Şimdi Ara

XBMC Kurulum Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
261
Cevap
27
Favori
64.906
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Blogumda yazmaya başladığım rehberi buraya taşımak istedim.

    Tamamlanmış değil, yavaş yavaş tamamlanacak.

    blogumun adresi:http://dckaraca.blogspot.com

    Başlıyoruz.
    ------------------------

    Bunlar hep internetin suçu. Eskiden film izlemek için sinemaya giderdik, derdimiz sinemadaki konforun, ses sistemlerinin, görüntünün falan iyi olmasıydı, seçimimizi buna göre yapardık. Gelişen teknoloji, evvelden sınırlı kitlenin evinde bulundurabildiği ev sinema sistemlerini daha çok haneye soktu, geniş bant bağlantı ve artan internet hızları da film, dizi gibi içeriği bu sistemlerde izlememizi kolaylaştırdı.

    DivX oynatıcılar demode oldu birkaç çeyrek önce, PopCorn media player ve özellikle Western Digital'in oynatıcılarının açtığı yola sürüyle marka girdi, yüksek tanımlı (hd) içeriği oynatabilen bu aletlerin becerileri insanları cezbetti.

    Ve fakat yıllardır işimizi gören kişisel bilgisayarların içerik oynatma konusunda da söyleyecekleri birkaç söz olacaktı.

    HTPC nedir?

    HTPC, Home Theater Personal Computer kelimelerinin kısaltmasından oluşur, yani Ev Sineması Kişisel Bilgisayarı. HTPC'ler işin donanım ve yazılım kısmına düşkün, bilgisayarın getirdiği esnekliği ve müdahele edilebilirliği kullanmayı seven insanların tercihi oldu hep. En basitinden, DivX oynatıcıların ilk çıktığı dönemlerde (ki ben de vestel markalı bir tanesine sahip olmuştum, şu an yazlıkta kullanılıyor hala) yeni codecli filmler çıktıkça aletin firmware'inin güncellenmesi gerekirdi (ki güçtür). Servise götürülürdü falan. HTPC'lerde ise en güncel codecler her zaman bir tık uzaktadır.

    Yazının ilerleyen bölümlerinde HTPC'ler ile ilgili avantaj ve dezavantajları saymaya devam edebiliriz, şimdi burada hepsini düşünmekle zaman kaybetmeyi anlamlı görmüyorum. Lakin HTPC'yi değil de DivX oynatıcıları veya yeni nesil medya oynatıcıları tercih edenlerin en büyük argümanları, estetik, elektrik sarfiyatı, başarım, fiyat ve arayüz olmuştur. Bu yazının konusu (şimdilik) arayüz, daha doğrusu önyüz, diğer konularda da rehberler hazırlamayı planlıyorum.

    Önyüz (front end), bir aygıtın donanımını kullanabilmek için kullanıcının işlemleri gerçekleştirdiği kısım oluyor kabaca, burada kullanıldığı anlamıyla. HTPC'lerin, kolay kullanıma sahip grafik arayüzlü rakiplerine karşı duran bazı önyüzleri var, hemen hemen tamamı açık kaynaklı, zaten rakiplerine karşı duran ve rakiplerini alt eden kısmı da açık kaynaklı / geliştirilebilir olmasında yatıyor.

    En meşhur HTPC önyüzleri şunlar:

    XBMC
    MediaPortal
    Meedio
    Boxee


    Bunları zaman içerisinde (Boxee hariç) denedim, işin TV kısmını ayırdığımızda en mantıklı (ve kolay) kullanımın XBMC olduğuna kanaat getirdim, hatta XBMC'yi o kadar beğendim ki, hakkında Türkçe bir kaynak olmadığını görüp bir rehber hazırlamak istedim.

    Buraya kadar yaptığım laf kalabalığının tamamı girişiydi bu rehberin, planımız şöyle olacak:

    -XBMC için gerekli konfigürasyon hakkında.
    -İşletim sistemini XBMC kurulumuna hazır hale getirmek.
    -XBMC kurulumu (Windows)
    -XBMC kurulumu (Linux)
    -Skin (arayüz) tercihleri, örnekler.
    -Scraper kavramı ve tercihler.
    -Filmler için klasör belirleme.
    -Filmleri etiketlemek / isimlendirmek.
    -Diziler için klasör belirlemek.
    -Dizileri etiketlemek / isimlendirmek.
    -Müzikler için klasör belirlemek.
    -Müzikleri etiketlemek / isimlendirmek.
    -Script kavramı ve kullanımı.
    -Yararlı scriptler.
    -XBMC ile bir MCE kumanda kullanmak. (Klavye ve mouse'u ortadan kaldırıyoruz)

    Bu maddelerde değişiklikler olabilir, doğaçlama ilerleme durumu da olabilir, artık ne gerektirirse.

    İlk önce Windows kurulumundan başlayacağız. Linux için Ubuntu distrosu kullanacağım bu arada, bilginize.

    İşin iki kısmı var, aslında dört kısmı var. XBMC dört ortamda çalışabiliyor. Bunlar;

    Windows
    Linux
    Mac Os X
    XBOX


    XBOX derken, XBOX 360'tan değil, orijinal XBOX'tan bahsediyorum. Mac Os X'i masaüstü bilgisayarımda OSx86 sağolsun kullanıyorum ama XBMC'yi oraya kurmaya gerek duymadım hiç. LCD televizyonumun altında HTPC'mde Windows üzerine kurulu olarak kullanıyorum, masaüstümde Ubuntu'ya kuracağım, yani Ubuntu kurulumunu da (daha evvelden yapmış da olsam) burada tekrar yapacağım,
    taze taze bilgilere yer vereceğim. XBOX ise, zaten XBMC'nin çıkış noktası, zamanında orijinal XBOX'ın donanım gücünden faydalanmak amacıyla bir grup programcının bir araya gelip başladığı bir proje XBMC, ilk olarak da XBOX'da kullanılmış, hala da XBOX için geliştirilmeye devam ediyor.

    XBMC'nin wiki'sinde, Windows için uygun donanımı şöyle listeliyorlar:

    İşlemci:
    X86 tabanlı Pentium M, Pentium 4, AMD Athlon XP/64, AMD Opteron ya da daha yeni bir işlemciye sahip bilgisayar. (Güncel h.264 videoların başarımı için dual core tavsiye ediyorlar)
    Ekran Kartı:
    Ati Radeon R420 (X800) ya da daha yenisi destekleniyor, R700 (HD4000) ya da daha yenisi tavsiye ediliyor.
    Intel GMA 950 (945G) ya da daha yenisi destekleniyor, Intel GMA X4500HD (G45) ya da daha yenisi tavsiye ediliyor.
    Nvidia 6 serisi ya da daha yenisi destekleniyor, Nvidia 8 serisi tavsiye ediliyor.
    Ses Kartı:
    Direct Sound destekli herhangi bir ses kartı.
    Kumandalar:
    LIRC ve IRSS için gömülü desteği var, EventServer programı ile oyun kolları, iPhone, PDA, PS3 kumandaları gibi aklınıza gelebilecek herşey için destek sağlıyor.
    Oyun kolları:
    İşletim sisteminde çalışıyorsa, XBMC'de de çalışıyor demektir.
    İşlemci ile ilgili, yüksek tanımlı içerik başarımı için çift çekirdek gerekiyor deniyor ama, ben P4 2.66 GHZ, 1 GB ddr ram, ve FX5200 ekran kartım ile 720P içerik izleyebildiğimden ötürü, bunların olası performans problemlerini engellemek için yüksek verildiğini düşünüyorum. Yüksek tanımlı içerikte aslolan işlemci gücüdür evet, çift çekirdek olsa daha mı iyi olur, evet. Ama çift çekirdekli 1.66 GHZ mi, yoksa tek çekirdek 2.66 GHZ mi derseniz, yüksek GHZ'nin daha başarılı olacağını tahmin ediyorum.

    Ubuntu için uygun donanım:

    İşlemci:
    X86 tabanlı Pentium M, Pentium 4, AMD Athlon XP/64, AMD Opteron ya da daha yeni bir işlemciye sahip bilgisayar. (Güncel h.264 videoların başarımı için dual core tavsiye ediyorlar)
    Ekran Kartı:
    Ati Radeon R420 (X800) ya da daha yenisi destekleniyor, ama ATI çipli ekran kartları tavsiye edilmiyor.
    Intel GMA 950 (945G) ya da daha yenisi destekleniyor.
    Nvidia 6 serisi ya da daha yenisi destekleniyor, Nvidia 8 serisi tavsiye ediliyor.
    Ses Kartı:
    ALSA destekli herhangi bir ses kartı.
    Kumandalar:
    LIRC ve IRSS için gömülü desteği var, EventServer programı ile oyun kolları, iPhone, PDA, PS3 kumandaları gibi aklınıza gelebilecek herşey için destek sağlıyor.
    Oyun kolları:
    İşletim sisteminde çalışıyorsa, XBMC'de de çalışıyor demektir.

    Linux biraz daha hafif çalıştığı için sistem altında, XBMC de daha rahat çalışıyor. Yine de bazı problemler var:

    Nvidia, Good-Device Drivers ile Linux'u desteklediği için, Linux altında en sorunsuz çalışan ekran kartı üreticisi. Ayrıca 8 ve sonrası ekran kartı serilerinde VDPAU adlı açık kaynak teknoloji destekleniyor, VDPAU kabaca video decoding ve post processing işlemlerinde işlemcinin yükünün bir kısmını grafik işlemciye yükleme ve sistemi rahatlatma işine yarıyor. Avantajlı bir şey yani. Dolayısı ile yeni bir HTPC için donanım bakarken, aklınızda bu olsun.

    Ses kartları genelde ALSA destekli oluyor Linux altında, özellikle güncel modeller. Ama yazılımsal olarak 6 kanal ses verme olayı olduğunda bazı anakartlarda (örneğin Intel D945GCLF2 anakartımda line out, line in, mic in portları windows altında 6 kanal çıkışa döndürülebiliyor, ama bu Ubuntu altında tam bir başağrısı oldu, conf dosyalarına girdim çıkamadım, önerilen tüm modifikasyonları yapsam da 6 kanal ses alamadım) problem çıkabiliyor.

    Ram olayından pek bahsedilmemiş, kişisel tecrübelerime bakarak, Linux için 1 GB, Windows için 2 GB ram yeterli olacaktır diyebilirim.

    Bunlar sadece HTPC konfigürasyonu tabi, çalışır durumda klavye mouse, isteğe bağlı ses sistemi ve isteğe bağlı görüntü sistemi gerekecek beraberinde.

    Gerekli donanımsal konfigürasyonlar bu şekilde.

    Evet, sırada işletim sistemini XBMC kurulumuna hazırlamak var.

    Mediaportal ve Meedio'nun aksine, XBMC, kurulum açısından en sorunsuz yazılım. Windows için Windows Vista ya da daha güzeli Windows XP'yi tavsiye ederim. Windows 7 ile de sorunsuz kullanmakla beraber, Microsoft'un son işletim sisteminin hala driver problemleri var, en basitinden, gömülü ses kartları ile ilgili (özellikle Realtek chipsetli olanlar için) cızırtı problemi giderilebilmiş değil. Windows XP veya Vista'da sürücü problemi daha az, hatta yok denecek kadar az, bu yüzden tüm sürücüleri yüklenmiş Windows XP ve Vista işimizi görür.

    Bundan sonra yapacağımız işlem Windows için, codec pack kurmak. Codec paketleri, kurmasıyla değil ama ince ayarlarıyla (özellikle ffdshow vs.) bambaşka bir yazı konusu, ama şu an varsayılan ayarlarla geçelim bu kısmı. K-Lite Codec Pack benim en tuttuğum pakettir, lakin son sürümlerini değil, önceki sürümlerinden 2.1.5'i tavsiye ediyorum, ufak bir Google aramasıyla bulabilirsiniz. K-Lite kurulumu esnasında Media Player Classic de geliyor, başındaki tick'i kaldırın, ihtiyacımız olmayacak. H264 decoding işlemi için CoreAVC'nin ticari olmadan önceki son sürümünü içeriyor ve iyi bir başarım oranı var, tatmin edici yani.

    Kurulum bittikten sonrawww.xbmc.org adresine girip download kısmından XBMC'yi indirebiliriz. Windows için kuruluma hazırız.

    Linux için bu kadar uğraşmayacağız.

    Ubuntu Karmic Koala (9.10)'nın 64 ya da 32 bit sürümünü indiriyoruz, ya da varolan CD'den kuruyoruz. Kurulum esnasında kullanıcı adı ve şifrelerimizi belirliyoruz ama giriş ekranında şifre sormasını istemeyelim. Bunun sebebi, bilgisayarı açtığımızda, XBMC'yi başlangıçta otomatik çalışacak hale getirdikten sonra, boot ekranında falan oyalanmadan çat diye programa girebilmek. Ubuntu kurulumu sonrası güncellemelerimizi yapıyoruz.

    İşletim sistemlerini XBMC'ye hazırlamak da bu kadar.

    Windows için xbmc.org'dan indirdiğimiz kurulum dosyasını çalıştırıyoruz. (Güncel sürüm 9.11). Kurulum esnasında Direct X 9.0c ve Microsoft Visual C++ 2008 Redist. Package'ı da yükleyecek. İlerde format atarsanız veya başka bir bilgisayara taşınırsanız diye, portable kurulum yapmanızı öneririm. Böylece her seferinde scraperlardan aldığınız verileri tekrardan indirmenize gerek olmaz. Kurulum tamamlandığında XBMC kullanıma hazır demektir.

    Ubuntu kurulu, güncellemelerimiz yapılı. Herşey bittikten sonra, terminali açıp dört adet komut yazmamız gerekiyor:

    sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install xbmc
    sudo apt-get update

    İlk komut XBMC repolarını eklemek için. İkincisi repolarımızı güncellemek için. Üçüncüsü XBMC'yi kurmak için. Dördüncüsü de XBMC'yi güncellemek için. Tabi eklemeye gerek yok sanırım, bir seferinde bir komut vereceksiniz. sudo komutu için user password'ünüzü bilmeniz gerekiyor, biliyorsunuzdur. Her komutu girdikten sonra belli bir zaman geçecektir indirme ve kurulum işlemleri esnasında.

    Evet XBMC kuruldu :)

    Kurulum esnasında gerekli codecleri de indiriyor, ekstradan eklemenize gerek kalmıyor yani. Uygulamalar kısmında, medya menüsünde görebilirsiniz XBMC'yi.

    Skin (arayüz) tercihleri, örnekler.

    XBMC'nin görenleri hayran bırakan özelliklerinden ilk akla geleni, skin - arayüz desteği ve çeşitleri. XBMC tamamen açık kaynaklı bir yazılım olduğundan, isteyen herkes skin geliştirebiliyor, yahut varolan skinler üzerinde oynayabiliyor (Skin modları). XBMC'nin anasayfasında "Downloads" kısmından ulaşılabilecek resmi skinler şunlar:

    Aeon
    Back Row
    Confluence
    MediaStream
    MediaStream Redux
    MiniMeedia
    PM3.HD
    Project Mayhem III
    Rapier
    Tranparency!

    Hepsinin ufak tefek esprileri var. Kısaca değinecek olursak;

    Aeon: Görselliği ön plana çıkaran ve çok tercih edilen XBMC skin'i.
    Back Row: Yıllardır geliştirilen oldukça iddialı bir skin, hem SD hem HD ile uyumlu.
    Confluence: Varsayılan XBMC skin'i. İdare edebilecek bir görsellik sunuyor.
    MediaStream: Bir süre geliştirilmesine ara verilen ama Ocak 2010 itibarıyle tekrar üzerinde çalışılmaya başlanan klasik XBMC skinlerinden.
    MediaStream Redux: Aslında MediaStream mod'u, ancak oldukça büyük değişiklikler içermesi sebebi ile ayrı bir skin olarak kabul ediliyor, yine görselliğin ön planda olduğu, şık bir seçim.
    MiniMeedia: MediaStream geliştiricileri tarafından hazırlanan bu skin, daha çok fanart görmek isteyen kullanıcılardan gelen yorumlara göre hazırlanmış, daha transparan bir çalışma.
    PM3.HD: Confluence'tan önceki varsayılan XBMC skin'iydi, Project Mayhem III Skin'inin HD versiyonu olarak da kabul edilebilir.
    Project Mayhem III: XBMC'nin orijinal ortamı Xbox'a göre hazırlanmış ilk skinlerden.
    Rapier: Ana ekranı oldukça sade, ama ortam dosyalarınızı görüntülerken kişiselleştirilebilirliği ile işinizi çok kolaylaştıracak, favori skin'im.
    Transparency!: Her an her yerde fanartları gösterme amacı güden, görselliği ön planda tutan bir skin.

    Skinlerin boyutları 40 ila 120 MB arasında değişiyor, en azından denediklerim. Tabi modlu skinler ile bunların sayıları çok daha fazla artıyor, en basitinden Aeon'un, Stark, Hitched gibi modları var, diğerleri için de geçerli bu.

    Skinleri indirdiğinizde, arşiv dosyasından çıkarıp, XBMC kurulum klasörünüzdeki skin klasörünün içine kopyalamanız gerekiyor. Bundan sonra, programa girdiğinizde göreceğiniz Settings bölümünden Appearance kısmından değiştirebilirsiniz seçiminizi. İlk etapta hiç skin eklemezseniz, PM3.HD ve Confluence arasından seçim yapabilirsiniz, bahsettiğim gibi Confluence varsayılan skin'dir.

     XBMC Kurulum Rehberi


    Scraper kavramı ve tercihler

    İşlerim güçlerim dolayısıyla uzuuunca bir ara verdiğim XBMC rehberine devam ediyorum. Konumuz Scraper kavramı, ki kendisi XBMC'nin en büyük esprisini oluşturur.

    Mevzu şu: Bir klasör içerisindeki dosyalarınızın ne olduğunu tespit edip, bunları sizin belirleyeceğiniz veritabanlarındaki dosyalarla eşleştirip, haklarındaki bilgileri bilgisayarınıza indiren bir sistem var XBMC'de. Bu veritabanlarına scraper deniyor.

    Örneklemek daha rahat olacak, kendi sistemimden yola çıkayım:

    XBMC'nin içerik aldığı 3 adet klasörüm var. Bunlardan birincisi Movies klasörü, ki içinde filmler var. İkincisi TV klasörü, ki içerisinde televizyon dizileri var. Üçüncüsü de Music, bunun da içinde mp3 ve flac dosyalarım var.

    (XBMC'yi ilk çalıştırdığımızda herhangi bir yerden herhangi bir dosya almaz, kaynakların konumlarını belirlemeniz gerekir. Add source dediğinizde videos kısmına girip, rahatlıkla ekleyebilirsiniz.)

    Kendi örneğimden devam ediyorum. Add source deyip movies klasörünü gösterdiğimde, ekranda set content dediğimde bu klasörün ne içerdiğini sorar. Movies klasörünü seçtiğimden bu klasörün film içerdiğini XBMC'ye iletiyoruz. Scraper seçimi de burada oluyor, themoviedb, imdb, rotten tomatoes gibi scraperlar arasından birini seçiyoruz, bundan sonra XBMC bizim o klasörümüzü tarayıp, dosya isimlerinden hangi filmlerin o klasörde olduğunu tespit edecek ve XBMC'nin alametifarikası olan görsellerini sabit diske indirecek.

    Scraper'ı seçtikten sonra aşağıda seçenekler göreceğiz, onların da ne işe yaradığını anlatayım:


    Exclude folder from scans: Bu seçildiğinde, gerçekleştirilecek taramalar bu klasör atlanarak yapılır.
    Run Automatic Scan: "OK" dendikten sonra seçili klasörde taramaya derhal başlar.
    Use Foldername for Lookups: Klasör ismini esas alır, klasörün içindeki video dosyaları yerine, buna az sonra geleceğim.
    Folder contains a single Video: Bu seçenek, klasördesadece bir video dosyası olduğunu varsayar, normalde bir klasörün içerisinde birden çok video dosyamız olduğunu düşünür XBMC ve eğer seçtiğimiz klasörde tek bir film varsa bunu seçmeliyiz.
    Folder contains a single TV Show: Üst taraftaki açıklamayı tv dizilerine uyarlayın.
    Scan Recursively: Alt klasöleri de tarar (iki seviye aşağıya kadar). Tv dizileri her zaman bu seçenekle taranır.

    Şimdi, scraper olayını anladıysak, olaydaki inceliklere gelelim.

    Scraper'ın olanca gücüyle çalışması için en önemli şey isimlendirmedir. Çünkü dosya isimlerini esas alır Scraper'lar. Bu yüzden, görsellikte ve tüm dosyalarınızın tespit edilmesinde problem yaşamak istemiyorsanız, en doğru düzen şu olacaktır:

    -Filmler için-
    Ana klasör
    -"Film adı (Film yılı)" olarak isimlendirilmiş içinde video dosyasının bulunduğu klasör.
    --Video dosyası.

    Örnek:
    Movies
    -Shutter Island (2010)
    --Shutter.Island.2010.R5.LINE.XviD-MENTiON.avi

    Önemli olan, video dosyasını içeren klasörün doğru isimlendirilmesidir, bu klasör doğru isimlenmiş ise içerisindeki video ister video.avi olsun, ister aynı şekilde Shutter Island (2010).avi olsun, farketmez. Scraper'ımız filmin adını ve yılını görür, veritabanındaki filmle eşleştirir, skin'imize uygun şekilde görselleri indirir ve işi biter.

    -Diziler için-
    Ana klasör
    -Dizi adı
    --Doğru sezon ve bölüm numaraları ile isimlendirilmiş video dosyası.

    Doğru isimlendirilme nasıl olur?

    Bunda birkaç standart var:

    S01E01.avi
    1x1.avi
    S01xE01.avi
    S01 E01.avi
    S01.E01.avi

    dosya uzantıları avi, wmv, mkv vs olabilir. Önemli olan dosya isminde bu ibarelerin bulunması, zira XBMC o dosyanın hangi sezona ve hangi bölüme ait olduğunu ancak o şekilde tespit edebiliyor. Yine scraper tanımladığımız veritabanından dizi ve bölüm bilgilerini-görsellerini indiriyor, üst düzey bir kullanıcı tecrübesi ile XBMC kullanabiliyoruz.

    Sezon ve bölümün dosya adında tanımlı olması yeterli olacaksa da, düzen açısından benim de kullandığım şekliyle şu en doğrusu olacaktır:

    Örnek:
    TV
    -Lost
    --Season 6
    ---s06e01.mkv
    ---s06e02.mkv
    ---s06e03.mkv
    ---s06e04.mkv
    ---s06e05.mkv
    ---s06e06.mkv
    ---s06e07.mkv
    ---s06e08.mkv
    ---s06e09.mkv
    ---s06e10.mkv
    ---s06e11.mkv
    ---s06e12.mkv
    ---s06e13.mkv
    ---s06e14.mkv

    Scraper'da ikinci önemli nokta da hangi scraper'ın seçileceği konusu.

    Burada açık kaynak internet kullanımının değerini biliyor ve filmler için themoviedb, diziler içinde thetvdb'yi kullanıyoruz. Birincisi, themoviedb, imdb benzeri bir veritabanı, filmler için ayrıntılı bilgiler tamamen üye kullanıcılar tarafından oluşturuluyor ve düzenlenebiliyor. İkincisi de televizyon dizileri için veritabanı, yine açık kaynaklı, üye olup ekleme-düzeltme yapabiliyorsunuz. imdb her ne kadar daha geniş bir veritabanına sahip olsa da, potansiyel themoviedb'de daha yüksek, örneğin ben şimdiye kadar themoviedb'nin veritabanında olmayan onlarca Türk filminin bilgilerini, görsellerini, oyuncularını buraya ekledim, artık kendi XBMC'mde bu filmleri de görebiliyorum.

    Müzik konusu biraz sıkıntılı, tam bir standart getirilebilmiş değil bildiğim kadarıyla halen, müzik dosyalarımı tagleme konusunda takıntılı olduğum için gerek de duymuyorum aslında çok. Müzik için scraper da çok verimli bulamadım, en azından filmler ve tv dizileri kadar verimlisini bulamadım. Albüm kapakları ve sanatçılar yeterli oluyor bana görsellik için, onu da şu şekilde çözüyorum:

    Music
    -Amorphis
    --My Kantele
    --Elegy
    --Tuoenla
    --Am Universum
    vs.

    diye sıralandığını düşünelim,

    Amorphis klasörünün içinde albümler ayrıca klasörler halinde duruyor.

    Amorphis klasörünün içine beğendiğim bir Amorphis fotoğrafını koyuyorum, bunu folder.jpg olarak isimlendiriyorum.

    Sonra her albümün klasörünün içine albüm kapaklarını folder.jpg olarak isimlendirerek ekliyorum.

    Müzik klasörüne baktığımızda, artık Sanatçıların fotoğraflarıyla, sanatçıların içine girdiğimizde de albümlerin kapaklarıyla görülebilmesi gerekir.

     XBMC Kurulum Rehberi


     XBMC Kurulum Rehberi


     XBMC Kurulum Rehberi


     XBMC Kurulum Rehberi


     XBMC Kurulum Rehberi


    Sonuçta, media playerların şu uyduruk arayüzlerinden çok daha keyif veren bir tecrübe yaşayacağınız garanti:

     XBMC Kurulum Rehberi

    Resim için pclabs.com.tr'ye çok teşekkürler.

    ----devam edecek...---



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi portnoi -- 6 Mayıs 2010; 13:07:54 >







  • "Skin (arayüz) tercihleri, örnekler." kısmı ilk mesaja ve blog'uma eklendi.

    http://dckaraca.blogspot.com/2010/02/skin-arayuz-tercihleri-ornekler.html
  • Compro kumanda tam olarak MCE ile uyumlu ise,http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=36936 bu adreste nasıl yapılacağı anlatılıyor. Kumanda kısmına henüz gelemedim hazırladığım rehberde, zaman sıkıntısı yaşadığım için hızlı da ilerleyemiyorum ama linkte nasıl yapılacağı anlatılmış. İstediğiniz tuşa istediğiniz komutu da atayabiliyorsunuz.
  • "Scraper kavramı ve tercihler" kısmı ilk mesaja ve blog'uma eklendi.

    http://dckaraca.blogspot.com/2010/05/scraper-kavram-ve-tercihler.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Beholder

    XBMC'i Linux üzerinde değilde Windows üzerinde çalıştırmanızı tavsiye ederim. Linux üzerinde sorunlu çünkü.


    Üşengeçlikten yazamadım cevap. Neden XBMC linux üzerinde iyi değil bana göre 2 sebebi var, bunlardan biri 2.ekrana attığınız XBMC de mouse takılı kalıyor. Yani imlec sadece XBMC programında aktif oluyorki bunun şu ana kadar yüzde yüz bir çöüzmü yok. Demek istediğimi biraz açayım. Windows sistemde 2.ekrandaki xbmc'de film oynarken mouse ekranın sınırları dışına çıkarabilir ve film izlerken aynı anda nette dolaşabiliriniz. Malesef Linux+XBMC üstünde bu olay olmuyor. Bu kısıtlamanın sebebi XBMC Linux versiyonunda kullanılan SDL grafik motoruyla ilgili ve bu motor uzunca bir süredir güncellenmediğinden bu hata tam olarak düzeltilebilmiş değil.Gerçi bununla ilgili xbmc koduna bir patch eklenip yeniden derlendiğinde çalıştığı söyleniyor ama bu işlem baya kastırıcı. Daha fazla bilgi isteyen şu linke bakabilir.http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=37377

    ikinci sebeb linuxta compiz efektlerini fulladığınızda XBMC filmi tam pürüzsüz oynatamıyor. Yani film seyredeceğiniz zaman Compizi kapatmanız gerekiyorki o da çok pratik çözüm değil.

    üçüncü sebep Linux üzerinde Girder tarzı bir program olamayışı. Bu yüzden com portlu bir IR ile XBMC'yi yüzde yüz kontrol edemiyorsunuzki benim işime hiç yaramıyor bu.

    dördüncü sebep ise beni ilgilendiriyor biraz :) malesef LCD'mi Ubuntu'da 1:1 Pikselmapping yaptıramıyorum, bu yüzden de XBMC penceresi yada filmler ekran dışına taşıyor. Gerçi bunların çoğu Linux camiasının eksikleri ama sonuçta XBMC Windows sistemler üstünde daha iyi çalışıyor.

    Tabiki evde bir HTPC'Niz varsa ve bu HTPC'nin tek görevi tek ekrana takılıp film seyrettirmekse o zaman dezavantajlar azalıyor (SDL kısıtlaması, compizi açıp kapamanın pratiksizliği vs) ama Girder gibi muhteşem bir programın kullanılamıyor oluşu da büyük bir negatif unsur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: albatros79

    Su anda evimde bilgisayarım televizyonuma baglı ve xbmc kurulu sekilde gorsel acıdan cok keyifli bir şekilde film seyrediyorum.tek sıkıntım , xbmc'i android deki xbmc remote uzerinden calistiramıyorum.
    benim asıl merak ettigim, bildiginiz gibi piyasada linux isletim sistemli uydu alıcılar var. Dreambox vs. gibi. bu uydu alıcılara da xbmc kurulumu mumkun mu? Eger oyle olursa süper olur. tek cihazla hem televizyon hem media player, aynı zamanda kumandasını da kullanma sansımız dogabilir.
    benim gibi dusunup bunu arastıran bir arkadas olmustur mutlaka.
    benimle de paylasırsanız sevinirim!!

    aslında şunu yapabilirsin linüx işletim sistemli uydu alıcını xbmc ye ekleyebilirsin .....

    ileriki zamanlarda merak etme xbmc ekli alıcılar çıkacak ileriki derken yakında...


    bir örnek video...

    http://www.youtube.com/watch?v=bubfmCzVWC0&feature=related




  • AMD ekran kartlı sistemler için özel hazırlanmış Live CD ISO
    http://forum.xbmc.org/showpost.php?p=752888&postcount=109
  • Raspberry Pi yi aldım sd karta xbmc yi yükledim .
    (debian-xbmc remix imajı direkt indirme linki :

    http://nl1.rpi-developers.com/xbmc/XBMC-Debian/24-04-2012/debian-xbmc-24-04-2012.zip )

    1. Her seferinde başlangıçta şifre, kullanıcı adı ve XBMC yi girmemiz gerekiyor. Bunları girmeden başlatabilirmiyiz. Çünki zaman kaybı oluyor.
    2. Usb ye taktığım flash kartı bir türlü gösteremedim. flash normal bilgisayarda I: şeklinde isminide F olarak tanımladım. Kendisi flash veya harddiskleri tanımıyor bizim göstermemiz gerekli.
    Yardımcı olabilirseniz sevinirim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: s_g_m_s

    quote:

    Orijinalden alıntı: portnoi

    Bu XBMC'nin değil kumandayla bluetooth'un eşleştirilme problemi sanırım, bende olmadığından beni aşar.

    Benim tavsiyem ms mce uyumlu kumanda ya da klavye+kumanda setlerinden almanızdır.

    Bluetooth "BD Remote controller" diye görüyor cihazı.

    Çalışıyor da.Ama ne hikmetse XBMC de çalışmıyor.

    Xbox controller da öyle.Tüm oyunlarda hiçbir ayar yapmadan kullanabiliyorum ama xbmc de çalışmıyor

    http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=38333

    Burada anlatmış, ingilizceniz varsa takip ederek çalıştırabilirsiniz. Dediğim gibi bende olmadığından ve elimde olmayan donanımla ilgili kaynak okumak her zaman kafamı karıştırdığından yönlendiremiyorum ama gördüğüm kadarıyla otomatik gelen driverları kaldırmanız gerekecek bu proses esnasında. Yani windows'un bt kumandayı görmesi xbmc'de çalışması anlamına gelmiyor.




  • Favori eklenti/add-on lar nelerdir diye sorayım. Benim favorilerim :

    - Icefilms (HD ve 3D filmler icin muhtesem kaynak)
    - 1Channel (Dizilerde üstüne tanımam)
    - XBMCTR Repo (yerli herşey)

    http://www.xbmchub.com/blog/2012/04/24/fusion-easy-addon-installation-for-xbmc/ adresinden bu addonlar yuklenebiliyor, sadece TR repo da sıkıntı var bu aralar, dolayisiyla kendi sitesinden xbmctr.com dan takip etmek en garantisi.

    Bu arada aranizda TV özelligini ve PVR kullanan var midir ? Ben Teledünya'yi sisteme entegre etmek istiyorum, bunun icin DVB-C tunerli bir kart ve CI modulun iş göreceğini düşünmekteyim ancak bunu uygulamış bir arkadaş varsa tecrübelerini paylaşabilir mi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaLLoWeD -- 17 Nisan 2013; 12:07:17 >




  • Arkadaslar selamlar,

    forumda xbmc ve apple tv basligi bulamadigim icin buraya yaziyorum.

    uzun bir zamandir kafamdaki mediaplayer sorununu dun halletmeye niyetlendim.

    philips smart hd tv kullanicisiyim ve ne yazik ki tv'nin mediaplayer arabirimi bu tv icin cok yavan kaliyor.

    daha once western dijital media player kullanmis ve bundan cok memnun kalmistim, fakat zmanala media player yazilimlarindaki gelismeleri okuyup inceledigimde xbmc'nin western digital playerdan cok daha iyi is cikardigini ve kullanici mudehalesine, ozellestirmesine oldukca acik oldugunu gordum. yani western digital isimi gorur mu evet fazlasiyla gorur ama xbmc'nin arabirimi ve fonksiyonlarini gorunce kesinlikle xbmc kullanmaliyim dedim. keske ureticiler de az akillarini baslarina alip bu opensource yazili televizyonlarina satis oncesi kursalar. nese burasi baska mevzu.

    xbmc'yi gecmeye karar vermek elbette isin baslangici, daha kaydedecegimiz cok yol var gibi gorunuyor, keza onunuzdeki donanim secenekleri cok fazla, ben suan xbmc'yi test ve ogrenme amacli olarak kisisel laptop'umda kullaniyorum, amacim da tv uniteme az yer kaplayacak bir player ile kullanmak, media share isini de mevcut seagate freeagent, seagate center, asus router, wd net gibi cozumlerle tek kalemde halletmeye niyetliyim.

    incelemelerim sonunda en az yer isgal edecek, en uygun fiyatli, performans acisindan en iyi sonucu verecek ve beraberindeki ios ozellikleri ile birlikte beni en cok tatmin edecek secenegin apple tv 3rd gen olduguna karar verdim. xbmc forumlarinda cihazin jailbreak yapilabildigi ve xbmc yuklenebildigi belirtilmekte. tek kaygim apple tv 3rd gen'de xbmc'yi 1080p kullanip kullanamayacagim.

    aranizda halihazirda apple tv'de xbmc kulananlarla fikir alisverisinde bulunmak isterim. bir de forumda bu konuda bir paylasim basligi var midir?
    paylasimlarinizi rica ediyorum.

    bir de xbmc'nin harikalarini gosteren bir video paylasayim, dun aksam denk geldim, harika birsey olmus. videoda yaziyor ama merak eden olursa ilgili arayuzun ismi "circus extended" guncel versiyonu 3 ve xbmc icinden eklentiler icinden gelistiricilerin repository'sine baglanarak indirmek mumkun.

    http://m.youtube.com/#/watch?v=faeyH7P9Rng&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DfaeyH7P9Rng

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • UPnP ile paylaşarak yapabilirsiniz.

    Aşağıdaki video bu konuda size bir fikir verecektir.



    Bir de MySQL ile yapılıyor.

    http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Share_libraries_using_MySQL



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 24 Ekim 2013; 3:11:15 >




  • Çoook derin bir mevzu Buradan inceleyebilirsiniz.
  • Xbmc ile windows üzerinden sorun yaşayanlar için Open Elec denemelerini öneririm.
    Open elec, xbmc barındıran bir "işletim sistemi"dir. usb belleğe kurabilir. usb üzerinden çalıştırabilirsiniz.
    <Buradan> web sitesini incelerseniz bir fikir edinebilirsiniz.
  • sertdisk S kullanıcısına yanıt
    Yardımcı olabilme sevinci için ben teşekkür ederim.
    Bütün cihazlara paylaşım konusunu sizin için biraz daha araştırdım.

    aşağıdaki 3 link size biraz daha yardımcı olacak sanıyorum.

    http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Share_libraries_using_MySQL

    http://www.howtogeek.com/75535/how-to-sync-your-media-across-your-entire-house-with-xbmc/

    http://lifehacker.com/5634515/how-to-synchronize-your-xbmc-media-center-across-every-room-in-the-house

    Ben xbmc'yi tek pc de kullanıyorum o yüzden sizin gibi çoklu bilgisayarda paylaşıma ihtiyacım olmadığı için deneyimim yok.
    Fakat, siz bunu gerçekleştirirseniz ihtiyacı olanlara buradan yardımcı olursunuz.

    kolay gelsin,




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dirgen

    Yardımcı olabilme sevinci için ben teşekkür ederim.
    Bütün cihazlara paylaşım konusunu sizin için biraz daha araştırdım.

    aşağıdaki 3 link size biraz daha yardımcı olacak sanıyorum.

    http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Share_libraries_using_MySQL

    http://www.howtogeek.com/75535/how-to-sync-your-media-across-your-entire-house-with-xbmc/

    http://lifehacker.com/5634515/how-to-synchronize-your-xbmc-media-center-across-every-room-in-the-house

    Ben xbmc'yi tek pc de kullanıyorum o yüzden sizin gibi çoklu bilgisayarda paylaşıma ihtiyacım olmadığı için deneyimim yok.
    Fakat, siz bunu gerçekleştirirseniz ihtiyacı olanlara buradan yardımcı olursunuz.

    kolay gelsin,

    Wiki sayfasındaki mysql dökümanı uyguladım zaten. bunun için advanced.xml kullanmak gerekiyor. Portable olarak ise advanced.xml yi görmüyor. Bu noktada araştırmalarıma devam ediyorum.

    Tabiki ilgin ve yardımların için ayrıca teşekkür ederim. Umarım portable sürümdede bu advanced.xml yi okutmanın bir yöntemini buluruz.




  • Hocam windows, ios ve linux için olduğunu biliyorum ama android için denk gelmedim.
    Aslında bunlara codec de diyebiliriz, bilgisayar tabanlı. Eğer android için varsa ben duymadım.
    Ayrıntılı bilgi için;http://forum.donanimhaber.com/m_74364316/tm.htm buraya bir göz atabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • onkal kullanıcısına yanıt
    Bakalım mutlu olabilecek misiniz? :)
    aşağıda linkini verdiğim sitede bu konuda bazı anlatımlar olmuş,
    MPC yi harici player olarak kullanmışlar ingilizce olduğundan anlaması biraz zor.
    siz bi bakın bu sitede ki gibi harici player kullanabilirseniz başkalarına da yardımcı olmuş olursunuz.

    link
    http://www.mediasmartserver.net/2010/06/04/guide-using-mpc-hc-as-your-video-player-in-xbmc/

    kolay gelsin..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kayamtky
    ...
    Merhaba,

    XBMC 12.2 versiyonunu kullanıyorum.
    XBMC de bahsettiğiniz DXVA2 özelliğini ayarlar menüsünde bulamadım. Acaba bu özelliği nasıl açarım ?
    DXVA nın açılımı nedir ?

     XBMC Kurulum Rehberi



    http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Enable_Hardware_Accelerated_Decoding_via_DXVA2_in_XBMC_for_Windows



    Not: ben 12.3 sürümünü kullanıyorum. aynı yere VDPAU ve VAAPI Gelmiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 22 Ocak 2014; 11:15:58 >




  • bir çok video var ama aşağıda youtubedan film eklemek lçin bulduklarım içinde en açıklayıcı anlatılan bu. sona kadar izleyin bir fikir verecektir. (imdb scraper ekliyor ama ben imdb bulamadım) get more e tıklayarak universal scraper eklerseniz aynı sonucu albilirsiniz) klasörü sıfırdan eklerseniz buşekilde ekliyorsunuz. önceden eklediyseniz yukarıda anlattığım gibi yapacaksınız. ayrıca bu videoda tv show larında eklenemesini gösteriyor. mantık aynı.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9w0NLG5OycA#t=229



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 29 Ocak 2014; 19:17:33 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.