Şimdi Ara

Hangi TUGLA tipi daha sağlam? Betonarme bina ömürleri?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
87.500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Günümüz inşaatlarında genellikle bims kullanılmakta bunun sebebide mantolama(ısı yalıtımı) sistemlerine daha uygun kullanımdır.
    Eski tip tuğlalar mukavemet açısından daha dayanıklı olmasına rağmen günümüz tuğlasına göre daha zor ve maliyeti yüksektir.Aynı zamanda ağırdır.Betonarme yapılarda tuğlanın kapatma özelliği olduğundan hafif olmasında fayda vardır.

    Yapının çalışma süresi ve ömrü çeşitli faktörlere bağlıdır.Betonarmenin yapım aşamasında betonun işlenmesi ve beton dökünmünden sonra korunması(sıcak, soğuk,sulanma vb.) Teorik olarak betonun priz süresi(Dikkat ömrü değildir!!!) yaklaşık olarak 100 yıldır.
  • Arkadaşlar, dün gece bir sohbet sırasında bunu tartışıyorduk; aramızda inşaat mühendisi bir arkadaş vardı. Eski tarz tuğlaların (ateş tuğla denilen blok tuglalar) daha sağlam oldugunu söyledi. Fakat maliyeti yüksek, yapımı daha zormuş.

    Şimdi aramızda inşaat işinden anlayan arkadaşlara sormak istiyorum bu konuyu.. Hangi tuğla türü daha dayanıklıdır, aynı ölçülerde, aynı standartlarda yapılmış 2 farklı tuğla tipi kullanılmış binadan hangisi daha sağlamdır..? Delikli (günümüz tuğlaları) tuğla kullananmı yoksa eski tarz ateş tuğla kullanılan mı?

    Birde ek olarak betonarme binaların ömürleri ne kadardır yaklaşık olarak..? Bu binalar kaç yılda tam olarak oturur..?

    Biraz fazla sordum ama bu konuda hiç bir bilgim yok, tecrübeli arkadaşlar bildiklerini paylaşırsa çok sevinirim..

    Selamlar..







  • Pek bilgim yok bende merak ettim .
  • Kesinlikle bu konularda çok az bilgim var fakat duyduğum bazı şeyleri yazayım.

    Binalarda kullanılan tuğlanın sağlam olması bina açısndan pek birşey ifade etmez. Asıl önemli olan kullanılan malzemenin hafif ve yalıtımı yüksek olmasıdır. Binayı taşıyan kolonlar olduğundan, duvarları dolduran tuğlaların hafif olması, kolonlara yapılan baskıyı azaltır ve depreme daha dayanıklı olmasını sağlar.

    Buna göre sorduğun sorunun cevabı günümüzde üretilen delikli tuğlaların eski tip tuğlalara göre daha iyi olduğudur. Ondan da iyisi ytong gibi malzemelerdir.
  • YTONG
  • Biraz araştırdım arkadaşlar.. 1-2 makale buldum betonarme binalarla ilgili.
    Hepsini çevirip yazmak açıkçası çok zaman alır ama genel olarak betonarme binaların ömrünün yaklaşık 60 yıl olduğunu ve tuglaların yapısından çok geçişkenlik özelliğinin az olmasının kaliteyi etkilediğinden bahsedilmiş.


    60 yıl ise bizim bina ömrünü yarılamış..
  • eskiden yapılan "yığma" binalarda kolon-kiriş olmadığından dolayı tuğlalar taşıyıcı sistem olarak görev görüyorlardı. şimdiki binalarda ise betonarme sistemler kullanıldığından, binadaki tuğlanın izolasyondan başka bir görevi yoktur. daha dayanıksız olabilirler çünki zaten birşey taşımıyorlar. o yüzden eski tarz tuğlaların yeni binalarda kullanılması anlamsızdır. bu yüzden, aynı standartlarda yapılmış 2 farklı tarz binalar betonarme ise tuğlalar ne olursa olsun ikiside aynı sağlamlıktadır.

    basit betonarme yapıların ömrü 50 yıl olarak kabul edilir. çünki betonun (c20) ömrü bu kadardır. beton döküldükten sonra dayanımı 30 yıla kadar artarak devam eder. yani 30 yaşındaki bina en sağlam zamanını yaşamaktadır. daha sonra dayanım düşmeye başlar ve 50 yaşında bittiği kabul edilir.

    binanın oturması tamamen zemin türüne bağlıdır.
  • Binanın taşıyıcı görevi kolonlar olduğundan tuğlanın hafif olması kolonlara fazla bir yük bindirmeyeceğinden daha sağlam olur. Bu sebeple ytong diyorum.
  • @masterobi

    açıklamaların için çok teşekkürler.

    anladığım kadarıyla oldukça birikimli bir arkadaşımızsın..
    sormak istediğim bir başka konu daha var, cevaplayabilirsen çok sevinirim.

    Peki 50 yıl dolunca..? Bina komple yıkılıp tekrar mı yapılmalı?..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: quadream

    YTONG


    Bence bu çok da dayanıklı değil ama. Hafifliği sayesinde kolonları binen yükü azaltarak betonun ve demirin daha geç yorulmasını sağlar. (Sallıyorum çaktırma) Hangisi daha sağlam demişsin:S Sanki tuğla ile kavgamı etcen yaf. Tuğla sadece boşluk kapamak için.. Dayanıklı olması o kadar da önemli değil. Dediğin ev ise deprem olana kadar dayanır:D Kanımca



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NoLimmiTxx -- 13 Ağustos 2008; 11:41:31 >
  • Bina ömrü diyorsan bence ahşap.Gerekli bakımı yaptıktan sonra ahşap binalar yıllarca yıkılmaz.Eski evlere bak çoğu ahşap bazı yerleri yıkılmış ama oda bakımsızlıktan.
  • bizim bina yığma bina ama taşıyıcı kolon v.s her şeyi var. duvarları aşırı kalın kale gibi bina
  • eski ateş tuğlalar şimdiki tuğlalardan daha sağlam evet ama yukarıda da denildiği gibi ahşap bina yapmadığımız için taşıyıcı sistemler denilen kolon kiriş perde beton üzerine oturttuğumuz binalar için tuğlanın sağlam olmasının bir avantajı yok.
    önemli olan taşıyıcı sistemlerin mükemmelliği.
    yüksek binalarda taşıyıcı sistemlere yük binmesin diye bilakis ytong denen hafif malzeme kullanılır ki bu yüzlerce ton kazanç sağlar.
    ama ytong kendisi dayanıklı bir malzeme değildir. küçük basınçlarda dağılmakta patlamaktadır.
    Benim oturduğum bina ytong ve duvarı delmek o kadar kolay ki bir hata yapsanız ytong dağılıyor deliğiniz mafoluyor. çok mukavemetli bir malzeme değil ama hafif ve yalıtıcı.

    depremde ytongların çatladığını patladığını duydum yani dağılıyormuş duvarlar. ama binan sağlamsa duvar lazım değil zaten..
    Sistem Notu : Bu ilan her türlü yoruma açıktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wikican -- 14 Ağustos 2008; 11:58:26 >




  • Valla benim bildiğim ateş tuğla delikliden daha dayanıklı ama ytong denilen ki adı ytong değildir.(ytong bir markadır gerçek adı gaz beton) Gazbetonlar diğer tuğlalara oranla ısı iletim katsayısı düşük olduğu için kullanılırlar.Zaten yavaş yavaş gaz beton kullanımı sıklaşmaya başladı.
  • Orijinalden alıntı: wikican

    eski ateş tuğlalar şimdiki tuğlalardan daha sağlam evet ama yukarıda da denildiği gibi ahşap bina yapmadığımız için taşıyıcı sistemler denilen kolon kiriş perde beton üzerine oturttuğumuz binalar için tuğlanın sağlam olmasının bir avantajı yok.
    önemli olan taşıyıcı sistemlerin mükemmelliği.
    yüksek binalarda taşıyıcı sistemlere yük binmesin diye bilakis ytong denen hafif malzeme kullanılır ki bu yüzlerce ton kazanç sağlar.
    ama ytong kendisi dayanıklı bir malzeme değildir. küçük basınçlarda dağılmakta patlamaktadır.
    Benim oturduğum bina ytong ve duvarı delmek o kadar kolay ki bir hata yapsanız ytong dağılıyor deliğiniz mafoluyor. çok mukavemetli bir malzeme değil ama hafif ve yalıtıcı.

    depremde ytongların çatladığını patladığını duydum yani dağılıyormuş duvarlar. ama binan sağlamsa duvar lazım değil zaten..
    Sistem Notu : Bu ilan her türlü yoruma açıktır.

    YTONG sınıf sınıf üretilmektedir. Taşıyıcı sistemi betonarme olan binalarda g2 sınıfı ytong kullanılır.Yeterli kalınlıkta kullanılması halinde çok iyi ısı yalıtımı sağlar.
    Yığma olan yapılarda ise ytong basınca daha dayanıklı üretilir g4 sınıfıdır çok mukavemetlidir. Yani ytong basınca dayanım sağlamıyor demek yanlış bir ifadedir.
    Aksine çok dayanıklısıda vardır. Gözenekli yapısı oldugu için çivi çakma işlerinde gazbeton dübeli kullanmanız gerekir. Her yerde çok ucuz satılıyor.
    Ve en önemlisi ytong depremde patlıyor çatlıyor bunu duydum ifadesi. Maalesef ülkemizde mütehaahitler çok yanlış ürünleri seçiyorlar. YTONG un kendi orjinal süper sağlam örgü tutkalını kullanmayıp yerine piyasada satılan en ucuz tutkalları kullanıyor, yada satıcıların bu ucuz tutkalı vermek işlerine geliyor bilgisiz müşterileri aldatıyorlar, bu tutkallarla örüp birde üstüne işçilerimizin hataları ekleniyor. Düz mala ile tuğla örmeye alışkınlar. YTONG un tırnaklı malasını kullanmıyorlar. YTONG a tutkal homojen dağılım göstermiyor. O zaman depremde tabi hasar görür ancak bu mütehaahidin ve işçinin hatasıdır. Kesinlikle ytongda orjinal tutkal ve tırnaklı mala kullanılmalıdır. YTONG hafif olduğu için bina daha az deprem etkisi alacak ve ytonglar sayesinde bina kurtulacaktır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: NovariX

    Arkadaşlar, dün gece bir sohbet sırasında bunu tartışıyorduk; aramızda inşaat mühendisi bir arkadaş vardı. Eski tarz tuğlaların (ateş tuğla denilen blok tuglalar) daha sağlam oldugunu söyledi. Fakat maliyeti yüksek, yapımı daha zormuş.



    egerkı yapı betonaröme ıse ates tugla kullanımı bınaya gereksız agırlıktan baska bırsey getırmeyecektır.
    hatta buna mutakıp donatı elemanlarını(demır)daha fazla konulması gerekebılır.

    en saglıklısı galıba gaz beton.yalnız gaz beton sonrasında sıvı yalıtımı ıyı sıva da lazım.oda normal kum sıvasına nazaran pahalıdır.
  • Ytong denen gaz beton zamazingoda pürüssüz yüzeyi ve kolon-kiriş birleşim yerlerinde kalan boşluklardan dolayı sıva çatlakları oluşabiliyor ayrıca gözenekli yapısından dolayı suya karşı daha geçirgen oldugundan her türlü daha özenli işçilik istiyor. Yalıtım malzemesi gibi pazarlanıyor ama kolon kiriş ve döşemelerden ısı kaybınıza çözüm degildir mantolama yaılmalı.. Ayrıca radon gazı salınımına yol açtıgına dair makaleler var ne kadar saglıklı oldugu da tartışılır.
  • Ateş tuğla binalar uzun ömürlüdür.Ama yanal basınçları düşüktür.Yani depremlere ve darbelere karşı dayanaksızdır..Yanal basıncı artırmak için normalde 30-40 cm olan duvar genişlikleri.3 katına çıkarılır.Buda fazladan maliyet,işgücü demektir..Arkadaşının dediği doğru..Tabi dediklerim eski yapılar için geçerli(sadece tuğla kullanılarak yapılan)Çelik konstrüksiyon vs. yoksa..Mesela Romalılar döneminden kalan tarihi eserler,Çin Seddi gibi yapıların büyük çoğunluğu bu tuğlalardan yapılmıştır..
  • valla tuğla muğla bilmem hangsi daha dayanıklıdır araştırmak lazım arkdaşın ateş tuğla dediyse bir bildiği vardır sonuçda inşşat okuyo ben kamu okudum lakin lisede fiziğe ayrı bir hevesim vardı şu anda ben inşşat yada mimarlık okusaydım kesinlikle ama kesinlikle boğaz köprüsü ve edirnedeki selimiye camisini iyice bir araştırırdım amerikadaki gökdelenlerin planlarını ve yapım aşamalarını sular seller gibi bilirdim. şu anda ben iktisat mezunuyum keynes ve ibni haldun hakkında bilmediğim şey yoktur bazı temel ibilgileri hocalar demedende öğrenmek lazım meraklı olmak gerekir. araştırmak ve bilimsel şekilde anlamak insana acayip haz veriyo.
  • peki 2 katlı bir bina var. ne kiriş ne kolon görüyorum ama duvarları çok kalın ve bu eski tip ateş tuğlalarından yapılmış. bu binanın depreme dayanıklılığı konusunda ne dersiniz? bina 30-35 yaşında bu arada.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.