Şimdi Ara

Radar Cezasına İtiraz Edin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
0
Favori
81.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Meraba arkadşlar malum yaz mevsimi geldi herkes arabasıyla bi yerler gidiyor ve bi çok yerde radar var. Ayrıca bi çok şehiriçi radarıyla da karşı karşıyayız.
    Daha önce forumda bi arkadaş hız limitin 90 km olduğu yolda 94 ile radar düştüğünü söylemişti. %10 fark için itiraz ettiğinde o %10 sadece sollama içindir cevabını almış ve ceza yazılmıştı maalesef.
    Ben bunun böyle olmadığından emindim fakat geçen gün elime sürücü kursu kitapçığı geçti hemen aklıma geldi açtım baktım. Türkiye Cumhuriyeti sınrıları içerisninde bi trafik polisi size 2 kusurdan dolayı hız limiti cezası kesebilir.
    1. Hız limitini %10 dan %30 a kadar aşmak(%30 dahil) 115 ytl ceza ve 5 ceza puanı
    2. Hızlimitini %30 un üstünde aşmak 237 ytl ceza ve 15 ceza puanı
    Yani bu iki hareketten birni yapmadan size ceza kesilemez. Atıyorum az önce verdiğim örnekteki gibi polis 94 le giderken sizi durdursa suçum ne deyince hız limitini aştın diyemez çünkü kanunda hzı limitini aşmak diye bi madde yok. Böyle bi durumda kesinlikle cezaya itiraz edin ve kesinlike ceza makbuzunu imzalamayın.
    Gelelim sollama konusuna daha önce de forumda defalarca söylemiştim ama pek ciddiye alınmamıştım. Yine kitaptan baktım. Öndeki aracı sollarken sollama kralları gereğince (bir an önce kendi şeridine geçmek) hız litmitinin ihlal edilmesine bakılmaz. Aklımda kaldığı kadarıyla buna yakın bi ifade vardı kitapta. Yani %10 hız limitini aşma sollamlar için koyulmuştur lafı tamamen şehir efsanesi. O bizim her durumda yasal hakkımız.
    Radarsız ve cezası günler dilerim.



  • ole zaten yuzde 10 sonra yazılıyor ...
  • çok güzel bir bilgi olmuş

    teşekkürler
  • ya arkadasım cok doğru cok güzel yazmısın , ama burası abd değil , kanun falan yazılı sadece uygulamada ise işin basında kim varsa kendine nasıl uyuduruyosa işte o var, ben yukarda anlattığını polise sölesem muhtemelen anlamıcak daha kıl olcak , üstüne arabanda kefen yok diye ceza bile yazabilir. en azından bana öle geliyor
  • sunuda eklıyım karayolları kanuna gore radar ısaretı olması lazım uyarıcı bır lehva seklınde.
    eger yoksa yaptıkları yasal olmaz cezaya ıtıraz edebılırısınız
  • paylaşımın için teşekkürler.

    ama burası türkiye

    sırf polisin sagından geçtigim için arkamdan park cezası gelmiş .
  • 51/2-a Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli usullerle yapılan tespit sonucu hız sınırlarını yüzde ondan yüzde otuza kadar aşmak, (yüzde otuz dahil)

    51/2-b Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak

    yani sollamalarda yüzde 10 limit verilir denen şey uydurma gibi gözüküyor
  • yani sen,sollama yaparken hız limiti yok yazıyor diyorsun kitapta öyle mi?

    sanırım sadece çift yönlü yollarda geçerlidir bu.gerçi sanmıyorum,polis "arkadaşlarımız" bunu da kabul etmez basarlar cezayı..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: denizza

    yani sen,sollama yaparken hız limiti yok yazıyor diyorsun kitapta öyle mi?

    sanırım sadece çift yönlü yollarda geçerlidir bu.gerçi sanmıyorum,polis "arkadaşlarımız" bunu da kabul etmez basarlar cezayı..


    Aynen öyle yazıyor ama bölünmüş yollarda kabul edeceklerini sanmıyorum bunu ama en azından gidş geliş yollarda hakkımız arayalım bundan sonra. Sollarken basmışsak tutanağı imzalamayalım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ecar limon


    quote:

    Orjinalden alıntı: denizza

    yani sen,sollama yaparken hız limiti yok yazıyor diyorsun kitapta öyle mi?

    sanırım sadece çift yönlü yollarda geçerlidir bu.gerçi sanmıyorum,polis "arkadaşlarımız" bunu da kabul etmez basarlar cezayı..


    Aynen öyle yazıyor ama bölünmüş yollarda kabul edeceklerini sanmıyorum bunu ama en azından gidş geliş yollarda hakkımız arayalım bundan sonra. Sollarken basmışsak tutanağı imzalamayalım.

    peki mahkemede sollarken aştığımızı nasıl ispatlayacağız?mümkün olduğunu pek sanmıyorum :)
  • Peki aksi nasıl ispatlanacak :)). Kamerayla kaydediliyor genelde itiraz edenlere izletiliyor. Belli bir süre. izletiliyor radara da kaçla kitlediği gösteriliyor.
  • ZAREN O ŞEKİLDE UYGULANIYOR DOSTUM...İSTER SOLLAMA YAP İSTER YAPMA HIZ SINIRI 70 OLAN OTOYOLDA 91 İ GEÇTİKTEN SONRA CEZA KESİLİYOR (70X1.30=91)....ZATEN O YUZDE 30 LUK FARK DA SOLLAMA PAYI OLARAK VERİLİYOR..90 İLE CEZA KESİLEMEZ Kİ BEN 2 SEFER BU YOLDA 92 İLE CEZA YEDİM...BENİM ARACIM TİPO SX ELEKTRONİK GÖSTERGE 90 GÖSTERİYORDU FAKAT RADAR 92 DEMİŞ...ORASI DA BİR MUAMMA



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evolution100 -- 25 Haziran 2008; 18:33:04 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: evolution100

    ZAREN O ŞEKİLDE UYGULANIYOR DOSTUM...İSTER SOLLAMA YAP İSTER YAPMA HIZ SINIRI 70 OLAN OTOYOLDA 91 İ GEÇTİKTEN SONRA CEZA KESİLİYOR (70X1.30=91)....ZATEN O YUZDE 30 LUK FARK DA SOLLAMA PAYI OLARAK VERİLİYOR..90 İLE CEZA KESİLEMEZ Kİ BEN 2 SEFER BU YOLDA 92 İLE CEZA YEDİM...BENİM ARACIM TİPO SX ELEKTRONİK GÖSTERGE 90 GÖSTERİYORDU FAKAT RADAR 92 DEMİŞ...ORASI DA BİR MUAMMA

    Sollama payı die bi şey yazmıo arkadaşım kitapta, kitap dio ki sollama yaparken hız limiti yoktur. Gayet açık ve net.
  • HIZ SINIRLARI

    Madde 100 - Karayolları Trafik Kanununda ve Yönetmeliğinde yazılı kayıt ve şartlar dışında ve aksine bir işaret bulunmadıkça yerleşim yeri dışındaki devlet ve il yollarında 90 km/s, otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek kayıt ve şartları ile şehiriçi ve şehirlerarası römorksuz taşıt cinsleri için saatteki en çok hız sınırları aşağıda gösterilmiştir.

    ARAÇ CİNSİ YERLEŞİM YERLEŞİM OTOYOLDA

    YERİ İÇİNDE YERİ DIŞINDA

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Otomobil, M1, M1G 50 90 120

    Otobüs, 50 80 100

    Minibüs, kamyon, kamyonet

    ve N1G sınıfı araçlarda 50 80 90

    Arazi taşıtlarında ve motosikletlerde, 50 70 80

    Tehlikeli madde taşıyan araçlar ve özel

    yük taşıma izin belgesi veya özel izin

    belgesi ile karayoluna çıkan araçlarda

    (Belgelerinde aksine bir hüküm yoksa), 30 50 60

    Motorlu ve motorsuz bisikletlerde, 30 50 -

    Lastik tekerlekli traktörler, arızalı bir

    aracı çeken araçlar ve iş makinelerinde, 20 20 -

    kilometredir.

    (Ek fıkra: 11/04/2003 - 25076 S. R.G. Yön./4. md.) Hız sınırlayıcı cihaz bulundurma ve kullanma zorunluluğu olan araçlarda; yol ayrımı yapılmaksızın M3 sınıfı otobüslerde hız sınırı ayarlaması 100 km/s, N3 sınıfı kamyon ve çekicilerde ise 85 km/s olacaktır. Bu araçlar şehir içi yollarda ise, diğer araçların tabi olduğu azami hız sınırlarına uymak zorundadırlar.

    (Değişik fıkra: 02/11/2000 - 24213 S. R.G. Yön/10. md.) Zorunlu haller dışında şehirlerarası karayolunu kullanan motorlu araçlarda, araç cinsi gözetilmeksizin asgari hız sınırı 15 km/s, otoyollarda ise 40 km/s'tir.

    Tehlikeli madde taşımaya mahsus olup, boş olarak trafiğe çıkan araçlar yukarıda belirtilen kendi sınıfına giren araçlara ait hızla sürülebilirler.

    Römorklu veya yarı römorklu araçlarda (Römork takmış LTT hariç) en çok hız sınırı aynı cins römorksuz araçlara ait en çok hız sınırından saatte 10 km. daha düşüktür.

    Servis freni bozuk araçları çeken araçlar saatte 15 km.'nin üstünde bir hızla sürülemez.

    İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının uygun görüşünü alarak otoyollarda otomobiller için hız sınırını 20 km/s artırmaya yetkilidir.

    HIZ SINIRLARINA UYMA VE HIZIN GEREKLİ ŞARTLARA UYGUNLUĞUNU SAĞLAMA

    Madde 101 - Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse bu Yönetmeliğin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.

    Araç sürülürken yapılan hız, radar ve benzeri teknik cihazlarla ölçülebileceği gibi kronometre veya değişik usullerle de ölçülerek tespit edilebilir.

    Geçme sırasında, geçme kuralının mecbur kıldığı şartlar dolayısıyla, bu Yönetmeliğin aynı cins taşıtlar için tayin ettiği hız sınırlarını aşan taşıt sürücülerine Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz.

    Çeşitli araç cinslerine göre bu Yönetmeliğin öngörmüş olduğu azami hız sınırlarını, %10 nispetinde aştığı kontroller sırasında tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz.

    Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlar tarafından yol ve trafik durumu dikkate alınarak hız sınırlarının azami haddini belirten trafik işaret levhalarının bulunduğu yerlerde, tayin edilmiş olan hız sınırında seyreden taşıt sürücüleri hakkında da Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz.

    Hız tahdidini belirleyen aksine bir işaret bulunmayan yerleşim birimleri içinden veya civarından geçen şehirdışı karayollarının bu kesimlerinde, can ve mal güvenliği açısından, karşıdan karşıya geçişler bir fiziki engelle yasaklanmış veya alt ve üst geçitlerle belirlenmiş ise ve hız yapmak yaya ve taşıt trafiği açısından bir engel teşkil etmiyorsa, taşıt sürücüleri yol ve trafik durumunu dikkate alarak yönetmeliğin kendilerine tayin etmiş olduğu azami hız sınırları içerisinde seyredebilirler.

    Hız sınırlarını ölçen cihazların yerini tesbit veya sürücüleri ikaz edici her türlü cihazın imal ve ithali ile araçlarda bulundurulması yasaktır.

    Hızın Gerekli Şartlara Uygunluğunu Sağlama;

    Sürücüler,

    a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak,

    b) Hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun getirdiği şartlara uydurmak,

    c) Diğer bir aracı izlerken yukarıdaki fıkrada belirtilen durumları göz önünde tutarak güvenli bir mesafe bırakmak,

    d) Kol ve grup halinde araç kullananlar önlerinde giden araçları, aracın cinsi itibariyle bu Yönetmeliğin 100 üncü maddesinde tesbit edilen yapabilecekleri azami hızlarının yarısı kadar metreden az olmayacak mesafeden takip etmek, zorundadırlar.

    Bu madde hükümlerine uymayanlara, Kanunun 51 inci maddesine göre işlem yapılır.



    %10 hız aşımı mevzusuna açıklık getirmek gerekirse. yukarıda verdiğim düzenleme KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE yer almaktadır.

    Bilindiği gibi yönetmelikler kanunların ne şekilde uygulanacağını göstermektedir.

    sanırım açıklayıcı olmuşumdur.

    başka konularda incelemek isteyen olursa ;http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/20611.html
  • ceza yediğim olayı da eklemden geçmeyeyim. il nüfus levhasının dibine radar konulmuş ve levhadan sonrası şehiriçi kabul edilerek 50 KM/h sınırından bahisle şehirlerarası yolda 77 ile ceza yedim. üstelik 70 ile gidiyordum ve % 30 dan fazla aştığım için(65 oluyor) 230 küsür liradan yazacaktı.

    kendince insaflı davranan ekip 115 lira yazdı.

    herşeyin bi kılıfı bulunuyor arkadaşlar endişeniz olmasın. il levhasını bile bu şekilde kullanıyorlar üstelik 50 km/h levhası var demişlerdi ama levha falan da yok.
  • bilgi için teşekkürler
    şu sıralar oldukça önemli
  • evet %10 toleransla uygulanır diye yazıyor.(kurs kitplarında yönetmelikte)
    Ama polisler bu %10 toleransı sollama yapıyorsan göz önünde bulunduruyorlar.90 ı geçene cezayı basıyorlar.kanuna aykırı olmaz falan filan demeyin hiç burası türkiye............

    **otobüslerin kamyonların hız sınırı normal yolda 80 otobanda 100 ama ben 80 le 100 le giden otobüs hiç görmedim 80 le gideceği yerde 100.100le gideceği yerde 120 basıyorlar.
    **bir örnek daha vereyim.Mesela dar bir köprüde bir otobüs (kamyonda olabilir) bir otomobille karşılaşırsa geçiş tabelalarla kurala bağlanmamışsa otobüsün otomobile yol vermesi gerekir. Siz hiç otomobile yol veren otobüs kamyon gördünüzmü.Biz büyük aracız ezer geçeriz havası var hep.

    sözün kısası sürücüler nasıl kurallara uymuyorsa polislerde uymayabiliyor.

    szi yönetmeliği boşverin 90 ı geçmeyin.
  • güzel paylaşım teşekkürler
  • Kontrol yapan polis memurlarından birine araçların karayollarında seyretmeleri gereken azami hızları sorun, "eee kem küm" diyen çıkacaktır.

    Kalıbımı basarım.

    Yalova merkezde, hani vardır ya haftanın tek ve çift günleri park edilmez levhaları, (yuvarlak levha üzerine I ya da II ve

    yapılmaz anlamında üzerinden geçen kırmızı şerit görürsünüz) bunu bilmeyen memur bana ceza kesmeye kalktı.

    beyefendi tek günleri pazartesi çarşamba cuma, çift günleri ise salı perşembe biliyomuş...

    bu eleman Trafik polisi olmuş hesab edin!


    velhasılı kelam;

    Hız Sınırlarına Uyma ve Hızın Gerekli Şartlara Uygunluğunu Sağlama

    Madde 101- Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse bu Yönetmeliğin 100. maddesinde belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.

    Araç sürülürken yapılan hız, radar ve benzeri teknik cihazlarla ölçülebileceği gibi kronometre veya değişik usullerle de ölçülerek tespit edilebilir.

    Geçme sırasında, geçme kuralının mecbur kıldığı şartlar dolayısıyla, bu Yönetmeliğin aynı cins taşıtlar için tayin ettiği hız sınırlarını aşan taşıt sürücülerine Karayolları Trafik Kanunu'nun 51. maddesine göre işlem yapılmaz.

    Çeşitli araç cinslerine göre bu Yönetmeliğin öngörmüş olduğu azami hız sınırlarını, %10 nispetinde aştığı kontroller sırasında tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu'nun 51. maddesine göre işlem yapılmaz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: extremeenvy

    Geçme sırasında, geçme kuralının mecbur kıldığı şartlar dolayısıyla, bu Yönetmeliğin aynı cins taşıtlar için tayin ettiği hız sınırlarını aşan taşıt sürücülerine Karayolları Trafik Kanunu'nun 51. maddesine göre işlem yapılmaz.

    Çeşitli araç cinslerine göre bu Yönetmeliğin öngörmüş olduğu azami hız sınırlarını, %10 nispetinde aştığı kontroller sırasında tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu'nun 51. maddesine göre işlem yapılmaz.






    Teşekkürler ben aklımda kalan şekliyle yazmıştım siz gerçek metni yazmışsınız.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.