Şimdi Ara

hamamböceği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
1
Favori
12.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar demin tuvalette karafatma gördüm deliye döndüm neyseki annem terminator gibi halletti. fakat bnm psikolojim gitti bi kere ilk defa karafatma gördüm evde delicek gibiyim.apartman 7 senelik bi apartman. evin içlerinde odalardada çıkarmı die çok korkuyorum durmadan etrafa bakınıyorum. şu dolap arkadalarına konulan tabletler işe yarıyomu? eğer yaramıyosa ne önerirsiniz? aslında ilk sorum şu sizce odalarda karafatma çıkarmı bzm evde 6 senedir ilk defa gördüm ne diosunuz? (tuvalet alaturka tipi) nolur cvp atın arkadaşlar şimdiden teşekkürler...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >



  • O böceğin ismi " Kara Fatma" değildir.Böceğin ismini sallamasyon isimlerle özdeştirmeyelim.

    Hamam Böceğidir.
     hamamböceği



    Burdan bakabilirsin böcek hakkında ayrıntılı bilgiye.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Hamam_b%C3%B6ce%C4%9Fi




  • quote:

    Orjinalden alıntı: AytaCom

    O böceğin ismi " Kara Fatma" değildir.Böceğin ismini sallamasyon isimlerle özdeştirmeyelim.

    Hamam Böceğidir.
     hamamböceği



    Burdan bakabilirsin böcek hakkında ayrıntılı bilgiye.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Hamam_b%C3%B6ce%C4%9Fi


    kardeş bn burda psikolojim bozuldu diyorum sen gelmiş adını yanlış sööleme diosun arkadşlar sonuç olarak işe yararmı o tabletler.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: AytaCom

    O böceğin ismi " Kara Fatma" değildir.Böceğin ismini sallamasyon isimlerle özdeştirmeyelim.

    Hamam Böceğidir.
     hamamböceği



    Burdan bakabilirsin böcek hakkında ayrıntılı bilgiye.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Hamam_b%C3%B6ce%C4%9Fi

    memlekette bunun sihayını görmüştüm siyahından kene sanıp tırsmıştım




  • HAMAM BÖCEĞİ

     hamamböceği


    Hamam böceği, Blattodea (bazen Blattaria ismi de kullanılır) takımını oluşturan böcek türlerine verilen ad. Takımın isimleri Yunanca blatta sözcüğünden türemiştir. Sözcüğün anlamı "hamam böceği"dir. 6 farklı familyada yaklaşık 3.500 tür bulunmaktadır. Hamam böcekleri, 2.000 metreden daha yüksek yerler ve kutup bölgeleri dışında, dünyanın her yanında bulunurlar.

    Hamam Böceği Morfolojisi

    Hamam böceklerinin vücudu dorso-ventral yassıdır. Ayak ve antenleri uzundur. Blatella germanica hamam böceği 1.5 cm kadar uzunluktadır. Rengi kahverengidedir. Erkek ve dişilerde kanatlar vücut hizasını geçer. Blatella orientalis 2.5 cm kadar uzunluktadır. Rengi siyahtır. Dişilerin kanatları rudimenterdir. Erkekler de vücudun 2/3'üne kadar uzanır. Periplanata americana'nın boyu 3 cm kadardır. Erkek ve dişilerde kanatlar vücut hizasını geçer, rengi kahverengidir.

    Hamam Böceği Biyoloji

    Hamam böceği sıcak ve rutubetli yerleri severler. Karanlıkta dolaşırlar. Nişastalı ve şekerli gıdaları severler. Dişiler 18-30 adet yumurtayı bir arada bulunduran yumurta paketlerini dolaştıkları yerlere bırakır. Hamam böceklerinden uygun ısı ve rutubette nimfler çıkar. Yumurtadan nimflerin çıkması oda sıcaklığında, Blatella germanica'da yaklaşık 28 günde, Blatta orientalis'te 42-81 günde, Periplanata americana'da ortalama 59 günde olmaktadır. Nimfler birçok kez gömlek değiştirerek erişkin devreye ulaşırlar. Erişkin devreye ulaşmaları Blatella germanica'da yaklaşık 2 ay, Blatta orientalis'te yaklaşık 1 yıl, Perilpanata americana'da 285-642 gün sürer.

    Hamam Böceği Evrimsel süreç ve ilişkiler

    En erken hamam böceği benzeri fosiller yaklaşık 154-295 milyon yıl önceki dönemdendir. Bununla beraber, bu fosiller bugünkü hamam böceklerinden farklı olarak uzun ovipozitörlere sahiptirler ve görünüşe göre hamam böcekleriyle beraber termit ve mantidlerin de atasıdırlar. Aslında, güncel delillere göre termitler direkt olarak hamam böceklerinden evrimsel olarak türemiş olabilirler. Bazı entomologlar Mantodea ve Blattodea'yı Dictyoptera isminde tek bir takımda birlikte ele alırlar.

    Önemi

    Hamam böcekleri aslında parazit değildir. Fakat çeşitli hastalık etkenlerini mekanik taşıyıcılık veya arakonaklık yaparlar. Hamam böcekleri, kolera, tifo, verem, basilinin, Entamoeba coli, E. histolyrica, Balantridium coli, Giardia intestinalis kistlerinin yayılmasında mekanik taşıyıcı olarak rol oynar.

    Hamam Böceği Kontrol

    1- Bunların gizlendikleri duvar çatlakları ve benzeri yerler tıkanır. 2- Çöp ve gıda açıkta bırakılmaz. Gıda artıkları temizlenir. 3- Kontrolde en pratik yol ilaç kullanmaktır. Bu amaca kalıcı etkili ilaçların bunların saklandıkları yerlere püskürtülerek uygulanması gerekir. Fakat yumurtalardan yeni çıkacakları öldürmek için ilaç 2 ay sonra tekrarlanmalıdır. Bunlarla mücadelede ilaçlı yem tuzakları da kullanılmaktadır.

     hamamböceği


    Hamam Böceği Türleri

    Türkiye'de üç tür hamam böceği bulunur. Bunlar. Blatella germanica, Blatella orientalis, Periplanata America'dır.

    HAMAM BÖCEĞİ YAŞAM ALANLARI

    Hamam böcekleri her yerde yaşayabilirler. Hamam böceği için yaşamaya ve üremeye en uygun yerler sıcak ortamlardır. Sıcak ortamlarda Hamam böcekleri hızla ürerler. Hamam böceği evlerimizde her yerde görülebilirler. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, bilinçsiz yapılan amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Genellikle geceleri aktif olan Hamam böcekleri ışığa karşı hassastırlar. Bir binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. Hamam böcekleri, yaklaşık bir gecede 4,5 km yol kat edebilirler. Bütün insanların ve diğer canlıların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar. Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır. Nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler. Dünya üzerinde her yerde bulunurlar. Türlerinin çoğu tropiklerde yaşar, ancak Kuzey ve Güney Kutuplarında da yaşayabilirler. -32 dereceye kadar dayanabilirler.

     hamamböceği


    HAMAM BÖCEĞİ ÜREME

    Hamam böceği yumurta yöntemiyle çoğalır. Hamam böceği, içinde 35�40 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler. Hamam böcekleri yumurtalarını sırtlarında taşıyabilir ve dolaştıkları her yere dökülebilir. Hamam böceği, bir defada 200 yumurta üretebilirler ve bir yumurta paketinden 35-40 adet larva (Hamam böceği yavrusu) meydana gelmektedir. Hamam böceği, yumurtaları 18 günde yavru olarak çıkar. Hamam böcekleri çok hızlı ürerler. Hamam böcekleri, üredikleri ortamda koloniler halinde yaşarlar, yılda 8-10 defa yumurtlarlar. Dişi ergin Hamam böcekleri öldükleri anda bile yumurtalarını bırakırlar. Böcek yumurtaları herhangi bir insektisitle ölmemektedir. Bu nedenle ilk ilaçlamada mevcut Hamam böcekleri öldürüldükten sonra yumurtadan çıkabilecek olan yavrular için 20 gün sonra ilaçlama mutlaka tekrarlanmalıdır. Bazı türlerde dişiler sadece bir defa çiftleşir ve bu onlara ömürleri boyunca yeter. Dişi Hamam böcekleri feromon denilen bir tür koku salgılayarak erkekleri davet ederler.

     hamamböceği


    HAMAM BÖCEKLERİNİN VÜCUT YAPILARI

    Hamam böceklerinin antenleri çok küçük miktarlardaki nem ve yiyeceği tespit edebilir. Karınlarının arka tarafından uzanan duyargaları çok hafif hava akımlarına bile duyarlıdır; öyle ki, potansiyel bir tehlikeden saniyenin binde 54'ü gibi bir zamanda kaçmaya başlayabilirler. Hamam böceğinin kanı beyazdır. Bazı türleri kanatlıdır, fakat uçmaktan ziyade yürümeyi tercih ederler. Dünyanın en büyük Hamam böceği Güney Amerika'da yaşar ve yaklaşık 15 cm uzunluğunda olup iki kanat arası uzunluğu da 30 cm civarındadır. İskeletleri vücutlarının dışındadır. Yılda birkaç defa iskelet, yani kabuk değiştirirler. Kabuğunu yeni değiştirmiş bir Hamam böceğinin rengi beyaz, göz kısmı siyahtır. Kabuk 8 saat sonra normal rengini kazanır. Kafası kopmuş bir Hamamböceği 1 hafta daha yaşayabilir. Sonuçta ağzı olmadığından su içemediği için susuzluktan ölür. Yüzebilirler, ama ağız veya burunları ile değil de yanlarından nefes aldıkları için su yüzeyine doğru yüzerken çok zorlanırlar. Hamam böceği, saatte 4.800 m kadar koşabilirler, maraton rekoru olmasa da boylarına göre çok çok iyi koştukları bilinmektedir. Ağızları sağa-sola doğru hareket eder. Yavru Hamamböcekleri milimetrenin yarısı kadar bir deliğe sığabilir. Yiyeceksiz 1 ay, ancak susuz 1 hafta yaşayabilirler. Kalbi basitçe valfli bir tüpten ibarettir. Tüp kanı ileri ve geri pompalayabilir. Kalp böceğe hiçbir zarar vermeden durabilir de. Yetişkin erkekler 1.5 mm, hamile dişiler de 4,5 mm büyüklüğündeki aralıklara sığabilirler. Hamam böceği, ayağındaki pençeleri sayesinde duvarlara tırmanırlar. Koku alma duyuları o kadar gelişmiştir ki ev halkını misafirlerden ayırt edebilirler.

    HAMAM BÖCEĞİ - BULAŞICI HASTALIKLAR

    Hamam böcekleri, dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, alerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar. Evlerde,ve dışarıda yaşayan Hamam böceklerinin hastalık vektörleri olduğu kanıtlanmıştır. Isırmadıkları ve sokmadıkları için bakımları kolay, kullanımları güvenli ideal laboratuar hayvanıdırlar.

    Hamam BÖCEKLERİ HAKKINDA BAZI SAYILAR

    * 6 ayakları vardır. Bir çoğunda 18 eklem bulunur.
    * 40 dakika boyunca nefeslerini tutabilirler.
    * Hamam böcekleri, hayatlarının % 75 ini dinlenerek geçirirler, bu günde 18 saat demek olur ki, bayağı tembel oldukları anlamına geliyor.
    * Dünya üzerindeki türlerinin sayısı 5000 civarındadır.
    * Yaklaşık 320 milyon yıl önce, karbonifer çağda ortaya çıkmışlardır ve bu güne kadar görünüşleri çok az değişmiştir.

    HAMAM BÖCEĞİ BESLENME - Hamam BÖCEKLERİ NE YERLER

    Sayıları itibariyle ekosistemin önemli bir parçası olan hamam böcekleri, bağırsaklarındaki protozoa ve bakteriler yüzünden hemcinsleri de dahil olmak üzere bir çok şeyi yiyebilirler. Bu sebeple de ormanlardaki çör-çöp ve diğer hayvanların artıklarının yeniden tabiata dönmelerini hızlandırırlar. Bu arada kendileri de bir çok hayvana, hatta bazen insanlara yiyecek olurlar.

     hamamböceği


    HAMAM BÖCEĞİ İLE YAPILAN DENEYLER

    (Jason L. Maron, Department of Physics, California Institute of Technology)

    Bu deneyler birçok Hamam böceği üzerinde yapılan bilimsel çalışmalardır. Aynı Hamam böceğini bir daha kullanma imkanı olmadığından hiç bir kontrol yoktu. Bu da bir referans Hamam böceği tanımlamanın gerekliliğini kanıtlıyor. Aslında deneyler özellikle Hamam böcekleri üzerinde kurulmamıştı, ancak bir deney yapılırken her yerde olduğu kadar laboratuarlarda da bulunan bir Hamam böceği, istemeden de olsa, deneyin bir parçası oldu.


    Sıvı Azotta Dondurma: Öldü.

    Havasız Bırakma: Hamam böceği, hava boşaltılırken şiddetle titredi, sonra hareketsiz kaldı. Vakum 10 dakika boyunca uygulandı. Tekrar havaya çıkarıldığında yavaş yavaş canlandı ve 2 dakika sonra normale döndü.

    Maksimum vakum zamanı: belirlenemedi.

    Radyasyon: 40 kW gücünde ve dönen bir anot kaynağından üretilen X-ışınlarına uzun süre maruz kalmış Hamam böceklerinin yaşamaya devam ettikleri biliniyor. Kıyaslama için söylemek gerekirse insan vücudunun buna 1 saniye bile maruz kalması ölüm nedenidir. Brookhaven Ulusal Laboratuarindaki synchrotronun ürettiği 10 keV X-ışınına maruz kalan bir Hamam böceği öldü. Buradaki synchrotron demetinin yoğunluğu dönen bir anot kaynağından üretilen demetin yoğunluğundan yaklaşık 1000 kat büyüktü. Radyasyonda yaşamını sürdürebileceği en düşük sıcaklık belirlenemedi.

    Havasız maruz kalmanın kesin limiti belirlenemedi.

    12 Molar HCl e Batırılma: 30 saniyede öldü.

    12 Molar NaOH e Batırılma: 30 saniyede öldü.

    Suya Batırılma: Suya batırıldıktan 10 dakika sonra dışarı çıkarılan böcek yaşamaya devam etti. Maksimum suda kalma süresi belirlenemedi.

    20 Atmosfer Hava Basıncı Uygulama: Görünür hiçbir etki olmadı. Maksimum basınç belirlenemedi.

    100 Derece Sıcaklıktaki Fırına Koyma: Ölmesi çok uzun sürdü. Termal etkiye maruz kalma sınırı belirlenemedi.

    Ayakkabı ve Taban Arasında Ezilme: Dış iskeleti ezmek için yaklaşık 29.4 N kuvvet gerekti. Bu, ezme noktası olarak biliniyor.

    Santrifüj: Hamam böceği maksimum santrifüj kapasitesi belirlenemedi. Ayakkabı ile ezme deneyindeki sonuçtan bir tahmin yapılabilir.

    Sapanla Duvara Atma: Bu deney Hamam böceği ani yavaşlama travma sinirini ölçecekti ve sonucun ezme noktasından epey büyük çıkması bekleniyordu. Bu deney yapılmadı.

    Mikrodalga: 1 dakika boyunca hiçbir etki gözlenmedi. Hamam böceği maksimum mikrodalga kapasitesi belirlenemedi.

    Böcek kıran Spreyi: Öldü.

    Patlama: Patlama sırasında bir M60 tan 1 cm uzakta bulunan bir Hamam böceğ yaşamaya devam etti.

    Uzatılma Dayanıklılığı: Belirlenemedi.

    Civa: 30 derecedeki civa buharı basıncına uzun süre maruz bırakılan Hamam böceği yaşayıp yaşayamayacağı belirlenemedi.

    Elektroşok: Bu deneyler yapılmadı.

    HAMAM BÖCEKLERİ NASIL GELİYORLAR ?

    Göç yoluyla: Hamam böcekleri ve kemirgenler üreme hızına bağlı olarak yaşadıkları ortamları çok kısa sürede istila ederler. Nüfusları arttıkça yaşadıkları ortamdaki gıda, su ve barınacak yer azalmaktadır. Böyle durumlarda bir kısım zararlı göç ederek yeni koloniler oluştururlar.

    Alışveriş Yoluyla: Alışveriş yaptığımız yerler sağlık koşullarına uygun değil ve Hamam böcekleri barındırıyorsa buralardan alacağımız herhangi bir ürünle ergin Hamam böceği yada yumurtasının yaşadığımız mekanlara gelme olasılığı çok yüksektir.

    Bina Konumundan Kaynaklanan Sebepler: Yaşadığımız binaların mimari yapısı zararlı istilası açısından çok önemlidir. Özellikle bina eski ve bakımsız ise zararlının binaya girişi ve barınmasını kolaylaştıracaktır. Kapı altlarındaki açıklar boruların binaya giriş yerlerindeki çatlak ve yarıklar bu zararlıların binaya girişini kolaylaştırmaktadır.

    Kanalizasyon Sistemi Yoluyla: Hamam böceklerinin yan ısıra fare ve sıçanlarda daha çok binaya kanalizasyon yoluyla ve kanalizasyon borularında oluşan çatlak ve yarıkların arasından geçerek girerler. Binaya zararlı girişi engellenemiyorsa yapılan mücadelenin etkisi fark edilmeyecektir. Dışardan sürekli giriş olduğu için zararlının ölmediği zannedilecektir. Bu sebeple bu gibi durumlarda öncelikle zararlının gelişi engellenmelidir.





  • quote:

    Orjinalden alıntı: AytaCom

    O böceğin ismi " Kara Fatma" değildir.Böceğin ismini sallamasyon isimlerle özdeştirmeyelim.

    Hamam Böceğidir.
     hamamböceği



    Burdan bakabilirsin böcek hakkında ayrıntılı bilgiye.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Hamam_b%C3%B6ce%C4%9Fi


    http://tr.wikipedia.org/wiki/Karafatma

    Karafatma halk tabiridir

    bin çeşit hamam böceği var zaten,bu tabir en korkuncunu hitap ediyor...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.