Şimdi Ara

EN BASİT YAKIT HESAPLAMA NASIL OLUR.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
62
Cevap
2
Favori
267.323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • tam öğrenemedim yada ben gerçekten çok yaktırıyorum.lpg var.şimdi tam boşalmadan gaz alıyorum.yani yeşil ışık bire inince son dişte yada son 2 dişte gidip alıyorum.nasıl hesaplıyacaz.



  • Bu şekilde hesap yapamazsınız. Benzinde yakıt sarfiyatı depoyu tam doldurup, bir miktar gittikten sonra yine tam doldurup alınan litreyi gidilen yola bölünerek hesaplanır. LPG de ise depo tam bitirilip, benzine geçtikten sonra, bir miktar gaz alınır, tekrar bitip benzine geçene kadar gidilir. Yine alınan litre gidilen yola bölünür. Depolardaki şamandıra ve göstergeye güvenerek hesap yapmak mümkün değildir.
  • yani gazın bitmesi demek kırmızı ışık yanması demek değilmi.şimdi acemi olduğum için olsa gerek gazdan benzine maalesef geçemiyorum aslında anlattılar ama uygulamıyorum.o yüzden tam bitmeden gaz almak zorundayım.yani yeşil diş en sondaysa ben gazcının yolunu tutuyorum acilen.
  • depoyu fulle gidecegin yere git dönüste işin bittiginde yeniden fulle aradaki fark yaktıgın yakıttır.

    bunu kmye bölersen 1 kmde yaktıgın yakıttır.

    en dogru hesaplama yöntemşde budur.
  • en basit hesap
    gaz/benzin alirken kac litre alindigina dikkat et, depoyu fulle en basta
    arabayi benzinciden cikarmadan once kilometre saatini sifirla
    belirli bir sure sonra yine depoyu fulle
    bu sefer kac litre aldigina dikkat, yaptigin yol da belli
    litreyi km'ye bolersen
    senin arabanin km'de yaktigi yakiti bulursun
    o cikan degeri de bir litre yakit fiyati ile carparsan da
    parasal karsiligi ortaya cikar
  • triger şunu misali dökermisin.örnekleme yaparmısın.not alıcam.ama bu arada defoyu fulledikde içinde kalan gaz nolcak.ne kadar kaldığınuı bilmiyoruz ki.
  • hesap yaparken kalan gaz seni ilgilendirmiyor, sadece eksilen gazi hesaplayip, gittigin yola boleceksin
  • Sarfiyat = Verdiğin para / Harcadığın yakıt

    Depo doldurulur, yol gidilir, depo bir daha doldurulur. Hesap yapılır. Yakıttan kalanlar bizim işimize yaramaz.

    .oO°Oo.
  • kademe kademe, örnekleyerek şöyle anlatayım ben (:

    Benzinliğe gittin. Dedin ki, birader depoyu doldur. Doldurduktan sonra Km'nin genelde hemen üstünde bulunan, sıfırlanabilen bir yer var. Ondan sonra yola çıktın. Diyelim 500 km gezdin, baktın tekrar yakıt alman gerekiyor. Yine gidip depoyu fulletiyosun. Aracının LPG deposu da 100 YTL'lik LPG aldi. Bu durumda, 100 TL'lik LPG ile 500 km yol yapmış oldun.

    100TL/500km = 0.20 TL/Km, yani km'de 20 kuruş yakmış aracın demektir.

    En net sonuca, aracının deposunu ilk olarak hangi benzinlikte doldurduysan, ikinci sefer de aynı benzinlikten ve mümkünse aynı pompadan doldurarak ulaşırsın. Bu sayede pompaların olası yakıt ikmali farklarından da kurtulmuş olursun.

    Bir de, bizim benzinliklerdeli pompacılar sanki ödemelerin çok büyük bir kredi kartıyla yapılmıyormuş gibi depoyu yuvarlak rakamlarda doldurmaya (86 Tl'yi 90 Tl'ye tamamlamak gibi) ve arabanın benzin deposunun altını yakıtla kirletmeye çok meraklılar. O yüzden bu ölçümü yaparken, aracının başında durup pompa kendi kendine attığı zaman pompacının fazladan yakıt eklemesine engel olursa, bu durumdan doğacak farkı da engellemiş olursun.
  • örnegin sizin lpgli aracınızda.

    petrole gidip pompaya yanaştıgınızda günlük kmyi sıfırlayın
    sonra gaz alın
    aracınız litresi 1.50 den 30lt gaz aldı diyelim tutar= 45 tl
    siz 260 km yol yaptınız diyelim.
    tekrar ( mümkün ise aynı petrolden aynı pompadan ) gaz alın bu defada 28 lt aldı aracınız 42 tl tutu işte asıl bu noktada aldıgınız< yakıt 260 kmde yaktıgınız yakıttır.

    42.000/ 260 = 161.000ykr 1 kmde yaktıgınız kr.

    bu durumda 28 lt ile aracınız 260 km yaparsa 100 kmde aracınız ne kadar yakıt yakmıştır.
    28*100/260= 10.7 lt yakıt yakmışsınızdır.
  • doğru anladıysam eyvah.ben çok ama çok yakıyorum o zaman.araba lada samara şehir içi 160-170 yakarmış.şimdi dayımla benzinciye girdik.kaç paralık aldın dedi 35 tl.km kaç dedi söyledim.böl dedi 400 lira falan çıkmıştı.sonra yok ya böyle hesalanmaz demiştim.kendimce uğraştım.dün babamla uğraştık yine çözüm bulamadık.
    şimdi en son fullettim 40 liralık oldu.km sıfırladım.tekrar fullettim(içinde gaz olsada değilmi tamamen boşalmadı yani)kaç para 35 liralık doldu diyorsunizki 35/km=km başına yaktığın gaz.tamam kaale alıcam.o zaman bende ciddi sorun var.ama iyi kullandığımı düşünüyorum elbet fazla yaktırıyorumdur sonuçta 6 aylık kullanıcıyım ama en fazla 200 lira olmalıdır diye düşünüyorum.
  • hepinizine yürekten teşekkür ederim.
  • O zaman bizim araç abimin hesaba göre 0,145 kuruş yakmakta. Gerçi bu ilk depo daha.
  • yaw beyler konu acılmısken bende birşey sorayım. benım arabanın deposu 55 litre. gecen kırmızı yanıyordu benzinlige girdim fulle dedim. tam 55 litre benzin aldı. ben biraz kıllandım. içinde hiçmi yakıt yoktu aracın 55 litre aldı. yoksa rezerve gibi bir kısım felanmı var yada havamı bastılar. cünkü sıfır degildi ibre. araç a3
  • Hesaplama yaparken depon dolu olacak km yi sıfırlayacaksın en az 100km yol yapacaksın bu km yi karışık değilde sadece öğrenmek istediğin ş.içi-ş.dışı yolda yapman gerekir.Gereken km yi yaptığın zaman aynı pompaya gidip depoyu dolduracaksın ödediğin tutarı yaptığın km ye böleceksin km de yaktığın çıkar.
    Kısaca Depo full,km sıfırla,en az 100 km yol yap(sadece ş.içi veya ş.dışı),aynı pompaya git fulle ödediğini yaptığın yola böl ve sonuç bu kadar basit
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cooler

    yaw beyler konu acılmısken bende birşey sorayım. benım arabanın deposu 55 litre. gecen kırmızı yanıyordu benzinlige girdim fulle dedim. tam 55 litre benzin aldı. ben biraz kıllandım. içinde hiçmi yakıt yoktu aracın 55 litre aldı. yoksa rezerve gibi bir kısım felanmı var yada havamı bastılar. cünkü sıfır degildi ibre. araç a3

    Genelde araçlarda rezerve + depo miktarı olur. Yani araç 55 diye tam 55 değil. Yaklaşık 3 - 4 litre falan da rezervesi oluyor diye biliyorum.
  • Petrole ödenen para:100 TL

    Aracın km kaç olmuş:200 km

    100TL/200Km=0.50

    Litreye bölünmez.Litrenin karşılı olan parasal değere bölünür
  • en sağlıklı veriyi almak istiyorsan depoyu fulleyeceksin 50 km gideceksin yine fulleyeceksin kaç litre yakıt aldıysan iki ile çarpıcaksın ve 100 km de kaç litre yaktığını öğreneceksin
  • Niye 50 km?
    100 neden değil?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.