Şimdi Ara

Sigortasız İşçi Çalıştırma nasıl kanıtlarım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
72
Cevap
1
Favori
102.858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yaz dönemi için bir şirkete girmiştim bir süre çalışıyorum.
    Adamlarla anlaştığımız bir ücret vardı şimdi mırın kırın etmeye çalıştılar ücreti nerdeyse yarıya indirdiler.
    Ben ve 2-3 arkadaş yarın çalıştığımız gün kadar paramızı isteyip işten ayrılıcaz.
    Şimdi ben hak peşine düştüm. Bildiğiniz üzere firmaların sigortasız işçi çalıştırması kesinlikle yasak artık.. Fakat bu firma çok sayıda sigortasız işçi çalıştırıyor.
    Şimdi 2 sorum var:
    1- Mesela 2-3 aylık alınan bir işçiyede sigorta yapma zorunluluğu var mı firmanın yasalara göre?
    2- Ben sigortasız işçi çalıştırıldığını nasıl kanıtlarım ve mahkemye verip bunların ceza almasını sağlarım?



  • çalıştırılanları konuşturcaksın. başka imkanı yok. bir avukatlagörüş derim ben
  • ÇAlıştırılanlar konuşur hiç problem değil.
    Dönemlik işçiye sigorta yapmak zorunlumu bunu öğrenmem lazım.
  • Bir işçiyi alırken bir aylık deneme süresi vardır ve bu sürede sigorta yapmayabilir. Ama sonrasında sigorta yaptırmak zorundadır. Mahkemeye başvurup hakkını arayabilirsin. Şahitleri bulduktan sonra çok sorun olmaz. Mahkemeler genelde işçiden yana tavır takınıyorlar gördüğüm kadarıyla. mahkeme sonucunda sigortasız işçi çalıştırmaktan dolayı ceza alırlar ayrıca çalıştığınız sürenin sigortası yapılır ve asgari ücretten ne kadar eksik aldıysanız ya da ne kadara anlaştıysanız farkını faiziyle alırsınız. Ancak daha ayrıntılı ve tatmin edici bilgiyi bir avukattan öğrenebilirsiniz.
  • 1 gün bile çalışsan sigorta yapmak zorunda.elinde para aldığına dair veya iş yerinde yaptığın işle ilgili yazılı belge bulursan işin kolay.yoksa şahit bulman lazım
  • quote:

    Orjinalden alıntı: necmi42

    1 gün bile çalışsan sigorta yapmak zorunda.elinde para aldığına dair veya iş yerinde yaptığın işle ilgili yazılı belge bulursan işin kolay.yoksa şahit bulman lazım

    öylede hocam stajer yada deneme aşamasında yazıolar böylece 1 gün bile çalışmamış oluosun ayrıca yazılı bi belge zor die düşüyorum sonuçta bodro tarzında bişey kesmezler sanırım
  • quote:

    Orjinalden alıntı: barocka


    quote:

    Orjinalden alıntı: necmi42

    1 gün bile çalışsan sigorta yapmak zorunda.elinde para aldığına dair veya iş yerinde yaptığın işle ilgili yazılı belge bulursan işin kolay.yoksa şahit bulman lazım

    öylede hocam stajer yada deneme aşamasında yazıolar böylece 1 gün bile çalışmamış oluosun ayrıca yazılı bi belge zor die düşüyorum sonuçta bodro tarzında bişey kesmezler sanırım

    neden ilk işe giridigin gün,ssk bunu bildirmedin,sendede suç var,ben şurada ieş başlıyorum diye bilgi vermen gerekiyordu.




  • Yazılı bir belge yok ama bilgisayarda ismimle kayıtlı bir çok veri var yani benim yaptığım işler.. Ayrıca fazlasıyla şahit var 5-6 kişi rahat rahat çıkartılabilir şahit olarak. Bir avukatlada görüşmek en mantıklısı olacak sanırım.
  • Ben İş hukuku dersinden anladığım kadar yardımcı olursam ; İşletmeci çalışan herkesin sigortasını yapması gerekiyor , ama ülkemizde bu cok az oluyor tabi , bu yüzden kayıt dışı ekonomi çoşuyor.Sen çalışma bakanlığına danışabilirsin.Bakanlık olayın üstüne düşerse şirket büyük ihtimalle ceza alır yada kapanır.

    Ama kapanırsa diğer işçiler işsiz kalır vede üzücü bir olay olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volkan. -- 14 Ağustos 2008; 1:48:41 >
  • çalışma bakanlığına şikayet edeceksin.ve sonra işe gideceksin.siz çalışırken onlar baskın yapacaklar.işçilerin evraklarını soracaklar işverene.eğer sigortalı değillerse.yanmış demektir.
  • aynen böyle olacak zamanında babmı biri şikayet etmiş aynen baskın yapmışlar
    quote:

    Orjinalden alıntı: fil avcısı

    çalışma bakanlığına şikayet edeceksin.ve sonra işe gideceksin.siz çalışırken onlar baskın yapacaklar.işçilerin evraklarını soracaklar işverene.eğer sigortalı değillerse.yanmış demektir.
  • sigorta olayi 4 ay yanı 120 günü doldurduktan sonra işlemeye başlar.
  • bi arkadaşım muhtarlıkta çalışıo muhtarın lafına göre sigorta yapma imkanı yokmuş ve asgari ücret verior sadece, şimdi dava açsa çalıştığı sürenin sigorta ücretini alabilrmi?
  • sigorta yapma imkanı yok diye bişi söz konusu olamaz ....
    1 ayı geçen bir süre dir çalışıyorsan deneme sürecini geçmiş ve sigortalı olmayı hak etmişsindir demektir..
    eğer maaş bordrosu yoksa bulundugun şirketin patronun dan veya muhasebesinden ... kredi kartı çıkarmak bahanesi ile maaş bordrosu olarak imzalı kagıt alıp bunu ileride delil olarak kullanabilirsin ... maaş bordrosu için atıyorum ; ''01.01.2008 tarihinden itibaren ahmet mehmet xxx şirketimizde 1000 ytl maaşla çalışmaktadır.'' diye şirket tarafından imzalı bir yazı al...
    ayrıca işyerinden 2 -3 arkadaşını bulup şahit olarak ayarlarsan o şirkete kök söktürürsün ... ama arkadaşların sağlam olsun sonuçta şirket patronu asgari yiyecegi 10.000 ytl ceza için arkadaşlarına kadrolu iş ve nakit para teklifi yapabilir .. bu durumda şahitsiz kalırsın ... dikkat et..




  • çalıştığına dahil bi belge almaya çalış ssk müfettişlerine ihbarda bulun. ancak orda çalıştığını onlara bi türlü ispatlaman lağzım biraz tilkilik lağzım bu iş için yaf...eğer şirket gelen müfettişlere rüşvet felan verip yollamassa dağıtırsın onları çok büyük cezası var diye biliyorum ama Türk insanı işte bi gömleğe bile tav oluo yaşadım biliyorum... Allah yardımcın olsun arkadaşım
  • Selam arkadaşlar ben 8 ay boyunca sadece 4 defa izin kullanarak 8 saatin in üstünde asgari ücretin altında çalıştırıldım.Ve çalıştığım yerin anahtarı vs. sorumluluğu üstümde diye bana teminat senedi imzalatıldı. Fakat bunun teminat senedi adı altında imzlandığının şahitleri var vs. Benim orda çalıştığıma dair bilgisayarımda birçok belge ve orda çalıştığıma şahitlik yapcak birsürü insan var. Ben, 8 ay brüt asgari ücretin sigortasının ve 8 saatin üstü yaptığım mesailerin sigortasını ve mesai ücretini, kullanmadığım haftalık izinleri mesai olarak hesaplatıp, ve asgari ücretin altında çalıştığım her ayın , kalan ücretleri hesaplatıp sendikacı geçinen eski patronumdan bunları elden istesem ve çalışma bakanlığına şikayette bulunmakla tehdit etsem bunun yasal olarak bir engeli varmıdır?? ben bonuçta hakkımolan parayı ve elinde teminat adı altında duran senedi almak istiyorum. Şikayet etsem dünyanın cezasını alır ki kendi şirketindeki defterler öyle bir denetime girerki iş çığrından çıkar sanıyorum onun için.. benim bu düşüncem mantıklımıdır ve yasalmıdır? bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa çok sevinirim. saygılar....




  • Kaçak İşçi İhbar Hattı: Alo 170

    Buraya şikâyet et. Bir ay deneme süresiymiş, stajmış... Yok öyle bir şey. Bir gün bile çalışsan işveren seni sigortalatmak zorunda.
  • Arkadaşlar hakkınızı yedirtmeyin..Bir iki şahit veya evrak ile size inanırlar..Sigorta müfettişleri genelde işçiden yana olur..

    Arayın sigortayı anlatın durumu gelip görsünler..

    Sigorta geleceğinizin ve sağlığınızın teminatıdır..Lütfen ihmal etmeyin..
  • mrb lar ben yaklasık 1 senedr çalısıorum ssk girişim dahi olmadan artı askari ücretın altında çalsdım bugune dek , peki dava etsem bu 1 senelık sıgortam ödenırmı acaba bi de askari ücretten eksıklerımı alabılırmıyıım ?? lutfen çok acıl orenmem gerek son olarak tank olan bılen bırılerı varsa bu iş verenı şikayet etsem ne kadar para cezası alır acaba ????
  • Şikayet edeceksin gerekeni yaparlar.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.