Şimdi Ara

DH Özel: Giagbyte X48-DQ6 ve X48T-DQ6 mercek altında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
10.577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Donanım haber olarak özel haberler vermeye ve ülkemiz kadar dünyaya da haber servis etmeye devam ediyoruz. Asus'un 790FX ve 770 yonga setli yeni nesil anakartları, Gigabyte'ın 790FX-DQ6 modelinin detayları, MSI'ın GeForce 8800GT modeli, Asus'un P35 yonga setli en yeni anakartı olan P5K Pro ve en son Asus GeForce 8800GT'den sonra yine yeni bir bomba ile karşınızdayız. İşlemci devi Intel kısa bir süre önce 3 serisi yonga seti ailesinin amiral gemisi olacak X38 yonga setini duyurdu ama anlaşılan X38'in ömrü son derece kısa olacak gibi gözüküyor. Zira anakart dünyasının lider isimlerinden Gigabyte X48 yonga setli anakartlarını hazırladı bile. Donanım Haber yine dünyaya'da ilk defa yayınlıyor siz değerli okurlarımız DH farkı ile yine ilk okuyanlar oluyorsunuz.

    Intel geçtiğimiz günlerde X38 yonga setini resmen duyurmuştu. Fakat pek çok anakart üreticisinin kortuğu başına gelecek gibi gözüküyor. Zira X48 yonga seti yolda. X38 yonga setinin geliştirilmiş ve yeni özellikler ile desteklenmiş formu olan X48 yonga seti yıl sonu veya en geç gelecek yılın başından itibaren X38 yonga setinin yerini alacak. İşlemci devi Intel X38 yonga seti ile birlikte artık tamamen DDR-3 bellek kullanımına geçmek istiyordu fakat DDR-3 tarafında fiyatların ve bellek zamanlamalarının hala beklenilen düzeye gerilememesi anakart üreticilerini DDR-2 bellek desteğine sahip X38 temelli çözümler üretmeye itti. Gigabyte bize gösteriyor ki aynı durum X48 yonga seti için de geçerli olacak gibi görünüyor.

    X38-DQ6 modeli ile X38 yonga setini anakart pazarına süren ilk üretici olan Gigabyte anlaşılan bu hızını X48 için de sürdürmeye kararlı gibi görünüyor. Firma aynı X38'de olduğu gibi X48 yonga setinin de iki farklı varyasyonunu hazırlamış durumda. Gigabyte'uın X48 temelli modellerinden X48-DQ6 DDR-2, X48T-DQ6 modeli ise DDR-3 bellek desteği ile gelecekler. Peki hem yonga setini hemde bu yonga setini X38'den farklı kılan nedir? Gelin şimdi hep birlikte bu farklılıkları birlikte irdeleyelim. Açıkçası pek çok açıdan X38 ve X48 yonga seti son derece benzer bir yapıya sahipler. Temel farklar genellikle X38'in overclock ile destek sunabildiği bazı yeni nesil işlemci ve belleklerin X48 ile doğal olarak desteklenmeye başlaması gösterilebilir.

    Intel'in X48 yonga seti ve paralelinde Gigabyte'ın X48 temelli anakartları firmanın mevcut tüm işlemcilerinin yanı sıra Kasım ayında piyasaya giriş yapmaya başlayacak 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilere de tam destek verecekler. Bunda ne var X38 de bu desteği sağlıyor diyebilirsiniz. Fakat X48 yonga seti, X38 yonga setinin resmi olarak desteklemediği 1600MHz FSB'ye sahip Intel'in "Extreme" serisi dahilinde yer alacak çok üst düzey işlemcilere de destek verecek. Yine Intel'in 1600MHz FSB'ye sahip olack Core 2 Extreme QX9770 ve QX9975 modelleri hakkında detaylı bilgilere de forumumuzd arama yaparak ulaşabilmeniz mümkün.

    X48 yonga setinin X38'e göre FSB hızından sonra bir diğer farkı ise bellek desteğinde yatıyor. Öncelikle DDR-2'den başlayalım. Bilindiği gibi bellek üreticileri an itibariyle piyasaya 1300MHz+ hızında DDR-2 bellekler sunabilmekte. Intel, X38 yonga setinin DDR-2 versiyonu ile 1066MHz'e kadar destek sunabiliyordu. Fakat Gigabyte'ın X48-DQ6 modelinden de görüldüğü üzere X48'in DDR2 destekli modelleri ile çok daha yüksek saat hızına sahip DDR-2 bellekler resmi olarak desteklenebilecek. DDR-3 tarafında da benzer gelişmeler var. Zira Gigabyte'ın X48T-DQ6 modeli 1800MHz'e kadar DDR-3 belleklere resmi destek verebiliyorlar. Yine bilindiği üzere başta Super Talent olmak üzere pek çok bellek üreticisinin bu hızlarda çalışan DDR-3 çözümleri satılmakta.

    Tabi Intel'in iddiasına göre X48 yonga seti X38 yonga setine göre overclock yeteneği açısından da çok daha iddialı olacak. ICH9R güney köprüsü ile gelecek X48 bu açıdan bakıldığında da zengin bir genişleme listesine sahip olacak gibi gözüküyor. Tabi yeni nesil ekran kartlaırına yönelik olarak X48 yonga setinin PCIe 2.0 ve AMD-ATi tabanlı ekran kartları için de 16X + 16X formunda Crossfire desteği sunabildiğini de unutmayalım. Biraz da Gigabyte'ın X48 yonga setini temel alan X48-DQ6 ve X48T-DQ6 modellerinin kendilerine münhasır özelliklerinden bahsetmekte fayda var. Her iki anakart ta Gigabyte'a özgü Ultra Durable 2 serisi dahilinde yer alıyorlar ve son derece gelişmiş, ısı iletim temelli pasif soğutma ünitesine sahipler.

    Katı kapasitör zengini olan anakartları bu açıdan bakıldığında daha uzun üzün ömür ve daha yüksek stabilite sağlamayı hedefliyorlar. Tabi anakartların model adlarından da anlaşılacağı üzere her iki model de Gigabyte'ın DQ6 serisi dahilinde yer alıyorlar. Yani oldukça uzun bir özellikler listesine sahipler. Genel özellikleri aynı olan her iki anakartın arasındaki fark unsuru ise bellek destekleri. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi X48-DQ6 modeli DDR-2, X48T-DQ6 modeli ise DDR-3 bellek desteği ile geliyor. Her iki modelin üzerinde de 2 adet PCIe X16 slotu ye almakta ve donanımsal olarak 16X + 16X Crossfire desteği sağlayabilmekte. Çift gigabit ethernet desteğine sahip olan her iki model de ayrıca HD DVD / Blu Ray desteğine sahip olan 8 kanal yüksek tanımlı ses yeteneği ile geliyorlar. Tabi anakartların sahip oldukları çok sayıda SATA ve USB desteğinden bahsetmeye gerek var mı açıkçası bilmiyoruz.

    Gigabyte son dönemde gerçekten çok hızlı. Firma adeta "her çıkan yeni yonga seti önce Gigabyte anakartlarında can bulur" gibi son derece hızlı davranıyor. Şu an için Gigabyte'ın X48-DQ6 ve X48T-DQ6 modellerinin piyasaya çıkış tarihi ve dolayısı ile fiyatları hakkında net bir bilgi bulunmuyor.


    Sayfanın Linki : www.donanimhaber.com




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.