Şimdi Ara

Park sensörü ve geri görüş kamerası montajı resimli anlatımı(vw bora)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
122
Cevap
9
Favori
204.251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • GÜNCELLEME: 01.03.2019
    Park sensörü montajını neredeyse 10 yıl önce anlatmışım. 200.000 e yakın tıklanma olmuş. İnsanlar çok fayda sağlamış demek ki. Bu bilgilendirmenin çok daha gelişmiş olanını aşağıdaki youtube linkinden de seyredebilirsiniz.
    ABONE olmanız dileğiyle :)

    https://www.youtube.com/watch?v=PtN3aFaQ4fY&list=PLUnIVQYioVWKjKy1b3lkVniLveIdipOBs&index=7&t=16s


    Arkadaşlar,
    Aracımın arkasını geri geri gelirken bir kaç kez vurdum. Hatta aracımın ön tarafını da dönüşlerde kurtarır düşüncesiyle önümdeki araca yada çöp varili benzeri nesnelere sürttüm. Bu kazaların hemen hemen hepsi dikiz ve yan aynalardan görünmeyen nesnelere (market arabası, park demiri, v.s. gibi) çarpmak suretiyle meydana geldi.

    Yeni model bir çok aracın arka kısmı oldukça yüksek olduğu için, tam arkası kör noktadır. Yeni nesil araçların ön tarafında ise (SUV gibi) değişik hatlarından yada yuvarlatılmış kısımlarından dolayı park noktasından çıkış mesafesini kestirmek zor. Belli bir zaman geçmeden alışkanlık sağlanamıyor. Forumda o kadar çok park sensörü hakkında görüş ve yorum var ki bir çok arkadaşın kafasının karıştığını düşünüyorum ...

    Park sensörleri Electromagnetic ve Ultrasonic çalışma prensibine dayalı olmak üzere bilinen 2 tipi vardır. Benim burada anlatacağım sensör tipi ultrasonic olanıdır.
    Hemen hemen bütün araba markalarında ultarsonic olan sensörler kullanılır. Elektromagnetic tip sensörler ise yeni yeni gelişmektedir. Elbette her ikisinide avantaj ve dezavantajları var. Elektromagnetic tip sensörlerde aracınızın tamponunu v.s delmenize gerek kalmaz. Ancak algılama mesafeleri ultrasonik olanlara nazaran çok kısadır. Bir diğer husus ise metal tamponlara uygulayamazsınız. Çin mallarında 80 cm den algıladığı yazılı olsada gerçekte 50 cm den sonra algılama başlar. Bu tip sensörlere yönelecekseniz piyasanın en iyisi olarak bildiğim PD1 elektromagnetic markasını tercih edebilirsiniz. Ultrasonic yada elektronmagnetik olsun her ikisinde de aracınızın tesisatına bağlantı şekli aynıdır. Elektronmagnetic olanlarda yaklaşık boyu 2.5 metre olan şeritler tamponun iç tarafına yapıştırılır. Bu yapıştırma işlemine başlamadan önce geçici olarak tamponun dış tarafına tutturup yapıştırma yapacağınız bölgeyi belirlemenizde fayda vardır. Tamponun yan taraflarına doğru şeridi fazla uzun tutarsanız aracın arkasında bir şey olmamasına rağmen duvar yada kaldırıma yanaştığınızda yanlış sinyal alabilirsiniz.

    Park sensörleri ön yada arka kesinlikle gerekli bir donanım olup, gelecekte bir çok araçta emniyet gereği olarak konulan, abs, snr, hava yastığı gibi olmazsa olmaz standart donanım içinde yer alacaktır. Bu sebeple bir an evvel taktırıp rahata ermenizi tavsiye ederim. Hatta araç parkınızı daha kolaylaştırmak isterseniz ön ve arka kamera ilave etmenizi de öneririm.

    Yaptığım araştırmalarda bu ultrasonic tip sensörleri fiyatı 50-250 TL arasındadır (montaj hariç) Örnek verecek olursak; klasik tip sadece BİP BİP sinyali vererek sesli uyarı yapanlar 40,50 TL arasında iken LED göstergeli olanlar 60-90 TL aralığında ve LCD göstergeli olanlarda 90-130 TL aralığındadır. Bu fiyat aralığındaki ürünlerin hemen hemen hepsi çin malı olup bunların içinde piyasada kendine yer edinmiş olan markalar vardır. Bu markalar yedek parça, servis hizmeti ve garanti süresi olarak müşteri desteğini her zaman vermektedir. Bununla birlikte Bosch(park pilot sistem) marka park sensörleri ise piyasada mevcut olup VW gibi orta ve üst sınıf araçlarda fabrika çıkışında kullanılan orijinal bir aksesuardır. Ancak şu anki üretimleri sadece Bip sinyali vermektedir.

    İlgili ürünün linkleri:
    http://tr.bosch-automotive.com/tr/parts/parts_and_accessories/electrical_system_and_accessories/parking_aid/parking_aid_1
    http://aa.bosch.de/boaa-tr/Product.jsp?prod_id=58&ccat_id=23&language=tr-TR&publication=1 inceleyebilirsiniz.

    Piyasada isim yapmış en iyi kalite ürün diyebileceğim Steelmate ve Valeo markalarıdır.

    Şimdi Gelelim montaj safhalarına.


    Montaj yaptığım araç 2004 Model Bora Pacific

    1) Sensörlerin arka tampon üzerindeki yerleşim yerleri çok önemli. Yerden Yükseklik 50-80 cm arasında olmalıdır. Sensörlerin aralarındaki mesafede üretici firmanın montaj kılavuzunda belirttiği aralığa göre konulmalıdır. Ancaaak; Her aracın arka genişliği farklı olduğu için sağ ve sol kenara konulacak sensörün yeri tespit edilmeli ve kalan orta kısım 3'e bölünerek montaj noktaları saptanmalıdır. Şöyle ki: Tekerden bir izdüşümü hıza alarak yaklaşık 20-30 cm arasında bir boşluk bırakılmalı. Bu mesafe niçin önemli? Aracınızı geri geri bir duvarın köşesine yanaştırdığınız anda, yan sensörler eğer çok kenarda ise aracın yanındaki duvarı algılayıp ikaz vermeye başlayacak ve o sırada aracın arkasında başka bir engel var ise bu sefer bu engele ait bir uyarı duyamayacaksınız. Dolayısıyla aracın yanlarını zaten aynadan gördüğünüz için sensörleri çok fazla kenarlara yanaştırmamak iyi olur. Sensörler araca arkadan baktığınızda soldan sağa 1,2,3,4 şeklinde dizilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan birisi sensörlerin konnektörlerini çıkardıktan sonra yerlerini karıştırma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Bu sebeple kendiniz sensörlerin ve kabloların üzerini ECUya giriş tarafındaki numaralarla eşleşecek şekilde ekstradan numaralandırma yapmayı unutmayınız. Sensörler arasındaki en ideal boşluk ise 39-48 cm dir. Diğer örnekleri verirsek kenar boşlukları lastik kenarından başlayarak Mercedes te 26-41-42-41-26, Honda 23-43-43-43-23, VW bora 26-40-40-40-26(aracın iz genişliği 173 cm'dir)

    2) Tampon üzerinde sensör yerlerini delmeden önce delik yerlerinin arka tarafında aracın tampon şasesi yada başka herhangi bir parça olup olmadığını bir şekilde kontrol etmeye çalışın. Eğer herhangi bir şey varsa arka taraf doluysa montaj deliklerini bir kaç santim yukarıya yada aşağıya kaydırmanız gerekebilir.

    3) sensör kablolarını bağaja aldıktan sonra Park Sensörü Beyni (ECU) stop kapağına yakın bir yere ancak arac şasesine değdirmeden izole ederek uygun bir yere monte edin.

    4) Stop lambasının soketini çıkarıp aracı geri vitese takın ve kontağı açarak hangi kabloya voltaj geldiğini ölçün. Bu arada başka bir anahtar açık olmasın ki yanlış ölçüme sebep vermesin. ECU'ye bağlanacak enerjinin + ucunu buradan - ucunuda araç gövdesindeki uygun bir yerden şaseyi alın.

    5) Optik sensörün LED yada LCD ekranını aracın önüne getirmek için izleyeceğiniz iki yol var. A) yerden kapı kenarındaki lastikleri kaldırarak yada döşemenin kenarından alarak ön cam dikmesinden monte edeceğiniz yere alabilirsiniz yada B) benim tercih tetiğim yer olan tavandan getirebilirsiniz.

    ŞİMDİ AŞAĞIDAKİ SIRALANMIŞ RESİMLERE VE İÇİNDEKİ NOTLARA BAKARAK MONTAJI YAPABİLİRSİNİZ:
    DİKKAT!!!TEKNİK BİLGİNİZ VE ALET DONANIMINIZ YETERLİ DEĞİLSE LÜTFEN MONTAJA KALKIŞMAYINIZ. İŞİNİ İYİ BİLEN BİR USTAYA YADA YETKİLİ MONTAJ NOKTALARINA BAŞVURUNUZ. AKSİ TAKDİRDE CİHAZINIZI YAKIP GARANTİ DIŞI KALABİLECEĞİNİZ GİBİ ARACINIZA DA ZARAR VEREBİLİRSİNİZ

    Montaj yaklaşık 4-5 saat civarında (amatör için) sürer. Servislerde ise 1-1,5 saat içinde bitebilir.


    ilave:05.9.2013

    Yukarıdaki bilgiler 2009 yılındaki ürün modelleridir. Şimdi daha yeni modeller çıktığını hatırlatmak isterim. Park sensörlerinin kameralı ve kablosuz olanları şimdi daha çok tercih edilmeye başlandı. Ancak kameralı modellerde görüntü hd kalitesinde olsa bile minicik ekranda gördüğünüz nesnenin araca olan uzaklığını algılamada güçlük çekebilirsiniz. Bu sebeple geri görüş kameralı bir model alacaksanız ilave olarak uzaklık sensörlerinin de bulunmasına dikkat etmelisiniz.

    ilave:10.05.2014

    Park sensörlerinin yanına ilave edeceğiniz bir kamera ile sıkıntı çekmeden daha güvenli park yapmak oldukça kolay, konforlu.

    Ortalama 480-520 TVL kapasitesinde mümkünse SONY CCD(tercih ediniz) yada CMOS lense sahip waterproof(su geçirmez) kamera işinizi görür. Görüş açısı mümkünse 170 derece olsun. Gece görüntüsünün net olabilmesi için kameranın WDR özelliğine sahip olmasına dikkat edin. video çözünürlüğü hızı 25 FPS den az olmasın. Burada özet olarak değindiğim konular işinizi görecek bir kamerada olması gereken özelliklerdir.

    Kameranız olduğuna göre sadece bip sesi veren en basitinden bir park sensörü işinizi görecektir. Montajı şekli ve yeri genellikle aracın park sensörleri ile aynı hizada ve aracın ortasında olması yeterlidir. Montaj şekli aynı sensörler gibidir. Zaten delik açma boyutu hemen hemen aynıdır. Kamera ile birlikte delik açma aparatı zaten verilir. Kamerayı da aynı şekilde tampona delip aynı yollardan kamera kablosunu öne kadar getireceksiniz. Kameranın voltaj bağlantısını da anlattığım gibi geri vites lambasından alabilirsiniz. Av kablosunu(soketi sarı uçlu olan kablodur) bahsettiğim aynı yollardan LCD ekrana getirmek ve soketi takmak yeterli. Bazı araç modellerine özel olarak plaka aydınlatma lambasının olduğu yere takılan kameralarda vardır. Bunların görüntüsü daha şıktır, hem böylece tamponu delmekle uğraşmazsınız.

    Geri görüş kamerası elbette bir konfordan ziyade donanımsal bir zorunluluk... Aynı şekilde ön park sensörleri de aslında arkadan farklı değildir. Arka ve ön park sensörlerini kamera görüntüsü ile desteklediğiniz de kazasız/hasarsız/ çiziksiz park yapmış olursunuz. Artık günümüzde bırakın arka kamerayı artık ön kamera olması bile çok önemli.
    Öne gerek yok benim gözüm alışık diyen arkadaşlar olabilir. Onlara ön park kamerası olan bir aracı tecrübe etmelerini tavsiye ederim. Güzelmiş diyeceklerinden eminim

    Geri görüş kameraları aracınızdaki park sensörlerinden daha faydalı olmaktadır. Geri vitese takılan araçta otomatik olarak geri görüntü alırken aracınızı ileri vitese aldığınızda 10 km hıza kadar aracın ön kamerasındaki görüntüyü alırsınız. (bağlantı tipine bağlı olarak farklı görüntü izleme modları olabilir)
    Yeni nesil araçlarda double DIN multimedya ve navigasyon cihazları olduğu için kamera bağlantılarının yapılması çok kolaydır.
    Benim tavsiyem aracınızın ön ve arka sensörlerini kamera ile desteklemeniz yönündedir.

    ilave:02.7.2014

    Aracınızın marka modeline göre plaka aydınlatma lambasının bulunduğu yere takacağınız bir geri görüş kamerası tamponu delerek takacağınız bir kameraya göre daha uygun olur.
    Genelde plaka aydınlatma lambaları araçlarda bir çift olarak takıldığı için sağ yada sol tarafa takabileceğiniz bir kamerayı EBAY'da bolca bulabilirsiniz.
    Bu kamerayı park lambasını söküp onun bulunduğu yere herhangi bir işlem yapmadan oldukça pratik bir şekilde takabilirsiniz. Hem böylece tamponda bir yerleri delmeden daha şık bir şekilde montaj yapmış olursunuz. Aracınızı geri vitese taktığınızda arka görüntünün ekranda otomatik olarak gelmesi için cihazınızın geri görüş kamera sistemini destekleyip desteklemediğini aldığınız firmaya sorunuz. Eğer destekliyorsa aracı geri vitese taktığınızda otomatik olarak arka görüntü ekrana gelecektir. Şayet otomatik görüntüyü desteklemiyor ancak video_in/aux girişi varsa kameranızı bu girişlere bağlayarak görüntü elde edersiniz. Bu durumda navigasyon cihazınızda görüntüyü alabilmek için aux butonuna basmanız gerekir ki bu durum pek pratik olmaz.

    ilave:28.3.2017

    Önceki yazımızda arka park sensörlerine mutlaka kamera ilave edin demiştim. Hatta bunun artık vazgeçilmez bir emniyet tedbiri ve konforu artıran bir faktör olduğunu belirtmiştim. Buna ilave olarak aracınızın önündeki bir cisme olan uzaklığınız da çok önemlidir. Belediyelerimizin yaptığı kaldırım yüksekliklerini de göz önüne alırsanız ön park sensörü ile birlikte çalışacak bir ön kamarayı araçlara takmak artık şart oldu. Hele şimdilerde gittikçe yaygınlaşan double din multimedya aygıtları zaten bu ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor.

    Bu konularda bilgi isterseniz şu yazıma da göz atabilirsiniz...

    https://forum.donanimhaber.com/nissan-qashqai-icin-multimedya-navigasyon-cihazi--124806779


    ilave:06.02.2018

    Araç güvenlik kameralarıyla yaptığım inceleme ve fiyat/ performans analizlerinde gözde kameralar var. Ancak o markaları burada sıralayıp fazla kafanızı karıştırmak istemen.
    En iyi kameralar arasına girebilecek bir kamera olarak sizlere Viofo marka araç kamerasını öneriyorum.
    Tak ve unut cinsinden sorun çıkarmayacak bir ürün.
    Satıcı firmanın web sitesinde fiyat yüksek yazılmış. Ama piyasada A119-S yerine sadece A119 olanları daha ucuza bulabilirsiniz. Zaten arasında da ciddi bir fark yoktur.

    https://www.viofo.com/home/34-49-a119s-1080p-60fps-car-dash-cam.html


    Park sensörü ve geri görüş kamerası montajı resimli anlatımı(vw bora)
    ]

    Park sensörü ve geri görüş kamerası montajı resimli anlatımı(vw bora)


    Park sensörü ve geri görüş kamerası montajı resimli anlatımı(vw bora)






    • [\ul]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tnr.ydn -- 1 Mart 2019; 1:8:45 >



  • devamı

    BİLGİ İLAVESİ/GÜNCELLEME 18.Haziran.2013

    Arkadaşlar geçen zaman zarfında bu park sensörleri teknolojik olarak çok fazla değişmemekle birlikte park sensörünüze ilaveten aracınıza alacağınız geri görüş kameralarını şiddetle tavsiye ederim. Elbette görüntüyü alacağınız ekranın büyüklüğü en az 5 inch olmalı...
    Eğer bir navigasyon cihazı almayı düşünüyorsanız AV-in (camera v.s bağlantısı için) girişi olan bir cihaz alırsanız bahsettiğim bu ekranı almanıza gerek kalmadan navigasyon cihazınızın ekranından faydalanarak görüntü alabilirsiniz.
    Sistemin çalışma prensibi bakımından aşağıda linkini verdiğim bir başka yazımdan fayda bulacağınızı umuyorum.

    http://forum.donanimhaber.com/m_74517349/f_//tm.htm#74517349

    Geri görüş kamerası almak isteyen arkadaşlara tavsiyem özellikle kameranın gerçek TVL çözünürlüğünün yüksek olmasına(örg:420-480 gibi) ve gece görüş ledlerini üzerinde bulundurmasına dikkat etmenizdir.

    BİLGİ İLAVESİ/GÜNCELLEME 21.Ekim.2013

    Bazı arkadaşlar sensörü tamamıyla boyattıklarını ve çalışmasında bir sıkıntı olmadığını söylüyor. Boya ileriki günlerde sertleşeceği için sensörün çalışma hassasiyetini azaltabilir. Buna rağmen servislerde montajı yapan personelin boyama yapmalarının sebebi ise bilgisizlik. Servisde o sensörü takanlar çalışma prensibini genelde bilmezler. Ayrıca hangi kısma boya girmemesi gerektiğini bilmeleri zaten beklenen bir durumda değil

    Bu kısım boyandığında yada sensörler uygun aralıklarla monte edilmediğinde yada yere yakın yada yerden fazla uzak olduğunda çeşitli şikayetlerle karşılaşacağınızı unutmayın. Bu sebeple sizler yinede dış çerçeve ile iç çerçeve/dairenin birleşme yeri olan yaklaşık 0,5-1 mm lik kısmı boyamamaya özen gösterin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tnr.ydn -- 21 Ekim 2013; 9:30:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tnr.ydn

    devamı

    http://resim.donanimhaber.com/upload/forceddownload.asp?file=0;35247364

    Park sensörü ve geri görüş kamerası montajı resimli anlatımı(vw bora)

    ARKADAŞLAR,
    RESİMLERDEN GÖRÜLECEĞİ ÜZERE BENİM HASSASİYETİMDE VE TİTİZLİĞİMDE LPG MONTAJI YAPACAK BİR USTA VAR İSE HAKİKATEN TİTİZ İSE BANA MESAJ veya MAİL İLE BİLDİRİRSENİZ(tnr.ydn@hotmail.com) SİZLERDE BANA YARDIMCI OLMUŞ OLURSUNUZ.



    sayın abim belliki sen bu işte ustasın o halde sana bi sorum var bende senin gibi cenmax park sensörü aldım ve ww transporter aracıma takmak istiyorum yanlız bir sorunum var arka plastik tamponun arka kısmında demir aksam var ve dolayısıyla sensörün tam oturması için onlarıda delmem gerek peki bu kutunun içinden çıkan panç la onu delmem mümkünmü acaba yardımcı olursan sevinirim...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: murcell_


    quote:

    Orijinalden alıntı: tnr.ydn

    devamı

    http://resim.donanimhaber.com/upload/forceddownload.asp?file=0;35247364

    Park sensörü ve geri görüş kamerası montajı resimli anlatımı(vw bora)

    ARKADAŞLAR,
    RESİMLERDEN GÖRÜLECEĞİ ÜZERE BENİM HASSASİYETİMDE VE TİTİZLİĞİMDE LPG MONTAJI YAPACAK BİR USTA VAR İSE HAKİKATEN TİTİZ İSE BANA MESAJ veya MAİL İLE BİLDİRİRSENİZ(tnr.ydn@hotmail.com) SİZLERDE BANA YARDIMCI OLMUŞ OLURSUNUZ.



    sayın abim belliki sen bu işte ustasın o halde sana bi sorum var bende senin gibi cenmax park sensörü aldım ve ww transporter aracıma takmak istiyorum yanlız bir sorunum var arka plastik tamponun arka kısmında demir aksam var ve dolayısıyla sensörün tam oturması için onlarıda delmem gerek peki bu kutunun içinden çıkan panç la onu delmem mümkünmü acaba yardımcı olursan sevinirim...


    Arkadaşım park sensörü boyanabilir. Ancak Çok dikkatli olmalısın sakın gidipde oto boyacıya verip şunları aracın rengine boya deme. Birincisi dış plastik kılıfı iç kısımdan ayır. Park sensörleri titreşim esasına göre çalıştığı için sensörün dış plastiği ile iç gövdesini birbirinden ayırıp boyaman lazım. Araya boya dolarsa titreşim azalır ve verim alamayabilirsin. Ayrıca boyayı belli belirsiz yap toz gibi çok hafif olasun.
    İyi günler dilerim
    Taner Aydın
  • maddi durumunuz uygunsa bunu tavsiye ederimhttp://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/dikiz-aynasi-hareket-sensorlu-hd-arac-ici-kamera-170130529 hem yer kaplamıyor hemde görüş açınızı bozmuyor .

    yada görüş açısı ve yer benim için önemli değil dersenizhttp://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/arac-ici-oto-dvr-kamera-ses-video-720p-hd-1-77-166934446 bunuda tavsiye ederim. piyasada satılan 25-30 tllik kameraya bulaşmayın 8-9 ayda cortu çekiyor bizzat yaşadım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2KS

    maddi durumunuz uygunsa bunu tavsiye ederimhttp://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/dikiz-aynasi-hareket-sensorlu-hd-arac-ici-kamera-170130529 hem yer kaplamıyor hemde görüş açınızı bozmuyor .

    yada görüş açısı ve yer benim için önemli değil dersenizhttp://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/arac-ici-oto-dvr-kamera-ses-video-720p-hd-1-77-166934446 bunuda tavsiye ederim. piyasada satılan 25-30 tllik kameraya bulaşmayın 8-9 ayda cortu çekiyor bizzat yaşadım

    Daha profesyonel bise arıyorum
    Dikiz aynali olan ilgimi cekmedi

    4K çözünürlük falan lazim
    F/p ürünü biseler arıyorum

    1080p var araçta ;plakalari isine gelirse oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PUNTO MULTİJET


    quote:

    Orijinalden alıntı: 2KS

    maddi durumunuz uygunsa bunu tavsiye ederimhttp://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/dikiz-aynasi-hareket-sensorlu-hd-arac-ici-kamera-170130529 hem yer kaplamıyor hemde görüş açınızı bozmuyor .

    yada görüş açısı ve yer benim için önemli değil dersenizhttp://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/arac-ici-oto-dvr-kamera-ses-video-720p-hd-1-77-166934446 bunuda tavsiye ederim. piyasada satılan 25-30 tllik kameraya bulaşmayın 8-9 ayda cortu çekiyor bizzat yaşadım

    Daha profesyonel bise arıyorum
    Dikiz aynali olan ilgimi cekmedi

    4K çözünürlük falan lazim
    F/p ürünü biseler arıyorum

    1080p var araçta ;plakalari isine gelirse oluyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tnr.ydn -- 13 Nisan 2018; 15:14:29 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.