Şimdi Ara

1'İNCİ DZ. ER. EĞT.A.K.LIĞI HATAY İSKENDERUN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.169
Cevap
4
Favori
282.460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Biraz geç olmuş ama bende İskenderun Deniz Er eğitim Alayı' nda acemilik dönemini geçiren bir asker olarak aklımda kalanları aktarmamda fayda olacağını düşünüyorum;

    1) Öncelikle hem kolay hem zor bir eğitim alayına düşmüşsünüz. Kolay çünkü kısa dönem için çok ağır eğitimleri olmuyor. Fakat eğitim veren çavuşlar genelde ne oldum delisi olan uzun dönem askerler olduğundan kısa dönem askere zor gelebiliyor. Zor yanı ise kalabalık bir alay. Eğer yazıcı, revirci, çaycı, kantinci gibi bir görev almazsanız, mutlaka aşhaneye veya yemekhaneye ( diğer tabirle kamaraya) en az bir defa uğrarsınız. Kalabalık yerlerin temizliği de ona göre oluyor zira. Biri hasta olduğunda tüm bölüğe geçmiş olsun.

    2)Ben ve ev arkadaşım tesadüf bu ya acemilik aynı yere düştük. Beraber forumlardan okumuştuk çok fazla giyecek getirmeyin demişlerdi. Bizde öyle yaptık, üzerimizde giydiklerimiz haricinde beyaz iç çamaşır ve çorap götürdük. Zaten orada da bayağı giyecek verdiklerinden çok fazla bir şey götürmeye gerek yok. Sonra iki bavul taşımak zorunda kalırsınız. Sigara içiyorsanız bol bol paket alın zira en büyük sorununuz bu olacak. Kantine sigara geldiği gün bitiyor. Tırnak makası haricinde metal eşyaları kabul etmiyorlar. Tırnak makasının da törpüsünü kırın bir daha girişte uğraştırmasınlar. Ayrıca cam şişede kolonya parfüm götürmeyin almazlar. Kontrol eden uzun dönemlere hediye etmiş olursunuz. Sürekli kullanım raporu olmayan ilaçlarınızı da almazlar.

    3)Beraber İskenderun' a vardığımızda ne olur ne olmaz diye künefemizi yedik. Malum Acemilikte çarşı izni yok. Size de tavsiye ederim. Özellikle Kral Künefe' yi, sonra fırsat olmayabilir. Her neyse yemeğimizi yedikten sonra "Yuvanıza Hoşgeldiniz" yazan nizamiyenin önüne vardık. ( Mümkün olduğunca erken giriş yapın. Biz saat 14:00 da giriş yaptık; bölüğe ancak 23:00' da vardık.) Hayatımda yaşadığım tuhaf anlardan birisiydi içeriye girişim. İnsan bi garip oluyor sanki bir daha çıkmayacakmışım gibi hissetmiştim. Neyse devam edelim. Nizamiyede bizi iki astsubay karşıladı güler yüzlü. Sevk kağıtlarımızı kontrol ettiler. Hoş geldiniz deyip yol gösterdiler. Biz de oh ne güzel anlatıldığı gibi kötü değilmiş komutanlar dedik, sevindik. Meğer hepsi bir numaraymış :)

    4) İlk önce bir anfiye girdik. Çantalarımız arandı didik didik. Çantaları görevli uzun dönem askerler arıyordu. Birde Asteğmen vardı başlarında, çocuk tipli. ama görseniz bir artist ki, bağırmalar, hakaretler. O an insan ah askerlikten sonra şunu bi yerde yakalasam demeden edemiyor insan. Bu arada çanta kontrolü sırasında bazı askerler açık sigara paketlerine el koyabiliyor, bu yüzden açık paketlerinizi girmeden önce bitirin. Kontrol bittikten sonra tam sıralarını hatırlamıyorum ama, bölüklerin belirlendiği, aşıların yapıldığı, elbise numaralarının alınıp fişlerin verildiği, sigorta paralarının ödendiği (benim zamanımda 15 tlydi), sağlık muanelerinin yapıldığı, vb toplam 9 anfiden daha geçiyorsunuz. Anfi işlemleri bittikten sonra görevli bölük çavuşuna, uzmanına veya astsubayına teslim ediliyorsunuz.

    5) Bölüğe vardığınızda hemen sıraya sokuyorlar. Bunu yapan tabi ki kendini amiral zanneden eğitim çavuşları. O an ikinci defa içimden geçmişti dışarıda yapabilir misin bu artisliği diye. Düşünün siz 27-28 yaşındasınız belli bir seviyeniz var karşınızda tüyü bitmemiş 19-20 yaşlarında konuşmayı beceremeyen bir ergen. Bölük önünde de yine ufak bi kontrol oluyor muhakkak. Daha sonra çamaşırhaneden çarşaf almaya geliyor sıra. Bir elde çantayla düşüyoruz yola. Biz çarşaf alacağız diye beklerken bir çanta dolusu istihkak çıkıyor. Koltuğunuzun altında sıkıştırdığınız çarşafla ve iki elinizde tartan çantalarla bölüğe tekrar varıyorsunuz. Bu arada odalarınız ve yatak numaralarınız veriliyor. Büyük ihtimalle de acemilik bitene kadar yeriniz değişmiyor. Odaya girdiğinizde eğitim çavuşları size yatak yapmayı öğretiyor, sizde çarşaflarınızı serip hem yolun hem de günün verdiği yorgunlukla derin bir uykuya dalıyorsunuz.

    6) Saat 6:00 da ranzaya vurup " kalk kalk kalk" diye bağıran eğitim çvş. ' nun sesi ile uyandım ertesi gün. Hemen bize verilen işbaşı elbiselerini (yani askerlik boyunca giyeceğiniz kum rengi elbiseler) giyip acelece traş olduk. hemen kapıdakı sıramıza geçtik. Sırası ile Bölük Astsubayı ve Bölük komutanı geldi bizimle sohbet etti hal hatır sordu. Bir derdiniz sıkıntınız olursa çekinmeden gelin dediler. Güler yüzlü insanlardı, yiğidi öldür hakkını yeme. Ama şunu belirteyim size öyle deseler de direkt olarak bölük komutanın yanına gitmeyin hiyerarşiyi takip edin. Yani bi sıkıntınız olduğunda önce eğitim çavuşu --> bölük ast--> bölük kom.--> tabur kom.--> alay kom. sırasını takip edin. Zaten bunu ilk gün size söyleyecektirler. Her neyse konuşma bittikten sonra saçı uzun olanların saçları kesildi. Pantolon paçaları yapıldı. Diğer evrak işleri derken günü kapattık. İlk üç gün bu işlerle sürüp gitti. Elbisesi küçük gelen değiştirdi. Bazı kişilere sabit görevler verildi. Eğer eğitim yapmak istemiyorsanız ki bana sorarsanız yapmayın, sabit bir görev alın. Şundan anlayan var mı diye sorarlarsa az buçuk biliyorsanız el kaldırın. Mesela yazısı güzel kim var derseler hemen atlayın. Yazıcı olursanız eğitim, aşhane, kamaradan muaf tutulursunuz. Çaycı olursanız sadece bölükteki astubay ve subaylara çay götürürsünüz. Revirci olursanız bol bol revirde yatarsınız gibi. Belkide okuduklarınızda en önemli kısım burası. Acemilikte rahat etmek için mutlaka sabit bir görev alın :)

    7) Üç gün bölüğün teferruat işleri ile uğraştıktan sonra yavaş yavaş eğitimler başlıyor. Acemilik benim gittiğim zaman 24 gündü. İlk üç gün haricindeki ilk hafta temel eğitimler verildi. İkinci hafta silahlı eğitim ve atış talimi, son haftada ise tören için yürüyüş talimi. İlk hafta bayağı yorulmuştuk. ama uzun dönem askerlerin yaptığı eğitimlerin onda birini yapmadık diyebilirim. Duş alacak yer bölüğün dışında ayrı bir bina. Her gittiğimizde sıcak su yok diye geri çeviriyorlardı. Ama içeriye gözümüzün önünde askerler girip yıkanıp çıkıyorlardı. Hamamdan çıkan uzun dönem acemi bir askeri yakalayıp sorduk ne ayaksınız diye. Dedi abe " Hamacıya bir paket sigara alın istediğiniz zaman girin.". Böylece duş işini de hallettik. Duşakabin falan beklemeyin. Bildiğimiz tuvaletlerdeki vanalara benzeyen bir kola bağlı iki musluk var tepemizde. Suyu açıyoruz bildiğiniz çeşmede yıkanıyoruz gibi. Her girişimizde hamamcı: " dikkat edin su çok sıcak haşlanmayın. Önce soğuğu sonra sıcağı açın, çok asker yandı burada" derken ben sıcak suyu tam açmama rağmen sıcak suyun aktığını görmedim hiç. Neyse ilk hafta sonunda sıra döndü ve kamara (yemekhane) sırası bana geldi. Yemekhanede yaklaşık 7500-8000 asker yemek yiyor. Bu kadar askere duruma göre yemek taşıyor, dağıtyorsun veya tabaklarını makinaya atıp yıkıyorsun. Bir gün orda geçiyor resmen. Bu arada acemi asker olduğunuzdan dolayı ceza almazsınız, bu durumu iyi değerlendirin :)

    8)İkinci hafta silah teslimi yapıldı ve boş şarjörlü G3' lerimizi teslim aldık. Silah size zimmetlendiğinden gözünüz gibi bakmanız gerekiyor. Zira bir parçası kaybolursa vay halinize. Daha sonra silahlı hareketler eğitimi başladı ki, ilk haftadaki eğitimi arar olduk. Hiç unutmam bir arkadaş silahını yere düşürdü ve eğitime gelen astsubay bunu gördü. Silah namustur, silah karındır diye bağırdı. Sonra şınav vaziyeti aldırıp 30 defa hem yerdeki silahı öptürüp "Silah namustur, silah karımdır" diye bağırtırdı hemde şınav çektirdi. Çok zorumuza gitmişti açıkçası. Çünkü verdikleri silahın kayışı eskimişti, asker kayış istediğinde de vermemişlerdi. Silahlı eğtimlerin sonunda atış talimlerine geçtik. Atış taliminde 25m' den toplam 6 adet atış yapıyorsunuz. Bu atışlardan en az üçünün bir yerde toplanması gerekiyor. illa onikiden vuracaksınız diye bir şart yok 12 den vurmanız şart değil. Vuramazsanız da birşey olmuyor. Atış yapmanızı engelleyecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa atış yapma mecburi ki zaten engel falan dinlemiyorlar mecburi attırıyorlar. Hedefi en iyi şekilde vuran askerleri de bölükler arasında yarışmaya alıyorlar. Atış taliminden sonra ikinci haftayı da kapattık. Silahımı daimi olarak teslim ettiğimde çok rahatladığımı söyleyebilirim. Elimde kalacak diye bayağı korkmuştum.

    9)Son hafta törene hazırlık haftası. Bol bol yürüyeceksiniz. Ayrıca bu hafta yerler de belli oluyor. Bana denizin olmadığı tek yer olan Ankara gelmişti. Arkadaşlar " Ankara' da subay çok elin başından inmez diye bol bol gülerlerken en rahat askerliği ben yapmıştım :)". Neyse bu hafta aynı zamanda bilet işlerinizi de halletmeniz gerekiyor. Gerçi alayın anlaşmalı olduğu firmalar alay içinden otobüs kaldırdıkları için ilgilenen uzman ile irtibata geçip biletinizi alabiliyorsunuz. Acemilikten sonra ya direkt olarak yol izni ile beraber birliğinize teslim olabilirsiniz veya 7 gün dağıtım izni kullandıktan sonra teslim olabilirsiniz. Dağıtım izni kullanırsanız askerliğiniz 7 gün uzar. Yol izni ise askerliğinizden düşer. Tercih size kalmış ama ben zaruri bir durum yoksa dağıtım izni kullanmamanızı öneririm. Zira ne kadar erken biterse o kadar iyi. Gelelim konumuza. Son hafta tören yürüyüşü ile geçiyor zaman. Genelde " Her Türk asker doğar", "Ezan dinmez, bayrak inmez", "Ne mutlu Türküm diyene", "Sarışın, esmer, kumral farketmez, çünkü biz bahriyeliyiz, bahriyeliler affetmez." naralar atarak yürütürler. Özellikle uzun dönem askerler "Sarışın, esmer, kumral farketmez, çünkü biz bahriyeliyiz, bahriyeliler affetmez." diye bağırınca çok gülerdik (boy ortalamaları genel olarak 150 cm olduğundan dolayı ). Eğer boylu poslu ve düzgün fizikli iseniz tören takımına girebilirsiniz son hafta. Çok yormazlar orda ama yemin töreninde iyi yorulursunuz. Seçim size kalmış. Son haftanın kapanışı tabi ki yemin töreni. Yemin töreninden sonra artık askersiniz.

    10) Yemin töreni bittikten sonra ister ailenizle, ister kendi imkanlarınızla, ister alayın imkanları ile alaydan ayrılıyorsunuz. Bize ilk yerler belli olduğunda kendi imkanları ile gitmek isteyeni ailesi teslim alacak demiştiler ama sonra kaldırdılar o şartı. Ama ben sizin yerinizde olsam alayın imkanları ile giderdim. Çünkü o gün alay çok kalabalık oluyor. Elde iki çanta olacağını düşünürseniz bayağı zorlanırsınız.


    Aklıma gelen bunlar. daha çok var ama yazmaktan yoruldum. Kısacası günler çabuk geçiyor, geçen ömürden gidiyor. Ne kadar vurdum duymaz, rahat olursanız askerliğiniz çabuk biter. Ne kadar uzatırsanız o kadar sıkıntılı olur, bitmez dersiniz. Allah yardımcınız olsun, tez elden yuvalarınıza kavuşursunuz inşallah.

    Allah' a emanet olun.




  • Kuvveti Deniz Kuvvetleri
    Sınıfı Deniz
    Statüsü Er
    Branş
    Kabul Toplanma Merkezi
    Gideceği Sınıf Okulu / Eğitim Merkezi 1'İNCİ DZ. ER. EĞT.A.K.LIĞI HATAY İSKENDERUN



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mudurmudurmudur -- 29 Mayıs 2009; 3:20:25 >



  • bende cıktımmmmm =))
  • Aday No 35827
    Adı ve Soyadı OLGU PEKÜNSAL
    Baba Adı MEHMET
    Doğum Yeri EYÜP
    Kuvveti Deniz Kuvvetleri
    Sınıfı Deniz
    Statüsü Er
    Branş
    Kabul Toplanma Merkezi
    Gideceği Sınıf Okulu / Eğitim Merkezi 1'İNCİ DZ. ER. EĞT.A.K.LIĞI HATAY İSKENDERUN
  • 81577
    Adı ve Soyadı KENAN YILMAZ
    Baba Adı HAYDAR
    Doğum Yeri KEŞAP
    Kuvveti Deniz Kuvvetleri
    Sınıfı Deniz
    Statüsü Er
    Branş
    Kabul Toplanma Merkezi
    Gideceği Sınıf Okulu / Eğitim Merkezi 1'İNCİ DZ. ER. EĞT.A.K.LIĞI HATAY İSKENDERUN
  • arkadaşlar bende

    yalnız bana acil cvp alışverişe gidicem şimdi beyaz don atlet mi yoksa yeşil mi yine lütfen acill
  • Aday No 35815
    Adı ve Soyadı ONUR ŞİMŞEK
    Baba Adı İSMAİL
    Doğum Yeri SINDIRGI
    Kuvveti Deniz Kuvvetleri
    Sınıfı Deniz
    Statüsü Er
    Branş
    Kabul Toplanma Merkezi
    Gideceği Sınıf Okulu / Eğitim Merkezi 1'İNCİ DZ. ER. EĞT.A.K.LIĞI HATAY İSKENDERUN


    Hayırlı olsun hepimize....
  • BEYLER BİSEY SORCAM DİYELİMKİ BEN ORDA KALMAK ISTEDIM YANİ MESLEGIIMN ASKER OLMASINI ISTIYORUM BU OLUYOMU ?ASKERDE KALABILIRMIYIM.EGER KALIRSAMDA YEDEK SUBAY OLARAKMI YUKSELIRIM YOKSA DIREK ER DEN MI YUKSELIRIM ?
  • slm arkadaşlar bende sizdenim...
  • Arkadaşlar donlar ne renk olacak ?
  • Adanadan Birkan Baykam
    1'İNCİ DZ. ER. EĞT.A.K.LIĞI HATAY İSKENDERUN
    Bütün tertiplerime selam

    Arkadaşlar donlar beyaz renk ama içlik ne renk olacak bilen varmı ?
  • tertip yok hocam.HOCAM diyoruz=)
  • benim kuzen orada yaptı geçen sene bu dönem

    ben öğrenirim ondan don rengini

    bide bizde komutanım yok efendim diyeceğiz biraz değişik yani...
  • Bende aynı yerdeyim aşağıdaki yazıyı buldum.



    quote:

    Orjinalden alıntı: mendiss

    Arkadaşlar merhaba. Dün 7 Eylül tarihinde müthiş bir yemin töreniyle 4000+ acemi er Türkiye'nin en genç bahriyelilileri olarak acemilikten kurtulup ustalığa ilk adımımızı attık. Bugün ben 2 günlük yol iznimin 1.gününde ailemle sevdiklerimle beraberdim. Sizler ne hallerdesiniz bilmiyorum. 900 civarı kısa dönem bahriyeli trnin çeşitli yerlerine tertiplendik. Ben İstanbul / Pendik tersanesine muhafız sınıfında tertiplendim.

    İskenderun da 25 günlük acı tatlı bir acemilik dönemi geçirdik. Bazen güldük bazen ağladık. Ama en güzel tarafı herşeyi beraber yaptık. Uzun dönemlerin celbinde Ispartalı kardeşimiz vefat edince ailesiyle beraber hepimizin yüreği dağlandı. Yemin törenimizde tek yürek tek bilek hareket ettik. 4000 kişi aynı kaptan yemek yedik aynı ekmeği paylaştık. Ceza yedik beraber süründük, ödül aldık beraber güldük. Sigarayı bile beraber içtik beraber zehirlendik.

    Ve 25 gün sonunda bir kısmımız ailesinin yanında bir kısmımız ise birliklerine teslim olmuş durumda . Bundan sonra bizlere verilen bu kutsal vazifede T.S.K'nin gözbebeği olan deniz kuvvetlerinde görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız. 319 celbinde aramıza katılacak torun adaylarımız için İskenderun deniz er eğitim alayı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Umarım biraz faydası dokunur.

    - Deniz Er Eğitim Alayı komutanımız Sayın Albay Sualp KESER çok nadide ve saygıdeğer birisi. 4000+ kişi arasından herhangi bir ayrım yapmadan kişisel sorunlarınızla bile ilgilenebilecek, gereğinde ailelerimizle bile irtibata geçebilen yüksek karakter sahibi ve anlayışlı bir insan.

    - Eğitimlerimiz çok ağır olmayan ancak askerliğin temelini tam anlamıyla öğrenebileceğimiz nitelikte eğitimlerdi.

    - Deniz Alayı sosyal faaliyetler açısından çok güzel bir düzeyde. Lig tvde yayınlanan maçların büyük kısmını projeksiyon vasıtasıyla dev ekranda izleme olanağına sahiptik. Ayrıca bunun yanında güncel sinema filmlerinin haftasonları gösterimi mevcuttu. Son olarakta 25 günlük süre içerisinde 2 kez mahalli sanatçılardan oluşan konser çalışması ve tiyatro çalışması mevcuttu. Bu imkanların çoğu eğitim alayında mümkün olmadığını düşünüyorum.

    - Banyo, yemek, barınma, kantin ihtiyaçları konusunda kalabalıktan kaynaklanan ufak sorunlar yaşanabiliyordu. Ancak komutanımızın bu sorunlar hakkında geleceğe yönelik birçok çalışması mevcut.

    - Yemek konusundaki sıkıntı yemeklerden değil kalabalıktan saatlerce sıralarda beklemekten kaynaklanıyor. Aşhane ve kamara dediğimiz yemek dağıtım bölgesi oldukça temiz. Ve yemeklerde birçok yere göre oldukça güzel. 25 günün 25 gününde etsiz yemeğin çıkmadığı bir gün dahi geçmedi. Buna çok şaşırmıştım. Hergün et yemeği çıkması beklemediğim bir durumdu.

    - Yemekhanelerde musluklardan çay akması bir efsane değil tamamen gerçek bir olay. İlk gördüğümde bende çok şaşırdım ancak bu gerçekti ve şaşırtıcı olduğu kadarda güzeldi. 4000 kişinin ihtiyaçlarını karşılanması ancak bu şekilde karşılanabilirdi sanırım. Tabi bu durum sadece haftanın bazı günleri kahvaltıda mümkündü.

    - Sıcaklara gelince arkadaşlar gerçekten sıcağın kralını burada gördüm. Bu iklim şartlarında iskenderunda askerlik yapmak büyük eziyete dönüşebiliyor. Ama zamanla bunada adapte olabiliyorsunuz. Sıcaklarla yakınlığı olmayanlar için büyük bir sıkıntı olarak düşünüyorum.

    - Dağıtımlarda kısa dönemde olsa uzun dönemde olsa %90lık kısım birlikten ayrılıyor ve trnin çeşitli yerlerine tertipleniyor. En çok asker alan iller ise sırasıyla İstanbul , İzmit ve Muğla. Diğer gidebileceğiniz muhtemel yerler ise İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Çanakkale, Yalova, Bartın, Zonguldak

    Alisezai nickli Ahmet OKUR kardeşim iskenderunda sanırım seninle 8. bölükte beraberdik ancak burada yazılı mesajlarda ismini görünce anımsayabildim. Nereye tertiplendin hatırlayamıyorum ama msne eklersen bi görüşelim. Zira iskenderunda görüşme hatta tanışma fırsatı bulamamıştık. Sadece ismini anımsayabiliyorum.

    Bütün tertiplerime hayırlı tezkereler diliyor saygılar sunuyorum.

    Deniz Er İsmail KAPAN




  • güzel biyermisş
  • Aday No 97946
    Adı ve Soyadı BURAK KURTOĞLU
    Baba Adı MEMET
    Doğum Yeri ELBİSTAN
    Kuvveti Deniz Kuvvetleri
    Sınıfı Sahil Güvenlik
    Statüsü Er
    Branş
    Kabul Toplanma Merkezi
    Gideceği Sınıf Okulu / Eğitim Merkezi 1'İNCİ DZ. ER. EĞT.A.K.LIĞI HATAY İSKENDERUN

    ben adanadan burak. bu arada benımkınde sahil güvenlik yazıyor.
  • yeşil atlet don almısdık. ne olacak acaba bigisi olan var mı
  • ya gotururuz yeşillerı orda ne yapacagımız solerler ıste ben hiç kasmıyorum yesıllerle gıdecem
  • bir de yeşilleri kabul etmezlerse bi sürü para vermek zorunda kalırız. %90 dağıtım olacakmışız
  • Ekşi sözlükten alıntı : iç çamaşırları beyaz, çoraplar siyah renk, yeşilin yasak yasak olduğu bir askeriyeymiş. bu bile güzel!
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.