Şimdi Ara

II.Dünya savaşında tükenmiş Almanya nasıl bizden ileride ? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
2.166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Bence japonlar savaş sonunda almanyadan daha iyi durumdaydılar. Tamam 2 adet atom bombası yediler ama almanya da yaşanan yıkım 2 atom bombasının yarattıklarının kat kat fazlasıydı. ALmanyanın bütün şehirleri bir savaş alnı olmuştu ve taş üzerinde taş kalmamıştı. Bildiğim kadarı ile japonya ana karasında hiç göğüs göğüse çarpışma olmadı sadece stratejik noktalar bombalandı.
  • Herkes cok guzel seyler yazmis, konuya farkli farkli bakis acilari getirmis fakat takdir edersiniz ki onlarin kalkinip bizim geri kalmamizda tek bir sebep yoktur. Dogrudur onlar teknoloji ve sanayi konusunda onceden de cok ileriydiler, Amerika orasi burasi onlara yardim etmis olabilir, hatta politik oyunlar sonucu orduya vermek zorunda olmadiklari milyar dolarlari vardir ve hatta dunya bizim gelismemizi istemedigi icin ustumuzde akil almaz oyunlar oynaniyor olabilir. Ama su var ki bunlarin hic birisi bizim icin gecerli mazeretler degil ve ulkesini seven, Ataturk`un yolunda ilerlemeye and icmis hic bir Turk evladi bu bahaneler arkasina siginmamali. Bunlarin hepsi ama hepsi benim dusunceme gore onlarin ilerlemesi icin bir avantajdir ama bizim gelisememizin ana sebebi degildir.

    Bana gore onlar gelisirken bizim geri kalmamizin en buyuk sebebi insanimiz. Evet, ne yazik ki boyle olduguna inaniyorum. Bu ulkede vasifsiz kisiler yonetici oldugu surece, ulkesinin menfaatinden cok esinin dostunun menfaatini dusunen, atalete kapilmis ve isinden nasil kaytarabilecegini dusunen insanlar oldukca hic bir yere ilerleyebilecegimize inanmiyorum. Son senelerde ufak bir gelisme olsa da bu tamamen bir kac idealist insanin tum yildirma ve bezdirmelere karsi haykirisinin basarisidir. Ne zaman ki millet olarak bu ulkenin refahini ve huzurunu bireysel rafah ve huzurumuzdan ustun tutariz iste o gun kimse bizi durduramaz. Ne acidir ki bizi yonetenler esini dostunu bir yerlere getirmekle bir sey kazandigini dusunuyor ama aslinda tum milletin kaybettigini; dogru insan dogru yerlere getirilse o es-dostla birlikte tum milletin kazanacagini idrak edemiyorlar. Ne zamanki bu bilince kavusur, millet olarak bir butun olur ve hepimiz ayni ulkude yururuz iste o zaman Amerika gelsin bize ambargo koysun, AB bizi tehdit etsin hic birisi bize koymaz. Engellenemez bir sekilde kalkinmaya baslar, hak ettigimiz yerlere yeniden kavusuruz.

    Turkiyenin sayili universitelerinden birinde iyi bir bolumde okuyorum, yazdiklarimdan da anlayacaginiz uzere bir miktar idealist bir yapim var. Hayalimse ileride profesor olup kendimi bu ulkenin bilimsel gelisimine adamak. Ancak daha simdiden gerek ailemden, gerek cevremden ``Universitede kalip ne yapacaksin?``. ``Gir bir sirkete calis, kat kat fazla kazanirsin.``gibi cumleleriyle basa cikmak zorundayim. Halbuki eski gunlerdeki gibi ogretmenlerin el ustunde tutuldugu, insanlarin ogretmen olmaya ozendigi kafa yapisina kavusur, ulkesi icin bir sey yapmaya calisanlara kostek olmak yerine destek olmaya baslarsak bu ulkenin tekrar cumhuriyetin ilk 10 senesindeki gibi bir ataga kalkacagina inaniyorum.

    Yazdiklarim sizin yazdiklarinizin ve kafamdakilerin bir derlemesi oldugu icin fikirlerini tekrar ettigim kisiler olabilir, bu degerli fikirlerinden dolayi onlara tesekkur ederim.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: vasago

    Bence japonlar savaş sonunda almanyadan daha iyi durumdaydılar. Tamam 2 adet atom bombası yediler ama almanya da yaşanan yıkım 2 atom bombasının yarattıklarının kat kat fazlasıydı. ALmanyanın bütün şehirleri bir savaş alnı olmuştu ve taş üzerinde taş kalmamıştı. Bildiğim kadarı ile japonya ana karasında hiç göğüs göğüse çarpışma olmadı sadece stratejik noktalar bombalandı.



    Evet ama göz ardı edilmeyecek birde şöyle bir durum vardı.

    2.Dünya savaşının hemen sonrasında bütün suç Almanlardan daha çok Hitler e dolayısı ile Nazi lere kaydı ve onların da yargılanıp yok edilmeleri ile Nazi korkusu ve düşmanlığında azalma oldu.Ayrıca 1950 başlarında ABD ve Rusya arasındaki soğuk savaş Rusyanın Doğu Almanyayı alıp komünistliği geçmesi dolayısı ile Batı Almanyayı diğer Avrupa ülkeleri ile mecburen iyi ilişkiler içine soktu.Gerek Avrupa ülkeleri gerekse Abd bu konuda Almanyaya fazlası ile yardım etti ;

    Ama Japonya ise 2 atom bombasının verdiği acı ABD ile halıhazırda imzalanmamış bir barış antlaşması ile ortada kala kaldı.Birde bildiğiniz gibi Japonlar 1850 li yıllardan bu yana bütün Asya ülkelerine savaş açmış defalarca bu ülkelere saldırmış özellikle Çin i neredeyse işgal altına almış bir ülke olarak yaşadığı coğrafyadaki hiçbir ülkeden en ufak bir yardımını dahi görmemişlerdir.

    O yüzden savaştan sonra hiç yardım almadan sadece kendi olanakları ile gelişebildikleri için ben Japonya diyorum.




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.