Şimdi Ara

Numara Taşımaya Sınır Geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
13.990
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj
  • İki ayda 1 milyon numaranın taşındığı numara taşınabilirliği uygulaması, GSM bayilerinin fırsatçılıklarına da sahne oldu.

    Başladığı günden bu yana GSM kullanıcıların numara taşıma özgürlüğü getiren ve telekomünikasyon sektörünü hareketlendiren numara taşınabilirliği uygulaması, 3 operatörün de hatlarını satan bayilere prim almak için toplu numara taşıma fırsatı verdiğini ortaya çıkardı.

    1 ay zorunluluğu

    Ellerindeki numaraları her gün değiştiren bayiler, her değiştirdikleri hat için GSM operatörlerinden ortalama 19 TL prim aldı. Her taşınan numara için 50 TL’ye yakın vergi ödeyen operatörler, bayilere de prim ödediklerinden ciddi zarara uğradı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), GSM operatörlerinin bu durumu fark edip şikayet etmesi üzerine önlem aldı. Kurum suiistimalin önüne geçmek için numara taşımaya sınırlama getirme kararı aldı. Getirilecek yeni düzenleme ile taşınan numara en az bir ay süreyle operatörden hizmet almak zorunda kalacak.

    Borçlu abone de taşıdı

    Numara taşımada bir başka suiistimal ise aboneler tarafında yaşandı. GSM operatörleri uygulama başlamadan önce borçlu abonelerin numarasını taşımaları konusunda kısıtlamalar getirmelerini istemiş; ancak borçlu abonelere de numara taşıma hakkı tanınmıştı. Uygulamanın ikinci ayından itibaren borçlu abone sayısında artış yaşadıklarını belirten yetkililer, normalde faturasını ödeyen abonenin bile borcunu ödemeden numarasını taşıdığını kaydetti. Numara taşınabilirliğinde dünya örneklerine göre Türkiye ilklerin yaşandığı bir yer oldu. Diğer ülkelerin aksine ilk kez aboneler hakim operatörü tercih etti. Bir diğer ilk ise numara taşımaya olan talep yönünde geldi. Bazı ülkelerde 1 sene de taşınan numara sayısı Türkiye’de 2 ay içinde taşındı. BTK’ya göre yıl sonuna kadar en az 5 milyon abonenin numarasını taşıması bekleniyor.

    Hurriyet







  • 
Sayfa: 1 sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.