Şimdi Ara

Sesin izolasyonuyla ilgili bir şeyi merak ediyorum..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar kafama bir fikir takıldı bugün..Sesi kütlesi olan herhangi bir madde ile izole edebiliriz bunu biliyoruz,örneğin kapı,cam vs.Ama benim merak ettiğim acaba herhangi bir kütlesi olmayan madde ile örneğin ışık,lazer vs gibi birşeyle,sesin geçmemesi için bir perde yaratabilir miyiz,bu konudaki fikirlerinizi tartışalım :)



  • üniveresitede fizik mühendisliği gibi bir şey mi okuyorsunuz :)

    ve böyle bir şeyin mümkün olacağına katılıyorum
    fakat lazer ışık gibi değil de (onlarla da olabilir elbette ama bir fikrim yok) kütlesi olan hava gibi bir element ile
    birbirinden uzak iki insanın normal konuşmalarını rüzgar yardımı ile duymaları ve duyamamaları mümkündür
    bu sebeple, belki yoğun ve kendi içinde dönen bir hava duvarı sesi izole edebilir
  • peki bende şunu hep merak ederim örn; normal duvarlar sisteme nekadar dezavantaj sağlıyor? ses yalıtımı bildiğim kadarıyla 3 ana başlıkta toplanıyor;

    1:dışardaki ses içeriyi rahatsız etmiyecek
    2:içerdeki ses dışarıyı rahatsız etmiyecek
    3:içerdeki ses içeriyi rahatsız etmiyecek


    yani zaten sistemin kendisi dışında daha iyi ses alabilme adına bir sürü ek ince ayrıntılar var...ancak normal duvarlar nekadar ses kaybına yol açıyor? yalıtımdan bahsetmiyorum yani ses kalitesi yada sese katkı açısından!?
  • -Marmara üniversitesi iktisat okuyorum :).Bu sabah uyandığımda bu fikirle uyandım :),böyle acayip fikirler her zaman geliyor ama bu fazla ilgimi çekti :).Şimdi de aklıma uzay boşluğunda konuşan bir adamın hiçbir şekilde dışarıya ses veremediği geldi aklıma.Oksiyensiz bir ortam olduğunun dışında oradaki havanın bileşimi konusunda bir şey bilmiyorum,belki de bunun çözümü dünyada,uzaydaki o sesi iletmeyen ortama neden olan şeyi gerçekleştirmek gerekiyor ama bu konuda bilgisi olan arkadaşlar var mı burada,bekleyip görücez :)

    -Yuxeses dediğini ben de düşünmüştüm,farkettiğim kadarıyla duvarlar,kapılar veya herhangi sesi kesecek bir madde tiz sesleri kesmede bass sesleri kesmekten çok daha başarılı,bu yüzden ses kaynağından çıkan sesler maddelere çarpıp bizden uzaklaştıkça(belki de parçalandıkça demeliyiz),orjinal bass-tiz dengesi ortadan kalkıyor.Bunu bir müzik açıp yan odadan dinlerken kontrol edebilirsiniz.Bu yüzden sanırım yalıtım konusunun sesin dağılmasını önleyebilerek uzak mesafelere kalitesinin bozulmadan taşınmasında bir rolü yaratılabilir,belki de vardır tabi :).Mesela ben Büyükçekmece'de oturuyorum,sahilimiz koy şeklinde.Çok yakındaki bir sesi duyamamamıza rağmen koyun karşısındaki bir eğlencedeki ses çok daha duyulur oluyor,pürüzsüz bir denize sürtündüğü için.




  • Aslında cok kavram var evin içinde. Sahilde yapilan yayini duymanin sebebi kullanılan hoparlörlerden tut. Yerleştirmeye kadar farkketirmeler yapabiliyor.

    Ama evde kullana biliceğin hi-fi bir sistemde. Önemli olan her hangi bir eşya, madde çarpmadan sana direk gelmesi yani sahnelemeyi sağlamak. Yalıtımda çok önemli tabiki mesala en iyi müzik sessiz bir ortamda yani geceler dinlemek duymak daha kolaydir. Odada yalıtımda çok önemli ama yalıtım ne olduguda bir o kadar önemli. izocamdan tutun vb. bi ton izalasyon var.


    Aslında aklıma çok gelen şey var ama konunun net bir kısımını çözemedim.
  • Böyle bir haber okumuştum geçen sene. Ses dalgalarını belirli bir şekilde yönlendirerek sadece istenilen alanda duyma işlemi gerçekleşiyordu. Mesela, odayı hayali olarak ikiye böldüğümüzü düşünün, ses sadece doğu tarafında varken; batı tarafında hiçbir şey yok. Bir adım atıyorsunuz disko gibi bir ortam, bir adım geri gidiyorsunuz ve etraf sessiz.

    Linki de vereyim siz de bakın:
    http://www.zamazing.org/yazi/hoparlor-olmadan-kisiye-ozel-ses
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.