Şimdi Ara

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey... (46. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.126
Cevap
49
Favori
248.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4445464748
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaslar Nn emeklilik sirketinden bireysel emekliliğim var 3 yılımı doldurdum ve cikmak istiyorum benim giriş sözleşmem de giris aidatı olarak 120 tl peşin 200 tl de 5 yıl içinde cıkarsam sistemden kesileceği yazıyordu simdi cikmak istediğimde benden 200 tl harici para kesilecek mi asgari ucret yuzdesinden bahsediliyor sistemden cıkıs konusunda bilgisi olan varmı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 15 martta sisteme 3 ayda bir ödemelerle girip 630,03 x 3 + 630,09 ödeyen birisinin ayrılırken 2000 lira alması normal mi ?

    Bankadan bize sadece asgari ücretin %10 kadar bir sefere mahsus kesinti olacak, onuda taksitle ödedik ve şimdi arkadaşım ayrılmak istiyor ve ana parası 2400 lirayı alamıyor. Eğer bu hesaplamada bir yanlışlık yok ise
    siz siz olun 1 değil 10 değil 100 kere düşün. Haybeye haraç verir gibi milletin cebini dolduruyoruz.

    Bu ana parayı en azından kurtarmak için sistemde en az ne kadar kalmak gerekir ?
     bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: osiosborn

    Yeni düzenleme 1 Ocak’ta başladı, BES’te kesinti 140 TL’ye indi

    Yeni yılla birlikte bireysel emeklilikte de yeni düzenleme başladı. Şikayet konusu olan giriş aidatından yönetim giderine, fon idaresine kadar tüm kesintiler değişti.

    Yeni yılla birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), yeni düzenleme de başladı ve yıllardır eleştirilen, hatta sisteme giren birçok kişinin çıkmasına neden olan kesinti oranları düşürüldü. Yeni düzenlemeye geçmeden önce, 2015’in sonuna kadar uygulama nasıldı, kısaca değineyim. Düne kadar sisteme girenlerden giriş aidatı, şirket yönetim gideri ve fon işletim gideri adı altında üç farklı kesinti yapılıyordu. Giriş aidatı, 120 lira ile 700 lira arasında değişiyordu. Şirket yönetim gideri altında da sisteme ödenen katkı paylarından, yıllık yüzde 2 kesiliyordu. Kişilerin fon tercihine göre de yıllık yüzde 1,09 ile yüzde 2,28 arasında değişen oranlarda fon işletim gideri alınıyordu.

    KESİNTİLER TEKE İNDİ
    1 Ocak 2016’dan itibaren ise artık katılımcılardan giriş aidatı, şirket yönetim gideri olarak farklı oranlarda kesintiler yapılamayacak. İlk 5 yıl, yıllık tek bir kesinti yapılacak; bu da, brüt asgari ücretin yüzde 8,5’ini geçmeyecek. Yani, kaç para yatırırsanız yatırın, emeklilik şirketi, asgari ücrete endeksli yıllık tek bir kesinti yapabilecek. Yeni asgari ücretle birlikte 2016 yılı için bu rakam da 140 lira. Asgari ücret arttıkça kesinti de yıllık artacak. 5 yıl içinde sistemden çıkarsanız emeklilik şirketi, 5 yıllın tamamını sizden toplu kesecek. Örneğin, 3’üncü yılda çıkacaksınız, o güne kadar da sizden 420 lira (bugünkü asgari ücret üzerinden) kesildi; şirket, birikiminizden 280 lira daha alacak. Yani, bugünkü asgari ücretten hesaplarsak, 3’üncü yılda çıktığınızda, toplam 700 lira kesilecek. İyi haber şu; 5 yıldan sonra asgari ücrete endeksli yıllık kesintiler kalkacak.

    FON KESİNTİSİ DEĞİŞMEDİ
    Gelelim, yıllardır şikayet edilen fon işletim kesintilerine. Bu kalemde herhangi bir indirime gidilmedi. Hali hazırda yıllık; hazine bonosu ve devlet tahvilinden oluşan fonlarda yüzde 1.09, kıymetli maden fonlarında yüzde 1.91, hisse senedi fonlarından yüzde 2.28 kesinti yapılıyor. Bu kesintiler devam edecek ancak 6’ncı yıldan sonra kesintilerin kişilerin hesaplarına iade edileceği bir sistem uygulanacak. Şöyle ki; 6’ncı yılda o yıla ait fon kesinti tutarının yüzde 2.5’i yılın sonunda katılımcıya iade edilecek ve sonraki yıllarda iade tutarı yüzde 2.5 artarak (7. yıl yüzde 5, 8. yıl 7,5, 9. yıl 10 şeklinde) devam edecek. İade tutarı yüzde 25’e ulaştığında -ki, bu da sistemde 15 yıl kalınmış olmayı gerektiriyor, sabitlenecek. Fon kesintilerinin iade uygulaması 2021’nin Ocak ayında başlayacak. Şunu da söyleyeyim, 2013’ün Ocak ayından itibaren sistemde geçirilen süre, iade oranı belirlenirken hesaba katılacak.

    6’NCI YILDA SINIRLAMA VAR
    Yeni düzenlemede, 6’ncı yıldan itibaren başlamak üzere sistemdeki tüm kesintilere de sınırlama getirildi. Buna göre; hem asgari ücretle sınırlı olan kesintiler hem de fon işletim kesintilerinin toplamı; 6’ncı yılda, katılımcının devlet katkısındaki toplam birikiminin yüzde 60’ını geçmeyecek. Bu oran 7’nci yılda yüzde 70’i, 8’inci yılda yüzde 80’ini, 9’uncu yılda yüzde 90’ını, 10’uncu yıl ve sonrasında devlet katkısındaki birikimin yüzde 100’ünü aşmayacak. BES kesintilerinde yapılan yeni düzenleme bir hayli karmaşık. Ama şu kadarını söyleyeyim; sistemden 3-5 yıl içinde çıkanları cezalandıran, 10-15 yıl kalanları ise mükafatlandıran bir uygulama getirildi.

    NEYDİ?

    - Brüt asgari ücrete göre giriş aidatı ödeniyordu. Peşin ödemede asgari ücretin yüzde 10’u, 3 yıl içinde sistemden çıkılırsa yüzde 75’i, 6 yıldan sonra çıkılırsa yüzde 50’si kesiliyordu. Kesinti tutarı 120 lira ile 750 lira arasında değişiyordu.
    - Aylık ödenen katkı payları üzerinden her yıl, yıllık yüzde 2 kesiliyordu.
    - Birikimlerin değerlendiği fon türlerine göre her yıl yüzde 1.09 ile yüzde 2.28 yıllık kesinti yapılıyordu.

    NE OLDU?

    - 5 yıl boyunca yıllık, brüt asgari ücretin yüzde 8,5’ini geçmeyecek tek kesinti yapılacak. 2016 yılı için kesinti tutarı 140 lira olacak. Bu kesintiler 5. yıldan sonra kalkacak.
    - Fon işletim giderlerinde 5 yıl boyunca fon türlerine göre her yıl yüzde 1.09 ile yüzde 2.28 yıllık kesinti devam edecek.
    - Fon kesintisine 6. yıldan itibaren iade sistemi getirildi. 6. yılda fon kesintisinin yüzde 2.5’i, 7. yılda 5’i, 8. yılda 7.5’i, 9. yılda 10’u, 10. yılda 12.5’i, 11. yılda 15’i, 12 yılda 17.5’i, 13. yılda 20’si, 14. yılda 22.5’i, 15 ve üzerinde yüzde 25’i kişilerin birikimine iade edilecek.
    - 6. yıldan itibaren tüm kesintilere, devletin kişiler adına ödediği yüzde 25’lik katkıya göre sınırlama getirildi. Buna göre her türlü kesinti; devlet katkısında biriken tutarın 6. yılda yüzde 60’ı, 7. yılda yüzde 70’i, 8. yılda yüzde 80’ini, 9. yılda yüzde 90’ını, 10. yıl ve sonrasında ise yüzde 100’ünü geçmeyecek.

    http://www.hurriyet.com.tr/yeni-duzenleme-1-ocakta-basladi-beste-kesinti-140-tlye-indi-40035153


    Sisteme girmiş olanları da etkıleyecek mı

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam seçtiğiniz fonlar hic kazandırmadımı gelir kısmı 0 gozukuyor bide yuksek riskli fonlar baslamıssanız borsa durumuna gore eksiye dusebilir ondan olabilir mi acaba ana parada bu sekilde azalmış olabilir son bir sey kredi karti ile odeme yapmışsınız 630 tl 35 gun sonra hesaba gecer bu durumda 2 bin tl üzerine 630 tl eklenir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyoruk E kullanıcısına yanıt
    Hocam genel olarak kanunda değişiklik olursa hangisi lehine ise o gecerlidir avantajına olan neyse o gecerli olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akdeniz024

    Hocam seçtiğiniz fonlar hic kazandırmadımı gelir kısmı 0 gozukuyor bide yuksek riskli fonlar baslamıssanız borsa durumuna gore eksiye dusebilir ondan olabilir mi acaba ana parada bu sekilde azalmış olabilir son bir sey kredi karti ile odeme yapmışsınız 630 tl 35 gun sonra hesaba gecer bu durumda 2 bin tl üzerine 630 tl eklenir

    Hocam nasıl hangi fonla başlandığı hakkında hiç bir fikrim yok ama arkadaşım hesaptaki parasından ödemeyi yapıyordu ( 4. 630 lirayı 15 aralıkta yaptı ) alacağı tutar ise haracını ödedikten sonra görüldüğü gibi.

    Ben ise kredi kartından ödeme talimatıyla başladım, limit düştükten 39 gün sonrası hesaba geçmiş
    Kredi kartından ödeme yapıldığı takdirde, şu kadar zamanda hesaba geçeceğinin, ayrılmamız halinde ana paradan kesinti olacağının bilgisi verilmedi, benim bildiğim zannettiğim daha doğurusu
    Kk. limitinden düştüğü gibi hesaba geçtiği ki bu benim aleyhime, ayrılmamız halinde ise giriş aidatını, devlet katkısı ile aylık 2 TL gider kesintisini alamayacağımız yönünde verilen bilgiye göre.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam bende 3 sene once girdim simdi cıkacam girerken hersey guzel hoş bir suru vaatler güya 3ay da bir danışmanım beni arayıp fonlar hakkında bilgi verip beğenmezsen değiştireceğim ayda 1000tlden az yatırıyorsan seni arayıp soran olmaz bu emeklilik sisteminde ogrendigim girerken nasıl girildiği degil cıkarken nasıl cıkılacagı sormak olacak bende müsteri hizmetlerini arayıp cıkıs bilgisi istedim bakalım aradıklarında ne sürprizler cıkacak 3 senede devlet katkısı cıkıyorum kazancım 400tl her ay altın hesabına gram altın alsam daha cok kazanırdım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar çok yakın arkadaşım bu sisteme dahil olmuş ve 13 aydır aylık 150 gibi bir miktar ödemektedir.. Şuan 1973 TL ( devlet katkısı hariç ) birikmiş ve sistemden çıkmak istiyor. Çıkmak isterse yatırmış olduğu 1973 miktarın tamamını geri alarak sistemden çıkabilir mi ? Kesinti olacaksa ne kadar olur, keza kendisi çıkarsam 850 gibi bir miktar kesiyorlar elime 1123 TL geçmektedir dedi.. Bu işin doğrusu nedir yardımcı olursanız sevinirim..
  • thelord03 kullanıcısına yanıt
    853TL kesiyorlar benden.
  • Arkadaşlar 3 Yıllık Halkbank BES üyeliği var, nasıl iptal edilebilir? Ne yapmam gerekiyor, bilgisi olan var mı?

    Teşekkürler.
  • erakan kullanıcısına yanıt
    hocam 3 yılını doldurmussan yuzde 15 devlet katkısınıda almaya hak kazandın halk bankası musteri hizmetlerini ara cıkıs istedigini soyle cıkıs formu verecekler(posta yada mail yoluyla) bu forumu ister mail ister fax istersende posta yoluyla yollarsın basvuru genel mudurluge ulastıktan sonra 20 iş günü icinde kesintiler cıkıp kalan miktar cıkış forumda belirtmiş oldugun hesap numarasına yatırılır...kesintide her bes sirketinin kendi prosedurleri vardir mesela giriş aidatını odemissen sadece kazancın yuzde 15 stopaj vergisini odersin eger giriş aidati ödememişsseniz bu ertelenmistir simdi cıkmak istediginizde bu miktari ve yinde kazanctan yuzde 15 stopaj vergisi alacaklar
  • thelord03 kullanıcısına yanıt
    hocam giriş aidati sisteme girdiginde ödemişse sadece yuzde 15 stopaj vergisi alırlar eger odememisse ertlenmistir cıkısta giris aidatınıda alırlar hic para ödemeden cıkması icin 5 yıl sistemde kalması lazım diger her durumda giriş aidatini odemek zorunda
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akdeniz024

    hocam 3 yılını doldurmussan yuzde 15 devlet katkısınıda almaya hak kazandın halk bankası musteri hizmetlerini ara cıkıs istedigini soyle cıkıs formu verecekler(posta yada mail yoluyla) bu forumu ister mail ister fax istersende posta yoluyla yollarsın basvuru genel mudurluge ulastıktan sonra 20 iş günü icinde kesintiler cıkıp kalan miktar cıkış forumda belirtmiş oldugun hesap numarasına yatırılır...kesintide her bes sirketinin kendi prosedurleri vardir mesela giriş aidatını odemissen sadece kazancın yuzde 15 stopaj vergisini odersin eger giriş aidati ödememişsseniz bu ertelenmistir simdi cıkmak istediginizde bu miktari ve yinde kazanctan yuzde 15 stopaj vergisi alacaklar

    Tamam hocam, cok tesekkur ederim:)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2009 yılında vakıfemekliliğe üye olmuştum şu anda devam etmekteyim,emekli olunca paramızı aylık olarak istediğimiz zaman,içerideki paramız kadar mı maaş ödemesi yapıyorlar yoksa sürekli mi?
  • Merhaba arkadaşlar Ziraat emeklilikteyim daha 1 yıl oldu girdikten birkeç ay sonra fon değişikliği yapmıştım, altın fonuna geçmiştim. baya kardayım. artık karı realize edip başka bir fona geçmek istiyorum. altın düşerse ettiğim karda yok olacak yoksa. Bu safhada hangi fona geçmeyi tavsiye edersiniz. benim alkımda kamu dış dorçlanma fonu var.
    Bir de bu fon gelirlerini grafikle falan görecek bir internet sitesi var mı? Ziraatin sayfasında pek bişey bulamadım.
    Şimdiden teşekkürler.
  • Emeklilikte `mega` dönem!



    Emeklilk fonlarının getirilerini artırmak için, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in eleştirileri doğrultusunda harekete geçildi.

    Otomatik katılım ve kıdem tazminatlarını da içeren çalışma hayata geçerse artık BES fon çeşidi en fazla 6 adet olacak, her fonun yönetimi yılda bir kez ihale ile şirketlere verilecek. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in fon yönetim şirketlerine yaptığı getiri uyarılarının altından yeni çalışma çıktı. Şimşek, bireysel emeklilik sistemi (BES) fonlarını yöneten fon yönetim şirketlerine ikinci kez yaptığı uyarıda “Birçok kurum yüzde 25 devlet katkısını bile buharlaştırıyor” diyerek fon yönetimlerinin başarısız olduğunu dile getirdi. Edinilen bilgilere göre Şimşek ve hükümetin diğer bakanları bu rahatsızlığı dile getirmekle kalmıyor. Ulaştığımız bilgilere göre şu anda bireysel emeklilik sistemini sil baştan değiştirecek bir çalışma yapılıyor. Çalışmada ağırlık kazanan görüşler aşağı yukarı belli. Yeni sistem tarım sigortaları ve deprem sigortası gibi toplanan fonların tek elden yönetilmesine benziyor.

    EN FAZLA 6-7 FON

    Eğer ağırlık kazanan görüşler değişmez ise öncelikle birçok isimle anılan fon sayısı sadece 6’ya veya 7’ye inecek. Örneğin bir enflasyona endeksli, bir hisse, bir likit, bir İslami ürünlerin yer alacağı ‘helal fon’ kurulacak. Bir adet de üçüncü havaalanı, köprüler, Kanal İstanbul gibi altyapı yatırımlarını destekleyip daha sonra bu projelerin getirilerini paylaşan altyapı fonu oluşacak. Bütün emeklilik yönetim şirketleri bu 6-7 fonu satacak. Sistemde değişen en önemli alan ise portföy yönetim şirketlerinde olacak. Ekonomi yönetimi düşük fon getirilerinin nedenlerinden biri olarak gördüğü fon yönetim giderlerinin minimuma indirilmesi için tüm emeklilik şirketlerinin sattığı bu fonları bir araya getirip yönetecek bir fon yönetim sistemi kurulması üzerinde duruyor. Tüm şirketlerin sattığı örneğin enflasyona endeksli fonu tek bir yönetim şirketi yönetecek. Böylece fon yeterli büyüklüğe ulaştığı için yönetim ücreti düşecek. Yönetmek için çok büyük maharet gerektirmeyen likit fonların yönetim ücreti çok düşük hale gelecek.

    İHALE İLE VERİLECEK

    Fonu yönetecek şirket ise ihale ile seçilecek. Fon yönetim gideri ve yönetim becerisi açısından değerlendirmeye alınan yönetim şirketleri ihalede aldıkları fonu yönetecek. Her bir fon yönetim şirketinin sadece 1 fonu yönetmesi ve her bir fon için yapılan ihalenin her yıl tekrarlanması üzerinde durulduğu ifade ediliyor. Böylece bir yandan yönetim şirketlerinin uzman olduğu alanda daha uzmanlaşması sağlanırken diğer yandan yönetim becerisi açısından yeterli kalitede elemana sahip olmayan fonların elenmesi bekleniyor.

    VATANDAŞ, YAŞINA VE RİSK GRUBUNA GÖRE YÖNLENDİRİLECEK

    Yeni sistemin ayrıntıları da sızan haberler arasında. Buna göre BES fonlarının getirisinin düşük olmasında etkili olduğu söyleyen fon seçimlerine de etki edilmesi planlanıyor. Edinilen bilgilere göre sistemdeki kişilerin yaşı ve risk profiline göre sisteme yeni girenlere o kişiye uygun fon seçilip başlatılacak. Ancak kişi isterse fon yönetim şirketinin seçtiği fonu değiştirecek. Sistemdeki mevcut kişilere de fon tipi önerisi yapılacak. Ancak tabii ki kimse fonlarının tipi için zorlanmayacak. Buradaki temel amaç 25 yaşındaki bir gencin getirisi düşük bono fonunu tercih etmemesi veya 50 yaşındaki birinin riskli hisse fonuna gitmesini önlemek olacak.

    Emeklilk fonlarının getirilerini artırmak için, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in eleştirileri doğrultusunda harekete geçildi. Otomatik katılım ve kıdem tazminatlarını da içeren çalışma hayata geçerse artık BES fon çeşidi en fazla 6 adet olacak, her fonun yönetimi yılda bir kez ihale ile şirketlere verilecek




  • Denizbank internet bankacılığından MetLife'da ne kadar param birikmiş bakayım dedim ve şu uyarıyı aldım:

    MetLife sistemlerindeki güncelleme sebebi ile Sigorta ve Emeklilik işlemlerine geçici olarak erişilememektedir. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

    Bilgisi olan var mı? 2 gündür böyle yazıyor.
  • anl4 kullanıcısına yanıt
    Sistemsel calısma vardır site yenileniyordur rahat olun batsa bile sigorta sirketiniz paranıza bir sey olmaz devlet kontrolündeki takasbankta paranız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nn hayatemeklilikte 11 martta vermiş olduğum cıkış işlemi bugun tamamlandı hesabıma parayı yatırdılar zorluk cıkardıkları söyleniyordu genel olarak sigorta sirketlerinin ama yok oyle bi sey 20 iş günü dolmadan cıkış işlemlerini tamamladılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • akdeniz024 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, şimdi baktım düzelmiş sistem.
  • 
Sayfa: önceki 4445464748
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.