Şimdi Ara

Anksiyeteye bağlı nefes alamama..

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    Küçüklüğümden beri nefes alamama sorunu yaşıyorum. İlk defa nefes alamadığımda acile götürdüler, durumu anlattığımda iğne yapıp gönderdiler ki o zamanlar 11 yaşında falandım. Doktora sorduğumuzda ciğerlerimde bir sorun olmadığını, kahve benzeri şeyler almışsa çarpıntı yapmıştır dedi. İğneyi vurulduktan sonra düzeldim ancak ertesi akşam tekrar oldu. Bu sefer başka bir doktor ilgilendi ve iğne vurmadı, oksijen maskesi ile ilaç verdi ancak daha kötü oldum ve ilacı kullanmayıp eve gittim.


    O günlerden sonra artık bu duruma tolerans göstermeye başladım ancak hala çekiyorum o nefessizliği. 2.5 Hafta önce panik atak geçirdim ve atak 1 saat civarı sürdü ancak etkisi hala sürüyor ki o gün geçirdiğim ataktan sonra ki gün akşam tekrar atak geçirdim.


    İlk atak geçirdiğimde serum + oksijen verdiler ancak düzelmedim, eve gidip yattım ve birkaç saat sonra daha iyi oldum. Ertesi gün psikolojik olarak çöktüğümden dolayı ailemin tavsiyesiyle ailemle beraber misafirliğe gittim(aile büyüklerime) ancak gittiğim gün akşam tekrar panik atak geçirdim ki bu sefer vücutta titremede oldu ancak doktora gitmedim, birkaç saat sonra az da olsa düzeldim.


    Misafirlikten döndüğümde özel psikiyatriye gittim ve anksiyeteye bağlı panik atak geçirdiğimi söyledi doktor ve Cipralex 5 MG yazdı (akşam içiyorum 1 adet) bu arada misafirlikte panik atak geçirdiğim sırada doktoru arayıp konuşmuştum ve anksiyeteye bağlı panik ataktan şüphelendiğini söylemişti (Bu doktora daha öncede gidiyordum ancak basit nedenlerden dolayı gidiyordum).



    Son panik atağı 2.5 hafta önce geçirdim, o gün bu gündür panik atak geçirmesem de anksiyete çok fazla. Sabahtan akşama kadar mide bulantısı(çok yoğun değil ama çok rahatsız edici ve boğazımın altında ki o çukurda hissediyorum) ve nefes alamama(fiziksel olarak nefes darlığı yok, aşırıya kaçıp arttığında acile gittiğimde oksijen doygunluğu %99 çıkıyor. Aldığım nefes nefes değilmiş gibi bir his, ne kadar nefes alsamda o his gitmiyor, nefes alırken bile gitmiyor o his ve hissin yeri burnumun arkasında gibi..) yaşıyorum.


    Bazen 5 - 10 dakikalığına belirtiler artıyor, bitki gibi yatakta telefona giriyorum ve belirtiler az da olsa azalıyor.. Doktorumun konuşmasıyla Kardiyolog da EKG falan çektirdim ve herhangibi bir sıkıntı çıkmadı.



    En çok kafama takılan ve korkutan olay diğer panik atak hastaları gibi benim de hasta olduğuma inanmam ve bu hastalığın farkedilmemesi. Her ne kadar kendime bunların doğru olmadığını söylesemde fiziksel belirtiler mevcut yani hayal gücüm ile acı çekmiyorum ayrıca panik atağın sebepsiz yere birden çıkması daha da etkiliyor ki art arda 2 gün geçirdim panik atağı..


    Akşam vakitleri hava karardığında belirtiler hafifliyor, daha enerjik ve sağlıklı hissediyorum kendimi.


    NOT : başka bir özel doktorda depresyon nedeniyle 3 yıl boyunca günlük 200 mg lustral ve 15 mg abilify(30 mg da olabilir tam hatırlamıyorum) kullanıyordum, 1 yıl önce ilaçları kendim direkt bıraktım ve çok ciddi bir etki görmedim ki ilaçları kullanırken bile bir değişiklik olmuyordu..



    Atak geçirirken ve atak sonrasında yaşadığım septomlar şunlardı;


    Mide bulantısı (metpamid geçirmiyor bu hissi, boğaz kısmının altında ki çukurda hissediliyor.)

    Nefes yetmezliği

    Sese ve ışığa duyarlılık (sesler çok yüksek, ışıklar parlak geliyor ancak ışıklar dalgalanıyor yani 1 saniye parlak 1 saniye düşük şeklinde oluyor.)

    Ateş basması (el ve ayaklar buz kesiyor ve çok terliyor ancak vücudumun geri kalan kısmı normal, aşırı rahatsız edici.)

    Huzursuzluk

    Dışkılama hissi

    Bayılma hissi ( Bu çok ağır bir semptom, gerçekten acile gitmemde ki en büyük sebeplerden biri bu. Sanki beynim duruyormuş gibi, ağırlaşıyormuş oluyor ve atak sırasında en üst seviyeye ulaşıyor ancak ataktan saatler sonra bile çok ağır olmasa da devam ediyor )


    bunlar normalden fazla idi yani tolerans gösteremediğim, yatakta bitki gibi yatarken bile azalma olmadığı semptomlardı. Bu arada cevap bile veremiyordum yanımdakilere.



    Alkol kullanmıyorum, tütüne başladım(günde 1 - 2 dal bazen içiyorum ancak eskiden de bu şekil içiyordum sadece bırakmıştım)

    Eskiden günde 2 fincan civarı hazır kahve içerdim ancak panik ataktan sonra kafein alımını korktuğumdan dolayı kestim.


    Düzenli olarak ilaç kullanımım(hatta hiç ilaç içmem, bazen hafif başım ağrır ama ben aldırmam ve 15 dakika sonra ağrı geçer) ve kronik bir rahatsızlığım yok. 20 yaşındayım ve son 5 yıldır falan nezle olmadım, hayatımda 1 kere grip bile olmadım.


    Koronavirüs ve hastalık olayları etkilemeye başladı son zamanlarda. Eskiden de haberleri okuyordum ancak çok etkilemezdi beni, bu zamanlarda ise çok korkutuyor bu nedenle haber okuyamaz hale geldim..


    Tansiyon aleti ile ölçüm yaptığımda herşey normal çıkıyor.


    Sabahları yataktan kalkmakta çok zorlanıyorum, sabah 10.30 da uyanıyorum ancak yataktan kalkacak hali bulmam öğlen 1 - 2 yi buluyor. bu vakte kadar telefonda geziniyorum..


    Aranızda benim gibi sıkıntı yaşayan var mı arkadaşlar? ve tavsiye verebilir mi?




  • Hocam omega 3 desteği alın, d ve b12 vitaminlerinize baktırin, günde en az yarim saat güneşlenin, çıplak ayakla toprakta yürüyün , ilaç kullanmıyorsanız sarı kantaron cayi için, passiflora şurubu için, bir de kendinizi sürekli mesgul edin boş kalınca daha çok takarsınız.
  • Yazdıklarının hepsini yaşadım hatta biraz daha fazlasını yaşadım.İlk panik atağımda acile gittiğim 9 yıl oldu heralde artık şu hastalıkta rütbe sahibi oldum diyebilirim.Panik atağın bütün etkilerini yaşıyorsun anladığım kadarıyla bende hepsini yaşadım.Bu hastalık hakkında yüzlerce makale kitap vs okudum.12-13 seans özel psikoloğa gittim.Ve hala psikayatristime gidiyorum.Yani hala antidepresan ve yeşil reçeteli ilaç kullanıyorum.Tabi o eski zamanlarda gibi değil hem ilaçların etkisi hemde artık tamamen psikolojik olduğunu tecrübe etmemden dolayıdır.Şimdi ilaç tavsiyesi yapmayayım.Öncelikle sorununun ilk başı nefes alamama demişsin.Bunca yıllık tecrübemle sana şunu garanti edebilirim.Nefessizlikten ölmeyeceksin hatta ölmek için zorla gene bişey olmayacak yıllarca kahve içmedim kafeinden uzak durun dediler diye şu nescafe 3 bir arada içince bile atak yaşıyordum.Şimdi bunu yazarken bile duble türk kahvesi içiyorum tütünle beraber-)Peki bunu nasıl yendim özellikle bu kafein mevzusunu dersen spor yaparak hemde sadece evde basit dambıllarla ter atarak nefessiz kalıp kalbim çarptıkça sonra bir bakıyorsun ulen harbiden bir b.k olmuyormuş diyorsun.Tavsiyem ağır tütün içme hafif iç çünkü nikotininde çarpıntıyı arttırıyor panik ataklı biri içinde tabi kabus oluyor.Şu sözü okumuştum vücut dinlendikce beyin yorulur.Psikolojin yorulur.E bu hastalıkta psikojik olduğuna göre vücudu en iyi yorma yönteni en basit spor hareketleridir.Sabah 6 oldu bu saatte anca bu kadar yazabilirim)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tek hakkın VAR..!

    Yazdıklarının hepsini yaşadım hatta biraz daha fazlasını yaşadım.İlk panik atağımda acile gittiğim 9 yıl oldu heralde artık şu hastalıkta rütbe sahibi oldum diyebilirim.Panik atağın bütün etkilerini yaşıyorsun anladığım kadarıyla bende hepsini yaşadım.Bu hastalık hakkında yüzlerce makale kitap vs okudum.12-13 seans özel psikoloğa gittim.Ve hala psikayatristime gidiyorum.Yani hala antidepresan ve yeşil reçeteli ilaç kullanıyorum.Tabi o eski zamanlarda gibi değil hem ilaçların etkisi hemde artık tamamen psikolojik olduğunu tecrübe etmemden dolayıdır.Şimdi ilaç tavsiyesi yapmayayım.Öncelikle sorununun ilk başı nefes alamama demişsin.Bunca yıllık tecrübemle sana şunu garanti edebilirim.Nefessizlikten ölmeyeceksin hatta ölmek için zorla gene bişey olmayacak yıllarca kahve içmedim kafeinden uzak durun dediler diye şu nescafe 3 bir arada içince bile atak yaşıyordum.Şimdi bunu yazarken bile duble türk kahvesi içiyorum tütünle beraber-)Peki bunu nasıl yendim özellikle bu kafein mevzusunu dersen spor yaparak hemde sadece evde basit dambıllarla ter atarak nefessiz kalıp kalbim çarptıkça sonra bir bakıyorsun ulen harbiden bir b.k olmuyormuş diyorsun.Tavsiyem ağır tütün içme hafif iç çünkü nikotininde çarpıntıyı arttırıyor panik ataklı biri içinde tabi kabus oluyor.Şu sözü okumuştum vücut dinlendikce beyin yorulur.Psikolojin yorulur.E bu hastalıkta psikojik olduğuna göre vücudu en iyi yorma yönteni en basit spor hareketleridir.Sabah 6 oldu bu saatte anca bu kadar yazabilirim)

    Hocam bu nefes alamama falan sürekli var ama tolerans gösteriyorum ancak bazen durduk yere çok fena artıyor etkisi ve çok sıkıntı yaratıyor. Tütün kullanımım aslında yok yani ben bağımlı olamıyorum tütüne veya alkole, şuan tütünü içmemin nedeni istediğimden değil küçüklükten beri denemek istediğim sigara modelinin paketini(tekel 2000 kırmızı ) almış olmam. Bittiğinde tekrar almayı düşünmüyorum tütün. Beni genellikle sabahları vuruyor bu anksiyete veya panik atak, geceleri yani şuan çok iyiyim mesela 

  • Anladım sabahları dediğin uyanınca yani çünkü şuanda sabah-)Bu arada dediğin uyanınca kaygılı kalkma olayını ve karın ağrısıda oluyor uyanınca direk bir tane tranko buskas içiyorum 15 dk ya geçiyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.