstüne soru da çözer biraz daha uğraşırsanız zaten fulle yaklaştırırsınız...

    Ama biyoloji de dipsiz kuyudur... 30'da 25 yapacak kapasiteye 15 saat çalışmayla gelecekseniz, 29-30 yapacak kapasiteye gelmeniz 150 saat sürebilir...
    O yüzden yeterince iyi olduğunuzu düşündüğünüz bir seviyede bırakın.... Ama bu 15 netin altı olmasın...




  • O halde 25'leri nasıl 29-30'lara da çıkarabileceğimizden de bahsetseniz? (:
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3S3R

    O halde 25'leri nasıl 29-30'lara da çıkarabileceğimizden de bahsetseniz? (:


    Biyoloji için diyorsan, eğer diğer dersleri fullemeye yakın değilsen, hiç kasma bence...

    Onun yerine sınavlarda bildiğin halde yaptığın yanlışları azaltmak için taktik çalış...

    İnsan bildiği soruları şu sebeplerden yanlış yapar:

    1. Soruyu yanlış veya eksik okuma
    2. İşlem yapmadan kafada çözme
    3. İşlem hatası (- + hatası, toplama çarpma hatası vs.)
    4. İşaretleme hatası
    5. Soruda verilen bilgiyi gözden kaçırma (Geometride genelde)
    vs vs.

    Her yaptığın sınavdan / çözdüğün denemeden hatta testten sonra hangi soruları neden yanlış yaptığını yaz bir kenara.
    Kendi açıklarını tespit et ve bunlara yönelik çözüm geliştir. Ondan sonra da bu yönde kendini eğit...

    Bu Biyolojide 4 net artıracağım diye çalışmaktan daha çok işine yarar...

    Konuları %90 bilen ve bildiğini %100 doğru yapan bir adam, konuları %100 bilen ve bildiğini %90 doğru yapan bir adamdan daha iyi net çıkarır...

    Hepsinden sonra vaktin kalırsa gel, full biyoloji nasıl yapılır anlatayım...




  • LYS1 olduk geçen hafta,eskilerden olduğunuz için belirteyim;matematik ve geometri sınavlarını kapsıyor.Geometride hafif eksiklerim var onun dışında bu branşda sorunum olduğunu düşünmüyorum hocam.Daha açık konuşmak gerekirse Fulle yakın bekliyorum,geometride 3 boşum var..Fen bilimleri alanında çekimserim,en büyük korkum da biyoloji.Gerçi MF4 öğrencisiyim, biyoloji etki alanı en dar olan ders benim için ama YGS beklentilerim altında geçince hepsine asılmak farz oldu.Sorunum kimya ve biyolojide özetle.

    Burada da çok değerli,faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz ayrıca,teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eser. -- 27 Nisan 2010; 11:54:28 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3S3R

    LYS1 olduk geçen hafta,eskilerden olduğunuz için belirteyim;matematik ve geometri sınavlarını kapsıyor.Geometride hafif eksiklerim var onun dışında bu branşda sorunum olduğunu düşünmüyorum hocam.Daha açık konuşmak gerekirse Fulle yakın bekliyorum,geometride 3 boşum var..Fen bilimleri alanında çekimserim,en büyük korkum da biyoloji.Gerçi MF4 öğrencisiyim, biyoloji etki alanı en dar olan ders benim için ama YGS beklentilerim altında geçince hepsine asılmak farz oldu.Sorunum kimya ve biyolojide özetle.

    Burada da çok değerli,faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz ayrıca,teşekkür ederim.


    LYS1-LYS2 gireceksin herhalde.

    LYS sonunda gelecek 575 (ham) puanın 75'i OÖBP, 200'ü YGS, 110'u Matematik, 55'i Geometri, 65'i Fizik, 45'i Kimya, 25'i Biyolojiden gelecek.

    Dolayısıyla soru (ham) puanları şöyle olacak:
    Mat: 2.2
    Geo: 1.83
    Fizik: 2.17
    Kimya: 1.5
    Biyoloji: 0.83

    Bu durumda diğer derslerden ortalama 1 soru, Biyoloji'den 2 soruya denk gelir... Eğer Matematikten, Geometri, Fizik ve Kimya'dan toplamda 3-4 yanlış yapıyorsan (veya boş), 25 üzeri biyolojiye kasmanın bir alemi yok...

    Çünkü diğer dersler genelde işlemdir, Biyoloji ise ezber...
    Diğer derslerin kapsamı bellidir ve her yerde yaklaşık aynıdır. Biyolojinin ise kapsamı muğlaktır ve çok geniştir...

    İlle de kasacam diyorsan, git bir Başarı Biyoloji al.. Hala vardır piyasada herhalde... Otur başla okumaya... FEM'in Biyolojisi de iyiydi hatırladığım.
    Sorularını çöz, ama yanlışlarını da not et. Bir hafta sonra o yanlışları tekrar sor kendine...

    Kitabı neredeyse tamamen ezberlemek için bir taktik var ama, o da normal şartlarda çok vakit alır...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysselim -- 27 Nisan 2010; 12:16:35 >




  • quote:

    Kitabı neredeyse tamamen ezberlemek için bir taktik var ama, o da normal şartlarda çok vakit alır...


    yinede söyleseniz o taktiği?
  • Bence bu çalışma taktiklerinizi diğer insanlara göre ayarlamayın. Herkes herşeyden önce kendini birkaç gün belki birkaç hafta "nasıl ders çalışmalıyım?" diye test etmeli. Kendiniz için en ideal yöntemi bulmalısınız.

    Arkadaşın verdiği yöntem kendisi için çok verimli olmuş olabilir. Fakat ben eminimki ilk başta en sondaki soruları çözmeden başlamak çoğu insanın gözünü korkutabilir veya konuyu anlamadan hızlıca baştan sona okumak bazı insanların 2. kez okumalarını engelleyebilir.

    Klişe bir söz vardır " herkes kendinin doktorudur.". Şahsi fikrim dershanede rehberliğe falana filana "nasıl ders çalışırım" diye soracağınıza. Önce şunu yapın. " Ben en iyi bildiğim konuları hangi yöntemle öğrenmiştim ?"

    Ben size kendimden örnek vereyim. Ben isterse bir dersi 1.000 kez çalışmış olayım. Eğer o dersi sevmiyorsam ilerleme sağlayamıyorm. Önce o dersi sevmeye çalışıyorum sonra ders çalışıyorum. Bu sizin ders çalışmaya başlamadan önce yapmanız gereken birkaç şeyden biri.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ysselim

    Mesajla gelen sorular var. Bari buraya yazalım da herkes faydalansın (fayda olarak görenler tabi).

    quote:

    Orijinalden alıntı: ...

    sanırım benden yaşça epey büyüksün o yüzden abi diye hitap edeyim..şimdi abi belliki öss işini biliyorsun anlıyorsun , ygsde 400-410 arası bi puan yaptım son haftalar 430 ortalama yapmama ragmen kötü geçti gerçek sınav , ve artık sadece lys kaldı.ben ygsye kadar 1 kere açıp lys calısmadım.şimdi lys 2 ayda biter mi ne dersin ? mf 4 cüyüm biyolojinin etkisi bana %5 , kimya %9 , fiz %13 , mat %22 ... biyolojiyi sallıyım mı napıyım zaman kaybı mı olur acaba calıssam ne dersin..bir de fizik 2 de cok ama cok zorlanıyorum , zamanında hocaları dinlemedim şimdi de kitaptan anlamıyorum fizik 2 yi(okulda hiç tek cümle dinlemedim aptal gibi.fiziği dersanede de dinlemedim..) . mesela açıyorum dalgalar , B manyetik alan konusu , indiksiyon-özindiksiyon falan.afedersin bi bok anlamıyorum konu anlatımındaki bütün çözümlere bakmama ragmen..yani o esnada çözümü genelde anlıyorum adam formulde yerine yazıyo ama , işte ne biliyim bahsettiğim konuların sorularında bişi yapamıyorum...
    sence hiç bilmeyen adam mesela manyetik alan konusunu , indiksiyon alternatif akımı falan kac saatte bitirebilir..günde 1 konu çözerek gitsem iyi mi kötü mü yani.günde 1 konuyla anca yetişiyor konular..bir de fizik 2 yi cok unutuyorum ben ya sorularda ne yapmam gerektiğini falan..sen nasıl aradan yıllar geçmesine ragmen hatırlıyorsun anlamıyorum ki bende mi sorun var acaba :S istanbulda orta kalite bi and. lisesinde okuyorum su an son sınıfım , istediğim şey aslında eski sistemde 335 civarı yapmak(daha dogrusu ilk 20-25 bine girmek)..ama bu saatten sonra cok zor gibi gözüküyor.demin actım integralle ugrasıyorum bin tane soru tipi var..bıktım artık gına geldi ya.cok yazdım zamanını alıyorum k.bakma ama nacizane önerilerin vardır heralde o yüzden yardımcı olmanı istiyorum.



    LYS 2 ayda biter. Ama çalışanın çalışma stiline ve kapasitesine bağlı birşey.

    Ben zamanında okulda hiçbir derse girmeyen bir adamdım. Dersanede de derslere girmedim. Ama ÖYS zamanı yaklaştığında, aldım elime kitapları ve sıradan bitirdim.
    5 günde GüvenDer Kimyayı, 6 günde Başarı Biyolojiyi, 6 günde GüvenDer Fiziği bitirdiğimi hala hatırlarım.
    Kitapları bitirmeden önce Fen'de 62'de 20-25 yapamazken, bitirdikten sonra 50 üzeri yapmaya başladığımı da... (95'te 50 fen sağlam net demekti...)

    Benim hiç bilmediğim ve anlamakta zorlandığım konulara çalışma sistemim şu şekildeydi:

    ***************************************************
    1. Önce konunun sonundaki soruları çözmeye çalışırdım.
    Konuyu bilmediğim için sıfıra yakın yapardım ama, en azından neyi bilmediğimi ve neyi öğrenmem gerektiğini görürdüm. Misal "xxx'ın ağırlık merkezini bul" yazan bir soruda ağırlık merkezi bulmanın önemli olduğunu görürdüm. Böylece öğrenmeye yönelik bir ön hazırlık olurdu kafamda.

    Önce kafanda sorular olacak ki, cevabını gördüğünde beyin direk kapsın. Bunu isterseniz deneyin. Misal "Yukarıdaki notu yazan arkadaş hangi tür anadolu lisesinde okuyor?" diye şimdi sorsam çoğunuz yazıyı okumuş olsanız bile aklınızda değildir. Ama bu sorudan sonra paragrafa bakanın aklında kalacaktır.

    2. Konuyu baştan itibaren hızla göz geçirerek okurdum. Anlamaya hiç çalışmaz, sadece göz geçirirdim.
    Böylece konunun enini boyunu bir görürsünüz. Kafanızda bir yapı oluşur. Önce binanın iskeletini yapar, sonra araya tuğlaları yerleştirirsiniz...
    Kaba inşaat olmadan ince inşaat yapılmaz. Kaba inşaat da sağlam olacak ki ince işçilik bir işe yarasın.

    3. Konuyu baştan itibaren güzelce okur, arada verdiği örnekleri örneklerin çözümüne bakmadan çözmeye çalışır, o şekilde bitirirdim.
    Örneklerin çözümüne bakmadan kendiniz çözmeye çalıştığınızda beyin orada da bir altyapı oluşturur. Soruyu çözemeseniz bile, çözümü anında aklınıza girer.
    Misal şu an çoğunuz YGS'de yanlış yaptığınız soruların çözümünü net olarak bilirsiniz... Tekrar sorsalar güzel güzel de çözersiniz... Çünkü önce kendiniz çözmeye çalıştınız...

    Hatta daha da ötesi, bundan 1 sene sonra yanlış yaptığınız soruları net olarak hatırlayacak, doğru yaptıklarınızı ise hatırlamayacaksınız...
    Ben 95'te yanlış yaptığım soruları hala hatırlarım... Doğal olarak çözümlerini de...

    4. Konunun sonundaki soruları çözerdim.
    Burda da üşenmez, tamamını çözerdim. Sorular kolay gelse de, çabucak yapılacak sorular da olsalar, çözerdim. Hem hız kazandırır, hem el alışkanlığı.

    5. Konuyu baştan tekrar okur, yanlış yaptığım sorularla alakalı detaylara biraz daha dikkat eder, geri kalan kısımlarını da tekrar etmiş olurdum.

    6. Konunun sonundaki soruları tekrar çözerdim.
    Tekrar çözdüğümde, 100 sorunun 99unu hatırlayıp doğru çözecek olsam da çözerdim. Çünkü hem bilgi iyice oturur, hem de o konudaki soru tiplerini çözme otonom sinir sistemine devredilmiş gibi olur. Tekrar o soru tipi geldiğinde 5sn "Bunu nasıl çözüyorduk" diye düşünmezsiniz... Direk çözüme gidersiniz.
    ***************************************************

    Tabi bunlar bilmediğiniz ve anlamakta zorlandığınız konular için... Ya da konuların çoğunu biliyorsunuzdur ama bir konuda çıkan soruları yanlış yapıyorsunuzdur. Dönüp o konuya çalışmak için olabilir...

    YGS Biyoloji ve Kimya, LYS'dekinden çok farklı değildir. Biraz daha detaylıdır ve birkaç ek konu vardır o kadar.
    Gözünüzde büyütmeyin.

    Fizik2 ve Fizik3 zorlayabilir, ki Lisedeyken ben de zorlanmıştım.
    O da dalgalar, alternatif akım, endüksiyon, elektromagnetizma, akı vs vs. gibi şeylerin aslında liselerde öğretilmemesi gereken ileri düzey konular olduğu için.
    Niye öğretilir onu da bilmiyorum, çünkü Elektrik-Elektronik okuyacak olanlar hariç hiçkimsenin işine yaramayacak bilgiler onlar.
    Bize ODTÜ'de aynı Fizik 2'nin çok daha kapsamlı ve çok daha detaylısını gördük. Sınavlardan da 95 üzeri notlar aldım ve AA getirdim. Ama şimdi sorsanız hiçbirisini hatırlamam. Çünkü bir daha hiçbir yerde kullanmadık... Ne okulda başka bir derste, ne de meslek hayatımızda...

    Onları çalışırken de şöyle bir üçkağıt yapabilirsiniz.

    Konuya hiç bakmayın. Çünkü mantığını çözmeye kalkarsanız beyniniz kaldırmakta zorlanabilir.

    Çözümlü soruları alın elinize. Soruya bakın, nasıl çözüldüğüne bakın.
    Sonra çözümü kapatıp aynı soruyu çözmeyi deneyin. Muhtemelen çözemeyeceksiniz, ama gene de deneyin. Çünkü aklınızda kalan parçaları görürsünüz.
    Sonra tekrar çözüme bakın, tekrar kapatıp deneyin.
    Bunu 3-5 kez yaptıktan sonra, soruyu otomatik çözecek hale gelirsiniz. Üstüne formülleri de ezberlemiş olursunuz. Ondan sonra dönüp konuya bakabilirsiniz...

    Türev ve integrale gelince...

    Bu ikisi lise matematik öğretmenlerinin kazmalığı yüzünden çoğu lise öğrencisi tarafından fobi haline getirilen, aslında çok şeker ve basit konulardır.

    Türev, bildiğiniz eğim, yani Tanjant'tır... Yani Karşı/Komşu... Yani (y2-y1)/(x2-x1)... Yani DeltaY/DeltaX... y ve x'i sıfıra yakın değerler alırsanız da, Delta işareti d'ye dönüşür. Yani dy/dx olur. Özetle dy/dx, bildiğiniz tanjanttır...

    İntegral ise, bildiğiniz Sigma, yani Toplamadır. O sigma harfinin kulaklarını çekip uzattığınızda integral işareti olur. Mantığı da gene çok basittir.
    Küçükken kareli kağıtlara şekil çizip kareleri sayarak alan bulurduk ya. Aynı mantık.

    Örneğin ilkokulda olsanız ve formül bilmeseniz bir üçgenin alanını nasıl hesaplarsınız? Milimetrik bir kağıda çizerek küçük kareleri toplarsanız çıkar değil mi? Aynı mantık.
    Ama kareleri tek tek saymak yerine fonksiyon kullanarak yapıyorsunuz.

    Şöyle özetleyeyim. 2'ye 2 bir eşkenar dik üçgen alın ve o üçgeni milimetrik kağıda çizin. Sonra alttaki 2cm'lik kısmı 1'er mm'den 20 eşit parçaya bölün. O her parçanın alanı nedir?
    Yükseklik x 1mm değil mi? Burada yükseklik = f(x)'tir, 1mm de dx. (Yani fonksiyonda x'in değerine karşılık gelen y değeri, yani yükseklik).

    Integral f(x) . dx ==> Sigma f(x) . dx == Sigma y1 . Delta x. == Yani üçgen için 20 tane yüksekliği ile 1mm'lik tabanların çarpımlarının toplamı.

    2'ye 2 dik eşkenar dik üçgeni 0'dan 2'ye y=x doğrusu olarak çizebilirsiniz. Yani f(x) = x
    0'dan 2'ye Integral f(x) . dx = 0'dan 2'ye Integral x . dx = x2 / 2 (0'dan 2'ye) = 4/2 - 0/2 = 2. Üçgenin alanı bulduk mu? Bulduk.

    Integralin geri kalan herşeyi bu temel üzerine çıkarılmış kestirme formüllerdir. O kadar.

    Gözünüzde büyütmeyin ve bence bu işten zevk almaya bakın. Çünkü gerçekte çok hoş bir konudur.

    EDİT: Başlık Değiştirme


    Önerileriniz için teşekkürler. Ben ve LYS'ye hazırlanan diğer arkadaşlar için faydalı olacağını düşünüyorum.




  • Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Birçok kişiye ışık tutacağına eminim.
  • İntegral mantığını kaptım iyi oldu.Teşekkürler.
    Şu son 45 günde integral türev trigonometri kasacağım mat 2 için.Eğer istediğim gibi olursa matematikten 45+ olur herhalde.
    Biyolojiden şu okumayı deneyeceğim.
    Fizik içinde şu test kitap taktiğini deneyeceğim.
    Kimya için bir öneriniz özellikle organik için?
    Bugün başladık organiğe kafam bir milyon oldu.
    Gerçi o da biraz önyargıyla yaklaşmamdan kaynaklı herhalde.Artık elimden geldiğince yapacağım.

    Öneriler için teşekkürler.
  • full fizik ve mat çalışıyorum biyoloji ve kimya çalışmayacagım galiba zaman yetmez ve kasmak istemiyorum

    zaten seneye kaldım bari bu sene fizik ve mat dan full e yakın kasayım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.