Şimdi Ara

OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
8 Misafir - 8 Masaüstü
5 sn
1.001
Cevap
31
Favori
996.850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ---Reklamsız görünüm için buraya tıklayınız---


    Bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz daha hızlı ve performanslı çalıştırmayı istemişlerdir.Forumumuzda da overclock bölümü oldukça ilgi görmektedir.Dolayısıyla overclock işine ilgi duyanlar her geçen gün artmaktadır.Bu işe yeni merak saranlar sürekli overclock'un ne olduğunu nasıl yapıldığını sormaktadırlar.Tek tek herkese cevap vermek mümkün olmadığından, overclock işine yeni başlayan yada başlamak isteyipte yeterli bilgi ve tecrübesi olmayanlar için yararlı olacağını düşündüğüm bu çalışmayı hazırladım.Mümkün olduğunca sade anlatmaya çalıştım.Umarım faydalanılır.

    Yalnız şunu unutmayalım; overclock, yapan kişinin sorumluluğu altındadır ve doğabilecek sorunlardan dolayı hiç bir şekilde editörler ve site sahipleri sorumlu tutulamaz.

    -----------------------------------------------------------------------

    Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?

    Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun "hız aşımı-hız aşırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısaca overclock'a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde bir frekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.

    Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmış oluruz.
    Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Front side bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yolu diyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanında her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuş oluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200x15 olduğundan 3000 mhz dir.

    Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik.

    Birinci yol Fsb hızını arttırmak,

    İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz i arttırmaktır.Şimdi biz bu iki değerden fsb yada çarpan hangisini arttırırsak arttıralım elde ettiğimiz mhz değeri yükselecektir.Yani overclock yapmış olacağız.Malesef intel işlemcilerin genellikle çarpanları kilitli olduğu için bu değerle oynama yapılamıyor ve bu yüzden iş sadece fsb hızını artırmaya kalıyor.Amd işlemcilerde durum daha farklı, çoğunlukla çarpanları açık oluyor yada bazı yöntemlerle kilitli olsalar bile açılabiliyorlar.Bu durumda her iki değerlede oynama imkanı doğduğu için daha esnek overclock imkanımız olabiliyor amd işlemcilerde.Aslında şunuda unutmamakta fayda var.Her ne kadar çarpanlarla oynama çeşitliliğimiz olsa bile overclockta en yüksek performansın fsb hızını arttırmakla elde edilebileceğini unutmayın.Nedeni ise yüksek fsb hızlarında buna bağlı olarak,bellek denetleyicisi, depolama aygıtları denetleyicileri ve AGP/PCI saat hızları da artar.Tabi AGP/PCI saat hızları yüksek overclocklarda sorun çıkarabildiği için stabilite için modern anakartlara bu hızı sabitleme özelliği ilave edilmiştir.

    Şimdi adım adım overclock yapmaya başlayalım.

    Öncelikle şunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun bu işe elverişli olarak üretilmiş olması gerekmektedir.Yani overclock için neler gerekiyorsa her özelliğin mevcut olması gerekiyor.Bu özellikleri aşağıdaki resimlerlede göreceksiniz.Overclock'a niyetlendiyseniz öncelikle uygun bir board edinmelisiniz yoksa overclock için doğru düzgün özellik sunmayan anakartlarla bu işe koyulmak boşuna uğraş ve moral bozukluğu olacaktır.Tabi iş sadece board ile bitmiyor.Overclock için buna yatkın birde işlemci bulmamız gerekiyor.Bu iş öylesine ilginç ki her işlemcinin overclock perfromansı aynı olmuyor.Üretim tarihleri,üretim yerleri,kodları bir işlemcinin overclock performansını değiştirebiliyor hatta öyleki bazen aynı üretim yer tarih ve kodlarına sahip iki işlemcide bile aynı overclock değerlerine ulaşamayabiliyorsunuz.Yani bu iş öncelikle şans işi tabi ama önce overclock forumlarında hangi cpu ve kodların overclocka daha yatkın olduğuna dair bilgi edinmekte ve işlemci seçiminide ona göre yapmakta fayda var.
    İşlemcimizide seçtikten sonra iş tabiki yine bitmiyor;sırada ram var.Eğer stabil bir overclock yapmak ve maximum performans almak istiyorsak ramlerimizin kaliteli ve cas gecikmesinin (cl2-cl2,5-cl3 gibi.düşük değer daha iyi) mümkün olan en düşük değerlerde olması gerekiyor.
    Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçları artacağından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupply ımızın olması gerekiyor.
    Tabi son olarak en önemli konu soğutma.Overclock edilen sistemimiz daha fazla ısınacağı için (en başta cpu) çok daha iyi bir soğutmaya sahip olmamız gerekiyor.
    Aslına bakarsak overclock işi oldukça pahalı ve riskli bir hadisedir.Farkındaysanız sözünü ettiğim tüm enstrümanlar normallerinden daha pahalı olan şeyler.Her şeyin iyisini almak durumunda olduğumuzdan bu iş haliyle pahalıya gelecektir.(Tabi bazen umulmadık uygun fiyatlı ürünlerede denk gelerek ucuza mal etmek de mümkün) Elbette pahalı donanımlarımızın zarar görme riskide vardır her zaman için.

    Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz?

    Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır.İnsanı bir kere sardımı kolay kolay kurtulmak mümkün değildir :(

    Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dediğimiz temel ayaralamaların bulunduğu kısma girmemiz gerekiyor. (Her ne kadar windows üzerinden de overclock yapma imkanı olsada sağlam overclockcular tarafından tercih edilen bir tarz olmadığından o konuya hiç girmeyeceğim)
    Pc açılırken del tuşuna basarak biosa girilir.Ben yaygın olduğu için i865 çipsete sahip kendimde kullandığım abit AI7 nin biosundan örnek verceğim.
    Diğer boardlarda üç aşağı beş yukarı aynı gibidir.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Abitin meşhur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulunduğu en can alıcı bölüme giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Üstte görüldüğü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu.Tüm değerlerimiz olması gerektiği gibi yani default.


    Bize default değerler lazım olmadığı için "cpu operating speed"seçeneğini "user defined"yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı ve agp/pci ayarları açık hale gelsin. Çünkü bu değerlerle oynayarak overclock yapacağız.

    Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 ye çıkardım ama cpu ma güvendiğim için direkt bu değeri denedim. Siz azar azar arttırmayı deneyin aceleci olmayın. Mesela önce 210 mhz e çıkarın sonra 220 ye.
    Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu ne demek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 eşit aynı mhz de senkron çalışacağı anlamına geliyor. Tabi benim ramlerim DDR 566 olduğu için (2x 283 mhz) cpu ile senkron rahatlıkla çalışabilmekte. Eğer sizin elinizde bu değerlerde çalışan ramler yoksa bu değeri düşürmelisiniz.


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR

    (Bazı boardlarda bu şekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi şaşırtmasın)




    Yani eğer DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerinde çalışamayacağına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdeki gibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın. Bence önce ramlerle uğraşmak yerine öncelikle işlemcinizin sınırını bulabilmek amacıyla ram oranınızı düşük bir oranda tutun,mesela 3:2 gibi. Bu durumda ramler daha düşük değerlerde çalışacağı için cpu sınırını tayin etmenize engel olamayacaklardır.

    Cpu nın sınırını nasıl bulacağız?

    Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildiği yere kadar arttıracağız. Her arttırdığımızda pc yi kapatıp açıp stabilitesini ve en önemlisi cpu sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Eğer stabilite ve ısınma sorunu yoksa bu iyi haber demektir yolumuza devam edebiliriz. Tekrar tekrar biosa girip fsb hızını arttırdıktan sonra diyelimki işlemcimiz artık 240 fsb de çakılmaya stabilliğini kaybetmeye başladı. Ha tabi bunu nasıl anlıyoruz ,stabiliteden kasıt öncelikle fsb arttırırmından sonra windowsa sorunsuz bir biçimde girmesi ve bir kaç bench programıyla sandra,pc mark vs. gibi yapılan testleri başarıyla reset,donma vs.olmadan tamamlamasıdır. Bunlardan geçemiyorsa reset yada donma oluyorsa bu demektir ki cpu muzun default voltajındaki sınırına gelmiş bulunuyoruz. Ne yapacağız?Tekrar biosa giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Üstte görüldüğü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak işe yarıyabilir. Bu stabilitesi bozulan işlemciye yardımcı olabilir. Bunu yaparken azar azar yapmakta fayda var çünkü overclockda en tehlikeli hadise voltaj olayıdr,fazla voltaj direkt cpu nuzu götürebilir.İntel işlemcilerde (northwood) 1.7 voltu aşmamanız en doğru yol olacaktır.Buna kabaca default voltajın %15 fazlasını aşmamak ta diyebiliriz.
    Bu şekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite sağlandıktan sonra yeniden fsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabileceği stabil en yüksek değeri buluruz. Bahsettiğim gibi test programlarıyla denedikten sonra en uygun değeri buluruz. Tabi tekrar ediyorum tüm safhlarda cpu sıcaklığını kontrol altında bulundurmalısınız. Cpu nuzun default durumdaki sıcaklığının %25 den fazla artmamasına dikkat edin. Her ne kadar bazı boardlar sıcaklığı doğru okumasalarda dediğim gibi en doğru yol default halindeki değer ile overclock sonrası değeri%25 ten fazla olmaması. Fazla sıcaklık demek tehlike demek,işlemcinin çok yıpranması demek,stabilitenin bozulması demek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

    Şimdi sıra geldi ramlerimizi yoklamaya;
    Şimdi ramlerin sınırını bulacağız. Bunu önce yukarıda görüldüğü üzere cpu:ram oranıyla oynayarak bulacağız. Eğer ramlerimiz zaten hızlıysa DDR500 ve üzeri zaten pek sorun çıkmayacaktır fakat ramlerimiz DDR 400 yada daha düşüğü ise 1:1 cpu/ram oaranını kaldıramayabilir. Bu durumda mecburen ramleri daha düşük bir değerde çalıştırmak zorunda kalacağız mesela 3:2 yada 5:4 gibi. Fakat bu ramlerin sağı solu belli olmuyor bazen oem bir ram alıyorsunuz DDR 400 yada 366 ve normalde bu değerlerde çalışması gerekiyorken sizi şaşırtıyor ve neredeyse DDR 500 hızlarında bile çalışabiliyor. Bunu deneyerek bulacaksınız. Aynı cpu gibi denediniz ve bir yerden sonra sistem çakıldı. Cpu muzun sınırını bildiğimiz için cpu dan şüphelenmiyoruz. Cpu voltajını arttırdığımız gibi ram voltajını arttırmakta fayda sağlayabiliyor.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max değerini buluyoruz.Tabi bazı ramler voltajı sevmeyebilir ve voltaj tam tersi etkide yapabilir.Voltajı seven ramlere denk geldiysek şanslıyız bu ramlerle epeyce yukarı mhz lere çıkabiliriz.
    Ramlerinde sınırını bulduk şimdi geldik ram timingleriyle oynamaya yani ramlerimizi daha düşük cl değerleriyle daha agresif çalışmaya zorlamaya.Düşük cl değeri daha çabuk veri döngüsü olacağı için daha fazla performans demektir.Bunun içinde ana menümüzden advanced chipset features a girerek yapıyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Resimde görüldüğü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılma yoluyla düşürmeye çalışıyoruz. Dediğim gibi ne kadar düşük değer o kadar performans. Tabi her ramin kaldırabileceği timingler farklıdır. Benim buradan şu ayarlarda olsun demem mümkün değil. Deneyerek bulacaksınız. Bulabildiğimiz en düşük ram zamanlaması beraberinde stabiliteyide sunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmişiz demektir.
    Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getiren PAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipset boardlarda değişik adlar adı altında sunulabiliyor. Bu kiminde Hyper Path adı altında kiminde game accelerator adı altında sunuluyor.Bunlarıda deneyerek buluyorsunuz.Çünkü her ram ve i865 board bu özellik aktif edildiğinde stabil çalışmayabiliyor.

    Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiğiniz bileşen cpu yada ram yaptığınız arttırımı hazmedemediğinde sisteminiz kilitlenip hiç açmayabilir. Telaş etmeyin, bunlar olağan durumlardır. Çaresi, cereyanı kesip beş on saniye bekledikten sonra insert tuşuna basılı tutarak sistemi yeniden açmaya çalışmak. Bazen buda çare olmaz o zaman board üzerinde bulunan clear cmos jumper ile biosu resetleyerek default değerlerde açılmasını sağlamalısınız.Tabi bu tüm yaptığınız ayarlamaları sil baştan yeniden yapmanız demektir.
    (Önce boardunuzu iyi tanımalısınız.Kitapçığını inceleyip ne nerede öğrenmelisiniz)

    Bu arada amd den de bir örnek vereyim.En meşhur ve performanslı chipseti nforce2 ve tabiki abit nf7 den bir örnek.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu resimde görüldüğü gibi işlemcinin çarpanı açık ve burada istediğimiz gibi çarpanlada oynama imkanımız var.Yani hem fsb hemde çarpanla değişik varyasyonlar yapma imkanımız var tabiki toplam makul mhz değerlerinin üzerine çıkmamak kaydıyla.Görüldüğü gibi nf7 de birde chipset voltaj ayarı var.Bunuda arttırmak nf7 de stabiliteyi arttıran bir unsurdur.Ayriyeten agp voltajı da var ki bu zaten diğer platformlarında çoğunda var.Ekran kartı oc edildiğinde Stabiliteyi arttırdığı rivayet edilir ama ben pek bu rivayeti doğrulayamadım yani pek bir işe yaramıyor ama siz deneyebilirsiniz tabiki.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Athlon64 3000+ Venice overclock ilavesi
    Gelen istek üzerine Athlon64 overclock ile ilgili ilave yaptım.Burada örnek olması için Asus A8N SLI boarddan resimler koydum.Overclockun mantığı aynı olduğu için burada fazla ayrıntıya girmeyeceğim,genel bilgiler vereceğim.Ayrıntılar için ve overclock mantığı için yukarıdaki P4 örneğini iyi okumanızı tavsiye ederim.Bunda fark Hyper Transport olayıdır.Kabaca 1000 mhz i tuturmalısınız Fsb oranı arttıkça HT de artacağı için sorun çıkaracaktır o yüzden default 5 olan HT çarpanını yaptığınız fsb ye göre düşürmelisiniz mesela 250 fsb yaptıysanız 4 e düşürünki yine 1000 mhz lik değer tutturulmuş olsun.Resimlere geçelim.


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    En çok satılan ve oc yeteneğide iyi olan 3000+ venice benimde kullandığım işlemci.Gördüğünüz gibi üzerindeki kodlara göre oc yeteneği iyi yada kötü olabiliyor.Birazda şans işi ama BPMW kodları iyi olarak biliniyor ve buda öyle bir işlemci.Default voltaj ile 300x9=2700 mhz günlük çalışabiliyor.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Biosa giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Advanced menüde görüldüğü gibi bize gerekli olanlar cpu configürasyon ve jumperfree configürasyondur."Benim board böyle değil ben napacağım" demeyin hemen hemen tüm boardlarda mevcuttur adı farklı yada giriş menüleri farklı olabilir.Kısaca cpu ayarlamaları ve ram ayarlamalarının olduğu menü yada menüler diyebiliriz.
    Jumperfree den cpu ve ram ayarlamalarını yapacağımız bölüme giriyoruz.Tekrar ediyorum bu her boardda jumperfree diye yer almıyor bu asusa özgü bir ifade.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bir çok boardda oc için hazır bir takım modlar vardır.Kiminde yüzdeli oc varken kimindede böyle isimlendirmeler bulunmaktadır.Fakat biz herşeye kendimiz hükmetmek istediğimizden manuali seçeceğiz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Görüldüğü gibi 200 mhz den başlayarak 400 mhz e kadar uzanan bir cpu frekansımız var.Tabi 400 rakamının biraz abartı olduğunu belirteyim.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Buradada cpu çarpan kısmı var.Farkındaysanız aşağıya doğru çarpanı değiştirebiliyoruz.Fakat genellikle pek aşağıya doğru düşürülmesinin bir anlamı yok o yüzden default hali yani 9 çarpanıyla kalması daha iyi 3000+ için.Tabi bu 3200+ ve üzeri işlemciler için artıyor siz artık duruma göre hareket edeceksiniz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu kısımda cpu voltajını ayarlayabiliyoruz.Yüksek mhz lerde gerektiğinde bir miktar arttırabiliriz.1.6 voltun aşılmaması tavsiye edilir.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Pci express kilidimiz var.buradan stabiliteyi bozmayacak değeri seçip sabitliyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Aynı şekilde stabilite bozulmaması için (oc a engel olmayacak daha doğrusu ) değeri seçiyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Ram voltajınıda ayarlayabileceğimiz kısım burası.Ramlerimizin durumuna göre voltajı belirliyoruz.

    Burada işimiz bittikten sonra bir önceki menüye geri dönüp DRAM configurationa giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Ramlerimizin durumuna göre ve yaptığımız overclock miktarına göre buradan ramlerin çalışma oranını belirliyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Timing durumunu manuele getirirsek cas gecikmelerini kendimiz belirleyebiliriz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra Fsb oranımıza göre baştada belirttiğim gibi HT hızını ayarlamamız gerekiyor sistemimizin düzgün çalışması için.Dediğim gibi amaç 1000 mhz değerini tutturmaya çalışmak kabaca.Buna göre fsb x 5-4-3 =Yaklaşık 1000 mhz gibi ayarlyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Genel olarak Athlon64 overclocking i böyle.Değerleri azar azar attırarak denerseniz daha iyi olur.Çeşitli denemelerden sonra en uygun ayarları zaten bulacaksınız.İlk konuda bahsettiğim gibi tüm aşamalarda sıcaklıkarı kontrol edin ezbere gözü kapalı oc yapmayın.Ya boardla gelen yazılılmları kullanın yada motherboard monitor benzeri bir şey.
     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Yaptığınız oc miktarını ve ramlerinizin hangi mhz de ve timinglerde çalıştığını kontrol etmek içinde cpu-z en uygunudur.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Athlon64 ler ile ilgili ilave bu kadar.İntel yada AMD, platformlar farklı olabilir boardlar farklı olabilir.Oc mantığı aynıdır."Benim board farklı bende şu şöyle değil bu böyle değil" demeyin yazıları en başından intel-AMD dahil okuyun mantığı sindirin ve öyle işe girişin.Banada özelden bir şey sormayın lütfen cevaplamayacağım.Herşey burada belli, anlamadığınız yada farklı bir sorununuz için forumda topik açınız.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Soğutma;

    Evet mümkün olduğunca sade bir şekilde overclock'u anlatmaya çalıştım.Bahsettiğim gibi overclock edilen parçalar daha fazla ısınacağı için normalden daha iyi soğutma isterler.Bunun için en uygun olanı, cpu ile gelen kendi heatsink(ısı giderici)-fanı yerine tamamı bakır olan soğutucular kullanmak.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu soğutucunun üzerine tercihinize göre performanslı bir fan takabilirsiniz.Bu size stock soğutmadan çok daha iyi bir soğutma sağlayacaktır.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu tarz bir şeyde olabilir bu size kalmış ama tavsiyem fanınız performanslı ama bu resimdeki gibi devir ayarlı olsun yoksa normal zamanlarda overclocksuz kullanmak istediğiniz durumlarda sürekli sabit yüksek fan devir sesi sizi oldukça rahatsız edecektir benden söylemesi.


    ------------------------------------------------------------------------------------

    Ekran kartlarında overclock

    Evet sistemimizi overclock etmiş olduk.Tabi bununla yetinmeyebilirsiniz.Ekran kartınızıda overclock etmek isteyebilirsiniz.Bunuda yapmak için çeşitli yollar var.Kartınıza göre değişen Ati yada nvidia.Çeşitli programlar ile ekran kartlarınıda overclock etmek mümkün.Ati kartlar için ati tool oldukça kullanışlıdır.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Ati tool'u sistemimize kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımıza programın gördüğünüz arayüzü çıkıyor.9800xt kartım default değerlerinde ve bunu overclock etmek için hem ram hemde core-gpu (çekirdek)hızlarını yükseltiyoruz.Tabi bunuda aynı cpu overclock'undaki gibi yavaş yavaş deneyerek yapıyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Resimde görüldüğü gibi en yüksek stabil ve artifactsız değeri (görüntüde bozulmalar olmaksızın) bulduktan sonra o ayarda kullanıyoruz.


    Nvidia kartlarda da çeşitli programlar var.Riva tuner,coolbits vs.gibi. Ben en pratik olanından bahsedeceğim.Yani coolbits'den.coolbits bir reg dosyası olup üzerine tıklandığında windowsumuzun (registry) kayıt defterine yerleşince nvidia ekran kartı sürücümüzün ayarlar bölümüne

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Clock frequencies (saat frekans ayarları) adı altında bir seçenek eklenecek.Buradan ram ve core hızlarını ayrı ayrı ayarlamamız mümkün.

    Coolbits size yeterli gelmeyebilir.O zaman farklı programlar deneyebilirsiniz.
    Ben programlar için link vermiyorum çünkü sürekli güncelleniyorlar.Zaten google da aratınca bir sürü link bulunabiliyor.

    Evet kısaca ekran kartına overclock'uda anlatmaya çalıştım.Tabi overclock hadisesi sadece bu kadar değil.Sizi ilerki dönemlerde bunlar kesmeyebilir, o zaman vmod olaylarınada girmek isteyebilirsiniz.Bu farklı bir hadise ve bununla ilgili benimde dahil bir çok arkadaşımızın çalışmaları var.Her kartın, her boardun mod şekli farklı o yüzden mod olayını alakalı topiklerden takip etmenizi öneririm.Bu topiğe bunuda eklersek iyice karışır durum.O yüzden bu topik böylece kalsın.

    Faydalı olacağını ümit ediyorum.Yalnız bir kez daha hatırlatmakta yarar var.Overclock riskli bir iştir ve riski sadece yapan kişiye aittir.

    Stabil overclock'lar diliyorum

    sivil
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >








  • Dallanan mesajlara tıklayarak (üstte) reklam sorununu aşabilirsiniz.

    Yada direk burayada tıklayabilirsiniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sivil -- 9 Ekim 2005, 16:25:03 >
  • selamlar benimde sistemim aşağıdaki gibi .. anakartim gigabyte ve bios ayarlari banada biraz karısık geldi OC için yardımcı olursanız cok sevinirim... amacım 3500mhz yapmak.

    #----PentiumD 805 Smithfield-----#
    #----igloo 5700mc sogutucu-----#
    #--Gigabyte GA-8VT880P Combo--#
    #----Kingston 512mb DDR533-----#
    #--Samsung 80GB SATAII c/ NCQ--#
    #-----ati 9800pro -----#

    benım anakartın bıos resimleri;
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios1.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios2.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios3.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios4.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios5.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios6.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios7.jpg




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ender

    selamlar benimde sistemim aşağıdaki gibi .. anakartim gigabyte ve bios ayarlari banada biraz karısık geldi OC için yardımcı olursanız cok sevinirim... amacım 3500mhz yapmak.

    #----PentiumD 805 Smithfield-----#
    #----igloo 5700mc sogutucu-----#
    #--Gigabyte GA-8VT880P Combo--#
    #----Kingston 512mb DDR533-----#
    #--Samsung 80GB SATAII c/ NCQ--#
    #-----ati 9800pro -----#

    benım anakartın bıos resimleri;
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios1.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios2.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios3.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios4.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios5.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios6.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios7.jpg


    -Boardun bence çok basit hiç karışık değil.
    -4.resimdekini uygula,cpu frekansını azar azar arttır.
    -5.resimdeki C.I.A -kgb-mossad ayarlarını falan boşver disabled olsun.
    -6.resimdeki agp/pci aynen 66/33 kalsın
    -7.resimde DDR ayarları otomatik olmasın.Ramlerin durumuna göre ve yapacağın oc miktarına göre belirle, düşür yada yükselt.Ramlerin ddr 533 olduğuna göre teorik olarak 533 mhz yapıyor demektir,biraz voltaj arttırımı ile 600 bile yapabilir şansına bağlı.Cpu frekansını arttırdığında ram hızında artacağını unutma bu durumda ddr 533 ayarında çalışmayabilir ddr 400 e düşürüp dene.
    -Duruma göre cpu voltage control ve ddr voltage control dan voltaj yükseltmesi yap (dikkatli ve azar azar,gerekiyorsa tabi)
    -Epeydir Gigabyte board kullanmadım unutmuş olabilirim.Ram zamanlama menüsüne girmek için Ya F1 yada F3 tuşlanıyordu,denersin,ama bence ilk başta hiç girme oraya öyle kalsın.




  • selam sivil

    abi halettim gibi bakarmisin.... ilk etapta bunu denedim yaklasık 2 saattir kullanıyorum hic bir sorun yok.....


    http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=93848



    quote:

    Orjinalden alıntı: sivil


    quote:

    Orjinalden alıntı: ender

    selamlar benimde sistemim aşağıdaki gibi .. anakartim gigabyte ve bios ayarlari banada biraz karısık geldi OC için yardımcı olursanız cok sevinirim... amacım 3500mhz yapmak.

    #----PentiumD 805 Smithfield-----#
    #----igloo 5700mc sogutucu-----#
    #--Gigabyte GA-8VT880P Combo--#
    #----Kingston 512mb DDR533-----#
    #--Samsung 80GB SATAII c/ NCQ--#
    #-----ati 9800pro -----#

    benım anakartın bıos resimleri;
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios1.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios2.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios3.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios4.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios5.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios6.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios7.jpg


    -Boardun bence çok basit hiç karışık değil.
    -4.resimdekini uygula,cpu frekansını azar azar arttır.
    -5.resimdeki C.I.A -kgb-mossad ayarlarını falan boşver disabled olsun.
    -6.resimdeki agp/pci aynen 66/33 kalsın
    -7.resimde DDR ayarları otomatik olmasın.Ramlerin durumuna göre ve yapacağın oc miktarına göre belirle, düşür yada yükselt.Ramlerin ddr 533 olduğuna göre teorik olarak 533 mhz yapıyor demektir,biraz voltaj arttırımı ile 600 bile yapabilir şansına bağlı.Cpu frekansını arttırdığında ram hızında artacağını unutma bu durumda ddr 533 ayarında çalışmayabilir ddr 400 e düşürüp dene.
    -Duruma göre cpu voltage control ve ddr voltage control dan voltaj yükseltmesi yap (dikkatli ve azar azar,gerekiyorsa tabi)
    -Epeydir Gigabyte board kullanmadım unutmuş olabilirim.Ram zamanlama menüsüne girmek için Ya F1 yada F3 tuşlanıyordu,denersin,ama bence ilk başta hiç girme oraya öyle kalsın.






  • quote:

    Orjinalden alıntı: ender

    selam sivil

    abi halettim gibi bakarmisin.... ilk etapta bunu denedim yaklasık 2 saattir kullanıyorum hic bir sorun yok.....


    http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=93848



    Gayet başarılı,hayırlı olsun.
  • sivil kardeş gercekden çok teşekur ederim sagolasın ilgilendigin için :) seni tekrardan görebilmek güzel
    1.6 volt tehlikeli olabilir demişsin eyer dedigini yapabilirsem onun ustune cıkmayı dusune bilirim 50dereceyi gecmemek şartıyla sistem full yukde benim kullandıgım kasa
    http://www.mavibilgisayar.com/katalog/urunler/listele.php?no=75&marka=FEEL&s=q8qphSaAcLrEmwoX74xDiFbFG24kOJeU4QYPvUf59YzAPT6FHv bu adresden bakabilirsen Hurricane 460W Siyah Kasa sayfa acılınca en usteki model

    işlemci sogutucusuda
    http://www.vegateknomarket.com/asp/show_stock.asp?product=CL-P0257 bunu kullanıyorum

    gümüş macunla berber işlemciye yeni taktım

    1,55 voltta full sistem asus probe ile bakdıgımda nfs moswanted 1,5 saat oynadıkdan sonra 41 derece idi ustunu de gormedim sistem acılıncada 27 derece
    işlemcide 2650 herzde çalışıyor benim amacım 2700 uzeri hedefim tam olarak bu ve 50 dereceyi gecmemek
    sen nersin ozaman benim için yada anakar için 1,55 volt uzeri tehlike arz edermi


    Tekrar tekrar teşekkur ederim şimdiden :)




  • 2880 gibi hız gösteriyordu cpuz test programı acdım reset attı bidahada acmadı bende stabil dedigim hızı buldum acaba voltage ile bu hızacıkabilirmiyim dedim bu arada hemen gösterim
    http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=131588 hazır yakalamıs ken tabi stabilbir deger degil. Yanlızca aklıma takıldı suan gayet iyi 2685 guzel bir hız artı problemsiz :) :) :) şimdi sıra ekrankartında aynı kartan var leadteak gefors 6600gt extreme edition 552/1125 mhz senin ayarlarınla gayet iyi gibi daha denemedim stabil olup olmadıgını ogrenebilecegim bir program ne onerebilirsin ve satabil olup olmadıgını nasıl anlarım netur bir hata verir şimdiden saygılar teşekurler... Herşey için




  • quote:

    Orjinalden alıntı: KaNKaS

    2880 gibi hız gösteriyordu cpuz test programı acdım reset attı bidahada acmadı bende stabil dedigim hızı buldum acaba voltage ile bu hızacıkabilirmiyim dedim bu arada hemen gösterim
    http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=131588 hazır yakalamıs ken tabi stabilbir deger degil. Yanlızca aklıma takıldı suan gayet iyi 2685 guzel bir hız artı problemsiz :) :) :) şimdi sıra ekrankartında aynı kartan var leadteak gefors 6600gt extreme edition 552/1125 mhz senin ayarlarınla gayet iyi gibi daha denemedim stabil olup olmadıgını ogrenebilecegim bir program ne onerebilirsin ve satabil olup olmadıgını nasıl anlarım netur bir hata verir şimdiden saygılar teşekurler... Herşey için

    Stabil olup olmadığı en güzel 3dmarklarda yada oyunlarda donma yapmaması reset atmamasıyla kendini belli eder zaten.Ayrıca bir stabilite programı gereksiz.Kolay gelsin.




  • bende oyle dusundum oyunda donma tekleme kesme frag atlama yok artı butun test programlarındanda ıyı sonuc aldım en iyi cıka bildgim hız 2685hz yeterli teşekur ederim her şey için makinede bayabi fark ediyor dogrusu :) şimdi ekrankartına bakim oda sapıtmazsa senin ayarlarında oc tamamlamıs olucagım volt mod diye bir program yok galiba ben bulamadım tarattıysamda ing siteler anlamıyorum ama elemanlar boarda ekstradan bir cip takıp yapıyolar 1,9 a kadar verebiliyomuşsun voltagı direnc fln tabi onada ben kalkısamam adamlar asmıs artıkhttp://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=41735 bu adresden bakabilirsin eyw
  • versalid cpuz bu programı cek bu adresden indirhttp://www.cpuid.org/cpuz.php bu program overclok yapar ken ne yaptıgın konusunda seni bilgi sahibi eder işlemci hızı , işlemci carpanı , fps , ram frekansı ,ram böleni , ram gecikmeleri gibi over clok yaptıgın zaman bu programı calıştırıp ne yaptıgını görebilirsin artı 3dsmark 2001 cek birde pcmark2002 buda yaptın overcloklar için işlemci performansında nekadar artırım oldugunu gösterir eyer donma yada resetleme yaparsa stabil bir overclok yapmadıgını gösterir ramlerin dandikse eyer ram hızını dusmelisin 133 266 ise 133 sec ve cpuzeden bak rambölenin ne oluyor ram böleniylen ram frekansını carparsan yapmış oldugun overclokgu görebilirsin yani güzel bir overclok yapabilmen için 133 mhz secip fps yi 5 er 5 er artır cpuz den ne yaptıgını gör her 5 artırımdada test programlarından bak testi bitirip puan veriyomu diye fps yavas yavas artır makine acılmadıgı zamanda ilk basda ram e elektirik verr yavas yavas acıcakmı diye bak windowsu sonrada cpu ya yavas yavas verip en iyi deyerlere bak resmi inçelemeni tavsiye ederim




  • selam SIVIl arkadasım

    benım anakartta ddr2 667 yada ddr2 800 kullanabılırmıyım... ve ram perfornansını kullanabılırmıyım...

    quote:

    Orjinalden alıntı: sivil


    quote:

    Orjinalden alıntı: ender

    selamlar benimde sistemim aşağıdaki gibi .. anakartim gigabyte ve bios ayarlari banada biraz karısık geldi OC için yardımcı olursanız cok sevinirim... amacım 3500mhz yapmak.

    #----PentiumD 805 Smithfield-----#
    #----igloo 5700mc sogutucu-----#
    #--Gigabyte GA-8VT880P Combo--#
    #----Kingston 512mb DDR533-----#
    #--Samsung 80GB SATAII c/ NCQ--#
    #-----ati 9800pro -----#

    benım anakartın bıos resimleri;
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios1.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios2.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios3.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios4.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios5.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios6.jpg
    http://www.viperlair.com/images/reviews/cpu_mobo/other/lga775/ga8vt880p/bios7.jpg


    -Boardun bence çok basit hiç karışık değil.
    -4.resimdekini uygula,cpu frekansını azar azar arttır.
    -5.resimdeki C.I.A -kgb-mossad ayarlarını falan boşver disabled olsun.
    -6.resimdeki agp/pci aynen 66/33 kalsın
    -7.resimde DDR ayarları otomatik olmasın.Ramlerin durumuna göre ve yapacağın oc miktarına göre belirle, düşür yada yükselt.Ramlerin ddr 533 olduğuna göre teorik olarak 533 mhz yapıyor demektir,biraz voltaj arttırımı ile 600 bile yapabilir şansına bağlı.Cpu frekansını arttırdığında ram hızında artacağını unutma bu durumda ddr 533 ayarında çalışmayabilir ddr 400 e düşürüp dene.
    -Duruma göre cpu voltage control ve ddr voltage control dan voltaj yükseltmesi yap (dikkatli ve azar azar,gerekiyorsa tabi)
    -Epeydir Gigabyte board kullanmadım unutmuş olabilirim.Ram zamanlama menüsüne girmek için Ya F1 yada F3 tuşlanıyordu,denersin,ama bence ilk başta hiç girme oraya öyle kalsın.






  • arkadaslar merhaba..

    ben sistemimi yeniledim o.c yapmayı planlıyorum ama yardımınıza ihtiyacım var

    amd athlon 64 x2 dual - core +3600 işlemci tıkla

    sistemim MSI K9N Neo nforce 550 anakarttıkla

    powercolor ati radeon x800gto ekran kartı

    kingston tek parca 1 gb 667 ram

    Kasa ve güc kaynagı pek ii deil kasayı degismeyi düsünüyorum zaten KASA BUtıkla

    BU SİSTEMDE EN UYGUN O.C SİZCE NE KADAR A VURUR BİRDE BEN PEK bilgiLİ DEİLİM BU KONULARDA NASIL YAPILACAGINI DA PEK BİLMİYORUM YARDIM ETMENİZİ ÜMİD EDİYORUM LÜTFEN BU ANAKART VE İSLEMCİYİ DENEMİS VE BU İSTEN GERCEKDEN ANLAYANLAR MSJ ATSINLAR ...




  • Yeni Arkadaş. 1.Overclock hiç yapmadı isen benim tavsiyem kesinlikle yardım alman ve bu kişinin de bilgili olması. yoksa benim başıma gelen senin de başına gelir. arkadaşın ben biliyorum der ve yakar senin anakartı. 2. Isınma tabi ki problem olur, çünkü voltaj ayarlartıyla oynuyorsun ve hızaşırtma olayı zaten normalden haha hızlı çalıştırdığı için parçalar ısınıyor. mesela anakart üzerindeki çipsetler, mesela işlemci mesela ram ler, mesela ekran kartın. 3. soruna gelince özel teşhizatı yok bu işin fakat meraklı isen ısı göztergesi alabilirsin ki takip etmek mantıklı ısı seviyesini. fakat overclock yapmaya değer bir performans elde etmek istersen bir kaç değişiklik yapman gerekir sistemde. soğutma çok önemli bu işlerde. işlemci soğutucu, ekran kartı soğutucu iyi bir güç kaynağı. mesela bende zalman 9500 led var. hem iyi soğutur hem de mod meraklısıyım mavi ışık veriyor bu fan. alabileceğin yer konusu ise istanbul da isen mecidiyeköyde editörün seçimi diye bir dükkan var. bunlar ithalatçı galiba netten de satıyorlar adresiwww.editorunsecimi.com tel da nette yazıyor. ben burdan almıştım 2 sene evvel şu an açıklar mı bilmem




  • quote:

    Orjinalden alıntı: sivil

    ---Reklamsız görünüm için buraya tıklayınız---


    Bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz daha hızlı ve performanslı çalıştırmayı istemişlerdir.Forumumuzda da overclock bölümü oldukça ilgi görmektedir.Dolayısıyla overclock işine ilgi duyanlar her geçen gün artmaktadır.Bu işe yeni merak saranlar sürekli overclock'un ne olduğunu nasıl yapıldığını sormaktadırlar.Tek tek herkese cevap vermek mümkün olmadığından, overclock işine yeni başlayan yada başlamak isteyipte yeterli bilgi ve tecrübesi olmayanlar için yararlı olacağını düşündüğüm bu çalışmayı hazırladım.Mümkün olduğunca sade anlatmaya çalıştım.Umarım faydalanılır.

    Yalnız şunu unutmayalım; overclock, yapan kişinin sorumluluğu altındadır ve doğabilecek sorunlardan dolayı hiç bir şekilde editörler ve site sahipleri sorumlu tutulamaz.

    -----------------------------------------------------------------------

    Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?

    Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun "hız aşımı-hız aşırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısaca overclock'a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde bir frekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.

    Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmış oluruz.
    Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Front side bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yolu diyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanında her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuş oluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200x15 olduğundan 3000 mhz dir.

    Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik.

    Birinci yol Fsb hızını arttırmak,

    İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz i arttırmaktır.Şimdi biz bu iki değerden fsb yada çarpan hangisini arttırırsak arttıralım elde ettiğimiz mhz değeri yükselecektir.Yani overclock yapmış olacağız.Malesef intel işlemcilerin genellikle çarpanları kilitli olduğu için bu değerle oynama yapılamıyor ve bu yüzden iş sadece fsb hızını artırmaya kalıyor.Amd işlemcilerde durum daha farklı, çoğunlukla çarpanları açık oluyor yada bazı yöntemlerle kilitli olsalar bile açılabiliyorlar.Bu durumda her iki değerlede oynama imkanı doğduğu için daha esnek overclock imkanımız olabiliyor amd işlemcilerde.Aslında şunuda unutmamakta fayda var.Her ne kadar çarpanlarla oynama çeşitliliğimiz olsa bile overclockta en yüksek performansın fsb hızını arttırmakla elde edilebileceğini unutmayın.Nedeni ise yüksek fsb hızlarında buna bağlı olarak,bellek denetleyicisi, depolama aygıtları denetleyicileri ve AGP/PCI saat hızları da artar.Tabi AGP/PCI saat hızları yüksek overclocklarda sorun çıkarabildiği için stabilite için modern anakartlara bu hızı sabitleme özelliği ilave edilmiştir.

    Şimdi adım adım overclock yapmaya başlayalım.

    Öncelikle şunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun bu işe elverişli olarak üretilmiş olması gerekmektedir.Yani overclock için neler gerekiyorsa her özelliğin mevcut olması gerekiyor.Bu özellikleri aşağıdaki resimlerlede göreceksiniz.Overclock'a niyetlendiyseniz öncelikle uygun bir board edinmelisiniz yoksa overclock için doğru düzgün özellik sunmayan anakartlarla bu işe koyulmak boşuna uğraş ve moral bozukluğu olacaktır.Tabi iş sadece board ile bitmiyor.Overclock için buna yatkın birde işlemci bulmamız gerekiyor.Bu iş öylesine ilginç ki her işlemcinin overclock perfromansı aynı olmuyor.Üretim tarihleri,üretim yerleri,kodları bir işlemcinin overclock performansını değiştirebiliyor hatta öyleki bazen aynı üretim yer tarih ve kodlarına sahip iki işlemcide bile aynı overclock değerlerine ulaşamayabiliyorsunuz.Yani bu iş öncelikle şans işi tabi ama önce overclock forumlarında hangi cpu ve kodların overclocka daha yatkın olduğuna dair bilgi edinmekte ve işlemci seçiminide ona göre yapmakta fayda var.
    İşlemcimizide seçtikten sonra iş tabiki yine bitmiyor;sırada ram var.Eğer stabil bir overclock yapmak ve maximum performans almak istiyorsak ramlerimizin kaliteli ve cas gecikmesinin (cl2-cl2,5-cl3 gibi.düşük değer daha iyi) mümkün olan en düşük değerlerde olması gerekiyor.
    Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçları artacağından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupply ımızın olması gerekiyor.
    Tabi son olarak en önemli konu soğutma.Overclock edilen sistemimiz daha fazla ısınacağı için (en başta cpu) çok daha iyi bir soğutmaya sahip olmamız gerekiyor.
    Aslına bakarsak overclock işi oldukça pahalı ve riskli bir hadisedir.Farkındaysanız sözünü ettiğim tüm enstrümanlar normallerinden daha pahalı olan şeyler.Her şeyin iyisini almak durumunda olduğumuzdan bu iş haliyle pahalıya gelecektir.(Tabi bazen umulmadık uygun fiyatlı ürünlerede denk gelerek ucuza mal etmek de mümkün) Elbette pahalı donanımlarımızın zarar görme riskide vardır her zaman için.

    Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz?

    Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır.İnsanı bir kere sardımı kolay kolay kurtulmak mümkün değildir :(

    Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dediğimiz temel ayaralamaların bulunduğu kısma girmemiz gerekiyor. (Her ne kadar windows üzerinden de overclock yapma imkanı olsada sağlam overclockcular tarafından tercih edilen bir tarz olmadığından o konuya hiç girmeyeceğim)
    Pc açılırken del tuşuna basarak biosa girilir.Ben yaygın olduğu için i865 çipsete sahip kendimde kullandığım abit AI7 nin biosundan örnek verceğim.
    Diğer boardlarda üç aşağı beş yukarı aynı gibidir.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Abitin meşhur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulunduğu en can alıcı bölüme giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Üstte görüldüğü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu.Tüm değerlerimiz olması gerektiği gibi yani default.


    Bize default değerler lazım olmadığı için "cpu operating speed"seçeneğini "user defined"yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı ve agp/pci ayarları açık hale gelsin. Çünkü bu değerlerle oynayarak overclock yapacağız.

    Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 ye çıkardım ama cpu ma güvendiğim için direkt bu değeri denedim. Siz azar azar arttırmayı deneyin aceleci olmayın. Mesela önce 210 mhz e çıkarın sonra 220 ye.
    Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu ne demek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 eşit aynı mhz de senkron çalışacağı anlamına geliyor. Tabi benim ramlerim DDR 566 olduğu için (2x 283 mhz) cpu ile senkron rahatlıkla çalışabilmekte. Eğer sizin elinizde bu değerlerde çalışan ramler yoksa bu değeri düşürmelisiniz.


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR

    (Bazı boardlarda bu şekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi şaşırtmasın)




    Yani eğer DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerinde çalışamayacağına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdeki gibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın. Bence önce ramlerle uğraşmak yerine öncelikle işlemcinizin sınırını bulabilmek amacıyla ram oranınızı düşük bir oranda tutun,mesela 3:2 gibi. Bu durumda ramler daha düşük değerlerde çalışacağı için cpu sınırını tayin etmenize engel olamayacaklardır.

    Cpu nın sınırını nasıl bulacağız?

    Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildiği yere kadar arttıracağız. Her arttırdığımızda pc yi kapatıp açıp stabilitesini ve en önemlisi cpu sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Eğer stabilite ve ısınma sorunu yoksa bu iyi haber demektir yolumuza devam edebiliriz. Tekrar tekrar biosa girip fsb hızını arttırdıktan sonra diyelimki işlemcimiz artık 240 fsb de çakılmaya stabilliğini kaybetmeye başladı. Ha tabi bunu nasıl anlıyoruz ,stabiliteden kasıt öncelikle fsb arttırırmından sonra windowsa sorunsuz bir biçimde girmesi ve bir kaç bench programıyla sandra,pc mark vs. gibi yapılan testleri başarıyla reset,donma vs.olmadan tamamlamasıdır. Bunlardan geçemiyorsa reset yada donma oluyorsa bu demektir ki cpu muzun default voltajındaki sınırına gelmiş bulunuyoruz. Ne yapacağız?Tekrar biosa giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Üstte görüldüğü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak işe yarıyabilir. Bu stabilitesi bozulan işlemciye yardımcı olabilir. Bunu yaparken azar azar yapmakta fayda var çünkü overclockda en tehlikeli hadise voltaj olayıdr,fazla voltaj direkt cpu nuzu götürebilir.İntel işlemcilerde (northwood) 1.7 voltu aşmamanız en doğru yol olacaktır.Buna kabaca default voltajın %15 fazlasını aşmamak ta diyebiliriz.
    Bu şekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite sağlandıktan sonra yeniden fsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabileceği stabil en yüksek değeri buluruz. Bahsettiğim gibi test programlarıyla denedikten sonra en uygun değeri buluruz. Tabi tekrar ediyorum tüm safhlarda cpu sıcaklığını kontrol altında bulundurmalısınız. Cpu nuzun default durumdaki sıcaklığının %25 den fazla artmamasına dikkat edin. Her ne kadar bazı boardlar sıcaklığı doğru okumasalarda dediğim gibi en doğru yol default halindeki değer ile overclock sonrası değeri%25 ten fazla olmaması. Fazla sıcaklık demek tehlike demek,işlemcinin çok yıpranması demek,stabilitenin bozulması demek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

    Şimdi sıra geldi ramlerimizi yoklamaya;
    Şimdi ramlerin sınırını bulacağız. Bunu önce yukarıda görüldüğü üzere cpu:ram oranıyla oynayarak bulacağız. Eğer ramlerimiz zaten hızlıysa DDR500 ve üzeri zaten pek sorun çıkmayacaktır fakat ramlerimiz DDR 400 yada daha düşüğü ise 1:1 cpu/ram oaranını kaldıramayabilir. Bu durumda mecburen ramleri daha düşük bir değerde çalıştırmak zorunda kalacağız mesela 3:2 yada 5:4 gibi. Fakat bu ramlerin sağı solu belli olmuyor bazen oem bir ram alıyorsunuz DDR 400 yada 366 ve normalde bu değerlerde çalışması gerekiyorken sizi şaşırtıyor ve neredeyse DDR 500 hızlarında bile çalışabiliyor. Bunu deneyerek bulacaksınız. Aynı cpu gibi denediniz ve bir yerden sonra sistem çakıldı. Cpu muzun sınırını bildiğimiz için cpu dan şüphelenmiyoruz. Cpu voltajını arttırdığımız gibi ram voltajını arttırmakta fayda sağlayabiliyor.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max değerini buluyoruz.Tabi bazı ramler voltajı sevmeyebilir ve voltaj tam tersi etkide yapabilir.Voltajı seven ramlere denk geldiysek şanslıyız bu ramlerle epeyce yukarı mhz lere çıkabiliriz.
    Ramlerinde sınırını bulduk şimdi geldik ram timingleriyle oynamaya yani ramlerimizi daha düşük cl değerleriyle daha agresif çalışmaya zorlamaya.Düşük cl değeri daha çabuk veri döngüsü olacağı için daha fazla performans demektir.Bunun içinde ana menümüzden advanced chipset features a girerek yapıyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Resimde görüldüğü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılma yoluyla düşürmeye çalışıyoruz. Dediğim gibi ne kadar düşük değer o kadar performans. Tabi her ramin kaldırabileceği timingler farklıdır. Benim buradan şu ayarlarda olsun demem mümkün değil. Deneyerek bulacaksınız. Bulabildiğimiz en düşük ram zamanlaması beraberinde stabiliteyide sunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmişiz demektir.
    Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getiren PAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipset boardlarda değişik adlar adı altında sunulabiliyor. Bu kiminde Hyper Path adı altında kiminde game accelerator adı altında sunuluyor.Bunlarıda deneyerek buluyorsunuz.Çünkü her ram ve i865 board bu özellik aktif edildiğinde stabil çalışmayabiliyor.

    Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiğiniz bileşen cpu yada ram yaptığınız arttırımı hazmedemediğinde sisteminiz kilitlenip hiç açmayabilir. Telaş etmeyin, bunlar olağan durumlardır. Çaresi, cereyanı kesip beş on saniye bekledikten sonra insert tuşuna basılı tutarak sistemi yeniden açmaya çalışmak. Bazen buda çare olmaz o zaman board üzerinde bulunan clear cmos jumper ile biosu resetleyerek default değerlerde açılmasını sağlamalısınız.Tabi bu tüm yaptığınız ayarlamaları sil baştan yeniden yapmanız demektir.
    (Önce boardunuzu iyi tanımalısınız.Kitapçığını inceleyip ne nerede öğrenmelisiniz)

    Bu arada amd den de bir örnek vereyim.En meşhur ve performanslı chipseti nforce2 ve tabiki abit nf7 den bir örnek.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu resimde görüldüğü gibi işlemcinin çarpanı açık ve burada istediğimiz gibi çarpanlada oynama imkanımız var.Yani hem fsb hemde çarpanla değişik varyasyonlar yapma imkanımız var tabiki toplam makul mhz değerlerinin üzerine çıkmamak kaydıyla.Görüldüğü gibi nf7 de birde chipset voltaj ayarı var.Bunuda arttırmak nf7 de stabiliteyi arttıran bir unsurdur.Ayriyeten agp voltajı da var ki bu zaten diğer platformlarında çoğunda var.Ekran kartı oc edildiğinde Stabiliteyi arttırdığı rivayet edilir ama ben pek bu rivayeti doğrulayamadım yani pek bir işe yaramıyor ama siz deneyebilirsiniz tabiki.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Athlon64 3000+ Venice overclock ilavesi
    Gelen istek üzerine Athlon64 overclock ile ilgili ilave yaptım.Burada örnek olması için Asus A8N SLI boarddan resimler koydum.Overclockun mantığı aynı olduğu için burada fazla ayrıntıya girmeyeceğim,genel bilgiler vereceğim.Ayrıntılar için ve overclock mantığı için yukarıdaki P4 örneğini iyi okumanızı tavsiye ederim.Bunda fark Hyper Transport olayıdır.Kabaca 1000 mhz i tuturmalısınız Fsb oranı arttıkça HT de artacağı için sorun çıkaracaktır o yüzden default 5 olan HT çarpanını yaptığınız fsb ye göre düşürmelisiniz mesela 250 fsb yaptıysanız 4 e düşürünki yine 1000 mhz lik değer tutturulmuş olsun.Resimlere geçelim.


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    En çok satılan ve oc yeteneğide iyi olan 3000+ venice benimde kullandığım işlemci.Gördüğünüz gibi üzerindeki kodlara göre oc yeteneği iyi yada kötü olabiliyor.Birazda şans işi ama BPMW kodları iyi olarak biliniyor ve buda öyle bir işlemci.Default voltaj ile 300x9=2700 mhz günlük çalışabiliyor.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Biosa giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Advanced menüde görüldüğü gibi bize gerekli olanlar cpu configürasyon ve jumperfree configürasyondur."Benim board böyle değil ben napacağım" demeyin hemen hemen tüm boardlarda mevcuttur adı farklı yada giriş menüleri farklı olabilir.Kısaca cpu ayarlamaları ve ram ayarlamalarının olduğu menü yada menüler diyebiliriz.
    Jumperfree den cpu ve ram ayarlamalarını yapacağımız bölüme giriyoruz.Tekrar ediyorum bu her boardda jumperfree diye yer almıyor bu asusa özgü bir ifade.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bir çok boardda oc için hazır bir takım modlar vardır.Kiminde yüzdeli oc varken kimindede böyle isimlendirmeler bulunmaktadır.Fakat biz herşeye kendimiz hükmetmek istediğimizden manuali seçeceğiz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Görüldüğü gibi 200 mhz den başlayarak 400 mhz e kadar uzanan bir cpu frekansımız var.Tabi 400 rakamının biraz abartı olduğunu belirteyim.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Buradada cpu çarpan kısmı var.Farkındaysanız aşağıya doğru çarpanı değiştirebiliyoruz.Fakat genellikle pek aşağıya doğru düşürülmesinin bir anlamı yok o yüzden default hali yani 9 çarpanıyla kalması daha iyi 3000+ için.Tabi bu 3200+ ve üzeri işlemciler için artıyor siz artık duruma göre hareket edeceksiniz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu kısımda cpu voltajını ayarlayabiliyoruz.Yüksek mhz lerde gerektiğinde bir miktar arttırabiliriz.1.6 voltun aşılmaması tavsiye edilir.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Pci express kilidimiz var.buradan stabiliteyi bozmayacak değeri seçip sabitliyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Aynı şekilde stabilite bozulmaması için (oc a engel olmayacak daha doğrusu ) değeri seçiyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Ram voltajınıda ayarlayabileceğimiz kısım burası.Ramlerimizin durumuna göre voltajı belirliyoruz.

    Burada işimiz bittikten sonra bir önceki menüye geri dönüp DRAM configurationa giriyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Ramlerimizin durumuna göre ve yaptığımız overclock miktarına göre buradan ramlerin çalışma oranını belirliyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Timing durumunu manuele getirirsek cas gecikmelerini kendimiz belirleyebiliriz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra Fsb oranımıza göre baştada belirttiğim gibi HT hızını ayarlamamız gerekiyor sistemimizin düzgün çalışması için.Dediğim gibi amaç 1000 mhz değerini tutturmaya çalışmak kabaca.Buna göre fsb x 5-4-3 =Yaklaşık 1000 mhz gibi ayarlyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Genel olarak Athlon64 overclocking i böyle.Değerleri azar azar attırarak denerseniz daha iyi olur.Çeşitli denemelerden sonra en uygun ayarları zaten bulacaksınız.İlk konuda bahsettiğim gibi tüm aşamalarda sıcaklıkarı kontrol edin ezbere gözü kapalı oc yapmayın.Ya boardla gelen yazılılmları kullanın yada motherboard monitor benzeri bir şey.
     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Yaptığınız oc miktarını ve ramlerinizin hangi mhz de ve timinglerde çalıştığını kontrol etmek içinde cpu-z en uygunudur.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Athlon64 ler ile ilgili ilave bu kadar.İntel yada AMD, platformlar farklı olabilir boardlar farklı olabilir.Oc mantığı aynıdır."Benim board farklı bende şu şöyle değil bu böyle değil" demeyin yazıları en başından intel-AMD dahil okuyun mantığı sindirin ve öyle işe girişin.Banada özelden bir şey sormayın lütfen cevaplamayacağım.Herşey burada belli, anlamadığınız yada farklı bir sorununuz için forumda topik açınız.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Soğutma;

    Evet mümkün olduğunca sade bir şekilde overclock'u anlatmaya çalıştım.Bahsettiğim gibi overclock edilen parçalar daha fazla ısınacağı için normalden daha iyi soğutma isterler.Bunun için en uygun olanı, cpu ile gelen kendi heatsink(ısı giderici)-fanı yerine tamamı bakır olan soğutucular kullanmak.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu soğutucunun üzerine tercihinize göre performanslı bir fan takabilirsiniz.Bu size stock soğutmadan çok daha iyi bir soğutma sağlayacaktır.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bu tarz bir şeyde olabilir bu size kalmış ama tavsiyem fanınız performanslı ama bu resimdeki gibi devir ayarlı olsun yoksa normal zamanlarda overclocksuz kullanmak istediğiniz durumlarda sürekli sabit yüksek fan devir sesi sizi oldukça rahatsız edecektir benden söylemesi.


    ------------------------------------------------------------------------------------

    Ekran kartlarında overclock

    Evet sistemimizi overclock etmiş olduk.Tabi bununla yetinmeyebilirsiniz.Ekran kartınızıda overclock etmek isteyebilirsiniz.Bunuda yapmak için çeşitli yollar var.Kartınıza göre değişen Ati yada nvidia.Çeşitli programlar ile ekran kartlarınıda overclock etmek mümkün.Ati kartlar için ati tool oldukça kullanışlıdır.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Ati tool'u sistemimize kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımıza programın gördüğünüz arayüzü çıkıyor.9800xt kartım default değerlerinde ve bunu overclock etmek için hem ram hemde core-gpu (çekirdek)hızlarını yükseltiyoruz.Tabi bunuda aynı cpu overclock'undaki gibi yavaş yavaş deneyerek yapıyoruz.

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Resimde görüldüğü gibi en yüksek stabil ve artifactsız değeri (görüntüde bozulmalar olmaksızın) bulduktan sonra o ayarda kullanıyoruz.


    Nvidia kartlarda da çeşitli programlar var.Riva tuner,coolbits vs.gibi. Ben en pratik olanından bahsedeceğim.Yani coolbits'den.coolbits bir reg dosyası olup üzerine tıklandığında windowsumuzun (registry) kayıt defterine yerleşince nvidia ekran kartı sürücümüzün ayarlar bölümüne

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Clock frequencies (saat frekans ayarları) adı altında bir seçenek eklenecek.Buradan ram ve core hızlarını ayrı ayrı ayarlamamız mümkün.

    Coolbits size yeterli gelmeyebilir.O zaman farklı programlar deneyebilirsiniz.
    Ben programlar için link vermiyorum çünkü sürekli güncelleniyorlar.Zaten google da aratınca bir sürü link bulunabiliyor.

    Evet kısaca ekran kartına overclock'uda anlatmaya çalıştım.Tabi overclock hadisesi sadece bu kadar değil.Sizi ilerki dönemlerde bunlar kesmeyebilir, o zaman vmod olaylarınada girmek isteyebilirsiniz.Bu farklı bir hadise ve bununla ilgili benimde dahil bir çok arkadaşımızın çalışmaları var.Her kartın, her boardun mod şekli farklı o yüzden mod olayını alakalı topiklerden takip etmenizi öneririm.Bu topiğe bunuda eklersek iyice karışır durum.O yüzden bu topik böylece kalsın.

    Faydalı olacağını ümit ediyorum.Yalnız bir kez daha hatırlatmakta yarar var.Overclock riskli bir iştir ve riski sadece yapan kişiye aittir.

    Stabil overclock'lar diliyorum

    sivil










    Merhaba benim islemcim amd athlon 64 x2 ve anakartim Asus m2n sli deluxe,ben de overclock yapicam fakat amd o/c ilavesindeki resimler bende gorunmuyor yardimci olabilir misiniz?Tesekkurler.




  • Aşağıdaki sitede konunun bire bir kopyalanmış halini buldum, linkini veriyorum ; arzu eden bakabilir.

    Belirttiğim site

    Ben uyardım, sizi de bekliyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SonKurt1

    valla hocam cok sakat is hic tavsiye etmem sakata gelmekte var sonucta


    sımdı cogu anakart işlemci ekran kartı sogutuc oc için ozel uretılıyor yanı oc yapmak sakat degıl bılınırse gayet normal ve bılgısayarının tum bılesenlerının ızın verdıgı zaten de bunun için uretıldıgı bır olaydır
    zaten bı işlemciyı yakmak vss okadar kolay degıl bır durum olursa kıtlıyor kolay kolay işlemcini ram anakartı yakamassın hocam korkutma mılletı

    oc ye musaıt sıstemı olupta yapmayan zaten sacmalamıs olur ki yenı nesıl ekrankartı anakart ram işlemcilerin hepsi oc yı desteklıyor,, destekler sekılde uretılıyor.. neden bı sakatlık olsun...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BERGX -- 2 Ocak 2009; 6:22:39 >




  • Arkadaşlar Amd 3800 kullanıyorum, zalman soğutucularım ocz ramlerim takılı sistemde. Ama orjinal cpu 2000, ben 2310 a çıkarabildim. 2500 de sistem açılıyor ama windows başlarken mavi ekran çıkıyor. Kafayı yiyecem, nerede hata yapıyorum, timingleri falan değiştirdim. Ama yukarı çıkamıyorum. Zalman malman fıs bence, soğukluktan kaynaklanan bir problem değil gibi ama çözemedim yardım lutfen :S
    [ Kuzey Köprüsü: AMD Hammer DDR2 IMC ]

    Kuzey Köprüsü Özellikleri:
    Kuzey Köprüsü AMD Hammer DDR2 IMC
    Desteklenen Bellek Türleri DDR2-400 SDRAM, DDR2-533 SDRAM, DDR2-667 SDRAM, DDR2-800 SDRAM
    Uyarlama 00

    Bellek Denetleyici:
    Tür Dual Channel (128 Bit)
    Aktif mod Single Channel (64 Bit)

    Bellek Zamanlamalarý:
    CAS Latency (CL) 4T
    RAS To CAS Delay (tRCD) 5T
    RAS Precharge (tRP) 5T
    RAS Active Time (tRAS) 11T
    Row Cycle Time (tRC) 12T
    Command Rate (CR) 2T
    RAS To RAS Delay (tRRD) 2T
    Write Recovery Time (tWR) 5T
    Write To Read Delay (tWTR) 3T
    Read To Precharge Delay (tRTP) 4T
    Four Activate Window Delay (tFAW) 13T
    Refresh Period (tREF) 7.8 us
    DRAM Drive Strength 1.0x
    DRAM Data Drive Strength 1.0x
    Clock Drive Strength 1.0x
    CKE Drive Strength 1.5x
    Max Async Latency 5 ns
    Idle Cycle Limit 16
    Dynamic Idle Cycle Counter Etkin
    Read/Write Queue Bypass 8

    Hata Düzeltme:
    ECC Destekliyor, Etkin Deðil
    ChipKill ECC Destekliyor, Etkin Deðil
    RAID Desteklemiyor
    DRAM Scrub Rate Etkin Deðil
    L1 Data Cache Scrub Rate 40 ns
    L2 Cache Scrub Rate 40 ns

    Bellek Yuvalarý:
    DRAM Yuvalarý #1 1 GB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
    DRAM Yuvalarý #2 1 GB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)

    Çipset Üreticisi:
    Firma Adý Advanced Micro Devices, Inc.
    Ürün Bilgisi http://www.amd.com/us-en/Processors/DevelopWithAMD/0,,30_2252_873,00.html
    Sürücü Yükleme http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871_2336,00.html
    Sürücü Güncelleme http://driveragent.com?ref=59

    [ Güney Köprüsü: nVIDIA nForce 6100-430 (MCP61P) ]

    Güney Köprüsü Özellikleri:
    Güney Köprüsü nVIDIA nForce 6100-430 (MCP61P)
    Uyarlama A2
    Ýþlem Teknolojisi 90 nm
    nVIDIA SLI Desteklemiyor
    nVIDIA Hybrid SLI Desteklemiyor

    Tümleþik Görüntü Denetleyicisi:
    Görüntü Denetleyicisi Türü nVIDIA nForce 6100-430
    Görüntü Denetleyicisi Durumu Etkin Deðil

    PCI Express denetleyici:
    PCI-E 1.0 x16 port #0 Kullanýmda @ x16 (Sapphire Radeon X550 Video Adapter)
    PCI-E 1.0 x1 port #1 Boþ
    PCI-E 1.0 x1 port #2 Boþ

    Clock Generator:
    CPU FSB 231.1 MHz
    HyperTransport 1155.6 MHz
    PCI Express 131.3 MHz
    MAC PHY 125.0 MHz
    SATA PHY 100.0 MHz
    USB2 denetleyici 48.0 MHz
    PIT / ACPI Timer 14.3 MHz




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.