Şimdi Ara

Etnik kökenler ve Atatürk milliyetçiliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
1.732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Bugün Atatürk milliyetçiliği Faşizm olarak görülüyor.Sizlerin bu konu hakkında düşünceleriniz neler.

    Benim düşüncem:Atatürk milliyetçiliği hiç bir zaman faşism olmamıştır ve faşizme kaymamıştır.Atatürk milliyetçiliği dil-din-ırk ayrımı yapmadan ulus oluşturmayı amaçlamıştır.(Irk ve millet arasındaki farkı biliyorsunuzdur umarım)



  • quote:

    Orijinalden alıntı: OPTİMİST

    " Bir Türk Dünya'ya bedeldir" sözü kimin. Atatürkçü müctehidler bu söze nasıl yorum getiriyorlar..



    quote:

    Orijinalden alıntı: Fetih

    "Ne Mutlu Türk'üm diyene .." Mustafa Kemal Ataturk

    Türk'lük bir ırk olduğuna göre;
    Sizce bir ayrım söz konusu değil mi?Türk olmayanlar mutlu olamayacak mı?
    Siz kürt ırkından yada diğer ırklardan birinde olsaydınız düşünceniz ne olurdu ?

    quote:

    Orijinalden alıntı: Çav bella
    Atatürk milliyetçiliği dil-din-ırk ayrımı yapmadan ulus oluşturmayı amaçlamıştır.(Irk ve millet arasındaki farkı biliyorsunuzdur umarım)



    Forumda yeşilciler olarak takılıyorsunuz ama bu kadar kendinizi belli etmeyin.Tamam bazı şeyleri sindiremiyorsunuz ve şuanki rejim zorunuza gidiyor ama azcık gözlerinizi açında o istediğiniz şeyin olduğu ülkelerin ne halde olduğunu bi görün artık..Nerden vurabiliriz hala onun hesabındasınız..

    Milliyetçilik dediğiniz olguyu ırk olarak nasıl anladınız gerçekten hayret ediyorum.Bana göre milliyetçilik demek yaşadığın ülkenin haklarını sonuna kadar savunmak demektir.Elbetteki körü körüne değil..Millet kelimesi o ülkenin üzerinde yaşıyan insanlara verilmiş addır..Irkçılık demek değildir..Yaşadığın ülkenin çıkarları yada güçlü olmasını istemen milliyetçiliktir..
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye'de_yaşayan_etnik_gruplar Türkiyede yaşıyan etnik gruplar burada var..Milliyetçiliği Türk ırkı olarak nasıl tanımlıyorsunuz..Verdiğim kaynakta bir sürü etnik grup var..Ama sizin dediğiniz milliyetçilik Türk ırkını savunmak demek gibi bişey çıkıyor.Bu devletin üzerinde yaşıyan herkes Türktür denilmiştir..Ama Türkçe de kelime oyunu fazla olduğu için Türk kelimesi ırkçılığa kaymış gibi görünüyor.Türkiyeli demek daha uygun olabilir.Zamanında Türktür kelimesi bence Türkiyeli kelimesinin yerine kullanılmıştır.Yani tüm derdiniz Türk ile Türkiyeli yazısının önemimi..Mademki ben Türk üm demek ırkçılık yada etnik köken demek oluyor,o zaman sizde ben Türkiyeliyim deyin,olsun bitsin..Ama milliyetçiliği ırk olarak adlandırmayın.Amerika yı örnek verelim..Amerikalı dediklerimiz insanlar kim.Yada hadi size göre ırkçılık olan Amerikan dediklerimiz kim..Amerika da avrupadan,Afrikadan,Latin Amerikadan,Asyadan göç eden insanlar yaşıyorlar..Ama onlar milliyetçiliğe ırk olarak değil devlet olarak bakıyorlar..En basitinden Obama.Bu adamın kökeni Afrikaya uzanıyor..Peki bu adam şuanda milliyetçi mi.Evet milliyetçi.Amerikanın yani devletin çıkarları onun için daha öenmli..Bu olay bu kadar basit..Bi Türküm demeyi ırkçılık,faşistlik olarak algılıyorsunuz ama ben herşeyin üstüne iddaaya girerim ki bi arabım demek bu kadar zorunuza gitmiyor.Nedenide belli zaten.Çünkü bu ülkede Türk milleti demek ırkçılık olarak görünürken böyle düşünenler arap milliyetçiliği konusunda ellerine su döktürtmüyor.Sözde kurt simgesini eline alanların temeline indiğiniz zaman Türk milliyetçiliğinden çok Arap milliyetçiliği yaptığını çok rahat görürsünüz..Yani Türkçedeki kavrama bu kadar kafayı takıyorsanız sizde Türkiyeliyim deyin olsun bitsin.Bu ülkeye düşman olmadıktan sonra ben xxx im ama Türkiyeliyim demenize hepiniz razıdır merak etmeyin.Yeterki oturduğunuz kaba pislemeyin..

    Bu arada buradan Atatürk e çok büyük sitemim var.E be güzel Atam.Sen ne diye bu millete Cumhuriyet rejimini getirdinki..Bugün bu ülkeyi bölmek istiyenler yada rejime düşman olanlar bu düşüncelerini bu beğenmedikleri rejim sayesinde gerçekleştirebildiklerini düşünemiyorlar..Onların eline düşsek faşistliğin alasını görücez o yüzden bu ülkeye demokrasi değilde dikta yönetmi gelseydi en azından yapmadığımız faşistliği yapmış olurduk.Çünkü bu tarz adamlar bunu bile faşistlik olarak görüyor..En azından gerçektende yapalımda yapmadığımız bir şey için çıldırmayalım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JP!!!!!!! -- 7 Mart 2010; 18:04:29 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Çav bella

    Arkadaşlar Bugün Atatürk milliyetçiliği Faşizm olarak görülüyor.Sizlerin bu konu hakkında düşünceleriniz neler.

    Benim düşüncem:Atatürk milliyetçiliği hiç bir zaman faşism olmamıştır ve faşizme kaymamıştır.Atatürk milliyetçiliği dil-din-ırk ayrımı yapmadan ulus oluşturmayı amaçlamıştır.(Irk ve millet arasındaki farkı biliyorsunuzdur umarım)


    Öncelikle şunu belirteyim: Atatürk milliyetçiliğine kimin "faşizm" dediğine ilişkin alıntı yapmanız iyi olurdu. Kimin bunu söylediğini bilirdik. Yani sınıftan bir arkadaşınız veya bakkal osman amcaysa zerrece umrumda değil diyebilirim. Biraz daha "göz önünde" olan biri, mesela bir siyasetçiyse ben size o kişiyle ilgili bazı gerçekleri sayardım, oradan sonuca varırdınız. Atatürk Milliyetçiliğine faşizm diyen çevrelerin genelde tarikatçı/bölücü çevreler olduğu da benim tespitimdir mesela. İsteyen zerrece umrumda değil desin isteyen katılsın.

    Arkadaşlar lafımızı bilip konuşalım lütfen. Atatürk'ün devrinde faşizm diye bir kavram yoktur. Kavramın kurucusu Benito Mussolini olarak kabul edilmektedir. BKZ ALINTI. Bu anlamda Atatürk'ün faşizm ideolojisini okuyup öğrenip takip ettiğini, benimsediğini beyan etmek açıkça ahmaklıktır.

    Ancak faşizmi Mussolini tanımlamış olsa da, mutlaka ondan önce de faşizm benzeri hareketler vardı. Nitekim üstteki alıntıda kavramın kaynağının Roma İmparatorluğu olduğu belirtilmektedir (hep de romadır nedense). Bu noktadan hareketle faşizmin özelliklerini inceleyelim bakalım Atatürk faşist miymiş?:

    * Lider ilkesi: Bu ilkeye göre toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de yönetim dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. İdeoloji: Cumhuriyetçilik. Lider: Cumhurbaşkanı!

    * Milliyetçilik: 19. yüzyıl boyunca yükselen milliyetçilik 20. yüzyılda çeşitli ve aşırı boyutlara varmıştı. Atatürk: Ne mutlu Türk'üm diyene!

    * Antisemitizm ve Irkçılık: Bu konuda Alman nazizminin halka yönelik terörü birçok başka ülkeye göre oldukça ön plandadır. (Ayaklanan isyancıları halktan sayacaksanız bilemem de Atatürk döneminde halka zulüm yapılmamıştır. Yapılsaydı bugün Türkiye'de Rum, Ermeni, Kürt en azından bu sayılarda mevcut bulunamazdı. Bakınız bugün Almanya'da yahudilerin az olması gibi)

    * Hukukun işlevselleştirilmesi (İlk anayasa, ilk medeni kanun, hilafetin kaldırılması, saltanatın kaldırılması, seçme-seçilme hakkı, vs)

    * Rejim karşıtlarının ve aşağı görülen halk gruplarının idam edilmeleri ve/veya öldürülmelerinin haklı görülmesi ve bir devlet politikası olarak yürütülmesi. (Menemen isyanının bastırılması, Şeyh Sait isyanının bastırılması, İstiklal mahkemeleri)

    * Bir ulusa, kültüre ya da “ırka” üye insanların toplumun geri kalanı üzerinde üstün oldukları iddiası. Bu yaklaşım aynı zamanda lider ilkesinde de ifadesini bulur. Belli bir kişi diğer herkesten ve topluluktan daha isabetli kararları alabilir durumdadır. (Atatürk'ün evlatlığı bir Kürt çocuğudur, kendisi ise Selanik doğumludur. Ancak çoğulcu demokrasi bağlamında elbette Türk'lerin azınlıklara bir avantajı vardır. Bu faşizm değil, çoğulcu demokrasidir).

    * Otoriter iktidar biçimleri ve sıklıkla totaliter bir sistem. Totalitarizm Alman ve İtalyan faşizmlerinde ön plandayken, Avusturya Faşizmi ve Francocu İspanya’da vurgulu değildir. (Çok partili sisteme geçiş Atatürk'ün düşüdür. Göremeden gitti gariban...)

    * Din karşıtlığı ve Anti-klerikal yapı: Faşist ideoloji dünyevi ve yönetsel bir ideoloji olduğunu, ve manevi olanın, dünyevi olandan kesin olarak ayrılması gerektiğini ileri sürer. Bu yönüyle, her türlü dini ve dini kurumun dünyevi işlere karıştırılmasını reddeder. Dinlerin ve kilisenin varlığını, sadece dini vecibelerini yerine getirmek isteyen kişiler tarafından kullanması yönüyle kabul ederler, ancak kilisenin siyasi-yönetsel erk halinde görülmesinin tamamen karşısındadırlar. Bu yüzden gerek Faşist İtalya'da, gerekse de Nazi Almanyasında çok sayıda kilise tahrip edilmiş, din adamları kasıtlı olarak katledilmiştir. (Hilafetin kaldırılması dine karşı bir hareket değil, din adına sömürünün sona erdirilmesidir. Hristiyanlık ile islam arasında çok fark vardır. Atatürk sık sık peygamberimizi över, bölgelerinde sevilen din alimleriyle bir araya gelir fikir alış verişinde bulunurdu. Bir dönem dini eğitim veren okula gitmişliği de vardır)


    Şimdi siz bunlardan ne çıkarttınız? Bana göre Atatürk epeyce faşistmiş arkadaşlar. Faşizm ideolojisini bu açıdan görünce benim de faşist olasım geliyor. O kadar da tu kaka bişey değilmiş...

    Savaş zamanında kendisini bir ülkenin kurtarıcısı olarak bulan, yıllardır ülkesinin çakallarca parçalanışını izleyen bir komutandan, bir savaş gazisinden ne bekliyordunuz lider olunca? Sosyal demokrasi mi? Pembe tişört giyip Ibiza'da mojito yudumlamasını mı? Kriz dönemleri sıradışı tedbirler gerektirir arkadaşlar. Kıçlarımız yataş yataklarda yatar, kafalarımız kuş tüğü yastıklara değer, günlerimiz kafelerde barlarda geçerken bunu takdir etmek pek mümkün değil biliyorum ama zorlayın biraz kafanızı. Önemli olan Türkiye'nin bugün demokrasiyi geliştirmeye çalışıyor olmasıdır. Düşe kalka da olsa uğraşıyoruz işte. Pek çok hatalar yapılmıştır ve yapılmaktadır ancak Atatürk'ü bir Mussolini, bir Hitler hatta zamanında favori olduğu üzere bir Napolyonla aynı kefeye koymak İNSAFSIZLIKTIR, AYIPTIR, GÜNAHTIR, AHMAKLIKTIR arkadaşlar. Arka tarafına sürecek aklı olan bu tür sonuçlara varmaktan kaçınması gerektiğini bilir.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.