Şimdi Ara

suyun kaynaması ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
71.447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • su ağzı kapalı bir kapta mı yoksa ağzı açık bir kapta mı daha çabuk kaynar ??????? (aynı sıcaklıkta)



  • Bunu bilemezsin.Kaynama da önemli olan basınçtır.Hangisinin basıncı daha düşükse daha çabuk kaynar.
  • Normal şartlar altında ağzı kapalı olan su daha çabuk kaynamazmı? hem basınç hemde sıcaklığın korunumu adına..
  • Valla teorik olarak nedir, nasıldır hiç anlamam etmem, doğal bilimler konusunda çok cahilim ama pratikte gözlemlediğim kadarı ile ağzı kapalı olunca daha çabuk kaynıyor.
  • bir sıvının kaynaması için buhar basıncının, dış basınçla eşitlenmesi gerekir. Eğer bir kabın ağzını tamamen kapatırsan o hiç kaynamaz ama bir süre sonra basıncı iyice yükselir ve kap patlar.
  • Suyun sıcaklığına karşılık kaynama sıcaklığı Görüldüğü gibi basınç arttıkça suyun kaynama noktası yükselir. yani teorik olarak ancak daha çok enerji vermemiz gerekir ancak mesela ağzı açık kapta 1 atm de 110 C su kalmazken diğer kapta su daha kaynamamış olucaktır.
     suyun kaynaması ???
  • Bkz. Düdüklü tencere;


    Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.

    Böylelikle yemekler normal bir tencerede ısıtıldığında suyun kaynama noktası olan 100 dereceye gelindiğinde, su bu derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır ve yemek te bu sıcaklık da pişer. Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.

    Böylece pişirilmesi istenen besinlerin ısısı suyun kaynama derecesinden çok daha yükseğe çıkmasına rağmen yüksek sıcaklık yiyeceğe süratle nüfuz ettiğinden, vitamin ve mineraller tahribata uğramadan daha çabuk pişmesi sağlanır. Bundan dolayı et haşlaması en çok yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler.

    Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile doğrudan ilgilidir. Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.

    \qquad\qquad : p.V = n.R.T

    * P paskal olarak basınç,
    * V kübik metre olarak hacim,
    * n gazın mol sayısı,
    * R gaz sabiti (8.3145 J/(mol K))
    * T de Kelvin olarak sıcaklıktır.


    Düdüklü tencere ısıtıldığında meydana gelen gaz miktarı, formülün n*r*t ifadesindeki sıcaklığın artmasından dolayı, düdüklü tencerede büyük oranda basınç meydana getirecektir. Çünkü :\qquad\qquad p .v = n .r .t formülünden dolayı eşitliğin sağ tarafındaki t ifadesi olan sıcaklık arttığı için, eşitliğin sol tarafındaki p ile ifade edilen basınç da artmak zorundadır, çünkü düdüklü tencerenin v ile ifade edilen hacmi sabittir. Hacmin sabit olması ve ısıdan dolayı eşitliğin sağ tarafındaki ifadenin artmasından dolayı, eşitliğin sol tarafındaki ifadeyi dengelemenin tek yolu p ile ifade edilen basıncın artmasıdır.

    kaynak;http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCd%C3%BCkl%C3%BC_tencere




  • Tamamen dış basınca bağlı.Dış ortam 1 atm dersek; Kabın içinde ki basınç 1 atm'den düşükse dışarıya göre çabuk,1 atm'den fazla ise dışara göre yavaş kaynar.
  • o zaman ağzı kapalı kapta suyun kaynaması daha uzun sürer, ama ben makarna yaparken tencerenin kapaanı kapayınca daha çabuk kaynıyo su tencere mi bozuk acaba
  • Düdüklü tencere de basınç yükseliyor.Basınç yükselince de kaynama noktası da yükseliyor.Normal de 100 derece kaynarken 127 derece de kaynamaya başlıyor.Eee doğal olarakta tenceredeki suyun sıcaklığı 127 derece oluyor.127 derece makarna daha çabuk pişer.Tencerende bozukluk yok!,merak etme
  • Eğer 'ağzı kapalı kap'tan kasıt, tencerenin kapağını kapamaksa, tabi ki kapalı olması daha iyidir. Çünkü bu şekilde daha az ısı kaybı gerçekleşir ve fazla gelen buhar kapağın kenarından kaçarak basıncın yükselmesine engel olur.

    Ama düdüklü tencere gibi iç basıncı yükseltebilen bir tencereden söz ediyorsak, kapak kapalıyken kaynama daha zor gerçekleşecektir. Zaten 10un'un alıntısında yazdığı gibi düdüklü tencerelerin çalışma prensibi basıncı yükseltip suyun daha zor (daha yüksek sıcaklıkta) kaynamasını sağlamak ve böylece yemeğin daha yüksek sıcaklıkta daha kısa sürede pişmesini sağlamaktır.
  • evet evet düdüklü değil normal tencere, bu yüzden de kapağını kapatınca daha çabuk kaynıyor basınç farklılığı yok sadece ısı kaybını önlemek amaç...


    biran dedim noluyoruz.. yalan dünya biliyoruz da bukarmı olur..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10ur -- 18 Şubat 2008; 20:19:04 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur

    evet evet düdüklü değil normal tencere, bu yüzden de kapağını kapatınca daha çabuk kaynıyor basınç farklılığı yok sadece ısı kaybını önlemek amaç...


    biran dedim noluyoruz.. yalan dünya biliyoruz da bukarmı olur..




    Ben de 6.sınıfta matematik hocalarının "hehe size bir itirafta bulunacağız,aslında 3 den 4 çıkıyordu" demeleri üzerine yıkılmıştım.Koskoca beş sene keklendik :/
  • Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?
  • Bence soğutamaz.Soğuttuğu havayı,ısınan motorları ile tekrar ısıtır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uygurca -- 18 Şubat 2008; 21:48:45 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa

    Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?


    Eğer duvarı kırıp buzdolabının arkasını evin dışına verebilirsek soğutur.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa

    Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?


    kapağı açık unutulan bir fırın bulunduğu odayı ne kadar ısıtırsa o da kadar soğutur
  • Şimdi fırın dersek bir elektrikli fırını ele alırsak, fırın elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirir. Her durumda odayı ısıtır. Ancak buzdolabı sıkışma genleşme ilkesi ile çalışır ve ısıyı bir yerden bir yere aktarır. Zaten termodinamiğe göre soğutma olayı ısıyı başka bir yere nakletmekten başka birşey değildir. Dolayısıyla fırın ısıtır. Fırına bir sözüm yok. Ancak buzdolabı içini soğuturken ısıyı arkasından odaya tekrar geri verir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Şimdi fırın dersek bir elektrikli fırını ele alırsak, fırın elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirir. Her durumda odayı ısıtır. Ancak buzdolabı sıkışma genleşme ilkesi ile çalışır ve ısıyı bir yerden bir yere aktarır. Zaten termodinamiğe göre soğutma olayı ısıyı başka bir yere nakletmekten başka birşey değildir. Dolayısıyla fırın ısıtır. Fırına bir sözüm yok. Ancak buzdolabı içini soğuturken ısıyı arkasından odaya tekrar geri verir.


    ben tuvnera gır gır olsun diye sordu sanmıştım, sizin yorumlarınızı okuyunca farkettim ciddi güzel bi soru olduğunu o yüzden politik fırın benzetmem saçma kaçtı tabi
  • arkadaşla iddiaya girmiştik ama onu hala inandıramıyorum kapalı kapta suyun daha geç kaynayacağına...
    kimya hocası fln yok mu aranızda
    formülle açıklayabilen varsa valla çok ii olur
    işin ucunda bira var
    cevap yazan herkese teşekkürler...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.