Şimdi Ara

SİGARAYI CHAMPIX İLE BIRAKANLAR, BIRAKMAYI DÜŞÜNENLER! (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
10.580
Cevap
167
Favori
1.419.551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İlk günler 'nikotin yoksunluğum sanki daha azdı'..Cumartesi 8. nikotinsiz günüm ve açıkçası ilk gün-ler-e göre daha yoğun aradım bugün sigarayı..
  • 35 yıldır siğara kullanırım.Zaman zaman bırakma teşebbüslerim oldu ancak başarılı olamadım.Kendiliğinden bırakabilen kimselere ise özenirdim. Sağlık bakanlığı siğara bıraktırma merkezine müraacat ettim ve bana bu ilacı önerdiler.Sayın neommy rumuzlu arkadaşin söylediklerine aynen katılıyorum.Yaklaşık bir haftadır kullanıyorum.Çok mutluyum siğara içmiyorum ve içmek istemiyorum.İlaca başlayalı henüz bir gün olmuştu siğara içmek istedim inanın siğarayı iki nefes çektim bana işkence geldi sanki.Ertesi gün bir tane daha yaktım hiç tat vermedi kaldırıp attım.Adeta büyü-sihir yapılmış gibi siğara içmek istemiyorum.İnşallah başarılı olurum. Ama inanın siğarasız hayat çok ama çok güzelmiş.

    Milad= 21-01-11



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trafocu -- 30 Kasım 2013; 0:30:17 >
  • bugun sigarasız 3 günüm herşey yolunda ara ara canım cok istesede bir kaç dk ya geçiyor, planlanan tarih 14. gündü 9. gün kendiliğinden bıraktım.. inş sonuna kadar böyle gider..
  • Sizlere geniş ve derinliği olan bir açıklamada bulunayım

    15 senedir sigara içiyorum ,en uzun 9 gün sigara içmedim, sigaraya karşı iradesi zayıf bir insanım

    1 Daha önce Zyban ı kullanmış ve 9 gün sigara içmemiş birisiyim.Almış olduğum ilaca abimin ekşimesi sonucu ilaç yarım kaldığı için devam edemedim ve 9 gün sonra sigaraya tekrar başlamıştım.
    2 ikinci kez zyban denememde (ilkinin üzerinde 3 yıl geçtikten sonra) hiç bir tesir göremedim vucudum çok çabuk direnç kazanmıştı genelde ilaçlara karşı hatta her türlü zehire karşı çok çabuk direnç kazanan bir bünyem var.15 günlük 2. zyban denememde + yada - hiç bir ilerleme göremediğimden o ilacı kestim. Zyban için diyebilirimki gerçekten etkili bir ilaç ve sigara içmenize hem psikolojik hemde fisizksel olarak engel oluyor. Yan etkileri çok fazla zaten ilaç bulunmadan önce bir antidepresan idi .

    22.01.2011 de ilacı aldım (champix) 169 tl ye (pazarlıkla) alır almaz yuttum bir tane ilk günden kendimi sigaraya karşı kuvvetli hissetmeye başladım. 2. Gün 0,5mg tek doz aldım ve normalde 1,5 paket sigaraya kadar içebiliyorken o gün 1 paket sigara bitmedi. 3. gün aynen 2. gün gibi geçti tek fark vardı bağırsaklarım aşırı çalışıyor ve kendimi piknik tüpü gibi hissediyordum. Sindirim sistemim çok şükür hiç yarı yolda bırakmadı beni dolayısı ile gaz proplemlerimi içerde pek yaşayan birisi değilim :) 4. gün dozu 0,5X2 yaptım gaz olayı daha fazlaca sıkıntı vermeye başladı sürekli garul gurul fakat rahatsız olmuyorum çıkışlarda sorun yok :) içtiğim (içebildiğim) sigara adeti 10 fakat ufak bir konu varki sigara içmeden istediğim kadar durabiliyorum sigara bırakma gününü 9. gün belirlediğimden kendime çok fazla yüklenmek istemiyorum. Zybanda gördüğüm etki genelde sigaraya karşı tiksindirme üzerineydi fakat champix le ise kendimi sigarayı bırakma konusunda daha kuvvetli hissediyorum Sigara ihtiyaç aralıklarım çok uzadı ve 3 gündür ilaç alıyorum her sigara içtiğimde ne boş iş diye söyleniyorum genelde yarıma gelincede sigara bunyem tarafından kabul edilmeyecek bir tad alıyor.
    karşılaştığım yan etkiler
    1 Gaz (Sindirim sisteminiz iyiyse sorun olmuyor)
    2 uyku hali fakat şu varki bu aralar çalışma saatlerimiz bozuk belki ondan kaynaklanıyordur işin gerçeği çok rahatsız değilim
    3 Boşluk hissi : sanırım neden intihar riski olduğunu anlıyorum sanırım ilaç biraz hayatı boş ve anlamsız görmeye yol açıyor bu sigara konusundada kişiye yardımcı oluyor temelinde psikolojik rahatsızlığı olan kişiler (anksiyete ,depresyon) ve intihara meyilli kişiler bence bu ilacı kullanmamalı yada doktor kontrolünde devam etmeli.
    4 Ağızda sürekli sigara tadı ve çamur hissi

    Daha rüya görmeye başlamadım :) bazı arkadaşlar yazmış fakat bende mide ağrısı , HD rüyalar , baş dönmesi , motor fonksiyonlarda zayıflık gibi yan etkiler henuz oluşmadı .
    9. günden sonraki 3 günlük (9-12) durumumuda yaşadıktan sonra sizinle paylaşacağım




  • Sigaradan fiziken ayrılalı 11 gün olmuş, bu sefer bitecek görünüyor; artık 2. sınıf görülen insanlardan olmayacağım için de daha mutluyum!!! Konu sadece benim üzerimde değil; evde çoluk çocuk sahiplenilmiş gibi (ilk günler kadar olmasa da!). Champix alırken (sabah ve akşam) yanında B complex vitamin de vermeye başladılar, evde..Bu hem sigaradan yıpranan hücrelerimi onarmaya destek olacakmış, hem de sinir sistemime olumlu etki yapacakmış..

    Nikotinsizlik/ sigarasızlık ara-ara yokluyor, fakat dayanılmazlığı -pek- kalmadı..Bir kaç deriiiin nefes ve az bi şey sabır+ su bugunlere getirdi..Benim için ilginç olan 0.5mg haplarda/ ilk günlerde daha az sıkıntı çekmemdi..

    Ilaç firmasının açtığı liferewards.com.tr sitesiyle ilgili olarak çok ciddi hayal kırıklığına uğradım..(Eğer siteyi doğru kullanıyorsam;) kaç gündür sigara kullanmadığımı hesaplamakta bile yanlışlar yapabiliyor, daha önemlisi 'taahhüt ettikleri' e-mail ve sms yoluyla irtibatı da şu ana kadar hiç kullanmadılar/ bir şey göndermediler! Aslında ilacı alırken after-sale ve OEM servisleri :) de kararımda etkili olmuştu.. (Tam tüketici mahkemesine uygun bir durum!)

    Sonuçta -şu ana kadar- beklentimin üstünde yararını görmem bu durumu büyütmemi engelliyor (kullanım hatam da olabilir, özellikle ilk günlerde yeterli veri girmemiştim çünkü..)..Sonuçta tüketici mahkemesine başvursam 'edimi yerine getirme' kararı verecekler (=e-mailleri göndermeye başlayacaklar) veya parasını ödediğim ürün bu (web sitesi) olmadığı için bir sürü hukuki ıvır zıvır olacak..Bence bu durumu bu forumda bildirmek kendilerine verilebilecek -eğer haketmişlerse- en etkili yaptırımlardan biri sayılır..

    PFIZER,lütfen web sitenizde yazılı taahhütlerine sadık kal ve siteyi doğru çalışır hale getir! Bu durum sizin için profesyonel bir etkinlik/ olgu olabilir; ancak benim ve benzer görüştekiler için 'belki de hayat mamat meselesidir!'




  • Bugun 2.Günüm Değişen Birşey Yok Hafif Tadı Kötüleşti Sanki.
  • Siğarayı benim gibi ciddi ciddi bırakmak isteyenleri görmek çok güzel.Ancak benim bir şey dikkatimi çekti.Bu ilaca ve tedavi sürecine başlayan insanlar günü gününe yaşadıklarını paylaşırlar iken ; aradan geçen zaman içerisinde, daha sonraları bu foruma hiç girmediklerini görüyorum.Oysa bu tedavi sürecine yeni girmiş bizleri motive ederek biz zavallı siğara esirlerine cesaret vermeliler.Bu arkadaşlarımız ya ilaç vucuttan atıldıktan sonra siğaraya tekrar başladılar yada Allah'ın rahmetine kavuştular demek zorunda kalacağım.
    Tüm ilaçlar ilğili hastalığı tamir ederken diğer taraftan başka organlarda yıkıcı etkileri olması doğaldır.İlaç hakkında gerçek dışı söylentilere dikkat edilmeli diyorum.Hatırlayınız yakın tarihimizde Otobüslerde fosur fosur siğara içilir iken, hatta Poliklinik önünde Doktor sırası beklerken hastane içerisinde siğara içtiğimiz günleri, evimizin baş köşesinde teşhir ettiğimiz ,misafirlere sanki çok güzel bir şeymiş gibi ikram ettiğimiz siğara bu gün 'tuuu kaka' olmuştur.Dolayısı ile dün teşvik ile reklamı yapılan bu gün zararları açıklanan siğaranin patronu, para babaları telaş içerisindedirler.
    20-Ocak-2011 Perşembe. Benim için bir milad olmuştur.İlaçlarımı muntazam alıyorum.Yoksunluk hissetmiyorum.Tiksinti duymuyorum.Aklıma bile gelmiyor.İçmek istesem zati içemiyorum bile. Kundaktaki bebeler nasıl memeyi 3. gün sonunda bırakabiliyorsa biz akıllı ama zayıf insanlar neden bırakamayız. Allah'ın izni ile el birliği, gönül birliği ile bu illetten kurtulacağız inşallah.İnancım o ki , ilk okul sıralarında verilen süt tozu karışımlarının hükmü geçiyor gibi.
    Dumansız bir yaşam için Hoşça kalın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustyzk

    Bugun 2.Günüm Değişen Birşey Yok Hafif Tadı Kötüleşti Sanki.


    3.Günüm Sabah İçtiğim Kahvaltından Sonraki Sigara Dışında Bugun Sigara İçmekten Hiç Zevk Almadım ve Artık Tat Vermiyor İlginç.
    lifereward.com Da 14.Gün Yani 7 Şubat Pazartesi Bırakıcam Diye Belirttim Sanırım O Güne Kadar İçtiklerim İçiceklerim Bir Daha Asla O Eski Tadı Vermiycek.
  • ilacı 22 Ocakta başladım içmeye
    bu gün 7. güne giriyorum 8 olmadan bırakmayı düşünüyordum fakat kararsız kaldım birden sebebi ise "8-14 günler arasında bırakmanızı istiyoruz çünki ilacın vucudunuzda yeterli seviye ulaşması lazım" ikilemde kaldım bu gün 7 güne giriyorum fakat ilacın tesirinin vucudumda azaldığını hissediyorum.
    1 Bağırsak haraketlerim normale döndü
    2 Yoksunluk hissim arttı
    3 ilaçla dahi sigara ilk 5 gün kadar tiksindirici gelmiyor.
    4 ilaca başladığımdan beri hiç rüya görmedim :D
    5 İştahım çok fazla arttı

    Herşeye rağmen benim için bu cumartesi dahil olmak üzere sigara bitmiştir... İlaçlı yada ilaçsız çıldırsamda ağzıma artık o mereti almayacağım. Kendimden okadar tiksindimki yıllardır içiyorum 165 tl verip bu sigarayı herşeye rağmen bırakmakta tereddüt edersem gerçekten zavallı birisi olurum bu nedenle TEREDDÜT olmayacak ve cuma günü bu iş bitecek.

    Eğer benim gibi bünyeniz sağlam , kolay kolay zehirlenmiyor, hastalanmıyor ve bu tarz ilaçların faydasına karşı çabuk direnç kazanıyorsanız zayıf olan iradenizi /irademi kullanmak gerek.
    İlacın bana büyük bir faydası oldu oda kendime olan (sigarayı bırakamamakla ilgili) kızgınlığımı daha da artırıp bana + yönde gaz vermesi.İlaç ın şu an bana karşı çok fazla tesirli olmadığını düşünsemde bilemiyorum belki bilinç altımda umduğumdan fazla etkiliyordur.Şundan eminim 2 gündür sigara üzerindeki - etkisini hiç hissetmiyorum:( ve bu beni endişelendirdi. Bizler bekliyoruzki ilacı içelim ve sigara içmeyelim tiksinelim. Prospektsü 50 kere okumuşumdur hiç bir yerinde garanti bırakacaksınız içemeyeceksiniz demiyor bütün tedaviler gibi buda irade destekleyici bir tedavi olay yine kişide bitiyor. İlaç yoksunluk hissini azaltarak , sigaranın içimini zorlaştırarak (reseptorleri kapatıyor) irademize yardımcı oluyor

    Kimse merak etmesn gün gün de olmasa 2-3 güne bir durumum hakkında bilgi vereceğim




  • Günlük gibi oldu ama; Vee 14. (+2) sigarasız günüm de geçmekte..Sadece üç gün sonra yeni pakete (üçüncü kutu) başlayacağım ve bu herhalde son paket olacak, pekiştirme paketi olacak..

    En zayıf tarafım sabahları kahvaltı sonrası keyif çayımı/ kahvemi içerken tellendirmekti 'onu'! Eğer bir gün sigarayı bırakabilirsem en fazla zorluğu kahvaltı sonrası çekeceğimi sanırdım...Oysa, -ilk dört gün hariç- hem kahvaltımı çayla yapıyorum, hem de kahvemi aynı keyifle içiyorum....Eski düşünce biçimim ne kadar anlamsızmış; sigarasız kahve içmekten, şunu yapmaktan, bunu etmekten,...zevk alınmaz (saplantısı)! Nikotin bedenimden sonra, psikolojimden de -biraz da bu konuda kitap okuyarak- 'kendiliğinden çıkmakta'..Ve daha da güzeli 'zorlamadan/ pek te zorlanmadan'..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustyzk


    quote:

    Orijinalden alıntı: mustyzk

    Bugun 2.Günüm Değişen Birşey Yok Hafif Tadı Kötüleşti Sanki.


    3.Günüm Sabah İçtiğim Kahvaltından Sonraki Sigara Dışında Bugun Sigara İçmekten Hiç Zevk Almadım ve Artık Tat Vermiyor İlginç.
    lifereward.com Da 14.Gün Yani 7 Şubat Pazartesi Bırakıcam Diye Belirttim Sanırım O Güne Kadar İçtiklerim İçiceklerim Bir Daha Asla O Eski Tadı Vermiycek.



    4.Günüm Sabah Kahvaltıdan Sonra ki Sigara Da Artık Tat Vermiyor Eskisi Gibi Uzun Süre Sonra Nikotin Alınca Uyuşturucu Etkisi Yok Artık ve Ağızımın Tadı Gerçekten Çok Değişti Artık Tüm Gün Azımda Kül Tablosu Varmış Ve O Gün Ağızıma Dilime Hiç Şeker Deymemiş Gibi Bir Tat Hakim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyzk -- 28 Ocak 2011; 20:00:54 >




  • Herkese tekrar merhaba,

    Günlük gibi olmasa da süreci yazmakta fayda var.

    Şu günler yaklaşık olarak, sigarasız 50. ilaçsız geçen ilk günüm.

    Herşey yolunda görünüyor, canım hala sigara istese de, öyle aman aman dayanılmaz değil,

    geriye kalan tek olumsuzluk belirgin bir biçimde kilo almam oldu, bunun nedeni de ilginçtir boğazımı meşgul etmek değil de yemeklerde fazlasıyla tad almaya başlamam, güzel bir göbek yaptım :)hafiften eritiriz artık.

    sigarayı bırakmaya yeni karar vermiş ve kararlarından cayma eğilimi gösteren arkadaşlara (biz birbirimizi biliriz) Allen Carr'ın "sigarayı bırakmanın kolay yolu" kitabına da arada göz atmalarını tavsiye ederim, en azından sigaraya olabildiğince doğru ve farklı bir yerden bakarak destek oluyor insana. Özellikle yılların dostunu içinde yaşattığın beslediğin canavara benzetmeleri vs. :)
    bazen internette arama yapıyorum, herhalde kimse sigara yanlısı değil artık (en azından eskisi gibi)

    demek bırakmak gerçekten akıllıca birşeymiş

    sevgiler
    Korhan




  • Sayın pharos
    Sizleri takip ediyorum.Zaman zaman yazılarınız ile bu sayfaları boş bırakmayınız.
  • selam dostlar bugun ilaçın 15 günü, sigarasız da 7 günüm, herşey yolunda dün akşam bi ara canım ceker gibi oldu icmedim cokda uzun sürmedi zaten,
    en çokta arkadaşlarım ailem şaşırması beni çok mutlu ediyo sen bırakamazzsın derlerken hepsi hayretler içinde şimdi:) yazacak çok şey varda müsait olduğumda tüm detayları aktaracam kalın sağlıcakla.
  • Cuma günü ilaca başlamamdan 6 tam gün geçmiştiki sigarayı bıraktım 7. günde sabahleyin krize girip 3 fırt çektim fakat gerisini içemedim.
    Perşembe gecesi kendimi durup dururken gaza getirdim " Bu iş bitecek " diye saatlerce içimden düşündüm gece 2,30 da yattım ve cuma sabah 9 da olan krizi saymazsak bu gün (28.01.2011) gerçekten rahat bir gün dü ve sigarayı bırakma tarihimde 2. gün olarak geçti. Normal prospektüse göre cumartesi yada pazar bırakmak gerekiyordu fakat çarşamba ve perşembe günü Champixin etkisinin azaldığını hissettim.Zaten bunu bir üst mesjımda yazmıştım :D

    Şundan eminim : ilacı bıraksam bu bendeki cesaret sanırım 3 gün sonra biter ve ben sigaraya başlarım:( o nedenle ilacı bu illetten tamamen kurtulana kadar kullanacağım yani dozu tamamlayacağım. Zybanda yapmış olduğum hatayı bu ilaçta tekrarlamak istemiyorum.
    İlacın 8. günde etkilerine gelirsem
    Mide bulantısı : ilk günden itibaren hiç yaşamadım
    HD rüyalar : Çok ilginç normalde rüyalarımı hatırlarım fakat ilacı içtiğim günden beri ya hiç rüya görmedim yada hiç birisini hatırlamıyorum.
    Uyku : İlaç uyku yapmadı bende bu günde bir değişiklik yok fakat uyumakta zorluk çekiyorum
    G.İ.S. (gastro intestinal sistem) Gaz proplemleri ilk günler çok yaşadım şu andada var fakat ilk kullanığım zamanlardaki gibi değil
    Motor fonksiyonlar : Kendimi hernekadar konsantrasyonum bozulmamış hissetsemde 2 gün önce yaptığım maçta resmen dağıldım. İlaç bende konsantrosyon eksikliği ve sanırım birazda yavaşlamaya yol açtı fakat ben bunun farkında değildim :D
    İştah : İştahımda bariz artma var kuruyemişe dadandım ve sakız çiğniyorum sürekli.
    Ne yersem yiyeyim sık olarak kendimi ağzıma bir şey attığımda sigara içmiş gibi suçlu hissediyorum
    ÖRNEK : çekirdek yiyeceğim ilk yediğim çekirdekte sigara içmiş gibi hissediyorum ,2 nci çekirdekten sonra bu his olmuyor. Daha önce ki sigara bırakma girişimlerimde böyle birşey olmamıştı . İlaçtanmı yoksa psikolojimmi bozuldu bilmiyorum:D herşey bana sigayarı hatırlatıyor. Fakat sigara içe isteğini çok hissetmiyorum şu saatte neredeyse hiç.
    Eşim Çokmu özledin diyor :D kolaymı dedim senden önce tanıştım sigara ile senle 8 yıldır evliyim sigara ile 16 yıl :D güldü tabi

    Sigarayı bıraktıktan sonra vucudumuz da bir çok şey değişiyormuş.
    Son sigarayı içtikten 20 dakika sonra:
    •Kan basıncı normal sınırlara iner
    •Kalp atım hızı yavaşlar
    •El ve ayaklar ısınır
    8 saat sonra:
    •Kandaki karbon monoksit seviyesi normale döner
    •Oksijen seviyesi yükselir
    24 saat sonra:
    •Kalp krizi riski azalmaya başlar
    2 gün sonra:
    •Koku alma ve ağzınız tadı yerine gelir,
    •Sinir uçlarındaki hasar tamir olmaya başlar
    1 hafta ila 3 ay içerisinde:
    •Nikotin vücuttan tamamen temizlenir
    •Kan dolaşımı düzelmeye başlar
    •Vücudun enerji düzeyi yükselir
    •Yürümek kolaylaşır
    •Solunum kapasitesi %30 artar
    •Öksürük, sinüslerde doluluk, nefes darlığı azalır
    1 yıl sonra:
    •Akciğerler kendini temizleme yeteneğini tekrar kazanır
    •Sigara içen birisine göre sigaraya bağlı kalp krizi riski yarıya düşmüştür.
    5 yıl sonra:
    •5 ila 15 yıl içerisinde inme ve felç riski hiç sigara içmemişlerin seviyesine iner
    10 yıl sonra:
    •Akciğer kanseri riski sigara içenlerin yarısına düşer
    •Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek ve pankreas kanseri riski azalır
    15 yıl sonra:
    •Artık kalp damar hastalığı riski hiç sigara içmeyen birisi ile aynıdır
    •Sigaraya bağlı ölüm tehdidi hiç sigara içmeyen birisi ile aynıdır.

    İlerki günlerdede bu konuda paylaşımıma devam edeceğim. Şimdilik bu kadar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Miyamoto Musashi -- 29 Ocak 2011; 19:06:31 >




  • 7.Günüm Sigaradan 0 Keyif Alarak İçiyorum Gün Olarak 14.Günü Seçtiğim İçin Pişmanım Daha Erken Olmalıydı.
  • Bugün aylık 250/300 TL taksitle alınabilecek şeyler; ev eşyası vb, hatta belki de gelişebilecek bir bölgede küçük bir arsa almak vb aklımdan geçti..İkinci paket ilaç ta bittikten sonra neden olmasın?
    Sigara kullanırken 'balgam çıkarma' durumum neredeyse hiç olmazdı..Oysa ikinci haftanın dolmasıyla az az da olsa balgam üretmeye başladım..
    Ve gördüklerim sigaraya nefretimi daha da arttırdı!!!
  • Bu gün Champix'le 2 günüm. Açıkcası korktuğum gibi değilmiş
    Hafif bir iştah artışı var ama kontrol edilebilir olduğunu düşünüyorum. Bol bol su içmeye çalışıyorum. Rüyalarım HD kalitesinde,ancak kesinlikle rahatsız edici değil hatta eğlenceli
    En önemli gördüğüm yan etkisi ise hafif sarhoş gibiyim,sanki bulunduğum yerden soyutlanmışım. Kısacası leyla gibiyim:) ama bu da kontrol edilebilir ve korkutucu değil. El becerisi gerektiren durumlar hafif sıkıntılı,et keseyim derken tırnağımı kestim:)
    Sigara içme sürelerimde azalma oldu. Şöyle bir sigara içeyyim diyorum ama henüz yeni sigara içmişim gibi geliyor ve söndürüyorum. Saat şu anda 16:05 ve toplamda 3 sigara belki içtim. Bende daha çabuk etkili olduğunu düşünüyorum belkide öyle olmasını istiyorum. Zira sigarayı da ilacı da hemen bırakmak istiyorum
    Ayrıca bu ve benzeri formlar acaip işe yarıyor. E-mai alan bir telefonunuz varsa,mesajları telefonunuzdan okuyun ve her an full motive olun..




  • Merhaba
    Bugün sigarasız 42. günüm. ilaç kullanmaya devam. Şimdilik herşey güzel..
  • 12. gündeyim.Her şey ber-kemal.En uzak noktada bile iğrenç duman kokusunu hemen alıyorum.Ev halkı yerden göğe haklı imişler.
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.