Şimdi Ara

Robot Süpürgeler Hakkında [ANA KONU]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
15 Misafir (1 Mobil) - 14 Masaüstü1 Mobil
5 sn
55.793
Cevap
1.309
Favori
2.211.370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
217 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
38. Sırada  bugün en iyi #8
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • YER TEMİZLEME ROBOTLARI

    Robotlar hakkında bilmeniz gerekenler


    Bir haftalık kalmaya diye gelip eve yerleşen kayınvalide benzeri bir cihazı tanıtmaya çalışalım dilimiz döndüğünce.

    Bilim Kurgudan Evimizin Gerçeklerine

    Robot kelimesinin ilk görünmesinden bu yana 100 yıl geçti. İlk başlarda hep bilimkurgu eserlerinde kullanılan robot kelimesi ve hayali, gelişen teknoloji sayesinde önce sanayiye, şimdilerde de evlerimize konuk oldu.

    Ev robotları 50’li yıllardan bu yana bilim kurguya konu olmuştur. Ancak günümüzde artık modern yaşamın bir gerçeğidir: evinizi temizleyen robotlar artık evlerimizde yer almaya başlamıştır ve popülerlikleri hızla artmaktadır.

    Birçok markaların ve farklı modellerin de piyasaya girmesi ile bu pazar gittikçe gelişmekte ve genişlemektedir. Bu aşamada bu robotların nasıl çalıştığını, farklılıkları ve benzerliklerini bilmek ve aktarmak önemlidir.

    Bu bilgilendirme başarılı bir seçim için gerekli olan tüm donanımı sizlere sağlayacaktır.



    Genel bilgiler:

    Robotlar X geleneksel elektrik süpürgeleri


    Temizlik robotları geleneksel elektrik süpürgelerinin doğrudan eşdeğeri değildir ancak çoğu yerde yerine geçen bir üründür. Tıpkı mikrodalga fırının standart fırınların tam eşdeğeri olmadığı gibi.

    Temizlik robotları çalışan, kendine daha çok vakit ayırmak isteyen, engelli veya yaşlı kişiler için evlerinin temiz tutmakta eşsiz bir yardımcıdır. Yer temizleme robotu herkes için evlerini düzenli temizlemekte ve daha uzun süre temiz tutmakta yardımcı olur, geleneksel elektrik süpürgesi ile sık sık yerleri yorularak süpürmekten kurtarır.

    Yer temizlik robotları temizlik görevini sizden devralır ve her gün, bıkmadan usanmadan, hatta sizlerin haberi bile olmadan yerine getirir. Siz kendinize, ailenize, sevdiklerinize daha çok vakit ayırırsınız.

    Robotlar ve geleneksel elektrik süpürgeleri arasındaki görev paylaşımı şu şekildedir:

    Geleneksel elektrik süpürgesi: sık olmayan, derinlemesine temizlik, koltuklar aralıkları vs.
    Yer temizleme robotları: her gün, düzenli ve ısrarlı zemin temizliği için kullanılmaktadır.
    Bir robot süpürgeniz var ise geleneksel elektrik süpürgenizi çok daha seyrek kullanırsınız. Aynı şekilde günlük temizlenen zeminlerde toz birikimi olmayacağı için zeminden havalanan (airborne) tozların masa, sehpa, raf gibi yatay zeminlerde birikmesi de söz konusu olmayacaktır.





    Robotlar hakkında temel bilgiler

    1) Süpürme, Toz ve Kir Toplama


    Temizleme performansı neye göre ölçülür?

    Çok normal gibi görünebilir ama bir yer temizleme robotu seçerken bilmeniz gereken en önemli şey temizleme performansıdır.

    Robot süpürgelerin temizleme performansı iki temel özelliğe göre değerlendirilir:
    Kapsama: evinizin ne kadarında temizlik yapıyor?
    Toplama verimliliği: dolaştığı alanda ne kadar toz toplayabiliyor?


    a) Kapsama
    Standart oda veya ‘bildiğiniz ev’ diye bir kavram yoktur, dolayısı ile hiçbir robot oda temizliğinde standart bir yaklaşım gösteremez.

    Bir yer temizleme robotu oda içerisinde iki ana şekilde yönlenebilir:
    • Rastlantısal
    • Sistematik / haritalama

    i) Rastlantısal: Robot bir takım farklı temizleme modları kullanarak kendini odaya ve engellere adapte etmeye çalışır. Bu şekilde bazı alanlardan birden fazla geçiş yapar. Tüm engellere ve mobilyalara çarparak/değerek dolaşır ve rastlantısal bir şekilde temizlik yapar. Bu tip robotlar genelde geniş üçgenler çizerek Reauleux geometrisi algoritması kullanırlar ve sanılandan çok daha az temizlenmemiş yer kalır. iRobot R500/600/700 ve 800 serileri, Slam ve Vslam olmayan tüm robotlar rastlantısal navigasyon yaparlar. Bu tip navigasyonun iyi tarafı aynı noktadan birden fazla geçebildiği için daha derinlemesine temizlik yapabilmesidir ancak aynı metrekareyi temizlemek için daha yüksek kapasiteli bataryalara ve çok fazla zamana ihtiyaçları vardır.

    Rastlantısal çalışan robotlar ev üslerinden çıktıktan sonra önlerine gelen engeller/mobilyalarda sekerek yön değiştirirler ve farklı noktalara giderler. Bu şekilde atladıkları, uğramadıkları alanlar az da olsa kalabilir. Temizlediklerinden emin olmak için bir noktada genelde en az 3 defa geçmek zorundadırlar.

    iLife, 360, Anker, Tesvor, Xinhua, Genhigh gibi üreticilerin bazı giriş seviye robotları kenar yaklaşım sensörlerini kullanarak duvarlara paralel bir şekilde de mekanları temizleyebilir ve sistematik dolaşıma yakın kapsama alanı üretebilirler. Ancak bunlarda alan haritalama yoktur, harita üzerinde işlem yapılmasına izin veremezler.

    ii) Sistematik: Mekanın haritasını çıkartır, önce kenarları sonra da orta bölümü sistematik bir gidip gelerek, düz çizgiler halinde dolaşır. Çok daha kısa sürede işini bitirir ve yine lidar veya kamera ile işaretlediği kapıdan çıkarak diğer odaya geçer.

    Lazer veya kamera taramalı adaptif haritalama teknolojisi bir insan gibi çevreye uyum sağlamaya çalışır. Bunu kullanan bir robot çevresini algılar, haritaya döker ve odada çok daha fazla alan kaplar. Özellikle mobilyası çok olan evlerde bu teknoloji eşsizdir ve hemen her noktaya dağılım yapar. Sistematik robotlar karmaşık teknolojiler, algılayıcılar kamera veya lazer tarayıcılar kullanır. Bu yöntemle çalışan robotlar odayı daha çabuk temizler, dip köşe her noktayı dolaşır ve genelde herhangi bir yere çarpmadan işlerini bitirirler.

    Bir lidar tarayıcı saniyede en az 7 tur dönen bir silindir üzerindeki lazer ışını yayıcıdan çıkan ışının karşısındaki engele çarpıp geri gelmesi arasında geçen zamanı ölçer (TOF: Time Of Flight) ve bunu ışık hızı (299.792.458 m/s) ile çarptığında mesafeyi noktasal olarak bulur. Ev robotlarında kullanılan tipik bir lazer tarayıcı (lidar) saniyede 18bin noktanın ölçümünü yapar ve bu noktaları bir harita şekline getirir.


    b) Toplama

    Robotların temizlik mekanizması şu şekildedir:

    Ana fırça(lar) zemindeki tozu, kir, kılı, tüyü kaldırır ve havalandırır. Robot fanının ürettiği hava akımı bu toz tüy ve kirleri emerek toz toplama haznesine taşır. Günümüzde, patent sorunları yüzünden sadece iRobot firmasında karşılıklı dönen çift fırça sistemi bulunmaktadır. Bu sistem ile bir dövücü fırça özellikle halı üzerindeki kiri tozu döverek yerinden oynatır, diğer kıl fırça da bunları toplar ve hava akımına yönlendirir. Bu, özellikle halı zeminlerde iRobot Roomba firması robotların bir üstünlüğüdür.

    Diğer robotların tamamı saatin ters yönünde dönecek şekilde dakikada yaklaşık 400 devir ile dönerler ve zemindeki kiri havalandırırlar. Yine aynı şekilde bunlar fanın yarattığı hava akımı ile toz haznesine yönlendirilir.

    Yer temizleme robotunun toplama verimi iki faktörün bileşimi ile hesaplanır:

    • Emme sisteminin verimi
    • Fırçalama sisteminin verimi


    i) Emme sisteminin verimi: Tüketiciler genel olarak geleneksel elektrikli süpürgelerin elektrik gücü (W) ile robot süpürgeleri karşılaştırma eğilimindedirler ve bu güç ne kadar fazla olursa o kadar iyidir diye düşünürler.

    Öte yandan yer temizleme robotları tamamen yeni ve farklı bir zeka, algılama ve yorumlama yeteneği ile az enerji ile çok verimli temizlik yapacak şekilde üretilmektedirler.

    Fan gücünün temizlik performansına çok az etkisi vardır, bunu çok kolaylıkla fırçasını çıkardığınız bir robot ile temizlik yapmaya çalıştığınızda görebilirsiniz, ancak ortamda serbest halde toz yumakları var ise onları toplayabileceksiniz.

    Normal bir halı/sert zemin kombinasyonlu ev için 1000Pa ve üstü fan vakum gücü gayet yeterlidir. Günümüzde 3000Pa ve üstünde değerlere kadar çıkan modeller vardır ancak bunlar fan ağzı değerleridir, fırça başlığının geometrisinden dolayı bu verim birçok robotta çok aşağılara düşmektedir. Fanın emiş gücünden çok cfm yani dakikada hareket ettirdiği havanın miktarı önemlidir. Çünkü daha çok hava akımı, fırçaların kaldırdığı tozun pisliğin çok daha rahat bir şekilde hazneye taşınmasına sebep olur.

    Fan gücünün korunmasındaki en önemli kısım filtredir. Bir robotun filtresi tamamen fanı toz ve pisliklerden korumak amacı ile kullanılmaktadır. Fan bu emdiği havayı kendi içinden geçirdikten sonra arkadan veya tekerlek oyuklarından dışarı attığı için ortam havasını da mümkün olduğunca temiz tutmak adına HEPA filtre kullanımı yaygınlaşmıştır. Havanın içinde de her zaman küçük toz ve partiküller vardır ve bunlar alerjen özellikte olabilir. Emilen havanın süzülüp temizlenmesi filtreler ile yapılır. Filtre alanı ne denli büyük olursa, süpürgenin performansı da o kadar artmaktadır. HEPA filtrelerin yoğun yapısı çok daha küçük tozları tutabilmelerini sağlar.

    Hepa filtreler normal filtrelere göre çok daha sık tıkanırlar ve daha sık temizlenmeleri gerekir. Yeri gelmişken hatırlatayım: robot filtrelerini yıkamayınız. Ne kadar kurutsanız da sıvı teması selüloz malzemenin gözeneklerini şişireceği için eski performansına dönemeyecek ve fanınızı zorlayacaktır.

    Bu konuya çıklayıcı bir örnek vermek gerekirse: Bildiğimiz A4 kağıdı ıslatıp kuruttuğunuzda nasıl tam anlamıyla orijinal haline dönemiyorsa, ıslanan filterler de iyice kurutulsa bile eski haline dönemezler. Selüloz bazlı olduğu için gözenekleri küçülür, hava geçişini zorlaştırır ve bu yolla fanın yorulmasına sebep olur.

    ii) Fırçalama sisteminin verimi

    (1) Ana fırçalarda 3 ana tip kıl/bıçak ve iki tip geometri bulunmaktadır.
    • Sentetik kıl, plastik bıçak ve bu ikisinin sıralı olarak kullanıldığı kombo
    • Düz dizilim ve V dizilim

    Yan fırçalar ayrıca listelenmektedir.

    Sentetik kıl fırçalar özellikle sert zeminlerde derz aralarını da temizleyebilmek için idealdir, plastik/kauçuk bıçaklı tasarımlar da halıları dövüp kirleri kabarttığı için tercih edilirler. Çok kolay temizlenirler, zaten robot ile birlikte özel temizleyici alet de gelmektedir.
    Plastik/kauçuk bıçaklı tasarımlar sert zeminde çok sesli çalışırlar, zemine sert bir şekilde vurdukları için pat pat ses yaparlar, bu yüzden Neato firması öncülüğünde kombo fırçalar geliştirilmiştir.
    Kombo fırçalarda hem kıl dizilim hem de kauçuk bıçaklar bulunmaktadır, her türlü zeminde optimum sonuç alınabilir. Ancak fırça temizliği diğer tiplere göre daha zordur.
    Peluş filtreler şimdilik Cecotec firmasının öncülüğünde, daha etkili zemin silme işlemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

    Eski tip düz dizilimi fırçalar daha sert ve ısrarlı temizlik yapmakta ancak gürültülü çalışmaktadır. V dizilimi fırçalarda hem iplik ve saç tutumu daha az olur, hem de halı üzerinden ‘temizlik izi’ bırakırlar.

    (2) Yan Fırçalar

    Yan fırçalar çok çeşitli biçimlerde gelmektedir. En az iki kolu olacak şekilde esnek yapıdadırlar. Genelde esnek kauçuk veya silikon kolun uç tarafında sentetik kıldan fırçalar vardır. Bazı Roborock modellerinde yılan dili tabir edilen iki açılı ve sadece silikon malzemeden yapılmış yan fırçalar kullanılmaktadır ki ufak kırıntıları sağa sola fırlatmaması için tercih edilmektedir.
    Yan fırçalar ana fırça kadar temizlik yapmazlar ve iki temel işlevleri vardır:
    (a) Duvar kenarları, sandalye ve mobilya ayaklarının diplerindeki kiri tozu çekip almak
    (b) Daha geniş bir alanda kaba temizlik yapıp oralardaki kiri ana fırçanın önüne atmak

    Genelde robot yer temizleyicilerin hemen hepsi yuvarlaktır ve doğrusal kenar temizlemeyi yan fırçaları ile yaparlar. Bazılarında iki adet yan fırça bulunmaktadır.

    Her ne kadar yan fırçalar yararlı bir özellik olsa da önemli olan ana fırçanın genişliği ve kenara yakınlığıdır. Basit olarak, ana fırça ne kadar geniş ise o kadar çok alanı temizleyebilecektir.

    Yan fırça kollarının aşağıya doğru 23 derece açı yapması kırıntıları sağa sola fırlatmadan sadece ana fırçanın önüne atması açısından önemlidir. Bazı kollarsa sağ ve sol farklıdır, uçları içeriye doğru kıvrımlıdır. Düzgün bir temizlik için bu tip fırçalarda sağ sol doğru takılmalıdır.

    Robotların önemli bir kısmında sadece tek tarafta yan fırça olur çünkü duvara sadece tek bir taraftan yanaşıp süpürgelikleri temizleyebilirler. Çift yan fırçalı robotlarda amaç kaba temizlik alanını genişletmek ve kullanıcıya daha güçlü bir temizlik yapıyormuş hissini vermektir.

    iii) Temizlik Performansı

    Temizlik performansının ölçülmesi için farklı birçok test bulunmaktadır. Özellikle AB pazarında satılacak her robot ilgili EN standardına uymak zorundadır. Ancak en doğru sonucu evlerimizde, reel ortamlarda almaktayız. Eşyaların her an değişebilen yerleri ve mekanların büyüklükleri göz önüne alındığında haritalama yapan robotların daha başarılı oldukları kolayca görülebilmektedir. Özellikle mop uygulamalarında halıların yerlerinin harita üzerinde işaretlenebilmesi etkili bir temizlik için gereklidir.

    Haritalama ile temizlik yapan robotlar mekanlarda dolaşmadık yer bırakmadıkları için daha çok kir ve toz toplarlar, daha kısa sürede işlerini bitirirler. Güçlü zemin mekanizması ve ortam kaplama yeteneği ile odanın en az %92sini temizleyebilmektedir. Rastlantısal temizlik yapan diğer robotlar %80lerde kalmaktadır.


    c) Hız ve Alan

    Robotlar evde kendi başlarına çalışsınlar diye tasarlanmakta ve üretilmektedirler. Başlarında durmadığımız için nereyi ne kadar zamanda ve nasıl temizlediklerini genelde görmemekteyiz.

    Biz insanlar temizliğe başlamadan önce bir plan yapıp önce nereyi temizleyeceğimize karar verir ve ona göre devam ederiz. İşte sistematik robotlar da önce lazer veya kamera ile ortamı tarar ve planını yapar, sonra da işe koyulur. Rastgele çalışan robotlar ise daha hızlı görünmelerine rağmen birçok yeri atlayabilir ve bataryalarını tam kontrol edemedikleri için işlerini tam bitirmeden yarı yolda kalabilirler.

    i) Piyasadaki hemen tüm robotlar 0.3m/s civarında hıza sahiptirler. Bu hız ön tampondaki IR sensörleri ve/veya haritalama aygıtı ile kontrol edilmektedir. Genel olarak halı üzerinde daha yavaş, sert zeminlerde de daha hızlı hareket etmektedirler. Duvar kenarlarında hız 3/4 oranına iner ve süpürgelik diplerinden yan fırça marifeti ile toz/kir toplanmaya çalışılır.

    ii) Haritalama yapan yeni tip robotların bir kısmında dikdörtgen bir odanın uzun kenarına paralel olarak temizlik yapmak üzere düzenlenen yazılım kullanılmaktadır. Bu şekilde gidiş gelişlerde dönüş sayısı azaltılarak daha hızlı ve etkili temizlik yapılabilmektedir.

    iii) Robotun genişliği, temizlenen alanın genişliği demek değildir. Tüm robotlar genel olarak 310-330mm çapındadır (Neufert ergonomi standartlarında sandalye ayağı aralığı 350mm olarak kabul edilir, robotların sandalye altlarını rahat temizleyebilmeleri için bu şekilde bir maximum çap seçilmektedir.) Ana fırça genişlikleri dairesel robotlarda genel olarak 160mm ile 220mm arasında değişmektedir. D-şekilli Neato, Samsung ve benzeri robotlarda ise 310mmye kadar ana fırça genişlikleri mevcuttur.

    Robot temizlediği alan olarak ana fırçanın izini baz alır. Yani ana fırça genişliği 200mm ise robot her gidişinde 200mmlik bir genişliği temizlediğine göre hesap yapar, düz olarak o alanın bir yanını temizlerken de 20mm kadar overlap yani üstüne denk gelecek şekilde yol alır.

    Yukarıda yazdığım robotun hızını da göz önüne alırsak 200mm genişliğindeki bir fırça ile bir dakikada yaklaşık olarak: 0.3m/s * 60s * 0.2m * 0.9 = 3.24 m2 alan temizlenebilmektedir.

    Yan fırçalar ana fırça gibi etkili olmadıkları için temizlik kapsama alanı hesaplarına dahil edilmemektedirler.


    2) Zemin tipleri

    Mekanlarda zeminler bazen halı, bazen parke, bazen de seramik şeklindedir. Bu malzemeler bile kendi içlerinde yüzlerce farklı özellikte gelmektedirler. İyi bir yer temizleme robotu tüm bu zeminlere ayak uyduracak ve hepsini temizleyebilecek şekilde üretilmelidir. Bazı robotlar halılarla hiç baş edemez, bir kısmı da parkeden halıya geçerken çok zorlanır.

    a) Aşılabilir yükseklik
    Genel olarak robotların aşabileceği yükseklik 15-20mm arasındadır. Bu aşma yeteneği robotun alt ön ve yan taraflarının tasarım açısına ve çarpma hızına bağlıdır. Bazı robotlar bu tip eşiklere denk geldiklerinde tampon seviyesinin üstünde kaldıkları için geçebilirler, diğerlerinde ise tampon sensörleri robotu geri dönmeye zorlar.

    b) Kayma ve patinaj
    Önde dönen küçük tek tekerleğin dibinde bir dönüş sayacı vardır. Bu sayaç robotun hareket edip etmediğini ve bu hareketin ana sürücü tekerlekler ile uyumlu olup olmadığını denetler. Uyumlu değilse kaydığını veya patinaj yaptığını düşünerek robotun çalışmasını durdurur. Tam sentetik shaggy halılarda robotlar genelde zorlanırlar ve ana tekerlekler dönse bile robot patinaj yapıp ilerleyemediği için ön tekerlek sensöründen gelen talimat ile robot durur. Bu bir arıza değil, bir koruma önlemidir.

    c) Islak zemin
    Ev robotları, birkaç istisna dışında, ıslak zeminlerde çalışmak için tasarlanmamışlardır. Herhangi bir zeminde birikmiş/göllenmiş olan sıvıdan farklı şekillerde zarar görebilirler. Eğer sıvı yüksekliği robotun zeminden yüksekliği olan ortalama 10mm civarında ise iç mekanik ve elektronik aksama sıvı teması olabilir. Bu en iyi ihtimalle bir arızaya, kötü ihtimalle ise yangına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bataryanın derhal çıkarılmasını öneriyorum.
    Zeminde çok derin olmayan sıvı var ise fırçalar tarafından hareket ettirilecek ve vakum ile toz haznesine gönderilmeye çalışılacaktır. Bu en iyi ihtimalle filtrenize zarar verir, çıkartıp kurutmanızı veya değiştirmenizi öneririm. Eğer emilen sıvı fazla ise fan pallerine ve motoruna ulaşabilir, servis ihtiyacınız olacaktır.

    Mop ünitesi takılı iken zemindeki az miktarda sıvının bir zararı yoktur ancak kombo mop ünitelerinde, yani hem süpürmenin hem de moplamanın birlikte çalıştığı üniteler takılı iken yine de dikkatli ve özenli çalıştırmanızı öneriyorum.

    d) Eşik atlama – profil koyma
    20mmden yüksek eşik olan oda geçişlerinde, varsa, robot harita yaptığı halde odaya geçemeyecektir. Bu gibi durumlarda her seferinde o bölgenin otomatik olarak süpürülmesi isteniyorsa piyasadan temin edebileceğiniz üçgen veya balıksırtı kesitli alüminyum veya ahşap profiller kullanabilirsiniz. Robot altını bu profile çarparak yükseltecek ve kendi gücü ile eşikle ayrılmış bölgeye girip temizliğini yapacaktır. Tekrar dışarı çıkabilmesi için iki tarafa da eşik koymayı unutmayınız, bu durumda bölüm kapısının kapanıp kapanmayacağını baştan kontrol ediniz.

    e) Koyu zeminler
    Tüm robotlar düşme sensörleri ile donatılmışlardır. Bunlar InfraRed yani kızılötesi dalga boylarını algılayan sensörlerdir. Genelde 3cmden fazla olan yükseklikleri ölçerek robotun devam etmesini engeller ve korurlar. Bu şekilde basamak ve merdivenlerden, boşluklardan düşmesi engellenmiş olur.

    Ancak aynı sensörler zeminin çok koyu olduğu durumlarda da benzer bir algı üretip düşmek üzere olduklarını düşünmektedirler. Dolayısı ile hemen hiçbir robot çok koyu kahve, koyu gri, koyu lacivert veya siyah zeminlerde doğru performans gösteremez. Bazı durumlarda haritada gösterse bile halıların belli kısımlarına gitmemeleri bu sebepten dolayı olabilir.

    Sadece tek bir düz zemin ve basamak olmayan mekanlarda eğer koyu zemininiz var ise, bu sensörleri bant ilse kapatarak devre dışı bırakabilirsiniz. Bazı Premium seri robotlarda bu özellik uygulama üzerinden de kapatılabilmektedir.

    f) Ayna sorunu
    Kameralı veya lidar navigasyonlu sistemler görsel veri ile çalışmaktadır. Lidar sistemlerinin ışın çıkışı ve dönüşü eğer bir aynadan sekerse bu haritalamanın ‘sanal’ bölgeler yaratmasına sebep olmaktadır. Bu sorun yere kadar ayna veya cam olan mekanlarda sık rastlanmaktadır. Bu tip sorunlar ile baş edebilmek için ayna/camın yerden 10cm kadar yüksekliğini saydam olmayan bir bant ile kaplamak veya oluşturulan harita üzerinde buralara denk gelen kısımlara no-go hattı işaretlemek sonuç vermektedir.

    g) Karanlıkta çalışma sorunu
    Bu sorun kamera ile haritalama yapan VSlam robotlar için geçerlidir. Mekan içerisindeki belli başlı objelerin köşe noktalarını belirleyerek harita çıkarma yöntemi olan VSlam, bu işlem için kamerası aracılığı ile ortamı görmektedir. Dolayısı ile ortam çok karanlık olduğunda kamera görevini yerine getiremeyecek ve harita çıkartamayacaktır. Bu durum, robotun çalışmasına engel değildir, harita çıkarmayarak veya önceden kaydettiği haritaya bağlı kalmayarak yine de çalışabilir ancak yönlendirme ve engel tanıma olmayacaktır.

    3) Mop sistemleri
    Mop basit anlatımı ile robot tarafından sürekli olarak ıslatılan ve zemine sürülerek ince tozu almaya yarayan bir mikrofiber bez parçasıdır. Her ne kadar iLife A ve Ecovacs Ozmo serilerinde titreşimli ve basınçlı mop üniteleri bulunsa da, genel olarak moplu robotlar sadece robotun arkasında yere sürülen bir nemlendirici/toz alıcı hükmündedir.

    Gelişmiş Ecovacs Ozmo modellerinde mop ünitesi zemine baskı yapacak şekilde yapılmıştır ve bu şekilde bir dereceye kadar inatçı lekelerin çıkartılmasında yardımcı olur. iLife A9s ve A10s modellerinde ise mop ünitesi hızlı bir şekilde sağa sola titreşmekte ve bu şekilde zemin temizliği daha etkili yapılmaktadır.

    Günümüzde birçok robot mop yazılımı düz veya Y şeklinde bir yol izleyecek şekilde uygulamadan ayarlanabilmektedir. Y şeklinde yol alma temizlik yapan bir insanın zemini süpürme/moplama hareketinin taklidi şeklindedir.

    a) Mop üniteleri iki farklı şekilde çalışmaktadır:
    i) Doğal damlatma: yerçekimi ile suyun 3 adet mini memeden damlayarak mop bezini ıslatması prensibine dayanmaktadır. Bu yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. Damlamanın düzenli olması için haznenin hava alma deliğinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekebilir. Aksi taktirde hazneye hava girmeyeceği için damlama olmaz ve mop bezi ıslanmaz.

    ii) Peristaltik pompa: damlatmanın bir minik pompa vasıtası ile yapıldığı gelişmiş sistemlerdir. Bu yöntemde uygulama üzerinden elektronik olarak damlamanın zamanı ve miktarı ayarlanabilmektedir. Ayrıca halı sensörü olan robotlarda halıya denk gelindiği anda damlama kesilmektedir.

    b) Verim: Temel prensip olarak mop ünitesinden verim alabilmek için ortamı önce süpürtmek sonra da nemli mop ile üzerinden geçmek daha iyi sonuçlar vermektedir. Bazı robotlarda çift hazneli toz toplama ünitesi bulunmakta ve cihaz aynı anda hem süpürme hem de mop yapabilmektedir. Bu durumda da önce süpürülen alanlar anlık olarak arkadaki mop tarafından silinmektedir.

    c) Mop bezi arkası Velcro (cırtbant) ile sabitlenen kenarları overloklu, özel kesimli bir mikrofiber bezdir. Mop haznesinin alt tarafına sabitlenir ve üniteden gelen su ile düzenli olarak ıslatılır. Zemine sürüldüğünde normal bir Vileda benzeri işlem yapar ve yüzeydeki tozu alır. Forum kullanıcıları genel olarak yaklaşık her 30 metrekarede bir cihazın durdurulup mop bezinin durulanmasını önermektedirler. Bu isteğe bağlı bir durumdur.


    d) Ek temizleyiciler: Sıvı haznesi temiz su ile doldurulmalı ve eğer gerekiyorsa bir tatlı kaşığı beyaz sirke veya bir çay kaşığı sabun bazlı olmayan ahşap temizleyici, zemin deterjanı veya dezenfektan olarak çamaşır suyu eklenmelidir. Başka tip veya daha fazla miktarlarda deterjan püskürtme memelerinde tıkanmaya sebep olmaktadır.


    e) Saklama/bakım: Mop ünitesi kullanılmadığı zaman içi boş olarak saklanmalıdır, kesinlikle sıvılı bırakmayınız, kireçlenme yapacaktır. Memelerde tıkanma olduğunda bir iğne ile ’dürtmek’ yeterlidir, delikleri kurcalamaya gerek yoktur. Peristaltik pompa bakım gerektirmez, sıvı geçirmez bir şekilde contalanmıştır. Peristaltik mop sistemli haznelerde robotun gövdesinden enerji ve sinyal alınması tankın yuvasındaki kontaklar vasıtası ile yapıldığından bu kontakların temizliği ihmal edilmemelidir.


    4) Batarya bakımı
    Robotlar genellikle Li-Ion veya Ni-Mh tipi hücrelerden oluşan bataryalardan enerji alır. Bu tip bataryalar ağırlık/performans değerleri oldukça yüksek ve orta değerde ürünlerdir.

    a) Tüm robotların şarj devreleri kullanılan bataryayı optimum verim ve ömürde tutmak için ayarlanmıştır. Her kullanımdan ve şarj döngüsünden sonra robotu şarj üssünden kaldırmak veya fişten çekmek bir enerji tasarrufu değildir, tam tersine bataryanın optimizasyonunu engellemek anlamına gelir.

    Eğer robotunuzu bir haftadan uzun süre kullanmayacaksanız ev üssünden kaldırabilir veya fişten çekebilirsiniz.

    Ancak çok daha uzun süre yani 60 günden fazla kullanmayacaksanız bataryasını çıkarmanızı öneriyorum. Bu şekilde herhangi bir akma veya kimyasal bozulmanın önüne geçmiş ve robotunuzu korumuş olursunuz.

    Robot bataryalarının ortalama ömrü 18-24 ay arasındadır. Kapasiteleri %40ın altına düşer ve değiştirilmeleri gerekir.

    b) Yüksek güçlü ve kapasiteli batarya kullanımını robot bazında değerlendirmek gerekmektedir. Bazı bataryaların hücre adetlerini arttırmak veya hücrelerini daha yüksek kapasiteli olanlar ile değiştirmek mümkündür. Bu gibi durumlarda şarj devresinin kapasitesini ve robotun mekanik kısımlarının daha uzun süre kesintisiz yapılacak çalışmadan oluşan ısıya dayanıklı olup olmadığını bilmemiz gerekmektedir. Bu değerleri göz önüne almadan yapılan batarya değişiklikleri robotunuzda geri dönülmez arızalara yol açabilir.


    5) Programlama

    Programlama bir yer temizleme robotuna ev sahibi evde yokken veya meşgul iken kendi başına çalışma ve temizlik yapma esnekliğini kazandırır. Her yer temizleme robotunda olmayan bu özellik çok kullanışlıdır, geciktirilmiş başlama veya her gün aynı saatte başlama gibi kısıtlı özellikle günlük hayatta eksik kalmaktadır.

    a) Alan programlama: Robotun önceden çıkarttığı bir harita üzerinde belirli bir bölgenin temizlenmesi için yapılan işaretleme işlemidir. İlgili komut ile ekranda bir dikdörtgen belirir ve harita üzerinde bunu yerleştirip boyutlandırarak alan seçimi yapabilirsiniz. Tabii ki birden fazla alan işaretlenebilir, robot sırasıyla bu sadece bu alanları temizleyecektir. Sık kirlenen alanlar veya mop işlemlerinde kullanılabilir.

    b) Oda isimlendirme: Haritalamadan sonra bölünen ve ayrılan kısımlara/odalara belirli isim ve renk atanabilir. Bu şekilde robot doğrudan bu bölümlere gönderilebilecek veya bu alanlara özgü temizlik sistemi seçilebilecektir (mop, 2 defa süpür, yüksek güçte süpür, sessiz temizle vs)

    c) Yol çizme: Robotun temizleyeceği hat için bir rut çizilebilir. Robot sadece bu çizgiyi takip edip temizleyeceği alana gidecektir.

    d) Oda sıralama: İsim atanmış olan odaların temizlenmesini belirli bir sıraya bağlayabilir ve düzenleyebilirsiniz.

    e) Farklı katlar: Birçok robot artık birden fazla haritayı hafızasında tutabilmektedir. Bu şekilde çok katlı bir mekanda farklı katların haritalarını hafızasında tutabilir ve buna göre temizlik yaptırabilirsiniz. Robot bulunduğu katı otomatik olarak tanıyacaktır.

    f) Çalışma zamanı: Nerdeyse ilk çıktıklarından beri robotlar günün belirli bir saatinde çalışma üzere programlanabilmektedir. Haftalık bir program veya Premium robotlarda oda bazlı bölgesel temizlikleri de bu programda belirlemek mümkündür.

    g) DND: Do Not Disturb komutu işaretlenen saatler arasında robotun hiçbir şekilde aktive edilemeyeceği anlamına gelmektedir. Uyku saatleri vs. bu araya programlanabilir. Robot herhangi bir sesli uyarı da vermeyecektir.


    6) Sınırlayıcılar
    Robotun girmesini istemediğiniz bölüm ve alanlar tanımlamak için kullanılan yöntemlerdir. Üç temel sınırlayıcı tipi bulunmaktadır.

    a) Sanal kule: Sanal engeller farklı boy ve şekillerde üretilmektedirler. ‘Sanal Duvar’ın görevi görünmeyen bir duvar yaratmak ve robotun istenmeyen bölgelere, hassas eşyaların yakınına veya tehlikeli alanlara girmesini engellemektir ancak bu cihazlar çabuk biten masraflı bataryalar ile çalışmaktadırlar.

    b) Manyetik şerit: Neato, Samsung, Xiaomi gibi firmalar ise yere serilen veya halı altına gizlenen basit bir manyetik şerit ile istenmeyen yerlere girişi engellemektedir. Robotun alt tarafında iki köşede bulunan hall effect okuyucuları bu bantları hisseder ve Batarya veya herhangi bir enerji kaynağına ihtiyacı yoktur, masraf gerektirmez.

    c) No-go çizgileri ve restricted alanlar: Gelişmiş haritalama sistemine sahip robotların uygulamalarında ekran üzerinde geçmesini istemediğiniz şeritler veya girmesini istemediğiniz alanları geometrik olarak işaretleyebilirsiniz. Birden fazla işaretleme yapılabilir ve bu şekilde örneğin mop takılı iken halılara girmemesini sağlayabilirsiniz. Eşik problem olan geçişlerde de no-go çizgileri çizerek robotun eşiğe çarpmasını ve gereksiz vakit kaybetmesini çözebilirsiniz.


    7) Yükseklik: Eşyaların altları ve araları

    Yer temizleme robotları genelde ev halkı ortalıkta yokken çalıştığı için mobilyaların, masaların ve yatakların altına, sandalyelerin ayaklarının aralarına onları hareket ettirmeden girerek temizlik yapması gereklidir. Bu yüzden bir yer temizleme robotunda yükseklik önemlidir. Mevcut robotlar için yükseklikler lidarlı robotlarda 92-100mm, kameralı ve rastlantısal çalışanlarda ise 75-85mm aralığındadır. Eşya yüksekliğinizi robotunuza göre ayarlama imkanınız var ise size ek iş çıkarmadan her yeri temizleyecektir.

    Aynı şekilde ayak aralıkları 35cmden daha geniş her boşluğa girmeye çalışacakları için sandalye altlarını vs rahatlıkla temizleyecektir. Dar aralıklarda manevra ve çok fazla dönüş olacağı için normalin iki katı kadar enerji harcayacağını akılda tutmanızı, eğer gerekiyorsa temizlikten önce sandalyeleri kaldırmanızı öneririm.


    8) Dolanmama teknolojisi

    Yerlerde kablolar, halıların saçakları, yerlere sarkan perdeler ve kordonları... bir yer temizleme robotu bunların hepsiyle baş etmek zorundadır. Maalesef, günümüzde dahi birçok yer temizleme robotunda bu engelleri geçebilecek teknoloji bulunmamaktadır.

    Anti-tangling adı verilen bu teknoloji sayesinde ana fırça(lar) bir yere takıldığında veya ucu bağlı bir kablo, saçak ve dolandığında motordaki encoder ile hisseder ve anında fırçaları tersine döndürerek dolanmadan kurtarır.

    Eğer robotunuzda bu teknoloji yok ise yere kadar uzanan perdelerinizi toplamanızı, uzun halı püsküllerini kıvırmanızı ve özellikle ince şarj kablolarını yerden kaldırmanızı öneririm.


    9) Tamponlar

    Herkesin evinde hassas, kırılgan ve değerli eşyalar vardır mutlaka. Yer temizleme robotları bu eşyalara sert bir şekilde çarpmadan ancak aynı anda kenarına kadar temizleyebilecek kadar hassas navigasyon teknolojisine sahip olmalıdır. Birçok robot bu özelliğe sahip olmadığı için yerde duran hassas eşyaları kaldırmanız gerekebilir. Bu eşyaları tam olarak algılayamayan bazı robotlar civarı tam olarak temizleyemeden ortamdan uzaklaşacaklardır.

    a) Lazer veya kamera ile çevresini algılayıp harita çıkartan robotlar hemen hiçbir yere değmeden ancak çok yakınlarından adeta sıyırarak geçerek temizlik yaparlar. Ancak burada da en az 90mm yükseklik sınır bulunmaktadır, lidar veya kamera robotun kendi yüksekliği kadar olan bir alanı algılayamamaktadır.

    b) Bu yüksekliğe kadar olan objelere zarar vermemek için ön taraftaki yarım ay şeklinde bir tampon devreye girmektedir. Bu tamponun gövde ile birleştiği kısımda 4 adet mekanik çarpma sensörü ve bazı tamponlarda buna ek olarak IR yaklaşım sensörleri bulunmaktadır. Genel olarak mekanik sensörler 250gr civarında bir ağırlık/yük ile karşılaştıklarında robotu geri çevirirler, eğer IR sensör var ise çarpma sadece değme şeklinde olur. Bu değme cisme mümkün olduğunca yaklaşıp en fazla alanı temizlemek için gereklidir.

    c) Rastlantısal dolaşan robotlar ile mobilyaların ayaklarında ve duvar kenarlarında çizikler ve bozulmalar oluşabilir. Bu tip robotların yerde duran ve 250gr.dan hafif nesneleri devirip kırabileceklerini de unutmamak lazımdır.


    10) Yapay zeka

    2019 senesinde Ecovacs ve Lg tarafından duyurulan robotlarda yapay zeka uygulamaları 2020 senesinde piyasaya sunulmuştur. Cihazın ön tampon tarafında monte edilen Zed veya Intel Realsense yapımı stereo görüşlü minik kameralar ile robotun önüne çıkan engeller ve objeler tanınmakta ayrıca zemin kontrolü yapılmaktadır. Obje tanıma önceden yapay zeka hafızasına yüklenen binlerce şekil ve bilgi kitaplığının anında karşılaştırılması ve buna göre cismin tanınması şeklinde yapılmaktadır, bu kitaplık sürekli güncellenmektedir.

    Yapay zeka kameraları (ML Cam) aynı zamanda zemin düzensizliklerini ve kirlenmeyi de benzer bir yöntemle takip edebilmektedir. Yine karşılaştırmalı bir yöntem ile oluşturulan sanal kirlilik haritası ile çok kirlenen yerler ayıklanabilmekte ve robotun buralara daha sık uğraması veya ev halkının ortamdaki varlığı, kirli alandaki trafik, gece/gündüz algılaması vs gibi değerleri de gözeterek kendi başına bir zaman çizelgesi hazırlaması mümkündür.

    11) Ses ve gürültü

    Yer temizleme robotlarının gürültüsü aslında çok önemli değildir. Çünkü robotlar genelde ev sahipleri evde yokken veya başka işlerle uğraşırken çalışsın diye tasarlanmışlardır. Yine de bazen siz evdeyken kullandığınızda rahatsız olmamanız için gürültüleri azaltılmaya çalışılmaktadır.
    Ses azaltma/süzme teknikleri uygulansa da robotların sesi 52-67dB arasında değişmektedir.

    a) Ses kaynakları
    i) Fan:
    güncel robotların tamamında salyangoz tipi fanlar kullanılmakta ve bunların sesi doğrudan dönüş hızları ile orantılı artmaktadır. 2500Pa gücünde çalışan bir fanın sesi 1000Pa gücündekinden 5 kat fazladır.
    ii) Fırça ünitesi: zeminin tipi ve kullanılan fırçaların yapısına bağlı olarak fırça ünitesinden kaynaklı yoğun ses olabilir. Sert zeminlerde kauçuk/plastik bıçaklı fırçalar çok ses yaparlar ancak kombo veya kıl fırçalar çok daha az sesli çalışırlar.
    iii) Çarpmalar: rastlantısal robotlar yönelim algoritmalarını tamponlarının çarpması ile oluşturdukları için oldukça gürültülü çalışırlar – bu tabii ki kalabalık ve çok eşyalı evler için geçerlidir. Haritalama yapan robotlarda ise bu çarpma gürültüsü çok daha az oluşmaktadır. Ancak bu robotlar da bazı hassas dönüşler için tamponlarını engele değme ihtiyacı hissedebilmektedirler.





    Robot almak için 10 neden


    Yerleri temizlemek için bir robot sahibi olmak gerçek bir ihtiyaçtır. Ülkemizdeki evlerde genelde sert zemin uygulamaları halı ve kilimle bütünleştiği için yerdeki kir, toz, tüy ve kırıntılar bizi çok rahatsız eder. Hele o mutfak masası çevresinde veya televizyonun karşısında yerlere dökülmüş olan yemek kırıntıları.. Sadece bunlar için bile robot almaya değer.

    Şimdi robot almak için biraz daha neden sıralayalım dilerseniz..

    1- Robotlar alçaktır.. evet, çoğunun yüksekliği sadece 10cm. Eğer bir robot süpürgeyseniz, incecik olmanız sizin için büyük avantajdır. Eşyaların altına rahatça girebilir, her yeri kolayca temizleyebilirsiniz. En son yatağınızın altını süpürmeye kalktığınızı hatırlayın! Kenara mı çektiniz, yoksa iki büklüm altına mı girmeye çalıştınız? Günümüzde normal elektrik süpürgeleri yere tam yapışan ve alçak yerleri de temizleyen aparatlara sahip artık ama bu sizin de yerlere eğilmenize hatta sürünmenize sebep oluyor! Eğer bir robotunuz varsa böyle sorunlarınız olmaz, o kendi başına her yere girer, temizler, çıkar.

    2- Temizliğinizi programlayın! Basit birkaç işlem ile çok kısa sürede robotunuzu kendinize göre programlayabilirsiniz. Çoğumuzun evi robotunuzun tek seferde kolaylıkla temizleyebileceği büyüklüktedir aslında. Tabii ki her evde robotunuzun takılabileceği, sıkışacağı yerler olabilir. İnce yığın kablolar, odalar arasındaki eşikler veya çok alçak mobilyalar gibi. Ama bir defa yerini beğenince gerisini o halleder, hayatınızdan yer süpürme işini alıp götürür.

    3- Her gün süpürün! İtiraf edin... kimse her gün elektrik süpürgesini, hortumlarını, kablosunu çıkartıp evini süpürmek istemez. Bir robotunuz varsa, evinizi her gün, zahmetsizce süpürebilirsiniz. Evcil hayvanınız varsa, yerlerdeki tüyler ve kıllara kolaylıkla veda edersiniz. Astım veya alerjiniz mi var? Robotlar artık çok geniş HEPA filtreler ile havanızı da temizliyor.

    4- Seyretmesi harika! Robotları seyretmek eğlencelidir. Onu odayı bir uçtan bir uca gezerken, mobilyalara hafifçe toslarken, odadan odaya geçerken, merdivenlerde son anda dururken ve evcil hayvanlarınızı dürterken seyretmek gerçekten çok hoştur. Düşünsenize.. yemek odanızın normal düzeni bir robot için adeta golf sahası gibidir.

    5- Havanız güzel olsun! Ufak tefek diyebilirsiniz ama robotunuz çalışırken havanızı bile temizler. Geniş alanlı HEPA 13 filtresi ile topladığı tozu kiri asla havaya saçmaz, tüm evi dolaşırken havanızı da temizler. Havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız güzel olsun!

    6- Bi robotunuz olsun.. Artık 21. yüzyıldayız ve hepimiz yavaş yavaş Jetgiller™ gibi yaşayacağız, bu kaçınılmaz. Şimdilik eve uçan bir araba ile dönmüyoruz ama en azından evimizi temizleyen akıllı bir robotumuz var. Bu size hem zaman kazandıracak hem de sürekli temiz kalan eviniz size sağlık katacaktır.

    7- Evcil hayvan sahipleri.. Misafirlerinize tertemiz bir zemin sunmak istemez misiniz? Siz onları ağırlamak ile hazırlanırken robotunuz da kedinizin dökülen tüylerini temizlesin. Evde sürekli dolaşan tüy yumağı dostlarımızın sebep olduğu kirliliği temizlemek için uğraşmayın, Robot bir çırpıda yerleri tertemiz yapar.

    8- Robotlar kiri algılar ve yok eder.. Bir çok robot kirli bölgeleri otomatik olarak saptar, o bölgede daha fazla zaman harcar ve derinlemesine temizlik yapar. Bu özelliğinden dolayı evin her tarafını eşit biçimde temizler. Harita bazlı temizlik yapan bir robot evi daha çabuk temizler, eşyalara çarpmaz, kirli alanlarda aklını kullanır.

    9- Yeşilim yeşil!.. Robotlar enerji tüketiminde o kadar cimridir ki şaşırıp kalırsınız. Normal bir elektrik süpürgesi saatte 1400W civarında enerji harcarken bir robot süpürge bunun yüzde ikisi ile çalışır. Enerji üretmek için harcadığımız doğal kaynaklar düşünülünce, düşük enerji ile aynı işi yapan bir cihaza sahip olmak ve bu yolla doğanın korunmasına katkıda bulunmak gurur verici.

    10- Robot ile hayatınıza renk katın! Neden kirli, pis ve zahmetli işleri yapmak zorunda olalım ki? Hele hele bunları kendi başına yapan bir robot varken? Bir elektrik süpürgesinin ardına takılıp saatlerce evi süpürmek yerine o zamanı sevdiklerinize ayırmak daha güzel değil mi? O çalışırken siz alışveriş yapabilir, arkadaşlarınızla buluşabilir, sinemaya gidebilirsiniz. Normal bir elektrik süpürgesi ile evinizi temizlerken, bunların hangisini yapabiliyordunuz?



    2021 yılı için arıza ve tamir istatistikleri


    Hepsirobot'a 2021 senesinde 2682 robot gelmiş tamir ve bakım için.


    %42si PttKargo, %24 yurtiçi, %12 MNG, %11 Aras, %5 Sürat, %6 elden teslim.

    %46 Xiaomi -1233 adet - (Midea, Lydsto, Xclea vs dahil), %26 Roborock 698 adet, %18 Ecovacs 482 adet, %2 iLife 54 adet, %4 iRobot, %0.5 Neato, %3.5 diğerleri

    Xiaomi grubu en çok sol tekerlek (kronik MopPro/V2), ana fırça ve fan arızası yapmış, az da olsa ön sensör takımı ve yan fırça arızası var. 143 adet anakart değişmiş sıvı teması ve kurcalama yüzünden. MopPro sol tekerlek arızası artık klasik oldu gibi birşey.

    1C modellerinin batarya sorunun tamamen çözdük, bu sorunun anakartı bozmasını engelledik. Yeni arızaları da çok daha makul fiyata halledebiliyoruz.

    Roborock grubu fan ve lidar arızası yapmış, 82 adet de anakart değişmişiz sıvı teması yüzünden. En sorunlu arızalar S6MaxV modelinin anakartından gelmiş, uzun uğraştırmış bizi. İlki de TC.Sanayi bakanımızın robotu idi hatta. Son aylarda sebebini bilemediğim bir şekilde S5 grubunda da sıvılı anakart sorunu artmış, stoğumuza 40 adet anakart çekmişiz iyisinden (iki tipi var), ama sadece 2 tane kalmış.

    Roborock mop braketinde damlatma/göllenme sorununu basit bir parça ile çözdük ve faydalı model başvurusu yaptık. Çok fazla talep geldi, 3D makinelerimiz gece gündüz o üretime çalıştı. Hala daha en çok satan ürünümüz o parçalar.

    En çok Ozmo 950 gelmiş Ecovacs serilerinden , onlarda da lidar motoru ve kontrol kartı değişmiş. 2 adet N98 için anakart değişimi yapılmış. 14 tane T8 gelmiş, önemli kısmı kullanıcı hatası ile hasar oluşumu. Bir adet de T9 gelmiş, fabrika çıkışı lidar arızası. Mediamarkt da ithal ettiği Ecovacs robotlardan kaynaklanan arızaları bize göndermeye başlamış.

    ilife ön tampon sensör kiti ve yan fırça modülü değiştirmişiz bol bol. Özellikle ön tamponunda kirlenmeden oluşan sorun çoktur eski iLife modellerinde, temizleme ile olmayınca değişimi gerekebiliyor.

    iRobot parçası elimde odalar dolusu var, o yüzden en ucuza eski Roombalar tamir oluyor. Toz haznesi ve yan fırça sorununa çare olmuşuz bol bol, tabii çok önemli bir kısmı da bakım yapılıp, batarya yenilemiş.

    Neato Robotics maalesef bu seneki en şanssız robot markası. Bir şekilde getirilmiş olan D serilerinin çok önemli bir kısmında lidar sorunu çıktı ve tabii ki her zamanki gibi ne üretici ne de ülkemizdeki satıcıları destek vermedi. Kendi imkanlarımız ile oldukça pahalıya da olsa çözdük ve kullanıcıları rahatlattık. Seneye Neato grubundaki en önemli sorun batarya olacak çünkü onların devrelerini çözemiyoruz ve bataryalar yurtdışında bile zor bulunuyor.

    Sorununu çözemediğimiz 24 robot olmuş. Bir kısım kullanıcımız olası tamir bedelinden hoşnut olmamış, bir kısmını da halledememişiz. Arızasını tekrarlayan ve öncelikli olarak yeniden servise alınan 7 robot olmuş, sorun giderilmiş.

    Hepsirobot özel bir servis, yani hiç bir firma ile organik bir bağlantımız yok. Ancak tamire gelen robotların %72si halen garantisi devam eden ve servise ulaşamayan, servis ile anlaşamayan veya memnun kalmayan kullanıcılardan maalesef. Bu endişe verici bir durum ülke robot piyasası için. En çok şikayet Xiaomi markasından doğal olarak - en çok satılan marka olduğu için. Xiaomi içinde de Lydsto R1, MopPro, 1C modelleri öne çıkıyor. Sadece 31 adet Dreame, 19 adet Roidmi gelmiş garantili olduğu halde.



    Robot Karşılaştırmaları


    Bu bölümde piyasada mevcut ve güncel bazı robotların karşılaştırmalarını bulacaksınız.

    Öncelike 2019-2020 yıllarında f/p değeri açısından ülkemizde çok popüler olan Xiaomi ekosisteminin tüm robotlarının derleme ve karşılaştırmasını veriyoruz, aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. Bu derlemeyi hazırlayan sevgili @fenerlee1907 arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum.






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hepsirobot -- 19 Şubat 2022; 13:56:8 >







  • 2 ay önce sorun yaşayan insanlara anca bugün "bizden yardım alabilirsiniz" yazıp ardından tam bir mh sığlığı ile kopyala yapıştır bilgiler sunup en sonunda ağzındaki baklayı çıkarmak, burada herkese çok hızlı, yapmacık olmadan, ayrıntılı bilgi sunan birine sataşmak nasıl bir "değişik"lik örneğidir. Nerden çıktın sen?

    Burada herkesin aklı var; bir cihaz alırken araştırıyor, soruşturuyor, düşünüyor, karşılaştırıyor. Benim durumumda birçok insan olduğunu gözlemlesem de sadece kendi adıma soyleyim; ne kadar araştırsam da karşılaştırsam da bir robot süpürge aldıysam Hepsirobot sayesindedir. Dışarısı bi kenara şu foruma bakarsanız yüzlerce insana binlerce mesaj ile fikir vermiştir.

    Burada ister ürününüzü tanıtın, ister müşteri toplamaya çalışın beni ilgilendirmiyor. Fakat hani kendi mekanınızda ona kapıyı göstermişsiniz ya bu uslubunuza devam ederseniz bu forumda anca markanıza nefret toplarsınız. Bunu bir tavsiye olarak alacağınızı umuyorum.

    Not: Hepsirobot (Ali Tan bey) ile karşılıklı gerçek birer birey olarak tanışıklığımız yok. Adımı dahi bilmez. Özelden 3 ay önce 2 kez süpürge danıştım, onun haricinde forumdakinden başka diyaloğum olmadı. Bu konuya onu savunmak için müdahil olmadım. Benim savunmama da ihtiyacı yoktur. Bu yüzden kusura bakmasın. Fakat İRobot Türkiye'nin bu damdan inme, üstüne bir de kopyala yapıştır, el oğuşturan üslubunda bir forum üyesi olarak benim aklımla alay eden tavrı gördüm. Bu tavra tepkisiz kalamadım.

    Konu dışı kalabalık ettiğim için muhatap harici herkesten özür dilerim.
    Teveccühünüz, minnet duyarım.

    Geçenlerde bir trafik kazasında kaybettiğimiz Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun beyefendinin yirmi maddelik "gençlere öğütlerim" yazısı şu şekilde son bulur, şiarımdır:

    "Öğrenmeye ve öğretmeye doymayın…
    Aman ne olacaksanız olun sakın ‘sıradan ve sürüden’ olmayın”


    Hürmetlerimle,
    İlginize teşekkür ederim.

    Mevsimsel değişiklikler olmakla birlikte günde ortalama 6 robot geliyor tamire. Buna firma bakım/servisleri dahil değil.
    3 üniversitenin mekatronik bölümünde misafir eğitmen olarak ders veriyorum.

    Endüstriyel robot projem var ve mekanik tasarım yükü benim üzerimde.
    Temizlik robotları üzerine 4 adet patentim var, 2 tane daha hazırlıyorum.

    Türkiye’de Donanım Haber’de, yurtdışında da geek ve engadget sayfalarında ara sıra yazı yazıyorum, LinkedIn ve Medium.com üzerinde düzenli yazıyorum.

    Evli, iki çocuk babasıyım. Ellimi geçtim.

    Ve maalesef yaklaşık 4 milyar yıl önceki kozmik oluşumdan dolayı bir gün sadece 24 saat!

    Saygılarımla
    Xiaomi Mijia ve Viomi robotlar konusunda bir derleme yaptım, incelemelerinize sunuyorum:

    Mijia 1S Lds, kamera ve sensörler kullanıp haritalama yapıyor, 5200 mAh, 150 dakika çalışıyor, 420ml toz haznesi, 2000 Pa mop özelliği yok.
    Gelişmiş haritalama özellği var ancak tek bir harita saklayabiliyor, odaları renk ve isimlere göre ayırıp temizlik planına dahil/hariç edebiliyorsunuz, oda temizletme yapabiliyorsunuz. No go zone yani gidilmemesi gereken noktalar ve sanal duvarlar oluşturabiliyorsunuz.

    Roborock S50,51,52,53,54,55 Asıl model numarası S5, sonraki rakam renk ve pazarlama kodları.
    Kamera yok, Lds ve sensörler kullanarak haritalama yapıyor, 5200 mAh, 2000 Pa, 140 ML lik bir su tankı ile mop özelliği var.
    Gelişmiş haritalama özellği var ancak tek bir harita saklayabiliyor, odaları renk ve isimlere göre ayırıp temizlik planına dahil/hariç edebiliyorsunuz, oda temizletme yapabiliyorsunuz. No go zone yani gidilmemesi gereken noktalar ve sanal duvarlar oluşturabiliyorsunuz.

    Roborock S6 S5deki tüm özelliklere ek olarak çok katlı haritalama var. 5200mAh, 2000Pa, 150 dakika, lidar ve sensörler, mop için su tankı 150ml, toz tankı 500 ml, ayarlanabilir sıvı deşarjı var. Birden fazla harita saklayabiliyorsunuz, odaları renk ve isimlere göre ayırıp temizlik planına dahil/hariç edebiliyorsunuz, oda temizletme yapabiliyorsunuz. No go zone yani gidilmemesi gereken noktalar ve sanal duvarlar oluşturabiliyorsunuz.


    Xiaomi 1C Ailenin küçük üyesi, kamera navigasyonu, 2400mAh, 60-100m2, dakika (bu konuda farklı rakamlar dolaşıyor), 2500Pa, mop için su tankı 200ml, toz tankı 600 ml, 80-90 dakika, aynı anda hem mop hem de süpürme yapabilirsiniz. Mi App kullanıyor ancak haritalama uygulaması interaktif değil.

    Xiaomi Mijia STYJ02YM Ailenin yeni üyesi. 5200mAh, 2100Pa, 110 dakika, 140m2, lidar ve sensörler, mop için su tankı 200ml, toz tankı 550 ml

    Viomi V2 Ailenin en cıvık üyesi. 3200mAh, 2150Pa, 120 dakika, 140m2, lidar ve sensörler, mop için su tankı 550ml, toz tankı 600 ml, ayarlanabilir sıvı deşarjı. Xiaomi grubunun en geniş kapasiteli ve becerikli mop sistemi bu cihazda.

    Hata ve yanılma müstesnadır, saygılarımla.
    Hani meşhur bir laf var ya.. girişimciyi hiçe sayan, destek olmayan devlet büyüklerimizin sık sık söylediği ama lafa gelince "babayiğit"ler çıksın ortaya diye ahkam kestikleri..

    hah işte biz de bi "babayiğit" arıyoruz: parası ile daire almayıp veya McDonalds açmayıp ülkemize robot teknolojisini getirecek...
    Babayiğit bulduktan 8 ay sonra robot elinizde


    Saygılarımla
    Günaydın,

    Çoğunuzun bildiği gibi ben evimden hizmet veriyorum, aktif olan herhangi bir şirketim yok. Parça ihtiyacı olan veya robotunda arıza olan robotseverlere elimden geldiğince destek vermeye çalışıyorum, tabii ki bedeli karşılığında. Fatura isteniyorsa da tedarikçilerimden veya kaynaklarımdan kdvsini ödeyerek fatura temin edip alıcıya iletiyorum. Her robota parça ve batarya bulundurabilmek için çok uğraşıyorum ve maddi olarak da bu beni yoruyor.

    Sabah sabah maliyeden aradılar. Geçen sene batarya sattığım bir müşterim fatura vermedim diye beni maliyeye şikayet etmiş. Pazartesi günü ifade vermeye gideceğim, olası minimum ceza 290TL.

    Parasında değilim, fatura isteseydi mutlaka fiyatın üzerine ekler, gönderirdim. Tabii ki bunu maliye dinlemeyecek ve anlamayacak, kanun belli. Ancak bu ülkede de işler bu şekilde dönüyor, cep telefonları faturasız işlem yapılan uygulamalar ile dolu.

    Kim şikayet etmiş bilmiyorum ama çok az yaptığım bir şey yapıp onu lanetliyorum nezdinizde. Arayıp da belki çok daha pahalıya temin edebileceği bataryayı hemen ertesi gün göndermekle iyilik yapmıştım kendimce. Umarım bataryası cihazın içinde patlar, hayrını göremez.

    Rahatsız ettim, özür diliyorum.

    Saygılarımla
    Üzülerek yanıldığınızı söylemem lazım.
    Her ne kadar arada ciddi emiş gücü farkı olsa da birkaç sebepten ötürü modern robot süpürgeler geleneksel elektrikli süpürgelere eşdeğer bir temizlik yapmaktadırlar.

    1- Robotlarda vakum ağzının motora uzaklığı 8-10cmdir. Hava sıkıştırılabilen bir ortamdır, yani her noktasında aynı şekilde güç iletimi olamaz. Hortumlu bir elektrik süpürgesinin vakum motorundan emiş ağzına kadar olan ortalama 3mlik uzaklıkta hem sıkıştırmadan hem de sürtünmeden dolayı gücün yarısına yakını kaybolur, hatta bu enerjinin bir kısmı ısıya dönüşür (uzun süre süpürdüğünüzde hortumun ısınması bu sürtünme yüzündendir).

    2- Robotlarda emiş gücü özellikle halıların zeminindeki tozları kaldırmak için değil, bu tozu hazneye taşımak için kullanılır, yani çok fazla güce ihtiyacınız genelde yoktur. Zemindeki tozları kirleri robotun fırçaları toplar, havalandırır ve oluşturulan vakum ile bunlar hazneye taşınır. Robotun zeminin çok az üstünde dolaşması ve fırçaların zemini döverek çalışması sonucunda derinlerdeki kirler de toplanır.

    Hergün düzenli temizlenen zeminlerde zaten kir toz birikimi çok azalmaktadır ve bu da düşük gücüne rağmen hemen her robotun altından rahatlıkla kalkabileceği bir boyuttadır. Toz zemine yapışır, hareket oldukça zeminden kalkar ve eşyalara konar. Hergün düzenli robot ile temizlenen mekanlarda eşyaların üzerinde toz da birikmez.

    3- Elektrik süpürgesi insan hatasına saridir. Vakit kaybınız bir yana temizlik yaparken insan beyninin takip etme yeteneğinin eksikliğinden ötürü mutlaka temizlenmeyen yerler kalır ki bu yıllardır yapılan araştırmalara göre mekanın %17-19 gibi bir kısmının temizlenmediğini göstermiştir.
    Bir robot için böyle bir sorun yoktur, mekanın tamamını - fiziksel şartlar elverdiği ölçüde - dolaşır ve temizler. Modern robotların duvara sıfır temizlik yapabildiklerini, haritalarında temizlediği alanları işaretleyip gösterdiklerini de eklemek lazım tabii.

    4- Harcanan enerji konusuna hiç girmiyorum. Ortalama bir robot süpürge standart bir elektrikli süpürenin %8-10u kadar enerji harcar, bütçenize çok ciddi katkı sağlar. Tabii bu tasarrufa sizin kıymetli zamanınızı, yaşam enerjinizi, sevdiğiniz şeyleri yapmak yerine süpürge ile ilgilenmenizi sayamıyorum bile.

    Kısaca bir elektrikli süpürge iş yapmak için sizi kullanır, halbuki bir robot süpürge ile hem zamandan, hem enerjiden tasarruf yaparsınız.

    Saygılarımla
    Çok naziksiniz, teşekkür ederim.
    Arçelik ile tabii ki görüştüm geçen sene, hatta Gebze ArGe merkezlerine de davet etmişlerdi.

    O zaman öğrenmiştim ülkemizdeki sanayi devlerinin aslında hiç üretim yapmadığını. Devletten arge teşviklerini alıp üretime yönlendirmeyen asalaklar onlar maalesef.

    Anlaşamama sebebim ise fikir ve proje sahibine maaşlı memuriyet önermeleri idi. Ama zaten ithalat daha kolay ve daha ucuz onlara göre.

    Tekrar teşekkürler güzel sözleriniz için, varolun.

    Saygılarımla
  • Electrolux un "yok artık daha neler" dedirtecek modeline onda biri fiyata rakip çıkması iyi olmuş çünkü fiyatlarıda aynı tepkiyi ikinci kez verdiriyordu!

    Ama geceleri yatağımızın dibinde gezecek olan bu ürünler "sabah kayınvalidem gelecek ortalık leş gibi ama üşeniyorum amaaaaan!" dememek için ideal olsalarda gerçek manada temizlik sağlayacaklarıda şüpheli bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerce -- 22 Ocak 2008; 0:36:00 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: esmerce

    Electrolux un "yok artık daha neler" dedirtecek modeline onda biri fiyata rakip çıkması iyi olmuş çünkü fiyatlarıda aynı tepkiyi ikinci kez verdiriyordu!

    Ama geceleri yatağımızın dibinde gezecek olan bu ürünler "sabah kayınvalidem gelecek ortalık leş gibi ama üşeniyorum amaaaaan!" dememek için ideal olsalarda gerçek manada temizlik sağlayacaklarıda şüpheli bence.
    guzel urun ama gece ses felan yapmıyor mu? odanın haritasını kendi hafızasına alana kadar en 10 kere duvara çarpan kanımca.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ExECaLiBuR

    guzel urun ama gece ses felan yapmıyor mu? odanın haritasını kendi hafızasına alana kadar en 10 kere duvara çarpan kanımca.

    Alıntıları Göster
    Electrolux marka olanı bayağı sessiz. Mediamarkt'ta görmüştüm.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thr_Y

    Electrolux marka olanı bayağı sessiz. Mediamarkt'ta görmüştüm.

    Alıntıları Göster
    Yaklaşık 10 gündür hepsiburada dan aldığım roomba se robot süpürgeyi kullanıyoruz ve çok ama çok memnunuz.1 gün önce süpürülmüş halılardan inanılmaz toz topladı,sürekli dönen fırçalar sayesinde normal süpürgenin alamadığı derindeki tozları ve saçları çok rahat alıyor.Normal süpürgeler kadar sesli çalışmasa da,gece çalıştırılabilecek kadar sessiz olduğu söylenemez.Halı püsküllerinden ve kalın kablolardan kurtulabilmesine rağmen açıkta kalan telefon şarjı vb. araçların kablosunu fırçalara sarıp devre dışı kalabiliyor.Uzaktan kumandanın kullanımı kolay ama TV ve diğer elektronik cihazlara yakınsa frekans karmaşasından dolayı verdiğiniz komutları algılamıyor.Ürünün en büyük dezavantajı bu.Toz bölmesi iki kademeli ve rahat temizlenebiliyor.Kısacası günlük temizlik için işleri çok kolaylaştıran,fiyatı performans oranı çok yüksek bir ürün




  • Daisy diye bir markada benzer bir ürün çıkartmış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PAŞA****

    Daisy diye bir markada benzer bir ürün çıkartmış.

    Onu Migros'da ben de gördüm ama pek içime sinmedi açıkçası.Electroluxun kendisini görmedim hiç ama arkadaşımda Roomba vardı,kalite farkı (en azından görünüşte) bariz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bobita

    quote:

    Orijinalden alıntı: PAŞA****

    Daisy diye bir markada benzer bir ürün çıkartmış.

    Onu Migros'da ben de gördüm ama pek içime sinmedi açıkçası.Electroluxun kendisini görmedim hiç ama arkadaşımda Roomba vardı,kalite farkı (en azından görünüşte) bariz.

    Alıntıları Göster
    Bu konuyu hortlartmak gibi olucak ama bu tarz kendi kendine temizlik yapan bir ürüne ihtiyaç hasıl oldu. Evde libellenin sulu sistemli makinası var. Fakat eşim hamile ben de bel fıtığı çıkınca yeni bir arayış doğdu. Roomba bir ara satılmış piyasada. Kullananlar halen vardır ama pek satan kalmamış . Electroluxun zaten fiyatından dolayı yanına yanaşamam.
    Bir de daisy marka bu tarz bir ürün varmış. O ürün şu an satılıyor piyasada ama onu da yukardaki bir kaç yoruma bakarak pas geçtim. Bu konuda önerisi olan var mı ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: çaqlar

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    bunlar oyuncak yaptığı temizlikten bir şey beklemiyorum çok pahalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: onboardx

    bunlar oyuncak yaptığı temizlikten bir şey beklemiyorum çok pahalı.

    Alıntıları Göster
    Halısı olanlara ideal değil bunlar. Takılıyorlar.
    Evimde hiç hali yok heryer taş mermer derseniz iyi seçim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    Halısı olanlara ideal değil bunlar. Takılıyorlar.
    Evimde hiç hali yok heryer taş mermer derseniz iyi seçim.

    Alıntıları Göster
    Antalya sıcak memleket olduğu için halıları 8 ay katlayıp kenara koyma imkanımız var. Odalar parke ıslak zeminlerde karo döşeli. Bu i robot roomba bir ara türkiyede satılmış ama şu an bulamadım. Avrupa ve amerikada ise oldukça yaygın görünüyor. Bir çok modeli var. İnternette videosunu izledim ama ses yoktu videoda ve kafamı kurcaladı. Çok mu motor sesi var? Ayrıca bu aletden kullanıp temizliği komple çözmesini beklemek abes olur. Ama sert zeminlerin temizliği için alternatif çözüm olabilir. Bir de bu batarya ömrü nasıl ? 1 sene de ölüyorsa bataryası yaramaz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: koko69

    Antalya sıcak memleket olduğu için halıları 8 ay katlayıp kenara koyma imkanımız var. Odalar parke ıslak zeminlerde karo döşeli. Bu i robot roomba bir ara türkiyede satılmış ama şu an bulamadım. Avrupa ve amerikada ise oldukça yaygın görünüyor. Bir çok modeli var. İnternette videosunu izledim ama ses yoktu videoda ve kafamı kurcaladı. Çok mu motor sesi var? Ayrıca bu aletden kullanıp temizliği komple çözmesini beklemek abes olur. Ama sert zeminlerin temizliği için alternatif çözüm olabilir. Bir de bu batarya ömrü nasıl ? 1 sene de ölüyorsa bataryası yaramaz.

    Alıntıları Göster
    irobot turkiyenin temsilcisiyim. merak ettiginiz her seyi cevaplayabilirim. mail ile ulaşmak isteyenler icin ozgur4624@hotmail.com




  • quote:

    Orijinalden alıntı: draker12

    irobot turkiyenin temsilcisiyim. merak ettiginiz her seyi cevaplayabilirim. mail ile ulaşmak isteyenler icin ozgur4624@hotmail.com

    bence soru beklemek yerine burada tanıtımını yapsan, nereden nasıl ulaşılabilir bilgi versen daha yararlı olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tek_Türk

    quote:

    Orijinalden alıntı: draker12

    irobot turkiyenin temsilcisiyim. merak ettiginiz her seyi cevaplayabilirim. mail ile ulaşmak isteyenler icin ozgur4624@hotmail.com

    bence soru beklemek yerine burada tanıtımını yapsan, nereden nasıl ulaşılabilir bilgi versen daha yararlı olur.

    Alıntıları Göster
    iRobot distribitöri Korur Robot teknolojileridir. Ankara menşeli firmamız 2009 yılında irobot firması ile gorusmelere baslamıs ve titiz calısmalar neticesinde ditribitör olmustur.

    İletişim

    Korur Robot Teknolojileri İthalat İhracat ve Ticaret Limited Şirketi
    Adres 616. Sk. No: 3 İlkbahar Mahallesi Pk: 06580 Çankaya ANKARA
    Telefon +90 312 492 09 42
    E-Posta c3po@irobot.com.tr


    Öncelikle sunu soylemeliyim cihaz robot teknolojisinin ev kullanımı icin gelistirilmesi ile oluşmustur. İrobot dunya robot piyasasında %75 hakimiyete sahiptir. Amerikan ordusu ve Nasa için calışmalar yapmaktadır. Yani firma bugün var yarın yok degıldır.

    En önemlisi bu güne kadar Türkiyede satılan cihazlar garantili degildi. Artık bu güvenceye sahipsiniz. İrobot urunleri 2 yıl garantilidir. İnternette acık artırma sitelerinde satılan cihazlar garantili degildir. Bu konuya dikkat etmenizi tavsiye ederim.

    Irobot tüm zeminlerde ilerler ve tüm zeminlerde temizlik yapabilir. 8cm yüksekligi 33 cm capı ile esyaların altına girebilir. Rastlantısal olarak ilerler ve calıştıgı alanı uzerindeki kir sensorleri ile analiz eder. Yükseklik sensoru sayesinde merdiven gibi yerlerden dusmez. Tek bir şarj ile 100 ila 200 m2 lik temizlik yapabilir. Herhangi bir sekilde kablo ve halı sacaklarına sarılmaz. Haftanın 7 günü 24 saatine programlanabilir. Programlanan saatte ev ussunden harakete gecer. Boylece siz evde yokken temizliigi tamamlar. İşi bittiginde şarj olmak için ev unitesine geri doner ve kendini şarj eder. Esas olarak temizligi vakum ile degıl fırca ile yapar. Bu nedenle en kücük toz zerreleri dahi ondan kacamaz. Yuvarlak formuna ragmen koselerı takıp eder ve yan fırcası ile kose ve kenarları temizler.

    Bir nefeste aklıma gelenler bunlar. ankara ve eskisehirde isterseniz evinizde gosterebilirim. Baska firmalar boyle yaptıgı ıcın zaman zaman talep ediliyor. Gercektende evinizde bir deneme yapınca inanabilirsiniz ne kadar iyi temizlik yaptıgına.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: draker12

    iRobot distribitöri Korur Robot teknolojileridir. Ankara menşeli firmamız 2009 yılında irobot firması ile gorusmelere baslamıs ve titiz calısmalar neticesinde ditribitör olmustur.

    İletişim

    Korur Robot Teknolojileri İthalat İhracat ve Ticaret Limited Şirketi
    Adres 616. Sk. No: 3 İlkbahar Mahallesi Pk: 06580 Çankaya ANKARA
    Telefon +90 312 492 09 42
    E-Posta c3po@irobot.com.tr


    Öncelikle sunu soylemeliyim cihaz robot teknolojisinin ev kullanımı icin gelistirilmesi ile oluşmustur. İrobot dunya robot piyasasında %75 hakimiyete sahiptir. Amerikan ordusu ve Nasa için calışmalar yapmaktadır. Yani firma bugün var yarın yok degıldır.

    En önemlisi bu güne kadar Türkiyede satılan cihazlar garantili degildi. Artık bu güvenceye sahipsiniz. İrobot urunleri 2 yıl garantilidir. İnternette acık artırma sitelerinde satılan cihazlar garantili degildir. Bu konuya dikkat etmenizi tavsiye ederim.

    Irobot tüm zeminlerde ilerler ve tüm zeminlerde temizlik yapabilir. 8cm yüksekligi 33 cm capı ile esyaların altına girebilir. Rastlantısal olarak ilerler ve calıştıgı alanı uzerindeki kir sensorleri ile analiz eder. Yükseklik sensoru sayesinde merdiven gibi yerlerden dusmez. Tek bir şarj ile 100 ila 200 m2 lik temizlik yapabilir. Herhangi bir sekilde kablo ve halı sacaklarına sarılmaz. Haftanın 7 günü 24 saatine programlanabilir. Programlanan saatte ev ussunden harakete gecer. Boylece siz evde yokken temizliigi tamamlar. İşi bittiginde şarj olmak için ev unitesine geri doner ve kendini şarj eder. Esas olarak temizligi vakum ile degıl fırca ile yapar. Bu nedenle en kücük toz zerreleri dahi ondan kacamaz. Yuvarlak formuna ragmen koselerı takıp eder ve yan fırcası ile kose ve kenarları temizler.

    Bir nefeste aklıma gelenler bunlar. ankara ve eskisehirde isterseniz evinizde gosterebilirim. Baska firmalar boyle yaptıgı ıcın zaman zaman talep ediliyor. Gercektende evinizde bir deneme yapınca inanabilirsiniz ne kadar iyi temizlik yaptıgına.

    Alıntıları Göster
    Öncelikle distribütörlüğünüz hayırlı olsun. Bu ürünün daha önceki ithalatçısının neden bıraktığını biliyorsanız paylaşır mısınız?
    Ayrıca bu ürünü getiren firmanın bir temsilcisinin foruma üye olup yazması hem firma için hem de bizim gibi son kullanıcılar için iyi olur.
    Açıkcası ben de üründen Türkiyede bulunmasına sevindim. Eğer tabiri caizse uygun fiyatla piyasaya sürecekseniz ilk müşterilerinizden biri olabilirim. Zaten az kalsın yurt dışından getirtiyordum. Bir süredir zaten araştırdığım bir üründü. Kendi ürün gamında nerdeyse rakipsiz zaten. Yurt dışında bir çok modeli mevcut. Bütün modelleri ithal etmeyi düşünüyor musunuz ? Şu an hali hazırda hangi modeller getirilmiş durumda ? Fiyatlar nasıl ? Forum üyelerine özel fiyatınız olucak mı ? Bunlar ilk başta aklıma gelen sorularım.

    Bu forumu eskiden beri takip ediyorsanız görmüşsünüzdür ki en donanımlı tüketicilerden oluşmuş ve alım yeteneği çok gelişmiş bir grubuz. Bu potansiyeli de doğru yönde değerlendireceğinizi umarak detaylı bilgilendirmelerinizi bekliyoruz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: koko69

    Öncelikle distribütörlüğünüz hayırlı olsun. Bu ürünün daha önceki ithalatçısının neden bıraktığını biliyorsanız paylaşır mısınız?
    Ayrıca bu ürünü getiren firmanın bir temsilcisinin foruma üye olup yazması hem firma için hem de bizim gibi son kullanıcılar için iyi olur.
    Açıkcası ben de üründen Türkiyede bulunmasına sevindim. Eğer tabiri caizse uygun fiyatla piyasaya sürecekseniz ilk müşterilerinizden biri olabilirim. Zaten az kalsın yurt dışından getirtiyordum. Bir süredir zaten araştırdığım bir üründü. Kendi ürün gamında nerdeyse rakipsiz zaten. Yurt dışında bir çok modeli mevcut. Bütün modelleri ithal etmeyi düşünüyor musunuz ? Şu an hali hazırda hangi modeller getirilmiş durumda ? Fiyatlar nasıl ? Forum üyelerine özel fiyatınız olucak mı ? Bunlar ilk başta aklıma gelen sorularım.

    Bu forumu eskiden beri takip ediyorsanız görmüşsünüzdür ki en donanımlı tüketicilerden oluşmuş ve alım yeteneği çok gelişmiş bir grubuz. Bu potansiyeli de doğru yönde değerlendireceğinizi umarak detaylı bilgilendirmelerinizi bekliyoruz.

    Alıntıları Göster
    @draker12 yukardaki mesajıma yanıt vermediğinizi görmekteyim. Bu suskunluğunuza söyleyecek bir laf yok. Bu aşamada bile güven erozyonu yaşatıyorsunuz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: koko69

    @draker12 yukardaki mesajıma yanıt vermediğinizi görmekteyim. Bu suskunluğunuza söyleyecek bir laf yok. Bu aşamada bile güven erozyonu yaşatıyorsunuz.

    verdiği tel yada mail adreslerinden ulaşmayı denemedin mi??
  • quote:

    Orijinalden alıntı: projist


    quote:

    Orijinalden alıntı: koko69

    @draker12 yukardaki mesajıma yanıt vermediğinizi görmekteyim. Bu suskunluğunuza söyleyecek bir laf yok. Bu aşamada bile güven erozyonu yaşatıyorsunuz.

    verdiği tel yada mail adreslerinden ulaşmayı denemedin mi??

    Hocam ben kendilerine neden ulaşmaya çalışayım ki ? Zaten firma yetkilisi araştırıp bulmuş topiği. Kendisi gelip reklamını yapmış bir nevi ve ortdan kaybolmuş. Burda Türkiyenin en çok takip edilen forumuna üye olup ithal ettikleri ürünü tanıtma ve müşteri potansiyeline direkt ulaşma imkanı bulmuşken bu sessizlik hoşuma gitmedi. Ben birkaç basit soru sormuştum sadece. Burada amacım yalnızca kendi merakımı gidermek değil bu sayfaları takip eden binlerce kişiye de yardımcı olmaktır. Zamanında Toshiba AV serisini tanıtan bir topik açtım ve binlerce kişi okuyup yararlandı. Kaldı ki bu üründe piyasada bilinen ve tanınan bir ürün değil. Bizim gibi bilgili kullanıcıların sayesinde iyilerle kötüler ayrılıyor. Bu tip forumları da bilgi sahibi veya bilgi sahibi olmak isteyenler takip ediyor. Bu konuyu en iyi zenginleştirecek ilk elden malı ithal eden kişiler değil midir ? Yok amaç bir reklam yapıp kaybolmaksa onu da keyifleri bilir.Ama profesyonel olmadıklarını anlamış oluyoruz bu sayede.

    Netice de ben kendi adıma sorduğum sorularımın birkısmını araştırıp öğrendim. Bu saatten sonra cevapsız kalan kısımların da pek önemi yok açıkcası.
    Muadili ürün TR de 85 tl den satılmışken bu saatten sonra ithalatçı firmaya da kolay gelsin.

    http://forum.donanimhaber.com/m_37294951/tm.htm

    Ben de bu 85 den piyasaya sunulmuş üründen edinmenin yoluna bakayım artık. Hiç olmazsa riske attığımız para miktarı küçük olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: koko69

    quote:

    Orijinalden alıntı: projist


    quote:

    Orijinalden alıntı: koko69

    @draker12 yukardaki mesajıma yanıt vermediğinizi görmekteyim. Bu suskunluğunuza söyleyecek bir laf yok. Bu aşamada bile güven erozyonu yaşatıyorsunuz.

    verdiği tel yada mail adreslerinden ulaşmayı denemedin mi??

    Hocam ben kendilerine neden ulaşmaya çalışayım ki ? Zaten firma yetkilisi araştırıp bulmuş topiği. Kendisi gelip reklamını yapmış bir nevi ve ortdan kaybolmuş. Burda Türkiyenin en çok takip edilen forumuna üye olup ithal ettikleri ürünü tanıtma ve müşteri potansiyeline direkt ulaşma imkanı bulmuşken bu sessizlik hoşuma gitmedi. Ben birkaç basit soru sormuştum sadece. Burada amacım yalnızca kendi merakımı gidermek değil bu sayfaları takip eden binlerce kişiye de yardımcı olmaktır. Zamanında Toshiba AV serisini tanıtan bir topik açtım ve binlerce kişi okuyup yararlandı. Kaldı ki bu üründe piyasada bilinen ve tanınan bir ürün değil. Bizim gibi bilgili kullanıcıların sayesinde iyilerle kötüler ayrılıyor. Bu tip forumları da bilgi sahibi veya bilgi sahibi olmak isteyenler takip ediyor. Bu konuyu en iyi zenginleştirecek ilk elden malı ithal eden kişiler değil midir ? Yok amaç bir reklam yapıp kaybolmaksa onu da keyifleri bilir.Ama profesyonel olmadıklarını anlamış oluyoruz bu sayede.

    Netice de ben kendi adıma sorduğum sorularımın birkısmını araştırıp öğrendim. Bu saatten sonra cevapsız kalan kısımların da pek önemi yok açıkcası.
    Muadili ürün TR de 85 tl den satılmışken bu saatten sonra ithalatçı firmaya da kolay gelsin.

    http://forum.donanimhaber.com/m_37294951/tm.htm

    Ben de bu 85 den piyasaya sunulmuş üründen edinmenin yoluna bakayım artık. Hiç olmazsa riske attığımız para miktarı küçük olur.

    Alıntıları Göster
    Sanırım forumu okumadıgım sure ıcerısınde bazı endıselere kapılanlar olmus. Henuz yenı calısmaya baslamıs ve urunle ilgili her turlu bılgıye ulasıp satın alma işlemını yapabılcegınız web adresi:

    www.hepsirobot.com


    Herhangi bir kişisel tartışmayı etik olarak dogru bulmadıgım ıcın cevap vermıyorum




  • quote:

    Orijinalden alıntı: draker12

    Sanırım forumu okumadıgım sure ıcerısınde bazı endıselere kapılanlar olmus. Henuz yenı calısmaya baslamıs ve urunle ilgili her turlu bılgıye ulasıp satın alma işlemını yapabılcegınız web adresi:

    www.hepsirobot.com


    Herhangi bir kişisel tartışmayı etik olarak dogru bulmadıgım ıcın cevap vermıyorum

    Alıntıları Göster
    Bu ürünü dün Bimeks'te gördüm,daha önceki cevabımda da dediğim gibi arkadaşımda vardı ve ürünü (eski versiyonunu) biliyorum.Ancak fiyatını sorduğumda şaka yapıyorlar zannettim,1250 TL. böyle bir şeye verilecek para değil.İnsaf artık, o paraya millet aile geçindirip,çocuk okutuyor.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.