Şimdi Ara

BAZ İSTASYONU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
2
Favori
69.704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Milyonlarca insanın elinden düşürmediği cep telefonları arasında görüşme nasıl sağlanıyor hiç merak ettiniz mi ? O bahsi geçen istasyonların olmadığı ya da yetersiz kaldığı yerlede görüşmenin sağlıklı bir şekilde yapılamayacağını bilmiyor musunuz.

    quote:

    Bas istasyonu; iki yönlü bir mobil ağ sisteminde yayın yapan birim. Radyo sistemindeki bir antenden farklı olarak baz istasyonu hem sinyal alır , hem de sinyal gönderir. ( yani iki antenden oluşur ).

    Günümüzde baz istasyonları değişik yönlere doğru değişik güçlerde yayın yapan kabiliyetine sahip olan tevcihli antenler kullanılır.


    Baz istasyonları hakkında ileri geri konuşup bilmişlik taslayanlara ve onunla yetinmeyip kulaktan duyma haberlerle başkalarınada bilmediği bir konu hakkında yalan yanlış şeyler anlatanlara kıl oluyorum. Bu yazımda baz istasyonlarının etkili olduğu alanlar halk dilinde zararları ve halkın gösterdiği tepkilere açıklık getirmek istiyorum.

    Bir çok elektronik alette olduğu gibi onlarda frekans yaydığı için radyasyon tehlikesi içeriyor haliyle ama bunu ısıtıp ısıtıp medyanın önüne atmanında pek bi anlamı yok bence.

    Cep telefonlarının şebekeleri yetersiz kalmasın diye sürekli gelişen ve değişen ülkemizde yeni sahalar (baz istasyonu) kurulur.İhtiyaçları karşılaması açısından durmaksızın çalışmalar yapılır. Özellikle 3G ihalesinin sonlanmasından sonra çalışma temposu iki kat arttı diyebilirim.

    3G yeni bir sistem olduğu için alt yapısı eksiksiz ve düzenli bir şekilde hazırlanması lazım. Görüntülü konuşmanın yapılabilmesi için yeni baz istasyonlarının kurulması ve mevcut istasyonlarda bulunan antenlerde de değişiklik yapılması gerekiyor. Ve de yapılıyor…

    Kurulan baz istasyonlarının karşılıklı bağlantı kurduğu yani alışveriş yaptığı diğer istasyonu vardır. A noktasındaki istasyonla B noktasındaki istasyon arasında frekans ağı vardır. Bir kaç istasyon için değil tüm istasyonlar için geçerlidir bu olay. Verilerin toplantığı ana merkez de dahil olmak üzere her istasyon birbiriyle bağlantı içinde çalışır.

    İstasyonlara kurulan antenlerin görüntüsü aşağıdaki gibidir. Ve üzerlerinde minilik dediğimiz alıcılar mevcuttur.

     BAZ İSTASYONU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER



    Bu minilikler olmazsa biz görüşme yapamayız. Telefonlarımızın şebeke göstergesi full olur belki ama konuşmamıza izin vermez. Buda miniliklerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor aslında.

    Baz istasyonlarının etki ettiği alanlar. Tabiri caizze zararları diyelim; :)

    Çeşitli yerlere kurulan baz istasyonlarındaki antenlerin çıkış güçleri vardır. Bu çıkış güçleri gsm şirketleri için çok önem arz eder. Yani antenlerin güvenlik mesafelerini hesaplarken bu çıkış güçleri dikkate alınır ve hesaplamalar ona göre yapılır. Sonuç olarakta antenin güvenlik mesafesi belirlenir.

    Antenin güvenlik mesafesi içinde hiç bir canlı bulunmadığı için sorun teşkil etmez. Gelin görün ki insanlara bunu anlatamıyoruz. Güvenlik mesafesi belirlenmiş bir anten ‘in basitçe çizimini göstereyim sizlere.

     BAZ İSTASYONU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


    Antenin etki ettiği alan yukarıda girilen güvenlik mesafesi değeri kadardır. ‘9.74 m.’ mesafe içinde yaşayan insanların olmamasına dikkat edilir. Bu mesafe içerisinde okul, park,ev, kamu binası daha doğrusu yaşayan canlıların olması mümkün değildir… Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. ,

    Gördüğünüz gibi medyanın abarttığı kadar yokmuş değil mi. Antenin zararı sadece güvevlik mesafesinde etkili oluyor. Ondan sonrasına etki etmiyor.

    Ola ki gsm şirketi hata yaptı ve insanların bulunduğu yöne doğru bakan antenleri kurmaya kalktı. Hazırladıkları dosya’yı inceleyen BTK ( Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) olduğu gibi dosyayı geri çevirir ve onaylamaz. Bırakın onaylamayı gsm şirketi hatalı dosya gönderdi diye yüksek miktarda ceza bile keser.

    Bu olaylar sizlerin sandığı kadar basit işlemiyor aslında. Gsm şirketleri kafasına göre baz istasyonu kuramıyor. Her zaman denetleyecileri ve ceza kesicileri vardır mutlaka.

    Mesela insanların sık kullandığı caddelere antenler monte edileceği zaman çıkış güçleri düşük olan anten tipleri seçilir. Çıkış güçleri çok az olduğu için haliyle güvenlik mesafeleri de kısa olur. Ve bu antenler insanlara gelmeyecek şekilde monte edilir.

    Şimdi gelelim halk arasındaki ayaklanmaya.

    Geçtiğimiz günlerde haberlerde izlediğim bir bayan dan söz etmek istiyorum. Kucağında çocuğuyla elinde 2 adet cep telefonuyla kamera karşısına geçip diyor ki; bizim çocuklarımız kanser olacak, zarar görüyor bunu burdan kaldırsınlar yoksa evden taşınacağız :) demeye getirdi lafı.

    Ey benim güzel ablam, kacasından dayak yememiş, burnu havada, aklı kuaföründe kalmış saçı boyalı ablam. Sen elinde tuttuğun aletin zararını bilmiyorsan ben ne yapayım şirketler ne yapsın…

    Sırf bu konu için EMR cihazını alıp cep telefonlarının yaydığı manyetik alanı ölçtük. Arayan kişinin cep telefonundan yayılan manyetik alan (zarar) 2.44 w civarında çıktı. Aranan kişi telefonu açtığı an 1.90 w civarında manyetik alana maruz kaldı yani zarar gördü. Telefonla konuşan herkes aşağı yukarı bu değerlerdeki manyetik alana maruz kalıyor. Bu arada cep telefonlarındadan birilerini ararken telefonu hemen kulağınıza götürmeyin. Biraz bekleyin daha sonra çalmasını dinleyin.

    Benim saatlerce uğraşıpta anlatmaya çalıştığım olay nedir biliyor musunuz ? Baz istasyonlarının, cebinizde duran cep telefonları kadar zararlı olmadığını anlatmak. Onların tek etkili olduğu mesafe güvenlik mesafesidir. Onun dışında etkisi yoktur. Bunu aklınızdan çıkarmayın…

     BAZ İSTASYONU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


    Çalışan ekipler sahaya çıktığı zaman bazı bölgelerde tepkilere maruz kalırlar. Sabahtan akşama kadar vaktini kahvehanelerde geçiren insanların çıkarmış olduğu laflara inanıp istasyon kurulumuna tepki gösterenlerede uyuz oluyorum. Gerekçeleride nedir biliyormusunuz ? Kısırlık korkusuymuş, bilmem ne korkusuymuş… Siz anladınız onu. :) Gülmekten kendimi alamıyorum. Adamlar sırf yatak odalarını düşündükleri için tepki gösteriyor yoksa baz istasyonları umurlarında değil.

    Ekipler öyle bir saçmalığın olmadığını açık açık anlatsalarda kahve kültürü ve anlamamakta ısrar etmeleri üstün geliyor malesef..

    Bu konuya burada son veriyorum. Umarım yeterince açık olabilmişimdir. Aklınıza takılan olursa sormaktan çekinmeyin. Sağlıklı günler dilerim. (:

    Kaynak: Burası







  • Beyler ben BTK altında çalışıyorum..Anadolu yakasındaki baz istasyonları ölçümünü yapıyorum..Belki kiminizin evine girmişimdir..Hatta bununla iligli konu açmıştım..

    Baz İstasyonu Ölçüm Sertifikası Aldım
    http://resim.donanimhaber.com/m_62591035/mpage_1/f_/key_//tm.htm#62592873



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metin* -- 14 Temmuz 2012; 10:29:22 >
  • Merhaba,

    Baz istasyonları, cep telefonları, tv ve radyo vericileri, wi-fi modemler, dect (kablosuz) telefonlar, bebek izleme kameraları, bluetooth kulaklıklar vb. kaynaklar çalışma prensipleri gereği elektromanyetik radyasyon oluştururlar. Önemli olan burada, maruz kalınan elektromanyetik radyasyon seviyesinin ICNIRP ( uluslararsı iyonize olmayan radyasyondan korunma komisyonu)'nun belirlediği limitlerin altında olmasıdır.

    Eğer ki cep telefonları ile konuşmak istiyorsak, baz istasyonları da bulunmak zorundadırlar.

    Yapılan ölçümler gösteriyor ki; cep telefonları, bebek izleme kameraları, kablosuz telefonlar baz istasyonundan daha yüksek elektromanyetik radyasyon etkisine sahip olabilmektedirler.

    Bu konuda geniş bilgiler içeren aşağıdaki sayfayı okumanızı öneririm.

    Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü
     BAZ İSTASYONU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER




  • Türk Tabipler Birliği - Elektromanyetik Radyasyonun (Baz İstasyonların) Biyolojik Etkileri

    Elektromanyetik dalgalarn gücü ister yüksek, ister düük olsun, bu dalgalar insan vücudunda etkili olmaktadır.

    Elektromanyetik dalgalar (EMD)

    vücuttaki dokulara (1) ısıtarak ve /ya da (2) kimyasal değişimlere yol açarak arar
    verirler. Yüksek güçlü EMD ısıya bağlı zarar verirken, düük watt'lı EMD'nin uzun süre alınmasıyla dokularda kimyasal değişmeler nedeniyle zararlı etkiler ortaya çıkar.Elektromanyetik radyasyonlar boşlukta yayılma özelliğine sahiptir. Bu tür dalgalar dalga boyları ve frekansları ile belirlenir. Tüm EMD, boşlukta aynı hızla yayılır. Bu hız ışık hızına eşit olup saniyede 300.000 km'dir.


    Dalga boyu son derece küçüldüğünde elektromanyetik radyasyon (EMR), madde ile kaşılaştığında, dalga olmaktan çok bir enerji kümesi gibi davranır. Bu enerji kümelerine "kuantum" ya da foton denir. Bu tipteki EMR'ler, X ve gamma ışınlarıdır. Bu ışınlar hücrelerdeki molekülleri bir arada tutan atomik bağları kırarak atomları ya da molekül parçalarını pozitif ya da negatif yüklü duruma getirebilecek yeterli enerjiye sahiptirler.

    Enerjileri çok yükselen bu ışınlar moleküllere çarptığında onları iyonlaştırarak, molekül yapısını, yani yaşamsal işlevlerini bozar ve böylece olumsuz biyokimyasal tepkimeler sonucunda kanser oluşumunu kolaylaştırır.

    Yapılan çalışmalarda X ve gamma ışınlarına maruz kalan insanlarda, kanserlerin oluşumu artmıştır. Bu nedenle bu ışınlar "iyonlaştırıcı elektromanyetik radyasyon" olarak tanımlanır.

    Cep telefonu baz istasyonları, oluşturduğu sağlık riskleri dolayısıyla, okul bahçeleri,kreşler,hastaneler, parklar gibi çocukların, hastaların, yaşlıların ve İnsanların yoğun yaşadığı toplu yaşam ve kullanım alanlarına kesinlikle kurulmamalıdır.

    İnsanların toplu yaşadığı bina tepelerine baz istasyonlarının kurulması iılemi, kat sahiplerinin
    kararına bırakılmamalıdır.

    Özellikle EM radyasyon ve EM alana maruz kalan çalışanlarda, ortaya çıkacak olumsuzlukların saptanabilmesi için işyeri hekimleri tarafından periyodik incelemelerin ve çalışma çevresi ölçümlerinin yapılması gerekmektedir.

    Elektromanyetik Radyasyonun Biyolojik Etkileri

    Biyolojik etki ile yan etki arasındaki farkı anlamak önemlidir. Biyolojik etki, sistemde EMD'ye maruziyet sonucunda ölçülebilir ya da dikkate değer fiziksel değişiklikler olduğunda ortaya çıkar. Yan etki ise biyolojik etkinin vücudun tolere etme sınırlarının dışına çıktığında oluşur ve sonuçta zararlı etkilere yol açar.

    Bugün üzerinde çalışılan konulardan biri de cep telefonlarının kullanım frekanslarının yükseltilmesi ve mikro dalga özelliği göstermesidir. Halkın bu tipteki dalgalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması kuşkular oluşturmuştur.

    Ülkemizde, cep telefonu pazarlayan şirket ve kurulan baz istasyonu sayısındaki artış ve bunların düzensiz olarak her yere konuşlandırılması, denetimsizlik, bu tedirginliği giderek artırmaktadır.

    http://www.ttb.org.tr/sted/sted0803/elektromanyetik.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bananass -- 27 Mayıs 2014; 16:23:26 >




  • Baz istasyonlarının zararsız olduğunu söyleyen adamın ben iyi niyetinden şüphe ederim. Büyük ihtimalle savunan arkadaş bir operatör firmasının ilgili bölümünde çalışıyodur.

    Baz istasyonlarının zararlı olduğu bir çok bilimsel çalışmanın yani sıra, Türk adaletince de onaylandı ve hakkında şikayette bulunulan baz istasyonlarının kaldırılmasına emsal teşkil eden bir karar alındı mahkelerimizce geçtiğimiz yıllarda. Hala nasıl savunuluyor anlamıyorum.

    http://www.ozgureraytas.av.tr/baz-istasyonlarinin-kaldirilmasi-hakkinda-emsal-karar.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Do Bemol Kerim -- 4 Temmuz 2014; 20:30:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Kaynağı nedir, link atabilir misiniz?

    E-devlet'ten baktığınız bir ölçüm değildir, tahmindir. Kimse o kadar baz istasyonu etrafında dolaşıp o kadar ölçüm almaz. Birkaç ölçüme dayalı tahmini verilerdir bunlar.

    Ölçüm istiyorsanız burada Metin diye biri vardı, onu bulup ona ölçüm yaptırabilirsiniz.

    Güvenlik sertifikası verirlerken yapılan ölçümler.

    https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Baz-Istasyonlari-Olcum-Degerlerinin-E-Devlet-Uzerinden-Kamuoyuna-Sunulmasi

    Ama devamında yüzbinlerce istasyonu devamlı ölçüyorlarmı yada bunları denetliyorlarmı bilinmez...


    EDIT: BTK, rutin olarak 6 ayda bir mevcut baz istasyonlarının elektromanyetik alan şiddeti ölçümünü yetkilendirdiği taşeron firmalara yaptırmaktadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr5454 -- 10 Ağustos 2016; 10:49:00 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.