Şimdi Ara

Akvaryumda balıklar neden ölüyorlar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
1
Favori
99.921
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Araştırma yapmadan bilgi almadan akvaryum kurmayın hayvanlara yazık.Konuyu açan arkadaş "öldükçe balık ekledim"demiş böyle saçma bir şey olur mu?Balıklar öldüğünde bir terslik var diye düşünemedin mi de öldükçe balık ekliyorsun?Sadece forumda ki açılmış konuları okusaydın veya kısa bir araştırma yapsaydın hem akvaryum yapımı hakkında hem de akvaryum sistemi ve canlı türleri hakkında detaylı bilgiyi bulabilirdin...
  • bizim burada akvaryuma Hobi olarak bakan arkadaşlar vardır, birde sırf bir canlıyı beslemiş olmak için besleyenler. Siz ne yazık ki bu gruba giriyorsunuz.
    Akvaryuma hobi olarak bakan bizler için içi su dolu bir kapta canlı beslemek yeterli değildir. Biz onların doğada yaşadığı ortamı en iyi şekilde kendimize göre taklit ederiz. Kendimize göre den kasıt hayalgücüdür., Başka hiçbir hobide bu kadar yoğun bulunmayan hayalgücü etkeninin, baktığınız balıkların isteklerini göz önünte tutarak su altı evrenleri oluşturmak için kullanıldığında ne güzel akvaryumların ortaya çıkabileceğini bilmem söylememe gerek var mı.

    Balık yaşatılır. Sonuçta her canlı gibi suyunu yemini verirsiniz yaşar, ancak bizim amacımız sadece balıkların yaşatılması değil, aynı zamanda onların doğal ortamlarını mümkün olduğunca oluştrarak doğada oldukları gibi davranmalarını(üreme, yuva yapma, mekan sahiplenme) sağlamaktır. İşte akvaryuma HOBİ olarak bakan arkadaşlar bunu sağlamaya çalışırlar.




  • Akvaryumu satın almadık biz kendimiz yaptık, 30 tane kadar da balık aldık ama en fazla 2 hafta yaşadılar.Şimdi akvaryum boş duruyor yeni balık alacağım ama ölür diye korkuyorum.Eskik yaptığım birşey mi var?



  • ne silikonu kullandınız ?
  • 30 tanemi? kaç litre akvaryumunuz 30 balık için epey büyük bir akvaryum gerekli..
  • Sanırım kullandığınız silikon akvaryum silikonu değil. Zehirlenmiş olabilirler.
  • Filtrelasyon nedir? Beslediğiniz canlılar nedir? Balıkları oturmamış ya da direk çeşmeden doldurduğunuz suya mı attınız? Isı neydi vs.. ? Biraz bilgi verin ki yardımcı olalım..
  • @take_me_as_i_am
    Silikon bu nalburlarda satılan silikonlardan ama markasını bilmiyorum.
    @djoguzx
    30 tane derken bi koymaya 30 balık koymadık. Öldükçe yenisini aldık öyle 30 tane yani.
    @hysteria35
    Önce çeşmeden su dolurduk, motor ve su ısıtıcısı bir kaç gün açık bekledi. Daha sonra balıkları koyduk, köpekbalığı, japon balığı, lepistes, birde çöp toplayan balıktan koymuştuk ama hepsi öldü.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Abyss332

    Sanırım kullandığınız silikon akvaryum silikonu değil. Zehirlenmiş olabilirler.

    Bana da öyle geldi onlar için özel slikonlar oluyordu içinde bir madde olmuyordu.
  • benim bildiğim çeşme suyu ile balıklar yaşatılmaz ama
  • tamamen acemilik yüzünden baliklar ölmüs, her konuda yanlis yapmissin, tecrübe eksikligi var sorun bu.
  • Akvaryum kurulumunda dikkaet edilecekler

    1- Akvaryumu kendiniz yapacaksanız camları yapıştırmak için akvaryum silikonu kullanmanız gerekmektedir. Üzerinde akvaryum silikonu diye yazar. Her nalburda bulunmayacağı gibi büyük yapı marketlerinde kolaylıkla bulunur.

    2- Akvaryum büyüklüğüne göre filtreleme seçimi önemlidir. Büyük akvaryumlarda dış filtre gerekiyor. Daha çok su sirkülasyonu ve temizlik işlevi görür.

    3- Tank ebadına göre ısıtıcı seçmek gerekmektedir. 100 lt ye 100 watt oranı genel olarak kabul görmüştür.

    4- Mutlaka oksijen için hava motoru gerekmektedir. Havasız akvaryumda balıklar su yüzeyine çıkarak su üzerinden oksijen almaya çalışırlar ve bir süre sonra ölürler.

    5- Akvaryumu kurup suyu doldurduktan sonra biyolojik dengeyi sağlamak için gerekli su düzenleyiciler kullanmak lazım. (Sera aquatan gibi.) Biyolojik denge çok önemlidir. Balıkları alıp başka bir tanka koyduğunuz zaman balıklar strese girebilirler yeni ortama alışmak zaman ister. Su değerleri değiştiği için balık kendisini rahat hissetmez. Akvaryumu balıksız olarak 1 hafta bekletin, ısıtıcı, filtre ve hava motoru çalışır vaziyette.

    6- Balıkların istediği ısı değerlerine bakarak tankın ısınını mutlaka sabitlemek gerekir. Su değişimlerinde suyun %20 lik kısmını dip çekerek boşaltıp 2 gün bekletilmiş ve aynı sıcaklıkta olan suyu eklemek gerekir. Suyun hepsini ve büyük kısmını değiştirmek balıklarda ciddi sorunlar açar. Yine su değşimlerinde dezenfektan, klor önleyici yada sera aquatan gbi su düzenleyicileri kullanmak gerekli.

    7- Balıkları yemlemede azar azar ve yiyebilecekleri kadar günde 1-2 sefer verilmelidir.

    8- En önemli husus balık seçimidir. Seçilen balıklar beraber yaşayabilecekleri türler olmalıdır. Tank ebadına göre balık sayısı seçilmelidir. 1 balığa 10 lt su baz alınarak balık sayısı belirlenmelidir. Bazı tür balıklarda daha çok lt gereklidir.

    9-
    Gerekli şartlar sağlandığında balıkçıdan aldığınız poşetteki balıkları poşetlerinden çıkarmadan akvaryuma koyun. Poşetteki balıklar 10 dakika suyun üzerinde durarak aradaki su ısısı dengelensin. Bundan sonra balıkları ekleyebilirsiniz.

    10- İlk 1 hafta çok önemlidir. Bu süre zarfında balıkları sürekli takip etmek, gözetlemek olabilecek sorunlara hemen müdahele etmek lazım. İlk kurulan tanklarda oluşabilecek hastalıklar stres, mantar, beyaz benek gibi hastalıklardır. Bu hastalıkların başlangıç aşamalarını ve tedavi aşamalarını internetten araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

    11- İlk haftayı atlatan balıklar tanka alışmıştır ve her gün düzenli şekilde balıkları gözlemleyerek sağlıklı balıklar besleyebilirsiniz.


    Unutulmaması gerekenler

    1-
    Su değişimlerini haftada 1 kere suyun kirlenmesine göre ve balık sayısına göre %10-30 şeklinde dip çekerek yapılmalıdır.

    2- Eklenecek su, tanktaki su ile aynı sıcaklıkta ve dinlendirilmiş bir su olmalıdır.


    Dip Çekme Pompası:
     Akvaryumda balıklar neden ölüyorlar?


    Not: Yeterince tecrübe kazanıldıktan sonra balıklar için gerekli su değerlerini sağlamak balıklar için önemlidir. Ph-Gh-Kh-No2-No3 gibi değerleri ideal seviyesine getirilmelidir. Bunlar için gerekli test kitleri ile ölçüm yaparak gözlemlenmelidir.




  • Merhaba arkadaşlar;

    Akvaryum suyundaki bulanıklığı gidermek için ne yapılmalıdır. Yaklaşık 1,5 ay önce kurdum ve o günden sonra 1 defa suyumda netlik yakalayabildim. Lakin yine suyumda bulanıklık hep devam ediyor. 10 gün önce kumum salınma yapıyor şüphesiyle akvaryumdaki kumları aldım, dip çekimi yaptım su değişimi yaptığmda diğer dere kumlarını akvaryuma koydum. Koymadan önce bolca suyla yıkadım sıçak suyda kaynattım.


    Akvaryumum;
    - - 56cm uzunluk / 38cm genişlik ve 29 cm yüksekliğinde ve 45 litre su koyabiliyorum.
    - - 1e siyah - 2d siyah - 2e beyaz moli
    - - 1e 2d kılıçkuyruk
    - - 1e 2d lepistes
    - - 2 komando çöpçü
    - - 1 vatoz
    - - 3 adet beyaz mlü yavrusu
    - - İç filtre RS Elec. RS-702 (Üzerinde 1500l/h değeri yazıyor ve 18w diyor)
    - - Isıtıcı olarak 100w ısıtıcı kullanıyorum. Isı değerleri termometreye göre 26-27 arası değişiyor. Isıtıcı 27 dereceye ayarlı.

    Bu aşamada ne önerirsiniz. Neler yapabilirim. Sırf bu suyun sisli olmasından dolayı bazen canım sıkılıyor ve akvaryumda belık beslemeyi bırakacak seviyeye geliyorum.

    İlgilenen bütün arkadaşlara teşekkür ederim.




  • Dış filtreniz olmuş olsaydı içine karbon koyarak bulanıklığı giderebilirdiniz.

    Yapmanı gereken işlemler kumu çıkarıp iyice sıcak suda yıkamanızdır. Lakin bunu yapmışsınız.

    Kumu ince bir elekten geçirerek içinde yem atıklarından ve tozlardan arındırmanızdır.

    Akvaryuma suyu koyarken kumun üzerine tabak gibi bir şey koyarak suyu tabağın üzerine yavaşca dökerek akvaryumu doldurunuz. Kum hareketlenmeyeceğinden içideki tozlarda havaya kalkmaz.

    Akvaryumun camlarını içten silmeyi deneyin belki cam kirlidir.

    Sorununuz devam etmesi halindehttp://www.otuz.com/product_info.php?products_id=15158&otuz=8c5143bab01a9a3acce3c380162a6dc1 bun ürünü deneyin. Veya akvaryumcunuzda su berraklaştırıcıları alabilirsiniz. (Pek önermediğim yöntemdir.)




  • @hedayse

    İç filtrenin sünger veya elyaf kısmı yeni ise bulanıklığa neden olabilir. Bunu engellemek için bir süre sürekli çalışır durumda kalsın zamanla buralarda bakteriler oluşacağı için bir berraklık yakalaman lazım.

    Akvaryuma fazla müdahale etmeyip haftada bir dipten su çekmen gerekir.

    Kumu çok iyi yıkamalısın. Muhtemelen sorun burdan kaynaklanıyordur. Temizledikten sonra bir bardak su al ve gözün o suyu içmeyi kestiriyorsa kum iyi temizlenmiştir. ( Başka bir forumda duydum bunu gayet mantıklı )

    Bulanıklık filtrenin kalitesinden de kaynaklanıyor olabilir. Filtreyi temizlerken musluk suyuyla değil de akvaryumdan aldığın suyla yap. Olmadı dış filtre almayı dene.

    Belki de sorun camdan kaynaklanıyordur. İçten iyice bir temizle camı. Mıknatıslı temizleme aparatı vardır onlarla silmeyi dene. Çoğu kişide bu sorun yüzünden bulanıklık varmış gibi gözükür.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ArkandayIM

    @hedayse

    İç filtrenin sünger veya elyaf kısmı yeni ise bulanıklığa neden olabilir. Bunu engellemek için bir süre sürekli çalışır durumda kalsın zamanla buralarda bakteriler oluşacağı için bir berraklık yakalaman lazım.

    Akvaryuma fazla müdahale etmeyip haftada bir dipten su çekmen gerekir.

    Kumu çok iyi yıkamalısın. Muhtemelen sorun burdan kaynaklanıyordur. Temizledikten sonra bir bardak su al ve gözün o suyu içmeyi kestiriyorsa kum iyi temizlenmiştir. ( Başka bir forumda duydum bunu gayet mantıklı )

    Bulanıklık filtrenin kalitesinden de kaynaklanıyor olabilir. Filtreyi temizlerken musluk suyuyla değil de akvaryumdan aldığın suyla yap. Olmadı dış filtre almayı dene.

    Belki de sorun camdan kaynaklanıyordur. İçten iyice bir temizle camı. Mıknatıslı temizleme aparatı vardır onlarla silmeyi dene. Çoğu kişide bu sorun yüzünden bulanıklık varmış gibi gözükür.



    @metinyurdaer
    @ArkandayIM ilginize çok teşekür ederim.

    Yaklaşık 12 gündür yani eski kumumu değiştirdekten sonra düzenli dip çekimleri ve dinlenmiş su ile su değişimleri yapmaktayım. Her akvaryuma baktığımda isyanlara oynuyorum tabir yerinde ise. Yeni kumlarımı özellikle dere kumu aldım gidip kum satan inşaat malzemecisinden (Salınım yapmaz diye) ve kumu ince elekten geçirdim. Abartmayayım ama belkide 20 kat sıcak suyla yıkadıktan sonra tencerede 15 dk. kadar kaynattım. Kumları tencereden alıp başka bir suda bıraktığımda gayet berraktı ve bulantı yapmadı. Yani kumlardan olmadığına çok ama çok eminim. Cam olayına gelince camdan da olmadığına eminim, çünkü akvaryumun camından da baksam üstünden camsız kısmından da baksam su bulanık. Düşünün hocam arka fonu göremiyorum ya...

    Bugün Tekirdağ da bir akvaryumcu abimiz var(İsmini vermek istemiyorum reklam gibi olmasın). Ona gittim ve durumu anlattım. Suyumdaki azot dengesinin oluşmadığını, bakteri tutmadığını anlattı. İki tane ilaç verdi, birisi bakteri tutması içinmiş diğeri de suyunhazırlanması içinmiş. Bakalım onlarla bi deneyeceğim. Akşam uygulayacağım ilaçları. 2 güne varmaz suyun düzelir dedi ya hayırlısı.




  • berraklık için zeolit kullanabilrsiniz.(filtrede)
    Akvaryum silikonu olmayan silikonlar suya salınım yapar ve zamanla bütün balıklar ölür.
    Türkiyede musluk suyu kalitesi iyi olmadığı için kimyasallar da dengesiz biçimde. Mutlaka kireç ve kloru engelleyen ilaçlar kullanılmalıdır.
    Kireç balıkların solunum sistemine zarar verir. Klor da derilerine zarar verir. Sonuçta klor bir asittir. Birçok canlıya zararlı.
    Gerekli ilaçları suya koyduktan sonra akvaryum kurulumnda akvaryum sadece canlılar olmadan(kum filtre herşey içinde olmalı) en az 3 gün çalıştırılmalıdır.
    Balıklar su değişiminde rahatsız olacaklardır. Su sıcaklığına dikkat edilmelidir.
    Her balığın bir yaşama sıcaklığı vardır. Onun için buna da dikkat etmeniz gerek.
    Termometreli ısıtıcıların termostatlarına her zaman güvenmeyin. Dışarıdan farklı bir termometre ile sıcaklığı mutlaka ölçün.
    Tabiki suyun değerleri de önemli...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ata326 -- 14 Ocak 2009; 22:24:50 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ata326

    berraklık için zeolit kullanabilrsiniz.(filtrede)
    Akvaryum silikonu olmayan silikonlar suya salınım yapar ve zamanla bütün balıklar ölür.
    Türkiyede musluk suyu kalitesi iyi olmadığı için kimyasallar da dengesiz biçimde. Mutlaka kireç ve kloru engelleyen ilaçlar kullanılmalıdır.
    Kireç balıkların solunum sistemine zarar verir. Klor da derilerine zarar verir. Sonuçta klor bir asittir. Birçok canlıya zararlı.
    Gerekli ilaçları suya koyduktan sonra akvaryum kurulumnda akvaryum sadece canlılar olmadan(kum filtre herşey içinde olmalı) en az 3 gün çalıştırılmalıdır.
    Balıklar su değişiminde rahatsız olacaklardır. Su sıcaklığına dikkat edilmelidir.
    Her balığın bir yaşama sıcaklığı vardır. Onun için buna da dikkat etmeniz gerek.
    Termometreli ısıtıcıların termostatlarına her zaman güvenmeyin. Dışarıdan farklı bir termometre ile sıcaklığı mutlaka ölçün.
    Tabiki suyun değerleri de önemli...



    Selam Ata kardeşim
    Zeolit nasıl kullanacağız iç filtrede,nerede bulunur, oradaki sünger yerine onu koyduğumuzda motoru tıkamasıni, yani çalışmasına engel teşkil etmesin. Neticede orada dönen bir pervane gibi bir aparat mevcut.
    Su hazırlayıcı ve bakteri kültürü uyguladım dün akşam akvaryuma. Ama gözle görülür bir ilerleme olmadı henüz.
    Akvaryumu kurmadan önce bu kadar bilgim yoktu. Artık canlılar akvaryumda ve onları oradan alıp boşta çalıştırma gibi bir durumum yok. Suyu değiştirken soğuk su koymuyorum, ılık su kullanıyorum. Isıtıcı termostatı iyi, termometrede ki ısı ile ayarlı ısı aynı hep. yani 26 ya ayarlı arada bir 25 oluyo sonra ısıtıcı çalışıyor dengeliyor 26 ya. Bunu takip ettim özellikle.

    Acaba su kültürü için kullandığım ilacın etkisi ne kadar sürede gösterir ki? yani berraklık ne zaman normale döner.




  • bu tür olaylarda sabır da önemlidir, yeni kurulan bir akvaryumda dengeler oturuncaya kadar değişik problemler görülebilir, benim size tavsiyem akvaryuma sık sık müdahae etmeyiniz, her müdahale ettiğinizde dengeleri bozarsınız yani su bulanık diye tekrar kum yıkama filtre temizleme yaparsaız akvaryumda dengeyi bir türlü oturtamazsınız ve suyunuz hep bulanık kalır akvaryumda 3-4 adetten fazla balık olmasın bekleyin 1 hafta 10 gün kadar tahminimce düzelecektir, burada sanırım yaptığınız en öenmli yanlışlık yeni kurduğnuz akvaryuma birden çok fazla sayıda balık koymanız balık sayısını azlatıp beklemek en iyi çözüm olacaktır çünkü zaten akvaryumunuz çok küçük birde yeni kurulmuş bu kadar balık kaldıracağını sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kir-pi -- 18 Ocak 2009; 12:53:17 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kir-pi

    bu tür olaylarda sabır da önemlidir, yeni kurulan bir akvaryumda dengeler oturuncaya kadar değişik problemler görülebilir, benim size tavsiyem akvaryuma sık sık müdahae etmeyiniz, her müdahale ettiğinizde dengeleri bozarsınız yani su bulanık diye tekrar kum yıkama filtre temizleme yaparsaız akvaryumda dengeyi bir türlü oturtamazsınız ve suyunuz hep bulanık kalır akvaryumda 3-4 adetten fazla balık olmasın bekleyin 1 hafta 10 gün kadar tahminimce düzelecektir, burada sanırım yaptığınız en öenmli yanlışlık yeni kurduğnuz akvaryuma birden çok fazla sayıda balık koymanız balık sayısını azlatıp beklemek en iyi çözüm olacaktır çünkü zaten akvaryumunuz çok küçük birde yeni kurulmuş bu kadar balık kaldıracağını sanmıyorum.


    Akvaryumdaki su dün itibariyle daha da netleşmeye başladı. Gün geçtikçe oturuyor su. BAlıkları aza indirgemem çok zor onları nereye koyabilirimki. Şimdilik suyun dahada netleştiğini görüyorum ve sorun gittikçe azalıyor. Balık sayım konusunda bir türlü kafamdaki karışıklık gitmedi. Neden derseniz? Akvaryumcu 45-50 litrelik bir akvaryum için normal diyor, Başka bir forumda yani akvaryum.com da yine aynı şekilde balık sayımın normal olduğunu yazdı arkadaşlar, siz fazla diyorsunuz. Bunun bir orantılaması yokmu acaba. Hani işte şu kadar litreye şu kadar balık gibi. Bu arada Lepistesim ve molimde yavruladı Akvaryumda ekstradan 20 ye yakın yavruda var.

    Şimdi birde unutmadan, yavrulayan lepistesimin hala karnında siyahlık mevcut. Bu normal mi? yoksa daha yavrulayacak anlamına mı geliyor. Bu gün 4. günü yavruları alalı. Yalnız dikkatimizi çekti, ilk gün 4-5 tane yavru varken bu 4 gün sürecinde gün gün arttı sayı. Tam olarak sayamıyorum ama yaklaşık 20 tane yavru var akvaryumda. Akvaryumda yapay bitkiler olduğu için aralarında geziniyorlar. Işığı açtığıma piyasaya çıkıyolar ama ışık olmayınca pek gezinmiyorlar. Çok şükür anaçlarda onları yeme gibi bir müdahalede bulunmadırlar.





  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.